Botoks lica briše bore! Ovo morate znati o njemu!

Botoks lica briše bore! Ovo morate znati o njemu!

Šta je zapravo botoks lica i kako se radi? Koje su prednosti i mane ovog tretmana? Ako imate  bore ili želite da nestanu, botoks može biti rešenje.

Da li prođe bar jedan dan a da se bar u prolazu ne sudarimo sa rečju „botoks“. Bilo da je neka prestižna holivudska ceremonija u pitanju, ili poznanica koju dugo niste videli a ona prosto blista, odmah se pokreće pitanje da li je i u šta ubrizgala botoks.

21. vek ne štedi ni mene ni vas, na žalost. Živimo u društvu koje ne poštuje godine već njihovo odsustvo. Nedopustivo je da nismo mladi ako želimo da u životnoj trci učestvujemo kao ozbiljni igrači. Samo je autsajderima dozvoljeno da ostare.

Drage moje, u svetlu napred rečenog ne čudi što se botoks izgovara češće nego „Dobar dan“. Ako samo osluškujete iz prikrajka a već razmišljate šta preduzeti protiv bora izdajica koje bi vam mogle narušiti lepotu a bogami i poziciju na poslu… možda pomišljate i na botoks za lice.

Samo… niste baš dobro informisani.

Brine vas sto pitanja vezanih za bezbednost, način izvođenja tretmana, brine vas i cena botoksa?

Raspitali smo se detaljno i evo, vama na usluzi sve što niste znali o botoksu a niste smeli da pitate.

Šta je botoks lica?

Botoks ili Botulinum toxin je otrov koji nastaje kao produkt  bakterije clostridium botulinum, koje izazivaju trovanje hranom zvano botulizam. Otrov koji proizvode ove bakterije spada medju najtoksičnije.

Farmakološkom obradom, za potrebe medicine dobija se niskokoncentrovani toksin koji se koristi kao terapija kod mnogih oboljenja.

Poslednjih decenija otrov botoks je dobio svoju primenu i u industriji lepote kao sredstvo za podmlađivanje lica i peglanje bora.

Otrov za lice vam zvuči strašno?

Onda probajte prirodnu metodu koja uklanja bore i podočnjake i zateže lice. Naša poznata glumica Lidija Vukičević nam je otkrila jedan takav način. Ona je primer žene koja izgleda nestvarno dobro za svoje godine.Oduševljena je kako joj lice sada izgleda i kako su njene bore nestale. Pročitajte njenu priču i saznajte o kakvoj metodi se radi. Naći ćete je na ovom linku: https://minutzamene.com/lidija-vukicevic-moja-tajna-protiv-bora/

Kako izgleda tretman botoksom?

Injekcija otrova botulinum toxin A poznata kao botox je postala veoma popularna kao sredstvo za redukovanje bora i podmlađivanje lica koje pokazuje znake starenja.

botoks protiv bora

Efekti botoksa za lice su privremeni. Prednost ovog tretmana je što se brzo primenjuje i ne zahteva vreme oporavka. Procedura nije komplikovana kao neki drugi kozmetički tretmani lica.

Kako se radi botoks lica?

Mala količina otrova se injekcijom ubrizgava u određeni mišić lica gde se želi postići efekat zatezanja. On na tom mestu blokira nerve koji inače mišićima šalju singnal da se zgrče.

Rezultat botoksa: otrov privremeno slabi ili potpuno parališe pojedine facijalne mišiće. Kako koža oslikava pokrete mišića koji se nalaze ispod nje, blokiranjem rada odredjenih mišića, nestaju bore na koži, a već duboko urezane bore značajno se ispravljaju. Ovaj efekat traje nekoliko meseci.

Samo ubrizgavanje botoksa traje nekoliko minuta.

Tretman radi isključivo edukovan dermatolog u kontrolisanim uslovima uz upotrebu sterilisane opreme. Da bi bilo bezbolno, nanosi se pre svega anestetik u vidu kreme.

Šta možete očekivati nakon tretmana botoksom?

Opustite se prvih 2-3 sata posle intervencije, ne dirajte lice rukama i ne trljajte kožu. Preporuka je da se glava drži uspravno tri-četiri sata. Takođe, ne bi trebalo da koristite šminku sledećih 12 sati. Minimum 7 dana treba da izbegavate izlaganje prevelikoj toploti (saune ili solarijumi, duži boravci na suncu)

Nakon ovog vremena možete se vratiti svojim redovnim aktivnostima.

Potrajaće 3-4 dana pre nego što primetite prve efekte botoksa. Puni efekat nastupa otprilike nakon nedelju dana.

Efekti botoksa za lice traju prosečno 3-4 meseca, a nekada i do 6 meseci. Po isteku ovog perioda ponovo ćete primetiti da vam se bore pojavljuju. Sada možete primiti novu injekciju botoksa i tretman se može ponavljati neograničen broj puta po isteku dejstva prethodne injekcije.

Dermatolozi tvrde da se primenom umerene količine botoksa postiže potpuno prirodan, podmlađen izgled lica. Međutim svi smo svakodnevno svedoci fotografija na kojima su žene koje nisu imale sreće sa kozmetičkim tretmanima.

Zato se s pravom pitamo…

Da li ovo zaista radi?

U roku od 72 sata po ubrizgavanju injekcija botoksa u lice bore se delimično ili kompletno gube kod većine pacijenata. Međutim ovo nije tretman koji će vam trajno rešiti problem. Stoga se morate vratiti po novu dozu otrova nakon 4 meseca. Doza botoksa koja se ubrizgava je obično uvek ista.

Pa kad uzmete u obzir da je to otrov i da efekti nisu trajni, shvatite da je bolje da razmislite o alternativi.

Dobra krema protiv bora mora da se koristi svaki dan, ali ako je prirodna, svakako je zdravija varijanta. U svakom slučaju, efekti neće biti neprirodni, a ako počnete da je koristite kao preventivu, značajno ćete odložiti starenje svog lica.

Kome je namenjen botoks za lice?

Injekcije botoksa za lice najbolji efekat daju u sledećim slučajevima:

 • Asimetrija kapaka ili obrva.
 • Brazde na čelu.
 • Bore u uglovima i oko očiju.
 • Vertikalne bore na čelu, izmedju obrva kao i bore na nosu i oko nosa.
 • Prevencija nastanka dubokih bora.

Injekcije botoksa se ne apliciraju u mišić podizač obrva, tako da osoba zadržava potpuno prirodan izraz lica, sa uobičajenim pomeranjem obrva.

Kada početi sa botoksom?

Tretman botoksom je postala prilično zastupljena metoda ulepšavanja. Bez obzira na popularnost botoks nije namenjen svima. Ako želite da iskoristite ovu tehniku na najbolji način, trebalo bi koristiti je na vreme. Preporuka je da se sa botoksom krene u periodu  posle 30-e godine.

Da li krenuti sa botoksom pre 30-e godine?

Teoretski može se krenuti sa ovim načinom ulepšavanja i pre 30-e, ali uglavnom nema potrebe za tim. Botoks se koristi za smanjenje vidljivosti bora, a veoma je mala šansa da vam se one pojave pre ovog perioda.

Kada uklanjanje bora botoksom nije dobra opcija?

Ne mogu sve bore na licu biti ispravljene ili ublažene botoksom.

Injekcijama botoksa se ne mogu ispraviti bore nastale oštećenjem od Sunca.

Takođe, nije preporučljivo tretirati linije na donjoj polovini lica. Mišići ove regije značajni su za uobičajene dnevne funkcije i ne preporučuje se da budu oslabljeni. Dakle ukoliko imate bore oko usana kojih želite da se rešite za vas je neki drugi kozmetički tretman a ne botoks lica.

Reč – dve o bezbednosti botoxa za lice

Budući da je reč o otrovu i to veoma opasnom, odmah se nametne pitanje o bezbednosti ovakvog tretmana.

botox lica

Stručnjaci kažu da je tretman botoksom potpuno bezbedan ukoliko ga aplicira edukovan i iskusan lekar.

Botulinum toxin A koristi se od 1980 godine za za tretiranje različitih poremećaja mišića u neurologiji i oftalmologiji. 1987 dobio je i odobrenje od Američke agencije za hranu i lekove– FDA( Food and Drug Administration) za bezbedno i efikasno korišćenje kod uzrasta od 18 do 65 godina u tretmanu blagih i izraženih bora na čelu, izmedju obrva i oko očiju.

Do danas postoje samo dva odobrena preparata – Dysport i Botox (Allergan).

Lekar je dužan da pacijentu pokaže bočicu koju koristi za tretman. Ako ne postoji etiketa sa informacijom o poreklu, koncentraciji i roku trajanja, tretman nije siguran i ne treba ga prihvatiti.

Ukoliko se odlučite za botox lica,  prvo se dobro raspitajte o reputaciji dermatološke ustanove i njenih lekara. Ipak reč je o vašem licu, jedinom koje imate i otrovu koji u njega treba ubrizgati.

Možda ipak da razmislite još jednom.

Kozmetički preparati su veoma napredovali i mogu vašem licu obezbediti regenerišući efekat i uraditi posao tako dobro da vam druge kozmetičke procedure neće biti potrebne. U kombinaciji sa izbalansiranom, zdravom ishranom, dovoljno sna i pravilnom negom nećete imati potrebe za ubrizgavanjem “otrova” u svoje lice. Ako baš želite, postoji i krema sa zmijskim otrovom!

Moguće komplikacije nakon tretmana botoksom

Ma koliko da ste vodili računa prilikom izbora klinike i lekara nikada ne možete u potpunosti isključiti mogućnost pojave neželjenih propratnih efekata botoksa za lice.

Evo sa čim biste mogli da se suočite:

 • Modrica na mestu uboda koja prolazi za pet do sedam dana.
 • Glavobolja ili mučnina – prolazna za 24 do 48 sati, najčešće pri prvoj aplikaciji.
 • Privremena slabost mišića i pad obrva traje do 3 meseca i predstavlja grešku lekara.

Botoks oko očiju

Već je rečeno da je ubrizgavanje botoksa u lice tretman kojim se peglaju bore oko očiju, brazde na čelu i između obrva. Za ostale delove lica on prosto nije praktičan jer bi se blokiranjem mišića donje regije lica uništila mimika, pokretanje vilice...jednom rečju, normalno funkcionisanje bi bilo onemogućeno.

Botoks takođe nema efekta na bore koje su nastale kao posledica preteranog izlaganja suncu.

Samo bore koje nastaju radom mišića ispod kože možemo peglati botoksom.

Kada govorimo o borama oko očiju, botoksom se peglaju bore na spoljašnjem uglu oka koje nastaju mimikom/smejanje/.

Primena injekcija botoksa počela je davnih osamdesetih godina. Još uvek nije dovoljno ispitano i ne može se sa sigurnošću tvrditi kako botoks deluje na bore i vrećice ispod očiju. Uostalom znamo koliko je ta regija lica osetljiva.

Zadatak vašeg lekara je da pre svega odredi da li su bore ispod očiju mimičke ( nastale smejanjem i drugim pokretima mišića) ili fine linije. Za fine linije botoks je neefektivan.

Botoks za bore između obrva

Botoks je i dalje jedan od najpopularnijih tretmana u svetu za uklanjanje bora mrštilica. Sprečava mišiće da se mnogo mrdaju, pa više nećete moći ni da se mnogo mrštite. Samim tim, predupredićete bore između obrva koje se stvaraju baš zbog ove vrst pokreta na licu.

botoks bora na čelu

Kada uradite botoks između obrva, možete da očekujete da će se bore smanjiti i da će vaša koža postati vidno zategnuta. Botoks neće učiniti da izgledate neprirodno ili previše plastično, ali ako sa njim preterate, moguće je da vam se krajnji efekat neće dopasti.

Bore “mrštilice” će se povući sa kože, a pošto će mišići biti zategnuti u tom delu, nećete moći ni da pravite grimase. Izražavanje određenih emocija izrazom lica biće malo teže.

Botoks na čelu

Kako su bore na čelu uglavnom upravo posledica mimike, ovaj način je pogodan za njihovo uklanjanje i tu još i najprirodnije izgleda. Ubrizgavanjem botoksa, popunjavaju se horizontalne linije na čelu i to daje jako dobre rezultate. Ove bore znaju da budu dosta duboke i dugačke za razliku od bora očiju na primer.  Najviše se ocrtavaju, pa njihovo uklanjanje donosi značajne promene na licu.

Botoks za simetriju lica

 Neretko, botoks se koristi za korigovanje simetrije lica. Usled starenja kože, naše lice se opušta i više nema onaj mladalački volumen. Kada lice postane opušteno, pojavljuju se bore i fine linije. Kako bismo to ispeglali, možemo da koristimo botoks.

Botoks za simetriju lica se koristi tako što se određeni delovi na licu zatežu i na taj način se dobija dodatni volumen koji se vremenom izgubio.

Vrste botoksa

Mislili ste da je svejedno koji botoks se radi? Postoji više vrsta ove motode koje se primenjuju. Najzastupljenije su:

 • Baby botoks – Čuli ste za ovu vrstu intervencije, ali niste sigurni o čemu je reč. Baby botoks se ne rezlakiju mnogo od klasične verzije. Njegova efikasnost se ogleda najviše u efektu koji nam daje. Za razliku od običnog botox baby botoks daje prirodnije rezultate. Njegovom primenom nećete dobiti toliko upadljive promene na licu. Zašto? Ovde se radi o primeni mnogo manjih doza nego što bi to bio slučaj da ste se odlučili na običan tretman.
 • Mikro Botoks – Ovo je način ulepšavanja primenom razblaženog botoksa. Ubrizgavanje se vrši na području erektor mišića, ali i lojnih i znojnih žlezda. Zbog toga ova metoda utiče i na njih. Mikrobotoks je moguće kombinovati i sa drugim kozmetičkim procedurama. Mnoge dame se odlučuju da pored ovog estetskog zahvata uvrste i hijaluronske filere.
 • Botoks vrata odnosno Nefretiti botoks – radi se kako bi se uskladio izgled lica i vrata i deluje na opuštenu kožu i bore na vratu.

Botoks ili hijaluronski fileri – šta je bolje?

Večita je dilema, šta li je bolje, da li hijaluron ili botoks?! Kada govorimo o podmlađivanju lica, i jedan i drugi tretman se često koriste. Hijaluron je tu  da popuni bore i da učini da koža izgleda zaglađenije, osveženije. Bore se smanjuju i efekat izgleda prirodno.

Estetski hirurzi kažu da je najbolje da se kombinuje botoks zajedno sa hijaluronskom kiselinom, jer se tada dobija zadovoljavajući i trajniji efekat.

Kada govorimo o manama, tretman hijaluronom može da stvori blago crvenilo, otok i pojavu modrica, a kod botoksa nema tih negativnih pojava, bar ne u tolikoj meri. Naravno, sve to zavisi od toga koliko vam je koža osetljiva.

Da li botoks može da izazove paralizu lica?

Botoks je ujedno i najveći dragulj koji je pronašao svoj put u medicine, a sa druge strane, to je otrov, oštri toksin, koji nikako nije bezbedan u velikoj količini, zato se sa njim pažljivo i postupa.

Pošto se u medicine botoks koristi u malim dozama, on nikako ne može da izazove trovanje, i zato je bezbedan za upotrebu i za ubrizgavanje. On ne može da izazove paralizu lica jer se koristi po utvrđenim statutima, a ne odokativno. Male doze botoksa ne mogu da izazove bilo kakve nus pojave.

Koliko često sme da se radi tretmnan botoksom? 

Magično dejstvo botoksa traje do šest meseci, a kada efekat prođe, morate ponovo da odete na tretman. Tretman može da se ponavlja na svakih 6 meseci, nebrojeno puta. Kako stručnjaci kažu, svaki sledeći tretman imaće duže delovanje.

Šta ako prestanem da koristim botoks?

Sigurno se pitate šta će sa vašim licem desiti posle prestanka delovanja botoksa. Kada botoks prestane da deluje, vaše lice se vraća u normalno stanje. Starenje kože se nastavlja i neće biti bilo kakvih negativnih posledica, osim ponovnog javljanja bora na licu.

Da li botks boli?

Da li će vas boleti ili ne zavisi uglavnom od stručnosti lekara. Igle kojima se ubrizgava botoks su malih dimenzija i u većini slučajeva ne izazivaju jaku bol. 

Koliko traju rezultati botoksa?

Ovo nije trajna metoda i rezultati peglanja bora botoksom su privremenog karaktera. Efekat botoksa uglavnom traje od 4-6 meseci.

Korekcija botoksa

Niste zadovoljni efektima botoksa? Ova metoda se može korigovati, ali samo u roku od 2 nedelje nakon tretmana. Ovo u smislu da treba dodati još botoksa.  Ako ste nezadovoljni izgledom vašeg lica zbog previše botoksa, moraćete pričekati dok ne prođu efekti ovog tretmana. 

Nega lica nakon botoksa

Botoks je tretman koji zahteva poseban vid nege. Stručnjaci preporučuju da se nakon urađene procedure primenjuju koraci poput: 

 • Blagih vežba za mišiće lica – Svi znamo da ovaj način ulepšavanja može uticati na smanjenje “aktivnosti” mišića. Kako bi se olakšalo pravilno pomeranje delova lica savetuju se blage vežbe istezanja. 
 • Izbegavanje dodirivanje tretiranih predela – Ovaj korak je veoma bitan jer trljanje područja gde je ubrizgan botoks može negativno uticati na proces zarastanja kože. Ako vaše ruke nisu čiste može se desiti i da inficirate ranu. 
 • Izbegavajte ležanje na licu – Kada ležite na licu nakon botox može doći do infekcije, znojenja lica, ali i pomeranja ubrizgane substance. 
 • Savetuje se izbegavanje razređivača krvi – Ubacivanje botoksa se primenjuje uz pomoć malih igala, međutim i pored toga može doći do krvarenja. Kako bi izbegli neprijatne situacije savetuje se da ne primenjujete antikoagulante odmah nakon botoksa.

Pored navedenih saveta stručnjaci se slažu da bi trebalo izbegavati velike količine alkohola nakon botoksa.  Zašto o? Alkoholna pića mogu imati razređujuće delovanje na našu krv. Kako ne bi došlo do pojačanog krvarenja trebalo bi izbegavati konzumiranje vina i žestokih pića bar prvih par dana.

Iskustva sa injekcijama botoksa

Da sve ovo ne bi ostalo na nivou prazne priče tražimo iskustva onih koji su probali ili znaju nekoga ko se podvrgava tretmanu injekcijama botoksa.

Kao i svaka istina, i ova ima dva kraja.

Na jednoj strani su baš dobri efekti koji su dostupni samo par dana po ubrizgavanju botoksa. Dame koje su probale tvrde da nemaju neprirodan i ukočen izgled i da se spolja ništa ne vidi. Dakle iskustva su pozitivna.

Sa druge strane, neke čitateljke se pitaju šta je sa jetrom i bubrezima i kuda odlazi botoks nakon 3-6 meseci. Iako stručnjaci tvrde da otrov prosto “gubi dejstvo” a ne razgrađuje se u jetri, o tome bi valjalo razmisliti.

Ono što se takođe navodi kao negativno je i neophodnost stalnog ponavljanja tretmana. Neki tvrde da kada dejstvo prođe i mišići se opuste to bude strašno. Neki pak tvrde da ćete prosto izgledati kao pre botoksa.

Jedna dama čak tvrdi da joj je posle ubrizgavanja botoksa u čelo nestaju glavobolje koje je do tad imala.

To znači da se pre pristupanja prvom tretmanu morate dobro dogovoriti sa sobom a i sa svojim kontom u banci. Sigurno ne želite efekat od par meseci pa opet na staro.

Ukoliko se ipak odlučite za botoks u zamenu za neke savremenije i bezbednije metode kao što su mezo niti na primer, budite sigurni da ste izabrali dobru kliniku i iskusnog lekara koji dobro zna u koji deo mišića da vam ubrizga otrov.

Gde uraditi botoks – najbolje klinike

Postoji mnogo klinika i uvek treba da budete pažljivi u biranju.

Najpopularnije klinike kod nas za izvođenje botoksa su:

 • Medichill,
 • Solar Medical Centar,
 • Dermatim,
 • Estetska hirurgija Naos VB.

Cena botoksa lica

Cena zavisi od regije koja se tretira i od stepena izraženosti bora ali i Vaših želja za postizanjem određenog efekta.

Botoks lica se naplaćuje po jedinici mere koja se ubrizga. Tako da se ne može precizno reći koliko košta jer od stanja svakog pojedinačnog lica i efekata koje želite da postignete zavisi koliko jedinica botoksa će vam biti potrebno. Ovo je samo orijentacioni pregled da biste imali predstavu o redu veličina.

 • botoks 1 regije 130 evra
 • botoks 2 regije oko 190-200 evra
 • botoks 3 regije oko 250e
 • Baby botox, od 120 -150 evra

Najzad, da li ste znali da se injekcije botoksa osim za peglanje lica koriste i za sprečavanje prekomernog znojenja?

Danas postoji i nešto što se zove botoks kose, trepavica, usana…važno je da znate da ovo nema ništa zajedničko, osim imena, sa botoksom lica.

Izvori;

https://doi.org/10.2147/CCID.S202919

https://jcdr.net/article_fulltext.asp

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01269801