Muči vas bol u nogama od stajanja? Ima rešenja!

Muči vas bol u nogama od stajanja? Ima rešenja!

Autor:

Ne znate kako da olakšate bol u nogama od stajanja? Stojite na nogama duži vremenski period u toku dana? Saznajte najefikasnije metode i sprečite bol u nogama na vreme!

Stajanje, kao i sedenje, duži vremenski period može doprineti bolu u mišićima, leđima, nogama i još mnogo čemu. Kada znate kako pravilno voditi računa o telu tokom čitavog dana, to vam može vam pomoći da izbegnete ove bolove.

Stajanje na nogama po ceo dan je povezano sa povećanim rizikom proširenih vena. Studije pokazuju, da je stajanje na nogama najmanje pet sati dvevno povezano sa zamorom mišića u donjem delu tela, hroničnim bolovima u leđima i drugim poremećajima mišićno-skeletnog sistema.

Zašto se javlja bol u nogama od stajanja ?

Stajanje  zahteva konstantnu aktivnost nekoliko mišića u vašim nogama i zbog toga, ako stojite negde samo nekoliko minuta osetićete zamor.

Ali ne samo to.

Vaše srce ne može efikasno pumpati krv kada stojite na jednom mestu, što može dovesti do otečenih nogu i stopala. Ipak, stajanje je daleko bolje od sedenja, ali idealno bi bilo da se krećete redovno.

Ako ste ikada morali da stojite na jednom mestu duži vremenski period, znate koliko je to bolno – čak i više od iste količine hodanja.

Otkrivamo vam šest razloga zašto u stvari nastaje bol u nogama od stajanja.

Neprekidan rad samo nekoliko mišića

Kada stojite, noge su stalno pod pritiskom. Mišići u vašim listovima moraju da se prilagode ovoj situaciji kako bi zadržali ravnotežu vašeg tela. Kada hodate, opterećenje se distribuira preko većeg broja mišićnih grupa, uključujući one u vašem srcu, nogama, listovima, zadnjici pa čak i rukama.

Opterećenja stopala bez odmora

Stajanje na nogama zahteva stalnu podršku vaših stopala i nogu. Svako stopalo i svaka noga podržavaju oko polovine težine vašeg tela bez perioda odmora. Kada hodate, težina se pomera sa jedne noge na drugu, tako da svako stopalo i svaka noga dobijaju redovnu (iako kratku) pauzu.

Otežan protok krvi

Vaše srce ne može efikasno pumpati krv s vaših stopala do srca i vratiti je istom brzinom dok stojite na jednom mestu, zbog čega stajanje može dovesti do otoka u nogama i donjim delovima tela. S druge strane, kada hodate, mišićne kontrakcije pomažu vašem srcu da pumpa krv efikasnije. Otežan protok krvi preduslov je za stvaranje proširenih vena na nogama. No, ne brinite. Reagujte brzo i vene na nogama će nestati.

Stajanje na jednom mestu ipak jeste i mentalni izazov

Stajanje na jednom mestu može da bude dosadno, a vaš um može slobodno da se fokusira na to koliko su vaše noge i stopala umorne. Šetnja ima tendenciju da zauzme vaš um dok ste izloženi različitim okruženjima.

Manje adrenalina i kiseonika

Hodanje ili džogiranje pokreće vaše telo da oslobađa dobre hemikalije, poput endorfina, kako bi poboljšalo svoje raspoloženje. Adrenalin se takođe oslobađa prilikom šetnje, a time utiče i na brže pumpanje krvi srcem i omogućava veći protok kiseonika do vaših mišića i mozga. Ovo se ne dešava kada stojite ili ipak sedite na jednom mestu i zbog toga se javlja bol u nogama od stajanja.

Kako izgleda bol u nogama od stajanja i koji su simptomi?

Osoba sa bolovima u nogama nakon stajanja ima neugodnost u nogama, koja je uzrokovana iritacijom ili upalom mišića, kostiju kao i zglobova nogu. Takođe, zbog lošeg protoka krvi kod stajanja na mestu, možete osetiti i grčeve u nogama.

Najčešće prijavljeni simptomi koji potiču od dužih perioda stajanja na mestu su neugodost, zamor i otok u nogama.

Postoji mnogo drugih otežavajućih  i potencijalno veoma ozbiljnih zdravstvenih problema vezanih za dugo stajanje na nogama. Koronarne bolesti srca, proširene vene i hronične venske insuficijencije su povezane sa dužim stajanjem na mestu.

Svako doživljava bol u nogama od stajanja na drugačiji način, a hajde da pogledamo koji su simptomi bola u nogama nakon stajanja:

Grčevi u nogama

Primarni uzrok bolova u predelu noge je mišićni grč. Grč se obično javlja iznenadno, kao oštar bol na reakciju kontrakcije mišića. U ovom mestu može doći do crvenila ili otoka.

Umor mišića (kao odgovor na dugo stajanje na mestu) i dehidratacija mogu dovesti do grčeva u nogama, naročito u listovima.

Proširene vene

Proširene vene su uzrokovane povećanim krvnim pritiskom u venama. Krv se kreće prema srcu jednosmernim ventilom u venama. Kada ovi ventili postanu oslabljeni ili oštećeni, krv se može sakupljati u venama. Ovo prouzrokuje povećanje vena. Sedenje ili stajanje u dužem vremenskom periodu može dovesti do ovog problema,  a sigurno niste znali da baš ove navike stvaraju proširene vene!

Bol u leđima

Jasno je da tokom dužeg stajanja na mestu se i te kako može pojaviti bol u leđima.

Visoki krvni pritisak

Krvni pritisak je veći kada smo u stojećem položaju nego kada sedimo ili ležimo. Srce mora da pumpa krv do mozga a za ovo mu je potrebno više snage kada smo u stojećem položaju nego kada sedimo ili ležimo.

Ostali simptomi uključuju i:

 • Bol u kolenima ili kukovima
 • Zamor mišića, otečene i bolne noge
 • Bol u vratu i ramenima
 • Hronični poremaćaji srca i cirkulacije
 • Različiti problemi i bolovi stopala
 • Istegnuta Ahilova tetiva

Bol u nogama od stajanja – lek

Kada ste u udobnosti svog doma možete pomoći vašim nogama da se oporave za sutra. Probajte jedan od ovih tretmana i brzo smanjite bol u nogama od stajanja.

 Probajte led

Koliko god ljudi ovo ne žele da čuju, potapanje stopala (ako nemate nekih vaskularnih problema) u lavor sa vodom i ledom u trajanju od 20 minuta radi na suzbijanju otoka i upale nakon stajanja. Svakim korakom ili minutom u stojećem položaju, mi stvaramo mikro-oštećenja koja telo onda mora da popravi. Korišćenje leda je jednostavan i efikasan način da se telo brže regeneriše od dužeg perioda stajanja.

Masirajte vaša stopala

Probajte da masirate vaše noge i stopala svakodnevno. Nežna masaža vaših nogu će razvući mišiće nogu i pomoći da se vaše noge brže oporave.

Podignite noge

Podignite noge iznag vašeg tela i smanjite oticanje vaših stopala i nogu. Možete ih postaviti uz zid dok ležite na jastuku.

Epsom so tretman

Epsom so je prirodno antiinflamatorno sredstvo koje može pomoći u lečenju bolova u mišićima. Napunite lavor sa vodom i dodajte epsom so. Primetićete trenutno olakšanje. Možete dodati i par kapi esencijalnog ulja po svom izboru i držite stopala u vodi koliko god želite.
bol u nogama

Upotreba gelova za olakšanje bolova u nogama nakon stajanja

Gelovi  protiv bolova u nogama je jer vam pružaju olakšanje i uklanjaju bol u mišićima, zglobovima kao i leđima. Potražite gel koji je prirodan i obogaćen gavezom, mentom, divljim kestenom, kokotcem, eukaliptusom i ostalim lekovitim biljkama. Gel protiv bolova u nogama se koristi kod različitih zdravtvenih tegoba kao što je išijas, artritis i reuma. On podstiče cirkulaciju a time se i uklanja bol. Krema se većinom brzo apsorbuje u kožu a lekovito bilje kao što je menta i eukaliptus će vam pružiti prijatan osećaj hlađenja i time ublažiti bol u nogama.

Tablete kao rešenje za bol u nogama nakon stajanja

Tablete za bol u nogama možete potražiti u apoteci a najbolje je da se najpre posavetujete sa vašim lekarom. Možete ih kupiti u apoteci kao razne šumeće tablete obogaćene vitaminima i mineralima, koje poboljšavaju cirkulaciju krvi i na taj način ublažavaju bol i otok. Takođe možete pronaći i tablete specijalno formulisane za tegobe kao što je i bol od stajanja, ali za to je najbolje da potražite savet farmaceuta ili lekara.

Kreme i masti za bol u nogama nakon stajanja

Kao što smo pomenuli, kod dugotrajnog sedenja ili stajanja cirkulacija krvi se može pogoršati. Može takođe da se pojavi i bol u venama. Na sreću, ima raznih krema i masti koje vam mogu pomoći ublažiti ove bolove. Krema za vene pomaže smanjiti vidljivost proširenih vena i sprečiti njihovo dalje širenje. Ove kreme sadrže prirodne sastojke koje podstiču prirodnu produkciju i funkciju kolagena u vašoj koži.

Važno je da ove kreme imaju efekat hlađenja, jer ima i onih sa toplim efektom a to kod proširenih vena nije poželjno.

Potražite kremu za vene sa antioksidantima i vitaminima E i C. Takođe, možete da probate i prirodnu kremu za vene kao što je gel od divljeg kestena. Inače, prirodni lek za vaše vene je nešto sasvim neobično – divlji kesten u rakiji koji je poznat već vekovima po svojim lekovitim svojstvima.

A jeste li čuli da mast od gaveza je fantastičan kod lečenja upaljenih zglobova, umornih i otečenih nogu kao i kod lečenja vena? Gavez je lekovito bilje i ima sposobnost da smanji upalu kože. Sadrži alantoin koji pomaže kod obnove i stvaranja novih ćelija kože. Takođe, gavez sadrži i neke toksične supstance i zbog toga se ne sme nanositi na otvorene rane i slično. Koristi se najviše 10 dana po sebi a ako posle ovog perioda ne primetite poboljšanje, pokušajte neki drugi tretman.

Bol u venama na nogama

Proširene vene se uglavnom javljaju kod osoba koje previše sede ili stoje, ali naravno mogu se javiti i zbog drugih faktora. Na proširene vene mogu da ukazuju neki faktori kao što su, težina u nogama, oticanje nogu i bol u nogama od stajanja.

Ove vene se šire, plavkaste su boje i izbijaju na površinu. Svaka vena može postati proširena, ali najčešće su oštećene vene koje su na vašim nogama i stopalima. To je zato, što stajanje povećava pritisak u venama u donjim delovima tela. Simptomi proširenih vena uključuju bolove i grčeve u nogama a može se javiti i otok, crvenilo kao i blagi osećaj peckanja. Ako se situacija iskomplikuje, može da dođe do venske tromboze i upale vena.

Postoji mnogo načina kako da sprečite pojavu proširenih vena, barem do neke mere . Poboljšanje cirkulacije i mišićnog tonusa može smanjiti rizik od razvoja proširenih vena ili izbijanja novih. Ovo možete postići primenom gelova i kreme za noge (pomenuli smo ih gore u tekstu) kao i :

 • Vežbanjem,
 • Redovnom i pravilnom ishranom,
 • Ishranom bogatom vlaknima a siromašnom solima
 • Izbegavanjem visokih štikli i tesne odeće
 • Podizanjem nogu (kao što smo pomenuli – uz zid)
 • Redovnim menjanjem sedećeg i stojećeg položaja

Želite da probate nešto novo i korisno za vaše bolne noge i vene ? Probajte obloge za vene!

Kako izdržati stajanje na poslu

Stajanje na poslu 8-10 sati je i te kako naporno.

Kako da izdržite stajanje na poslu a zadržite dobro zdravlje?

Probajte neke od ovih saveta:

Istegnite vaše mišiće

Redovno praktikovanje joge ili sličnih vežbi vam može pomoći da dobijete i održite bolji položaj tela a isto tako i opustite i ojačate mišiće celog vašeg tela.

Uzmite pauzu tokom vašeg radnog vremena

Ako provodite većinu svog dana na nogama, uzimanje pauza je jako važno za poboljšanje cirkulacije. Razlika u položaju vašeg tela tokom dana može pomoći mišićima stopala da izdrže ovaj teret. Napravite pauzu ako možete, na primer više kraćih pauza i rastegnite mišiće vaših nogu i na taj način pregurajte dan na nogama.

Ulošci za dugo stajanje

Već vam je dobro poznato da dugo stajanje kao i hodanje u cipelama može uzrokovati bol u nogama i petama od stajanja. Ako obuća ima tvrde pete, može se stvoriti bol u zglobovima koji se dalje prenosi na kolena i leđa. Ulošci su namenjeni baš za ovaj problem i pružaju udobnost prilikom hodanja i stajanja.  Dobra stvar je, da se uložak  može koristiti u svakoj vašoj obući. Oni se mogu kupiti u apoteci a postoji i mogućnost pravljena individualnog uloška a to je najbolje da se raspitate u apoteci ili kod svog lekara.

Čarape za vene

Pošto je dugotrajno stajanje na nogama često povezano sa venama, korisno je da posedujete i čarape za vene ako provodite više sati na nogama. Čarape za vene su idealno rešenje za bol u nogama od stajanja jer one podržavaju cirkulaciju krvi i ublažavaju simptome proširenih vena.

Obuća za dugo stajanje

Kao što smo rekli, jako je bitno da imate kvalitetnu obuću ako provodite vaš dan na nogama. Za to je namenjena anatomska obuća koju možete pronaći po jako pristupačnim cenama. Visina pete od 3-4 cm je idealna, jer opterećenje na stopalo je jednako raspoređeno. Zato, nemojte juriti modne trendove i priuštite vašim stopalima hodanje po oblacima.

Kada birate obuću, prsti i peta ne bi trebalo da dodiruju rub i krajeve ležišta za stopalo. Takođe, kupujte cipele kasnije popodne jer su tada stopala veća – noge su otečenije i obuća koju tada izaberete vas sigurno neće žuljati.

bol u nogama

Da li ste probali nešto od naših saveta za bol u nogama od stajanja i da li ste primetili razliku?

Verujemo da redovnom masažom stopala, primenom krema i gelova kao i ispravnom obućom, možete sigurno pomoći vašim nogama. Potrebna je, naravno, i disciplina kao i kod ostalih stvari u životu. Probajte, jer zdravlje vaših nogu ne može da čeka.