Podmlađivanje lica zvuči kao bajka, ali nije

Samo ćemo reći da podmlađivanje lica više nije samo san. Ovaj tekst vam otkriva kako da se podmladite, a da ne morate baš da potrošite sve pare.

Davno su prošli dani kada smo mogle da ludujemo celu noć (kad kažem ludujemo mislim učimo za ispit, naravno), a da se sutradan ipak nekako probudimo sveže, bez tragova umora na licu.

Već kada zađete u drugu polovinu dvadesetih, lice postaje nemilosrdno i počne da otkriva svetu kad god vam se omakne nega greška u nezi, ishrani, spavanju ili životu generalno.

Podmlađivanje lica zato zvuči potpuno nerealno. Da te podmladi može samo fontana mladosti, a to, nažalost, još nemamo (šta rade naučnici sa svojim vremenom, to ja vas pitam).

Međutim, šta ako vam kažemo da je ipak moguće da učinite da lice izgleda podmlađeno? A nije ni teško, samo kad znate šta sve može da radi u vašu korist.

Mi smo ovde da vam otkrijemo tajne, neke javne, neke baš skrivene.

Za početak, otkrićemo vam Aninu tajnu. Ona je imala i bore i podočnjake koji su je činili starijom nego što jeste. Nije htela to da prihvati i uhvatila se u koštac sa problemom. Uspela je da se reši i bora i podočnjaka i da bukvalno podmladi svoje lice. Kako? Saznajte klikom na ovaj link: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Kako podmladiti lice?

Pre nego što počnemo da pričamo o tome kako podmladiti lice, odmah da vam kažemo da ne postoji jedan recept koji će odgovarati svima.

Koji način podmlađivanja lica će odgovarati baš vama zavisiće umnogome od toga koji tip kože imate, kakve su vam genetske predispozicije, koliko imate godina, ali i kojoj etničkoj grupi pripadate, te koliko zdrav život vodite.

Ne dajte se obeshrabriti, to što ima toliko faktora ne znači da je teško naći način kako podmladiti lice. Istina, možda je najbolje da se u početku konsultujete sa dermatologom ili kozmetičarem, ali ne sumnjamo da ćete vrlo brzo i sami shvatiti šta vašoj koži lica odgovara.

Tretmani za podmlađivanje lica

tretmani za podmlađivanje lica

Ukoliko biste radije čitav proces prepustili stručnjacima, na raspolaganju su vam brojni kozmetički tretmani i hirurški zahvati kojima možete da podmladite lice.

Kozmetički tretmani pre svega otklanjaju nepravilnosti na koži, poput bora, hiperpigmentacije ili ožiljaka, dok hirurški zahvati pored ovoga mogu uticati i na to povratite (ili dobijete po prvi put) simetriju lica.

I jedni i drugi se, pre svega, preporučuju ljudima čije su bore već uveliko izražene, a umor (u vidu hroničnih podočnjaka na primer) skoro pa neizbrisiv.

Generalno, svi ovi tretmani dele se u 4 grupe, popularno nazvane 4R jer na engleskom sve počinju na slovo “r.”

To su:

  • zatezanje kože i lifting (redrape) ‒ plastična operacija
  • popunjavanje (refill) ‒ fileri
  • opuštanje mišića (relax) ‒ botoks i pojedini hirurški zahvati
  • popravka (repair) ‒ laserski tretman, hemijski piling, tretmani kremama i preparatima itd.

Tako dakle, ako su znaci starenja već u poodmakloj fazi, možete izabrati neke od sledećih procesa:

Naravno, to ne znači da su ovi tretmani rezervisani samo sa starije osobe čije su bore veoma izražene. Neki od ovih manje invazivnih tretmana preporučuju se i osobama kojima su tek počele da se formiraju bore oko očiju ili nazolabijalne bore.

Pre nego što prođemo kroz njih detaljnije, treba spomenuti jednu njihovu manu ‒ biće potrebno da ih obnavljate. To znači da ne postoji instant rešenje, nego ćete morati da ponavljate sve ove tretmane u redovnim vremenskim ciklusima.

Alternativa za sve ove tretmane je, naravno, dobra krema protiv bora. Njome možete praktično postići slične rezultate bez da se podvrgnete komplikovanim zahtevima.

Hirurški zahvati za podmlađivanje lica

 

Ovi zahvati uglavnom se primenjuju kada postoji višak kože koja je opuštena i visi, pa tako stvara duboke, izražene bore. Mahom se izvode kada su u pitanju bore na čelu i oko očiju, ili na kapcima (niko ne voli spuštene kapke, zar ne?), jer su te oblasti uglavnom problematične kada je starenje lica u pitanju.

Što se donje polovine lica tiče, i to naročito bora oko nosa i oko usana, podmlađivanje lica radi se uglavnom face liftingom. Face lifting obično je procedura koja se izvodi i zbog bora na vratu, ali je u poslednje vreme popularna procedura i liposukcija vrata.

Od najnovijih trendova za koje očekujemo da će biti veliki hit u skorijoj budućnosti kada je podmlađivanje lica u pitanju izdvajamo zahvat pod nazivom 3D podmlađivanje lica. U okviru ovog hirurškog zahvata, radi se augmentacija potkožnih masnih naslaga u licu, preslaganje tkiva i unete masti tako da popune kožu i izravnaju nepravilnosti.

Kozmetički tretmani koji podmlađuju

Ako vam sve ovo prethodno zvuči kao naučna fantastika, postoje i manje invazivne metode.

Na primer, botoks lica briše bore tako što opušta mišiće zbog čije mimike one i nastaju. Takođe, na bore, ali i druge nepravilnosti na koži mogu uticati i fileri koji pomažu da koža izgleda ne samo glatko već i mladalački puno.

Ipak, ukoliko još uvek nemate problema sa izraženim borama, već vas muči samo vidljivi umor, možete probati neke tretmane koji će vašem licu vratiti mladalački sjaj. Tako, na primer, možete probati limfnu drenažu koja čisti lice od toksina i čini da koža deluje blistavo, pa tako i mlađe.

Takođe, tu je i popularno podmlađivanje lica krvnom plazmom, tj. vampirski plazma lifting, koji možda zvuči strašno, ali je lak način kako podmladiti lice. Tu su još i mezoniti, mezoterapija, mikrodermoabrazija i mnogi drugi tretmani.

Lasersko podmlađivanje lica

Još za jedan korak neinvazivnija metoda jeste lasersko podmlađivanje lica. Ovaj tretman radi se laserom i svetlosnim talasima, a jednako dobro utiče i na znake starenja i znake umora, te nepravilnosti na licu. Sve u svemu, sveobuhvatan način kako podmladiti lice.

Pre svega se preporučuje osobama koje imaju oštećenja, tj. fleke od sunca na koži, ali i druge ožiljke na primer, ožiljke od akni.

Pored toga, lasersko podmlađivanje lica funkcioniše i kao blagi face lifting, ili kao tretman koji sledi nakon hirurškog zatezanja kože. Laserski tretman podstiče proizvodnju kolagena u koži, što čini da koža postane elastičnija. Elastična koža je ujedno i mlada koža, zapamtite to.

Prednost ovog tretmana u odnosu na prethodne je taj što nanosi daleko manje štete koži, ali daleko od toga da je potpuno bezbedan.

Neinvazivni tretmani podmlađivanja lica

U okviru kozmetičkih tretmana lica, postoje i oni koji nisu invazivni, tj. oni koji ne uključuju ulaženje pod kožu, injekcije ili bilo kakve povrede epiderma.

Ovi tretmani manje su efikasni kada su znaci starenja kože u pitanju, ali ukoliko vaše bore još uvek nisu toliko vidljive, a muče vas podočnjaci, nejednak ten i koža na kojoj je vidljiv umor, onda možete probati neki od ovih tretmana za podmlađivanje lica.

Takve su, na primer, različite masaže lica koje pokušavaju da podstaknu cirkulaciju i time iznutra deluju na regeneraciju kože i proizvodnju kolagena i elastina. One obično idu u paketu sa različitim maskama koje sadrže hranljive sastojke, poput vitamina C i A, koji daju koži mladalački sjaj.

Još možete probati i različite pilinge koji uklanjaju površinski sloj kože, te tako i bukvalno brišu znake umora s lica. Većina njih je bezopasna i bezbedna za upotrebu. Međutim, kada se radi o hemijskom pilingu, vodite računa gde ga radite, jer postoji opasnost od opekotina i drugih oštećenja kože.

Krema za podmlađivanje lica

Počnete li na vreme da vodite računa o svojoj koži, imate više šansi da izbegnete večinu tretmana iz prethodnih redova, naročito one najkomplikovanije (a i najskuplje, da se ne lažemo).

Tako vaš najbolji prijatelj treba da bude krema za podmlađivanje lica. Konkretno, pod ovu kategoriju ubrajaju se mnoge kreme, ali na prvom mestu ‒ to je hidratantna krema.

Hidratantna krema obezbediće vašoj koži dovoljno hranljivih sastojaka na vreme i učiniti da ona ne gubi svoju prirodnu vlagu. Vlažnost kože direktno je u vezi sa elastičnošću, pa tako i sa mladalačkim izgledom. A vi želite da ga zadržite.

Isto tako, druga važna krema za podmlađivanje lica je krema protiv bora.

Onda kada pređete tridesetu, vreme je da vašoj koži obezbedite još bolju negu, a to će uključivati sastojke koji ciljano deluju na sprečavanje prvih bora i ostalih znakova starenja.

Kad smo već kod sastojaka, kada sebi birate kremu za podmlađivanje lica treba da potražite sastojke koji su bitni za zdravu i lepu kožu. Takvi su, na primer, antioksidanti ,pre svih vitamini za lice, i to naročito vitamin E, A i C.

Ako imate nekih dodatnih problema sa kožom, kao što su bubuljice, krema za podmlađivanje lica treba da sadrži i neke kiseline koje otklanjaju ovaj dosadan problem (na primer salicilna, glikolna ili neka druga voćna kiselina). Da ne dužimo, sprijateljite se na vreme sa AHA kiselinama, i biće sve pod kontrolom.

Još neki sastojci koje treba da sadrži dobra krema za podmlađivanje lica su koenzim Q10 i retinol, između ostalih.

Podmlađivanje lica prirodnim putem

Dobra vest je da postoji način kako podmladiti kožu i kod kuće, uz pomoć namirnica do kojih možete lako doći. Kozmetički tretmani su super, ali zašto da ne probamo da rešimo problem prirodnim putem pre nego što se podvrgnemo drugim metodama?

Prvo, pre nego što krenemo u podmlađivanje, sarađujte na vreme sa svojom kožom tako da do preranog starenja i drugih problema izazvanih umorom uopšte i ne dođe. To znači da joj morate posvetiti odgovarajuću negu kvalitetnim kremama koje odgovaraju vašem tipu kože, ali i hranljivim serumima za lice ili pak uljima za lice.

Pazite i šta stavljate na lice svakoga dana, ponajviše kakvu šminku koristite. Kad smo kod šminke, vodite računa da nikada (ali nikada) ne krenete na spavanje pre nego što skinete šminku.

podmladiti lice

No, možda najbitnije od svega je da vodite zdrav život. U kratkim crticama, to podrazumeva:

  • zdravu ishranu
  • vežbanje
  • barem 7-8 sati sna svakog dana
  • mnogo vode i tečnosti
  • zaštitni faktor od UV zraka
  • manje stresa.

A sad da pređemo na glavni deo.

Kako podmladiti lice prirodnim putem i koji nam sastojci u tome pomažu?

Limun

Ovaj citrus pre svega je dobar za umornu kožu i kožu na kojoj ima puno fleka, pegica i drugih tragova hiperpigmentacije. Pored toga, on sadrži možda i najviše antioksidanata od svog drugog voća, a već smo rekli koliko su oni važni za mladalačku kožu.

Limunov sok možete nanositi na lice kao masku i ostaviti ga na licu do 15 minuta. Potom isperite lice hladnom vodom. Na ovaj način osvežavate kožu lica.

Još možete napraviti i masku od limuna, belanaca i pavlake kako biste brzinski podmladili lice. Pomešajte 1 kašičicu limunovog soka, 1 kašičicu belanca i ½ kašičice pavlake. Nanesite masku na lice i ostavite je da deluje 15 minuta, pa isperite hladnom vodom.

Krastavac

Evo još jednog sastojka koji vam može povratiti blistavost kože za samo par minuta. Krastavac je verovatno najbolji način da hidrirate kožu u prirodi. Pritom, pomaže i ukoliko vas muče akne, osim što može da vas podmladi.

Znate kako sve dame na filmu kad hoće da imaju blistavu kožu na oči stavljaju krastavac. Pa, to definitivno nije slučajno. Stavite kolutove na oči i nakon nekoliko minuta, oči će delovati mlađe i blistavije, a podočnjaci će biti manje izraženi.

Možete da napravite i masku od krastavca i jogurta tako što ćete pomešati 2 kašičice pasiranog krastavca i ½ šolje jogurta. Masku možete naneti na lice i vrat i držati 20 minuta. Nakon toga je isperite toplom vodom i primetićete pravu injekciju sjaja.

Koristite ovu masku dvaput nedeljno i imaćete produženi efekat mladalačkog sjaja.

Banana

I banana za lice je odličan način kako podmladiti kožu prirodnim putem, i to naročito ukoliko imate suvu kožu. Razlog tome leži u nutrijentima koji se nalaze u banani, poput kalijuma, vitamina C i B6, a koji hrane izrazito suvu kožu.

Želite li da smanjite fine bore, napravite masku od 1 manje zrele banane, 2 kašike pavlake, 1 kašike meda i 1 kašike ovsenih pahuljica. Nanesite je na lice i ostavite da se osuši, otprilike pola sata. Potom isperite mlakom vodom, i videćete da koža izgleda energičnije.

Štaviše, samo mešavina banane i meda može biti sasvim dovoljna za podmlađivanje lica. Pomešajte 1 bananu i 2 kašike meda, pa tome dodajte par kapi maslinovog ulja. Ovu masku nemojte držati na koži duže od 20 minuta.

Kajsija

I kajsija je prepuna vitamina A, B i C, što znači da je odlična za podmlađivanje lica. Pored toga, ona sadrži i likopen, karoten koji je sjajan za podmlađivanje kože.

Napravite masku tako što ćete potopiti 4-5 kajsija u vodu dok se malo ne naduju. Potom ih ispasirajte i izmiksajte sa 2 kašičice meda, ½ kašičice bademovog ulja i ½ kašičice limunovog soka.

Nakon 20 minuta masku možete isprati hladnom vodom, a koža će vam zahvalnost vratiti sjajem i mladalačkim izgledom.

Paradajz

Zvuči kao da smo se opasno bacili na vašu baštu, ali evo još jednog prirodnog borca protiv umorne i stare kože, a to je paradajz.

I u njemu, kao i u kajsiji, ima dosta likopena koji podmlađuje kožu, ali je i štiti od sunčevih UV zraka. Sve to čini ga odličnjim za podmlađivanje lica.

Napravite masku od 3 kašike soka od paradajza, 1 kašike limunovog soka i 2 kašike pavlake. Nanesite ovu masku na kožu lica, vrata i dekoltea u izdašnim količinama. Nakon 15 minuta isperite hladnom vodom i eto blistave kože.

Ovu masku možete koristiti dvaput nedeljno, kao i masku od pasiranog paradajza . Nijedan vam sastojak osim paradajza nije potreban ‒ samo nanesite pasirani paradajz na kožu lica i ostavite ga najmanje 20 minuta pa isperite. Osim što podmlađuje, ova maska deluje i na bubuljice i ožiljke od istih.

 

Avokado

Ne zavaravajte se, avokado nije samo ono zeleno što popularne blogerke slikaju za instagram. On vam može pomoći da podmladite kožu lica, i to naročito suvu i osetljivu kožu, ili kožu koja je oštećena od sunca.

U avokadu ima dosta omega-3 masti koje obezbeđuju koži elastičnost i čvrstinu, a mogu delovati i na ožiljke i staračke pege.

Napravite masku od 1 kašike pasiranog avokada, 3 kašike pavlake i malo meda. Nakon što odstoji na koži oko 30 minuta, isperite mlakom vodom. Za još bolji efekat, koristite ovu masku više puta nedeljno.

Podjednak dobar način kako podmladiti kožu je i avokadovo ulje, koje možete koristiti za masažu lica. 

Zeleni čaj

Zaista, ima li toga što zeleni čaj ne može da postigne? Izgleda da nema, jer ni podmlađivanje kože nije izuzetak.

On podstiče regeneraciju kože zahvaljujući prisutnim antioksidantima i bori se protiv ubrzanog starenja. Ovaj čaj višestruko je dobar za mladu i zdravu kožu, a osim što ga je dobro piti, možete od njega napraviti i masku.

Pomešajte ½ kašičice limunovog soka, malo kurkume i 2 kašike ohlađenog zelenog čaja. Nanesite masku na lice i ostavite 15-20 minuta, pa isperite za sjajne efekte.

Zeleni čaj odličan je i u kombinaciji sa medom. Pomešajte 2 kašičice meda i 2 kašike hladnog zelenog čaja, pa nanesite na lice. Nakon 15 minuta isperite dobro masku dok koža ne prestane da deluje lepljivo.

Jaja

Verovatno ste već čuli da maska od jaja može imati poprilično pogodnosti za vašu kožu, ali da li ste znali da je podmlađivanje lica jedna od njih?

Jaja daju vašoj koži negu proteinima, a maska od jaja može ujedno hraniti koži i činiti je blistavom i mladom. Na lice možete naneti čisto belance, ili masku od belanaca i nekog drugog sastojka sa ove liste.

Takođe, možete pomešati i jedno celo jaje sa 2 kašičice gline u prahu (mi preporučujemo zelenu glinu, mada je i indijsko blato dobra kombinacija). Ovu masku nanesite na lice četkicom i ostavite da se skroz osuši.

Potom je isperite mlakom vodom i imaćete zategnuto lice i sužene pore. Za još bolji efekat, odmah nakon maske nanesite hidratantnu kremu.