Pažljivo! Nisu sve silikonske kapi za kosu iste. Ovo su najbolje!

Pažljivo! Nisu sve silikonske kapi za kosu iste. Ovo su najbolje!

Oštećena kosa? Vreme je za silikonske kapi za kosu! Ali koje? Pogledajte ovde čemu služe, kako deluju, kako se koriste i da li ih kupiti.

Sećate se kako vam je kosa izgledala kada niste posećivale frizera duže vreme?Kada koristite fen ona postaje suva, oštećena, bez sjaja. Upravo ovo su neki od razloga zašto se žene odlučuju za silikonske kapi za kosu. Međutim nisu sve vrste ovih kapi iste, niti nam svima trebaju ista svojstva. A čini nam se da ih viđamo na svakom ćošku. Toliko veliki izbor…

Treba razlikovati vrste silikonskih kapi za kosu, čemu sve služe. Ovo može postati jako komplikovano, naročito ako niste sigurni šta tražite i šta vam treba. Da bi svi znali kako odabrati prave silikonske kapi za kosu, na osnovu čega i šta da izbegavaju dajemo vam detaljno uputstvo o silikonskim kapima.

Silikonske kapi za kosu dejstvo

Kao sintetički polimeri , silikonske kapi za kosu poseduju specifična svojstva. Oni deluju na zadržavanje vlage u kosi, oblažući dlaku.

silikon za kosu

Silikoni su zaslužni za formiranje vodonepropustivog omotača oko naših vlasi. Na taj način mogu da služe za ublažavanje štete koju kosi mogu naneti spoljašnji uslovi, ali i stajleri poput fena, prese, figara itd.

U zavisnosti od sastava i proizvođača zavisi i njihova namena i dejstvo. Tako imamo silikonske kapi za kosu koji služe:

 • Omekšavanju kose
 • Uklanjanju statičkog elektriciteta
 • Zaglađivanju kose
 • Lakšem češljanju kose
 • Reparaciji kose itd.

Ali postavimo pitanje koji im je hemijski sastav? Šta to ima u njima što ih čini toliko rasprostranjenim, i da li su delotvorne?

Hemijski sastav silikonskih kapi za kosu varira ali osnovni sastojci su:

 • Ciclometikon
 • Amodimetikon
 • Dimetikon
 • Ciclopentasiloxan
 • Linalol
 • Benzil salicilat
 • Parafinska tečnost
 • Limonen
 • Alkoholi ( propanol, denat, etanol, isopropil alkohol itd.)

Neki od ovih sastojaka (salicilati poput Benzil salicilata, limonen itd.) mogu se pronaći i u hrani, drugi su izuzetno rasprostranjeni (ugljovodonici). U širokoj primeni u kozmetičkoj industriji su: ciklometikon, amodimetikon itd. Gotovo da nema kozmetičkog preparata bez njih. Alkoholi mogu služiti kao rastvarači, a nije retko i da se u sastavu ovakvih proizvoda nađu i razni emulgatori.

Emulgatori se često spominju i u prehrambenoj industriji, međutim aditivi nisu usko vezani samo za nju. Mnogi se koriste i u kozmetici, kao vezivna sredstva, za poboljšanje kvaliteta, dobijanje boje, poboljšanje postojanosti itd.

Dragana je uspela da nađe rešenje za svoju ispucalu i oštećenu kosu u prirodnoj formuli. Ono što je ona probala je toliko dobro, da se i sama začudila koliko joj je oporavilo kosu. Njena duga, suva, ispucala kosa koja je bila beživotna i bez sjaja, pretvorila se u totalnu suprotnost – zdravu i jaku kosu za kojom se svi okreću na ulici! I vaša kosa može biti takva. O čemu se radi i šta je to što pomaže, saznajte na ovom linku: https://minutzamene.com/perut-i-opadanje-kose-su-proslost/

Zašto nekome silikoni ne pomažu? Sigurno vas zanima kakvo delovanje ima silikon na našu kosu?

Zanimalo je i mene, pa sam malo detaljnije pogledala. Neke supstance su sasvim bezopasne, međutim neke nisu baš sjajne za kosu.

Alkoholi u silikonskim kapima – Određene vrste alkohola koje možemo naći u raznim proizvodima za kosu, pa i u nekim vrstama silikonskih kapi za kosu, imaju sposobnost brzog isparavanja. Oni ujedno i isušuju kosu, naravno ne odmah. Ako se takvi proizvodi koriste duže vreme može doći do lomljenja i isušivanja kose. Takva kosa se uglavnom i jako teško oblikuje i lako se naelektriše, a pored toga kosa postaje izuzetno suva.

Ciklometikon – Izuzetno zastupljen zbog sposobnosti da se lako nanosi na vlasi naše kose. Služe kao rastavrači za određene sastojke ( esencijalna ulja, parfeme itd.), ali i pomaže da drugi sastojci (na primer dimetikon), ne zamašćuju kosu. Oni ne ostavljaju masnoću na kosi i pomažu hidrataciji dlake bez dodatnog otežavanja. S druge strane ovaj sastojak uglavnom ne odgovara onima koji imaju prirodne kovrdže.

Dimetikon u kapima – Jedan od izuzetno zastupljenih vrsta silikona za kosu. Njegova svojsta pomažu da kosa i kutikula budu zaglađene, međutim postoji i loša strana ovog sastojka. Isušuje kosu. Sredstva koja sadrže dimetikon ne mogu vršiti hirdrataciju kose kako treba, zbog toga kosa postaje isušena. Kosa koja je tretirana proizvodima na ovoj bazi takođe ima sposobnost da slepi kosu i da dlaka kose oteža. Zato ne odgovara devojkama sa loknama.

Amodimetikon – Ova vrsta silikona ne utiče na otežavanje kose jer se za razliku od drugih ne taloži na način da izazove slepljenu kosu. Ova supstanca je napravljena tako da poseduje specifična i posebna svojstva. Deluje slično kao balzam za kosu, ali za razliku od njega on pruža selektivnu hidrataciju. Kada kažem „selektivnu“, misli se na to da dolazi do pružanja vlage onim delovima kose kojima je vlaga najviše potrebna. Ovo se dešava zbog statičkog elektriciteta. Mesta dlake koji su jako oštećeni spadaju u negativno naelektrisane delove i na taj način postoji veća verovatnoća da se privuče na taj deo. On pomaže i u slučajevima da je kosa izložena visokim temperaturama tako što sprečava njeno oštećenje. Loša strana je što se ovaj silikon ne ispira vodom, što ne odgovara ljudima koji ne koriste šampone.

Benzil salicitat i dejstvo na kosu – U kozmetičkoj industriji benzil salicitat se koristi kao miris, međutim on poseduje i sposobnost da sprečava oštećenje od UV svetlosti. On služi i za pružanje dodatne hidratacije.

Parafinska tečnost u silikonskim kapima – Ako primetite parafinsku tečnost u sastavu silikonskih kapi za kosu znajte da je tu s razlogom. Koristi se jako dugo u svrhu zaštite suve kose, ali i za ispucale krajeve. Loša stvar je što ima sposobnost da izmasti kosu. Ona je ne neguje, nego samo pruža zaštitu, tako da nemojte očekivati reparaciju vaše oštećene kose od njega. Ona može da omekša od nje, i deluje zdravije, ali je i dalje oštećena.

Limonen u silikonima za kosu – Nalazi se tu čisto da pruži lep miris. Nema nikakvu svrhu zaštite kose.

Kome su namenjene silikonske kapi za kosu?

Silikonske kapi za kosu imaju široku upotrebu. Koriste ih žene sa:

 • Slabom,
 • Ispucalom,
 • Oštećenom kosom,
 • Suvom kosom
 • Kojima je samo neophodna zaštita kose (od vremenskih uslova, toplote ili UV zraka)
 • Koje ne žele da im kosa bude naelektrisana

Imaju višestruku upotrebu, međutim i mane poput:

To sve zavisi od sastava i tome za šta se koriste. Ipak postoje i ljudi koji više preferiraju prirodne supstance i ne žele hemiju na svojoj kosi.

Postoje serumi za kosu na prirodnoj bazi koji imaju odlične sposobnosti nege i zaštite kose, a takođe vrše i njenu reparaciju. Ako spadate u ljude sa oštećenom kosom i volite prirodno, pogledajte proizvode koji sadrže ulje pirinča jer jača kosu. Ako vam je kosa isušena potražite proteine na bazi žitarica (pšenica je dobar izbor jer njeni proteini pomažu da se održi vlaga u kosi), dok ulja poput argana pomažu oko reparacije i sjaja kose.

Lično volim sredstva sa raznim uljima jer imaju prelep uticaj na moju suvu i oštećenu kosu, pa verujem da bi takvi proizvodi pomogli i vama.

Silikonske kapi za kovrdžavu kosu

Neke devojke se kunu u njih, druge ne mogu da ih smisle. Da li ste se zapitale zašto ?

Devojke sa kovrdžavom kosom uglavnom nisu ljubiteljke silikonskih kapi. Postoji nekoliko razloga za to :

 • Kovrdže nisu lepo definisane – Ovo nije sredstvo za stilizovanje kose. Dakle, nemojte ih mešati. Određene vrste silikona koji se nalaze u ovakvim kapima znaju da se gomilaju. Kada se to desi dolazi do ispravljanja kovrdža.
 • Dolazi do slepljivanja kose – Ovo naravno zavisi od hemijskog sastava. Ako primetite u sastavu dimetikon, a imate loknastu kosu, najverovatnije vam neće odgovarati.

Naravno, silikonske kapi za kosu imaju i dobre strane:

 • Pomaže kovrdžavoj kosi da ne bude naelektrisana – Na ovaj način možete se rešiti statičkog elektriciteta
 • Pomaže oko raščešljavanja – Sve žene koje imaju kovrdže znaju kakav je problem kada se kosa “ućeba”. Raščešljavanje je veliki problem kod kovrdžave kose, a silikonske kapi za kosu mogu biti rešenje za ovaj problem.

Silikonske kapi za suve krajeve

Ko ima problem sa suvim i ispucalim krajevima ? Ovaj problem može se javiti svima, nebitno od tipa kose. I sama imam ovaj problem, što je loše kada je u pitanju raščešljavanje jer takva kosa zna da se mrsi i lomi. Silikonske kapi mogu pomoći oko ovoga.

Naravno, ne može se spojiti rascvetana dlaka. Nećemo verovati u bajke za malu decu. Ali postoje proizvodi koji mogu donekle pomoći oko problema kao što je serum za suve i ispucale krajeve. Silikonske kapi za kosu mogu pomoći oko zaglađivanja dlake.

Sastojci u njima oblažu dlaku i ona deluje manje iskrzano, na taj način se smanjuje i upetljavanje kose pa se dlaka lakše raščešljava. Pored toga odredjeni sastojci mogu pružiti i hidrataciju što dodatno pogoduje kosi.

Silikonske kapi za suvu kosu

Ovo je najverovatnije razlog zašto ste uopšte i razmišljali o silikonskim kapima za kosu. Nemaju sve kapi isto delovanje. Neke kapi će vam pomoći oko suve kose, i izvršiti hidrataciju, druge će vam ipak loše delovati na suvu kosu. Sve zavisi od sastava kapi i njihove namene.

Amodimetikon i dimetikon pomažu oko hidratacije, odnosno zadržavaju vlagu u dlaki. Dakle pokušajte da nađete takav tip koji će vam pomoći oko suve kose.

Kako se koriste silikonske kapi za kosu ?

Ako ste se ikad zapitali kako se primenjuju silikonske kapi za kosu dajem vam odgovor. Nije u pitanju ništa komplikovano. Morate uraditi nekoliko koraka:

 1. Nakvasite kosu
 2. Operite je šamponom
 3. Stavite regenerator, balzam, pakovanje
 4. Ostavite da deluje
 5. Isperite kosu
 6. Prosušite kosu
 7. Stavite silikonske kapi

Napomena: Ako preterate sa količinom može se desiti da vaša kosa kasnije poprimi masan izgled kada se osuši.

Kako bi to izbegli, predlažem sledeće: Stavite manju količinu silikonskih kapi u ruku i protrljajte dlanove. Zatim protrljajte kosu sa njima. Na taj način ćete ravnomernije rasporediti sredstvo i manje su šanse da dođe do nagomilavanja proizvoda.

Da li su silikonske kapi za kosu štetne?

Ovo zavisi koga pitate i za šta vam trebaju.

Pojedini sastojci mogu dovesti do oštećenja ili isušivanja (alkoholi), ovo se može desiti donekle i kod dimetikona, jer jeste da se stvara barijera oko dlake, ali nije potpuna, tako da se sa njim  sprečava  ulazak ili izlazak vode iz nje.

Problem kod silikonskih kapi može biti i kod slepljivanja i gomilanja proizvoda. To se ne dešava kod proizvoda na prirodnoj bazi. Određeni sastojci mogu sprečiti da dlaka upije neophodnu vlagu, što može dovesti do isušivanja.

Dimetikon može uticati i na dugotrajno oštećenje kose. Kosa može delovati lepo u oporavljeno, ali to je često trenutni efekat kod proizvoda sa ovom supstancom. I sama sam imala takvo iskustvo sa nekoliko proizvoda koji su ga sadržali. Naravno nisu svi sastojci isti, tako da pored slepljivanja i oštećenja ima i silikonskih kapi za kosu koje mogu uticati na sprečavanje oštećenja i obnovu vlage u kosi.

Mana ovakvih kapi je to što nisu prirodne. Veliki broj sintetičkih sastojaka može jako oštetiti kosu.

Alternativa silikonskim kapima za kosu

Da li ste se zapitali koja je alternativa silikonskim kapima za kosu? Verujem da jeste. Ako spadate u osobe koje su koristile silikonske kapi, ali žele da isprobaju nešto drugo možete probati:

 • Serume za kosu
 • Ulja za kosu
 • Proizvode na prirodnoj bazi

Serumi za kosu – Mnogi ih mešaju sa silikonskim kapima za kosu, ali nije isto!

Za razliku od silikonskih kapi za kosu, serumi za kosu ne sadrže u sebi silikone.

Serumi mogu biti veštački, ali postoje i prirodni. Obično je reč o kombinaciji više ulja i ostalih sredstava, koja pomažu većem broju znakova oštećene kose.

Ulja za kosu – Slične su kao serumi, ali se obično radi samo o jednom sastojku. Tako imamo Arganovo ulje, maslinovo ulje, kokosovo ulje, čičkovo ulje, orahovo ulje itd. Sva ona se često koriste za kosu.

 • Arganovo ulje – Ima uticaj na sjaj i oporavak kose.
 • Maslinovo ulje za kosu – Obnavlja oštećenu kosu i utiče na vlažnost
 • Kokososvo ulje – Odlično za hidrataciju
 • Čičkovo i orahovo ulje – Koristi se najčešće za oporavak oštećene kose.
 • Ulje lana – Utiče na sjaj kose

A kad smo kod lana, da vam pomenem i ovo…

Silikonske kapi za kosu od lana

Silikonske kapi za kosu mogu imati razne dodatke u sebi koji mogu uticati na njihovo delovanje na kosu. Tako smo dobili i silikonske kapi sa lanom. Uglavnom imaju sličan sastav kao i ostale varijante silikonskih kapi za kosu, s tim što laneno ulje ima uticaj na određena svojstva poput:

 • Može uticati na sjaj kose
 • Laneno ulje utiče pozitivno na regeneraciju kose
 • Omekšava kosu

Negativne strane:

 • Može uticati na to da kosa deluje masno
 • Ne utiče na trajnu reparaciju kose

Najbolje silikonske kapi za kosu

Postoji veliki broj silikonskih kapi za kosu. Među najpoznatije spadaju:

 • Loreal
 • Avon
 • Revlon
 • Silikonske kapi za kosu semi di lino (silikonske kapi za kosu od lana)

silikonske kapi za kosu upotreba

Loreal silikonske kapi za kosu – Ne spadaju u klasične silikone za kosu, zato što se uglavnom radi o uljima za kosu ili kombinacijama ulja i silikona za kosu. Ljudi ih svrstavaju u silikonske kapi zato što određene vrste njihovih kapi sadrži silikone, međutim oni su više na uljanoj bazi. Čisti silikoni za kosu imaju gušću teksturu, dok ona na bazi ulja su uglavnom masniji i tečniji. Pomaže pri reparaciji kose, mada je potrebno vreme kako bi se spazili rezultati. Može doći do mašćenja kose, pa preporučujem da pazite koliko ga nanosite na kosu.

Avon kapi za kosu – Postoji nekoliko vrsta ovih silikonskih kapi. Malo su gušće teksture i imaju izuzetno prijatan miris. Ovakve kapi se ne stavljaju na celu kosu, nego samo na krajeve i obavezno na prosušenu kosu kako bi se izbeglo mašćenje. Loše strane su što treba da prođe vreme kako bi rezultati bili vidljivi, može se desiti da odaberete pogrešno jer imaju više vrsta, i ako preterate slepljuju kosu. Takođe preporučujem da obavezno pogledate hemijski sastav.

Revlon kapi za kosu – Revlonove kapi za kosu su više na uljanoj bazi, međutim nije potpuno prirodan preparat i sadrži i silikone u sebi. Svrstavaju se u eliksire ili serume. Uljana baza pomaže kosi da postane glatka, svilenkasta, zaštićena od toplote i obnavlja oštećenu kosu. Dobra je za suve krajeve, mada se može koristiti i za celu kosu (paziti da se ne pretera). Obavezno koristiti na vlažnoj kosi kako bi se izbeglo mašćenje kose.

Silikonske kapi za kosu semi di lino ( silikonske kapi za kosu od lana) – Koriste se za suvu i oštećenu kosu. Gušće teksture, ovaj proizvod sadrži u ulje od lana koji pomaže oko sjaja kose. Nanosi se na krajeve prosušene kose. Paziti da se ne pretera sa primenom da ne bi došlo do mašćenja kose.

Cena i gde kupiti silikonske kapi

Silikonske kapi se mogu kupiti u Lilly, DM i drugim drogerijama, preko kataloške prodaje, mada se ovaj asortiman nalazi i u pojedinim prodavnicama široke potrošnje i online prodavnicama. Cena im varira u zavisnosti od mesta kupovine i vrste, ali se uglavnom radi o rasponu od 400-3200 dinara.

I na kraju…. šta zaključiti?

Silikonske kapi za kosu: da ili ne?

Iskustva variraju, postoje ljudi kojima ovakve kapi odgovaraju i oni koji ne žele sintetičke proizvode na svojoj kosi.

Iskustva:

Ljiljana – “Ne volim silikonske kapi za kosu. Koristila ih je moja sestra i kosa joj je bila ispucana bez obzira na njihovo konstantno korišćenje. Bila je sjajna, međutim nije ništa drugo dobila pored toga.”

vlasilan testimonilal baner

Ivana – “Imam lokne i izbegavam ovakve kapi jer mi slepljuju kosu i lokne mi gube definiciju od njih. “

Jasna – “ Obožavam ovakve proizvode. Kosa mi je super zaglađena nakon njihove primene i ne primećuju se oštećenja. Redovno ih kupujem.”

Milijana _ “Uzimala sam ih dok sam studirala. Imala sam dugu kosu tada i stalno sam isprobavala nove proizvode. Neke su mi bile super, druge su mi samo površinski oporavljale kosu. Sada sam prešla na prirodne proizvode jer mi se kosa ne masti od njih, i pomažu mi oko dubinskih oštećenja.

Zorana – “ Pre korišćenja silikonskih kapi sam imala jako velik problem sa raščešljavanjem kose i suvom kosom. Kada sma koristila silikonske kapi kosa mi je bila mekša na dodir, međutim nisu mi pomagale oko jakih oštećenja.Bar sam sprečila da stanje postane još gore jer ne mogu da odmrsim kosu”

Dvoumite se i dalje? Slobodno isprobajte neke od kapi za kosu. Donesite svoj sud, a možete ga podeliti sa nama u komentaru.