Žvake za mršavljenje tope kilograme! Stvarno???

Žvake za mršavljenje tope kilograme! Stvarno???

Da li su žvake za mršavljenje su navlakuša ili stvarno deluju? Ovo  zanima sve nas. One pomažu da smršate, ali u čemu je fora?  Otkrivamo vam sve njihove tajne.

Efekat koji nam daju žvake za mršavljenje dešava se zahvaljujući supstancama koje nalazimo u njima. Obična žvakaća guma neće vam pomoći da se rešite nagomilanog sala, ali ovo nisu obične. One sadrže hemikalije ili ekstrakte biljaka koji pomažu da se rešite viška kilograma. Koliko su zaista bezbedne ove žvake, da li smete da ih koristite često? Koje sve postoje kod nas?

To su samo neka pitanja čiji odgovor možete pronaći u ovom tekstu

Šta su žvake za mršavljenje?

Vidite žvake za mršavljenje i pomislite bože, šta je sad pa ovo? Ako imate problema sa kilogramima najverovatnije vam je bar jednom pala na pamet da ih probate. Ne, nećete postići instant efekat. Nećete se ni probuditi tek tako sa fenomenalno vitkim telom.

žvakaća guma za mršavljenje

“Čemu onda poenta? Šta su one uopšte?” Pitala je Tijana, dok je sedela kod mene na kafi (drugarica koja je uvek imala probleme sa kilogramima). Čula je da postoje žvake koje tope kilograme. Dok smo razmenjivale mišljenja primetila sam koliko je u zabludi. Bila je ubeđena da će magično, samo uz njih postati mršavica. Rekla sam joj: “Tijana ovo nisu obične žvake, u njima se nalaze supstance koje pomažu da ti se ubrza metabolizam ili smanji apetit.” Moram priznati zaintrigarala me je, pa sam se bacila malo na istraživanje.

Mada deluju kao obična žvakaća guma, one su u stvari napravljene baš za to što sam rekla i Tijani. Pomažu u određenoj meri da se smanji broj kilograma, ako ih koristite prema uputstvu. Jedna žvaka neće imati jak efekat. Ne bi trebalo ni da se posvetimo posesivnom korišćenju, jer ipak su to hemijske supstance. Ako ste se odlučile da ih isprobate, nije loše znati više o njima.

Pomažu li kod celulita?

Ovo pitanje verovatno zanima sve nas. Ove žvake su uglavnom fokusirane na gubljenje kilograma, a smanjenje površinskog celulita može biti samo propratan efekat njihove primene. One ne deluju toliko dobro na sve vrste celulita. Dubinske i uporne masne naslage nisu mnogo pogođene primenom ovih žvaka.

Celulit i višak kilograma nam deluju nekako povezano, ali se dešavaju i odvojeni slučajevi. Moguće je da se pojavi i kod veoma mršavih devojaka. Pravila jednostavno nema. Zato se preparati (gel protiv celulita) primenjuju i kao preventiva.

Ne morate čekati da se pojave masne naslage kako bi reagovale.

Ivana Stamenković Sindi je primer za to.Sinonim za lepotu i negovano telo, postala je još 90-ih, kada je žarila i palila našom muzičkom scenom. Kao javno lice morala je da održi standard u lepoti, a celulit i višak kilograma jednostavno nisu bili opcija. Kako bi rizik svela na minimum počela je da se raspituje i pronašla je nešto što joj je omogućilo da se završi sa celultom. Ona je još uvek jedna od najlepših žena sa ovih prostora. I vi možete imati kožu poput njene, jer to što je njoj pomogli, može pomoći i vama. Lako je, a o čemu se radi, saznajte iz njene iskrene priče na ovom linku: https://minutzamene.com/ivana-stamenkovic-sindi-ovo-mi-pomaze-protiv-celulita/

No, ako imate višak kilograma, onda treba prvenstveno srediti njega.

Pomažu li bilo koje žvake ?

Čuli ste da i obične žvake pomažu oko mršavljenja? To spada među česte deinformacije. Klasična žvakaća guma ne sadrži dodatne supstance koje bi pomogle vašem organizmu da se ubrzaju metabolički procesi.

Kakvo je dejstvo klasične žvake?

Ove žvake mogu vam pomoći, ali na malo drugačiji način.

Proces žvakanja igra veoma bitnu ulogu u varenju hrane. Tada se aktivira želudačna kiselina, i dolazi do pojačanog lučenja pljuvačke. Enzimi jače deluju, zbog čega može doći do bržeg varenja hrane koju ste već uneli.

Gutanje žvaka kako bi se smršalo??

Koliko puta mi se desilo da sam progutala žvaku. Verujem da ste i vi to uradile. Postoji dezinformacija koje su mnoge od nas praktikovale i koja glasi da se i na taj način može smršati.

To nije istina!

Nije preporučljivo gutati ih . Želudačna kiselina u jednjaku neće moći da ih razgradi. Mada neće imati dugoročnih posledica po zdravlje, gutati ove žvake neće vas dovesti do smanjenja telesne težine.

Ostaju li u telu? – Ne brinite. Suprotno raznim pričama, žvake koje progutamo ne ostaju zalepljene za želudac. Nakon određenog vremena jednostavno ih izbacujemo, zajedno sa ostalim nesvarenim materijama.

Pomažu li obične žvake bez šećera da se smrša?

Naravno da šećer nije baš najbolja opcija kada želimo da dovedemo liniju u red. One koje su bez šećera možemo lako pronaći, ali one vam neće dati efekat kao da ste na dijeti. Količina šećera u žvakama nije velika, da bi njihova redukcija izazvala neke značajne promene. Da li bi ste se izenanidili da znate da imaju samo 2 kalorije manje od klasičnih?

žvake za mršavljenje upotreba

Ipak to ne znači da neće dobiti nikakav efekat za vaše telo. Ako ih koristite mogu vam se desiti efekti poput:

 • Mogu vam pružiti osećaj sitosti – Istraživanja su pokazala da naše telo registruje žvakanje ovih proizvoda, slično kao kada zaista jedemo. Mozak dobija signal da ste se najeli, što daje osećaj privremene (lažne) sitosti.
 • Luče se hormoni i enzimi – Prilikom sprovođenja studija naučnici su otkrili da nam telo luči hormone koji pomažu da se javlja osećaj da smo siti nakon žvakanja.

Kada nam se javi osećaj da smo siti automatski manje jedemo. Na taj način može doći do gubljenja težine, i smanjenja naših masnih naslaga .

Dobre strane ovih proizvoda bez šećera ogledaju se u tome što ih možete koristiti i vi sa dijabetesom (šećernom bolesti). Većina njih ipak ima u sebi neki zaslađivač (steviju na primer), tako da nisu skroz bezukusne.

Kako pomažu žvake za mršavljenje?

Ima par stvari koje ove posebne žvake namenjene mršavljenju ne razlikuju od običnih žvaka:

 • Tekstura im je slična
 • Boja i ukus se ne razlikuju baš preterano

I tu se sličnosti završavaju, jer razlika je više u sastavu nego u fizičnim osobinama.

Sastav žvaka za mršavljenje

Ovi proizvodi su obogaćeni raznim ektraktima i supstancama. Kompanije to rade kako bi se dobili pojačani efekti na oblikovanje tela. Među najčešće korišćene sastojke spadaju:

 1. Slendesta – Ovo je jedan od aktivnih sastojaka koje možemo videti u ovim žvakama. Dodaje se u njih jer je njegova glavna karakteristika da smanji apetit.
 2. Guarana – Ne, ne mislim na energetsko piće. Ekstrakt ove biljke možemo pronaći u brojnim proizvodima za mršavljenje jer spada u još jedan koji je povezan sa onima koje primenjujemo za smanjen nagon za hranom.
 3. Guar guma – Samo ime kaže da se radi o vrsti gume koja ima formu vlakana. Poznata je po tome što se ponaša kao preparat za suzbijanje povećanog apetita. Ovo se dešava jer šalje signal našem nervnom sistemu da treba doći do usporavanja metabolizma i procesa varenja. Zato naše telo ne reaguje na smanjen unos hranljivih supstanci.
 4. Hrom pikolinat – Primenjuje se zbog svog efekta na redukciju želje za hranom uz pomoć uticaja na nervne završetke. Ovaj nadražaj pomaže našem telu da se reši potrebe za hranom. On takođe može uticati i na šećer u krvi (zbog uticaja na insulin).
 5. Garsinija – Želite da vam se smanji apetit ? Ekstrakt ove biljke je način na koji to možete uraditi. Ona u sebi sadrži HCA koji je povezan sa “transformacijom” šećera u masti.
 6. Zeleni čaj – Može uticati na metaboličke procese tako što ubrzava lučenje štetnih toksina iz organizma. Kada ga spomenemo, često se dovodi u vezu sa detoksikacijom i čišćenjem organizma.

U ovim proizvodima možemo pronaći i kofein kao i vlakna akacije. Oba ekstrakta poznata su po tome što utiču na proces mršavljenja i detoksikacije.

Kako se koriste žvake za mršavljenje?

U upotrebi je njihova čar! One su lake za upotrebu i praktične za nošenje. Koristimo ih tako što ih stavimo u usta i žvaćemo makar jednu na dan. Kako bi videli prve efekte na naše telo neophodno je da prođe bar nedelju dana.

Preporuka je da ove proizvode konzumiramo oko pola sata pre jela.

Zašto? Ako ih koristimo na taj način aktivni sastojci imaju dovoljno vremena da uđu u krvotok, i započnu svoje dejstvo.

Do kada ih smete maksimalno koristiti?

Smatra se da je najbolje korstiti ih do dve nedelje. Ako ih primenjujete duže od toga, rizikujete da dođe do  smetnji u sistemu za varenje.

Koliko kilograma se gubi uz žvake za mršavljenje?

Koliko ćete kilograma izgubiti zavisi od dužine korišćenja, ali obično se ne radi više od 5 kilograma godišnje. Žvake za mršavljenje nam deluju interesantno i privlačno. Lako se može pomisliti da ćete veoma brzo skinuti tih par kilograma što ste nabacile za praznike. Lako, ali u tom grmu čuči zec.

Nije sve tako sjajno kao što deluje. Žvakaća guma vam može pomoći oko skidanja par kilograma, ali za ozbiljnije poduhvate moraćete da se pomučite malo više. Veći efekat na naše telo, ima smanjen apetit, koji se javlja usled njihovog korišćenja, nego same žvake.

Da li su bezbedne?

Najveći problem kod ove metode mršavljenja ste vi same. Od vas lično zavisi da li ćete poštovati mere i koliko će biti bezbedne po vas.

Određeni sastojci u ovim žvakama čine ih nepodobnim za osobe sa zdravstvenim problemima (povišen pritisak, problematična jetra, bubrezi). Tu su naravno i razni aditivi, preosetljivost na sastojke kao i činjenica da ovaj vid mršavljenja (smanjenje apetita) nije baš preporučljiv za naše zdravlje.

Pogledajte više o smanjenju apetita.

Zašto se smatra da je ovakav vid mršavljenja nezdrav?

Primenom ovakvih preparata može lako doći do poremećaja ishrane. Ako nam je smanjen apetit nemamo jasnu sliku o tome koliko kalorija treba da unesemo u organizam. Signali koje naše telo dobija, nisu pravi nego su uzrokovani hemijskom stimulacijom.

Mršaviti na ovaj način može dovesti i do poremećaja rada organa za varenje, endokrinog sistema, ali i srca. Zato je preporuka da budete obazrivi i ne primenjujete ih dugo.

Da li smem da koristim žvake dok vežbam?

Oblikovanje tela uz vežbanje je dobra opcija, ali nije preporučljivo kada koristite ovaj način mršavljenja. Razlog za to jeste mogućnost malog unosa hranljivih supstanci zbog čega je moguća pojava:

 1. Nesvestice
 2. Preforsiranja
 3. Umora

Ako želite da vežbate , bolje je da to radite kada ne uzimate ovaj proizvod.

Dijeta i žvake za mršavljenje ? Da li je to dobra kombinacija?

Pre svega mora se navesti da žvake nisu zamena za dijetu, ali nisu ni dobre u kombinaciji. Ako se koriste zajedno, moguće je da ne odredite dovoljno hranljive obroke ili smršate više nego što bi trebalo. Bolje je koristiti ih odvojeno.

Najpoznatije žvake za mršavljenje

Žvake za mršavljenje nisu novost u svetu, ipak kod nas ovaj trend nike toliko zaživeo. To ne znači da je sprečilo žene sa ovih prostora da ih isprobaju.

najbolje žvake za mršavljenje

Među najpoznatije spadaju:

Slim gum

Ovo je jedna od najčešćih, a verovatno i najpoznatijih proizvoda ovog tipa. Sadrži ekstrakte garsinije, zelenog čaja kao i guarane. Njihovom primenom dolazi do značajnog smanjenja apetita, ali i ubrzanog izbacivanja toksičnih materija. Pored gubitka kilograma, smatra se da pomaže i oko smanjenja masnih naslaga. Dolazi u praktičnoj maloj kutijici, u kojoj se nalazi 12 komada.

Un carve

Mogu se pronaći u tri ukusa: divlje bobice, menta i sa ukusom cimeta. Ove žvake imaju uticaj na smanjenje osećaja gladi, zahvaljujući sastojcima poput sorbitola, i satierala iz šafrana. Ne sadrže šećer već kao zaslađivač imaju steviju. Ne sadrži gluten i smatra se da je potpuno veganskog porekla. Klasifikovan je među dijetetske proizvode. U jednom pakovanju nalazi se 7 puta po 14 žvaka.

ZOFT žvake za mršavljenje

One su bazirane na biljci koja se zove afrička hudija. Ona ima sposobnost da suzbije apetit, zbog svog dejstva na hipotalamus. Na taj način telo misli da ste se najeli, zbog čega vremenom dolazi do gubitka kilograma. Ove žvake pružaju i energetski bust, zbog čega ne osećate umor. Proizvod je prirodnog porekla i ima brzo delovanje. 5 pakovanja ovih žvaka biće vam dovoljno za ceo mesec, u jednoj kutiji nalazi se 12 žvaka.

Gde kupiti žvake za mršavljenje, cena i iskustva

Cena ovih proizvoda varira u zavisnosti od toga koji je proizviđač u pitanju, sastava, zemlje porekla. Kreću se u rasponima od oko 600 dinara do čak 1700 dinara. Imajte na umu da poručivanje sa interneta može uključivati i poštarinu.

Iskustva sa žvakama za mršavljenje nema u izobilju, ali evo nekoliko devojaka koje su isprobale ove proizvode:

Sandra “Celo školovanje bila sam opsednuta težinom. Počela sam naglo da se gojim još krajem osnovne, zbog čega sam se osećala užasno. Htela sam da smršam, ali ništa nije imalo efekta. Kada sam čula za ove žvake bila sam puna nade. Morala sam da ih kupim. Efekat je bio ispod mojih očekivanja. Mislila sam da ću izgubiti mnogo više kilograma. Ništa mi nije bilo jasno. Sve sam uradila kako treba. Tek kasnije sam saznala da one ne daju baš mnogo veliki gubitak težine. Zato sam se okrenula zdravijim načinima da dovedem telo u red.”

Sofija “ Nisam imala baš nešto jak problem sa težinom. Svega par kilograma viška, ali su bili uporni. Nisam imala vremena da vežbam. Priznajem, lenja sam. Bila sam u haotičnom periodu, i žvake su mi se činile kao ok alternativa vežbanju. Uzela sam ih i uspela sam da se rešim tih kilograma, ali sam se osećala totalno bez energije. Zbog gužve nisam stizala da jedem, a žvake mi očigledno nisu bile baš najbolja ideja. “

Jelica “ Dovela sam svoju liniju do savršenstva uz njih.  Pakovanje sam uzela od drugarice, i bila sam uporna. Celulit se nije smanjio , ali kilogrami jesu. Jedino mi se nije dopalo što je trebalo da prođe malo više vremena da bih videla prve rezultate. “

Gde kupiti ova žvake? 

Možemo ih kupiti online, u bolje snabdevenim apotekama ili u drogerijama.

Žvake za mršavljenje mogu delovati kao dobro rešenje. Ipak, za one koji imaju veliki problem sa viškom kilograma, potrebna je malo dugoročnija strategija. Njima žvake za mršavljenje mogu delovati kao lažno obećanje. Ipak, vredi probati. Možda baš na taj način uvidite da imate prevelik apetit i shvatite u čemu je problem zaista! Tada je i put ka gubljenju kilograma lakši.