Postoji rešenje za opadanje kose na temenu!

Postoji rešenje za opadanje kose na temenu!

Ako i vas muči opadanje kose na temenu, na pravom ste mestu. Daćemo vam neke savete i pomoći vam da se izborite sa time na što bolji i efikasniji način.

Bitno je znati da u ovoj borbi niste sami i da ima mnogo ljudi koje muče isti problemi kao i vas. Glavno pitanje je da li se opadanje kose na temenu može zaustaviti kada počne i šta je to što možemo raditi da ga predupredimo?

Bilo koja vrsta opadanja kose, poprilično je stresna i može vam doneti jako velike neprijatnosti, koje vas mogu zbunjivati i uznemiravati. Podjednako često javlja se i kod žena i kod muškaraca, što je takođe jedan od većih problema. Borba je nekada učinkovita, nekada ne, zato se treba što pre fokusirati na prave stvari, koje će vas u pravom smislu reči spasiti.

Zašto opada kosa na temenu?

Ovo je jedno teoretsko pitanje, a razloga za tako nešto može  biti više.

Neke od glavnih razloga ćemo nabrojati.

Iako se nikada sa sigurnošću ne zna šta je uzrok, prvo se sumnja na velike količine stresa i neke situacije koje nisu razrešene, tako da organizam reaguje opadanjem kose na stres. Sa druge strane, i neravnoteža hormona često utiče na pojavu opadanja kose na temenu, tako da bi bilo dobro pre bilo kakve terapije proveriti hormone.

Genetika takođe igra bitnu ulogu, kod muškaraca, ali i kod žena. To je jedan od glavnih faktora zašto ima trenutnih ili trajnih opadanja kose koji je zabeležen. Nedostatak nekog vitamina takođe može uticati na opadanje kose na temenu, odnosno, neuravnotežena ishrana, siromašna hranljivim sastojcima, koji treba da, pored energije, organizmu obezbede dovoljne količine vitamina i minerala neophodnih za normalno funkcionisanje. Recimo, saznajte ulogu koju ima cink za kosu.

Naime, potpuno je uobičajena pojava da vam na dnevnom nivou opadne određeni broj dlaka. To je, kažu stručnjaci, jedan od važnijih momenata u samom ciklusu postojanja strukture dlake. Ona raste jedno vreme, zatim staje sa rastom i opada.

Veoma je uočičajeno da prilikom češljanja jedan određena količina dlaka ispadne ili prilikom kupanja, tačnije pranja kose. To i sami primećujete i to nije ono što bi trebalo da vas uznemirava na bilo koji način, zato što je to normalan proces, način na koji kosa živi.

Problem nastaje kada vi primetite značajne promene opadanja kose u velikim pramenovima ili kada primećujete da na temenu imate značajno manje kose nego što ste imali. Tada bi se trebalo obratiti lekaru i pre svega ispitati uzroke.

Opadanje kose kod muškaraca na temenu

Ako ste muško, imamo loše vesti za vas.

Kod najvećeg broja muškaraca, kosa opada upravo na temenu.

Nešto što je takođe alarmantno, većina muškaraca kad-tada u toku života doživi neki vid opadanja kose. Ovaj problem se vas i te kako tiče.

Na ovo utiče genetika, odnosno, jedan hormon, čije je ime dihidrotestosteron. On može doprineti ne samo da kosa počne da vam opada, nego da na temenu budete potpuno ćelavi. Veliki broj muškaraca muči muku upravo sa ovim problemom.

Nikola je imao isti problem. Njegova kosa je počela pojačano da opada, sa se masti i vremenom se jako proredila na temenu. On nije hteo da se preda! Zato je isprobao sjajan način da spreči opadanje kose i poboljša njen rast. Oduševljen je. Kosa mu više ne opada i progustila se! Njegovo rešenje za opadanje kose na temenu je krajnje jednostavno, pa ga i vi možete isprobati. O čemu se tačno radi, pročitajte u njegovom ličnom iskustvo koje se nalazi na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-smanjio-opadanje-kose-ponovo-je-progustio/

Kosa sa strane ostaje, ali zato imate ćelu na sredini glave, što mnoge, čak i mlađe muškarce, u stvari tera da se ošišaju do glave. Upravo to i jeste glavni problem, što opadanje kose na temenu može pogoditi veoma mlade muškarce, pa i tinejdžere. A što vam ranije opadne kosa, to je veća verovatnoća da ćete kosu potpuno izgubiti.

Alopecia areata je takođe jedan od razloga zašto kosa opada na temenu. Zapravo, ovo je parcijalno opadanje, koje najčešće obuhvata teme, ali se može ticati i ostalog dela kose. Dobra vest je da je ovo privremeno oboljenje i da se, kada se uzrok ukloni, i ono samo povlači, tačnije, prestaje kosa da opada.

Iako alopecie areate nisu pošteđene ni žene, ona je češća kod muškaraca.

Kosa muškarcima može početi da opada na temenu ili u krugovima i usled oboljenja štitne žlezde. Takođe univerzalni problem, koji je podjednako zastupljen kod oba pola. Takođe, opadati i ako se na glavi stvori veliki broj gljivica. One su sklone tome da vašu kožu glave učine ranjivijom nego inače i tada folikol dlake ispada iz ležišta.

Rešavajući problem štitne žlezde, odnosno, rešavajući problem gljivica, vi u stvari otklanjate i opadanje kose na temenu, tako da ćete rešenjem pravog uzroka, u stvari, rešiti i spoljni problem.

Opadanje kose na temenu kod žena

Iako je i muškarcima kosa simbol muškosti, ipak moramo biti potpuno konkretni i reći da je kosa ženama više od simbola. Kosa je njihovo drugo ja. Troše se velike količine novca da kosa izgleda lepo. I možete misliti koliko je važno i koliko je strašno ako kosa počne da opada na temenu.

To opadanje kose  kod žena dešava se iz nekoliko razloga:                                                    

Jedan od njih može biti opadanje kose na temenu posle trudnoće. Generalno, divljanje hormona vezuje se za opadanje kose. Zato je važno da se hormoni redovno proveravaju, naročito ako se dešavaju ovakve stvari. U konsultaciji sa ginekologom odlučićete na koji način se boriti da tim i šta je ono što što za sebe možete da uradite. Saznajte više o opadanju kose posle porođaja.

Štitna žlezda i te kako može doprineti mnogim zdravstvenim tegobama, a jedna od neprijatnosti je i opadanje kose na temenu. Kao i kod muškaraca, ovaj problem se rešava tako što uzmete odgovarajuću terapiju koja, kada sredi hormone štitne žlezde, srediće i opadanje kose.

Još jedan u nizu hormonskih problema jesu i policitični jajnici. Žene koje kubure sa ovim znaju koliki problem policistični jajnici mogu stvoriti. Jedan od bitnijih pokazatelja da imate problema sa policističnim jajnicima može biti upravo opadanje kose na temenu. Hormonska terapija i tome pomaže.

Usled hormonskih problema možete dobiti kao terapiju kontraceptivnim pilulama, koje, nažalost, mogu da vam uzburkaju stvari u telu. Usled uzburkavanja hormona, dešava se kod žena i opadanje kose na temenu. S toga treba hitno prestati sa uzimanjem ovih pilula i tražiti neku novu terapiju.

Drage žene, ako počne da vam opada kosa na temenu, treba razmisliti i o tome da li možda nešto pogrešno radite kada je nega kose u pitanju. To može biti preterano zatezanje kose, prečesto korišćenje suvih šampona za kosu, šampona za pranje kose koji vam ne odgovaraju, kao i pojava gljivica. Zato morate biti pažljive i prilikom ovoga.

Kako zaustaviti opadanje kose na temenu?

I kada se pojavi problem opadanja kose na temenu, možemo ga rešiti.

Pre svega, treba uzeti odgovarajuću terapiju za oboljenje koje se pojavilo. Uzimanjem odgovarajuće terapije za, recimo, štitnu žlezdu i za regulisanje njenog rada, vi ćete srediti i problem opadanja kose. Zato se što pre mora na tome raditi.

Kada se radi o opadanju kose koje je uzrokovano genetikom, onda je problem kompleksniji. Pošto i za stres i za alopeciju i za bilo koje hormonsko oboljenje ima leka, ali je genetika najproblematičnija stvar.

Ono što možete da uradite da biste zaustavili problem opadanja kose na temenu usled genetike, onda treba da budete mudriji i oprezniji.

Pre svega, vi imate u svojoj porodici primere koji ukazuju na to da će vas možda pogoditi opadanje kose na temenu.

Na prvi znak opadanja kose (pošto ona ne može opasti za jedan dan, to je proces koji traje, ako ne nekoliko godina, onda sigurno nekoliko meseci) treba da odmah napadnete problem.

Na koji način?

To uradite pre svega u svakodnevnoj rutini. Nemojte dirati, pipkati, vući svoju kosu svaki čas da proverite da li opada. Nemojte je prati svakoga dana i na nju nanositi agresivne šampone i sredstva koja mogu doprineti opadanju kose.

Pojačano vodite računa, tako što ćete nabaviti dobar šampon protiv opadanja kose i perite kosu malo ređe nego ranije.

Imate takođe i dobre kapi protiv opadanja kose, kao što su prirodne kapi od koprive. Ujutru i uveče treba nanositi određena prirodna sredstva koja nam mogu pomoći da kosa manje opadne.

Ako uradite ovako, to ne znači sigurno da će kosa prestati da opada, ali ćete sigurno usporiti za neko vreme ovaj proces. Potrudite se da biljke protiv ćelavosti rade za vas. A i potražite stručnu pomoć i ne sumnjamo da ćete uspeti u tome što ste naumili. Ovo će biti odlična taktika.

Kako obnoviti kosu na temenu?

Treba pomenuti da postoje neke metode koje mogu zaista pomoći da vaša kosa, koliko god da je opala i kolika god šteta da joj je naneta, može ponovo da poraste.

Zato, čak i ako je došlo do nekih ozbiljnijih problema sa opadanjem kose na temenu, ne brinite, evo nekih rešenja za vas.

Pre svega, prirodni šamponi, malopre pomenuti. Oni mogu da vas preporode, zato što su pravljeni od odabranih biljaka, koje rade za vas. Koristeći pravu negu, vi možete očistiti kožu glave i možete očekivati da će za neko vreme kosa ponovo porasti. Najjeftinija, a jedna od najučinkovitijih varijanata je eliksir za kosu sa sastojcima koji su specijalno napravljeni da stimulišu vašu kožu glave dlake počnu iznova da rastu. Veoma se lako koriste, utrljavate ih u teme i samo čekate kada će nova kosa krenuti da buja.

Jedan od načina koji takođe dosta utiče na pojavu i rast nove kose, zove se mezoterapija kose. Ona vam može vratiti opalu kosu na temenu. Verovatno znate da mezoterapija podrazumeva bockanje iglama. Ove igle se bodu pravo u teme, a njima se ubrizgavaju brojni kokteli, namenjeni upravo tome da stimulišu folikul dlake, odnosno, prodiru u koren i uzrokuju nicanje nove kose.

Otkrijte  koliko je mezoterapija kose efikasan tretman?

DHI Transplantacija kose je odlično rešenje kada smo kod oporavka od opadanje kose na temenu. Ova metoda podrazumeva presađivanje sa takozvanog donorskog područja i omogućava kosu kakvu ste oduvek želeli. Lakše ju je obaviti ako određena kosa postoji, dakle, presađivanje između dlaka. Kao jedna od mana ove vrste transplantacije navodi se to što dugo traje, ali s obzirom na to kakvi su rezultati, onda to i nije ogromna žrtva. A rezultati su odlični.

Zato, morate se boriti onim sredstvima koja vam odgovaraju i morate se boriti onim sredstvima koja su dostupna.

Bolje je potrošiti i malo više para i rešiti problem, nego propustiti početnu dobru šansu, kada je kosa tek počela da opada na temenu.

Tada je mnogo lakše da delate, zato to i učinite.

Kako sakriti opalu kosu na temenu?

Ako se budete pridržavali prethodnih saveta, onda nećete morati da sakrivate opalu kosu na temenu. Ipak, ako se to dogodi, ima načina kako da sakrijete taj deo glave.

  • Jedan od njih je tupe – perika, koju možete nabaviti po svojoj želji. Nije sjajno rešenje, ali ako želite da imate kosu ili u nekim prilikama da izgledate drugačije, možete posegnuti za ovim.
  • Drugi način je i frizura kojom ćete u prvi plan staviti kosu koju imate na glavi. Povucite kosu koju imate na deo koji je opao i situacija će biti bolja.
  • U obzir dolaze kačketi i šeširi, a i kape, u zimskom periodu. Možete nabaviti neki od aksesoara i biti trendseter u društvu. Nemojte klonuti duhom, nego nađite načina da svoj problem pretvorite u svoju korist.
  • Isprobajte fibere za kosu. Ovaj način sakrivanja opale kose na temenu je dobar ako niste sasvim ćelavi, nego je došlo do proređivanja kose. Dakle, ima dlaka za koje ovi fiberi mogu da se vežu.

Proređena kosa na temenu – iskustva

Veliki je broj ljudi koji se bori sa opadanjem i proređenom kosom na temenu. Neka od iskustava podelili su čitaoci sa nama, a mi ćemo rado sve to podeliti sa vama.

Gubitak kose jako utiče na samopouzdanje, to su izjavili i muškarci i žene, jednoglasno. Ipak, 80 % njih uspelo je da se izbori sa početnim opadanjem kose, koristeći neke od metoda koje smo u ovom tekstu pomenuli.

Ono što je takođe zajedničko, to je stresan način života, koji je kod nekih bio okidač, a kod nekih samo nastavljač delovanja problema, tako da i o tome treba jako voditi računa. Zdravlje je važnije od posla i novca. A kada se dese neki problemi, onda je kasno žaliti.

Dvojica naših čitalaca uspešno su uradili presađivanje kose i slažu se u tome da se ovaj poduhvat isplati, ali da se morate prepustiti isključivo stručnjacima u toj oblasti. Inače, sve ostalo je gubljenje novca, živaca i vremena.

Mi vam poručujemo da je vreme koje ste posvetili čitanju ovog teksta fantastično vreme koje ste iskoristili da se informišete o temi koja verovtno vas ili nekog bliskog vama muči, a to je opadanje kose na temenu. A takođe vam poručujemo da oko ovog problema nikako ne gubite živce, to vam može doneti samo nove nevolje. Naoružajte se znanjem i samopouzdanjem i krenite u borbu protiv opadanja kose na temenu.