Može li silikon za kosu suvu i oštećenu kosu učiniti lepom?

Može li silikon za kosu suvu i oštećenu kosu učiniti lepom?

Pitate se šta silikon za kosu može da uradi za vas? Evo kako vam može pomoći , ali i koje su mu mane. Ovde je sve što treba da znate o njemu!

Naša kosa, kao i koža, svakodnevno trpi uticaj spoljašnje sredine. Sunce, vetar, vlažnost vazduha ‒ sve ovo utiče na to kako će vaša kosa izgledati. A gde su tek farbe i kana, pa i razna sredstva za stilizovanje?

Ma pod kolikim uticajem bila, kožu možemo lakše zaštititi. U pomoć nam pristižu razne kreme, gelovi, preparati sa zaštitnim faktorom, razna kozmetika. Sa kosom je malo teže.

Jedan od načina da pomognete svojoj kosi su preparati sa silikonom za kosu. Ovi preparati su dobri za vas ukoliko imate suvu i oštećenu kosu, jer vam pomažu da je ukrotite, kao i da vlasi deluju jače i punije.

Kao i svi hemijski sastojci koji se koriste u službi lepote, i silikoni za kosu ima svoje dobre i loše strane.

Mi smo ih analizirali za vas.

Šta je to silikon za kosu i kako vam pomaže?

U suštini, silikon je mineral čiji su derivati čest sastojak proizvoda za kosu. Javljaju se u različitim formama, ali su najčešći derivati  silikona su dimetikon i ciklometikon. U većini slučajeva ih možete naći u regeneratorima i balzamima za kosu u kojima ih ima 1-2%. Silikona u proizvodima ne sme biti previše, jer se onda ne razređuju, pa samim tim ne rade ništa za vašu kosu.

Kada silikon dospe na dlaku, on je obavije slojem supstance koja ima teksturu poput plastike, slično kao što to radi botoks kose. Na taj način, kosa ima jači odsjaj, tekstura deluje uglađenije, a sama dlaka je meka na dodir.

Ne samo to, silikon za kosu deluje i tako što ispravlja kosu i sprečava je da se mrsi, pa može biti sjajno rešenje za ispucalu kosu. Kako ovaj silikonski sloj obavija dlaku, on je sprečava da upije vlagu, pa možete na miru da izađete napolje kad padne kiša i da se ne bojite da će vam se kosa nekontrolisano ukovrdžati.

Istovremeno, silikon pomaže suvoj kosi da zadrži vlagu koju poseduje, što doprinosi njenom zdravlju. Oni to rade tako što se vežu za neoštećene delove dlake i spajaju ih sa oštećenim tako da deluju kao neprekinuta celina.

U prilog im svakako ide i to što ne izazivaju alergije, tj. ne sadrže alergene. No, ovo sve ne znači da i oni nemaju svoje mane, pa nemojte od njih očekivati čudo.

Koje su mane silikona za kosu?

mane silikona za kosu

 Silikon može do te mere zatvoriti dlaku, da spreči da u nju prodre vazduh, ali i drugi hranljivi sastojci neophodni za jaku kosu.

Ponekad nepotrebno komplikujemo stvari, pa tako i negu kose. Zapravo, da bi vaša kosa bila zdrava i sjajna, najbolje je da izaberete opciju sa što manje hemikalija i kojekakvih derivata.

Ivana je to recimo isprobala i dokazala na svom iskustvu . Negovala je kosu preparatom na biljnoj bazi! Rezultat? Neverovatan! Kosa raste brže, vratila joj je sjaj i jačinu. O čemu se tačno radi,pročitajte u toj priči koju je podelila sa nama, a koju ćete naći na ovom linku. https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

Silikon nije baš sjajno rešenje za vas ako imate masnu kosu. Štaviše, previše silikona može učiniti i da suva kosa nakon nekog vremena deluje beživotno i da izgubi svoj pređašnji volumen.

Ovo se dešava pre svega zbog toga što se silikon zadržava na dlaci i nakon pranja. Ukoliko ste ga dugo koristili, ostaci silikona mogu biti pravi izazov jer ih nije tako lako ukloniti. Pritom može isušiti kosu, ali i zadržavati prljavštinu i prašinu na dlaci.

Silikon može sprečiti kosu da upija i sebum i prirodna ulja, ali i druga ulja za kosu koja koristite u nezi. A ukoliko ste se pitali otkud to da vam se odjednom farba za kosu ne prima kao ranije, odgovor bi takođe mogao ležati u silikonu u proizvodima za kosu.

Kako biste sprečili silikon da ošteti vašu kosu, za početak se klonite onih koji dokazano oštećuju kosu. Dakle, obratite pažnju na etiketu i klonite se proizvoda koji sadrže sledeće silikone:

  • amodimetikon
  • trimetilsililamodimetikon
  • cetil dimetikon
  • cetearil metikon
  • steril dimetikon.

Malo pravilo? Što duže ime ovih supstanci sa čudnim imenima (najčešće se završavaju na -kon), to su veće šanse da je taj silikon loš za vašu kosu.

Na kraju svih krajeva, treba razumeti da oštećenja kose nastaju onda kada ona izgubi keratin. Pošto se kosa ne regeneriše kao koža, ne postoji način da je izlečite. Možete samo ili prikriti oštećenja (u čemu vam pomaže silikon) ili ojačati kosu da do novih oštećenja ne dođe.

Silikon za kosu može biti dobro rešenje, ali nije magičan lek za oštećenu kosu i pokazao se dobrim kao kratkotrajno rešenje. Pritom, morali biste da ga koristite duže, pre nego što ćete videti prve efekte, a tu već postoji opasnost od neželjenog zadržavanja silikona na dlaci što može dodatno oštetiti kosu.

Kao i sve, i njega treba koristiti umereno i kloniti se štetnih varijanti.

Otkrijte kojih štetnih sastojaka u kozmetici se treba kloniti.

Šta je alternativa silikonu za kosu?

Nema sumnje da je uvek bolje rešenje za suvu i oštećenu kosu potražiti u prirodnim rešenjima. Postoji niz prirodnih preparata koje možete kupiti u apoteci ili drogeriji, pa i prodavnici zdrave hrane koji neguju vašu kosu, a ne oštećuju je.

Kada je o šamponima reč, možda je bolje potražiti one koji uopšte ne sadrže silikone. Popularna alternativa jeste i šampon bez sulfata, koji ne isušuje i ne opterećuje dlaku.

Kako se skida silikon?

Ako se, ipak, odlučite za proizvode koji sadrže silikone, onda je neophodno da znate kako da pravilno sprovedete tretman, a važan deo toga je i adekvatno pranje kose.

Kada koristite silikon za kosu redovno, on se zadržava na dlaci i čini da kosa deluje masnije. A svi znamo šta prvo radimo kad nam je masna kosa ‒ operemo je. No, to bi u ovom slučaju mogla da bude otežavajuća okolnost.

Nije novost da često pranje isušuje kosu, pa je samim tim i oslabljuje. Onda morate da brinete i o novim načinima za jačanje kose. Pritom, to što češće perete kosu neće vam pomoći da skinete silikon sa dlake. Sve zavisi od dobrog šampona.

Kako biste svojoj kosi pružili tretman silikonom za kosu, a da pritom izbegnete neželjena dejstva, biće vam potreban pre svega dobar šampon. Sad verovatno očekujete od nas da vam kažemo i koji je to šampon, ali tu se stvari malo komplikuju.

Elem, kako bi šampon zaštitio vašu kosu od nagomilavanja silikona, on mora da bude dovoljno jak da spere sav ostatak sa dlake. Međutim, ukoliko je šampon prejak, on može skinuti i više od toga. Naravno, u pitanju su prirodna ulja sa kože glave, što vam nikako ne ide u korist.

I onda upadate u vrzino kolo. Koristite silikon kako biste se rešili suve i ispucale kose, a onda prejakim šamponom u principu isušujete svoju kosu. I tako u krug.

Ipak, evo male pomoći ‒ obratite pažnju na šampone sa surfaktantima. Surfaktanti su supstance koje se lako vezuju za masti i prljavštinu, pa na taj način pospešuju pranje. Naime, kada se masti i prljavštine vežu za ovakve supstance, oni se odvajaju od dlake, pa ih je lakše isprati.

Ipak, nije sve tako idealno ni sa njima. Surfaktante prati reputacija da lako iritiraju kožu glave, pa oni možda nisu pravi izbor za vas ako češće perete kosu. I pored toga, možete pronaći i blaže varijante, pa se pre biranja ovih šampona konsultujte sa prodavcima i raspitajte se bolje o iskustvima sa određenim proizvodom.

Dobra vest je da, ukoliko češće perete kosu (na primer, svaki drugi-treći dan), u manjoj ste opasnosti od nagomilavanja silikona. Isto tako, u manjoj ste opasnosti ukoliko koristite samo jedan ili dva proizvoda za negu kose. Što će reći, ako pored preparata sa silikonom za kosu koristite još brdo drugih proizvoda (regeneratora, balzama, maski itd.), vi ste praktično svoju kosu osudili na pozamašni ostatak svih njihovih supstanci na dlaci.

Pritom, treba znati i da se različiti silikoni ponašaju na različite načine. Tako je, na primer, ciklometikon osmišljen tako da se ne zadržava na vašoj kosi. On je ujedno i najčešći silikon za kosu u upotrebi. Dimetikon kopoliol se zadržava na dlaci tek u malim količinama, nedovoljno da optereti vlas. Još ga nazivaju i silikonskim uljem.

S druge strane, u nekim slučajevima, vašoj kosi će biti neophodno da se silikon zadrži na kosi kako bi određeni preparati za naročito oštećenu kosu delovali. U takvim preparatima obično se nalazi amodimetikon koji se teže ispira i zadržava na dlaci duže.

Kako izabrati pravi proizvod?

silikon za kosu upotreba

Pre svega, treba dobro da proučite sastav proizvoda za negu kose pre nego što ga kupite. To zvuči logično, ali začudili biste se koliko ljudi slepo poveruje dobroj reklami, pa napravi sebi veći problem. Izbegavajte silikone sa spiska koji su loši za vašu kosu. Dajte šansu onim koji vam mogu pružiti neke prednosti i pomoći da vam kosa bude blistavija, ali nemojte preterivati sa korišćenjem.

Nakon što utvrdite da proizvod ne sadrži štetan silikon za kosu, treba da pogledate u kojoj se količini ova supstanca nalazi u proizvodu. Parola je ‒ što manje, to bolje; tj. što manji procenat silikona, to je manji rizik od štetnih posledica ove supstance.

Najčešće, proizvođači neće naznačiti ovaj procenat, ali to ne treba da vas sabotira. Kada čitate etiketu i sastav bilo kog kozmetičkog proizvoda važi sledeće: što se neki sastojak nalazi više pri vrhu spiska, to je njegov procenat u proizvodu veći.

Takođe, opredelite se za proizvode koji su posebno namenjeni suvoj i oštećenoj kosi, jer su oni po pravilu blaži i osmišljeni tako da iz njih izvučete ono najbolje. Kao i kod svakog tretmana, neophodno je da proizvod odgovara vašem tipu kose, inače ga džaba radite.

Još jedan mali trik

Kako biste izvukli ono najbolje iz ovih preparata, stručnjaci preporučuju da svoju kosu izložite toploti nakon što ih nanesete kako bi delovali što bolje. Ne, to ne podrazumeva skalameriju za oblikovanje kose. Spustite taj fen. Može to i jednostavnije.

Prosto je ‒ nanesite proizvod na suvu pre nego što krenete na tuširanje. Zaštitite kosu nekom kapicom za tuširanje ili običnom plastičnom kesom; bitno je samo da kosa ne dođe u dodir s vodom. Sve što vam je potrebno je oko 20 minuta u dodiru sa parom i omogućili ste silikonu da se lakše i bolje veže za kosu, pa samim tim i da deluje bolje.

Silikonske kapi za kosu: iskustva i cena

Osim u formi regeneratora i balzama, kod nas se silikon za kosu može naći u formi silikonskih kapi za kosu. Ove kapi pomažu kod ekstremno suve kose, naročito one koja je oštećena farbanjem i toplotom (npr. ako je sušite fenom, peglate ili uvijate uređajima koji deluju na nju toplotom).

Cena im je relativno prihvatljiva i kreće se između 300 i 800 dinara, a iako su bočice male, trajaće vam dugo jer će vam za svaku upotrebu trebati svega po par, tačnije 2-3 kapi. Različiti proizvođači dodaju i različite sastojke, pa tako u ovim kapima može biti i prirodnih ulja, poput jojobinog.

Iako ne mogu potpuno oporaviti kosu, ove kapi popunjavaju oštećenja u dlaci i zbog njih kosa deluje glatko i sjajno. Zahvaljujući zaštitnom sloju, dlaka se manje lomi (npr. pri češljanju, sušenju ili vezivanju) i postaje otpornija na spoljašnje uticaje.

Silikonsko ulje za kosu

Još jedan od preparata u kojima se javljaju silikoni jeste silikonsko ulje za kosu, koje popularno još nazivaju i kristalima za kosu. Način nanošenja je sličan kapima, jednostavno se utrljavaju u kosu, takođe u malim količinama.

Ipak, za razliku od kapi, silikonsko ulje za kosu je daleko masnije, pa ga nemojte nanositi na čitavu dlaku, već samo na krajeve. I u ovom slučaju po tretmanu vam je dovoljno par kapi.

Pojedine marke mogu sadržati još neka jednako masna prirodna ulja, poput kokosovog i sojinog. Najjeftinije marke koštaju oko 400-500 dinara, dok skuplje varijante prelaze i 1000 dinara po bočici.

Šampon sa silikonom za kosu

Šamponi sa silikonom za kosu su možda i najnesrećnije rešenje za vašu kosu, jer ne ispirate silikonski ostatak sa dlake već mu neprestano dodajete novi. Vremenom, na vašoj dlaci se može nagomilati previše silikona, zbog čega će kosa delovati masnije i beživotno.

Pritom, ne samo da će delovati masnije, kosa može i početi više da se masti zbog šampona sa silikonom jer oni mogu uticati na teme glave. Onda kada su šamponi naročito jaki mogu iritirati kožu glave ili izazvati pojačano lučenje sebuma, što vremenom i pogrešnom negom može prouzrokovati i seboroični dermatitis.

Ipak, ne znači da je sve u vezi sa ovim šamponima loše. Oni mogu biti dobro rešenje za veoma suvu kosu, ali ih bolje nemojte koristiti predugo. Takođe. možete istražiti šampone koji ne ostavljaju trag, ali hrane i neguju kosu, pa tako dobijete najbolje od oba sveta.  Naravno, nije na odmet i voditi negu koja će vam potpuno zameniti silikone, a za nju vam je dovoljno redovno šišanje i par prirodnih sastojaka, poput koprive.