Otkrijte koja je najbolja krema za vene!

Otkrijte koja je najbolja krema za vene!

Vreme je da saznate šta sve treba da sadrži najbolja krema za vene i šta da radite da dobijete njen pun efekat. Ako obratite pažnju na sledeće stvari i nađete pravu kremu, proširene vene postaće vaša prošlost.

Proširene vene spadaju među najučestalije probleme kod žena danas. Međutim, iako mnogi smatraju da se proširene vene jedino javljaju kod žena, to se pokazalo netačnim. Mušarci su im takođe podložni, danas više nego ikad.

Štaviše, više od polovine osoba starijih od 50 godina imaju ovaj problem.

Svi znate na šta mislimo, izražene plavkaste ili ljubičaste vene koje ponekad deluju kao grudvice ili ugrušci javljaju se na listovima kod 55-55% žena i 40-45% muškaraca (prema istraživanjima američkih naučnika).

I mada zdravstvene komplikacije koje proširene vene mogu prouzrokovati nisu ni brojne ni preterano opasne, problem jeste veliki iako je samo estetske prirode. Koliko ste samo puta poželeli da obučete neku kraću haljinu ili suknju, ili možda bermude? Pa onda odlučili da ipak to ne uradite jer vam je neprijatno da svet vidi vaše proširene vene ili popucale kapilare na nogama?

Lek bi mogao biti poprilično jednostavan, da ne pričamo što nam je pred nosom sve vreme. Saznajte šta krema za vene može da uradi po pitanju proširenih vena na nogama i kako da odaberete onu pravu.

Dva tipa proširenih vena

Iako nam se vrlo često isto hvata o kakvim se tačno proširenim venama radi (sama činjenica da su se pojavile je dovoljan problem), trebalo bi znati da postoje dve varijante proširenih vena.

Prve, daleko češće i one koje su nam veći problem, jesu varikozne vene. One se manifestuju kao klasične proširene vene ‒ ispupčene grudvice tamne boje (plavkaste ili ljubičaste). Vrlo često one su i bolne, pa pored estetskog problema predstavljaju i pravo mučenje, sa kojim treba živeti svakog dana.

Varikozne vene posledica su upale zbog koje vene gube svoju prirodnu elastičnost. Najčešće se javljaju kod trudnica i starijih žena, i to kod osoba svetlije kože.

Ipak, što se samog uticaja na zdravlje tiče, ove proširene vene nisu tako opasne jer one ne čine takozvani glavni sistem cirkulacije. Daleko važnije vene koje vraćaju krv ka srcu leže dublje pod kožom, dok se ove površinske mogu lako i ukloniti u krajnjem slučaju ako postanu previše bolne.

Druga, da kažemo blaža varijanta jesu takozvane paukove vene, odnosno sistem sitnijih (ali i dalje proširenih) vena koje formiraju nešto poput paukove mreže na nogama. Pojedini stručnjaci smatraju da su ovakve vene zapravo prvi stadijum klasičnih proširenih vena.

Uzroci i lečenje proširenih vena

Sad ide onaj deo kada se osećate apsolutno bespomoćno. Ali, držite se, nije sve tako crno.

krema protiv vena

Istina je da postoji mnogo uzroka zbog kojih nastaju proširene vene. Još je veća istina da na većinu gotovo nikako ne možete uticati. Takvi uzroci su, na primer:

  • genetika
  • hormonski poremećaji
  • trudnoća
  • pubertet
  • menopauza itd.

Međutim, da li ste znali da su i neke svakodnevne navike uzroci proširenih vena? Kao da ovi urođeni i prirodni uzroci nisu dovoljni, proširene vene javljaju se i zbog preterane gojaznosti, mnogo stajanja ili sedenja (ko je rekao profesionalna deformacija?) i mnogih drugih razloga.

Sve te sitnice zajedno čine da vene postanu slabije. I ne samo to, zalisci koji bi trebalo da spreče krv da se vraća u noge postaju opušteniji s godinama (i zbog ostalih uzroka koje smo spomenuli), pa se krv vraća u noge u prevelikim količinama koje slabe vene više ne mogu tako efikasno da vrate nazad do srca.

Od većih komplikacija proširene vene mogu biti uzrok osipa, grčeva i bolova u listovima, a ređe i čireva.

Lečenje proširenih vena ima dve varijante i zavisi od stadijuma u kojima se nalaze vaše proširene vene.

Ukoliko počnete sa negom na vreme, sve su šanse da ćete uspeti da iskontrolišete situaciju na prirodan način. Tu mogu da vam budu od pomoći kreme i gelovi za vene, mast za vene, ali i sitne promene u načinu života.

Ukoliko su proširene vene već dostigle visoki stadijum, uzrokuju bol i konstantne otoke, ne bi bilo loše da se podvrgnete operaciji vena koja je danas već rutinski zahvat.

Najbolja krema za vene

Dobra vest je da operacija proširenih vena ne mora da bude vaša sudbina ako sasečete problem u korenu. To znači da je dobra krema za proširene vene sve što vam treba kako biste imale lepe noge.

Dok su vene u ranim stadijumima proširenosti, krema za vene i kapilare može pomoći da se smanji vidljivost proširenih vena ali i da se spreči dalje širenje.

U kombinaciji sa zdravim životnim navikama, dobra krema za proširene vene može i preokrenuti efekat i smanjiti upale koje su dovele do proširenja.

Pre svih, u ovome vam može pomoći krema za vene i kapilare koja sadrži sastojke koje utiču na pravilnu funkciju kolagena u koži. Proširene vene često su posledica stvrdnutog kolagena u zidovima krvnih sudova koji se mora razbiti kako bi koža i vene i kapilari mogli pravilno da funkcionišu.

Ipak, problem sa ovim kremama je što često imaju toplotni efekat, odnosno greju kožu, što može izazvati kontra-efekat sa proširenim venama. Zbog toga je važnije da krema ima efekat hlađenja ili da je neutralna.

Kada su sami sastojci koji pomažu kod proširenih vena u pitanju, potrebno vam je nešto poput koenzima Q10 čime pomažete da tkivo u nogama dobije dovoljno kiseonika, omega-3 masti (koje možete uneti i putem ishrane) koje čine da krvni sudovi budu elastičniji ili vitamin K koji čini da proširene vene posvetle i budu manje upadljive.

Generalno, potprebno vam je da krema za proširene vene sadrži što više antioksidanata, i to flavonoida i vitamina C i E. Oni čine da vene postanu jače, suzbijaju infekcije i upale i sprečavaju stvaranje ugrušaka.

Evo konretnih predloga:

Alpski balzam za vene

Ovaj proizvod spada u meleme koji su namenjeni da nam pruže olakšanje simptoma koji su posledica dugotrajnog stajanja ili sedenja. On vam može pomoći kod ispucalih kapilara i proširenih vena pružajući osećaj olakšanja i smanjenja bola i otečenosti. Ima biljni miris i kremastu teksturu koja pomaže kod nanošenja. 

Kako bi vam pomogla neophodno  je redovna primena. Ova krema može pomoći da vam se poboljša cirkulacija. Tako je omogućeno da nam se smanji otok i spreči bol u nogama. Utrljavamo je laganim kružnim pokretima u telo. Ovaj preparat ne ostavlja masni trag, već se lako upija i hladi kožu (menta i mentol), dok gavez i esencijalna ulja pomažu da koža bude mekana i zdrava.

Pročitajte više o njemu u ovom tekstu: Alpski balzam za vene i sve što niste znali o njemu!

Sofija krema za vene

Sofija krema za vene je gelaste teksture zbog čega je lako upijamo i ne ostavlja lepljivi sloj na koži. Ona je namenjena da vam pruži ublažavanje tegova kao što su otečenost nogu, bolovi i grčevi. Primenom ovog proizvoda aktivni sastojci u njoj utiču na naše vene obnavljajući unutrašnjost tkiva i omogućavajući da se neprijatnosti smanje. Kao glavni aktivni sastojak u njoj nalazimo ferment medicinske pijavice. On omogućava da nam se krvni sudovi oporave.

Primenjujemo je kao i mnoge druge kreme ovog tipa. Stavimo malu količinu preparata, i umasiramo nežnim, kružnim pokretima. Neophodno je da nam koža bude čista kako bi imala dobar efekat.

Lioton krema ili gel za vene

Radi se o proizvodu lagane teksture, koji deluje kao lek za ozbiljnije probleme nogu. Ona može umiriti jake bolove, utičući na vaskularni sistem i sprečavajući upalu. Stručnjaci mogu preporučiti da je koristite ako ste operisali ovo područje. Sam proizvod je malo veće jačine i zahteva da se konsultujete sa lekarom pre bilo kakve primene. Ovo je naročito bitno ako imate kardiovaskularne probleme, ili alergiju na sastojke u ovoj kremi. 

Nije preporučljivo da je primenjujete ako imate neku vrstu posekotina, ogrebotina ili drugih vrsta oštećenja na koži. Sastojci ne bi smeli da dospeju u krvotok (natrijum heparin). Nanosi se u laganom sloju i može pomoći i oko sprečavanja pojave modrica.

Prirodna krema za vene

Ako vam je dosta hemijskih formula, možete se osloniti i na prirodne kreme za proširene vene koje sadrže sastojke iz lekovitih biljaka. Takav je, na primer gel od divljeg kestena. Ovaj gel za vene pomaže da se ojačaju vene i ostali krvni sudovi.

Divlji kesten pomaže i da se manje zadržava voda u telu, deluje na smanjenje otoka, a i ublažava bol od vena i grčeva.

Pored kreme, veoma je popularan i melem koji se pravi od divljeg kestena i rakije.

Sličan efekat ima i borovnica, i to podvrsta Vaccinium myrtillus, koja se u kremama za vene nalazi u formi ekstrakta, ali i ginko biloba, sada već standardni spasilac u borbi protiv celulita, na primer.

Takođe, dobar sastojak koji može da sadrži krema za proširene vene jeste ježovina. Ne zna se mnogo o ovom lekovitom čudu prirode, ali ona pomaže da se vene suze, pa samim tim postanu manje izražene. Od izuzetnog značaja na ovom polju jeste i kokotac.

Gavez gel za vene

Ne možemo da pričamo o prirodnim kremama za vene i kapilare a da ne spomenemo i gavez gel za vene.

Gavez je zeljasta biljka čije vam ime možda ne zvuči poznato, ali ste samu biljku sigurno videli sto puta u životu. E, pa, ova biljka (ili njen ekstrakt) može biti način da proširene vene dovedete u red.

Još poznat i kao crni koren, gavez smiruje upale čime se i same proširene vene smanjuju, a ujedno se poboljšava i cirkulacija. Uz sve ovo, dobijete i gratis efekat ‒ poboljšanu regeneraciju kože na nogama.

Verujte, deluje dobro koliko i zvuči.

Krema za vene na rukama

Noge nisu jedino područje koje je pogođeno ovim problemom. Proširene i izražene vene mogu se pojaviti i na našim rukama. Kako bi bile manje izražene, i da bi sprečili jake simptome koristimo kreme za njih. Dobra i kvalitetna krema za vene na rukama trebalo bi da:

  • Smanjuje otečenost
  • Sprečava bol

Zanima vas da li smete na sunce nakon nanošenja kreme? Kada ne smemo da izlazimo na direktno sunce nakon primene kreme obično je naglašeno. Ovo se može desiti jer pojedini proizvodi koje koristimo imaju sastojke koji su fotoreaktivni. U slučaju da je vaša krema za vene na rukama takva da zahteva izbegavanje sunčevih zraka, pokušajte da vam ruke budu prekrivene. Bar bi trebalo tako da postupate sa delovima gde ste mazali preparat. 

Mast za vene na nogama

Pored krema za vene i gelova, možete koristiti i mast za vene. Iako slični, razlika se ogleda u blago drugačijoj strukturi.

Kreme za vene i kapilare su malo laganije, lakše se upijaju i ne sadrže previše ulja.Mast za vene upravo ima suprotne osobine; malo je teži i masniji preparat, ali utoliko ima i svoje prednosti.

U većini slučajeva, mast za vene na nogama sadržaće neko esencijalno ulje. Esencijalna ulja pomažu da se poboljša cirkulacija u nogama, ali i da se smanji upala zbog koje nastaju proširene vene.

U pojedinim slučajevima, esencijalna ulja mogu uticati i na hormone i njihov disbalans.

Kao sastojak masti za vene, naročito je popularno ulje čempresa koje se pokazalo kao naročito uspešno u popravljanju cirkulacije u nogama. Najbolje od svega je to što ovo ulje možete koristiti i samostalno, tj. masirati ga u listove ili ga dodavati u kreme za vene.

Ukoliko, pak, imate problema sa bolovima u mišićima ili vas bole same vene, potražite mast za vene koja sadrži ulje mente, ulje čajevca ili lavandino ulje.

Mast od nevena za vene

Kod nas, a i u svetu, dosta je popularna mast od nevena za vene. Tajna leži u tome što neven sadrži dosta beta-karotena i flavonoida, a već smo rekli da su oni veoma važni u borbi protiv proširenih vena.

Mast od nevena najčešće sadrži ekstrakt ove biljke koja deluje protiv upala, ali ujedno ima i antibakterijsko i antialergijsko dejstvo. A ukoliko želite da postignete jače dejstvo, mast od nevena možete kombinovati sa uljem divljeg kestena čime se otok od proširenih vena smanjuje gotovo ekspresno.

Ukoliko ste vični pripremi prirodne kozmetike, mast od nevena za vene možete napraviti i kod kuće i to od cvetova, listova i stabljika nevena.

Kokosovo ulje kao krema za vene

Bilo kao sastojak krema za proširene vene ili kao samostalan melem, kokosovo ulje takođe može biti efikasan način da dođete do lepih nogu bez izraženih i proširenih vena. Ono najbolje deluje u ranijim stadijumima ovog stanja, ili kada se pojave takozvane paukove vene.

Iskustva kažu da ako redovno masirate listove kokosovim uljem, proširene vene najpre postaju svetlije i bleđe, a zatim se i smanjuju. Zvuči kao način da se rešite tamnih grudvica na nogama? Zato što to i jeste.

Bitno je da pre masaže očistite kožu na listovima i to toplom vodom kako bi se pore dodatno otvorile. Na taj način koža lakše upija kokosovo ulje, ono lakše prodire do vena i tako efikasnije deluje na problem.

Potrudite se da masaža bude što nežnija, tj. da ne stvarate agresivno trenje. Istovremeno, nemojte ni pritiskati prejako kako ne biste povredili ionako bolne proširene vene.

Nakon masaže kokosovo ulje treba ostaviti na koži otprilike 15 minuta. Poželjno bi bilo da ovo radite što češće, a kada vam se ukaže prilika i dvaput dnevno. Možda to zvuči previše naporno, ali kokosovo ulje za vene jeste najprirodniji mogući način da se rešite proširenih vena.

Kako da krema za vene deluje još bolje?

Ako želite da krema za vene ima naročito dobar efekat na proširene vene, ne bi bilo loše da uključite neke od ovih navika u svoju svakodnevnicu.

krema za proširene vene

Kao i celulit, ni proširene vene nisu problem koji nestaje preko noći, naročito ako želite da se one ne vrate. Uostalom, saveti koje ćemo vam sada udeliti mogu poboljšati kvalitet vašeg života generalno, o zdravlju da i ne govorimo.

Prvo i osnovno ‒ vežbajte! Ne postoji bolji način da se poboljša cirkulacija u nogama od vežbe, a dobra cirkulacija direktno sprečava nastanak proširenih vena.

Pritom, redovna vežba eliminiše posledice dugog stajanja ili sedenja na poslu, dovodi hormone u normalu i smanjuje krvni pritisak, stanje za koje naučnici tvrde da je povezano sa proširenim venama.

Za proširene vene postoji i program vežbi koji uključuje vožnju biciklom, podizanje nogu i listova, ali i šetanje, plivanje i jogu.

Drugi savet odnosi se na vaše kilograme. Ukoliko imate proširene vene, sve su šanse da je povećana težina jedan od uzroka. Višak kilograma stvara veći pritisak na noge i to pre svega listove, pa samim tim i sistem vena u njima.

To naravno ne mora da znači izgladnjivanje. Možete usvojiti neke od sitnijih navika zdrave ishrane i biti aktivniji i tako postići željene efekte. Ako ste naročito posvećeni sebi i svom zdravlju, razmislite i o dugotrajnijoj promeni ishrane (možda bi vam hrono ishrana mogla pružiti par saveta o tome).

Konačno, potrudite se i da jedete namirnice koje sadrže sastojke o kojima smo ovde govorili. Antioksidanti, prirodni borci protiv proširenih vena, nalaze se pre svega u voću i povrću.

Pored njih, trebalo bi da u ishranu uključite i više vlakana (čia semenke ili seme lana sadrže ih pregršt), kao i prirodne diuretike (peršun, bosiljak, krastavac, maslačak ili celer) koji vam pomažu da smanjite otoke nastale zbog viška vode.

Proširene vene prestaće da budu vaš problem i ako u ishranu uključite jabukovo sirće koje poboljšava cirkulaciju u zidovima krvnih sudova, ali i magnezijum i kalijum.

Krema za vene iskustva

Isidora -” Radila sam u prodaji, zbog čega sam stalno bila na nogama. Ovakav posao ostavio je posledice na moje noge. Počele su da mi se javljaju proširene vene još u mlađim danima, ali poslednjih par godina krenuli su bolovi, i baš izražene pormene. Kako bih bar malo ublažila bol i neprijatnost uzela sam kremu za vene sa prirodnim ekstraktima. Prvo sam imala osećaj da mi se smanjuje osećaj težine, a kasnije je krenulo i vodljivije poboljšanje.Sada su mi noge dosta mekše, bez naduvenosti, otečenosti i napokon me ne boli.”

Aleksandra – “Nisam još uvek dobila jake simptome, ali sam odlučila da počnem sa prevencijom. Moja majka, tetka i baka su imale probleme sa venama i nisam želela da se i meni javi ovaj problem. Mažem je dva puta dnevno, svaki dan . Masaža uz ovu kremu na prirodnoj bazi mi pomaže da se otečenost i ostali simptomi ne javljaju i koža bude mekana i nežna. ”

Jedna od posledica brzog i modernog života je problem sa venama. Ovo je izuzetno česta pojava koja se može regulisati i sprečiti uz primenu prave kreme za vene. Redovnim i blagovremenim njenim nanošenjem možete dobiti olakšanje od bolnih posledica. Pravilnom primenom možemo olakšati sebi život, i početi da koračamo bez bola.

Podelite ovaj tekst ako smatrate da je bio poučan i koristan.