Salicilna kiselina za lice je rešenje za vaše probleme sa aknama!

Sigurno ste već čuli za salicilnu kiselinu i njenu ulogu u preparatima za negu lica. Ali, da li ste znali da ona može rešiti vaše probleme sa aknama?

Šta je salicilna kiselina?

Salicilna kiselina pripada beta hidroksilnim kiselinama i jedna je od najčešćih sastojaka lekovitih preparata koji se bave uklanjanjem akni i drugih problema sa kožom. Između ostalih, u ove probleme se ubrajaju i psorijaza, perut i seboreja, bradavice, kao i pojedine kožne infekcije.

Za razliku od alfa hidroksilnih kiselina, kojima pripada i glikolna kiselina, salicilna kiselina ima daleko veći efekat na kožu jer prodire u dublje slojeve kože lica i pored hemijskog pilinga kože ima i druge efekte.

Ono što salicilna kiselina radi koži sliči eksfolijaciji, jer uklanja spoljašnji sloj kože kako bi uklonila mrtve ćelije i ostale elemente koji zapušavaju pore.

Pritom, salicina kiselina prodire u dublje slojeve kože i potpomaže rastvaranje masti i lipida. Osim toga, ona i pospešuje hidrataciju lica, te je jedan od najboljih tretmana za vašu problematičnu kožu.

Ipak, imajte na umu da je salicilna kiselina za kožu namenjena samo i isključivo spoljašnjoj upotrebi, te je ne smete koristiti na koži koja je upaljena, inficirana ili ima posetkotina.

 Izbegavajte da ova kiselina dođe u kontakt sa očima, ustima ili bilo kojim osetljivim delom kože, a ukoliko se to ipak dogodi, obilno isperite to mesto hladnom vodom.

Takođe, valja voditi računa sa dozama u kojima se ova kiselina koristi jer prevelika upotreba (naročito u jakim, koncentrovanim dozama) može izazvati blaže opekotine kože i oštetiti pore. Zbog toga se savetuje da se pre svega informišete o njenom dejstvu, a mi vam ovde prenosimo ono osnovno o salicilnoj kiselini i njenom dejstvu na kožu lica.

*Sigurnija varijanta od salicilne kiseline i eksperimentisanja jeste prirodan gel za bubuljice. Moja prijateljica Kesnija rešila se akni i masne kože lice prirodnim preparatom protiv akni i losionom, bez straha i bez ikakvih iritacija. Možda biste hteli da znate o čemu se radi? Podelila je svoje iskustvo sa nama, pa ga pročitajte klikom na ovaj link. https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Salicilna kiselina i akne

salicilna kiselina za bubuljice

Uglavnom se salicilna kiselina za lice preporučuje ljudima koji pate od akni iz tog prostog razloga što se, u poređenju sa alfa hidroksilnim kiselinama, ona može koristiti u daleko manjim količinama. Samim tim, manje su šanse da će ona izazvati neželjene iritacije kože, a time se i sprečava eventualna hemijska opekotina kože lica. Preparati koji služe za čišćenje kože koja je sklona aknama sadrže svega oko 2-3% ove kiseline.

Salicilna kiselina za kožu može služiti kao brzo rešenje kada želite da vam bubuljica koja se pojavila iznenada nestane preko noći. Iskustva žena koje se oslanjaju na ovu kiselinu i preparate koji je sadrže kažu da treba samo da namažete kremu koja sadrži salicilnu kiselinu, i to obilno na područje koje zahvata bubuljica, i odete na spavanje. Koliko ujutru, bubuljica je isušena i daleko manje vidljiva nego što je bila noć pre.

Salicilna kiselina za lice upotreba

Razlog zbog kojeg je salicilna kiselina tako efikasna leži u njenoj strukturi koja je čini pogodnom za rastvaranje masti.

Zbog strukture svojih molekula, salicilna kiselina lako prodire u kožu gde uspeva da se reši nepotrebnih masti koje spajaju ćelije kože. Koža je samim tim rasterećena, a pore opuštene i očišćene.

Osim ovakvog dubokog dejstva, ova kiselina smanjuje i crvenilo i potencijalne otoke koji često prate akne. Ovakvo dejstvo slično je aspirinu, čiji je ona osnovni sastojak, te ima i blago antiseptičko dejstvo.

Verovali ili ne, aspirin se može koristiti za lice, kada nemate neki konkretan preparat sa ovom kiselinom. Tada se zaprvao koristi acetisalicilna kiselina za lice.

Takođe je efikasna u uklanjanju mitisera tako što opušta i omekšava pogođene ćelije kože.

Salicilna kiselina za lice iskustva

Valja napomenuti da koža često burno reaguje na salicilnu kiselinu na početku tretmana, pa se može desiti da vam isprva koža postane suva, iritirana ili čak, u težim slučajevima, i upaljena. Zbog toga se preporučuje da prvo testirate da li imate jaku reakciju na salicilnu kiselinu tako što ćete je naneti na kožu u malim količinama i to na delu koji nije zahvaćen problemima poput akni. Ukoliko koža ne odreaguje burno, možete otpočeti tretman.

U početku je pametnije da proizvode koji sadrže salicilnu kiselinu koristite ređe, kako bi se koža privikla na ovakav tretman. Zatim možete postepeno koristiti ove proizvode sve češće i češće, sve dok ne dostignete prepisan ritam i doziranje.

Isto tako, važno je biti istrajan i strpljiv, pa se nemojte uplašiti što rezultati ponekad nisu momentalni. Često se na poboljšanje stanja kože čeka i nekoliko nedelja, a sve u zavisnosti od toga koliko je problem koji se tretira u startu bio ozbiljan. Osim toga, preparati često ne sadrže pravi nivo pH vrednosti koji je koži koja pati od akni potreban, pa je najbolje da se konsultujete sa svojim dermatologom pre nego što odaberete pravi.

Ipak, iako ima neverovatan efekat na kožu, salicilna kiselina nije svemoguća, pa vam tako neće biti od pomoći ako patite od cističnih akni. Kako se ona fokusira pre svega na kontrolisanje sebuma i masti, salicilna kiselina može pomoći samo kod akni koje nastaju zbog ova dva faktora koji doprinose tome da se pore zapuše, da bi na tim mestima nastale bubuljice.

Cistične akne javljaju se zbog pojave izvesnih bakterija (P. acnes bacteria) protiv koji salicilna kiselina ne može mnogo da uradi, iako sadrži blaga antibakterijska svojstva. No, i pored toga, ona može samo malo da primiri situaciju sa cističnim aknama, mada je bolje da se ne oslanjate na nju u potpunosti, već da potražite savet svog dermatologa.

Ukoliko, pak, patite od običnih akni i koristite tretman salicilnom kiselinom, bitno je da ne odustajete od lečenja čak i nakon što se akne povuku. Često se dešava da nakon što se prividno reše akni, žene prebrzo prestaju sa tretmanom, pa se tako ubrzo akne ponovo javljaju.

To se događa zbog toga što se pore na koži koja je već sklona bubuljicama mogu lako ponovo zapušiti, a to je osnovni preduslov za nastanak bubuljica. Zbog toga je bitno nastaviti sa korišćenjem salicilne kiseline za lice jer ona čisti kožu, te sprečava ponovni nastanak bubuljica i akni. Pritom, salicilna kiselina kontroliše i lučenje sebuma, pa vam može pomoći u prevenciji ponovnog nastanka akni.

Saznajte sve o vrstama akni!

Kako salicilna kiselina deluje na kožu lica?

Bez obzira na to da li patite od akni, salicilna kiselina može imati pozitivna dejstva na vašu kožu. Kako uklanja površinski sloj kože, ona je odlična za eksfolijaciju. No, obratite pažnju na sastav – ako je preparat previše alkalan, salicilna kiselina za kožu neće imati odgovarajuće dejstvo.

Kako i dubinski čisti kožu, salicilna kiselina odlična je za održavanje optimalne masnoće kože, te za čišćenje pora. Redovna upotreba preparata sa salicilnom kiselinom za lice, može preduprediti eventualni nastanak bubuljica, ali i drugih promena na koži.

Salicilna kiselina još i pomaže obnavljanje ćelija, i čini da se koža brže regeneriše. Indirektno, ovo je još jedan način da se otvore pore. Takođe, ovime se pospešuje i proizvodnja kolagena koji ima za zadatak da učini kožu elastičnijom, te popuni prostor u dubljim slojevima kako bi koža delovala glatko.

U pojedinim slučajevima, salicilna kiselina rešila je i probleme sa promenama u pigmentaciji, mada sa ovim valja biti oprezan. Naročito se eksperimenti ovog tipa ne preporučuju ljudima sa tamnijim tenom, jer je ona često prejaka za ovaj tip kože.

Osim toga, salicilna kiselina može kontrolisati i nastanak sebuma, te smanjiti njegovo lučenje. Zbog svojih sastojaka, može imati blagotvorno dejstvo i kod blažih upala kože, premda nije preporučljivo korisititi je u velikim količinama na takvim područjima.

Ukoliko koristite salicilnu kiselinu za lice, važno je da pratite uputstva i koristite proizvode baš onako kako je predviđeno. Pročitajte uputstva pre nego da upotrebite proizvod – moguće je da neki zahteva odgovarajuću pripremu kože pre nego što ćete ga naneti.

 

Obavezno isperite kožu nakon tretmana, jer salicilna kiselina može imati agresivno dejstvo ukoliko ostane predugo na koži.

Takođe, izbegavajte da kožu tretiranu salicilnom kiselinom izlažete suncu. Lekari savetuju da ukoliko ste naneli proizvod koji sadrži ovu kiselinu nikako ne smete izaći na sunce. Ako već izlazite napolje, kožu koja je prethodno tretirana ovom kiselinom obavezno zaštitite odgovarajućom kremom za sunčanje.

U svakom slučaju, zapamtite da proizvode koji sadrže visok procenat salicilne kiseline koristite samo na problematičnim područjima kože, odnosno samo onde gde se javljaju akne ili drugi problemi. Koncentrovana salicilna kiselina može više naštetiti koži, pa ako vam je cilj samo eksfolijacija, birajte blaže tonike i kreme.

Saveti za korišćenje salicilne kiseline za lice

salicilna kiselina za lice

Osim toga što treba pratiti uputstva koja prate određeni proizvod, treba i generalno slediti pojedine smernice kada je reč o korišćenju salicilne kiseline.

Najpre, klonite se salicilne kiseline ukoliko imate suvu kožu. Ova kiselina može iritirati i normalnu kožu, a kod suve može čak i izazvati određene probleme. Dermatolozi kažu da takve reakcije može izazvati i prečesto korišćenje ove kiseline, pa se mogu javiti blagi simptomi poput crvenila, iritacije, ali može doći i do ljuštenja kože.

Ukoliko koristite koncentrovane preparate, nikako ne nanosite prevelike količine salicilne kiseline na veliki deo kože jer može doći do salicilnog trovanja.

Umesto da nanesete sloj na čitavu kožu, fokusirajte se na problematično područje. Kap-dve je sasvim dovoljna doza koja treba da odstoji do 5 minuta na koži. Praksa će se razlikovati od preparata do preparata, pa ćete kod nekih ovaj proces morati da ponavljate više puta dnevno. Isto tako, neke ćete morati i da kombinujete sa hidratantnom kremom.

Takođe, bitno je i da proizvod čuvate na hladnom, daleko od dece i kućnih ljubimaca, kako biste sprečili da neko od njih konzumira ili ikako dođe u dodir sa salicilnom kiselinom. Trebalo bi i da zaštitite preparate sa salicilnom kiselinom od prevelike svetlosti, nagle promene temperature i vlage. Stoga se ne preporučuje čuvanje ovih proizvoda u kupatilu.

Ukoliko se spremate na bilo kakvo medicinsko testiranje, bilo laboratorijsko ili kakvo drugo, obavezno naglasite da koristite salicilnu kiselinu. Takođe, i kod redovnih pregleda, naglasite svom lekaru da koristite tretman salicilnom kiselinom.

Razlog ovim merama opreza je taj što salicilna kiselina može imati dejstvo na pojedine lekove, te izazvati neželjene reakcije.

Generalno, ukoliko pijete lekove za razređivanje krvi, salicilna kiselina nije dobra za vas. Isto tako, i trudnice bi trebalo da se klone preparata sa visokim sadržajem ove kiseline jer može imeti negativne efekte na njih i dete.

Takođe, ne treba naglašavati da nikako ne biste smeli da eksperimentišete sami sa ovom kiselinom, pa bi pravljenje rastvora i kozmetike trebalo da ostavite stručnjacima. Svi znamo da je koncentrovana salicilna kiselina dostupna u kesicama koje kupujemo za zimnicu, ali s obzirom na delikatnost njenog dejstva važno je da salicilnu kiselinu za lice koristite isključivo kroz preparate koje su napravili profesionalci. Na taj način izbegnućete potencijalne opekotine kože i probleme koji mogu uslediti.

Kreme sa salicilnom kiselinom za lice i njihova cena

Salicilna kiselina redovni je sastojak gotovo svih krema za bubuljice i akne. Osim u njima, salicilna kiselina može se naći i u pojedinim dnevnim, te hidratantnim kremama, ali u daleko manjim količinama.

Takođe, salicilna kiselina sastojak je i pojedinih tonika i gelova za čišćenje lica i može znatno poboljšati njihovo dejstvo. Osim njih, ova kiselina može pozitivno delovati i u pilinzima i maskama za lice, ali je bitno da obratite pažnju da njen procenat zastupljenosti u tim preparatima bude nizak.

Cene ovih krema zavisiće od proizvođača, ali i količine salicilne kiseline koju sadrže. Osim standardnih marki koje su vam dostupne na tržištu, mogu se naći i neke koje nude prirodne preparate, od kojih neke od njih mogu biti i povoljnije od svojih industrijskih pandana. Kreme sa salicilnom kiselinom za lice možete naći već od par stotina dinara, mada cena može preći i hiljadu-dve u zavisnosti za koju se opciju opredelite. U proseku, za blage kreme sa salicilnom kiselinom trebalo bi da izdvojite ne više od 1000 dinara.

Losion sa salicilnom kiselinom

Losion sa salicilnom kiselom namenjen je čišćenju i odražavnju kože, pre svega one koja je jako masna. Ovakvi losioni za lice sadrže oko 1,5% salicilne kiseline i alkohol. Nisu predviđeni za neku dužu upotrebu jer počnu vremenom da dosta isušuju kožu. Najbolje je da ne sadrže puno alkohola.  Međutim, ako vam je koža jako masna, losion sa salicilnom kiselinom super čisti, uklanja višak sebuma i sprečava nastanak bubuljica jer uklanja mrtve ćelije sa lica. Nakon upotrebe losiona sa salicilnom kiselinom obavezno nanesite neku dobru hidratantnu kremu za lice.

Ukoliko se prvi put susrećete sa ovom kiselinom, preporučujemo da počnete sa prirodnim preparatima, jer su oni blaži i ne sadrže pojedine hemijske supstance koje mogu iritirati kožu.