Znaci ćelavosti koji alarmiraju i koraci koje treba preduzeti!

Znaci ćelavosti koji alarmiraju i koraci koje treba preduzeti!

Autor:

Kako sprečiti ćelavost? Pa, nekad i samo pitanje daje odgovor.  Treba prepoznati koji su znaci ćelavosti na vreme i preduzeti mere pre nego što se problem javi, a evo i koje.

Ćelavost se ne javi preko noći nekim dramatičnim simptomima. Naprotiv, pokazalo se da je kod većine muškaraca ovo spor proces. A to se onda lako i previdi. Naviknete se na svoj lik u ogledalu i sebi ste svaki dan isti. Sve dok ne nabasate na neku sliku od pre godinu dana i ustanovite da promena ima.

I da vam se baš i ne dopada ono što vidite…

Ili bolje rečeno, ono što ne vidite. Jer kosu koje nema ne možete videti.

Mogli bismo da ovde nabrojimo sve uzroke opadanja kose.

Umesto toga, reći ćemo vam nešto mnogo važnije!

Da biste dobili ovu trku sa gubitkom kose, potrebno je da imate korak prednosti.

Znate , postoje neki znaci ćelavosti koji mogu ukazati na to da ćete imati problem sa gubitkom kose i ako njih uočite na vreme – velike su šanse da spasite svoju kosu.

Šta jesu, a šta nisu znaci ćelavosti?

Mnoge uhvati panika kad vide dlaku koja na dnu ima belu kuglicu, odnosno koren kose. Pomisle kako je to – to. Kraj!  Gube kosu, nema druge.

Istina je zapravo da kosa ima faze rasta i da u jednom trenutku neke dlake budu u fazi opadanja.Naći ovakvu dlaku prilično je uobičajena stvar. Izgurala ju je druga koja raste na njenom mestu.

Ali kad primetite da dlaka ima svuda: u kadi, na sapunu, na jastučnici, na podu, na ramenima…a pri tom primetite i sledeće znake, krajnje je vreme da preduzmete nešto.

Pored toga, i ovo su znaci ćelavosti!

Povlačenje kose odnosno zalisci

Tipičan znak ćelavosti su zalisci koji izgledaju ovako: kosa kao da se povlači unazad  i stvaraju se duboki zalisci sa strane, dok središnji deo kose odoleva kako-tako. Formira se izgled kose u obliku slova “V”.  Kasnije i središnji deo počne da se proređuje i povlači, a kosa sa strane postaje tanja.

Ovakvim tempom, može doći do delimičnog gubitka kose, a ređe se dešava da ona sasvim opadne , mada ni to nije isključeno. Do gubitka samopouzdanja dolazi dok lupnete dlanom o dlan. Mnogi to neće da priznaju, ali Neša nam je iskreno ispričao njegovu priču:

“ Lagao bih kad rekao da mi je bilo svejedno što mi opada kosa. Uvek sam imao jaku i gustu kosu i primetio sam da počinje da se povlači na zaliscima i da se proredila. Perut nisam mogao da otresem sa ramena. Užasno sam je mnogo imao. Bio sam u panici. Nisam se osećao dobro, nisam prilazio devojkama, a i kad jesam to je bio debakl. Posebno kada vidim da im pogled zaluta  na tragove peruti na mojim ramenima ili na moje zaliske. Ode samopouzdanje!

Naravno da sam tražio rešenje i raspitivao se, a moj ortak Saša otkrio mi je kako je on spasio svoju kosu. Da ne dužim mnogo – odmah da vam kažem da je stvar jako jednostavna.

Prava nega kose je ono što je pomoglo i meni i njemu.

Od njega sam čuo za Vlasilan šampone i da nemaju sulfate i parabene kojih ima u skoro svakom šamponu, a koji ničemu ne služe.  Nikad nisam razmišljao o tome šta ima u mom šamponu.Naterao me da se zamislim oko toga kako sam brinuo o svojoj kosi. Prao sam je, jesam. Ali čime – baš i nisam mario. Hemije je sigurno bilo na pretek!

Sada mi je jasno da sam grešio i da mnogo ovde greše. Žene još i paze i više mare za kozmetiku, ali mi ne toliko.

Vlasilan šamponi pored toga što nemaju štetne sastojke, imaju masu dobrih sastojaka za kosu.Najviše sam se o njima informisao na sajtu: ovotaris.com/vlasilan/

Na tom sajtu ga  i nabavljam. I baš zahvaljujući njima, moja kosa se ponovo oporavila, počela je opet da raste tamo gde je opala.

Naravno, nije se to odmah videlo, treba kosi vremena da poraste, ali nakon nekoliko nedelja, rezultat je bio fascinantan. Perut je najbrže nestala  i to sam prvo primetio. Moja kosa opet je jaka i gusta i više ne opada. I dobro ću da je pazim ubuduće. Vodiću računa čime perem kosu.”

Vlasilan šampon protiv opadanja kose

Pored promena na zaliscima, znak ćelavosti može biti i ovo.

Tanjenje kose na potiljku

Dakle još jedan znak da uzbunu je proređivanje kose na temenu. U ovom slučaju to izgleda tako što se kosa tanji na sredini glave gde prvo počinje da se formira manji krug ređe kose, a onda on vremenom, ukoliko ne povedete računa, počinje da se širi. Kosa se prvo proređuje, a onda i sasvim nestane. Ovo je teže primetiti jer ne vidimo sebe otpozadi, ali frizer bi mogao da vam ukaže na to. Takođe, možete da slikate sebe u ogledalu jednom mesečno , pa uporedite ima li promena.

Kompletno tanjenje kose

Ovo je znak koji je možda i najteže primetiti jer kosa ravnomerno počinje da slabi svuda, pa su promene u izgledu manje drastične i nisu odmah primetne. Kada primetite, obično je već kasno.

I šta sad?

Našli ste se negde?

Onda hitno preduzmite nešto.

Niste se prepoznali?

Još bolje! Imate vremena da sprečite ćelavost.

Kako?

Otkrijte!

Šta muškarci treba da rade da ne oćelave?

Muškarci prilično često uzimaju negu svoje kose zdravo za gotovo. Malo ili nimalo se bave izborom šampona. Koriste bilo koji, a pitanjem pravog šampona za kosu pozabave se tek kada dobiju perut.

Hormoni igraju bitnu ulogu u izgledu kose. Gubitak kose kod muškaraca i opadanje kose kod žena može biti uzrokovano viškom androgenih hormona. Ovo dovodi do toga da lojne žlezde luče više sebuma. Kao posledica toga može da se javi pojačan problem sa bubuljicama, ali i kosa trpi posledice.

Kako?

Masnija kosa sklonija sklonija je nastanku seboreje i peruti, posebno onda kada se o njoj  baš i ne vodi računa nego se opere „usput“ kupkom za telo. A kada imate sloj prepreka na glavi u vidu ljuspica peruti, kosa ne može baš da buja. Naprotiv! Koren slabi i folkuli vremenom zakržljaju, a bez njih nema ni kose na glavi.

Da ovo jeste tako, govori i činjenica da dve trećne muškaraca do svoje 35-te godine oćelavi do neke mere. A znate, ako to prepustite slučaju, sa godinama biva samo još gore.

Opcija „Nosim cool kačket“ nije ona prava. Presađivanje kose je trajnija opcija, ali košta mnogo novca.

Pravilna nega kose prirodnim šamponima je najbolja opcija, a treba sa njom da počnete već sada ! Ne gubite dragoceno vreme! Zato odmah nabavite Vlasilan šampone. Ne uzimajte svoju kosu zdravo za gotovo.Sada kada znate, nemojte propustiti priliku da iskoristite ovaj savet.E to je onaj korak prednosti koji treba da imate u ovoj trci sa gubitkom kose.