Pobedite opadanje kose kod žena!

Pobedite opadanje kose kod žena!

Otkrijte zašto se javlja opadanje kose kod žena i šta je rešenje. Kod žena se to nekad razlikuje u odnosu na muškarce, a evo i kako!

Muškarci nisu jedini kojima opada kosa. Veliki broj pripadnica lepšeg pola takođe ima ovaj problem. S obzirom da je kosa na neki način ukras jedne žene, ovaj problem može postati mnogo ozbiljniji, posebno onda kada se gubitak kose odrazi i na naše samopouzdanje. Do toga skoro neminovno dolazi onda kada vaša kosa postane vidljivo istanjena i kada je problem postane nemoguće zakamuflirati drugačijom frizurom.

Ali zašto uopšte dolazi do ovoga i da li je svako opadanje kose isto?

Opadanje kose kod žena uzroci i simptomi

Svima može da opada kosa i u nekoj meri je to normalno. Uzroci pojačanog opadanja kose su različiti.

gubitak kose kod žena

Kada su žene u pitanju, onda gubitak kose može imati specifičnu šemu po kojoj se javlja. Može se desiti u bilo kojem uzrastu, ali isto tako može biti povezano sa procesom starenja.

Realno gledano, žene svašta rade sa svojom kosom da bi izgledale privlačnije i lepše i jedan od uzroka gubitka kose kod žena jeste svakako taj spoljašnji uticaj na dlaku. Pravilna nega kose tada je imperativ za njen oporavak i prirodna rešenja su ono što može pomoći da se kosa oporavi od hemijskog šoka koji je doživela.

Moja prijateljica Irena je samo uz jedno takvo prirodno i jednostavno rešenje dobila gustu kosu kojm se sada ponosi. Njena kosa više ne opada, zdravija je i brže raste. I vaša može postati takva ako pokušate sa onom što je njoj pomoglo. O čemu se radi? Pročitajte iz njenog iskustva na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Opadanje kose kod žena ima i neke sebi svojstvene uzroke i ne zavisi samo od površinskih uticaja,već i od toga šta se dešava ispod površine – unutar ženskog tela!

Da biste razumeli uzroke ženskog opadanja kose, treba napomenuti da rast dlake prolazi kroz tri faze:

 • Prva faza je anagna. Ova faza traje između dve i osam godina i tokom nje folikuli omogućavaju kosi da raste.
 • Druga faza je katagena i traje dve do tri nedelje. U ovoj fazi, folikul dlake se skuplja i kosa stagnira i prestaje sa rastom.
 • Treća faza je telogena i ona traje dva do četiri meseca. Tokom ovog perioda, dlaka opada, folikul miruje i priprema se za rast nove dlake.

Ovo je ukratko ciklus života jedne dlake.

Ako primetite da vaša dlaka opada, možda ćete posumnjati i na difuzno opadanje kose, koje podrazumeva da dlaka prevremeno ispada sa kože glave, jer joj je zapravo poremećen ciklus rasta.

Oko 80-90% kose na našoj glavi je u fazi rasta odnosno u anagenoj fazi.

Obrazac gubitka kose kod žena je specifičan i manifestuje se uglavnom na sledeći način:

Kosa počnje da se tanji, obično na vrhu glave. Na početku, izgleda kao da se razdeljak malo proširio, a kasnije kosa postaje sve ređa i ređa oko njega i kosa postane proređena. Posebno bude pogođena i linija kose koja dodiruje čelo.

A šta se u stvari dešava?

Folikuli dlake koji miruju,  u sledećem ciklusu postaju manji i stvaraju dlake koje su kraće, tanje, slabije i lomljive. Tokom vremena, može se desiti i  da folikuli potpuno prestanu da proizvode dlake.

Iako ovakav razvoj situacije dovodi do tanjenja kose i njenog proređivanja i opadanja, žene će, za razliku od mušakraca, retko ostati potpuno ćelave.

Kao što smo rekli , opadanje kose kod žena ima neke svoje specifične uzroke i ovo su neki do njih:

 • Genetika. Da li je opadanje kose nasledno?  Itekako može da bude! Ukoliko su vaša majka, baka i ostale žene u porodici (a posebno po ženskoj liniji)  imale problem sa opadanjem kose, može biti u pitanju nasledni gubitak kose.
 • Menopauza. Ovo je prilično turbulentno vreme za svaku ženu kada telo prolazi kroz razne promene. U menopauzi, nivo estrogena u telu opada, a to se može ogledati u izgledu kose u menopauzi koja postaje suva i počinje da opada.U isto vreme i koža trpi slilne promene, postaje suva i sklonija borama.
 • Porođaj je još jedan buran period u životu žena koji može da izazove promene na kosi, a opet su uzrok tome ženski hormoni.
 • Policistični jajnici kao uzrok gubitka kose imaju višak muških hormona – androgena. I ovaj disbalans hormona u telu žene dovodi do gubitka kose, dok istovremeno dlake mogu da se pojave na drugim mestima, nekarakterističnim za žensko telo, kao recimo na bradi. Ovo je ženska androgena alopecija.
 • Kontraceptivne pilule mogu da dovedu do proređene kose kod žena ukoliko se naglo prekine njihovo uzimanje.
 • Stresopadanje kose od stresa može zaista da naruši vaš životni balans. Moguće je da ste u proteklom periodu bili stalno nervozni, a to može da se odrazi na vašu kosu. Depresija takođe može da bude zaslužna što ženama opada kosa, pa može da opada i u pramenovima.
 • Štitna žlezda može da uzrokuje kosa kod žena opada, posebno kada je njena funkcija oslabljena. Neki lekovi koji se piju za njeno lečenje, poput karbimazola i propiltiouracila imaju nus pojave, kao što je pojačano opadanje kose.
 • Svrab skalpa može da bude povezan sa pojavom peruti, sa stresom ili sa pogrešnim šamponom. Svi ovi činioci dovode do gubljenja kose.
 • Gojaznost može da se javi zbog policističnih jajnika, poremećaja hormona ili zbog nezdrave ishrane i neredovne fizičke aktivnosti. Indirektno, gojaznost može da uzrokuje mašćenje kose, pojave peruti i gubitak kose kod žena
 • Nedostatak vitamina u ishrani dovešće do toga da kosa kod žena opada. Saznajte i koji su to neophodni vitamini za lepu kosu.
 • Nedostatak cinka – naše telo ne može da proizvodi nove ćelije, ako mu fali cinka, pa tako dolazi i do sporijeg rasta kose i do značajnog opadanja. Ovde pročitajte o značaju cinka za kosu

Ono što nije specifično samo za žene, jesu oni drugi uzroci opadanja kose koji podjedanko pogađaju žene i muškarce, kao što su stres, loša ishrana, promene na koži glave kao što su seboroični dermatitis i perut.

Hormonsko opadanje kose kod žena

Imate veoma izraženo opadanje kose? Moguće je da je uzrok ove pojave disbalans hormona. Ovo nije toliko retka pojava. Žene su su često podložne raznim variranjima koncentracije hormona, koji mogu rezultirati na naveden način, ali koji su u pitanju?

 • Testosteron nije samo muški hormon. Njega imamo i mi žene, ali u manjim količinama. Nažalost često se dešava da dlaka i koren postaju tanji. Tada dolazi do opadanja kose ukoliko se poveća njegova količina u našem telu. DHT receptor spada među glavne razloge zašto gubimo vlasi. On ima izrazito jak uticaj na našu kožu i dlake. Omogućava da koren dlake postane veoma osetljiv i oslabljen, zbog čega vremenom dolazi do opadanja dlaka. Za razliku od opadanja kose kod muškaraca, ovde to retko dovodi do potpune ćelavosti.
 • Estrogen i progesteron u velikim količinama utiču povoljno na našu kosu. Oni su zaslužni za njenu dugotrajnost i bujnost, međutim kada dođe do disbalansa i opadanja nivoa ova dva hormona dolazi do pojačanog gubljenja vlasi. To se dešava jer u slučaju njihovog smanjenja kosa može ući u pasivnu fazu, dlaka se menja (istanjuje, slabi), dok koren dlake nije više toliko otporan i jak. Sve ove promene mogu doprineti jačem opadanju i manjem volumenu. Uticaj ovih hormona može se videti u trudnoći i posle nje. Tokom trudnoće, nivo estrogena raste i kosa buja. Nakon porođaja, mnoge žene se suoče sa pojačanim opadanjem kose upravo zato jer nivo estrogena opadne. Isto se dešava i u menopauzi. Nivo estrogena opada, pa i kosa pati.
 • Prolaktin spada u razloge zašto većini porodilja kosa opada u velikoj količini. On je uzrok zašto kosa slabije raste u periodu dojenja. Pod njihovim dejstvom dolazi do stagnacije razvoja i rasta dlake, zbog čega je kosa sklonija oštećenju i opadanju.
 • Kortizol odnosno hormon stresa je jedan od najvećih neprijatelja bujne i zdrave kose. On deluje na živtni ciklus naše kose, ako ga imamo u velikim količinama može doći do slabijeg rasta, ali i većih oštećenja kutikule.

Opada vam kosa već duže vreme? Možda ne bi bilo loše proveriti hormone štitne žlezde. Njihov značaj na stanje naše kose često je zanemaren. Usled njihovih dejstva naša dlaka može postati suva, lomljiva, sklona oštećenju. Slaba, oštećena  i beživotna kosa lako opada i utiče na slabiji rast.

Androgena alopecija kod žena

Ona nastaje usled dejstva androgenih hormona na našu kosu. Povišeni hromoni poput testosterona, DHT-a kao i androstenediona deluju na pojavu proređene kose. Ovo je veoma izraženo u prednjem delu skalpa zbog čega se i kod nas žena primećuje gubitak dlake. Navedena pojava je poznata kao androgena alopecija.

Moguće je da ste mislili da se javlja samo kod muškaraca. To jeste česta pojava kod jačeg pola, ali ni mi žene nismo pošteđene štetnog delovanja ovih hormona.

Proređenost koja se javlja ne mora biti ravnomerna. Česta je i slabija proređenost kod sredine. Ovo je posebno upadljivo ako se gleda razdeljak. Proređenost ove vrste neće nastati samo od sebe, zbog čega bi trebalo dodatno se informisati o ovom problemu.

Telogeni eflovium

Kod ove vrste opadanja kose rade se o fazi stagnacije rasta kose. Ovaj izraz se odnosi na period mirovanja kada kosa zbog određenog razloga (stresa, loše ishrane, hormona), u velikoj meri ulazi u ovu pasivnu fazu. Nakon nje javlja se opadanje, što može dovesti do velike proređenosti. Normalno je da nam određen broj dlaka bude u ovoj fazi. Ako je opadanje i proređenost veoma izražena uglavnom je znak da nešto nije u redu.

Trakciona alopecija

Ova vrsta opadanja kose nastaje usled delovanja na kosu  poput trenja, pravljenja frizura ili čupanja kose. Ponekad se dešava da ni ne primetimo zbog čega nam se javilo oštećenje.Često vučenje i čupanje kose oštećuje folikule dlake. Usled te stalne sile na njih, oni popuštaju i vremenom se tanje i slabije aktiviraju i žene počinju da gube kosu na određenim delovima glave.

Pročitajte više o tome:

Trakciona alopecija, posledica loših navika! Da li ih imate?

Može se desiti da u početku i ne primetite koliko je oštećenje. Par dlačica prilikom pravljenja punđe ili repa je normalna stvar, zar ne? Veći je problem ako ovakve stvari radimo previše često, jer tada postoji šansa da doprinesemo problemu.

Među uzroke trakcione alopecije mogu spadati i hemijska ili toplotna oštećenja kose . Zato nije preporučljivo previše česta primena fena, ili korišćenje jakog blanša za kosu.

Bolesti kao razlog opadanje kose kod žena

Bolesti spadaju među potencijalne razloge zašto gubimo kosu. Tako se neke žene bore sa psorijazom kose. Za neke bolesti smo čuli, dok su druge , kao recimo lichen planopilaris nedovoljno objašnjene. U navedenom slučaju radi se o vrsti stvaranja ožiljačnog tkiva na mestima gde se nalazio koren kose. Zbog ove promene na koži dolazi do trajnog razaranja folikula i proređenja kose.

Opadanje kose posle porođaja

Oko 50% žena izgubi mnogo više kose nego što je uobičajeno nakon porođaja.

Šta je uzrok tome?

Tokom trudnoće, nivo estrogena u telu raste, a kao posledica toga kosa postaje vitalna i bukvalno buja na glavi. Nakon porođaja, nivo estrogena u telu opada, a sa njime na žalost i vaša kosa. Tokom drugog stanja faza rasta kose traje duže i opadanje jedva da se javlja. Međutim nakon porođaja, sve to što je 9 meseci raslo na vašoj glavi dođe na red da opadne. To će izazvati opadanje kose koje traje nekoliko meseci.

Pročitajte više o tome na ovom linku: Kako ublažiti opadanje kose posle porođaja?

Opadanje kose na pečate kod žena

Opadanje kose na pečate naziva se stručno alopecija areata.

opadanje kose u pečatima kod žena

To je autoimuna bolest koje pogađa 2%  ukupne populacije. Kod žena sa ovim problemom, imune ćelije napadaju folikul dlake i javlja se naglo opadanje kose na pečate.

Saznajte sve o opadanju kose na krugove!

Gubitak kose na zaliscima kod žena

Zalisci kod žena takođe mogu da stvaraju problem. Nekad je to jednostavno tako, geneteski predodređeno. Kosa može biti gusta, ali sa zaslicima. To obično karakteriše one ljude za koje kažemo da imaju visoko čelo.

Međutim, kada počne da opada i da se tanji na zaliscima, to je već problem. Zalisci su mnogo vidljiviji kod muškaraca jer imaju kratku kosu, ali ni žene nisu pošteđene ovog fenomena. Na opadanje kose na zaliscima kod žena uglavom utiče starenje, a mogu ga prouzrokovati i geni, stres, loša nega kose, lekovi i terapije.

Proređivanje kose kod žena

Proređivanje kose  nije redak slučaj, posebno ako je kosa već uveliko opadala u većoj meri. To znači da neko vreme opada više nego što je uobičajeno ( a uobičajeno je oko 100 dlaka dnevno). Usled toga sve manje se vidti kosa, a sve više koža glave i teme. Naša lepota se ogleda u lepoj i negovanoj kosi, a kada je njeno zdravlje narušeno, to se odmah primeti.

Zaista je teško sakriti proređenost kose. Možete jedino da probate sa frizurama za retku kosu. Mnogim ženama je proređivanje kose traumatično i ova pojava im utiče na kvalitet života.

Kako biste uspeli da sanirate ovaj problem, moraćete da promenite svoj način života, način ishrane,nezdrave navike. Na kraju krajeva, bitno je i koji šampon koristite. Izaberite šampon za rast kose i koji će učiniti da se kosa obnovi iz korena.

Kako izlečiti opadanje kose kod žena?

Lečenje opadanja kose kod žena zahteva konsultaciju sa dermatologom, koji treba da ustanovi koji je tačan uzrok nastanka ovog problema  i koje je tačno alopecia u pitanju. Pregled trihologa takođe može biti od velike koristi. Ove preglede nekad imate i besplatno po apotekama u sklopu raznih promocija.

Nekad je ovu pojavu moguće rešiti hormonskom terapijom, jer kod žena oni igraju ozbiljnu ulogu na mnogim poljima i uzrokuju retku i tanku kosu.

Nekada je dovoljno samo primeniti pravilnu negu kose.

Vrlo često je ovaj problem kombinacija nekoliko faktora, pa je i lečenje kombinacija različitih tretmana.

Smatra se da čak trećina osoba koje imaju problem sa proređenom kosom i njenim gubitkom nije potražila nikakvo rešenje – delom zbog neinformisanosti, delom zbog toga što ih je bilo sramota da izlože svoj problem nekome.

1. Pravilna nega je ono što već danas možete primeniti. Znate li šta vam je potrebno za to? Kada imate problem sa opadanjem kose, potrebni su vam blagi i prirodni šamponi sa aktivnim sastojcima koji hrane koren dlake i omogućavaju formiranje jačeg folikula i rast nove kose normalne debljine i kvaliteta. Većina šampona koje koristimo sadrže sulfate koji dodatno isušuju ,oštećuju i istanjuju kosu i to sasvim sigurno nije dobar lek protiv opadanja kose kod žena.

Ono što je isto karakterističnije za žene nege za muškarce, a što možemo svrstati u pravilnu negu,  jeste i grubo tretiranje kose. Nemojte mnogo da je zatežete, da je grubo češljate i kidate , svakodnevno fenirate ili peglate ako želite da je zadržite na glavi.

2.Vođenje računa o ishrani može biti jedan od dobrih načina da delujete na one unutrašnje okidače ovog problema. Gubitak kose može izazvati nedostatak vitamina D, kalicjuma,cinka, nedostatak proteina u ishrani  i anemija, odnosno manjak gvožđa u krvi.

72% žena koje imaju problem sa opadanjem kose usled viška muških hormona, takođe ima i problem sa nedostatkom gvožđa u krvi.

Pročitajte i zašto je kompleks vitamina B značajan za kosu.

3. Za lečenje ženskog opadanja kose možete isprobati i razne prirodne maske i prirodna ulja, posebno onda kada ustanovite da je neki spoljašnji faktor uzrok ove neprijatne pojave.  Za ponovni i brzi rast kose odlična su ulja lavande, kokosovo ulje, ricinusovo ulje za kosu, ulje žalfije i ruzmarina.

4. Stav prema problemu je od velikog značaja. Ako vam pogled u ogledalo svaki dan budi užasne emocije, upetljaćete se u klupko stresa, ružnih emocija, uzroka i posledica koje čete teško razmrsiti. Dakle, za lečenje opadanja kose kod žena neophodno je prihvatiti stanje se kojim se suočavate i zatim smireno naći rešenje. Da biste to lakše uradili , svatujemo sldeće:

 • Pridružite se grupama za podršku i nađite ljude sa sličnim problemom. Razmenjujete iskustva. Mnogo je lakše kada shvatite da niste jedini sa tim problemom.
 • Priključite se online grupama koje se bave ovim problemom, ako vam je neprijatno da o tome diksutujte uživo ili niste u prilici da nađete grupu ljudi sa kojima biste uživo razmenili savete i iskustva.
 • Razgovarajte o svom problemu sa pirijateljima, porodicom, sa nekim u koga imate poverenja. Zajedničkim snagama lakše ćete doći do stadijuma da prihvatite svoj problem i lakše podnositi stres kada znate da imate podršku vama bliskih ljudi.
 • Pokrijte kosu nekim detaljem ili nađite način češljanja koji neće isticati da je vaša kosa proređena. Od koristi mogu biti i fiberi za kosu. Na taj način vaše samopouzdanje neće biti toliko poljuljano.
 • Porazgovarajte sa svojim lekarom o lekovima koje koristite.  Neki lekovi takođe mogu biti uzrok ovog problema. Poslednje što treba da radite jeste da ćutite i mislite da je opadaje kose kod žena normalno i ne zahteva reakciju.
 • Budite strpljivi. Kosi ipak treba neko vreme da se oporavi i poraste dovoljno da vidite rezultate.

Da biste se rešili ovog problema trajno, važno je da postupite pametno i koriste bezbedan tretman. Zato nikako ne treba da uzimete neke lekove na svoju ruku, jer čak ni višak vitamina nije poželjan, a kamoli nekih drugih lekova za koje ste čuli da su magični. Svaka osoba je specifična i ono što je bio pomoglo  nekome nije univerzalan primer koji možete primeniti na sebi.

Minoksidil za žensko opadanje kose – da ili ne?

Dermatolozi često preporučuju minoksidil 5% rastvor za lečenje opadanja kose. Ovo se obično preporučuje muškarcima,a pomaže li za žensko opadanje kose. Studije koje su rađene, pokazale su da minokidil kod žena pomaže više nego placebo. Dakle , efekta ima, ali nemojte sa njim na svoju ruku.Imajte na umu da on može izazvati crvenilo, svrab, osip ,iritacije pa je jako važno  kakvom stanju vam je koža skalpa. Ukoliko je suva i oštećena, neće vam prijati.

Prirodni lek protiv opadanja kose kod žena

Kako bi se rešile prekomernog opadanja kose možemo se okrenuti prirodnim rešenjima.

Sastojci koji se nalaze u prirodnim preparatima omogućavaju nam da pojačamo prokrvljenost, ojačamo kosu i samim tim sačuvamo njenu bujnost.

Biljni šamponi su odlično rešenje za ovaj problem jer se lako koriste, imaju ekatrakate, ulja i prirodne komplekse. Oni pomažu da se kosa oporavi, hidrira, ojača ali i nahrani. Njihovom redovnom primenom može se značajno poboljšati izgled naše frizure, ali i sprečiti opadanje dlaka.

Kvalitetna ishrana – Raznovrsna i kvalitetna ishrana je veoma bitna za sprečavanje opadanja kose, ali i njenu otpornost. Trudite se da unosite što više svežih i zdravih namirnica, vitamina i minerala kako bi vaša kosa ostala gusta i manje opadala.

Korišćenje obloga sa belim lukom – On je poznat po sprečavanju opadanja kose jer utiče na sprečavanje širenja bakterija i gljivica zbog čega smanjuje mogućnost upala. Sasdrži sastojke kao što su fosfor, selen, vitamin C. Omogućava bolju cirkulaciju i smanjuje šansu za razvoj peruti. Sve su to razlozi zbog čega kosa može mnogo manje opadati ako se koristi. Pročitajte više o tome:

Bombastični efekti koje pruža beli luk za kosu

Povećajte masažu kose eteričnim uljima – U tu svrhu možete upotrebiti ricinusovo ili ruzmarinovo ulje. Masaža skalpa bi trebala da bude na vlažnoj kosi. Dovoljno je upotrbiti par kapljica ulja i nanositi laganim kružnim pokretima. Nakon toga možete oprati kosu blagim šamponom i isprati je temeljno. Postupak bi trebalo ponavljati bar jednom nedeljno.

Ako ništa od ovoga što možete sami ne pomaže, potražite stručnu pomoć.

Specijalizovane klinike koje leče opadanje kose kod žena

Treba da znate da i postoje i klinike za rešavanje problema opadanja kose . U takvim klinikama rade se tretmani protiv opadaja kose koji čine da se kosa oporavi i da prestane da opada, a za koje je potrebna stručnost i edukacija.

Takođe, radi se i transplantacija kose kod žena.

Najpopularniji nehirurški tretmani su:

 • mezoterapija kose, kojom se u skalp ubrizgava određen koktel supstanci koje podstiču folikule na rad i rast nove kose
 • PRP tretman kose, tretman u kojem se u skalp ubrizgava sopstvena krvna plazma i faktori rasta koji se nalaze u njoj stimulišu rast kose
 • mikropigmentacija skalpa– tretman koji ne rešava problem opadanja kose, ali može rešiti problem nedostatka samopouzdanja usled retke kose. Podarzumeva se da se procedurom sličnoj tetovaži bukvalno iscrtaju dlake na koži glave. Ovo bolji efekat daje kada je kosa kratka, pa je razlika  između pravih i ovakvih dlaka nevidljiva.

Ako je  uzrok problema neka bolest, kao recimo nedovoljno aktivna štitna žlezda , terapija hormonima  je način da opravite kosu, a i za to vam treba savet lekara.

Problem je kompleksan, ali svakako možete učiniti napor da ne otežavate svojoj kosi pokušaj da raste.

Ono u čemu nikako ne možete pogrešiti jeste izbor šampona bez sulfata sa aktivnim sastojcima na prirodnoj bazi koji stimulišu rast kose i razvoj folikula. U nekim slučajevima je ovakav tretman sasvim dovoljan da rešite svoj problem. Pa zato, savetujemo da lečenje gubitka kose kod žena započnete od toga!