Sirup za kašalj upotreba, vrste i priprema

Sirup za kašalj upotreba, vrste i priprema

Ukoliko vas muči grip ili prehlada, sirup za kašalj može biti efikasan način da ublažite simptome bolesti i smirite grlo. Evo šta treba da znate.

Ima li šta dosadnije od upornog kašlja? Ne možete da pričate, osećate bolove, stalno vas nešto grebe i sprečava da normalno jedete. Sigurno ste se pitali kako da ga se rešite.

Svakako, postoje prirodni načini da ovo postignete. Kladimo se da već sve znate o trikovima poput unošenja tečnosti i biranja hrane i čajeva koje mogu imati blagotvorno dejstvo na vaše grlo.

Ipak, ponekad ova napast od bolesti jednostavno odbija da se povuče, pa ćete biti primorani da spas potražite u ozbiljnijim saveznicima. Lekari će vam često prepisati lekove koji ciljano deluju na kašalj tako što smiruju upale ili podstiču izbacivanje sekreta.

No, postoji korak pre lekova koji možete preduzeti, a koji vam može pomoći da se rešite kašlja. Dozvolite da vam predstavimo sirup za kašalj.

Sirup protiv kašlja

Kako postoje dve različite vrste kašlja ‒ suvi i produktivni ‒ tako postoje i različiti sirupi koji ciljaju jednu od ove dve vrste kašlja. Ukoliko patite od suvog kašlja, biće vam potreban sirup koji sprečava kašalj, odnosno smiruje upale koje su najčešće uzrok ovog kašlja.

Ako, pak, imate posla sa produktivnim kašljem, sirupi koji će vam biti potrebni treba da se fokusiraju na iskašljavanje. Drugim rečima, trebalo bi da potražite sirup koji će vam pomoći da izbacite sekret pre nego što se on potencijalno spusti na pluća i napravi veće probleme.

Iako neki sirupi mogu sadržati medikamente i hemijske supstance, postoje oni koji su potpuno prirodni, tj. koji se baziraju na prirodnim sastojcima. Iako on ne ubija bakterije jednako efikasno kao lekovi, sirup za kašalj može ublažiti simptome i pomoći telu da se samo izbori sa kašljem.

Kako se koristi sirup za kašalj?

Najkorisniji savet za upotrebu sirupa za kašalj jeste ‒ čitajte uputstvo. Svaki sirup mora imati obaveštenje o tome kako ga je najbolje koristiti, pre svega zbog toga što njegova upotreba zavisi od više faktora.

Pored sastojaka, koliko ćete često piti sirup i u kojim količinama određivaće i vaše godine, kilaža, ali i pojedina zdravstvena stanja i lekovi koje uzimate.

Pošto je slabiji od klasičnih lekova, sirup za kašalj, a posebno sirup za iskašljavanje, se pije češće, u većini slučajeva na nekih 4 sata. Međutim, onda kada se radi o jačim sirupima, vreme između upotrebe meže iznositi i 6, pa čak i 12 sati.

Obratite pažnju i na deo uputstva koji govori o tome kako treba čuvati sirup za kašalj. Neophodno je da ga čuvate na tamnom mestu, daleko od vlage i izvora toplote kako bi se sačuvala njegova lekovita svojstva i sva snaga aktivnih sastojaka.

Sprečite kašalj uz pomoć sirupa za imunitet

 

sirup za iskašljavanje

Kašalj nastaje onda kada telo i imuni sistem ne mogu da se izbore sa virusima i bakterijama koje dospevaju u respiratorni trakt. Drugim rečima, pad imuniteta može direktno dovesti do pojave kašlja, između ostalog, najčešće kao posledicu gripa i prehlade.

Zbog toga je neophodno preduzeti mere opreza pre nego što do kašlja i prehlade dođe. Bolje je sprečiti nego lečiti, to znate i sami, pa nije loša ideja da istražite načine kako da ojačate svoj imunitet.

Jedan od korisnih, a prirodnih načina da sačuvate zdravlje, ojačate imunitet i tako sprečite kašalj pre nego što se pojavi jeste i sirup za imunitet. Redovna upotreba ovog sirupa jača imunu funkciju i čini telo otpornim na viruse.

Sirup za imunitet možete koristiti i u slučaju da ste prevideli slabljenje imuniteta, odnosno onda kada do kašlja već dođe. Kako vam sirup za imunitet može pomoći da se oslobodite kašlja? Jednostavno je.

Kada pijete sirup za imunitet, on jača organizam i čini ga sposobnim da se bori protiv infekcija i bolesti, što se odnosi i na one viruse i bakterije koji su već prodrli u organizam, jednako kao i na one koji prete da prodru.

Pritom, pošto sadrži mnoštvo blagotvornih sastojaka, ovaj sirup može i ublažiti simptome kašlja, pa vam tako olakšati bol u grlu, ili čak podstaći izbacivanje šlajma tj. poslužiti kao sirup za iskašljavanje, između ostalog.

Kako odabrati pravi sirup za iskašljavanje, odnosno sirup za sprečavanje kašlja?

Kako biste mogli da odaberete pravi sirup koji će zasigurno pozitivno delovati na kašalj i rešiti vaše probleme, trebalo bi da znate više o sastojcima od kojih se sve sirup za kašalj pravi.

Ovi sastojci su, naravno, lekovito bilje koje vam je zasigurno dostupno u prvoj prodavnici zdrave hrane na koju naiđete, pa hajde da porazgovaramo o biljkama od kojih se pravi najbolji sirup za kašalj.

Sirup od belog sleza

Za ovaj sirup ste gotovo sigurno svi već čuli. Sirup od belog sleza jedan je od najčešćih sirupa koji se preporučuju za kašalj, i to pre svega za suvi kašalj.

Ovaj sirup najčešće se pravi od korena i listova ove biljke. Veruje se da oni sadrže sastojke koji smanjuju bol, upale i otoke, ali i deluju na sekret koji može izazvati kašalj. Osim u formi sirupa, pojedine kulture preporučuju i zvakanje ovih delova belog sleza kako bi se olakšao kašalj i otklonile iritacije u ustima i grlu.

Pored toga što tretira kašalj, sirup od belog sleza može štititi i pluća, tako što formira zaštitni sloj koji čuva pluća od uticaja onih virusa i bakterija koje su prouzrokovale kašalj.

Sirup za kašalj od belog sleza treba uzimati više puta dnevno, ali ne više od tri puta. Pritom ga ne treba uzimati u količinama većim od 20 kapi, odnosno jedne kašike po upotrebi. Onda kada je kašalj posledica lekova protiv visokog krvnog pritiska, tj. hipertenzije, sirup od belog sleza može imati pozitivne efekte nakon 4 nedelje korišćenja.

Sirup od bokvice

Još jedan koristan sirup za kašalj jeste sirup od bokvice. Bokvica je jedna od najhvaljenijih lekovitih biljaka i u našoj tradiciji, a koristi se kao prirodni lek za mnoge bolesti od trovanja krvi, problema sa bubrezima i bešikom, do posekotina, rana i kožnih bolesti. Naročito se koristi kao sirup za iskašljavanje

Sirup za kašalj od bokvice od velike je pomoći kod prehlade i gripa, naročito onda kada su disajni organi zapušeni. Ovaj sirup uspešno pomaže i kod zapušenog nosa i zapušenih disajnih puteva u grudima.

Bokvica ima antibakterijska, anti-upalna i antimikrobna svojstva koja pomažu telu da se reši uzroka kašlja. U pojedinim zemljama lekoviti preparati na bazi bokvice odobreni su kao validan način za lečenje laringitisa i bronhitisa.

Sirup od bokvice, kao i čaj od ove biljke, koristan je za sve probleme disajnih organa poput astme, promuklosti i plućnih i bronhijalnih infekcija.

Iako se prevashodno koristi za lečenje produktivnog kašlja, sirup od bokvice može pomoći i u slučaju suvog kašlja, ali njegovu upotrebu treba ograničiti na 4 doze dnevno.

Sirup za kašalj od lovorovog lista

Verovatno ste o lovorovom listu razmišljali pre svega kao o začinu, ali ova biljka može biti veoma dobar prirodni lek za mnoge bolesti, a od nje se pravi i jak sirup za kašalj.

Ovaj sirup može imati gorak ukus, jer je biljka sama po sebi gorka, ali je svakako blaža u formi sirupa, pa tako bolje izaberite sirup od lovorovog lista radije nego čaj. 

Premda gorak, ovaj sirup za kašalj naročito je dobar onda kada kašalj traje dugo, a da ne postoji neki ozbiljniji razlog njegovog nastanka.

Lekovitost ovog sirupa potiče od hemijskog sastava biljke, koja je bogat izvor vitamina (pre svih vitamina A i C), te gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i kalijuma. Zahvaljujući ovim nutrijentima, lovorov list efikasan je u borbi protiv bakterija i mikroba.

Pored toga, on smanjuje upale, što u slučaju kašlja može ublažiti njegove simptome. Veliko prisustvo katehina, moćnih antioksidanata, može poboljšati vašu imunu funkciju, koja će pak doprineti tome da se lakše rešite kašlja.

Sirup od jagorčevine

Još jedan popularan sirup za kašalj je i sirup od jagorčevine. Naročito je dobar za osobe koje pate od produktivnog kašlja jer podstiče brže i lakše izbacivanje šlajma i sekreta koji se zadržavaju u disajnim putevima.

Jagorčevina deluje uspešno protiv upala, te tako može ublažiti simptome kašlja i bolove u grlu i plućima. Takođe, njeni sastojci razređuju i razvodnjavaju sekret koji se zadržava u grlu, čime podstiče njegovo brže nestajanje.

Kao propratni efekat pri upotrebi sirupa od jagorčevine može doći do curenja nosa, naročito ako je prisutna nazalna kongestija.

Kako sadrži mnoštvo antioksidanata, naročito vitamina C, sirup od jagorčevine ne samo što vam može pomoći da se oslobodite kašlja, već može pospešiti i vašu imunu funkciju i ojačati organizam.

Sirup od žalfije

Žalfija je još jedna od biljaka koje se u našoj tradiciji često upotrebljavaju kao prirodni lek, najčešće u formi čajeva. No, kada govorimo o sirupima za kašalj, sirup od žalfije može takođe biti jedno od boljih rešenja za ovaj problem.

Žalfija ima blagotvorno dejstvo na razne probleme sa grlom i respiratornim traktom, a od jednake je pomoći i kod suvog i kod produktivnog kašlja.

Ukoliko sami pravite ovaj sirup, treba znati da ćete najbolji efekat dobiti od lišća i to onog koje je ubrano u najboljem delu sezone, što bi bio maj. Budući da su svi nutrijenti tada u punom sjaju, sirup od ovog lišća žalfije može ujedno i ojačati sluzokožu, čime ona postaje otporna na infekcije i oštećenja.

Ova biljka je prirodni antibiotik, te vam može pomoći i u slučaju drugih oboljenja, pre svega sa onima koja su izazvana virusima. Tradicionalno, ovaj sirup je prvo što će vam bake preporučiti u borbi protiv gnojne angine.

Domaći sirup protiv kašlja

 

sirup protiv kašlja

Iako je svakako najlakše otići do apoteke i kupiti sirup za kašalj, ponekad je dobro i pokušati da ovaj prirodni lek napravite i sami. Ovo je bolji izbor naročito zbog toga što ste onda potpuno sigurni u to koji se sastojci nalaze u vašem sirupu, a ujedno je i jedini način da znate da su sve biljke kvalitetne i valjano pripremljene.

Ako volite da sami pripremate preparate za lečenje, evo nekoliko recepata za domaći sirup za kašalj koje možete pripremiti lako od sastojaka koji su vam lako dostupni.

Domaći sirup za kašalj od bokvice

Bokvica je neverovatno korisna i lekovita biljka, pa ako je nađete, od nje možete napraviti više prirodnih preparata, između ostalih i sirup za kašalj.

Kako biste ga napravili potrebno vam je lišće bokvice, voda i šećer. Nakon što operete lišće, stavite ga u šerpu i prelijte hladnom vodom. Potom ga ostavite da proključa. Kada voda provri, procedite lišće i u dobijeni sok dodajte šećer u razmeri 1:1 (na 1 l tečnosti ide 1 kg šećera). Vratite šerpu na blagu vatru i ostavite da se malo ukuva.

Bitno je da ne dozvolite da se sirup previše zgusne jer će se šećer karamelizovati u potpunosti, a takav vam nije od koristi. Ukoliko ne biste da koristite šećer, ovaj sirup možete napraviti i uz pomoć meda, ali u manjim razmerama.

Na 200 gr lišća bokvice idu 2 šolje vode. Proces kuvanja je isti, samo umesto šećera dodajete 100 gr meda.

Ovaj sirup mogu konzumirati i deca i odrasli, samo ne u prevelikim količinama. Deci ne treba davati više od 2-3 kašičice sirupa od bokvice dnevno, dok odrasli mogu popiti i do 6.

Domaći sirup za kašalj od lovorovog lista

Jedan od izuzetno jakih domaćih sirupa za kašalj je upravo i sirup od lovorovog lista. Dok drugi sirupi mogu samo ublažiti simptome ili previše sporo uticati na razbijanje i izbacivanje šlajma, isustva kažu da je efekat ovog sirupa gotovo momentalan, te da su rezultati vidljivi već posle par sati.

Lovorov list gotovo trenutno deluje i na šlajm i podstiče njegovo naglo izbacivanje, a sve su šanse da ćete se za samo par dana rešiti svih simptoma kašlja.

Sastojci koji su vam potrebni za ovaj sirup za kašalj su:

 • oko 5 dl vode
 • 1 veći limun
 • oko 350 gr prirodnog meda po izboru
 • 20-ak sušenih lovorovih listova

Sve ove sastojke treba kuvati na tihoj vatri i ostaviti ih da se krčkaju sve dok se zapremina tečnosti ne smanji na otprilike pola šolje gustog sirupa. Nakon što se ohladi, ovaj sirup za kašalj je spreman za korišćenje, ali ga je neophodno čuvati u frižideru.

Ovaj sirup za kašalj treba uzimati redovno, svakog dana i to po dvaput po 2-3 kašike sve dok se kašalj i njegovi simptomi ne povuku.

Domaći sirup za kašalj od citrusa i đumbira

Još jedan recept za koji kažu da pomaže možete napraviti od vašeg omiljenog citrusnog voća. Potrebno vam je:

 • 1 pomorandža (seckana, sa korom)
 • 1 limun (takođe seckan, sa korom)
 • malo seckanog đumbira
 • 2 kašičice bibera u zrnu
 • 1 štapić cimeta.

Priprema ovog sirupa za kašalj je prilično jednostavna. Sve ove sastojke treba da ubacite u šerpu, izmešate i kuvate na tihoj vatri 5-8 minuta. Nakon toga dodate i sledeće sastojke:

 • 2 kašike kokosovog ulja
 • 1 šolju meda.

Sve ovo treba kuvati dok se kokosovo ulje potpuno ne rastopi, uz redovno mešanje. Nakon toga, procedite sirup i ostavite da se ohladi. Kompletan proces ne traje duže od 30 minuta, a ono što vam ostane je domaći sirup za kašalj koji sjajno deluje na upaljeno grlo. Možete uzimati i po dve kašike sirupa po potrebi, onda kada vas muči kašalj.

Domaći sirup za kašalj od žalfije i meda

Evo još jednog recepta koji je veoma lak za pripremu, a sjajan je način da se rešite kašlja na prirodan način. Kako biste pripremili ovaj sirup za kašalj biće vam potrebne samo dve namirnice ‒ žalfija i med.

Jednu šolju listova žalfije i jednu šolju meda treba staviti u jednu staklenu teglu. Najbolji način je da osušeno lišće stavite u teglu, pa ga potom prelijete medom. Promešajte, pa zatvorite teglu i ostavite na tamnom i hladnom mestu.

Smesu treba promešati jednom dnevno i to svakog dana, otprilike jednu čitavu sedmicu. Nakon tog vremena, možete izvući lišće, a sirup koji ostane odličan je saveznik u borbi protiv kašlja. Iako ga možete slobodno uzimati, najbolje je ograničiti se na kašiku po upotrebi, sve dok se kašalj ne smiri.

Domaći sirup od luka i meda

Iako ova kombinacija ne zvuči baš najsrećnije, ako je verovati ljudima koji su ga isprobali, sirup za kašalj od luka i meda je odličan prirodni lek za kašalj. Za pripremu ovog sirupa potrebno vam je (po jednom redu):

 • 1 glavica crnog luka ili 1 glavica belog luka
 • 1 šolja meda ili pola šolje belog ili braon šećera.

Priprema ovog sirupa slična je pripremi prethodnog. Biće vam potrebna jedna tegla u koju treba najpre poređati naseckani luk. U zavisnosti od toga koji luk imate, ili koji više volite, izaberite ili jedan ili drugi. Potom tako naseckan luk prelijte medom ili šećerom.

Nastavite da ovako ređate sastojke sve dok ne napunite teglu. Potom teglu treba zatvoriti i ostaviti da odstoji preko noći, otprilike između 8 i 12 sati. Već ujutru, sirup je spreman za upotrebu i može vam poprilično olakšati simptome kašlja, gripa i prehlade.