Kada je salicilna kiselina za lice pun pogodak, a kada nije?

Kada je salicilna kiselina za lice pun pogodak, a kada nije?

Da li ste znali da salicilna kiselina za lice može rešiti vaše probleme sa aknama? Otkrijte kako ona zapravo deluje i na koji način se pravilno koristi.

Šta je salicilna kiselina?

Salicilna kiselina pripada beta hidroksilnim kiselinama i jedna je od najčešćih sastojaka lekovitih preparata koji se bave uklanjanjem akni i drugih problema sa kožom. Između ostalih, u ove probleme se ubrajaju i psorijaza, perut i seboreja, bradavice, kao i pojedine kožne infekcije.

Za razliku od alfa hidroksilnih kiselina, kojima pripada i glikolna kiselina, salicilna kiselina ima daleko veći efekat na kožu jer prodire u dublje slojeve kože lica i pored hemijskog pilinga kože ima i druge efekte.

Ono što salicilna kiselina radi koži sliči eksfolijaciji, jer uklanja mrtve ćelije  kože i ostale elemente koji zapušavaju pore.

Pritom, salicina kiselina prodire u dublje slojeve kože i potpomaže rastvaranje masti i lipida. To automatski znači manje sebuma i manje masnu kožu koja je preduslov za akne. Osim toga, ona i pospešuje hidrataciju lica, te je jedan od najboljih tretmana za vašu problematičnu kožu.

Ipak, imajte na umu da je salicilna kiselina za kožu namenjena samo i isključivo spoljašnjoj upotrebi, te je ne smete koristiti na koži koja je upaljena, inficirana ili ima posetkotina.

Izbegavajte da dođe u kontakt sa očima, ustima ili bilo kojim osetljivim delom kože, a ukoliko se to ipak dogodi, obilno isperite to mesto hladnom vodom.

Takođe, valja voditi računa sa dozama u kojima se ova kiselina koristi jer prevelika upotreba (naročito u jakim, koncentrovanim dozama) može izazvati blaže opekotine kože i oštetiti pore.

Zbog toga se savetuje da se pre svega informišete o njenom dejstvu, a mi vam ovde prenosimo ono osnovno o salicilnoj kiselini i njenom dejstvu na kožu lica.

*Sigurnija varijanta od salicilne kiseline i eksperimentisanja postoji. Moja prijateljica Kesnija rešila se akni i masne kože lice prirodnim putem i brzo, bez straha i bez ikakvih iritacija. Možda biste hteli da znate o čemu se radi? Podelila je svoje iskustvo sa nama, pa ga pročitajte klikom na ovaj link. https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

No, hajde da vidimo pre svega kada je salicilna kiselina rešenje za akne, a kada nije.

Salicilna kiselina i akne – u kakvoj su vezi?

Uglavnom se salicilna kiselina za lice preporučuje ljudima koji pate od akni iz tog prostog razloga što se, u poređenju sa alfa hidroksilnim kiselinama, ona može koristiti u daleko manjim količinama. Samim tim, manje su šanse da će ona izazvati neželjene iritacije kože, a time se i sprečava eventualna hemijska opekotina kože lica.

Preparati na bazi salicilne kiseline koji služe za čišćenje kože koja je sklona aknama sadrže svega oko 2-3% ove materije.

salicilna kiselina za lice

Salicilna kiselina za kožu može služiti kao brzo rešenje kada želite da vam bubuljica koja se pojavila iznenada nestane preko noći. Iskustva žena koje se oslanjaju na ovu kiselinu i preparate koji je sadrže kažu da treba samo da namažete kremu koja sadrži ovaj sastojak , i to obilno na područje koje zahvata bubuljica i odete na spavanje. Koliko ujutru, bubuljica je isušena i daleko manje vidljiva nego što je bila noć pre.

Salicilna kiselina za lice upotreba

Razlog zbog kojeg je salicilna kiselina tako efikasna leži u njenoj strukturi koja je čini pogodnom za rastvaranje masti.

Zbog strukture svojih molekula, salicilna kiselina lako prodire u kožu gde uspeva da se reši prekomernih masti koje luče lojne žlezde. Koža je samim tim rasterećena, a pore opuštene i očišćene.

Osim ovakvog dubokog dejstva, ova kiselina smanjuje i crvenilo i potencijalne otoke koji često prate akne. Ovakvo dejstvo slično je Aspirinu, čiji je ona osnovni sastojak, te ima i blago antiseptičko dejstvo. Verovali ili ne, Aspirin se može koristiti za lice, kada nemate neki konkretan preparat sa ovom kiselinom. Tada se zaprvao koristi acetisalicilna kiselina za lice.

Takođe je efikasna u uklanjanju mitisera tako što opušta i omekšava pogođene ćelije kože.

Salicilna kiselina za lice iskustva

Valja napomenuti da koža često burno reaguje na salicilnu kiselinu na početku tretmana, pa se može desiti da vam isprva koža postane suva, iritirana ili čak, u težim slučajevima, i upaljena. Zbog toga se preporučuje da prvo testirate da li imate jaku reakciju na ove proizvode za lice tako što ćete je naneti na kožu u malim količinama i to na delu koji nije zahvaćen problemima poput akni. Ukoliko koža ne odreaguje burno, možete otpočeti tretman.

U početku je pametnije da proizvode koji sadrže salicilnu kiselinu koristite ređe, kako bi se koža privikla na ovakav tretman. Zatim možete postepeno koristiti ove proizvode sve češće i češće, sve dok ne dostignete prepisan ritam i doziranje.

Isto tako, važno je biti istrajan i strpljiv, pa se nemojte uplašiti što rezultati ponekad nisu momentalni. Često se na poboljšanje stanja kože čeka i nekoliko nedelja, a sve u zavisnosti od toga koliko je problem koji se tretira u startu bio ozbiljan. Osim toga, preparati često ne sadrže pravi nivo pH vrednosti koji je koži koja pati od akni potreban, pa je najbolje da se konsultujete sa svojim dermatologom pre nego što odaberete pravi.

Ipak, iako ima neverovatan efekat na kožu, salicilna kiselina nije svemoguća, pa vam tako neće biti od pomoći ako patite od cističnih akni.

Kako se ona fokusira pre svega na kontrolisanje sebuma i masti, salicilna kiselina može pomoći samo kod akni koje nastaju zbog ova dva faktora koji doprinose tome da se pore zapuše, da bi na tim mestima nastale bubuljice.

Cistične akne javljaju se zbog pojave izvesnih bakterija (P. acnes bacteria) protiv koji salicilna kiselina ne može mnogo da uradi, iako sadrži blaga antibakterijska svojstva. No, i pored toga, ona može samo malo da primiri situaciju sa cističnim aknama, mada je bolje da se ne oslanjate na nju u potpunosti, već da potražite savet svog dermatologa.

Ukoliko, pak, patite od običnih akni koje su poznatije kao acne vulgaris i koristite tretman salicilnom kiselinom, bitno je da ne odustajete od lečenja čak i nakon što se akne povuku. Često se dešava da nakon što se prividno reše akni, žene prebrzo prestaju sa tretmanom, pa se tako ubrzo akne ponovo javljaju.

To se događa zbog toga što se pore na koži koja je već sklona bubuljicama mogu lako ponovo zapušiti, a to je osnovni preduslov za nastanak bubuljica. Zbog toga je bitno nastaviti sa korišćenjem salicilne kiseline za lice jer ona čisti kožu, te sprečava ponovni nastanak bubuljica i akni. Pritom, salicilna kiselina kontroliše i lučenje sebuma, pa vam može pomoći u prevenciji ponovnog nastanka akni.

Saznajte sve o vrstama akni!

Kako salicilna kiselina deluje na kožu lica?

Bez obzira na to da li patite od akni, salicilna kiselina može imati pozitivna dejstva na vašu kožu. Kako uklanja površinski sloj kože, ona je odlična za eksfolijaciju. No, obratite pažnju na sastav – ako je preparat previše alkalan, salicilna kiselina za kožu neće imati odgovarajuće dejstvo.

Kako i dubinski čisti kožu, salicilna kiselina odlična je za održavanje optimalne masnoće kože, te za čišćenje pora. Redovna upotreba preparata sa salicilnom kiselinom za lice, može preduprediti eventualni nastanak bubuljica, ali i drugih promena na koži.

Ova kiselina još i pomaže obnavljanje ćelija, i čini da se koža brže regeneriše. Indirektno, ovo je još jedan način da se otvore pore. Takođe, ovime se pospešuje i proizvodnja kolagena koji ima za zadatak da učini kožu elastičnijom, te popuni prostor u dubljim slojevima kako bi koža delovala glatko.

U pojedinim slučajevima, salicilna kiselina rešila je i probleme sa promenama u pigmentaciji, mada sa ovim valja biti oprezan. Naročito se eksperimenti ovog tipa ne preporučuju ljudima sa tamnijim tenom, jer je ona često prejaka za ovaj tip kože.

Osim toga, salicilna kiselina može kontrolisati i nastanak sebuma, te smanjiti njegovo lučenje. Zbog svojih sastojaka, može imati blagotvorno dejstvo i kod blažih upala kože, premda nije preporučljivo korisititi je u velikim količinama na takvim područjima.

Ukoliko koristite salicilnu kiselinu za lice, važno je da pratite uputstva i koristite proizvode baš onako kako je predviđeno. Pročitajte uputstva pre nego da upotrebite proizvod – moguće je da neki zahteva odgovarajuću pripremu kože pre nego što ćete ga naneti.

Obavezno isperite kožu nakon tretmana, jer salicilna kiselina može imati agresivno dejstvo ukoliko ostane predugo na koži.

Takođe, izbegavajte da kožu tretiranu salicilnom kiselinom izlažete suncu. Lekari savetuju da ukoliko ste naneli proizvod koji sadrži ovu kiselinu nikako ne smete izaći na sunce. Ako već izlazite napolje, kožu koja je prethodno tretirana ovom kiselinom obavezno zaštitite odgovarajućom kremom za sunčanje.

U svakom slučaju, zapamtite da proizvode koji sadrže visok procenat salicilne kiseline koristite samo na problematičnim područjima kože, odnosno samo onde gde se javljaju akne ili drugi problemi. Koncentrovana salicilna kiselina može više naštetiti koži, pa ako vam je cilj samo eksfolijacija, birajte blaže tonike i kreme. Jače tretmane prepustite profesionalcima koji na ovaj način rade hemijski piling kože.

Saveti za korišćenje salicilne kiseline za lice

Osim toga što treba pratiti uputstva koja prate određeni proizvod, treba i generalno slediti pojedine smernice kada je reč o korišćenju salicilne kiseline.

  • Najpre, klonite se salicilne kiseline ukoliko imate suvu kožu. Ova kiselina može iritirati i normalnu kožu, a kod suve može čak i izazvati određene probleme. Dermatolozi kažu da takve reakcije može izazvati i prečesto korišćenje ove kiseline, pa se mogu javiti blagi simptomi poput crvenila, iritacije, ali može doći i do ljuštenja kože.

Ukoliko koristite koncentrovane preparate, nikako ne nanosite prevelike količine salicilne kiseline na veliki deo kože jer može doći do salicilnog trovanja.

Umesto da nanesete sloj na čitavu kožu, fokusirajte se na problematično područje. Kap-dve je sasvim dovoljna doza koja treba da odstoji do 5 minuta na koži. Praksa će se razlikovati od preparata do preparata, pa ćete kod nekih ovaj proces morati da ponavljate više puta dnevno. Isto tako, neke ćete morati i da kombinujete sa hidratantnom kremom.

  • Takođe, bitno je i da proizvod čuvate na hladnom, daleko od dece i kućnih ljubimaca, kako biste sprečili da neko od njih konzumira ili ikako dođe u dodir sa salicilnom kiselinom. Trebalo bi i da zaštitite preparate sa salicilnom kiselinom od prevelike svetlosti, nagle promene temperature i vlage. Stoga se ne preporučuje čuvanje ovih proizvoda u kupatilu.
  • Ukoliko se spremate na bilo kakvo medicinsko testiranje, bilo laboratorijsko ili kakvo drugo, obavezno naglasite da koristite salicilnu kiselinu. Takođe, i kod redovnih pregleda, naglasite svom lekaru da koristite tretman salicilnom kiselinom.Razlog ovim merama opreza je taj što salicilna kiselina može imati dejstvo na pojedine lekove, te izazvati neželjene reakcije.

Generalno, ukoliko pijete lekove za razređivanje krvi, salicilna kiselina nije dobra za vas. Isto tako, i trudnice bi trebalo da se klone preparata sa visokim sadržajem ove kiseline jer može imeti negativne efekte na njih i dete.

  • Takođe, ne treba naglašavati da nikako ne biste smeli da eksperimentišete sami sa ovom kiselinom, pa bi pravljenje rastvora i kozmetike trebalo da ostavite stručnjacima. Svi znamo da je koncentrovana salicilna kiselina dostupna u kesicama koje kupujemo za zimnicu, ali s obzirom na delikatnost njenog dejstva važno je da salicilnu kiselinu za lice koristite isključivo kroz preparate koje su napravili profesionalci. Na taj način izbegnućete potencijalne opekotine kože i probleme koji mogu uslediti.

Proizvodi sa salicilnom kiselinom za lice

Da biste mogli da osetite prednosti ove materije kod kuće, osmišljeni su kozmetički proizvodi koji u sebi sadrže njen manji procenat. Najčešće su u sledećem obliku:

Kreme sa salicilnom kiselinom za lice i njihova cena

Salicilna kiselina redovni je sastojak gotovo svih krema za bubuljice i akne. Osim u njima,  može se naći i u pojedinim dnevnim, te hidratantnim kremama, ali u daleko manjim količinama.

Takođe, sastojak je i pojedinih tonika i gelova za čišćenje lica i može znatno poboljšati njihovo dejstvo. Osim njih, ova kiselina može pozitivno delovati i u pilinzima i maskama za lice, ali je bitno da obratite pažnju da njen procenat zastupljenosti u tim preparatima bude nizak.

Cene ovih krema zavisiće od proizvođača, ali i količine salicilne kiseline koju sadrže. Osim standardnih marki koje su vam dostupne na tržištu, mogu se naći i neke koje nude prirodne preparate, od kojih neke od njih mogu biti i povoljnije od svojih industrijskih pandana.

Kreme sa salicilnom kiselinom za lice možete naći već od par stotina dinara, mada cena može preći i hiljadu-dve u zavisnosti za koju se opciju opredelite. U proseku, za blage kreme sa salicilnom kiselinom trebalo bi da izdvojite ne više od 1000 dinara.

Losion sa salicilnom kiselinom

Namenjen je čišćenju i odražavnju kože, pre svega one koja je jako masna. Ovakvi losioni za lice sadrže oko 1,5% salicilne kiseline i alkohol. Nisu predviđeni za neku dužu upotrebu jer počnu vremenom da dosta isušuju kožu. Najbolje je da ne sadrže puno alkohola.  Međutim, ako vam je koža jako masna, losion sa salicilnom kiselinom super čisti, uklanja višak sebuma i sprečava nastanak bubuljica jer uklanja mrtve ćelije sa lica. Nakon upotrebe obavezno nanesite neku dobru hidratantnu kremu za lice. Najpoznatiji losion ovog tipa je Doroslovac

Gel za lice sa salicilnom kiselinom

Na tržištu je mnogo gelova, ali su naročito pogodni za korišćenje oni koji u sebi imaju salicilnu kiselinu.

kozmetika sa salicilnom kiselinom

Ovakav gel za umivanje može biti veoma efikasan jer sprečava pojave kao što su upala i crvenilo kod bubuljica. Izaziva blago ljuštenje gornjeg sloja kože. To može biti veoma dobro jer se tako koža čisti i biva zaglađenija. Ovo naročito pogoduje koži koja ima bore. One će biti zaglađenija. Moći ćete lakše da nanesete šminku, naročito posle više vremena korišćenja.

Međutim, ako imate problem sa upaljenim aknama i masnom kožom, ovo je prejako. Ovakvi proizvodi isušuju lice, a cilj je da napravite balans kože. Naša preporuka je da za to ipak nabavite preparat za bubuljice na biljnoj bazi.

Tonik sa salicilnom kiselinom

On bi bio logičan sled i dobar nastavak nege kože koja je prethodno tretirana gelom sa salicilnom kiselinom. Rezultati se samo potvrđuju. Koža se osigurava. Neće biti upale i neće biti bilo kakvih problema, ako koristite ovaj tonik.

Još jedna dobra stvar je i to da ova kiselina zaista nije jaka i gotovo da ne može biti nuspojava.

Sapun sa salicilnom kiselinom

Sapun namenjen onima čija koža ne pati od suvoće. Naime, sapun kao sapun ume da bude malkice agresivniji i da malo isuši kožu.

Preporučuje se onima kojima je koža malo masnija.

Procenat salicilne kiseline u sapunima je različit, zato prvo isprobajte oni koji nemaju mnogo salicilne kiseline, pa tek onda one kod kojih je ta količina veća.

Maske sa salicilnom kiselinom

Dobra maska koju možete napraviti sami, kod kuće, jeste maska sa aspirinom. On u sebi sadrži salicilnu kiselinu. Sve što treba, to je da uzmete sto grama aspirina ili andola i izmrvite ih.

Dodajte im kašiku meda i malo maslinovog ulja. Ova maska će biti odlična da umiri kožu. Možete je praktikovati jednom nedeljno, da bi vam lice uvek bilo čisto.

Vrbova kora je takođe bogat izvor salicilne kiseline. Ona se kuva kao čaj, a može poslužiti i kao maska. Potrebno je da u šolju čaja od vrbove kore potopite šaku mekinja. Kada se smesa sjedini i nabubri, nanesite je na lice, kao masku.

Odlična je da umiri i očist kožu, a lako se pravi.

Najpoznatiji brendovi i preparati koji sadrže ovu kiselinu

Ako tražite konkretne proizvode, ovo su neki od boljih:

  • Revuelle tonik za lice – 2%
  • Revox serum za lice – 2%
  • La roche posay ( kombinacija glikolne i salicilne kiselina)
  • Eucerin Dermopure kolekcia

A imate i apotekarski rastvor za kožu od 1,3 i 6%

BHA kiseline za lice

Ono što je važno napomenuti, to je da je najpoznatija BHA kiselina salicilna kiselina.

Tu su još i malična i citrična, ali je salicilna najpoznatija.

BHA kiseline su potpuno bezbedne za lice. Preporučuju se kako onima koji imaju bore, tako i onima koji imaju problema sa bubuljicama. Ona fino zaglađuje kožu, iako reč kiselina može u početku da vas uplaši.

Ukoliko se prvi put susrećete sa ovom kiselinom, preporučujemo da počnete sa prirodnim preparatima, jer su oni blaži i ne sadrže pojedine hemijske supstance koje mogu iritirati kožu.

A ako ste je već probali, podelite sa nama svoja iskustva u komentaru.