Kako ukloniti sitne bubuljice po licu i telu

Kako ukloniti sitne bubuljice po licu i telu

Da li vas muče sitne bubuljice po licu, nadlakticama i leđima? Otkrijte sa nama uzroke, preventivu i načine za lečenje sitnih bubuljica.

Možda pojava sićušnih bubuljica na licu neće izazvati istu količinu pažnje pa i gneva kao kada se pojavi velika gnojna bubuljica ili potkožna cista. Ipak i ove male su estetski problem a vrlo često i pokazatelj opšteg zdravstvenog stanja kao i nekih naših pogrešnih postupaka. Pre no što kupite kartu u jednom pravcu za voz zvani “briga” obavestite se zajedno sa nama o uzrocima nastanka sitnih bubuljica po licu i telu.

 Sitne bubuljice na licu uzrok

Ukoliko ste se dobro upoznali sa bubuljicama, onda znate da one mogu biti raznolike. Neke su krupnije i gnojave, neke nisu. Sitne bubuljice na obrazima nisu retkost, ali čak i ona imaju različite uzroke i pojavne oblike. Mogu biti bezbojne ili bele, površinske ili potkožne.

Sitne bubuljice na licu mogu obasuti celo lice, ali se najčešće grupišu na određeno područje. Zato ćemo u nastavku objasniti detaljno kako i gde nastaju sitne bubuljice po licu.

Jesu li šiške krive za sitne bubuljice po čelu?

Bilo gde da odluče da se pojave, sitne bubuljice na licu nisu dobrodošle. Čelo je deo lica gde su kod većine česta pojava. Sitne bubuljice na čelu mogu biti ono što ljudi prvo primete na vama a takav vid pažnje vam svakako nije potreban.

Pogledajmo zašto nastaju i kako možemo pomoći.

Najčešća pozadina pojave bubuljica na čelu su zapušene pore usled prekomerne proizvodnje sebuma, izostanka pilinga iz dnevne rutine, nečistoća. Sve ovo pomešano se zaglavi u porama, zapuši ih i na tom mestu se stvori mikroupala koja kao rezultat daje mnoštvo sitnih bubuljica po licu. Budući da je čelo deo T-zone koja ima tendenciju povećane proizvodnje sebuma jasno je zašto dolazi do ove nepravilnosti na koži.

Perut može izazvati bubuljice na čelu budući da je ona u osnovi, kožna infekcija. Perut nastaje kao posledica gljivične infekcije koja može zahvatiti i čelo i prouzrokovati pojavu sitnih bubuljica po licu. To su često i fungalne akne.

Masna kosa takođe može imati uticaja pogotovo ukoliko nosite šiške. Masnoća sa kose dolazi u kontakt sa kožom čela i dodatno je masti, zapušava pore i ostatak vam je poznat-opet sitne bubuljice.

sitne bubuljice na čelu

U skladu sa kineskom medicinom, probavni problemi prouzrokuju sitne bubuljice na čelu. Obratite pažnju da li postoji nešto u vezi sa vašim varenjem što može biti uzrok bubuljica na čelu.

Stres takođe može biti izazivač. Kao što znamo, stres remeti hormonalni balans i tu kreće lančana reakcija-povećana proizvodnja sebuma-bubuljice na čelu kao uostalom i na drugim delovima lica.

I pojedini proizvodi za negu kose mogu kumovati pojavi sitnih bubuljica po licu i obrazima, kao i čelu.

Proizvodi da oblikovanje kose i oni za zaštitu od vreline prilikom sušenja fenom i toplog oblikovanja frizure, serumi za kosu i slično mogu prouzrokovati pojavu bubuljica kada vaše čelo dođe u kontakt sa njima.

A šta kada nije ništa od toga uzrok?

Pretpostavimo da ste isključili sve faktore rizika a vaše bubuljice se i dalje baškare na tom delu lica.

Tada je vreme da razmislite o dobroj kremi protiv bubuljica.

Nina je uradila upravo to. Imala je mnoštvo bubuljica na licu  i masnu kožu lica i nikako nije mogla da ih se otarasi. Sve dok jednog dana nije našla način kako da to uradi potpuo prirodno. Za nekoliko nedelja, njena se koža oporavila i sitne i krupne bubuljice sa lica u potpunosti su nestale. Presrećna svojim izgledom, poželela je da podeli svoje iskustvo sa nama. Obavezno ga pročitajte. Nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Alergija na sunce i sitne bubuljice

Sitne bubuljice mogu izazvati razne komplikacije. Boravak na suncu može pospešiti neke od problema. Jedan od njih je da bubuljice prerastu u takozvane majorka akne

Evo kako to ide u praksi!

Imate već neke sitne bubuljice i izlažete se suncu. Sunce čini da se znojimo, ali proizvodi i više sebuma. Sitne bubuljice, znoj i masnoća, sve to utiče na pojavu ove specifične vrste akni koju zovemo majorka akne.

Drugi način je ako ste na telo naneli neku masnu kremu, na primer SPF. Ona, u kombinaciji sa sunčevim zracima, može učiniti da već iritirana koža bude još iritiranija i da se na mestu sitnih bubuljica stvore akne.

Neki od načina da se sve ovo spreči su:

  • ograničen boravak na suncu
  • kontrola znojenja u vidu češćeg tuširanja, antiperspiranata, adekvatnog izbora odeće
  • kreme koje odgovaraju našem tipu kože

Sitne potkožne bubuljice

Imate sitne potkožne bubuljice na čelu koje se ne daju iscediti? Ovo je posebna vrtsa bubuljica koja je najčešće privilegija onih sa masnom kožom i odlika puberteteskih bubuljica.

Ovde se zapravo radi o komedonima koji su zatvoreni i koji su pod kožom. Suštinski, oni su kao i mitiseri i akne, kombinacija nagomilanog sebuma pod kožom. Ako se upale, nastaju klasične bubuljice, sa pratećim crvenilom i belim gnojnim vrhom.

Sitne bubuljice na rukama

Sitne bele neravnine nalik bubuljicama znaju da se pojave na zadnjoj strani nadlaktice.  Koža je na dodir kao gruba šmirgla. Vidljive su i prosto nam dođe da u julu obučemo dugačke rukave.  Tzv. “guščija koža” ili stručno keratosis pilaris se javlja usled povećane proizvodnje keratina koji se akumulira u folikulu dlake. Suvi keratozni čepići nalik su sitnim bubuljicama po rukama. Osim što su estetski problem, keratoze mogu izazivati i svrab. Stanje se posebno pogoršava u hladnim zimskim mesecima kada se koža dodatno isuši.

Stezanje i ceđenje ovih lezija može dodatno pogoršati stanje u vidu crvenila pa čak i ožiljaka.

Keratoze se često povezuju i sa intolerancijom na gluten. Naime ne reaguje svaki organizam isto na nemogućnost varenja glutena. Jedan od simptoma može biti i pojava keratoza.

Kako ukloniti sitne bubuljice sa ruku?

Trik je u tome da održavate mekoću kože što je više moguće. Dakle, udvostručite negu preparatima koji hidriraju kožu. Potražite mleko za telo koje sadrži ureu, alfa hidroksi kiseline i keratin koji bi trebalo da uklone ili bar ublaže keratoze. Takođe, dermatolozi preporučuju i kreme sa retinolom.

Nežan hemijski piling je takođe od koristi. Treba da sadrži glikolnu i salicilnu kiselinu.

Masaža prirodnim uljima koja omekšavaju kožu i blago izlaganje suncu su takođe od koristi.

Ukoliko se stanje ne poboljša zakažite posetu dermatologu.

Loša vest je da se generalno ovo stanje kože ne leči već se samo minimiziraju njegovi pojavni oblici. Sa starenjem problem zna da se smanji pa čak i da nestane.

Ipak, pravilnom negom, koža nadlaktica se može održavati u dosta dobrom stanju i nećete morati da se skrivate ispod dugih rukava.

Sitne bele bubuljice po licu

Da li vam se desilo da se pojavi sitna bubuljica na licu koja odbija da pukne ma koliko se trudile. Ova nepravilnost ne koži se u dermatologiji naziva “milija”

Ako u koš sa aknama izručimo sve što na bubuljicu liči, recimo da postoji više različitih vrsta akni. Važno je da umemo da ih prepoznamo kako bismo bili kadri da ih tretiramo na pravi način. Ponekad je bolje ne činiti ništa nego činiti pogrešno.

Milije nastaju kao posledica upotrebe okluzivnih (emolijentnih) krema, preteranog izlaganja suncu a možete ih izazvati i trljanjem ali je najčešći uzrok izostanak pilinga u vašoj beauty rutini ili neki kozmetički preparat koji “uznemirava”kožu lica.

Mogu se javiti u bilo kojoj starosnoj dobi. Veoma se često javljaju kod beba.

Kod odraslih osoba su najčešće pozicionirane na predelu oko oka i ređe oko nosa.

Jeste i nije sitna bubuljica na licu.

Jeste jer izgleda kao bubuljica ali se je zapravo grudvica keratina-gradivnog proteina kože, koja se zarobljena ispod površine. Ova bela neravnina na koži nije ispunjena gnojem, prljavštinom ili sebumom i nemoguće ju je iscediti.

Nastojanjem da ih se sami oslobodite samo ćete oštetiti kožu i napraviti crvenu fleku koja će izgledati mnogo gore od same milije a pri tom se može i inficirati i napraviti zaista veliki problem.. Ove promene nisu bolne i upaljene i najbolje ih je ostaviti na miru dok ih koža sama ne razgradi. Ukoliko ipak želite da ih se otarasite potražite pomoć dermatologa koji ovakve sitne bubuljice po licu uklanja specijalnim medicinskim alatom bez opasnosti od povreda kože ili infekcija.

Ovo pak ne znači da sedimo skrštenih ruku.

Ukoliko se milija već pojavila izaberite hemijski piling koji sadrži salicilnu kiselinu i primenjujte ga ciljano na predeo gde imate nekoliko malih bubuljica na licu. Preparat se nanosi direktno na milije jednom dnevno sve dok ne nestanu.

Retinol koj se inače koristi protiv bubuljica i znakova starenja takođe uklanja mrtve ćelije sa površine a kožu ćini čistom i mekom. Svake večeri nanesite retinol direktno na mesto gde se milia pojavila ali pričekajte da prođe pola sata od umivanja do primene preparata. Ne nanosite retinol na gornji kapak jer može iritirati oko.

Prva reakcija vam je svakako da ovakvu sitnu bubuljicu na licu sakrijete šminkom. Pogrešno. Teška šminka samo produžava vreme istrajavanje milije a pri tom privlači još više nečistoća na lice.

Neka vam lice uvek bude čisto. Redovno čišćenje lica je važan korak u tretmanu sitnih bubuljica po licu.  Koristite toplu vodu koja opušta kožu dok spira nečistoće sa lica. Lice nikada ne trljajte frotirom već ga posušite nežnim tapkanjem.

Zaštitite se od sunca koje može pogoršati stanje.

Opekotine od sunca znaju da izazovu širenje milije ili njeno produženo prisustvo na licu. Trudite se da se ne izlažete direktnom suncu.

Koristite blage preparate bez ulja za zaštitu. Teški preparati zatvaraju pore što će vaš pokušaj da pilingom sastružete miliju učiniti teže ostvarivim. Spf treba da bude od 15 pa na više.

Izbegavajte “teške “ kozmetičke preparate koji blokiraju pore.

Sitne bubuljice po vratu

Sitne bubuljice se mogu javiti i po vratu, a uzroci mogu biti različiti. Najčešći razlog je znojenje. Usled velikih temperatura i znojenja tela, ponekad se, naročito usled dodirivanja tih znojavih delova, tu razvijaju bakterije.

Te bakterije se veoma često pretvore u iritaciju i u neki vid bubuljica, najčešće su to sitne bubuljice. One mogu biti mestimične, a nekada se javljaju i u grupama. Ljudima nekako lakše pada kada su te bubuljice pojedinačne jer se manje vide i brže prolaze.

Kada su u grupama, da ne kažemo grozdovima, onda se više vide i lošije utiču na psihu ljudi. U tom slučaju se mora što pre delovati, kako ne bi došlo do nekih ozbiljnijih problema i iritacija.

Sitne bubuljice koje svrbe

Bubuljičice ili ospa koja je crvena i svrbi predstavljaju odgovor organizma na neki alergen.

Kada fizički ili hemijski agensi kao što su kiseline, parfemi i konzervansi u grubim sapunima i drugim preparatima za negu oštete barijeru koju koža stvara između organizma i spoljašnje sredine koža može postati iritirana.

Sa druge strane, alergijska reakcija je odgovor imunog sistema na potencijalnu opasnost po organizam i alergije, ma kako bile neprijatne, nas zapravo štite. One su savršen način da nas priroda upozori da smo nešto uradili pogrešno ili prosto da smo došli u kontakt sa nečim što nije dobro za naš organizam.

Čim primetimo reakciju, treba prestati sa upotrebom proizvoda koji je do nje doveo.

Ipak ovo je samo prva pomoć.

Kada su alergijske reakcije na koži u pitanju ipak treba zakazati pregled kod specijaliste. Svakako da treba da vas pogleda dermatolog ali je mnogo važnije ustanoviti uzrok reakcije kako biste mogli da izbegavate kontakt sa njim.

Sitne bubuljice na leđima

Iako nije isto imati sitne bubuljice po licu i po leđima ipak ne želimo ih ni na ovom mestu.

sitne bubuljice na leđima

Evo zašto obično nastaju i kako se otarasiti sitnih bubuljica na leđima.

Prilikom pranja kose regenerator se prilikom ispiranja sliva niz leđa zajedno sa vodom. Budući da se teško ispira svi su izgledi da će manja količina zaostati na koži ukoliko na kraju niste još jednom temeljno oprali kožu leđa.

Zaostali regenerator, preparati za zaštitu od sunca, losioni i mleka za tela, ulja za masažu…svi oni mogu zapušiti pore i eto sitnih bubuljica po leđima koje mogu ali ne moraju da svrbe ali su svakako estetski problem koji želite da nestane.

Odeća uz telo napravljena od mikrofibera je odlična za vežbanje ali , na žalost ne prija koži i može je iritirati. Jedini lek je da se odmah posle treninga istuširate. Nastavite li da jurcate okolo u sportskoj opremi ispod koje se suši znoj na vašoj koži viđeni ste da vam se leđa ospu sitnim bubuljicama a bogme i onim krupnim, gnojnim i bolnim.

Da li znate da se sitne bubuljice na leđima mogu naslediti? Da, da nezgodno ali ima i toga.

Ne očajavajte, pokušajte sa preparatima na bazi salicilne i glikolne  kiseline i tako zaobiđite genetsku spiralu.

Može biti da ne jedete hranu koja je prijatelj vašoj koži.Zapamtite, hrana koja je dobra za srce blagotvorna je i za kožu. Vreme je da se okanete milkšejkova i hamburgera i okrenete se “pravoj” zdravoj hrani punoj vitamina, minerala i masnih kiselina.

Možda ste baš danas poželeli da unesete neku novinu i time osvežite svakodnevicu. Naš predlog je da od danas pređete na ishranu protiv bubuljica. Biće to novina koja će ne samo učiniti da vaša koža blista, zablistaće i vaše misli, um i mišići. Samo napred, učinite prvi korak!

U poslednje vreme se čuje povika na mlečne proizvode u skladu sa pomodnim stavom da je čovek jedino biće na planeti koje pije mleko drugih životinja. U tom tonu obilje mlečnih proizvoda bi moglo biti jedan od uzročnika nepravilnosti nakoži pa i sitnih bubuljica na  leđima.

Ništa što je preterano nije dobro, ni potpuno izbacivanje mlečnih proizvoda kao  ni njihova preterana konzumacija. Balans u ishrani je uvek ključ koji otvara bravu opšteg zdravlja i lepote kože bez nepravilnosti.

Sa godinama imamo utisak da su nam ruke sve kraće i sve teže dosežemo do pojedinih delova leđa. Nipošto ne dozvolite da zarđate ali ukoliko se to ipak dogodilo neka četka za pranje leđa postane nezaobilazni inventar vašeg kupatila. Temeljnim pranjem uvek smanjujete rizik od većine problema sa kožom.

Sitne bubuljice po telu

Generalno se sitne bubuljice koje svrbe mogu javiti svuda po telu ali tada treba znati da to nisu klasične bubuljice, već alergijska reakcija.

To može biti reakcija na hranu koju jedete, a možda ste netolerantni na nju. Takođe, kod osoba alergičnih na Sunce, javljaju se sitne bubuljice od Sunca po telu. One se mogu pojaviti i kao rekacija na solarijum, ali ponekad se dešava da izbijaju i na nervnoj bazi.

Šta su sitne bubuljice oko usana?

Perioralni dermatitis je stručni naziv još jedne neprijatnosti sa kojom se možemo sresti a koja izgleda kao sitne bubuljice na licu.

Ovo je ospa izazvana upalom kože oko usana.

Može se proširiti oko nosa pa čak i očiju ali se uglavnom javlja oko usta. Obično se javlja u vidu ljuspica ili crvene ospe koja se sastoji od sitnih bubuljica. Ove sitne bubuljice po licu mogu biti ispunjene providnom tečnošću. Mogu biti praćene svrabom i pečenjem.

Perioralni dermatitis se najčešće javlja kod žena u dobi između 16 i  45 godina, ali se može pojaviti u bilo kojoj starosnoj dobi. Nestaju bez terapije ali se ponekad ponovo vraćaju. Kada se pojave, ove sitne bubuljice oko usta mogu trajati nedeljama pa i mesecima.

Nije do kraja poznato zašto se periorali dermatitis javlja, međutim, istraživanja pokazuju da se mogu pojaviti kao posledica primene na koži jakih preparata koji sadrže steroide a prepisani su vam kao terapija nekog drugog stanja.

Sprejevi za nos koji sadrže kortikosteroide mogu takođe izazvati sitne bubuljice oko usta i nosa.

Postoje saznanja da pojedini sastojci iz kozmetičkih proizvoda kao što su teške kreme  na bazi vazelina i parafina mogu dodatno pogoršati stanje.

Osim ovoga, bakterijske ili gljivične infekcije mogu biti razlog što vam se predeo oko usana osuo.

Dugotrajno, uporno curenje nosa, zubna pasta koja sadrži fluor, oralna kontraceptivna sredstva, preparati za sunčanje, rozacea, su takođe mogući izazivači.

Kako ukloniti sitne bubuljice ?

Preventivno bi trebalo izbaciti iz upotrebe preparate koji sadrže pobrojane sastojke: Otarasite se grubih pilinga i parfimisanih preparata za čišćenje lica, koristeći samo toplu vodu za dok traje period oporavka. Jednom kada se izlečite, koristite samo blage biljne sapune i prirodnu kozmetiku.

Izbegavajte masti i kreme koje sadrže steroide, prestanite da se šminkate ili bar redukujte koičinu šminke, preparata za sunčanje. Češće menjajte jastučnicu i peškir za lice.

Ograničite ili potpuno izbacite preslanu i začinjenu hranu i svakako posetite dermatologa. Veoma brzo i sitne bubuljice po licu mogu postati vaša prošlost.

Krema za sitne bubuljice

Ako vam se pojavio ovaj problem onda morate nabaviti neku kremu protiv sitnih bubuljica. Ta krema najbolje da bude na biljnoj bazi, kako ne bi dodatno iritirala već iritiranu kožu. Biljni aktivni sastojci poput kamilice, pšeničnih klica i ši putera, umiruju i hidriraju kožu, zato su pogodan sastojak ovakvih krema.

Naravno, kremu treba nanositi na prethodno očišćeno lice i to je ujedno dobar način da se prevaziđu problemi sa bubuljiucama. Prvenstveno sredstvo za umivanje, a onda i neki dobar biljni losion za čišćenje lica i te kako mogu koristiti.

Već njihova uloga je da spreče iritaciju, a krema samo pomaže da se koža umiri i izneguje. Uz prethodne savete o promeni načina života, ovo će biti pun pogodak.

Pokušali smo i, nadamo se, uspeli, da vam pomognemo da se što bolje snađete u tome kako ukloniti sitne bubuljice. One mogu biti veoma nezgodan protivnik, ali se daju pobediti, ako nas pitate.

Upotrebite neki od saveta i trikova koje smo vam mi dali i ne brinite, sitne bubuljice u rekordnom roku mogu postati vaša prošlost.