Pronađite najbolji puder za prekrivanje bora!

Pronađite najbolji puder za prekrivanje bora!

Najbolji puder za prekrivanje bora nije lako pronaći. Odabir nijanse, uticaj na kožu može delovati komplikovano. Saznajte sve o puderima i kako odabrati pravi!

Pronalazak najboljeg pudera je naizgled jednostavan zadatak, ali zapravo i nije toliko lak. Mnoge žene odlažu kupovinu pudera upravo zbog toga. Još kada puder mora imati i svrhu poput prekrivanja nedostataka kao što su bore, onda je izbor dodatno otežan.

Neke žene su se upravo zbog svega toga i odrekle šminkanja. Međutim, ovo ne mora biti vaš slučaj. Postoje načini koji će vam pomoći da nikada ne omašite nijansu i da uvek možete pronaći pravi puder za prekrivanje bora. Pogledajte kako!

Puder za zrelu kožu

Nije svaka koža ista i ne treba svakoj koži ista tekstura pudera ili iste osobine!

Ovo je izuzetno bitno kada se radi o zreloj koži, odnosno odabiru pudera za nju.

Verovatno ste odavno primetile, ali zrela koža se ne ponaša isto kao mlado lice. Ona postaje s’ godinama opuštena, gubi tonus, nestaje joj svežina i pojavljuju se nedostaci poput bora. Zato je preporuka da puderi za ovakav tip kože budu posebne teksture i sastava, namenjeni baš njoj.

Mnogi smatraju da je puder koji je korišćen u mlađim danima, moguće koristiti i u zrelijoj dobi. Ovo jeste moguće, ali može se lako desiti da vaša koža neće dobro prihvatiti puder koji nije namenjen zreloj koži koja stari.

U većini slučajeva, zreloj koži trebaju puderi koji imaju posebne karakteristike.

Ako spadate u grupu žena čija je koža počela da stari, možete potražiti pudere za zrelu kožu koja ima efekte:

 • Zatezanja – Efekat zatezanja je odličan ako morate prekriti nedostatke poput bora. Koža s godinama gubi elastin i kolagen, a preostali kolagen gubi na kvalitetu. Zato koža lica postaje opuštenija i počinju da nam se javljaju bore. One vremenom postaju izraženije i uočljivije. Puderi koji poseduju efekat zatezanja mogu uticati na manju vidljivost bora,.
 • Nisu previše teški – Mnoge žene vole efekat prekrivenosti. U određenim slučajevima teški puderi mogu biti super stvar, ali ako se ne odabere pravi puder za zrelu kožu, i ne nanosi na pravi način može doprineti do toga da se vaše bore samo naglase.
 • Voditi računa o teksturi pudera – Možete izbegavati pudere koji se mogu uvući u bore. Ako su vaše bore na licu naglašene i duboke, pogrešan puder može samo naglasiti iste. Ovo se može desiti ako se puder uvuče u njih.
 • Imaju korektivnu sposobnost – Ako imate nesavršenosti poput bubuljica naravno da želite da ih vaš puder prekrije. Zato je dobro obratiti pažnju na to kakve su vaše potrebe i kakvu teksturu i efekte pruža puder za zrelu kožu.
 • Imaju efekat popunjavanja – Malo popunjavanja bora nije na odmet. Naravno, tu ne mora da se koriste metode poput botoksa ili filera za lice, dovoljno je odabrati puder koji ima teksturu popunjavanja. Ili bar da pronađete dobar prajmer koji ćete redovno koristiti uz najbolji puder za prekrivanje bora.
 • Ne sme isušivati – Ako se primenjuju puderi koji imaju dodatan efekat isušivanja može se desiti da se pogorša situacija sa kožom lica i da bore postanu naglašenije. Ovo se može donekle korigovati pravilnom hidratacijom lica i primenom krema za bore.
 • Poseban sastav – Mogu posedovati posebne vitamine ili komplekse namenjene zreloj koži, stimulaciji proizvodnje kolagena itd. Određeni puderi ovog tipa su praktično nevidljivi i imaju efekat druge kože, drugi su namenjeni baš za podsticanje ponovne proizvodnje kolagena, a treći daju koži dodatnu negu.

Obratite pažnju na puder i karakteristike, ali i na potrebe vaše kože. Pre bilo kakvog pudera nije loše lepo osmotriti lice i proveriti da li je suva, sjajna, puna dubokih ili plitkih bora itd. To bi trebalo značajno olakšati odabir pudera.

A šta je sa ženama koje ne vole šminku ?

Da li su one osuđene na bore, ili postoji bar zračak nade za njih? Nije nužno prekriti ih da bi nestale. Postoji i bolje rešenje!

Poznata glumica Lidija Vukićević je žena poznata po lepoj koži i mladalačkom izgledu. Mnogi bi pomislili: „Blago njoj, ona nema iste probleme kao mi“. Ali i ona je žena, koja se borila protiv prvih znakova starenja. Ona zna koliko je neophodno voditi računa o nezi i čuvati svoju kožu. Zato i pridaje mnogo značaja njenom očuvanju. Otkrila nam je šta joj je značajno pomoglo da povrati elastičnost kože i da smanji mogućnost nastanka bora. Lice joj je glatko, koža negovana i zdrava. Ono što je uticalo na njenu kožu lica, pomoći će i vama. Šta je tajna njenog mladalačkog izgleda saznajte iz njene priče koja je na ovom linku: https://minutzamene.com/lidija-vukicevic-moja-tajna-protiv-bora/

Tečni puder za visoku prekrivenost i ublažavanje bora

Postoje puderi koji prekrivaju nedostatke na licu, čak i kada se nanesu u malim količinama. Međutim, koliko god bili dobri oni mogu imati lošu stranu. Mnoge žene ih ne primenjuju na pravi način ili nanesu više nego što bi trebalo.

Možda vas interesuje zašto je ovo bitno ? “ Pa puder je puder, zar ne ? “ Zapravo, nanošenje pudera je jako bitna stvar. Savetuje se da se pazi kod nanošenja. Šminkeri tvrde da oni ne bi trebali da se nanose u velikim količinama, naročito ne puderi koji su namenjni visokoj pokrivenosti i ublažavanju bora. Mnogi profesionalni šminkeri preporučuju umerenost i lagano doziranje.

“ Ako se stavljaju velike količine, lako se može desiti da ovaj tip pudera doprinese starijem izgledu vaše kože. Ako je puder izrazito gust i težak, i još nanet u velikom sloju, može delovati suprotno od onog što želite, i samo naglasiti vaše bore i dodati godine! “ Naglašavala je Jasna (profesionalni šminker).

Za ovaj tip pudera preporučuje se nanošenje u manjim količinama, i onda lagano dodavanje ako negde zafali pokrivenost.

Većina današnjih tečnih pudera je nadogradive teksture i mogu se primenjivati ovako bez straha da će delovati neuredno. Ako želite još bolju pokrivenost bora možete upotrebiti razne kreme za lice. Pogledajte više o tome kako sakriti bore.

Da li je bitna tekstura pudera za prekrivanje bora?

puder za bore

Tekstura pudera koji su namenjeni za ublažavanje bora može dosta uticati na efekat koji daje koži. Uspešno ublažavanje bora može često zavisiti od ovakvih stvari. Postoje puderi koji su:

 • Tečni
 • U obliku pene (musa)
 • U kamenu
 • Puderi u prahu

Međutim ovo je samo osnovna podela, naročito ako je reč o puderima za bore. Tečni puderi mogu biti suvlji, masniji, tečniji ili gušći. I sve to ima uticaj na prekrivanje bora i da li će se uvlačiti u njih, isticati ih ili ih zamaskirati.

Postoje i puderi za bore koji imaju efekat blurovanja (suptilno prikrivaju nedostatke poput bora). Takvi puderi često u sebi sadrže silikone i druge supstance (pigmente u raznim bojama, dimetikon itd.) koji su namenjeni upravo poboljšanju delovanja pudera i mogućavaju im da zamaskaraju bore i ostale nedostatke na licu.

Kameni puderi za pokrivanje sitnih bora

Ok, puderi u kamenu mogu biti malo suvlji. Ali to ne znači da ih treba izbegavati u širokom luku. Puderi u kamenu nisu ono što su nekad bili. Ranije su tektsture i hemijski sastav pudera u kamenu bile dosta drugačije. Današnje verzije su dosta modernije, i pored korekcije nedostataka poput:

 1. Crvenila na licu
 2. Prikrivanja bubuljica

Mogu imati uticaj i na bore. Ipak, ako imate duboke bore možda bi vam više koristila i primena neke kreme za bore, zajedno sa ovim puderom ili nekog dodatnog sredstva (prajmera za lice).

Puder u kamenu ima uticaj na blage bore i zapravo može imati prilično dobru pokrivenost ako nisu prilično duboke. Opet, i tu igra značajnu ulogu sastav, vrsta pudera, da li je namenjen za tu svrhu, da li je mineralni.

Mat puder za zrelu kožu

Jedna od stvari koje se dosta vide kod žena jeste pogrešan odabir pudera. Tačnije žene su sklone preporukama i često smatraju da ako je neki proizvod imao super dejstvo na kožu njihove sestre, drugarice, komšinice, imaće i na njih. Ovo je velika zabluda. Mnogi stručnjaci kažu da se ovakve stvari često dešavaju i da je upravo ovo jedna od najčešćih grešaka koje prave žene.

Tako se dešava da se za masnu kožu biraju masniji puderi, a za suvlju ili kožu bez sjaja mat puderi.

Mat puder je proizvod koji nema sjaj. Dakle nema efekat presijavanja nego dolazi do mat površine kože. Ovakve vrste pudera se uglavnom koriste za kožu koja proizvodi višak sebuma. Izrazito masna koža često ne podnosi dobro klasične pudere, još ako je u pitanju zrelija koža… Onda zaista nije loše da se vodi računa. Jer takav tip kože često zahteva posebnu negu zbog smanjene količine kolagena, a treba joj i poseban mat puder zbog masne kože.

Pročitajte više o puderu za masnu kožu.

Da li se može koristiti običan puder za zrelu kožu koja je masna ?

Moguće je, ali pod određenim uslovima. Takva koža je specifična i ako je koža masna i sklona nastanku bora teško da će nestati ovi problemi samo od pudera. Reč je o korektivnoj kozmetici i ona je namenjena za smanjenje vidljivosti nedostataka.

Za korigovanje ovakvih nedostataka mogu se primenjivati kreme za bore koje mogu smanjiti njihovo stvaranje i vidljivost.

Koji je redosled za prekrivanje bora puderom?

Pošto je reč o specifičnoj koži i nedostacima koji mogu biti dodatno izraženi, ako se ne primenjuju kako treba, pudere za prekrivanje bora treba nanositi na određen način.

Ako želite da postignete najbolji efekat, šminkeri savetuju da primenjujete sledeću tehniku:

 • Dubinsko čišćenje pora – Ovo je bitno jer se prljavština uglavnom taloži u porama, a zreloj koži i koži sa borama ne trebaju dodatne nesavršenosti zar ne? Ovakav vid kože zahteva da se odpuše pore, ali nemojte raditi piling za lice previše često. Da je ne bi iritirali i isušili kožu. Dovoljna je primena dva puta nedeljno.
 • Čišćenje lica – Možete primenjivati razna sredstva za ćišćenje lica i uklanjanje nečistoća sa nje.
 • Nega lica – Koži je potrebna nega. I ne, nije svejedno o kojoj vrsti kreme je reč. Najbolje je primenjivati kreme koje su namenjene za bore. Postoje kreme koje su lagane i imaju biljni sastav sa aktivnim supstancama. One dubinski deluju na kožu i pružaju joj adekvatnu negu.
 • Hidrirajte lice – Pokušajte da pijete dosta vode. Možda deluje smešno, ali stanje naše kože dosta zavisi od količine vode koju unosimo u organizam.
 • Primenjujte prajmere za lice – Ovo nije zamena za negu lica! U vreme interneta javili su se stavovi ljudi da je dobro koristiti kreme mesto primera, da primeri mogu zameniti negu lica, da se mesto prajmera mogu koristiti losioni za lice itd. Tačno je da pojedini proizvodi deluju slično, i mnogi ljudi se odlučuju za njih upravo zbog toga, ali svaki proizvod ima svoju namenu.Kada smo razjasnili da prajmeri nisu isto što i kreme, nije loše naglasiti da je dobro znati kakav primer je neophodan da ovakav tip kože. Ali, više o tome u nastavku teksta.
 • Nanosite malu količinu pudera – Za koji god puder za prekrivanje bora da ste se odlučili dobro je primenjivati pravilo o manjoj količini. Naročito ako ne želite da naglasite bore. Pudere možete nanositi tapkajućim pokretima. Ovi pokreti imaju bolji efekat nego čisto razmazivanje, jer dospevaju dubinski, tako da prekrivenost nije samo površinska. Šminkeri veruju da ovakav vid nanošenja šminke deluje profesionalnije i da je efekat pokrivanja bolji. AKo je reč o gušćim puderima visoke pokrivenosti, može da se stavi mala količina (npr. zrno graška), pa da posle nadograđujete.
 • Pazite gde stavljate puder – Još jedan savet jeste nanošenje pudera. I sama sam koristila tehniku kada sam raspoređivala tačke po licu i razmazivala puder. Što se ispostavilo kao greška. Možete ovo raditi, ali stručnjaci savetuju da se krene od jednog dela lica (na primer od brade), i lagano tapkajući da se nastavi ka drugom delu lica. Ovo se radi da se puder ne bi osušio i da ne bi dobili fleke na licu od neravnomernog raspoređivanja.
 • Obratite pažnju na uši – Često zapostavljen deo i mnoge žene zaborave na uši. Jeste da ovo nema direktne veze sa borama, ali uredna šminka znači dosta ako želite da ostavite utisak. Ne mora se primenjivati velika količina. Dovoljno je preći blenderom ili četkicom preko ušiju, da bi se malo izjednačio ten. Naročito ako je puder koji koristite malo tamniji.

Ako smatrate da vašoj koži treba dodatna hidratacija možete primeniti i neki proizvod (kremu) za tu namenu.

Odabir nijanse pudera za prekrivanje bora

Verujem da ovo zanima mnoge žene koje žele da pronađu najbolji puder za prekrivanje bora.
Možete koristiti sledeći način kako bi pronašli pravu nijansu:

Obratite pažnju na vaše lice – Lice nema isti ten svuda. Zato je neophodno da se bira prema svom delovima lica, a ne prema obrazima ili negde gde imate nedostatke poput bubuljica.

Nosite ogledalce – U mnogim prodavnicama nema dostupnih ogledala. Dobro je poneti ogledalce ako planirano kupujete puder.

Ne stojite ispod neonki – Neonke bacaju “čudan tip svetlosti”, preporuka je da se prilikom odabira nijanse nikada ne stoji direktno pod tim svetlom. Ako želite baš da budete sigurne u odabir nijanse možete izaći negde gde je prirodno svetlo i uporediti nijanse koje ste naneli.

Nanosite na lice ili dekolte – Nikako nemojte na ruke (niti na zglob), jer ruke često nisu iste nijanse kao vaše lice. Ako se stavlja na lice birajte deo gde vam je najneutralnija tačka na licu (najčešće brada).

Ponesite vlažnu maramicu – Još jedan praktičan savet jeste da ponesete maramicu kako bi mogli da se obrišete. U prodavnicama često nema proizvoda za brisanje, a ako ne ubodete nijansu iz prve… Recimo da niko ne želi dugine boje na licu.

Pre odabira nijanse pudera za pokrivanje bora proverite njegovu teksturu ili pokrivenost. To možete i na rukama (nemojte mešati sa odabirom nijanse, ovo je provera teksture). Ako vas zanima pokrivnost,nanesite malu količinu na prst i tapkajućim pokretima pokušajte da nanesete na neku izraženu nesavršenost na rukama ili licu (npr. venu ili bubuljicu). Ako je pokrije lepo, verovatno će odgovarati. Za duboke bore verovatno će trebati neki vid dodatne nege kako bi se smanjila vidljivost.

Ipak, ne možete biti skroz sigurni dok ne isprobate puder. Tek tada ćete znati 100% da li vam odgovara. Najbolji puder za prekrivanje bora je teško pronaći, ali jednom kada to uradite bićete veoma srećne. Ipak, potrebno je voditi računa o nezi lica, kremama za bore, jer puder možda neće biti dovoljan.

Najbolji tečni puder protiv bora

najbolji puder za prekrivanje bora

Na tržištu se mogu naći razni brendovi pudera za bore. Variraju im teksture, sastav, uticaj na kožu i cena. Tako možete pronaći brendove poput:

Vichy tečni puder za zrelu kožu

Vichy je marka koja ima pudere za razne tipove kože, tako imaju i puder koji je namenjen zreloj koži. Ovakav proizvod ima dobar efekat zatezanja, odnosno liftinga kože. Namenjen je za kožu žena koje su starije od 40 godina i prilagođen je nezi takvog tipa kože.

Nejgova cena je oko 2500 dinara. Može se pronaći u apotekama, drogerijama ili poručiti online.

Bourjois puder za zrelu kožu

Iako nije striktno navedeno na bočici, mnogi ljudi koriste Bourjois healthy mix kao puder za zrelu kožu. On sadrži voćne kiseline, kremast je i lako se nanosi. Daje koži blistavu završnicu i u optimalnim uslovima može ostati na koži i do 16h. Ovaj puder je pogodan za suvu kožu, jer joj pruža hidrataciju, zbog čega ga često koriste žene sa zrelom kožom.

Sadrži hijaluronsku kiselinu. Cena mu je oko 2000 dinara. Može se kupiti u drogerijama, raznim prodavnicama, parfimerijama, apotekama.

Clarins Ever matte – tečni puder za zrelu kožu

Još jedan od pudera koji nije striktno namenjen samo zreloj koži već se preporučuje svim starosnim grupama. Pogoduje kombinovanoj koži i masnoj koži lica. U pitanju je puder koji u sebi ima zaštitni faktor i pruža matirajući efekat kože. Zateže kožu, smanjuje vidljivost nesavršenosti i pomaže u smanjenju produkcije sebuma, zbog čega pogoduje ženama sa zrelijom kožom.

Sadrži sastojke poput: Detoks kompleks, tanaka glinu, lift optimizing kompleks, titanium dioksid, magnezijum sulfat, dimetikon, stearinska kiselina itd. Cena mu je oko 4000 dinara. Može se kupiti u drogerijama i online.

Shiseido puder za zrelu kožu

Ovaj puder se svrstava u anti aging pudere namenjene zreloj koži. Poseduje efeat mekog fokusa zbog čega utiče na smanjenje vidljivosti bora. Zbog svog sastava utiče na smanjenje senki, pruža koži sjaj i deluje na mladolik i popunjeniji izgled kože. Pruža koži hidrataciju i postojanost na licu oko 12h.

Cena ovog pudera je oko 7000 dinara. Može se kupiti u određenim drogerijama ili online.

Maxfactor puder za suvu zrelu kožu

Maxfactor je još jedna od marki koje imaju puder koji je namenjen zreloj koži lica. Ovaj puder ima efekat zatezanja, poseban serum koji neguje kožu i pruža joj hidrataciju. Sastojci u njemu imaju uticaj smanjenja vidljivosti finijih bora. Pruža koži lica blistavost uz dodatnu zaštitu od UV zraka (sadrži SPF faktor). Savetuje se primena zrna graška.

Cena ovog pudera je oko 2000 dinara, može se kupiti online, u bolje snabdevenim apotekama ili drogerijama.

Iskustva sa puderima za prekrivanje bora

Vesna – “ Moja iskustva sa puderom za pokrivanje bora je pozitivno. Uzimala sam ga godinama i prikrivao je sitnije bore. Za dublje mi je ipak trebala krema za bore.”

Tijana – “Moje lice je takvo da su mi se puderi često uvlačili u duboke bore. Počela sam da primenjujem negu za lice i prajmere i sada mi se ne primećuju toliko kada nanosim pudere za zrelu kožu. “

Jovana – “ Ovi puderi su mi pružali dobar efekat zatezanja. Uz adekvatnu kremu bore su bile skoro pa nevidljive.”

Puderi za prikrivanje bora će vam ublažiti njihovu vidljivost, ali se za dobar efekat i njihovo smanjenje preporučuje primena kreme za bore.

Sakriti bore na licu nije lak proces, Ovakvi problemi deluju beznačajno, ali mnogim ženama predstavljaju razlog nerviranja, zbog čega znači svaki savet. Ako vam je pomogao tekst podelite ga ili ostavite komentar.