Pobedite opadanje kose kod žena!

Otkrijte zašto se javlja opadanje kose kod žena i šta da uradite po tom pitanju. Rešenja ima, samo treba prvo upoznati pravi uzrok problema. Kod žena se to nekad razlikuje u odnosu na muškarce, a evo i kako!

Muškarci nisu jedini kojima opada kosa. Veliki broj pripadnica lepšeg pola takođe ima ovaj problem. S obzirom da je kosa na neki način ukras jedne žene, ovaj problem može postati mnogo ozbiljniji, posebno onda kada se gubitak kose odrazi i na naše samopouzdanje. Do toga skoro neminovno dolazi onda kada vaša kosa postane vidljivo istanjena i kada je problem postane nemoguće zakamuflirati drugačijom frizurom.

Ali zašto uopšte dolazi do ovoga i da li je svako opadanje kose isto?

Opadanje kose kod žena uzroci i simptomi

gubitak kose kod žena

 

Svima može da opada kosa i u nekoj meri je to normalno. Uzroci pojačanog opadanja kose su različiti.

Kada su žene u pitanju, onda gubitak kose može imati specifičnu šemu po kojoj se javlja. Može se desiti u bilo kojem uzrastu, ali isto tako može biti povezano sa procesom starenja. Realno gledano, žene svašta rade sa svojom kosom da bi izgledale privlačnije i lepše i jedan od uzroka opadanja jeste svakako taj spoljašnji uticaj na dlaku. Pravilna nega kose tada je imperativ za njen oporavak i prirodni šamponi su ono što može pomoći da se kosa oporavi od hemijskog šoka koji je doživela. Moja prijateljica Irena je samo uz adekvatan izbor šampona dobila gustu kosu kojm se sada ponosi. Pročitajte njeno iskustva od reči do reči: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Opadanje kose kod žena ima i neke sebi svojstvene uzroke i ne zavisi samo od površinskih uticaja,već i od toga šta se dešava ispod površine – unutar ženskog tela!

Da biste razumeli uzroke ženskog opadanja kose, treba napomenuti da rast dlake prolazi kroz tri faze:

 • Prva faza je anagna. Ova faza traje između dve i osam godina i tokom nje folikuli omogućavaju kosi da raste.
 • Druga faza je katagena i traje dve do tri nedelje. U ovoj fazi, folikul dlake se skuplja i kosa stagnira i prestaje sa rastom.
 • Treća faza je telogena i ona traje dva do četiri meseca. Tokom ovog perioda, dlaka opada, folikul miruje i priprema se za rast nove dlake.

Ovo je ukratko ciklus života jedne dlake.

Ako primetite da vaša dlaka opada, možda ćete posumnjati i na difuzno opadanje kose, koje podrazumeva da dlaka prevremeno ispada sa temena, jer joj je zapravo poremećen ciklus rasta.

Oko 80-90% kose na našoj glavi je u fazi rasta odnosno u anagenoj fazi.

Gubitak kose kod žena je specifičan i manifestuje se uglavnom na sledeći način:

Kosa počnje da se tanji, obično na vrhu glave. Na početku, izgleda kao da se razdeljak malo proširio, a kasnije kosa postaje sve ređa i ređa oko njega. Posebno bude pogođena i linija kose koja dodiruje čelo.

A šta se u stvari dešava?

Folikuli dlake koji miruju,  u sledećem ciklusu postaju manji i stvaraju dlake koje su kraće, tanje, slabije i lomljive. Tokom vremena, može se desiti i  da folikuli potpuno prestanu da proizvode dlake.

Iako ovakav razvoj situacije dovodi do tanjenja kose i njenog proređivanja i opadanja, žene će, za razliku od mušakraca, retko ostati potpuno ćelave

Kao što smo rekli , opadanje kose kod žena ima neke svoje specifične uzroke i ovo su neki do njih:

 • Genetika. Da li je opadanje kose nasledno? Itekako može da bude!Ukoliko su vaša majka, baka i ostale žene u porodici (a posebno po ženskoj liniji)  imale problem sa opadanjem kose, možete kriviti gene za vaš problem.
 • Menopauza. Ovo je prilično turbulentno vreme za svaku ženu kada telo prolazi kroz razne promene. U menopauzi, nivo estrogena u telu opada, a to se može ogledati u izgledu kose koja postaje suva i počinje da opada.U isto vreme i koža trpi slilne promene, postaje suva i sklonija borama.
 • Porođaj je još jedan buran period u životu žena koji može da izazove promene na kosi, a opet su uzrok tome ženski hormoni.
 • Policistični jajnici kao uzrok opadanja kose imaju višak muških hormona – androgena. I ovaj disbalans hormona u telu žene dovodi do opadanja kose, dok istovremeno dlake mogu da se pojave na drugim mestima, nekarakterističnim za žensko telo, kao recimo na bradi. Ovo je vrlo često i uzrok potkožnih bubuljica.
 • Kontraceptivne pilule mogu da dovedu do proređene kose kod žena ukoliko se naglo prekine njihovo uzimanje.
 • Stresopadanje kose od stresa može zaista da naruši vaš životni balans. Moguće je da ste u proteklom periodu bili stalno nervozni, a to može da se odrazi na vašu kosu. Depresija takođe može da bude zaslužna za kosu koja je naglo počela da opada, pa kosa može da opada i u pramenovima. 
 • Štitna žlezda može da uzrokuje opadanje kose kod žena, posebno kada je njena funkcija oslabljena. Neki lekovi koji se piju za njeno lečenje, poput karbimazola i propiltiouracila imaju nus pojave, kao što je pojačano opadanje kose.
 • Svrab skalpa može da bude povezan sa pojavom peruti, sa stresom ili sa pogrešnim šamponom. Svi ovi činioci dovode do opadanja kose. 
 • Gojaznost može da se javi zbog policističnih jajnika, poremećaja hormona ili zbog nezdrave ishrane i neredovne fizičke aktivnosti. Indirektno, gojaznost može da uzrokuje mašćenje kose, pojave peruti i opadanje kose.
 • Nedostatak vitamina u ishrani dovešće do toga da kosa kod žena opada. Saznajte i koji su to neophodni vitamini za lepu kosu
 • Nedostatak cinka – naše telo ne može da proizvodi nove ćelije, ako mu fali cinka, pa tako dolazi i do sporijeg rasta kose i do značajnog opadanja. Ovde pročitajte o značaju cinka za kosu

Ono što nije specifično samo za žene, jesu oni drugi uzroci opadanja kose koji podjedanko pogađaju žene i muškarce, kao što su stres, loša ishrana, promene na koži glave kao što su seboroični dermatitis i perut.

Opadanje kose posle porođaja

Oko 50% žena izgubi mnogo više kose nego što je uobičajeno nakon porođaja.

Šta je uzrok tome?

Tokom trudnoće, nivo estrogena u telu raste, a kao posledica toga kosa postaje vitalna i bukvalno buja na glavi. Nakon porođaja, nivo estrogena u telu opada, a sa njime na žalost i vaša kosa. Tokom trudnoće faza rasta kose traje duže i opadanje jedva da se javlja. Međutim nakon porođaja, sve to što je 9 meseci raslo na vašoj glavi dođe na red da opadne. Neke žene dožive tako ozbiljnije opadanje kose koje traje nekoliko meseci.

Pročitajte više o opadanju kose posle porođaja i kako ga sprečiti!

 

Opadanje kose na pečate

opadanje kose u pečatima kod žena

Opadanje kose na pečate naziva se stručno alopecija areata. To je autoimuna bolest koje pogađa 2%  ukupne populacije. Kod žena sa ovim problemom, imune ćelije napadaju folikul dlake i javlja se naglo opadanje kose na pečate.

Saznajte sve o opadanju kose na krugove!

Gubitak kose na zaliscima kod žena

Zalisci kod žena takođe mogu da stvaraju problem. Nekad je to jednostavno tako, geneteski predodređeno. Kosa može biti gusta, ali sa zaslicima i ne opada. Međutim, kada počne da opada i da se tanji na zaliscima, to je već problem. Zalisci su mnogo vidljiviji kod muškaraca jer imaju kratku kosu, ali ni žene nisu pošteđene ovog fenomena. Opadanje kose na zaliscima kod žena uglavom dolazi sa godinama, a mogu ga prouzrokovati i geni, stres, loša nega kose, lekovi i terapije.

Proređivanje kose kod žena

Proređivanje kose  nije redak slučaj, posebno ako je kosa već uveliko opadala u većoj meri. Naša lepota se ogleda u lepoj i negovanoj kosi, a kada je njeno zdravlje narušeno, to se odmah primeti.

Zaista je teško sakriti proređenost kose. Možete jedino da probate sa frizurama za retku kosu. Mnogim ženama je proređivanje kose traumatično i ova pojava im utiče na kvalitet života. 

Kako biste uspeli da sanirate ovaj problem, moraćete da promenite svoj način života, način ishrane,nezdrave navike. Na kraju krajeva, bitno je i koji šampon koristite. Izaberite šampon za rast kose i koji će učiniti da se kosa obnovi iz korena. 

Kako protiv opadanja kose kod žena

Lečenje proređene kose kod žena zahteva konsultaciju sa dermatologom, koji treba da ustanovi koji je tačan uzrok nastanka ovog problema. Nekad je ovu pojavu moguće rešiti hormonskom terapijom, jer kod žena oni igraju ozbiljnu ulogu na mnogim poljima i uzrokuju retku i tanku kosu.

Nekada je dovoljno samo primeniti pravilnu negu kose.

Vrlo često je ovaj problem kombinacija nekoliko faktora, pa i lečenje treba da bude kombinovano.

Smatra se da čak trećina osoba koje imaju problem sa proređenom kosom i njenim gubitkom nije potražila nikakvo rešenje – delom zbog neinformisanosti, delom zbog toga što ih je bilo sramota da izlože svoj problem nekome.

Kako izlečiti opadanje kose kod žena?

1.Pravilna nega je ono što već danas možete primeniti. Znate li šta vam je potrebno za to? Kada imate problem sa opadanjem kose, potrebni su vam blagi i prirodni šamponi sa aktivnim sastojcima koji hrane koren dlake i omogućavaju formiranje jačeg folikula i rast nove kose normalne debljine i kvaliteta. Većina šampona koje koristimo sadrže sulfate koji dodatno isušuju ,oštećuju i istanjuju kosu i to sasvim sigurno nije dobar lek  protiv opadanja kose kod žena.

Ono što je isto karakterističnije za žene nege za muškarce, a što možemo svrstati u pravilnu negu,  jeste i grubo tretiranje kose. Nemojte mnogo da je zatežete, da je grubo češljate i kidate , svakodnevno fenirate ili peglate ako želite da je zadržite na glavi.

2.Vođenje računa o ishrani može biti jedan od dobrih načina da delujete na one unutrašnje okidače ovog problema. Gubitak kose može izazvati nedostatak vitamina D, kalicjuma,cinka, nedostatak proteina u ishrani  i anemija, odnosno manjak gvožđa u krvi.

72% žena koje imaju problem sa opadanjem kose usled viška muških hormona, takođe ima i problem sa nedostatkom gvožđa u krvi.

Pročitajte koji su to neophodni  vitamini i minerali za kosu.

3. Za lečenje ženskog opadnaja kose možete isprobati i razne prirodne maske i prirodna ulja, posebno onda kada ustanovite da je neki spoljašnji faktor uzrok ove neprijatne pojave.  Za ponovni i brzi rast kose odlična su ulja lavande, kokosovo ulje, ricinusovo ulje za kosu, ulje žalfije i ruzmarina.

4.Stav prema problemu je od velikog značaja. Ako vam pogled u ogdledalo svaki dan budi užasne emocije, upetljaćete se u klupko stresa, ružnih emocija, uzroka i posledica koje čete teško razmrsiti. Dakle, za lečenje opadanja kose kod žena neophodno je prihvatiti stanje se kojim se suočavate i zatim smireno naći rešenje. Da biste to lakše uradili , svatujemo sldeće:

 • Pridružite se grupama za podršku i nađite ljude sa sličnim problemom. Razmenjujete iskustva. Mnogo je lakše kada shvatite da niste jedini sa tim problemom.
 • Priključite se online grupama koje se bave ovim problemom, ako vam je neprijatno da o tome diksutujte uživo ili niste u prilici da nađete grupu ljudi sa kojima biste uživo razmenili savete i iskustva.
 • Razgovarajte o svom problemu sa pirijateljima, porodicom, sa nekim u koga imate poverenja. Zajedničkim snagama lakše ćete doći do stadijuma da prihvatite svoj problem i lakše podnositi stres kada znate da imate podršku vama bliskih ljudi.
 • Pokrijte kosu nekim detaljem ili nađite način češljanja koji neće isticati da je vaša kosa proređena. Na taj način vaše samopouzdanje neće biti toliko poljuljano.
 • Porazgovarajte sa svojim lekarom o lekovima koje koristite.  Neki lekovi takođe mogu biti uzrok ovog problema. Poslednje što treba da radite jeste da ćutite i mislite da je opadaje kose kod žena normalno i ne zahteva reakciju.
 • Budite strpljivi. Kosi ipak treba neko vreme da se oporavi i poraste dovoljno da vidite rezultate.

Da biste se rešili ovog problema trajno, važno je da postupite pametno i koriste bezbedan tretman. Zato nikako ne treba da uzimete neke lekove na svoju ruku, jer čak ni višak vitamina nije poželjan, a kamoli nekih drugih lekova za koje ste čuli da su magični. Svaka osoba je specifična i ono što je bio pomoglo  nekome nije univerzalan primer koji možete primeniti na sebi.

Dermatolozi često preporučuju minoksidil 5% rastvor za lečenje opadanja kose. Imajte na umu da on može izazvati crvenilo, svrab, osip ,iritacije pa je jako važno  kakvom stanju vam je koža skalpa. Ukoliko je suva i oštećena, neće vam prijati i zato nemojte da ga uzimate na svoju ruku.

 

Specijalizovane klinike protiv opadanja kose kod žena

Treba da znate da i postoje i klinike za rešavanje problema opadanja kose . U takvim klinikama rade se tretmani protiv opadaja kose koji čine da se kosa oporavi i da prestane da opada, a za koje je potrebna stručnost i edukacija.

Takođe, radi se i transplantacija kose kod žena

Najpopularniji nehirurški tretmani su:

 • mezoterapija kose, kojom se u skalp ubrizgava određen koktel supstanci koje podstiču folikule na rad i rast nove kose
 • PRP tretman kose, tretman u kojem se u skalp ubrizgava sopstvena krvna plazma i faktori rasta koji se nalaze u njoj stimulišu rast kose
 • mikropigmentacija skalpa– tretman koji ne rešava problem opadanja kose, ali može rešiti problem nedostatka samopouzdanja usled retke kose. Podarzumeva se da se procedurom sličnoj tetovaži bukvalno iscrtaju dlake na koži glave. Ovo bolji efekat daje kada je kosa kratka, pa je razlika  između pravih i ovakvih dlaka nevidljiva.

Ako je  uzrok problema neka bolest, kao recimo nedovoljno aktivna štitna žlezda , terapija hormonima  je način da opravite kosu, a i za to vam treba savet lekara.

Ono u čemu nikako ne možete pogrešiti jeste izbor šampona bez sulfata sa aktivnim sastojcima na prirodnoj bazi koji stimulišu rast kose i razvoj folikula. U nekim slučajevima je ovakav tretman sasvim dovoljan da rešite svoj problem. Pa zato, savetujemo da lečnje opadanja kose kod žena započnete od toga!