Opadanje kose kod žena: od uzroka do rešenja

Opadanje kose kod žena: od uzroka do rešenja

Otkrijte zašto se javlja opadanje kose kod žena . Saznajte kako se suočiti sa ovim problemom i koje su najefikasnije metode za vraćanje volumena vašoj kosi.

Muškarci nisu jedini kojima opada kosa. Veliki broj žena takođe ima ovaj problem. S obzirom da je kosa na neki način ukras jedne žene, ovaj problem može postati mnogo ozbiljniji, posebno onda kada se gubitak kose odrazi i na naše samopouzdanje. Do toga skoro neminovno dolazi onda kada vaša kosa postane vidljivo istanjena i kada je problem postane nemoguće zakamuflirati drugačijom frizurom.

Ali zašto uopšte dolazi do ovoga i da li je svako opadanje kose isto?

Opadanje kose kod žena simptomi

Svima može da opada kosa i u nekoj meri je to normalno. Uzroci pojačanog opadanja kose su različiti.

opadanje kose kod žena

Kada su žene u pitanju, onda gubitak kose može imati specifičnu šemu po kojoj se javlja. Može se desiti u bilo kojem uzrastu, ali isto tako može biti povezano sa procesom starenja.

Realno gledano, žene svašta rade sa svojom kosom da bi izgledale privlačnije i lepše i jedan od uzroka gubitka kose kod žena jeste svakako taj spoljašnji uticaj na dlaku. Pravilna nega kose tada je imperativ za njen oporavak i prirodna rešenja su ono što može pomoći da se kosa oporavi od hemijskog šoka koji je doživela.

Moja prijateljica Irena je samo uz jedno takvo prirodno i jednostavno rešenje dobila gustu kosu kojm se sada ponosi. Njena kosa više ne opada, zdravija je i brže raste. I vaša može postati takva ako pokušate sa onom što je njoj pomoglo. O čemu se radi? Ona je podelila svoju ličnu priču i možete je naći na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Opadanje kose kod žena ima i neke sebi svojstvene uzroke i ne zavisi samo od površinskih uticaja,već i od toga šta se dešava ispod površine – unutar ženskog tela!

Da biste razumeli uzroke ženskog opadanja kose, treba napomenuti da rast dlake prolazi kroz tri faze:

 • Prva faza je anagna. Ova faza traje između dve i osam godina i tokom nje folikuli omogućavaju kosi da raste.
 • Druga faza je katagena i traje dve do tri nedelje. U ovoj fazi, folikul dlake se skuplja i kosa stagnira i prestaje sa rastom.
 • Treća faza je telogena i ona traje dva do četiri meseca. Tokom ovog perioda, dlaka opada, folikul miruje i priprema se za rast nove dlake.

Ovo je ukratko ciklus života jedne dlake.

Ako primetite da vaša dlaka opada, možda ćete posumnjati i na difuzno opadanje kose, koje podrazumeva da dlaka prevremeno ispada sa kože glave, jer joj je zapravo poremećen ciklus rasta.

Oko 80-90% kose na našoj glavi je u fazi rasta odnosno u anagenoj fazi.

Obrazac gubitka kose kod žena je specifičan i manifestuje se uglavnom na sledeći način:

Kosa počnje da se tanji, obično na vrhu glave. Na početku, izgleda kao da se razdeljak malo proširio, a kasnije kosa postaje sve ređa i ređa oko njega i kosa postane proređena. Posebno bude pogođena i linija kose koja dodiruje čelo.

A šta se u stvari dešava?

Folikuli dlake koji miruju,  u sledećem ciklusu postaju manji i stvaraju dlake koje su kraće, tanje, slabije i lomljive. Tokom vremena, može se desiti i  da folikuli potpuno prestanu da proizvode dlake.

Iako ovakav razvoj situacije dovodi do tanjenja kose i njenog proređivanja i opadanja, žene će, za razliku od mušakraca, retko ostati potpuno ćelave.

Uzroci opadanja kose kod žena

Kao što smo rekli , ženski gubitak kose ima neke svoje specifične uzroke i ovo su neki do njih:

Genetika

Da li je opadanje kose nasledno?  Itekako može da bude! Ukoliko su vaša majka, baka i ostale žene u porodici (a posebno po ženskoj liniji)  imale problem sa opadanjem kose, može biti u pitanju nasledni gubitak kose.

Menopauza

Ovo je prilično turbulentno vreme za svaku ženu kada telo prolazi kroz razne promene. U menopauzi, nivo estrogena u telu opada, a to se može ogledati u izgledu kose u menopauzi koja postaje suva i počinje da opada.U isto vreme i koža trpi silne promene, postaje suva i sklonija borama.

Porođaj

Ovo je još jedan buran period u životu žena koji može da izazove promene na kosi, a opet su uzrok tome ženski hormoni.

Policistični jajnici

Policistični jajnici kao uzrok gubitka kose imaju višak muških hormona – androgena. I ovaj disbalans hormona u telu žene dovodi do gubitka kose, dok istovremeno dlake mogu da se pojave na drugim mestima, nekarakterističnim za žensko telo, kao recimo na bradi.

Kontraceptivne pilule

Kontraceptivne pilule, koje sadrže hormone, mogu uticati na opadanje kose kod žena na nekoliko načina:

 • Promena nivoa hormona: Kontraceptivne pilule često sadrže hormone, uključujući estrogen i progestin. Promena nivoa ovih hormona može uticati na ciklus rasta kose. Kosa prolazi kroz različite faze rasta i mirovanja, i hormonalne promene mogu uticati na taj ciklus, što može dovesti do opadanja kose.
 • Promena osetljivosti folikula: Kontraceptivne pilule takođe mogu promeniti osetljivost folikula dlake na hormone, uključujući dihidrotestosteron (DHT), koji je povezan sa androgenom alopecijom. Ako pilule povećaju osetljivost folikula na DHT, to može doprineti opadanju kose.
 • Izbor pilula: Različite vrste kontraceptivnih pilula sadrže različite kombinacije hormona. Neke pilule mogu sadržavati više progestina, što može imati veći uticaj na kosu. Odabir određenih pilula može biti važan faktor u uticaju na rast kose.

Stres

Opadanje kose od stresa može zaista da naruši vaš životni balans. Moguće je da ste u proteklom periodu bili stalno nervozni, a to može da se odrazi na vašu kosu. Depresija takođe može da bude zaslužna što ženama opada kosa, pa može da opada i u pramenovima.

Ovaj fenomen poznat je kao „telogeni efluvijum“ ili „akutno opadanje kose“.

 • Stres može izazvati promene u nivou hormona u telu. Povećane količine hormona stresa, kao što je kortizol, mogu uticati na normalan rast kose. Ovo može dovesti do prelaska folikula u fazu mirovanja.
 • Osobe koje su pod stresom često zaboravljaju ili nemaju apetit. To može dovesti do smanjenog unosa hranljivih sastojaka, uključujući proteine, vitamine i minerale, koji su ključni za zdrav rast kose.
 • Stres može aktivirati autoimuni odgovor u organizmu, što znači da telo napada vlastite folikule dlake. To može dovesti do stanja poznatog kao alopecija areata, koje karakteriše opadanje kose u pečatima.

Gojaznost

Verovali ili ne, biti fit nekada znači imati lepu kosu. Gojaznost može da se javi zbog policističnih jajnika, poremećaja hormona ili zbog nezdrave ishrane i neredovne fizičke aktivnosti. Indirektno, gojaznost može da uzrokuje mašćenje kose, pojavu peruti i gubitak kose kod žena

Ono što nije specifično samo za žene, jesu oni drugi uzroci opadanja kose koji podjedanko pogađaju žene i muškarce, kao što su stres, loša ishrana, promene na koži glave kao što su seboroični dermatitis i perut.

Nedostatak proteina

Proteini su osnovni građevni materijal za kosu, jer kosa sadrži visok procenat proteina zvanog keratin. Kada organizmu nedostaje dovoljno proteina, to može usporiti rast kose i dovesti do njenog opadanja. Nedostatak proteina obično rezultira telogenim efluvijumom, što je stanje karakterizovano brzim ulaskom kose u telogenu fazu, gde dlake opadaju brže nego što se nove formiraju. Da biste sačuvali zdravu kosu, važno je uključiti dovoljno proteina u svoju ishranu, uključujući izvore poput mesa, ribe, jaja, mlečnih proizvoda, orašastih plodova i mahunarki.

Anemija

Anemija je stanje koje se javlja kada organizam nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina, koji su odgovorni za prenošenje kiseonika do ćelija u telu. Nedostatak gvožđa, vitamin B12 ili folne kiseline često je uzrok anemije. Kada anemija uzrokuje nedostatak kiseonika u telu, folikuli dlake mogu biti oštećeni, što može dovesti do gubitka kose. Osobe sa anemijom često primećuju da im kosa postaje tanka, slaba i sklonija opadanju. Lečenje anemije pod nadzorom lekara i unos odgovarajućih suplemenata može poboljšati opšte zdravlje kose.

Nedostatak vitamina

Nedostatak  vitamina  za kosu može poremetiti ciklus rasta kose, usporiti rast, dovesti do proređivanja kose i opadanja. U nekim slučajevima, suplementacija ovim vitaminima pod nadzorom lekara može pomoći u sprečavanju opadanja kose kod žena. Pre nego što počnete uzimati suplemente, preporučuje se da se konsultujete sa stručnim zdravstvenim radnikom kako biste utvrdili tačan uzrok gubitka kose i odgovarajući tretman.

Hormonsko opadanje kose kod žena

Imate veoma izraženo opadanje kose? Moguće je da je uzrok ove pojave disbalans hormona. Ovo nije toliko retka pojava. Žene su su često podložne raznim variranjima koncentracije hormona, koji mogu rezultirati na naveden način, ali koji su u pitanju?

 • Testosteron nije samo muški hormon. Njega imamo i mi žene, ali u manjim količinama. Nažalost često se dešava da dlaka i koren postaju tanji. Tada dolazi do opadanja kose ukoliko se poveća njegova količina u našem telu. DHT receptor spada među glavne razloge zašto gubimo vlasi. On ima izrazito jak uticaj na našu kožu i dlake. Omogućava da koren dlake postane veoma osetljiv i oslabljen, zbog čega vremenom dolazi do opadanja dlaka. Za razliku od opadanja kose kod muškaraca, ovde to retko dovodi do potpune ćelavosti.
 • Estrogen i progesteron u velikim količinama utiču povoljno na našu kosu. Oni su zaslužni za njenu dugotrajnost i bujnost, međutim kada dođe do disbalansa i opadanja nivoa ova dva hormona dolazi do pojačanog gubljenja vlasi. To se dešava jer u slučaju njihovog smanjenja kosa može ući u pasivnu fazu, dlaka se menja (istanjuje, slabi), dok koren dlake nije više toliko otporan i jak. Sve ove promene mogu doprineti jačem opadanju i manjem volumenu. Uticaj ovih hormona može se videti u trudnoći i posle nje. Tokom trudnoće, nivo estrogena raste i kosa buja. Nakon porođaja, mnoge žene se suoče sa pojačanim opadanjem kose upravo zato jer nivo estrogena opadne. Isto se dešava i u menopauzi. Nivo estrogena opada, pa i kosa pati.
 • Prolaktin spada u razloge zašto većini porodilja kosa opada u velikoj količini. On je uzrok zašto kosa slabije raste u periodu dojenja. Pod njihovim dejstvom dolazi do stagnacije razvoja i rasta dlake, zbog čega je kosa sklonija oštećenju i opadanju.
 • Kortizol odnosno hormon stresa je jedan od najvećih neprijatelja bujne i zdrave kose. On deluje na živtni ciklus naše kose, ako ga imamo u velikim količinama može doći do slabijeg rasta, ali i većih oštećenja kutikule.
 • Hormoni štitne žlezde:  Njihov značaj na stanje naše kose često je zanemaren. Usled njihovih dejstva naša dlaka može postati suva, lomljiva, sklona oštećenju. Slaba, oštećena  i beživotna kosa lako opada i utiče na slabiji rast.

Vrste opadanje kose kod žena

U zavisnosti od uzroka, gubitak kose kod žena mogli bi klasifikovati i ovako:

Ožiljna alopecija

Cicatricialna alopecija je specifična forma gubitka kose koja se javlja kada ožiljci na koži trajno oštećuju folikule dlake. Ovi ožiljci na koži glave ili drugim delovima tela mogu biti rezultat različitih uzroka, kao što su povrede, opekotine, autoimuni poremećaji ili infekcije. Karakteristični simptomi ožiljne alopecije uključuju ćelave pečate na koži prekrivene ožiljcima, svrab, bol i promene u boji ili teksturi kože. Ožiljci nastali usled ovog stanja postaju trajni i sprečavaju normalan rast kose, jer oštećuju folikule i onemogućavaju im da proizvode nove dlake. Lečenje ožiljne alopecije može biti izazovno, iako postoje različite terapije koje se primenjuju kako bi se ublažili simptomi i poboljšao izgled kože.

Telogen efluvijum

Telogen efluvijum je stanje koje karakteriše privremeni gubitak kose zbog promena u normalnom ciklusu rasta kose. Uobičajeno se javlja nekoliko meseci nakon nekog stresnog događaja, kao što su trudnoća, operacija, ozbiljna bolest ili emocionalni stres. Tokom telogene faze, kosa ulazi u fazu odmora i otpada prirodno, ali kod telogenog efluvijuma taj proces se ubrzava, pa dolazi do pojačano gubitka kose.

Ženska androgena alopecija

Ovo je specifično stanje opadanja kose koje se razlikuje od muške androgene alopecije. Ova vrsta gubitka kose karakteriše se difuznim proređivanjem kose kod žena. Počinje obično na sredini glave i postupno se širi po celom vlasištu. U suprotnosti od muškaraca, žene obično ne gube kosu na potiljačnom delu glave, a način gubitka kose je ravnomerno raspoređen.

Uzrok ženske androgene alopecije leži u kombinaciji genetike i osetljivosti folikula dlake na dejstvo hormona poznatih kao androgeni. Androgeni uključuju hormon testosteron, koji se kod žena konvertuje u dihidrotestosteron (DHT) pomoću enzima 5-alfa reduktaze. DHT je ključni faktor koji utiče na osetljivost folikula dlake i dovodi do njihovog sužavanja i smanjenog rasta kose.

Genetska predispozicija i hormonalna neravnoteža igraju ključnu ulogu u razvoju ženske androgene alopecije.

Moguće je da ste mislili da je ovo samo oblik opadanja kose kod muškaraca. To jeste česta pojava kod jačeg pola, ali ni mi žene nismo pošteđene štetnog delovanja ovih hormona.

Trakciona alopecija

Ova vrsta opadanja kose nastaje usled delovanja na kosu  poput trenja, pravljenja frizura ili čupanja kose. Ponekad se dešava da ni ne primetimo zbog čega nam se javilo oštećenje.Često vučenje i čupanje kose oštećuje folikule dlake. Usled te stalne sile na njih, oni popuštaju i vremenom se tanje i slabije aktiviraju i žene počinju da gube kosu na određenim delovima glave.

Pročitajte više o tome:

Trakciona alopecija, posledica loših navika! Da li ih imate?

Među uzroke trakcione alopecije mogu spadati i hemijska ili toplotna oštećenja kose . Zato nije preporučljivo previše česta primena fena, ili korišćenje jakog blanša za kosu.

Anagen efluvijum

Anagen efluvijum je stanje u kojem kosa opada tijekom aktivne faze rasta. Ovo može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući hemoterapiju, zračenje, određene lekove ili teške bolesti. Gubitak kose događa se brzo jer se normalni proces rasta kose prekida.

Bolesti kao razlog opadanje kose kod žena

Bolesti spadaju među potencijalne razloge zašto gubimo kosu. Tako se neke žene bore sa psorijazom kose. Za neke bolesti smo čuli, dok su druge , kao recimo lichen planopilaris nedovoljno objašnjene. U navedenom slučaju radi se o vrsti stvaranja ožiljačnog tkiva na mestima gde se nalazio koren kose. Zbog ove promene na koži dolazi do trajnog razaranja folikula i proređenja kose.

Trihotilomanija je mentalni poremećaj koji podrazumeva ponavljajuće poteze izvlačenja kose, često kao način samooštećenja. Ova navika može dovesti do očiglednog gubitka kose, što može biti teško kontrolisati bez odgovarajuće terapije.

Opadanje kose posle porođaja

Oko 50% žena izgubi mnogo više kose nego što je uobičajeno nakon porođaja.

Šta je uzrok tome?

Tokom trudnoće, nivo estrogena u telu raste, a kao posledica toga kosa postaje vitalna i bukvalno buja na glavi. Nakon porođaja, nivo estrogena u telu opada, a sa njime na žalost i vaša kosa. Tokom drugog stanja faza rasta kose traje duže i opadanje jedva da se javlja. Međutim nakon porođaja, sve to što je 9 meseci raslo na vašoj glavi dođe na red da opadne. To će izazvati opadanje kose koje traje nekoliko meseci.

Pročitajte više o tome na ovom linku: Kako ublažiti opadanje kose posle porođaja?

Opadanje kose na pečate kod žena

Opadanje kose na pečate naziva se stručno alopecija areata.

opadanje kose u pečatima kod žena

To je autoimuna bolest koje pogađa 2%  ukupne populacije. Kod žena sa ovim problemom, imune ćelije napadaju folikul dlake i javlja se naglo opadanje kose na pečate.

Okidač za ovo nekada je stres.

Ipak, najčešće, ovavrsta opadanja kose uzrokovana je autoimunim poremećajem, gde imuni sistem tela greškom napada sopstvene folikule dlake. Kao rezultat toga, folikuli postaju oštećeni i kosa opada u ograničenim oblastima, stvarajući karakteristične pečate na koži. Alopecija areata može se javiti iznenada i uzrokovati različite stepene ćelavosti, a njeni tačni uzroci i mehanizmi i dalje su predmet istraživanja.

Saznajte sve o opadanju kose na krugove!

Gubitak kose na zaliscima kod žena

Zalisci kod žena takođe mogu da stvaraju problem. Nekad je to jednostavno tako, geneteski predodređeno. Kosa može biti gusta, ali sa zaslicima. To obično karakteriše one ljude za koje kažemo da imaju visoko čelo.

Međutim, kada počne da opada i da se tanji na zaliscima, to je već problem. Zalisci su mnogo vidljiviji kod muškaraca jer imaju kratku kosu, ali ni žene nisu pošteđene ovog fenomena. Na opadanje kose na zaliscima kod žena uglavom utiče starenje, a mogu ga prouzrokovati i geni, stres, loša nega kose, lekovi i terapije.

Proređivanje kose kod žena

Proređivanje kose  nije redak slučaj, posebno ako je kosa već uveliko opadala u većoj meri. To znači da neko vreme opada više nego što je uobičajeno ( a uobičajeno je oko 100 dlaka dnevno). Usled toga sve manje se vidti kosa, a sve više koža glave i teme. Naša lepota se ogleda u lepoj i negovanoj kosi, a kada je njeno zdravlje narušeno, to se odmah primeti.

Zaista je teško sakriti proređenost kose. Možete jedino da probate sa frizurama za retku kosu. Mnogim ženama je proređivanje kose traumatično i ova pojava im utiče na kvalitet života.

Kako biste uspeli da sanirate ovaj problem, moraćete da promenite svoj način života, način ishrane,nezdrave navike. Na kraju krajeva, bitno je i koji šampon koristite. Izaberite šampon za rast kose i koji će učiniti da se kosa obnovi iz korena.

Kako izlečiti opadanje kose kod žena?

Lečenje opadanja kose kod žena zahteva konsultaciju sa dermatologom, koji treba da ustanovi koji je tačan uzrok nastanka ovog problema  i koje je tačno alopecia u pitanju. Pregled trihologa takođe može biti od velike koristi. Ove preglede nekad imate i besplatno po apotekama u sklopu raznih promocija.

Nekad je ovu pojavu moguće rešiti hormonskom terapijom, jer kod žena oni igraju ozbiljnu ulogu na mnogim poljima i uzrokuju retku i tanku kosu.

Nekada je dovoljno samo primeniti pravilnu negu kose.

Vrlo često je ovaj problem kombinacija nekoliko faktora, pa je i lečenje kombinacija različitih tretmana.

Važna je dijagnostika, jer od uzroka zavisi dalji tretman.

 • Krvne analize se često koriste kako bi se proverili nivoi vitamina i minerala, kao i hormoni štitne žlezde i seksualni hormoni, jer neravnoteža u ovim parametrima može biti povezana s gubitkom kose.
 • Trihoskopija je metoda koja omogućava detaljan pregled vlasišta i kose pomoću posebnog mikroskopa, dok biopsija kože glave može pružiti direktnu analizu tkiva kako bi se identifikovale promene povezane s određenim tipovima gubitka kose.

Smatra se da čak trećina osoba koje imaju problem sa proređenom kosom i njenim gubitkom nije potražila nikakvo rešenje – delom zbog neinformisanosti, delom zbog toga što ih je bilo sramota da izlože svoj problem nekome.

A evo šta može biti rešenje za opadanje kose kod žena.

Pravilna nega je ono što već danas možete primeniti

Znate li šta vam je potrebno za to? Kada imate problem sa opadanjem kose, potrebni su vam blagi i prirodni šamponi sa aktivnim sastojcima koji hrane koren dlake i omogućavaju formiranje jačeg folikula i rast nove kose normalne debljine i kvaliteta. Većina šampona koje koristimo sadrže sulfate koji dodatno isušuju ,oštećuju i istanjuju kosu i to sasvim sigurno nije dobar lek protiv opadanja kose kod žena.

Ono što je isto karakterističnije za žene nege za muškarce, a što možemo svrstati u pravilnu negu,  jeste i grubo tretiranje kose. Nemojte mnogo da je zatežete, da je grubo češljate i kidate , svakodnevno fenirate ili peglate ako želite da je zadržite na glavi.

Vođenje računa o ishrani

I ovo može biti jedan od dobrih načina da delujete na one unutrašnje okidače ovog problema. Gubitak kose može izazvati nedostatak vitamina D, kalicjuma,cinka, nedostatak proteina u ishrani  i anemija, odnosno manjak gvožđa u krvi.

72% žena koje imaju problem sa opadanjem kose usled viška muških hormona, takođe ima i problem sa nedostatkom gvožđa u krvi.

Pročitajte i zašto je kompleks vitamina B značajan za kosu.

Gvožđe je neophodno za prenos kiseonika do folikula dlake, dok cink podržava normalan rast kose i održava zdravlje skalpa.

Vitamin D igra ključnu ulogu u regeneraciji folikula dlake, dok vitamini B kompleksa, poput biotina, pomažu u održavanju jačine i strukture kose.

Maske protiv opadanja kose

Za lečenje ženskog opadanja kose možete isprobati i razne prirodne maske i prirodna ulja, posebno onda kada ustanovite da je neki spoljašnji faktor uzrok ove neprijatne pojave.  Za ponovni i brzi rast kose odlična su ulja lavande, kokosovo ulje, ricinusovo ulje za kosu, ulje žalfije i ruzmarina.

Ovde nađite sjajne recepte: maske za rast kose

Stav prema problemu

Ako vam pogled u ogledalo svaki dan budi užasne emocije, upetljaćete se u klupko stresa, ružnih emocija, uzroka i posledica koje čete teško razmrsiti. Dakle, za lečenje opadanja kose kod žena neophodno je prihvatiti stanje se kojim se suočavate i zatim smireno naći rešenje. Da biste to lakše uradili , svatujemo sldeće:

 • Pridružite se grupama za podršku i nađite ljude sa sličnim problemom. Razmenjujete iskustva. Mnogo je lakše kada shvatite da niste jedini sa tim problemom.
 • Priključite se online grupama koje se bave ovim problemom, ako vam je neprijatno da o tome diksutujte uživo ili niste u prilici da nađete grupu ljudi sa kojima biste uživo razmenili savete i iskustva.
 • Razgovarajte o svom problemu sa pirijateljima, porodicom, sa nekim u koga imate poverenja. Zajedničkim snagama lakše ćete doći do stadijuma da prihvatite svoj problem i lakše podnositi stres kada znate da imate podršku vama bliskih ljudi.
 • Pokrijte kosu nekim detaljem ili nađite način češljanja koji neće isticati da je vaša kosa proređena. Od koristi mogu biti i fiberi za kosu. Na taj način vaše samopouzdanje neće biti toliko poljuljano.
 • Porazgovarajte sa svojim lekarom o lekovima koje koristite.  Neki lekovi takođe mogu biti uzrok ovog problema. Poslednje što treba da radite jeste da ćutite i mislite da je opadaje kose kod žena normalno i ne zahteva reakciju.
 • Budite strpljivi. Kosi ipak treba neko vreme da se oporavi i poraste dovoljno da vidite rezultate.

Da biste se rešili ovog problema trajno, važno je da postupite pametno i koriste bezbedan tretman. Zato nikako ne treba da uzimete neke lekove na svoju ruku, jer čak ni višak vitamina nije poželjan, a kamoli nekih drugih lekova za koje ste čuli da su magični. Svaka osoba je specifična i ono što je bio pomoglo  nekome nije univerzalan primer koji možete primeniti na sebi.

Minoksidil za žensko opadanje kose – da ili ne?

Dermatolozi često preporučuju minoksidil 5% rastvor za lečenje opadanja kose.

Minoxidil je topički tretman koji se koristi za opadanje kose kod žena. Pre nego što počnete koristiti ovaj tretman, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom ili dermatologom kako biste utvrdili ispravnu dozu i primenu, kao i da biste razgovarali o potencijalnim nuspojavama. On se obično nanosi direktno na skalp i može zahtevati redovnu primenu tokom nekoliko meseci kako bi se postigli vidljivi rezultati. Moguće nuspojave uključuju iritaciju kože, svrab i crvenilo na tretiranom području. Važno je pridržavati se uputstava i pridržavati se saveta medicinskog stručnjaka prilikom korišćenja minoksidila kako biste postigli najbolje moguće rezultate i minimizirali rizik od nuspojava.

Prirodni lek protiv opadanja kose kod žena

Kako bi se rešile prekomernog opadanja kose možemo se okrenuti prirodnim rešenjima.

Sastojci koji se nalaze u prirodnim preparatima omogućavaju nam da pojačamo prokrvljenost, ojačamo kosu i samim tim sačuvamo njenu bujnost.

Biljni šamponi su odlično rešenje za ovaj problem jer se lako koriste, imaju ekatrakate, ulja i prirodne komplekse. Oni pomažu da se kosa oporavi, hidrira, ojača ali i nahrani. Njihovom redovnom primenom može se značajno poboljšati izgled naše frizure, ali i sprečiti opadanje dlaka.

Kvalitetna ishrana – Raznovrsna i kvalitetna ishrana je veoma bitna za sprečavanje opadanja kose, ali i njenu otpornost. Trudite se da unosite što više svežih i zdravih namirnica, vitamina i minerala kako bi vaša kosa ostala gusta i manje opadala.

Korišćenje obloga sa belim lukom – On je poznat po sprečavanju opadanja kose jer utiče na sprečavanje širenja bakterija i gljivica zbog čega smanjuje mogućnost upala. Sasdrži sastojke kao što su fosfor, selen, vitamin C. Omogućava bolju cirkulaciju i smanjuje šansu za razvoj peruti. Sve su to razlozi zbog čega kosa može mnogo manje opadati ako se koristi. Pročitajte više o tome:

Bombastični efekti koje pruža beli luk za kosu

Povećajte masažu kose eteričnim uljima – U tu svrhu možete upotrebiti ricinusovo ili ruzmarinovo ulje. Masaža skalpa bi trebala da bude na vlažnoj kosi. Dovoljno je upotrbiti par kapljica ulja i nanositi laganim kružnim pokretima. Nakon toga možete oprati kosu blagim šamponom i isprati je temeljno. Postupak bi trebalo ponavljati bar jednom nedeljno.

Ako ništa od ovoga što možete sami ne pomaže, potražite stručnu pomoć.

Specijalizovane klinike koje leče opadanje kose kod žena

Treba da znate da i postoje i klinike za rešavanje problema opadanja kose . U takvim klinikama rade se tretmani protiv opadaja kose koji čine da se kosa oporavi i da prestane da opada, a za koje je potrebna stručnost i edukacija.

Takođe, radi se i transplantacija kose kod žena.

Najpopularniji nehirurški tretmani su:

 • mezoterapija kose, kojom se u skalp ubrizgava određen koktel supstanci koje podstiču folikule na rad i rast nove kose
 • PRP tretman kose, tretman u kojem se u skalp ubrizgava sopstvena krvna plazma i faktori rasta koji se nalaze u njoj stimulišu rast kose
 • mikropigmentacija skalpa– tretman koji ne rešava problem opadanja kose, ali može rešiti problem nedostatka samopouzdanja usled retke kose. Podarzumeva se da se procedurom sličnoj tetovaži bukvalno iscrtaju dlake na koži glave. Ovo bolji efekat daje kada je kosa kratka, pa je razlika  između pravih i ovakvih dlaka nevidljiva.

Ako je  uzrok problema neka bolest, kao recimo nedovoljno aktivna štitna žlezda , terapija hormonima  je način da opravite kosu, a i za to vam treba savet lekara.

Problem je kompleksan, ali svakako možete učiniti napor da ne otežavate svojoj kosi pokušaj da raste.

Ono u čemu nikako ne možete pogrešiti jeste izbor šampona bez sulfata sa aktivnim sastojcima na prirodnoj bazi koji stimulišu rast kose i razvoj folikula. U nekim slučajevima je ovakav tretman sasvim dovoljan da rešite svoj problem. Pa zato, savetujemo da lečenje gubitka kose kod žena započnete od toga!

Reference: 

https://doi.org/10.1007/s40257-019-00479-x

https://doi.org/10.1111/ics.12286

https://doi.org/10.1371%2Fjournal.pone.0175904

https://www.niams.nih.gov/health-topics/alopecia-areata

https://doi.org/10.1016/j.jaad.2005.11.1104