Kako da ISPUCALA KOSA postane vaša PROŠLOST!

Kako da ISPUCALA KOSA postane vaša PROŠLOST!

Postoji li način da se zaleči ispucala kosa ili je šišanje jedina opcija? Detaljno smo proučili ovu temu i sada vam otkrivamo kako se rešiti ispucalih krajeva.

Duga kosa je divna i ženstvena, ali samo onda kada je sjajna i zdrava. Ispucali krajevi nisu nešto što samo vi primećujete, već nedostatak vidljiv i očigledan izdaleka. Vrhovi kose su suvi, oštri i kosa se razdvaja u oštre bičeve koji izgledaju uvelo i beživotno.

Kako da znam da li mi je ispucala kosa?

Sam kraj kose počinje da se cepa na dva, a u nekim slučajevima i na više delova. Iznad tih procepljenih delova neretko se može naći bela tačkica – mesto odakle procep počinje.

To je uopšten opis. Istina je zapravo da postoji više tipova ispucalih krajeva kose. Svaki nosi neku svoju priču. Nažalost, nimalo romantičnu. U skladu sa tim šta fali vašoj kosi  možete poraditi na tome da nađete način kako se rešiti ispucalih krajeva.

9 tipova ispucalih krajeva kose

Nije jednostavno pustiti kosu da poraste i da ujedno bude savršena i zdrava. Možete se truditi da je negujete na pravilan način, ali kosa je izložena i drugim spoljašnjim uticajima i nisu sve karte uvek u vašim rukama.

Ako sada krenete da pregledate dlaku po dlaku, videćete da je svaka verovatno iskrzana na svoj način . Spektar oštećenja je gotovo beksrajan . Ipak, ustanovićete neko pravilo i uvidećete po tome da li vaša kosa i njeni i krajevi spada u jedan od ovih 9 tipova ispucale kose:

 1. Osnovno cepanje kose po sredini. Ovo je prva, naranija faza krzanja kose pa budite srećni ako je vaša kosa u tom stanju. Sama dlaka je i dalje zdrava i njene ćelije drže se na okupu, a na krajevma njihova veza počinje da popušta i one se odvajaju deleći kosu na dva dela Ovakva kosa vapi za dodatnom negom i regeneracijom i dobar blag šampon i regenerator to mogu da srede.
 2. Osnovno cepanje kose na stranu. Ovo je vrlo slično prethodnoj varijanti, samo što kosa ne cveta na dva jednaka dela, nego se sa strane odvaja jedan tanji deo. I ovo ukazuje na to da kosi treba dodatna vlaga i regeneracija i da je struktura dlake počela da slabi na dnu..
 3.    „Viljuška“ tip procvetale kose je onaj u kojem se vrh dlake deli na 3 jednaka dela iz osnove. Ovo već ukazuje na malo veće oštećenje kose i znak je da vam treba šišanje i neka dobra hranjiva maska za kosu za suve krajeve.
 4.    „Drvo“ tip ispucalih krajeva takođe ukazuje na veće oštećenje i potrebu za većom negom. To je ona situacija kada se kosa cepa na više manjih dlačice sa obe strane osnove, kao da se grana. Ovo je trenutak kada neodložno treba da posetite frizera i skratite kosu, a zatim počnete ozbiljno da se bavite negom svoje kose kako vam se ovakve stvari ne bi ponavljale.
 5. „Pero“ oblik procvetalih krajeva kose je sličan prethodnom, ali se ovi procepi uglavnom gomilaju sa jedne strane dlake.
 6.    „Sveća“ tip iskrzanih krajeva kose je specifičan. Ovde se dlaka ne razdvaja na više delova, već se na kraju istanji i spoljašnji sloj kutikla nestane usled oštećenja, dok središnji ostane. Iako ovo još nije procevatala kosa u pravom smislu te reči, jako je važno da preduzmete potrebne mere. Najbolje je da je skratite, a ukoliko iz nekog razloga to ne dolazi u obzir, koristite neka ulja za kosu koja će negovati te vaše istanjene krajeve.
 7.    „Čvor“ nije jako zabrinjavajauća situacja i uglavnom se javlja kod osoba koje imaju kovrdžavu kosu. Desi se da se onda ona sama, usled češljanja i nege, uveže na dnu učvor. Šanse da ga odvežete su nikakve. Šanse da baš tu kosa ispuca su velike. Dovoljno je ipak samo da povedete računa kako češljate i koliko zatežete kosu
 8. Nepotpuno cepanje je ona dlaka za koju vam se čini da je ispuca la, pa zacelila. razdvaja se u nekoj tački, a zatim ponovo sastavlja pri kraju. Ovo se dašava usled nekih fizičkih tretiranja kose i jasan je znak da sa tim tretmanima preterujete.
 9. „Talas“ je oštećenje kod kojeg se kosa ne odvaja na više delova, ali definitvno utiče na izgled kose. Može se javiti i na sredini dlake. Kosa je tu iznenada zakovrdžana, a znak je preteranog istezanja kose.

tipovi ispucale kose

 

Teško da ćete izlečiti i ponovo sastaviti ove krajeve, ma kako da vam reklame obećavaju suprotno. Jedini spas je da ih uklonite, a onda da nastavite sa negom koja neće dovesti do ovakvih rezultata. Slađana je pronašla savršen recept za za takvu negu. Njena ispucala suva kosa je i opadala i bila puna peruti. Samo jedna mala promena u rutini, donela je ogromnu promenu njenoj kosi. O čemu je reč? Saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://minutzamene.com/pobedila-sam-perut-i-opadanje-kose/

Svakako , pošto ste već rešili da se pozabavite ovim, onda saznajte i zašto se javlja ovaj problem.

Zašto se javljaju ispucali krajevi?

Uzroci procvetalih krajeva mahom se nalaze u neadekvatnoj i nedovoljnoj nezi kose. Jednog momenta je lepa i zdrava i to uzmete zdravo za gotovo. U nameri da je učinite lepšom i zdravijom lako se može preterati.

ispucali krajevi kose

U najkraćim crtama, uzroci ispucale kose su:

 • Preterivanje sa farbanjem i drugim oblicima hemijskog tretiranja.
 • Preterivanje sa ispravljanjem, kovrdžanjem feniranjem i ostalim „toplotnim udarima„ na kosu
 • Genetika  i prirodno slaba i suva kosa sklona pucanju
 • Preterana upotreba šampona protiv peruti sa ketokonazolom od 2%. Ovaj vodič za šampone protiv peruti biće vam od koristi u tom slučaju.
 • Grubo češljanje i trljanje kose
 • Vremenski uslovi

Kako se rešiti ispucalih krajeva kose?

Nakon što ste ustanovili da imate problem, ostaje vam da ga rešite. Postoji jedan lek za ispucale krajeve i niz mera koje morate pratiti posle.

Dakle, 2 koraka:

1. korak: Šišanje

Ovo je najefikasnija i najmanje popularna metoda uklanjanja procvetalih krajeva. Ipak, bolje lepa i zdrava kosa nego beživotna sa suvim krajevima. Ovde je važno da kosu skratite dovoljno, a koliko je to zavisi u kojoj je fazi „cvetanja vaša kosa“

U suštini, ako su vidljive one bele tačkice iz kojih se kosa razdavaja, potrebno je da je skratite  bar 5 mm iznad toga.

Znamo da vam je možda žao, ali imajte na umu da ovakva kosa ne raste. Redovno posećujte frizera kratite je pomalo to je zapravo najbolji način da ubrzate rast kose.

2. korak: Pažljiva nega kose

Pazite čime negujete kosu posle šišanja. Uzalud vam proteini, keratini, vitamini na etiketi za šampon, ako su ti šamponi prejaki i sadrže sulfate i parabene koji štete vašoj kosi. Vi ćete neko kratko vreme primetiti razliku, ali vrlo brzo će sulfati uticati na to se kosa isuši i postane sklonija pucanju. Zato treba za negu kose da birate prirodne šampone bez sulfata.

Preparati za ispucale krajeve kose

Imate ispucale krajeve i svesni ste da vam je neophodna dodatna nega?

Niste sigurni koji su preparati namenjeni za ovaj tip kose?

Niste jedine koje imaju ovaj problem sa kosom. Saniranje ispucalih krajeva može zahtevati dodatnu negu, zbog čega mnoge dame koriste kozmetičke proizvode za kosu. Pravilan odabir preparata je od ključne važnosti jer postoje proizvodi koji mogu samo pogoršati problem.  Za ispucale krajeve kose možete koristiti proizvode poput seruma za kosu, ampule kao i maske za kosu, ali pazite!

Kako bi postigli željeni efekat trebalo bi koristiti preparate sa kvalitetnim sastojcima.

Prirodna ulja, vitamini, minerali mogu značajno smanjiti oštećenje kose, kao i proteini. U šamponima potražite protein svile.

Šampon za ispucalu kosu

Kosa koja je ispucana ne raste kako treba. Oštećena na dlakama vremenom postaje izraženija i jača. Kako se to ne bi desilo potrebno je primenjivati šampon za ispucalu kosu (naročito ako već imate ispucale krajeve). Ova vrsta preparata uglavnom ima u sebi ulja i aktivne supstance koje smanjuju oštećenja, sprečavaju isušivanje ili utiču na manje cvetanje i krzanje kose. Ulja u njima mogu obložiti dlaku, smanjiti gubljenje vlage i sprečiti dalja oštećenja. Šamponi ove vrste imaju i aktivne sastojke koji poboljšavaju savitljivost i izdržljivost dlake.

Biljni sastojci su veoma poželjni kada peremo ovaj tip kose. Oni mogu biti izvori vitamina (b kompleks) proteina ili minerala koji su neophodi da se dlaka oporavi.

Serum za ispucale krajeve kose

Za sprečavanje i smanjenje ispucalih krajeva preporučuju se serumi za kosu koji su na bazi biljaka i ulja. Oni sadrže aktivne sastojke (prodev 500 na primer) koji nam pomažu da smanjimo dubinska oštećenja dlake i brže oporavimo kosu.

Da li pomaže UV zaštita?

Primetile ste da vam krajevi kose pucaju mnogo više tokom leta? Uv zraci mogu jako oštetiti kosu. Sunčanje, slana voda, vrućina mogu pogoršati i ovako već oslabljenu dlaku. Zaštita kose od sunca vam može pomoći da sačuvate lepotu vaše kose i smanjite pucanje i isušivanje krajeva.

Ampule za oporavak ispucale dlake

Ampule za kosu su obično kombinacija raznih sastojaka (ulja, vitamini, hranljive supstance), ali u jačoj koncentraciji nego što je to slučaj sa ostalim proizvodima. Njih možete upotrebiti s vremena na vreme kako bi ojačali kosu, ali pažljivo. Previše preparata za negu može biti loša ideja (preoptrećuje se kosa, koren dlake ili im ne odgovara kombinacija sa ostalim preparatima).

Botoks kose

Sve je popularniji tretman koji se naziva botox kose. U suštini, radi se o regeneraciji kose raznim aktivnim sastojcima koji zaceljuju strukturu dlake: keratin, hijaluronska kiselina, minerali , proteini, vitamini i slično…

Saznajte više o botoksu kose.

Trimer za ispucalu kosu

Šišanje nije jedini način na koji možemo skratiti rascvetale krajeve. Trimeri su postali česta metoda skraćivanja dlaka u mnogim salonima. Primena ovog aparata moguća je i u kućnim uslovima, ali je neophodno da odaberemo kvalitetan trimer i da znamo šta radimo.

Savet: Za pravilno šišanje ispucalih vrhova kose trebaće vam pomoćnik. Ako nemate osobu koja će vam pomoći za zadnji deo kose, može se desiti da je skratite nejednako.

Kako sprečiti ispucale vrhove kose da se pojave

 1. Koristite regenerator za krajeve. Nakon šampona, vrhove negujete regeneratorom, a i prirodna ulja za kosu mogu da učine čuda.

Osnovno pravilo za negu kose i sprečavanje ispucalih krajeva: Šamponirajte koren, regenerišite krajeve.

 1. Pažljivo sušite kosu. 100 puta je ponovljeno pravilo da ne krostite fen već pokušate da je osušite prirodno. Ali nije samo to bitno. Važno je i kako i čime trljate kosu. Budite nežni. Uvijte je u peškir u ne trljajte njime po kosi. Sasvim je normjalno da ovakvo tretiranje izlomi dlaku i eto ispucalih i iskrzanih vrhova kose.
 2. Češljate obazrivo. U te svrhe najbolje je da koristite češalj sa širokim zubcima koji lako prolazi kroz kosu i odmrsite prvo krajeve pa idite ka temenu glave. Četke su grube i ne češlaju, nego kidaju.
 3. Pazite sa vezivanjem kose. Vežite kosu kad spavate u kiku. Tako ćete je manje gužvati po jastuku i nanenti joj manja oštećenja tokom spavanja Sa druge strane, gledajte da što manje zatežete i vezujete dok ste budni. Posebno izbegavajte da je lomite svakodnevno u punđe na vrh glave i kačite šnalama koje prelamaju dlake.

Jeste pravo je olakšanje vezati kosu, ali ako to radite zaista svaki dan, nije li vreme da se zapitate da li vam zaista treba duga kosa kad je stalno sklanjate?

Vodite računa i kave gumice korstite. Gledajte da birate one koje ne čupaju kosu. Platnene, široke i jednostavne su najbolja varijanta.

 1. Birajte prirodnu farbu za kosu, kao što je kana za kosu za neke crveno-braon tonove, a postoje i načini da prirodno posvetlite svoju kosu.

Maska za ispucale krajeve kose

Ukoliko vam se procvetali vrhovi iznova i iznova vraćaju i puštanje kose vam izgleda kao nemoguća misija, onda je vreme da posegnete za maskama za ispucale krajeve kose. Koristite ih barem jednom nedeljno kako biste dubinski regenerisali svoju kosu, jer onaj bajan period kada se ošišate i kada su vam vrhovi besprekorni neće trajati večno.

ispucala kosa rešenje

A koje su maske najbolje rešenje i kako se rešiti ispucalih krajeva na prirodan način?

Evo nekoliko naših predloga:

 1. Kokosvo ulje za kosu. Suva kosa jedan je od razloga zašto je dlaka sklonija pucanju, a kokosovo ulje je odličan način da joj vratite vlagu i masnoću. Upotrebite ga ovako: Prvo dobro operete kosu, blagim šamponom bez sufata. Zatim zahvatite kokosvo ulje i dobro utrljajte u vrhove. Prekrijte kapom za tuširanje pa ostavite da deluje pola sata. Nakon toga dobro opet isperete blagim šamponom. Ništa jednostavnije zar ne!
 2. Maska bez ispiranja od arganovog ili bademovog ulja. Ova ulja lagana su za kosu i mogu biti deo vaše rutine jer nisu mnogo masna. Nanesite kap ulja na krajeve kose nakon pranja, dok je još mokra. Olakšaće češljanje,odmrsiti vrhove i pomoći da održite vlažnost te tako sprećiti krzanje kose na svoj način.
 3. Maska za ispucale krajeve od ribljeg ulja. Njega ćete naći u apotekama u kapsulama.Bogato je omega 3 i omega 6 masnim kiselinama pa hrani dlaku i jača je, a ujedno obezbeđuje dovoljnu vlažnost i sprečava pucanje. Nekoliko kapsula pomešajte sa kokosovim uljem i zagrevajte na laganoj vatri oko 5 minuta. Ostavite da se prohladi, pa u rastopljenu smesu potopite vrhove kose. Možete namazati i više, samo ne idite dalje od pola glave.

Koren kose izbagavajte da mažete prirodnim uljima, osim ako nisu namenjena za negu skalpa i tretiranje peruti.

Umotate glavu peškirom i ostavite da odstoji bar pola sata. Nakon toga isperite.

 1. Maska od želatina . Želatin je proteinskog porekla kao i sama dlaka , pa odatle i njegova delotvornost pri obnovi kose. Masku za ispucalu kosu pripremate tako što jednu kašiku želatina rastopite u čaši vode i dodate kašiku jabukovog sirćeta. Naneste na kosu odmah i ostavite 5 minuta. Nakon 5 minuta isperite.

Ove maske sprečiće pojavu procvetalih vlasi, ali i zakamuflirati ih privremeno da se ne primećuju toliko.

Maske za ispucale krajeve koje možete preskočiti:

 1. Bilo koja maska sa medom. Provereno se teško skida sa kose,posebno ako koristite samo med, i dodatno ako nije pravi. Sva je šansa da ćete posle pokidati kosu pokušajima da je raščešljate, a velika je verovatnoća da se napolju oko vas sakupe i osice ako je leto.
 2. Majonez. Mnogo je masan, teško se skida i ne miriše baš sjajno , a i pitanje je koliko je njegov sastojak zaista prirodan. Uglavnom je to rafinisano suncokretovo ulje, a jaje u tragovima i to u prahu.Čemu to? Pomešajte jaje, neko prirodno eterično ulje prijatnog mirisa u manjoj količini  i jabukovo sirće i znate šta ste stavili glavu, a pritom će biti manje masno.
 3. Banana. Ne, ozbiljno – onaj ko vam je rekao da maska za ispucale od krajeve od banane čini čuda, ne misli vam dobro. Namučićete se dok je isperete i danima ćete vaditi komadiće banane iz kose.

Dodatni saveti kako se rešiti ispucale kose

 • Pijte dovoljno vode. Suva kosa je posledica nedovoljne hidratacije i sklonija je pucanju od zdrave i elastične kose
 • Jedite izbalansiranu zdravu ishranu. Posebno povećajte unos vitamina E i biotina, kao i omega 3 masnih kiselina. Za zdravu kosu od velikog su značaja i vitamini za kosu i nemojte potceniti njihov značaj. Jedite raznovrsno i videćete da će vam manje biti kosa sklona pucanju.
 • Ne razdvajajte ispucale krajeve kose. Zaista, ništa dobro nećete postiću time. Dlaka će samo postati tanja, slabija i oštećena celom dužinom.

Istini za volju, ne postoji ništa što može ponovo da sastavi rascvetalu dlaku, ali pravilnom negom kose možete sprečiti da to toga i ne dođe!

Baš one svakodnevne stvari najviše čine da kosa procveta – loši šamponi puni sulfata, pejaki šamponi protiv peruti i grubo tretiranje kose, ali i loša ishrana i nedovoljan unos tečnosti. Ali, to su bar faktori na koje možete uticati, zar ne! Izbor je na vama!