Kako zaustaviti curenje nosa na prirodan način

Kako zaustaviti curenje nosa na prirodan način

Da li vam stalno curi nos? Prilično dosadan problem, zar ne? Evo nekoliko jednostavnih prirodnih rešenja kako da kako zaustaviti curenje nosa!

„Ja plačem samo kada ljuštim luk i kad se setim da te nema…“ Tako je i sa mojim nosem procuri : kada ljuštim luk, kada je hladno, ako kijam zahvaljujući alergiji i kad krišom plačem dok pakujem torbu sinu studentu kao da studira u Urugvaju . E sad pitam se ja  zašto kreće voda iz nosa za svaku sitnicu. Zašto je taj brežuljak što nam raste sa lica posebno pozvan da registruje sve što se meni dešava i zasipa me cisternom vode za sve i svašta.

Ljudski nos može da razlikuje preko jednog triliona mirisa, kažu istraživanja. Nos oseća mirise preko olfaktornog nerva koji se nalazi na vrhu nazalne šupljine. Ovaj deo nosa ima brojne nervne završetke koji prenose mirisne senzacije do mozga.

Da bismo razumeli zašto dolazi do curenja iz nosa moramo razumeti da pored toga što je u njemu smešteno čulo mirisa i što služi za disanje, nos predstavlja pravi filter na ulazu u naš organizam koji kontroliše šta udišemo štiteći na taj način naša osetljiva pluća.

Lepljiva sluz kojom je sluzokoža nosa pokrivena zarobljava sve nepoželjne čestice puštajući samo čist vazduh da prodre u pluća.

Kako dolazi do curenja iz nosa

Kada sluzokoža nosa registruje uljeza u vidu alergena, stranog tela ili najčešće klica koje se nastane u nosnoj šupljini ona nabubri, nos tada proizvodi veće količine sluzi da bi se odbranio.

Dakle, curenje nosa je odbrambeni mehanizam organizma i uvek pokazuje da nešto nije kako valja.

Nekada je u pitanju bezazlen povod kao kada ljuštite luk ili iščupate nepoželjnu dlačicu iz nosa, ali ako curenje iz nosa duže traje nipošto ga ne smemo zanemariti. U tom slučaju nephodno je da ojačate svoj  imunitet.

Uzroci curenja iz nosa

curenje vode iz nosa

Faktori koji izazivaju ovaj problem mogu biti mnogobrojni. Ono što nam prvo pada na pamet je kijavica. Nastaje kada rinovirusi dospeju  u nos i tu se razmnože izazivajući upalu sluznice nosa što prouzrokuje lučenje veće količine vode iz nosa.

Naravno ova izlučevina nije obična voda već tečnost u kojoj su koncentrisana bela krvna zrnca koja nastoje da ubiju uljeza tj. virus izazivač. U ovom slučaju curenje iz nosa prate i drugi simptomi kao što je glavobolja, zujanje u ušima kijanje i ponekad povišena temperatura. Sluznica obično toliko otekne da se nos zapuši.

Mnogo češće se, međutim,  dešava da nam lije voda iz nosa kada nismo bolesni.

Nećemo pogrešiti ako kažemo da su alergije najrasprostranjenija bolest savremenog sveta. Gotovo da se ne možete setiti ni jedne osobe koja nije alergična na nešto.

Uzroci mogu biti zaista brojni, ponekad su čak bizarni. Pretpostavlja se da  su alergije, u stvari, posledica oslabljenog imunog sistema. Ne sve ali dobar broj alergija se manifestuju sekrecijom vode iz nosa. Ljudski organizam je savršena mašina u kojoj svaki organ radi besprekorno funkcionalno. Kada udahnemo neki alergen, sluznica nosa ga odmah detektuje kao nepoželjnu materiju koja narušava prirodni balans i aktivira se povećanim lučenjem sekreta koje ima za cilj da bukvalno spere alergen i ne dozvoli mu da prodre dublje u organizam. Ova pojava se stručno naziva alergijski rinitis.

Curenje iz nosa je u slučaju alergije obično praćeno i suzenjem i peckanjuem očiju. Koliko god bezazleno izgledalo upropastiće vam dan. Nikako ne želimo da dan provedemo naduvenog nosa sa maramicom u rukama. Tim pre što curenje iz nosa izazvano alergijom može trajati danima.

Sluznica nosa je veoma osetljiva i shodno svojoj funkciji treba da bude takva ali to znači da će je i beznačajni povodi ititirati. To može biti i par neposlušnih dlačica koje ste pincetom iščupali ali i strano telo ako dospe u nos. 

Hormonski disbalans takođe može biti uzročnik pojačane sekrecije vodenaste sluzi iz nosa.

Napravimo razliku: Kada je prehlada u pitanju tada se organizam protiv virusa  bori povećanim brojem belih krvnih zrnaca. Kada su bakterije prisutne , sekrecija iz nosa je gusta i žućkasta ili zelenkasta. Kada je nešto drugo izazivač, iz nosa nam curi bistra slana tečnost bogata antitelima.

Trudnicama često nekontreolisano curi nos. Odnos i nivo hormona u trudnoći se znatno menja u odnosu na organizam žene koja nije gravidna. Više od 30% žena u trudnoći pati od trudničkog rinitisa koji se može javiti u ranoj trudnoći sa tedndencijom da se pogorša kako trudnoća odmiče. Problem obično nestaje odmah nakon porođaja, najkasnije za dve nedelje.

Vazomotorni rinitis (rinitis koji nije infektivnog niti imunološkog porekla) podstiču promene u sredini, kao što su hladan vazduh, visoka vlažnost, snažni mirisi, ali i stres.

Dobro se koriguje sa intranazalnim slanim rastvorom .

Hladan vazduh tokom zimskih meseci  kod svih nas prouzrokuje curenje nosa. Na mrazu bukvalno dolazi do kondenzacije vode u nosu koja zatim u vidu sitnih kapljica curi. Ovo ne treba nikoga da brine i osim što je neprijatno nema nikakvih posledica. Kada se ponovo nađete na toplom i simptomi će prestati.

CSF rhinorrhea predstavlja drenažu cerebralne spinalne tečnosti kroz nos. Ovaj deo ljudskog tela dnevno proizvodi oko 800 ml tečnosti koja okružuje mozak. Takozvana „moždana tečnost“ ima važnu funkciju u organizmu, otprilike kao limfa u ostatku organizma. Ovde se nećemo upuštati u medicinska objašnjenja i ovo navodimo samo kao jedan od mogućih uzroka curenja iz nosa.

Prirodni lekovi sprečavaju curenje iz nosa

Bilo koji od uzroka da je izazvao probleme svakako želimo da ih se rešimo što pre.

U svakoj apoteci možete kupiti bezbroj bočica različitih preparata koji će trenutno otpušiti nos i zaustaviti curenje. Ono što ne smete nikako zaboraviti kada su ovi lekovi u pitanju je činjenica da ih smete koristiti svega nekoliko dana. Neki pak nisu pogodni za primenu kod dece, većinu ne biste smeli koristiti u trudnoći, za neke se čak tvrdi da izazivaju zavisnost.

Najpametnije rešenje je da se okrenemo pomoći iz prirode.

Slana voda za otpušavanje nosa i zaustavljanje curenja

Slana voda je najbolji kućni lek  za ublažavanje iritacije koju izaziva curenje nosa.  Izaziva razređivanje sekreta i na taj način olakšava njegovo izbacivanje. Kanali se čiste i nos vam više neće biti zapušen. Pored toga so je i dezinficijens koji će uništiti štetne mikrobe u nosu.

  • Pomešajte pola supene kašike soli u dve šolje tople destilisane vode. Zabacite glavu unazad i pomoću kapaljke stavite nekoliko kapi slanog rastvora u svaku nozdrvu .Blago udahnite kako biste uvukli slanu tečnost  dublje u nosne kanale.Nakon toga izduvajte nos da biste uklonili  sekret pomešan sa slanim rastvorom.Ponovite postupak nekoliko puta dok ne osetite olakšanje. Ponavljajte nekoliko dana dok se stanje ne popravi.

Inhalacija toplom vodenom parom

I topla para je takođe dobar kućni lek za  zaustavljanje curenja.

Nadnesite glavu iznad lonca vrele vode u koju ste dodali šaku morske soli i desetak kapi esencijalnog ulja eukaliptusa. Pokrijte se velikim peškirom preko glave tako da stvorite uslove da udišete samo toplu paru, ne i spoljašnji vazduh. Dišite kroz nos i pokušajte da izdržite što duže, najmanje 10 minuta ili dok voda ne počne da se hladi. Povremeno izduvajte nos ako imate potrebu, na kraju to svakako uradite.

Ako nemate esencijalno ulje i morsku so dobro će poslužiti i kuhinjska so u kombinaciji sa šakom suvih listova bosiljka, nane ili majčine dušice.  

Inhalacija bosiljkom se posebno preporučuje kada su problemi sa nosem uzrokovani upalom sinusa.

U zamenu za ovu vrstu inhalacije koju mnogi ne vole idite pod vreo tuš.

Ulje slačice

Ulje slačice ima antibakterijska, antivirusna i antihistaminska svojstva i može pružiti treutno olakšanje kod različitih simptoma rinitisa.

Blago zagrejte malu količinu ulja slačice. Kapaljkom ukapajte po jednu do dve kapi u obe nozdrve. Ovo će vam pročistiti kanale u nosu.Ponovite dva do tri puta.Ulje slačice možete dodati i vreloj vodi za inhalaciju u kombinaciji sa semenom kima. Ti kašike ulja slačice plus kašika kima. Udišite paru koja nastaje iz ove mešavine. Jaka aroma ulha slačice će ugrejati repiratorni sistem i odmah ćete osetiti olakšanje problema sa zapušenim nosem. Ponovite ovo dva puta na dan.

Kurkuma zaustavlja curenje nosa

zaustaviti curenje iz nosa

Biljka kurkuma deluje kao jak antioksidant, protivupalno , antibaktrijski i antiviralno. Možemo je smatrati protivotrovom za mnoga stanja organizma Veoma je efikasna kod zapušenog nosa i kijavice.

Kako da je upotrebite? 

  • Potopite pola supene kašike mlevene kurkume u šolji ulja lanenog semena. Držite iznad vatre dokn ne počne da se dimi. Polako udišite dim prvo kroz jednu nozdrvu pa kroz drugu. Ponovite dva puta dnevno.Takođe možete uzimati pola kašičice kurkume dva puta dnevno sa  malo vode. Ova mešavina pospešuje razlaganje sluzi u organizmu.
  • Pomešajte  kašičicu kurkume u prahu sa čašom toplog mleka i popijte pore odlaska na spavanje. Ovo će vam doneti brzo olakšanje kod zapušenog nosa, kijavice, upaljenog grla i astme. Ovoj mešavini možete dodati i prstohvat bibera.

Đumbir

Đumbir kao i kurkuma poseduje divna svojstva koja našem organizmu pomažu da se izbori sa infekcijama virusnog i bakterijskog karaktera.

Kako zaustaviti curenje nosa sa njim? Evo tri načina:

  • Isecite komad đumbira na listiće i skuvajte  u vodi kao čaj, dodajte kašičicu meda i pijte tri četiri puta u toku dana.
  • Žvakanje  komadića đumbira posutog solju nekoliko puta dnevno brzo ublažava  problem sa zapušenim nosem i curenjem.
  • Skuvajte kašičicu mlevenog  đumbira u pola litra vode i inhalirajte se vrelom parom.

Beli luk

Beli luk akođe može pomoći u vidu čaja ili da ga sažvaćete svežeg. Ipak većina nas ne poseže za jednom od najzdravijih biljaka zbog veoma jakog mirisa koji se zadržava dugo posle konzumiranja.

Pribegnite uzimanju suplemenata na bazi belog luka kao prevencija mnogih zdravstvenih problema. Beli luk nas posebno čuva od bacila i jača imuni sistem  što će svakako smanjiti učestalost curenja iz nosa.

Ren

Poseduje mukolitička svojstva što znači da pospešuje razređivanje  nosnog sekreta i njegovo lakše izbacivanje. Takođe deluje antibakterijski i antivirusno.

Možete ga koristiti na razne načine.

Primećujete, a sigurno ste već znali da sve biljke koje sadrže tu neku ljutu komponentu zagrevaju organizam iznutra, uništavaju mikrobe i razređuju sekret pospešujući njegovo brzo izlučivanje. Efekat kao kada pojedete ljutu papriku pa vam pocuri voda iz nosa.  

Još puno biljaka može biti dobar pomoćnik kada tražite način kako zaustaviti curenje nosa. Na primer žalfija koja uspešno ubija bacile u grlu i nosu i posebno se koristi u vidu čaja za ispiranje usta. Kopriva koja pored svih drugih korisnih strana poseduje i antialergijska svojstva itd.

Kako sprečiti curenje vode iz nosa

Međutim o čemu smo do sada govorili su načini da se izleči ili bar ublaži posledica u vidu problema sa nosem.  Vi naravno želite da ako je ikako moguće ni ne dođe do pojave rinitisa. Kao što je već rečeno, u najvećem broju slučajeva uzrok je pad imuniteta. Bilo da je reč o kijavicama i prehladama koje se uporno vraćaju, bolnom grlu, o alergijama koje se naglo pojavljuju o čestim upalama sinusa…

Ljudsko telo je ustrojeno da se samo brani od virusa, bakterija i klica. Jedna od najvažnijih linija odbrane je imuni sistem i bez obzira što je tako podešen da bude sam sebi dovoljan i svakodnevno odrađuje ogroman posao a da mi toga nismo ni svesni,  s vremena na vreme mu je potrebna pomoć.

Savremeni čovek je izložen svakodnevnim, možemo slobodno reći, neprirodnim uticajima koji su pogubni za naš imunitet. Pre svega ovde mislim na manje više zagađenu životnu sredinu, hranu zatrpanu pesticidima i aditivima, hronični stres kao, hronični umor i nedovoljno kretanja.  Izloženost ovim rizicima u dužem vremenskom razdoblju zasigurno će vaš organizam dovesti do rasula! Ako ovome dodate još duvan i alkohol, vreme je da zastanete i razmislite.

Čini vam se da ni jednu od ovih činjenica vašeg života ne možete da promenite, osim što ćete naravno prestati da pušite jednog ponedeljka samo se još ne zna kog tačno? 

Na put od hiljadu milja kreće se prvim korakom

Ne možete sve promeniti odjednom ali istrajte u nameri da usvojite zdrav životni stil. Još uvek na našim pijacama, na primer, postoje ljudi koji prodaju zdravu neprskanu hranu.  

Nađite svog prodavca od poverenja, obavestite se o zdravom načinu ishrane, šetajte, ne nervirajte se bar za sitnice…uzimajte dovoljne količine vitamina D, ograničite broj alkoholnih pića i bar smanjite broj popušenih cigareta.  Neka to bude prvi korak, posle će biti lakše.

U početku, a posebno tokom kritičnih delova godine ovo neće biti dovoljno da zaustavite stalno curenje nosa. Tad pomozite svom organizmu nekim sirupom na prirodnoj bazi  koji podižu imunitet.  Uložite malo truda i dobre volje u svoj imuni sistem jer vam on čuva zdravlje. I stalno curenje nosa, tako će postati prošlost!