Podmlađivanje lica je moguće uz ove tehnike!

Podmlađivanje lica je moguće uz ove tehnike!

Podmlađivanje lica je moguće. Evo koje vam tehnike u tome mogu pomoći – od onih koje možete primeniti sami, do onih za koje vam treba stručna ruka!

Davno su prošli dani kada smo mogle da ludujemo celu noć (kad kažem „ludujemo“ mislim učimo za ispit ili naporan noćni rad , naravno 😉), a da se sutradan ipak nekako probudimo sveže, bez tragova umora na licu.

Već kada zađete u drugu polovinu dvadesetih, lice postaje nemilosrdno i počne da otkriva svetu kad god vam se omakne nega greška u nezi, ishrani, spavanju ili životu generalno.

Podmlađivanje lica zato zvuči potpuno nerealno. Da te podmladi može samo fontana mladosti, a to, nažalost, još nemamo (šta rade naučnici sa svojim vremenom, to ja vas pitam).

Međutim, šta ako vam kažemo da je ipak moguće da učinite da lice izgleda podmlađeno? A nije ni teško, samo kad znate šta sve može da radi u vašu korist.

Mi smo ovde da vam otkrijemo tajne: neke javne, neke baš skrivene.

Za početak, otkrićemo vam Aninu tajnu.

Ona je imala i bore i podočnjake koji su je činili starijom nego što jeste. Nije htela to da prihvati i uhvatila se u koštac sa problemom. Uspela je da se reši i bora i podočnjaka i da bukvalno podmladi svoje lice. Kako? Saznajte klikom na ovaj link: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

A evo još nekih tajni mladolikog izgleda.

Kako podmladiti lice?

Pre nego što počnemo da pričamo o tome kako podmladiti lice, odmah da vam kažemo da ne postoji jedan recept koji će odgovarati svima.

Koji način podmlađivanja lica će odgovarati baš vama zavisiće umnogome od toga koji tip kože imate, kakve su vam genetske predispozicije, koliko imate godina, ali i kojoj etničkoj grupi pripadate, te koliko zdrav život vodite.

Ne dajte se obeshrabriti, to što ima toliko faktora ne znači da je teško naći način kako podmladiti lice. Istina, možda je najbolje da se u početku konsultujete sa dermatologom ili kozmetičarem, ali ne sumnjamo da ćete vrlo brzo i sami shvatiti šta vašoj koži lica odgovara.

Tretmani za podmlađivanje lica

Ukoliko biste radije čitav proces prepustili stručnjacima, na raspolaganju su vam brojni kozmetički tretmani i hirurški zahvati kojima možete da podmladite lice. U zavisnosti od stanja vaše kože, možda rešenje za vas ima dermatologija i kozmetičar,  a možda vam ipak je rešenje plastična estetska hirurgija, kao što je fizičko zatezanje kože lica.

podmlađivanje lica procedure

Ne zaboravite samo da prilikom korekcije lica, obratite pažnju i na vrat i njegovu negu i podmlađivanje, jer je vrat upravo važan nastavak i ogledalo sprovedene nege.

Podmlađivanje vrata

Kada redovno sprovodite negu lica, ne zaboravite malo da spustite ruku i obratite pažnju na kožu dekoltea i bore na vratu, koja vas prve mogu odati kada je broj godina u pitanju. Ne odvajajte vrat od lica, čak ni kada nanosite šminku. Vrat ne podrazumeva ništa veću negu, samo ga treba hidrirati i masirati dovoljno kao i lice.

Hidratantna krema može biti osnov za održavanje elastičnosti kože na vratu, iako naravno postoje i određene intervencije koje se rade kada je veći problem sa opuštenom kožom u pitanju. Podmlađivanje lica i vrata se može raditi istovremeno, samo treba pronaći odgovarajuću ruku koja će taj posao odraditi bez greške. Možete se opredeliti za botoks, za zatezanje ili neki ultrazvučni tretman. Svi su oni jako ostvarljivi i deluju jako dugo.

Kozmetički tretmani pre svega otklanjaju nepravilnosti na koži, poput bora, hiperpigmentacije ili ožiljaka, dok hirurški zahvati pored ovoga mogu uticati i na to povratite (ili dobijete po prvi put) simetriju lica.

I jedni i drugi se, pre svega, preporučuju ljudima čije su bore već uveliko izražene, a umor (u vidu hroničnih podočnjaka na primer) skoro pa neizbrisiv.

Generalno, svi ovi tretmani dele se u 4 grupe, popularno nazvane 4R jer na engleskom sve počinju na slovo “r.”

To su:

 • zatezanje kože i lifting (redrape) ‒ plastična operacija
 • popunjavanje (refill) ‒ fileri
 • opuštanje mišića (relax) ‒ botoks i pojedini hirurški zahvati
 • popravka (repair) ‒ laserski tretman, hemijski piling, tretmani kremama i preparatima itd.

Tako dakle, ako su znaci starenja već u poodmakloj fazi, najbolji tretmani za podmlađivanje kože lica i vrata su sledeći:

 • botoks lica – ubrizgavanje botoksa u određene delove lica u cilju popunjavanja dubokih linija i bora, što za rezultat ima zategnut i sjajan izgled kože.
 • face lifting – podrazumeva operaciju lica odstranjivanjem viška kože i zatezanjem dublje vezivne konstrukcije.
 • hijaluronski fileripopunjavanje bora hijaluronskom kiselinom je najčešće primenjivana metoda među ženama, jer se radi o supstanci koja se prirodno nalazi  u telu, a koja se vremenom gubi, te je potpuno bezbedna za upotrebu. Podmlađivanje lica hijaluronskim filerima, ako se dobro uradi, može dati prirodan izgled.
 • hemijski piling – koristi se kod problema sa flekama, flekama i drugim nepravilnostima na licu, agensima koji podstiču ubrzanu eksfolijaciju kože. Hemijski piling odstranjuje površinski sloj kože i podstiče stvaranje kolagena, koji je veoma važan za održavanje mladolikosti.
 • prp tretman lica – odnosi se na neki vid samoregeneracije tela. Pod kožu se ubrizgava vaša sopstvena krvna plazma koja vremenom daje rezultate u vidu svežije kože i jedrijeg izgleda.
 • laserski tretman lica – koristi se za bezbolno uklanjanje različitih nepravilnosti na licu, počev od akni i bubuljica, neujednačenog tena, bora, flega i pega. 4d combo laser je hvaljen u ove svrhe, ali najbolje je da se posavetujete sa stručnim licem, jer sa laserom se ne treba igrati.
 • ultrazvučni tretman lica – obuhvata dubinsko čišćenje lica od viška seruma i nečistoća koje se nagomilavaju vremenom, a ujedno i obnavlja kožu na dubinskom nivou.
 • injekcije kolagena su među najzastupljenijim tretmanima kod žena. Kolagen učestvuje u izgradnji kože, potkožnog tkiva i veze među njima. Jedan je od najgušćih proteina u čovekovom organizmu.
 • mikrodermoabrazija koja ima za cilj kontrolisano odstranjivanje zadebljalog i izumrlog sloja kože, kao i neželjene promene nastale kao posledica brzog starenja.
 • korekcija kapaka – radi lekar koji otklanja višak opuštene kože, često i mišića sa kapka, radi zatezanja lica i uklanjanje bora.
 • korekcija podočnjaka – zavisi mnogo i kakvim se podočnjacima treba baviti. Kod tamnih se primenjuje mezoterapija, gde se vrši ubrizgavanje mezoterapijskih koktela radi izbeljivanja podočnjaka, kod umornih i visećih se ubrizgava hijaluron kako bi se koža zategla i osvežila, a samim tim i podmladila.

Naravno, to ne znači da su ovi tretmani rezervisani samo sa starije osobe čije su bore veoma izražene. Neki od ovih manje invazivnih tretmana preporučuju se i osobama kojima su tek počele da se formiraju bore oko očiju ili nazolabijalne bore.

Pre nego što prođemo kroz njih detaljnije, treba spomenuti jednu njihovu manu ‒ biće potrebno da ih obnavljate. To znači da ne postoji instant rešenje, nego ćete morati da ponavljate sve ove tretmane u redovnim vremenskim ciklusima.

Alternativa za sve ove tretmane je, naravno, dobra krema protiv bora. Njome možete praktično postići slične rezultate bez da se podvrgnete komplikovanim zahtevima.

Hirurški zahvati za podmlađivanje lica

Ovi zahvati uglavnom se primenjuju kada postoji višak kože koja je opuštena i visi, pa tako stvara duboke, izražene bore. Mahom se izvode kada su u pitanju bore na čelu i oko očiju, ili na kapcima (niko ne voli spuštene kapke, zar ne?), jer su te oblasti uglavnom problematične kada je starenje lica u pitanju.

Što se donje polovine lica tiče, i to naročito bora oko nosa i oko usana, podmlađivanje lica radi se uglavnom face liftingom. Face lifting obično je procedura koja se izvodi i zbog bora na vratu, ali je u poslednje vreme popularna procedura i liposukcija vrata.

Od najnovijih trendova za koje očekujemo da će biti veliki hit u skorijoj budućnosti kada je podmlađivanje lica u pitanju izdvajamo zahvat pod nazivom 3D podmlađivanje lica. U okviru ovog hirurškog zahvata, radi se augmentacija potkožnih masnih naslaga u licu, preslaganje tkiva i unete masti tako da popune kožu i izravnaju nepravilnosti.

Kozmetički tretmani koji daju podmlađeno lice

Ako vam sve ovo prethodno zvuči kao naučna fantastika, postoje i manje invazivne metode.

Na primer, botoks lica briše bore tako što opušta mišiće zbog čije mimike one i nastaju. Takođe, na bore, ali i druge nepravilnosti na koži mogu uticati i fileri koji pomažu da koža izgleda ne samo glatko već i mladalački puno.

Ipak, ukoliko još uvek nemate problema sa izraženim borama, već vas muči samo vidljivi umor, možete probati neke tretmane koji će vašem licu vratiti mladalački sjaj. Tako, na primer, možete probati limfnu drenažu koja čisti lice od toksina i čini da koža deluje blistavo, pa tako i mlađe.

Takođe, tu je i popularno podmlađivanje lica krvnom plazmom, tj. vampirski plazma lifting, koji možda zvuči strašno, ali je lak način kako podmladiti lice. Tu su još i mezoniti, mezoterapija, mikrodermoabrazija i mnogi drugi tretmani koje smo gore pomenuli.

Lasersko podmlađivanje lica

Još za jedan korak neinvazivnija metoda jeste lasersko podmlađivanje lica. Ovaj tretman radi se laserom i svetlosnim talasima, a jednako dobro utiče i na znake starenja i znake umora, te nepravilnosti na licu. Sve u svemu, sveobuhvatan način kako podmladiti lice.

Pre svega se preporučuje osobama koje imaju oštećenja, tj. fleke od sunca na koži, ali i druge ožiljke na primer, ožiljke od akni.

Pored toga, lasersko podmlađivanje lica funkcioniše i kao blagi face lifting, ili kao tretman koji sledi nakon hirurškog zatezanja kože. Laserski tretman podstiče proizvodnju kolagena u koži, što čini da koža postane elastičnija. Elastična koža je ujedno i mlada koža, zapamtite to.

Prednost ovog tretmana u odnosu na prethodne je taj što nanosi daleko manje štete koži, ali daleko od toga da je potpuno bezbedan.

Neinvazivni tretmani podmlađivanja lica

U okviru kozmetičkih tretmana lica, postoje i oni koji nisu invazivni, tj. oni koji ne uključuju ulaženje pod kožu, injekcije ili bilo kakve povrede epiderma.

Ovi tretmani manje su efikasni kada su znaci starenja kože u pitanju, ali ukoliko vaše bore još uvek nisu toliko vidljive, a muče vas podočnjaci, nejednak ten i koža na kojoj je vidljiv umor, onda možete probati neki od ovih tretmana za podmlađivanje lica.

Takve su, na primer, različite masaže lica koje pokušavaju da podstaknu cirkulaciju i time iznutra deluju na regeneraciju kože i proizvodnju kolagena i elastina. One obično idu u paketu sa različitim maskama koje sadrže hranljive sastojke, poput vitamina C i A, koji daju koži mladalački sjaj.

Još možete probati i različite pilinge koji uklanjaju površinski sloj kože, te tako i bukvalno brišu znake umora s lica. Većina njih je bezopasna i bezbedna za upotrebu. Međutim, kada se radi o hemijskom pilingu, vodite računa gde ga radite, jer postoji opasnost od opekotina i drugih oštećenja kože.

Krema za podmlađivanje lica

Počnete li na vreme da vodite računa o svojoj koži, imate više šansi da izbegnete večinu tretmana iz prethodnih redova, naročito one najkomplikovanije (a i najskuplje, da se ne lažemo).

Tako vaš najbolji prijatelj treba da bude krema za podmlađivanje lica. Konkretno, pod ovu kategoriju ubrajaju se mnoge kreme, ali na prvom mestu ‒ to je hidratantna krema.

Hidratantna krema obezbediće vašoj koži dovoljno hranljivih sastojaka na vreme i učiniti da ona ne gubi svoju prirodnu vlagu. Vlažnost kože direktno je u vezi sa elastičnošću, pa tako i sa mladalačkim izgledom. A vi želite da ga zadržite.

Isto tako, druga važna krema za podmlađivanje lica je krema protiv bora.

Onda kada pređete tridesetu, vreme je da vašoj koži obezbedite još bolju negu, a to će uključivati sastojke koji ciljano deluju na sprečavanje prvih bora i ostalih znakova starenja.

Kad smo već kod sastojaka, kada sebi birate kremu za podmlađivanje lica treba da potražite sastojke koji su bitni za zdravu i lepu kožu. Takvi su, na primer, antioksidanti ,pre svih vitamini za lice, i to naročito vitamin E, A i C.

Ako imate nekih dodatnih problema sa kožom, kao što su bubuljice, krema za podmlađivanje lica treba da sadrži i neke kiseline koje otklanjaju ovaj dosadan problem (na primer salicilna, glikolna ili neka druga voćna kiselina). Da ne dužimo, sprijateljite se na vreme sa AHA kiselinama, i biće sve pod kontrolom.

Još neki sastojci koje treba da sadrži dobra krema za podmlađivanje lica su koenzim Q10 i retinol, između ostalih.

Podmlađivanje lica prirodnim putem

podmlađivanje lica prirodnim putem

Dobra vest je da postoji način kako podmladiti kožu i kod kuće, uz pomoć namirnica do kojih možete lako doći. Kozmetički tretmani su super, ali zašto da ne probamo da rešimo problem prirodnim putem pre nego što se podvrgnemo drugim metodama?

Prvo, pre nego što krenemo u podmlađivanje, sarađujte na vreme sa svojom kožom tako da do preranog starenja i drugih problema izazvanih umorom uopšte i ne dođe. To znači da joj morate posvetiti odgovarajuću negu kvalitetnim proizvodima koje odgovaraju vašem tipu kože, ali i hranljivim serumima za lice ili pak uljima za lice.

Pazite i šta stavljate na lice svakoga dana, ponajviše kakvu šminku koristite. Kad smo kod šminke, vodite računa da nikada (ali nikada) ne krenete na spavanje pre nego što skinete šminku.

No, možda najbitnije od svega je da vodite zdrav život. U kratkim crticama, to podrazumeva:

 • zdravu ishranu
 • vežbanje ( a ovde može u obzir da dođe i joga za lice)
 • barem 7-8 sati sna svakog dana
 • mnogo vode i tečnosti
 • zaštitni faktor od UV zraka
 • manje stresa.

A sad da pređemo na glavni deo.

Kako podmladiti lice prirodnim putem i koji nam sastojci u tome pomažu?

Limun

Ovaj citrus pre svega je dobar za umornu kožu i kožu na kojoj ima puno fleka, pegica i drugih tragova hiperpigmentacije. Pored toga, on sadrži možda i najviše antioksidanata od svog drugog voća, a već smo rekli koliko su oni važni za mladalačku kožu.

Limunov sok možete nanositi na lice kao masku i ostaviti ga na licu do 15 minuta. Potom isperite lice hladnom vodom. Na ovaj način osvežavate kožu lica.

Još možete napraviti i masku od limuna, belanaca i pavlake kako biste brzinski podmladili lice. Pomešajte 1 kašičicu limunovog soka, 1 kašičicu belanca i ½ kašičice pavlake. Nanesite masku na lice i ostavite je da deluje 15 minuta, pa isperite hladnom vodom.

Krastavac

Evo još jednog sastojka koji vam može povratiti blistavost kože za samo par minuta. Krastavac je verovatno najbolji način da hidrirate kožu u prirodi. Pritom, pomaže i ukoliko vas muče akne, osim što može da vas podmladi.

Znate kako sve dame na filmu kad hoće da imaju blistavu kožu na oči stavljaju krastavac. Pa, to definitivno nije slučajno. Stavite kolutove na oči i nakon nekoliko minuta, oči će delovati mlađe i blistavije, a podočnjaci će biti manje izraženi.

Možete da napravite i masku od krastavca i jogurta tako što ćete pomešati 2 kašičice pasiranog krastavca i ½ šolje jogurta. Masku možete naneti na lice i vrat i držati 20 minuta. Nakon toga je isperite toplom vodom i primetićete pravu injekciju sjaja.

Koristite ovu masku dvaput nedeljno i imaćete produženi efekat mladalačkog sjaja.

Banana

I banana za lice je odličan način kako podmladiti kožu prirodnim putem, i to naročito ukoliko imate suvu kožu. Razlog tome leži u nutrijentima koji se nalaze u banani, poput kalijuma, vitamina C i B6, a koji hrane izrazito suvu kožu.

Želite li da smanjite fine bore, napravite masku od 1 manje zrele banane, 2 kašike pavlake, 1 kašike meda i 1 kašike ovsenih pahuljica. Nanesite je na lice i ostavite da se osuši, otprilike pola sata. Potom isperite mlakom vodom, i videćete da koža izgleda energičnije.

Štaviše, samo mešavina banane i meda može biti sasvim dovoljna za podmlađivanje lica. Pomešajte 1 bananu i 2 kašike meda, pa tome dodajte par kapi maslinovog ulja. Ovu masku nemojte držati na koži duže od 20 minuta.

Kajsija

I kajsija je prepuna vitamina A, B i C, što znači da je odlična za podmlađivanje lica. Pored toga, ona sadrži i likopen, karoten koji je sjajan za podmlađivanje kože.

Napravite masku tako što ćete potopiti 4-5 kajsija u vodu dok se malo ne naduju. Potom ih ispasirajte i izmiksajte sa 2 kašičice meda, ½ kašičice bademovog ulja i ½ kašičice limunovog soka.

Nakon 20 minuta masku možete isprati hladnom vodom, a koža će vam zahvalnost vratiti sjajem i mladalačkim izgledom.

Paradajz

Zvuči kao da smo se opasno bacili na vašu baštu, ali evo još jednog prirodnog borca protiv umorne i stare kože, a to je paradajz.

I u njemu, kao i u kajsiji, ima dosta likopena koji podmlađuje kožu, ali je i štiti od sunčevih UV zraka. Sve to čini ga odličnjim za podmlađivanje lica.

Napravite masku od 3 kašike soka od paradajza, 1 kašike limunovog soka i 2 kašike pavlake. Nanesite ovu masku na kožu lica, vrata i dekoltea u izdašnim količinama. Nakon 15 minuta isperite hladnom vodom i eto blistave kože.

Ovu masku možete koristiti dvaput nedeljno, kao i masku od pasiranog paradajza . Nijedan vam sastojak osim paradajza nije potreban ‒ samo nanesite pasirani paradajz na kožu lica i ostavite ga najmanje 20 minuta pa isperite. Osim što podmlađuje, ova maska deluje i na bubuljice i ožiljke od istih.

Avokado

Ne zavaravajte se, avokado nije samo ono zeleno što popularne blogerke slikaju za instagram. On vam može pomoći da podmladite kožu lica, i to naročito suvu i osetljivu kožu, ili kožu koja je oštećena od sunca.

U avokadu ima dosta omega-3 masti koje obezbeđuju koži elastičnost i čvrstinu, a mogu delovati i na ožiljke i staračke pege.

Napravite masku od 1 kašike pasiranog avokada, 3 kašike pavlake i malo meda. Nakon što odstoji na koži oko 30 minuta, isperite mlakom vodom. Za još bolji efekat, koristite ovu masku više puta nedeljno.

Podjednak dobar način kako podmladiti kožu je i avokadovo ulje, koje možete koristiti za masažu lica.

Zeleni čaj

Zaista, ima li toga što zeleni čaj ne može da postigne? Izgleda da nema, jer ni podmlađivanje kože nije izuzetak.

On podstiče regeneraciju kože zahvaljujući prisutnim antioksidantima i bori se protiv ubrzanog starenja. Ovaj čaj višestruko je dobar za mladu i zdravu kožu, a osim što ga je dobro piti, možete od njega napraviti i masku.

Pomešajte ½ kašičice limunovog soka, malo kurkume i 2 kašike ohlađenog zelenog čaja. Nanesite masku na lice i ostavite 15-20 minuta, pa isperite za sjajne efekte.

Zeleni čaj odličan je i u kombinaciji sa medom. Pomešajte 2 kašičice meda i 2 kašike hladnog zelenog čaja, pa nanesite na lice. Nakon 15 minuta isperite dobro masku dok koža ne prestane da deluje lepljivo.

Jaja

Verovatno ste već čuli da maska od jaja može imati poprilično pogodnosti za vašu kožu, ali da li ste znali da je podmlađivanje lica jedna od njih?

Jaja daju vašoj koži negu proteinima, a maska od jaja može ujedno hraniti koži i činiti je blistavom i mladom. Na lice možete naneti čisto belance, ili masku od belanaca i nekog drugog sastojka sa ove liste.

Takođe, možete pomešati i jedno celo jaje sa 2 kašičice gline u prahu (mi preporučujemo zelenu glinu, mada je i indijsko blato dobra kombinacija). Ovu masku nanesite na lice četkicom i ostavite da se skroz osuši.

Potom je isperite mlakom vodom i imaćete zategnuto lice i sužene pore. Za još bolji efekat, odmah nakon maske nanesite hidratantnu kremu.

Koliko traju rezultati podmlađivanja lica?

Rezultati podmlađenog lica se zadržavaju dovoljno dugo. Naravno da zavisi od tretmana za koji ste se odlučili, ali efekti traju od mesec do naviše nekoliko godina dana.

Sigurno vam je jasno da svakodnevne navike i ubrzan tempo života dovode do ubrzanog starenja i pojave nepravilnosti na licu, pa tako i utroška metode koju ste odradili u cilju podmlađivanja. Ništa nije večno, pa tako ni operativni zahvati. Činjenica je da lokalno podmlađivanje (preparatima i kremama) daje kraće efekte, a da isto tako odrađeni tretmani traju duže.

Ono što je sigurno, to je da bez adekvatne svakodnevne nege kremama, nema ni adekvatnog dugotrajnog rezultata, jer kontinutet u nezi je zapravo ono što daje rezultate.

Najbolje klinike za podmlađivanje lica

Ima ih mnogo . Birate ih prema tome na koji način želite da postignete rezultate i na osnovu toga da li ta klinika ima to u ponudi. Dobro je obratiti se klinici koja ima više ovih procedura u ponudi, pa tako možda dobijete najbolji savet nakon pregleda, koji je tretman najbolji za vas, jer to zavisi od vrste promena na vašem licu.

Budite pametne i birajte pažljivo. Možda vam je klinika za podmlađivanje lica negde u blizini. Raspitajte se o reputaciji i nađite tretman za sebe. A ako ne ide, uvek postoji način kako podmladiti lice kod kuće.

Da, podmlađivanje lica zvuči kao bajka, ali nije! Stvarnost je!