Jesu li gojaznost i celulit povezani, ili ipak ne?

Jesu li gojaznost i celulit povezani, ili ipak ne?

Ako ste se ikada pitali da li su povezani gojaznost i celulit, onda ste na pravom mestu. U ovom tekstu dobićete odgovor. Saznajte i kako mršavljenje utiče na to da li ćemo imati celulit ili ne.

Pomorandžina kora, kako se često naziva celulit, čest je problem ženskog tela. Ponekad smo i ljubomorne na muškarce što oni ovakve probleme ne poznaju. Naročito u vreme bikini sezone, muče nas neravnine koje vidimo na svom telu, pre svega u predelu butina i zadnjice.

Bedra često nakupljaju masne naslage jer je žensko telo sklono da se upravo na ovim mestima goji, a propratni efekat nakupljanja tog sala jeste i površinski celulit. Verujemo, pak, da ste nekada i na izrazito mršavoj devojci videli i celulit, odnosno, kako se neravnine primećuju i na njenim tanušnim butinama.

Što će reći da pošteđenih nema i da su celulitu sklone čak i zgodne i mršave žene. Kako je to moguće?

To je na prvom mestu zato što na pojavu celulita utiče ne samo kilaža, već nezdrava i neuravnotežena ishrana, gazirani napici, alkohol i cigarete

Naša čitateljka Katarina imala je naizgled nesavladiv problem sa celulitom. Posle mnogo traženja idealnog rešenja i posle mnogo problema, pronašla je prirodno rešenje je njenu kožu učinilo glatkom i mekom, a njoj omogućilo da u svom telu uživa u svim prilikama. Njene savete i njenu priču pročitajte na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-celulita/

Celulit se ne javlja samo na bedrima, njemu su najsklonije butine, mada se može pojaviti i na listovima nogu, ali to znači da je vaš problem baš ozbiljan, pošto su listovi nogu uglavnom pošteđeni. Javlja se i na zadnjici, zapravo, statistički podjednako često ga ima na butinama i na zadnjici.

Proverite koje su najbolje vežbe za celulit na zadnjici.

Ako ste zainteresovani za ishranu i ako malo istražite, doći ćete do zaključka da možete smršati ako ste u kalorijskom deficitu, bez obzira što jedete, recimo, picu ili sendviče. Važno je da vaš kalorijski unos nije veći od vaših dnevnih potreba. Na taj način vi unosite onoliko energije preko hrane koja vam je potrebna, a da se pri tom ne debljate. Štaviše, možete tako i mršaviti.

To možda jeste dobro za održavanje kilaže ili za mršavljenje, ali nije dobro za zdravlje, kao ni za celulit jer celulit nastaje upravo zbog loše, nekvalitetne hrane koju svakodnevno unosimo u svoj organizam.

Zato ćemo se prvo baviti odnosom gojazosti i celulita.

Gojaznost i celulit povezani su, ali ne uvek!

Veoma je velika verovatnoća da ćete imati celulit ako ste gojazni. Nismo vam otkrili toplu vodu, zar ne?

Višak kilograma javlja se zato što je dnevni unos kalorija mnogo veći nego što je našem telu potrebno. Naše telo u početku pokušava da te zalihe izbaci, ali ako to traje dugo vremena, nije moguće sve izbaciti iz organizma i viškovi počinju da se talože na kritičnim delovima našeg tela.

To su stomak, zadnjica i butine, a kada se ta granica pređe, onda dolazi i do gojenja ostalih delova tela, kao što su leđa, rameni pojas, a onda i ruke. Sve u svemu, gojenje prvo kreće od donjih ekstremiteta i, ako baš preterate, širi se i na gornje.

Veoma je važno naglasiti da ponekad iako gojazne, osobe nemaju problema sa celulitom. I obrnuto, veoma mršave osobe mogu da mu budu sklone.

Celulit je nepredvidiv i zato ga nije baš lako otkloniti, ali ne i nemoguće. Evo jednog ličnog iskustva koje će vam pomoći sa celulitom:

Vi znate da pod celulitom podrazumevamo određene masne naslage koje su se tu nataložile. Kada kažemo tu, podrazumevamo određeni sloj kože, tačnije ispod površinskog sloja kože, gde su se nakupile ne samo masne naslage, nego i toksini, kao i suvišna voda. Uostalom, pisali smo vam detaljno o tome šta je celulit.

Vrlo je važno da razlikujemo salo od celulita. Pre svega estetski.

Salo ne čini kožu neravnom i hrapavom, dok celulit omlitavi kožu i učini je neravnom.

Te neravnine se nekada vide prilikom određenih pokreta, a nekada i kada mirujete, jednostavno, golim okom. Celulit su naslage masti, toksina i vode koje stvaraju čepove i čine kožu neravnom.

Postoji odličan AWT tretman za mršavljenje i celulit.

Problem je u mikrocirkulaciji koja je oslabljena usled neurednog načina života. Pomenuli smo hranu, ali ne možemo da ne pomenemo i nedostatak fizičke aktivnosti. Ako ste dozvolili da imate kalorijski suficit i da pri tom nigde ne tošite suvišnu hranu, onda nastaju problemi. Potrebno je da se napravi ravnoteža koja će sve to izbalansirati.

Ono što stimuliše pojavu gojaznosti, ali i celulita, jesu velike količine soli. Ta so se nalazi u hrani koju unosimo, najviše u slanišima i grickalicama, ali je ima i  u nekim, naizged običnim proizvodima, čak i slatkišima koje konzumiramo.

Zato bi dobro došla zdrava dijeta za mršavljenje.

Kada se to poklopi sa nedovoljnim unosom vode, onda dolazi ne samo do gojaznosti, već i do pojave celulita. 

Ovaj celulit je specifičan. Višak soli dovodi do zadržavanja vode u organizmu, pa ovaj celulit nazivamo vodeni celulit.

Da li mršavljenjem odlazi i celulit?

Vaša priča mora da krene od otklanjanja viška kilograma, koje je najbolje sprovesti uz redukciju ishrane (klasične dijete bi trebalo izbegavati), ali i uvođenja obavezne fizičke aktivnosti.

Problem viška kilograma stvara gomilu problema vašem organizmu i celulit je samo jedna od njih. Gubljenjem kilograma jedan deo celulita koji imate svakako će biti otklonjen.

Kada pominjemo redukciju ishrane, pre svega mislimo na hranu bogatu voćem i povrćem, i to neprerađenim ili minimalno prerađenim povrćem. Velika je greška ako se vaša svakodnevna ishrana sastoji od prženih i termički veoma obrađenih stvari. Kada pripremate, vodite računa da hranu termički ne obrađujete previše.

Pored sirove hrane, u obzir dolazi i bareno povrće, najbolje na pari jer će tako zadržati najviše hranljivih sastojaka i nutritijenata. Sprečićete većinu njih da odu i budu bačeni kroz vodu.

Još jedan od dobrih načina da obradite hranu jeste grilovanje, bez dodavanja suvišnih masnoća. Na taj način se i mesa, kao i povrće, pripremaju u svojim masnoćama i sopstvenim sokovima. Rezultat takve obrade biće zdrava hrana, bogata hranljivim sastojcima.

Ovde imate najbolju hranu za mršavljenje.

Pogledajte i ovaj video u kojem su korisni saveti koji se tiču gojaznosti i celulita, kako su povezani i kako ih se rešiti.

Na ovaj način ćete izgubiti suvišne kilograme, a sa njima će otići i veliki deo celulita.

Kažemo veliki deo? Naravno, neće moći sve da bude otklonjen sav celulit. Oko drugog dela morate poraditi na neki drugi način. A evo nekih od mogućih načina borbe protiv celulita:

  •    Masaže su jedna od važnijih stvari. Ako se pitate koje masaže, u principu, sve! A najbolje je da to budu anticelulit tretmani. Ovi tretmani obavljaju se specijalnim anticelulit uljima i fokusirani su baš na one regije koje su zahvaćene celulitom, tako da se masni čepovi i naslage tako razbijaju, a toksini izbacuju iz organizma.

Ove masaže moraju se obavljati u kontinitetu i morate odraditi veći broj tretmana, koji nisu baš uvek lagani i prijatni. Neki govore da se posle ovih tretmana mogu javiti i modrice, dok drugi tvrde da modrice ne smeju biti njihov sastavni deo.

Suština je to da su ovi tretmani veoma intenzivni i da daju savršene rezultate.

Ovim tretmanima gubite u obimu, tako da možemo reći da su oni delotvorni kako za celulit, tako i za gubljenje suvišnih kilograma. Jednostavno, telo će vam biti zategnutije.

  • Kreme za celulit i gelovi su drugi način da savladate celulit koji je ostao posle gojaznosti, odnosno, regulisanja viška kilograma. Postoje specijalizovane kreme i gelovi čije su formule napavljene upravo zato da bi ciljano delovale na problem, što znači da redovnim korišćenjem možete postići sjaje rezultate.To su uglavnom preparati na bazi biljaka koji utiču na to da koža postane mekša i glatkija i da se masne naslage koje se nalaze ispod površine kože brže i efikasnije istope.

Veoma je važno, zapravo, da preparati koje koristite budu na bazi biljaka jer u suprotnom mogu izazvati alergije i nadražiti kožu.

  • Dovoljan unos vode. Bilo da ste se podvrgnuli nekoj dijeti za skidanje kilograma, bilo da ste na režimu koji treba da vas oslobodi celulita ili jednostavno, želite zdravo da živite, treba da pijete dovoljno vode. Negde ćete pročitati dovoljno tečnosti, ali ne – dovoljno vode je prava reč i pravi izbor.

Kada kažemo dovoljno tečnosti, tu podrazumevamo čajeve, kafe, sokove i sve druge napitke, a vrlo dobro znamo da ti napici nisu u pravoj meri dobri za naš organizam, upravo zato što mogu sadržati šećeri i soli, koje u našem slučaju, viška kilograma i celulita, nikako ne dolaze u obzir.

Unošenjem takvih tečnosti, ponekad više štetimo našem telu, nego što mu pomažemo. O gaziranim pićima da i ne govorimo! Zato je voda, obična, negazirana, prava stvar. Dovoljna količina vode pomaže nam da izbacimo višak toksina iz organizma i pomaže nam da se kiselina otkloni iz tela.

Da bi telo bilo zdravo, treba da bude bazno, da se pročiste sve kisele stvari iz njega, a u tome nam upravo voda pomaže. Da bi celulit nestao, toksini moraju biti otklonjeni iz tela, a to se može desiti preko znojenja i lunjenja mokraće. Voda za celulit je nezamenljiva.

Evo koliko vode treba piti dnevno!

Gojaznost i celulit u trudnoći

Jedna od normalnih i uobičajenih pojava tokom trudnoće je gojaznost. Gojite se jer plod raste u vašoj utrobi, ali i zato što se malo opustite po pitanju ishrane, pa date sebi za pravo da pojedete više nego što biste inače.

Prisutan je i faktor hormonskog disbalansa, kao pred menstruaciju, tako da vas i on tera da usled jačeg i slabijeg lučenja hormona i promene raspoloženja, možda malo više jedete. A tu je i stres, koji takođe negativno utiče na kilažu.

Sve nabrojano, takođe je okidač da vam se na telu pojavi gojaznost i celulit. A celulit se može javiti i usled nagomilavanja vode u organizmu. Znate i sami da su trudnice često otečene, da im se ruke i noge, odnosno stopala, naduvaju. E, upravo takva voda u nekim fazama trudnoće, a i u zavisnosti od organizma, može uticati na pojavu celulita.

Mnoge žene naglašavaju da iako nikada nisu imale celulit, on im se pojavio u trudnoći, baš zbog prethodno navedenih faktora, ali da se povukao (ili bar najveći deo) kada se trudnoća okončala.

Ovo verovatno poražavajuće zvuči za sve trudnice jer pored svih problema, promena u izgledu, viška kilograma, nezaobilaznih strija, samo nam još i celulit treba, ali… Šta da se radi!

Mere predostrožnosti kako biste sprečili gojaznost i celulit u trudnoći, tiču se regulacije ishrane.

Ah, ta ishrana, zašto je uvek toliko važna!? U trudnoći čak i najvažnija. Trudite se da pored hranljivih sastojaka, a bez viška masti i soli, sebi ponekad uskratite ono jedno veliko parče torte koje ste nameravali da pojedete. Znamo da je u tudnoći teško suzdržavanje, ali će biti korisno ako tako učinite.

Trudnice umeju da budu veoma fizički neaktivne, što takođe nije dobro. Probajte da, u konsultaciji sa lekarom uvedete neke vežbice, ili makar laganu šetnju, koja će doneti mnoge koristi vašem telu, ne samo redukciju kilograma i celulita.

Što se tiče masaža i krema, tu treba biti veoma oprezan. Masaža se preporučuje za noge i ruke, ali nikako za stomak. Morate biti veoma pažljivi jer masažu mora sprovoditi stručno lice koje je radilo sa trudnicama. Složićete se da je trudnoća na prvom mestu, a ne celulit i izgled?!

Nakon svega, pročitajte i kako se osloboditi celulita posle porođaja.

Ne dozvolite da vas gojaznost zaposedne, a celulit uplaši. Mnogo je načina na koje možete pomoći sebi. I uvek prvo mislite na zdravlje, a zdrave životne navike će vas odvesti dalje i od viška kilograma i neprijatne nuspojave gojaznosti – celulita.