Šta vam poručuju žuti nokti na nogama?

Šta vam poručuju žuti nokti na nogama?

Žuti nokti na nogama su znak gljivične infekcije, preteranog lakiranja ili pojedinih bolesti. Otkrivamo vam kako ih sprečiti i lečiti.

Mnogo važnije od samog izgleda je šta vaši nokti poručuju žutom bojom.

Žuti nokti na nogama mogu biti medicinski ili kozmetički problem u zavisnosti od uzroka nastanka. Pogađate da je ovaj drugi uzrok lak za nokte. Prvi uzrok je najčešće gljivična infekcija ali i neka druga zdravstveni problemi .

Žuti nokti na nogama su često znak da nešto nije kako treba. Ponekad je, međutim, razlog sasvim bezazlen jer su vam nokti požuteli od laka za nokte ili kao posledica normalnog procesa starenja organizma. Ipak, kako biste bili potpuno sigurni, redovno pregledajte svoje nokte i stopala. Samo tako ćete odmah uočiti eventualne neželjene promene.

Šta je uzrok žutih noktiju na nogama?

Preterano lakiranje noktiju bez pauze ili gljivična infekcija su najverovatniji uzrok žutih noktiju. Međutim, nokti vam mogu požuteti i iz nekih ozbiljnijih razloga.

Da li ste znali da je izgled noktiju ogledalo ukupnog stanja organizma.

Zdravi nokti su svetloružičaste ujednačene boje. Nemaju po sebi nikakve tačke, pukotine i pravilnog su oblika.

Ukoliko vam nokti požute uzrok je ponekad sasvim bezalen kao što je lak za nokte ili starenje. U ozbiljnijim slučajevima požute usled gljivice na noktima.

Ne brinite, i za to postoji rešenje. Brankica je recimo to rešila na potpuno prirodan način. Njeni nokti više nisu žuti, a u čemu je njena tajna otkrićete ako pročitate njeno iskustvo na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-gljivica-na-noktima-i-nogama/

Starenje

Na žalost starenje ne poštedi ni jedan deo tela pa ni nokte na nogama. Smatrajte to prirodnim uzrokom žutih noktiju. Sa godinama, boja, debljina pa i oblik noktiju zna da se promeni. Starije osobe često izgube onu divnu ružičastu boju noktiju koji postaju žućkasti.

Lak za nokte

žuti nokti uzroci

Ukoliko često ili uvek lakirate nokte crvenim ili narandžastim lakovima vaši nokti bi vremenom mogli požuteti.

Zašto nokti požute od laka?

Postoje dva moguća objašnjenja.

 • Najverovatniji razlog je reakcija boje i nokatne ploče. Tamniji lakovi, narandžasti, crveni, bordo…osatavljaju žute tragove na noktima. Njihov pigment hemijski odreaguje sa nokatnom pločom. Interesantno je da ovo ne možete predvideti jer nije pravilo da se svima dešava i ne sa svakim tamnim lakom. Osim toga, može proći nekoliko dana ili nekoliko nedelja pre no što se dogodi.
 • Druga pretpostavka je da formaldehid koji je glavni sastojak laka za nokte prouzrokuje problem žutih noktiju. Ova hemikalija može da odreaguje sa proteinom keratinom  od koga su izgrađeni nokti. Nokti mogu postati krti i žuti.

Kako ovo da sprečim?

 • Samo ne turpijanjem jer ćete tako oštetiti i oslabiti nokat.
 • Pređite na svetlije nijanse lakova jer je manja verovatnoća da će vam oni izazvati žute nokte na nogama i rukama.
 • Uvek nokte prvo premažite providnim zaštitnim lakom.  Postoji na tržištu sjajan 8 u 1 zaštitni lak za nokte. Ništa bolje u oblasti kozmetike za nokte nije izmišljeno. Hrani i neguje nokte. Nakon samo par nedelja upotrebe nikada više nećete poželeti nadogradnju jer će vaši prirodni nokti biti dugi jaki i neće pucati. Ovaj lak će sprečiti kontakt nokta sa pigmenatima iz laka u boji i isključiti mogućnost da od istog požuti.
 • Pažljivo birajte lak za nokte i skidač laka
 • Mažete li nokte na nogama? Radite to čak i kad nije vreme sandala. Lepo je biti doteran u svakom trenutku. Samo, vaši nokti su svakodnevno izloženi dejstvu hemikalija iz laka. Potom koristite skidač za uklanjanje starog laka i odmah nanosite novi. Svakodnevni kontakt sa hemikalijama kao što su aceton, formaldehid, toluen…isušuju nokte i čine poroznim pa lao upija pigmente iz laka za nokte.
 • Ukoliko su vaše navike ovakve pažljivo sa izborom lakova ali i skidača laka. Čist aceton ne dolazi u obzir. Birajte uljne skidače laka koji u sebi sadrže i neke zaštitne i negujuće materije.
 • Još jednom podvlačim važnost nanošenja zaštitnog, providnog laka pre lakiranja noktiju lakom u boji.
 • Potražite lakove koji ne sadrže formaldehid. Ovo nije dovoljan garant da vam nokti neće požuteti osobito ako vam se to dešava i od svetlijih lakova.
 • Dozvolite noktima na nogama da se odmore od laka. Nemojte ih mazati izvesno vreme. Ako su uredni i lepo sređeni možete ih samo ispolirati mekom turpijom i biće prelepi. Ukoliko su vam bili požuteli dajte vremena da taj deo izraste i bude odsečen a nakon toga pažljivo birajte lak i uvek prvo mažite zaštitu.
 • Tamni lakovi ne bi trebalo da vam ostaju predugo na noktima. Ukoliko je nokat stalno pokriven crvenim lakom zuti nokti na nogama će vremenom postati sve gori.

Žuti nokti na nogama od lekova

Da, i to je moguće. Mnogi od nas lako i neodgovorno posežu za lekovima kako bi na brzinu rešili neko svoje neželjeno stanje. Nemate vremena za odlazak kod lekara, mislite da toliko i sami znate. A da li ste znali da svaki lek ima i neke propratne efekte. Verovali ili ne i žuti nokti na nogama mogu biti posledica uzimanja nekih lekova.

Nadogradnja noktiju i žuti nokti

Veštački nokti mogu zadovoljiti vašu potrebu da izgledate moderno ili želju za dugim noktima ako vaši sporo rastu i lako se lome.

Nadograđeni nokti nisu sami po sebi štetni ali za njihovo stavljanje i skidanje su neophodne kiseline i druge hemikalije koje nisu prijateljske za vaše nokte.

Mogu izazvati alergije. Osim toga, kojoj god metodi uklanjanja nadogradnje pribegnete ona je nasilna za vaš nokat. Nakon uklanjanja veštačkog nokta ili UV laka nokatna ploča je isušena, sklona pucanju a ne retko i oštećena na površini. Kao takva lak je plen gljivičnih infekcija a i lakše pokupi pigmente iz narednog lakiranja noktiju.

Kad bolje razmislite nadogradnja noktiju na nogama vam i nije tako neophodna. Ako to ipak želite u nekoj specijalnoj prilici neka bude samo tad a između toga neka prođu dugi periodi kada ćete nokte samo negovati ili mazati zaštitnim lakom pa preko neki svetao lagan lak bez formaldehida.

Zdravstveno stanje i žuti nokti na nogama

To što su vam žuti nokti na nogama nije samo po sebi opasno. Međutim ako se boja nokata promeni i postane žućkasta, a nisu u pitanju gore navedeni bezazleni uzroci, onda je to  znak da nešto nije kako treba.

Žuti nokti na nogama mogu biti znak određenog stanja u organizmu tj nekog oboljenja.

Sindrom žutog nokta

U retkim slučajevima žuti nokti na nogama predstavljaju jedan od simptoma oboljenja zvanog sindrom žutog nokta. Ovo je veoma retko oboljenje koje se manifestuje deformacijom nokata ruku i nogu. Nokti usled ovog poremećaja rastu sporije, jako su krti i osetljivi a ponekad izgube zanoktice. Međutim, ovo oboljenje se može manifestovati i dosta ozbiljnijim simptomima kao što su respiratorni problemi kao i oticanje i nadutost u različitim delovima tela. Do ovoga dolazi usled nakupljanja proteinima bogate limfe u mekim tkivima ispod kože (limfedem).

Sindrom žutog nokta se obično javlja kod osoba starijih od 50 godina. Tačan razlog nastanka nije poznat. Nokti ovih pacijenata mogu čak pocrneti ili postati zeleni.

Žuti nokti na nogama u trudnoći

Evo još jedne “uzbudljive” promene na vašem telu koju možete iskusiti tokom trudnoće.

Kada su nokti u pitanju postoji dobra i loša vest:

Dobra je da zahvaljujući pojačanom lučenju progesterona nokti brže rastu. Loša vest je da mogu biti lomljiviji i neravni u vidu uzdužnih brazdi.

Tokom trudnoće ceo organizam je na neki način i jači i osetljiviji. Vaši nokti na nogama mogu biti osetljiviji na napad gljivica zato udvostručite brigu o svojim stopalima.

U trudnoći nemate opravdanje da pojedete sve što vam padne pod ruku. Neka vaša hrana u potpunosti podržava ovaj tako važan životni trenutak. Time ćete obetbediti zdrav porod. Sebi ćete obezbediti brzo vraćanje u formu nakon porođaja. Ishtana treba da bude izbalansirana a vaša vitaminska terapija obavezno treba da sadrži biotin. Ovo je vitamin B kompleksa za koji koji je poznato da čuva zdravlje noktiju, kose i kože. Evo koji su još dobri vitamini za nokte.

Kad smo kod boje noktiju na nogama i trudnoće: Pred kraj trudnoće obavezno obrišite lak sa noktiju. Tokom porođaja lekaru akušeru će boja noktiju na vašim nogama biti važan pokazatelj stanja vašeg organizma.

Da li da idem kod lekara zbog žutih noktiju?

Ukoliko su žuti nokti na nogama kozmetički problem to možeš prepoznati i po tome što će najčešće svi nokti promeniti boju.

Kada je žut nokat posledica bolesti obično je reč o jednom ili dva nokta. Ukoliko imate neki od ovih simptoma, potrebna je poseta lekaru:

 • Promena u debljini i obliku nokta
 • Bilo kakvo krvarenje
 • Odvajanje nokta od mesa
 • Bol
 • Otok

Gljivična infekcija i žuti nokti na nogama

Najčešći izazivač žutila noktiju na nogama je infekcija gljivicom onychomycosis, istom onom koja izaziva i bolest poznatu pod nazivom atletsko stopalo. Dešava se češće odraslima nego deci. Oko 10% odraslih pati od gljivične infekcije stopala ili nokta. Rizik od se povečava sa godinama.

Ako imate neki od ovih simptoma onda su vaši žuti nokti na nogama posledica gljivične infekcije:

Simptomi

 • Nokti su vam zadebljali
 • Boja je belkasta ili žuta
 • Nokti su hrapavi,krti, troše se na krajevima
 • Nepravilnog su oblika
 • Tamna boja noktiju
 • Smrad nogu

Gljivica koja napada nokte na nogama jede keratin od koga je nokat izgrađen, da bi rasla.

Neke osobe su sklonije zutim noktima na nogama i lakše pokupe gljivicu. Ukoliko posumnjate da nokat na nozi razboleo usled gljivice reagujte odmah jer se gljivica lako proširi i na kožu stopala a onda ćete imati posla sa atletskim stopalom.

Ukoliko imate neko oboljenje koje prouzrokuje slabu cirkulaciju u nogama kao što je dijabetes, proširene vene ili neke autoimune bolesti, vaša su stopala osetljivija pa se i nokti lakše razbole.

Žuti nokti na nogama lečenje

žuti nokti na nogama lečenje

Dobra vest je da se žuti nokti na nogama mogu izlečiti.

Prvi korak je da odredite tačan uzrok promene boje.

Ukoliko je gljivična infekcija uzrok žutih nokata na nogama potreban vam je antifungalni lek kojim ćete odmah započeti lečenje. Najčešće su to  rastvori i mastii i sprej za gljivice na noktima.

Ukoliko do kupovine leka dođe to ipak uradite uz prethodnu konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom.

Pored klasičnih lekova za gljivice na noktima, korisno je nanositi na oboleli nokat i vitamin E, cink i kortikosteroide sa vitaminom D.

Jedna studija je pokazala da upotreba antibiotika može očistiti žutu boju sa noktiju na nogama. Kaže se u tom istraživanju da su antibiotici posebno korisni ako negde u organizmu postoji infekcija kao što je, na primer, upala pluća.

Ovo uzmite strogo informativno i ne uzimajte antibiotike ukoliko ih lekar nije propisao.

Isprobajte esencijalna ulja za žute nokte na nogama

Već ste navikli da uvek damo prostora prirodnom lečenju. Esencijalna ulja su koncentrovano zdravlje iz prirode. Tu svakako ima po nešto i za naše žute nokte na nogama.

Nemojte prevideti koristi esencijalnih ulja u čuvanju zdravlja vaših noktiju.

Ono će vam biti od pomoći ako imate žute nokte na nogama zbog gljivične infekcije.

Ulje čajnog drveta je odlično za nokte ima antiseptička i antifungalna svojstva.

Namažite njime oboleli nokat dva puta dnevno.

Da li ste i vi mislili da je origano samo začin bez kog se ne da zamisliti dobra pizza? Iz origana se dobija esencijalno origanovo ulje koje sadrži timol. Ovaj njegov sastojak ubija gljivice i mikrobe.

Mažite oboleli žuti nokat dva puta dnevno. Neki tvrde da je najbolje pomešati ulje origana i ulje čajnog drveta za što bolji efekat.

Beli luk, ma da li je to lek za sve? Da, alicin iz belog luka je strašni ubica svega što gmiže unutra i po površini našeg organizma a da se ne da golim okom videti.Ovo podrazumeva i pomor gljivica na nožnim noktima. Namažite svaki dan oboleli žuti nokat zgnječenim čenom belog luka i ostavite da deluje 30 minuta. Potom operite i namažite esencijalnim uljem, hranljivom kremom ili antifungalnom mašću.

Pravilna nega i dobra higijena da vam nokti ne budu žuti

Dobra higijena i pravilna nega stopala nas štite od mnogih problema. Ovo se odnosi i na prevenciju žutih noktiju na nogama.

Što manje hemikalija kako biste nokte poštedeli hemijskih oštećenja. I, veoma važno, dozvolite noktima periode predaha od laka za nokte.

Dobra higijena stopala i obuće vas štiti od infekcije gljivicom od koje su vam najčešće žuti nokti na nogama. I ne zaboravite da redovno očistite prostor ispod noktiju koji je idealan za razvoj mikroba.

Dodatno hidritanje noktiju je korisno za njihovo zdravlje. Ovo ne možete sprovesti na namazanim noktima. Kada su nokti slobodni hidrirajte ih vazelinom ili maslinovim uljem. Namažite svaki nokat svako veče pred spavanje. Nokte na nogama možete hidrirati i bogatom, masnijom kremom koja sadrži mlečnu kiselinu. Glicerinska zaštitna krema za ruke može poslužiti u istu svrhu.

Prevencija žutih noktiju

Pojedini uzroci zutih noktiju na nogama nisu posledica vašeg nemara. Na primer, niste krivi što ste oboleli od psorijaze ili sindroma žutih noktiju. Međutim, dosta toga možemoo učiniti u cilju prevencije da nam nokti budu zdravi i izgledaju sjajno.

Da biste smanjili rizik od gljivične infekcije, pokušajte da ne izlažete stopala vlažnoj, mračnoj sredini, drugim rečima budite bosi kad god možete i ne nosite znojavu, vlažnu i neprovetrenu obuću. Ovo posebno važi za osobe koje se bave sportom. Čarape i patike se oznoje i ako ostanete izvesno vreme u njima rizikujete da dobijete gljivicu na noktima. Pročitajte kako ukloniti smrad iz patika.

Zašto su od dijabetesa žuti nokti?

Pojedinci oboleli od dijabetesa mogu iskusite žute nokte na nogama. Ovo ima veze sa razlaganjem šećera u organizmu i njegovim uticajem na kolagen u noktima.

Ova vrsta žutila noktiju nije štetna i ne treba je lečiti. Ne zaboravite, pak da su osobe koje boluju od šećerne bolesti sklonije svim vrstama infekcija pa i gljivičnoj infekciji stopala.

Koji su rizici od žutih noktiju na nogama

Žute nokte na nogama, ukoliko je uzrok gljivica, obično prati i zadebljanje istih. Obuvanje finih cipela i kretanje bi vam moglo biti bolno i otežano.

Odebljali nokti su krti, lako se iskrzaju u vidu oštrih ivica što vas dovodi u rizik od urastanja nokta.

Još jednom, ne zanemarujte svoja stopala u odnosu na druge delove tela koji su izloženiji pogledima. Vodite računa kome poklanjate poverenje kada je pedikir u pitanju. Smanjite sa lakiranjem a higijena neka bude i više nego besprekorna. Neka jedino žuto na vašim nogama budu fine, mekane čarapice za po kući.