Otkrijte čaj za imunitet kao prirodan način da ojačate organizam

Otkrijte čaj za imunitet kao prirodan način da ojačate organizam

Čajevi se u brojnim drevnim tradicijama koriste kao prirodni lekovi za mnoga oboljenja. Evo koji čaj za imunitet možete iskoristiti da biste ojačali telo.

Sigurno ste čuli svoju baku kako vam za svaku bolest i svaki problem koji ima iole veze sa zdravljem preporučuje da popijete malo čaja. Iako je kafa danas glavno piće zapadne civilizacije, čaj je daleko korisniji za naš organizam i napitak je koji bi trebalo uvesti u redovnu ishranu, ma na kojem se bilju bazirao.

Pored toga što podstiče zdravo funkcionisanje organizma generalno, čaj može biti odličan način da ojačate svoj imunitet. Kako se naš imuni sistem neprestano bori protiv bakterija, virusa i drugih stranih mikroorganizama, neophodno je da mu adekvatnom ishranom pomognete da ostane jak, jer u suprotnom, zbog pada imuniteta može doći do različitih bolesti.

Iako je čaj za imunitet bolje konzumirati topao, on nikako nije napitak koji možete konzumirati samo na niskim temperaturama. Naprotiv, većina čajeva će zadržati većinu svojih hranljivih i blagotvornih supstanci i kada se rashladi, pa vam može poslužiti kao zdravo osveženje i u letnjim danima.

Zvuči neverovatno, ali i šolja čaja na dan može učiniti mnogo za vaš imuni sistem, pa samim tim i za vaše zdravlje.

Naučna potvrda

Čaj kao prirodni lek nam ne preporučuju samo drevne tradicije poput indijske, kineske ili Ajurveda prakse. I naučna zajednica posvetila se istraživanju blagotvornih efekata čaja na organizam i očuvanje zdravlje, i došli su do istih zaključaka ‒ čaj može ojačati vaš imuni sistem.

Njegovo dejstvo potiče od važnih sastojaka koji ga sačinjavaju, pre svih antioksidanata. Premda neke vrste sadrže više, a neke manje, svaki biljni čaj obiluje antioksidantima koji su jedni od najbitnijih supstanci za zdravlje ljudskog organizma.

Pored toga, sastojci čaja, poput alkilamina, pomažu telu da se bori protiv infekcija, pa čak i da podstakne regeneraciju ćelija. Možda najbitnije od svega, čaj za imunitet i njegovi sastojci pomažu u borbi protiv slobodnih radikala ‒ mikroorganizama koji u telu mogu izazvati najteža oboljenja, poput kancera.

Koji čaj za jačanje imuniteta izabrati?

najbolji čaj za imunitet

Premda ne možete pogrešiti sa bilo kojim biljnim čajem, postoje čajevi koji se smatraju boljim za jačanje imuniteta od nekih drugih. Evo nekih koji vam mogu pomoći da ojačate imunitet.

Čaj od kamilice ‒ univerzalni lek

Kamilica je jedna od najvrednijih biljaka koje su nam širko dostupne, a mogu mnogo uraditi za naš organizam. Čaj od kamilice može se koristiti za smirivanje živaca, kao pomoć pri varenju i spavanju, ali i kao prirodni način da ojačate svoj imunitet.

Kamilica podstiče proizvodnju posebne grupe belih krvnih zrnaca koje štite organizam od bakterija i virusa. Takođe sadrži i obilje antioksidanata, što čaj od kamilice čini sjajnom kombinacijom za vaš imunitet.

Čaj od nane ne pomaže samo stomaku

Kada vas muče stomačni problemi prvo na šta pomislite jeste čaj od nane, međutim, da li ste znali da on pomaže i u jačanju imuniteta? Osim toga što smiruje infekcije i može ublažiti bolove (na primer u grlu, stomaku, glavi), nana odnosno menta pomaže i u jačanju imuniteta.

Nana je, posle kamilice, jedna od biljaka koja sadrži najviše antioksidanata, ali i podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca. Naročito je pogodna za decu jer ima blagi ukus koji ne može iritirati želudac ili izazvati mučninu, pa je tako sjajan čaj za imunitet kada su mališani u pitanju.

Čaj od maslačka jača imunitet

Možda maslačak nije prva biljka koja vam padne na pamet kada su čajevi u pitanju, ali je jako koristan u borbi protiv bakterija. Kineska tradicija oslanja se umnogome na maslačak i čaj za imunitet koji se od njega može napraviti.

Razlog njegove lekovitosti leži u hemijskom sastavu čaja od maslačka punom supstanci koje pomažu organizmu da izbaci toksine. Na taj način imuni sistem postaje sposoban da se bori protiv svih mikroba koji mogu izazvati infekciju. Pored ovih, čaj od maslačka sadrži i:

  • gvožđe
  • cink
  • kalijum
  • magnezijum
  • vitamine C, A i D.

Ipak, oprezno sa ovim čajem jer može funkcionisati kao diuretik, naročito ako se uzima u većim količinama, pa može dovesti do dehidratacije.

Đumbir za imunitet

Čaj od đumbira može biti sjajan način da ojačate svoj imunitet, jer je đumbir veoma dobar za ljudski organizam. Ovo se naročito odnosi na njegov koren koji je najčešće u upotrebi kada se govori od đumbiru kao začinu ili čaju.

S obzirom na to da ima jak i specifičan ukus, najčešće se koristi u kombinaciji sa nekim drugim biljem ili dodacima poput meda. No, treba napomenuti da svoje najjače dejstvo pruža onda kada se konzumira čist.

Đumbir jača imunitet zahvaljujući supstancama koje deluju protiv upala izazvanih infekcijom, pa se može koristiti i protiv bolova, ali i za jačanje imunog sistema. Ipak, i sa njime treba voditi računa, pa nemojte preterivati sa čajem od đumbira.

Zeleni čaj jača vaš imunitet

Jedan od čajeva koji se takođe preporučuju kao veoma korisni za vaš organizam je i zeleni čaj. Zeleni čaj svoje prednosti duguje katehinima, supstancama koje se svrstavaju u antioksidante, daleko jači i on vitamina C i E.

Pojedina istraživanja su pokazala da tri male šoljice ovog čaja na dan pomažu organizmu da se efikasno bori protiv potencijalnih bakterijskih infekcija jer podstiče proizvodnju antibakterijskih proteina u krvi, pa je on veoma dobar čaj za imunitet.

Zeleni čaj sadrži i bitne amino kiseline koje dokazano jačaju naš imunitet tako što povećavaju kapacitet gama delta T ćelija, odnosno prve linije odbrane našeg organizma protiv štetnih mikroorganizama.

Pored ovoga, zeleni čaj podstiče oslobađanje od toksina pa tako višestruko pomaže našem telu i imunom sistemu. Pored toga, to što čisti telo od toksina ne čini da zeleni čaj bude doličan kao čaj za imunitet, već i efikasan saveznik u mršavljenju. Ukoliko ga još koristite u kombinaciji sa medom ili limunom, njegov značaj za naše telo i imuni sistem može biti nemerljiv.

Noni čaj za imunitet

Ukoliko niste dosad čuli za ovaj čaj za imunitet, on se pravi od vrste voća koja se zove noni i potiče iz Polinezije. U tradiciji ovog naroda, noni voće se koristi u terapeutske svrhe. Prirodni lekovi prave se od svih delova noni drveta, ne samo od ploda.

Ovo voće ima jak ukus, pa nije naročito jestivo, ali je zato ukusno u formi čaja. Noni čaj sadrži polisaharide koji grade bela krvna zrnca i čine ih jačim, pa samim tim poboljšavaju imunu funkciju organizma.

Ostali aktivni sastojci koji su prisutni u noni čaju, a doprinose jakom imunitetu deluju protiv upala i infekcija, pa i tako jačaju imunitet. Pored imuniteta, noni čaj dobar je i za varenje, kožu ali i nervni sistem jer deluje opuštajuće.

I planinski čaj čini imunitet jakim

Planinski čaj za imunitet ili, kako se na grčkom izvorno zove, sideritis takođe je sjajan način da ojačate svoj organizam. Ovaj čaj za imunitet svojstven je Balkanskom poluostrvu, ali se sprema i na Iberijskom i u Aziji.

Čaj nastaje kao mešavina bilja čiji se razni delovi (cvetovi, lišće, stabljike) kuvaju zajedno i najčešće služe uz med ili limun kako bi se ublažio njihov jak ukus. Ukoliko vam ukus ne smeta, međutim, možete ga piti i bez ičega i on će i dalje imati pozitivan efekat na vaš imuni sistem.

Njegova antibakterijska i antioksidantna svojstva pomažu organizmu u borbi protiv mikroba, ublažavaju bolove i koriste se tradicionalno kao zaštita od gripa, virusa i prehlade.

Biljke za jačanje imuniteta

Treba napomenuti da pored ovih navedenih čajeva, postoje i mnogi drugi koji su dobri za jačanje imuniteta. Pored toga što ih koristite u vidu čajeva, neke biljke možete koristiti i na drugačije načine i imaće podjednako blagotvorno dejstvo na vaš imuni sistem.

Sirup za imunitet

Sirup za imunitet najčešći je oblik u kojem možete pronaći lekovito bilje, a da se ne radi o čajevima. Mnogi sirupi koji su vam dostupni sadrže sve pomenuto bilje koje može ojačati vaš imunitet.

Postoje i razni tradicionalni recepti uz pomoć kojih možete sami sebi pripremiti ove sirupe, koji vam mogu trajati i do tri nedelje. Još bolje, ovaj sirup možete kombinovati sa čajem za imunitet, te postići još bolji efekat na prvu liniju odbrane vašeg organizma.

Ženšen

Ženšen je biljka čiji se koren vekovima koristi u mnogim tradicijama kao prirodni lek za mnoge bolesti. Iako se kod nas ponajviše javljao u kontekstu gubitka kilograma, ženšen može biti efikasan način da ojačate svoj imunitet.

Premda ga možete koristiti na različite načine, čaj za imunitet od ženšena može biti koristan saveznik u borbi protiv infekcija. Kineska tradicija veruje da je ovaj čaj toliko moćan da može produžiti životni vek.

Pre svega, ženšen čaj jača vaša bela krvna zrnca, te samim tim priprema organizam da efikasno izađe na kraj sa različitim infekcijama. Isto tako, on utiče i na proizvodnju inteferona koji je bitan protein kada je suzbijanje virusa u pitanju jer sprečava viruse da se prošire i razmnože.

Ipak, vodite računa sa ovim čajem jer može izazvati insomniju ili druge probleme sa spavanjem, pa ga je najbolje konzumirati umereno i to ujutru ili preko dana.

Sladić

Sladić je takođe jedan od prirodnih sastojaka koji se mogu koristiti u zdravstvene svrhe na razne načine i za razna oboljenja.

Kada je imunitet u pitanju, čaj za imunitet od korena crnog sladića može pojačati naš odbrambeni sistem jer deluje protiv upala, otoka i bolova. Čaj od sladića je i prvo što će vam alternativna medicina preporučiti u slučaju poremećaja imunološkog sistema, kakvi su lupus, osteoartritis i autoimune bolesti.

Ukoliko sami pravite čaj, vodite računa da ne preterate sa sladićem ‒ biće vam dovoljna mala količina biljke, pre svega zbog toga što ima opori ukus, pa vam može biti teško da ga pijete. Bez obzira što mu ime ne poručuje to, sladić je sve samo ne sladak, pa ga možete piti u kombinaciji sa medom.

Hibiskus

Biljka na koju možda ne biste pomislili kada se govori o čajevima za imunitet, hibiskus čaj vam može pomoći da se efikasno izborite sa bakterijama i virusima.

Čaj za imunitet od hibiskusa poboljšava funkciju imunog sistema zahvaljujući svojih antibakterijskim svojstvima. On brzo deluje na upale i smanjuje ih, a poseduje i puno vitamina C, pa vam tako može zameniti razno jako kiselo voće koje možda ne volite toliko, a jedete ga upravo zbog vitamina C.

Čaj od hibiskusa ne deluje samo na imunitet, već može ublažiti simptome prehlade i gripa, a u nekim slučajevima može otkloniti i visoku temperaturu praćenu groznicom.

Kopriva

Neće grom u koprive, kaže poslovica, a neće ni virusi i bakterije. Čaj od koprive odličan je za zdravlje na mnogo načina, te ga treba uključiti u redovnu ishranu. Iako je peckanje prvo na šta pomislite kada je kopriva u pitanju, treba da znate da histamini koje ispušta, a koji su odgovorni za peckanje, nestaju kada se biljka potopi u vodu.

Kopriva sadrži velike količine vitamina C, koji je takoreći glavno gorivo za vaš imuni sistem. Visoka koncentracija antioksidanata čini čaj od koprive veoma dobrim za jačanje imuniteta jer mogu uništiti slobodne radikale, najopasnije od svih spoljašnjih pretnji.

Aronija

Čaj za imunitet od aronije takođe je vaš saveznik u jačanju imuniteta. Aronija se ubraja u najbolje i najzdravije voće na svetu, a u mnogim tradicijama prisutna je kao prirodni način za jačanje organizma, lečenje i negu i lepotu.

Ubraja se u bobice i danas je možete naći lako, naročito čaj od aronije. Razlog zašto bi se mogli pre opredeliti za čas nego za same plodove ove biljke jeste njihov kiseo ukus. Tako je i čaj blago kiselkastog ukusa, ali je neverovatno zdrav za ljudski organizam.

U kupovnim čajevima, aronija se najčešće nalazi u kombinaciji sa nekim drugim biljem, što nikako ne oslabljuje njena dejstva, tako da nemate razloga za brigu. Možete je piti u kombinaciji sa medom, mada biste limun možda radije izbegli, jer je čaj sam po sebi već dovoljno kiseo.

U aroniji ima dosta pektina koji je supstanca koja suzbija bakterije. Tako je čaj od aronije sjajan način da okrepite svoj imunitet, jer mu pomaže da se bori protiv upala, virusa i bakterija.

Osim za imunitet, čaj od aronije dobar je i za zdravlje kardiovaskularnog sistema, pre svega zbog toga što održava normalan krvni pritisak. Nedavna otkrića pokazuju i da aronija može produžiti životni vek, te usporiti starenje.

Još neke korisne biljke i čajevi

čaj za jačanje imuniteta

Čajeve koje smo vam naveli mnogi smatraju najkorisnijima kada se radi o jačanju imuniteta, mada su svi biljni čajevi bogati antioksidantima i korisnim supstancama za borbu protiv bakterija i virusa. Drugim rečima, svaki čaj može biti čaj za imunitet. Ovi koje smo naveli jednostavno beleže najvišu koncentraciju navedenih korisnih sastojaka.

Ipak, kako vam može dosaditi da stalno pijete jedne te iste čajeve, valja znati i na koje se još čajeve možete osloniti kako biste ojačali svoj imunitet. U veoma korisno bilje koje može sačuvati jak imuni sistem spadaju i sledeće: