Evo koje vrste celulita postoje i kako protiv njih

Evo koje vrste celulita postoje i kako protiv njih

Verovali ili ne, celulit nije jedinstven i uniforman. Postoje vrste celulita i razlikuju se po stepenu vidljivosti i drugim karakteristikama. Otkrijte koji je vaš!

Ukoliko nemate celulit, preskočite ovaj tekst. Blago vam jer ste u onih 10% žena koje ga nemaju.

Ali ako ste u preostalih 90%, onda dobro obratite pažnju.

Objasnićemo vam koje vrste celulita postoje i kako da ga tretirate u skladu sa tim!

Zašto je važno znati koji tip celulita imate?

Možda vam deluje irelevantno, ali zapravo je jako bitno da znate koju vrstu celulita imate. U skladu sa tim, strategije kojima ćete pristupiti da biste ga se rešili se razlikuju.

Nećete po svaku cenu izbacivati višak vode iz organizma, ukoliko nemate problem sa oticanjem, niti mršaviti, ako ste mršavi!

Dakle, ono što funkcioniše za jedan tip celulita, ne mora da funkcioniše za drugi tip! Neki celulit drastično će se smanjiti za 7 dana, nekoj drugoj vrsti trebaće meseci!

A mislili ste da je jednostavno – celulit je celulit i šta to dalje ima veze.

Neke stvari , istina je, možete primeniti u svim situacijama, a neke druge su ipak specifične.

Zato je važno da znate koje vrste celulita postoje.

Jeca se rešila tvrdokornog i upadljivog celulita lakše nego što je očekivala. Iako je ona imala onu vrstu celulita koja se ocrtava i kroz pantalone, uspela je da postigne da njena koža bude ponovo savršena, zategnuta i glatka. Želite da znate u čemu je njena tajna? Saznajte u iskustvu koje je podelila sa nama a koje se nalazi na ovom linkuhttps://minutzamene.com/moze-li-se-celulit-zaista-pobediti/

Koje vrste celulita postoje?

tipovi celulita

Sigurno znate šta je celulit i kako izgleda. A da li je tako jednostavno okarakterisati ga kao „samo celulit“?  

Ne samo da on nije jedinstvena pojava koja se uvek manifestuje na isti način, nego čak postoji i nekoliko vrsta podela celulita.

Kako razlikovati vrste celulita?

Hajde da objasnimo detaljno sve te podele!

Možda je najčešće pominjana ona koja vrste celulita deli na:

 • vodeni
 • adipozni
 • fibrozni

Vodeni celulit je najarasprostranjeniji oblik celulita. Ima ovaj naziv jer ga u glavnom prati pojava zadržavanja vode u organizmu, a sa njim obično ide i loša cirkulacija krvi. Koža ne samo da ima onaj karakterističan izgled pomorandžine kore, nego je pored toga još i otečena. Rešenje za ovaj tip celulita jeste u poboljšanju cirkulacije. To znači da treba da vežbate, ali od koristi mogu biti i kreme protiv celulita koje efikasno poboljšavaju površinsku cirkulaciju. Protiv zadržavanja vode u organzimu, koje u ovom slučaju dorpinosi problemu i nastanku celulita, dobro je unositi više tečnosti i manje soli u organizam. Probajte sjajne čajeve protiv celulita!

Adipozni celulit je onaj koji se vidi samo onda kada uštinete kožu, ili kada postavite telo u određeni položaj pa je zategnete. On nije bolan, bez ovbih dodatnih pomoćnih radnjji nije naročito uočljiv. Njega se najlakše rešiti, jer je posledica loše ishrane i neaktivnog stila života koji uključuje mnogo sedenja. Da biste ga maksimalno smanjili važno je da znate kako izgleda ishrana protiv celulita i naravno – da se pokrenete. Probajte manje da sedite, bavite se fizičkom aktivnošću a od sveg srca vam preporučujemo da isprobate i ove vežbe za celulit.

Fibrozni celulit je najgora vrsta celulita i njegov najteži oblik. Radi se o tvrdokornom celulitu koji je jako uočiljiv i koji stvara udubljenja i izbočine na telu koje su itekako vidljive golim okom. U nekim slučajevima, fibrozni celulit može biti i bolan. Rešiti se ove vrste celulita nije nimalo jednostavno, ali nije nemoguće – samo se morate zaista ozbiljno posvetiti tome. U ovom slučaju od koristi mogu biti kućni masažeri za celulit koji će pomoći da se razbije tvrdokorno masno tkio, ali i neki ozbiljniji kozmetički tretmani kao što je recimo kavitacija.

Vrste celulita po izgledu

Vrste celulita se, vrlo slično ovoj prethodnoj podeli, mogu razlikovati po izgledu i osnovnim karakteristikama i to na sledeći način:

 • mekani celulit
 • tvrdokorni celulit
 • edematozni celulit

Mekani celulit

On je najviše prisutan na delovima tela gde se masnoća najviše nakuplja. Nekome najviše sakuplja salo na stomaku, a nekome na butinama dok stomak ostaje ravan. Bilo kako bilo, generalno se masnoća, a time i mekani tip celulita, najviše nakuplja na gorenjm delu ruku , na butinama i na stomaku. Ovaj celulit je toliko mekan da se kreće onda se vi krećete i to najćešće drmusa u nekim svojim pravcima, kao da hoće da skrene pažnju da sebe. Vidljiv je i kada sedeite i kada stojite. Mekani tip celulita postaje gori kako starite, a dodatno se pogoršava ukoliko ne vežbate i ako vam mišići nisu zategnuti. Najčešće se javlja kod žena u 30-im i 40-tim godinama života. Neretko je praćen proširenim venama i popucalim kapilarima na nogama.

Ovaj tip celulita se najčešće pojavljuje na butinama, zadnjici, stomaku i nadlakticama.

Karakteristike:

 • Izgled: Mekani celulit ima tipičan izgled „narandžine kore“ sa neravninama i udubljenjima koje su vidljive kada se koža pritisne. U opuštenom stanju, koža može izgledati glatko, ali kada se pritisne, vidljive su neravnine.
 • Tekstura: Ova vrsta celulita je meka na dodir i često se pomera prilikom pokreta tela.
 • Elastičnost: Mekani celulit je povezan sa opuštenom kožom koja može biti rezultat gubitka mišićnog tonusa ili starenja.
 • Sklonost ka pojavljivanju: Češće se javlja kod osoba sa viškom telesne masti, ali može biti prisutan i kod mršavijih osoba sa slabijim mišićnim tonusom.

Kako se rešiti ove vrste celulita?

Potrebno je izgubiti višak masnoće – dakle naći neki režim ishrane koji će postepeno smanjiti kilažu. Hrono ishrana daje odlične rezultate i sve je popularnija. Takođe, treba uključiti vežbe, posebno one  koje jačaju mišiće na kritičnim delovima tela. Kozmetičke kreme koje poboljšvaju cirkulaciju i koje mogu da umanje vidljivost kapilara i vena su takođe nešto što treba da uzmete u obzir. Birajte one koje sadrže divlji kesten. Uz to možete dodati i  neki oblik masaže celulita kao što je maderoterapija.

Tvrdokorni celulit

 

Tvrdi celulit se najčešće nalazi oko bokova i na butinama. Pretežno je priviligeija mlađih žena. Koža kod ovakvog celukita je čvrsta i puna grudvica i udubljenja. Kada se pomerate, celulit se ne pomera – kao da je čvrsto povezan sa kožom. Ovakav tip celulita treba eliminisati čim se pojavi – što pre to bolje.

Tvrdi celulit

Opis pojave:

Tvrdi celulit je manje uobičajen i obično se javlja kod mlađih žena koje su fizički aktivne. Ovaj tip celulita je teži za lečenje jer je vezan za čvrsto vezivno tkivo ispod kože.

Karakteristike:

 • Izgled: Tvrdi celulit se pojavljuje kao čvrsta, zbijena masa ispod kože koja je vidljiva bez pritiska. Koža može izgledati glatko na površini, ali pri dodiru oseća se čvrstoća i neravnina.
 • Tekstura: Ovaj tip celulita je tvrd i ne pomera se lako prilikom pokreta tela.
 • Elastičnost: Tvrdi celulit je često povezan sa zategnutom i čvrstom kožom. Nije toliko očigledan kao mekani celulit, ali je prisutan duboko u tkivu.
 • Sklonost ka pojavljivanju: Najčešće se javlja kod fizički aktivnih žena, sportistkinja i kod onih koje redovno vežbaju, jer je vezan za dobro razvijeno mišićno tkivo ispod kože.

Kozmetički tretmani koji razlažu tvrdokorne masne naslage najbolje deluju, kao što je recimo lipoliza. Kod kuće možete mazati kreme protiv celulita, dva puta dnevno i redovno – bez preskakanja.

Edematozni celulit

 

U pitanju je zapravo isto što i gore pomenuti vodeni celulit. Nastaje kao posledica loše cirkulacije i zadržavanja vode u organizmu usled čega dolazi do oticanja odnosno edema. Ova vrsta celulita najviše napada butine, ali se može javiti i na donjem delu nogu, posebno ako osoba nema izgrađene mišiće. Koža je mekana, sunđerasta, može biti bolna na dodir.

Karakteristike:

 • Izgled: Edematozni celulit se pojavljuje kao natečena, spužvasta koža sa vidljivim otocima i neravninama. Često je prisutan na nogama i butinama, a može biti praćen varikoznim venama.
 • Tekstura: Ova vrsta celulita je mekana i spužvasta na dodir, često bolna i može izazvati osećaj težine ili nelagodnosti.
 • Elastičnost: Koža pogođena edematoznim celulitom je često zategnuta i natečena zbog zadržavanja tečnosti i loše cirkulacije.
 • Sklonost ka pojavljivanju: Najčešće se javlja kod osoba sa problemima sa cirkulacijom, limfnom drenažom ili zadržavanjem tečnosti. Takođe, može biti povezan sa hormonalnim disbalansom i lošim životnim stilom.

Obloge kao što su gipsane bermude su nešto što vam može pomoći, a možete probate i druge načine da se oslobodite celulita prirodnim putem.

Svaka vrsta celulita ima svoje specifične karakteristike i zahteva različite pristupe za tretman i prevenciju.

Vrste celulita po fazama razvoja

Kada govorimo o vrstama celulita, onda ne smemo zaobići ni onu podelu prema fazama razvoja. U tom slučaju , razlikuju se 4 vrste celulita, tačnije 4 faze kroz koje celulit može proći. Ovde se radi isključivo o tome koliko je vidljiv celulit i koliko je izražen, bez obzira na to da li se radi o vodenom, adipoznom ili fibroznom celulitu.  

Da li ćete iskusiti sve 4 faze zavisi od toga šta preduzimate povodom toga da ga se rešite.

Faza 0

faze celulita

Ovaj tip celulita je najblaži, ni ne možemo da nazvati tim imenom. Karakteriše ga izgled pomorandžine kore, ali samo kada osoba uštine kožu . Kada osoba stoji ili leži, celulit nije vidljiv. Čak i u slučajevima kada se koža uštine, vidljiva su manja udubljenja i izbočine. Celulita u ovoj fazi gotovo i da nema i zato je ovo faza 0.

Faza 1

Kod ove vrste celulita takođe nećete primetiti ništa dok ne uštinete kožu. Međutim, tipičan izgleda pomorandžine kore će se tada jasno ocrtati, posebno ako to uradite sa kožom na stomaku, butinama.

Faza 2

U ovoj fazi celulit se vidi bez obzira da li sedite ili stojite i bez obzira da li stvarate neki pritisak na kožu. U nekim slučajevima, može se ostetiti i bol usled celulita. Elastičnost kože znatno opada.

Faza 3

Ova vrsta celulita odnosi se na onaj jasno vidljiv celulit. Čvorovi su istaknuti, kao i udubljenja, a na samoj površini kože pojavljuju se nabori.

Fascija i 4 vrste celulita

Ok, verovatno se sada pitate šta je uopšte fascija. Najkraće rečeno to je tanko vezivno tkivo  koje je poput mreže rasprostranjeno po celom našem telu. Obavija organe i povezuje ih. Do nedavno se njen značaj nije smatrao bitnim, ali više nije tako.

Nezdrava fascija se stvrdne i veže za mišiće, kosti, kožu. Zdrava fascija je glatka. Nezdrava nije i ima jako veliku ulogu u nastanku celulita.

Krv, nervi i mišići su okruženi fascijom i to omgućava organima da klize glatko jedno pored drugog. Kada imate promene u ovo vezivnom tkivu, javlja se loša cirkulacija, slabiji nervni impulsi, loša fleksibilnost.

No, kako ona utiče na kožu i celulit?

Vene i kapilari idu kroz fasciju. Ako je ona stvrdnuta, cirkulacija može biti poremećena , a to dovodi do lošeg dovoda kiseonika i hranjivih materija do ćelija. To utiče na izgled kože i stavaranje celulita. Mnogi ljudi misle da je celulit samo posledica masnih naslaga. Zapravo, povrede nastale na samoj fasciji doprinose ovom izgledu. Ona može da povuče površinski sloj kože  u dublje slojeve, dok masnoća u isto vreme nalazi svoj put naviše. Tada nastaje onaj izgled koji nazivamo celulitom.

Način našeg života i naše navike , to kako hodamo, stojimo sedimo može da ostavi posledice na ovo tanko vezivno tkivo.

Sada pošto smo objasnili na koji način fascija utiče na celulit, da vidimo koje vrste celulita postoje u ovom slučaju i šta da uradite po tom pitanju.

1. površinska lagana udubljenja. Ovo je najčešći tip celulita koji je najlakše i ukloniti. Dešava se uglavanom u perifernim delovima fascije, odmah ispod površine kože.

2.Gumeni ,mlitavi celulit posledica je nedostatka mišićne definicije. Tkivo zahvaćeno ovim celulitom je mlitavo, ponaša se poput želatinaste mase. Cirkulacija, vlakna mišića i nervi su „zarobljeni“ stvrdnutom , oštećenom fascijom. Masaža ovih delova tela posebnim masažerom za celulit podstaknuće cirkulaciju, vežbe ojačati mišiće. Ovim procesom oslobađate fasciju koja je „gušila“ nerve, mišiće i krvne sudove. Nije neobično da osetite titranje i osećaj blagog svraba kada mišići, nervi i cirkulacija počnu da se bude.

3.Duboki potkožni celulit. Ovo je zapravo slično tvrdokornom celulitu, koji je praćen zategnutom i čvrstom kožom punom grudvica. U ovom slučaju, može se desiti da ne možete dobiti mišićnu definiciju ma koliko da vežbate. Može vam se dešavati da imate lošu cirkulaciju ka mišićima i time i grčeve u njima. Tokom tretiranja ovakvog celulita može velike čvrste grudve razbijaju se na manje, dok se potpuno ne razgrade. Da biste se rešili ovakvog celulita potrebno je dosta upornosti i truda, ali svakodnevnom masažom i negom u roku od 3-4 meseca možete videti značajane pomake.

4.  Vrećasti celulit – ova vrsta celulita može kombinovati nekoliko prethodnih tipova celulita, ali mu je osnovna karakteristika da elastičnost kože u ovoj fazi opada i da koža jednostavno visi. Usled loše cirkulacije i nedostatka hranjivih materija, kolagen i elastin na koži slabe. Pored rada na cirkulaciji i jačanju mišića, potreban vam je i neki površinski tretman za jačanje kože .

Vrste celulita u zavisnosti od uzroka

Vrste celulita mogu se odrediti i prema uzroku njihovog nastanka.

 • Genetika igra značajnu ulogu u formiranju celulita. Nasleđene osobine poput debljine kože, distribucije masti i snage vezivnog tkiva mogu uticati na pojavu celulita. Ako su vaši roditelji imali celulit, verovatno ćete ga i vi imati. Genetski faktori određuju kako se mast skladišti i distribuiše u vašem telu, što može dovesti do razvoja celulita.
 • Hormoni, posebno estrogen, imaju ključnu ulogu u razvoju celulita. Estrogen može uticati na cirkulaciju krvi, proizvodnju kolagena i razgradnju masti, što sve može doprineti pojavi celulita. Drugi hormoni poput insulina, noradrenalina, hormona štitne žlezde i prolaktina takođe mogu imati uticaj na formiranje celulita. Hormonalne promene tokom puberteta, trudnoće, menopauze i uzimanja hormonskih kontraceptiva mogu povećati rizik od razvoja celulita.
 • Životni stil ima značajan uticaj na pojavu celulita. Loša ishrana bogata mastima i šećerima može povećati skladištenje masti u telu, što doprinosi razvoju celulita. Nedostatak fizičke aktivnosti može oslabiti mišiće i vezivno tkivo, čineći celulit vidljivijim. Takođe, pušenje, prekomerna konzumacija alkohola i dehidracija mogu negativno uticati na kožu i vezivno tkivo, doprinoseći razvoju celulita. Sedenje ili stajanje tokom dugih perioda može smanjiti cirkulaciju i doprineti zadržavanju tečnosti, što može pogoršati celulit.

Razumevanje uzroka celulita može pomoći u prepoznavanju i primeni odgovarajućih preventivnih mera i tretmana. Genetika, hormoni i životni stil su ključni faktori koji doprinose formiranju celulita, i svi oni zahtevaju različite pristupe u tretmanu i prevenciji

I ovde postoje 4 tipa celulta, pa hajde da vidimo ponešto o svakom od njih:

Tip celulita 1 – celulit zbog loše cirkulacije

Pored očiglednog izgleda celulita u kojem masno tkivo buja i gura naviše stvarajući  grudvice, ovaj uzrok problema možete prepoznati i po tome što imate hladne ruke ili noge i proređene dlake na nogama. Možete pomoći sebi suvim četkanjem svaki dan prilikom tuširaja -10 minuta. To će poboljšati prokrvljenost i ujedno postepeno razbiti celulit. Vakum masaža protiv celulita je još jedan način da dovedete krv do površine kože.

Tip celulita 2 – celulit zbog neelastične kože

Ovo se dešava ulsed starenja, ali i usled loše i neadekvatne nege kože. Sa godinama, elastin i kolagen u našim tkivima slabe i dolazi do opuštanja kože i stvaranja nabora. Posebno se ovo vidi iznad kolena . Prepoznaćete ovaj tip celulita ako uradite mali test – uštinite kožu i proverite da li se brzo vraća u prvobitno stanje. U ovom slučaju je ključno nabavite kreme protiv celulita koje jačaju kožu i vraćaju joj elastičnost.

Tip celulita 3 – genetski celulit

Ne treba vam neka specijalna tehnika da shvatite da je ovo vaš problem. Imate celulit? A vaša mama, sestra, tetka? I one takođe? Onda je u pitanju genetsko nasleđe. Zdraviji način života može da bude dobar izbor i da smanji vidljivost celulita ove vrste.

Tip celulita 4 – celulit zbog  nekativnosti

I za ovo vam ne treba neka specijalna tehnika prepoznavanja vrste celulita. Nedostatak vežbanja i nekativan stil života dovode do celulita i to je činjenica koju ne možete osporiti. Ostaje vam samo da vežate redovno i hranite se zdravo. Prilikom vežbanja vam od koristi mogu biti helanke za mršavljenje.

Vrste celulita prema mestu nastanka

U ovom slučaju dovoljno je samo da se pogledate u ogledalo i shvatite da li imate:

Dakle, jeste li otrkili koju vrstu celulita imate?

Ne brinite, u kojoj god grupi ste se našli, rešenja ipak ima – samo treba da se malo potrudite!

Kako sprečiti sve vrste celulita

Celulit je problem sa kojim se suočava veliki broj žena, ali postoje različite metode za njegovo sprečavanje i smanjenje. Efikasna prevencija celulita zahteva kombinaciju zdravog životnog stila, pravilne nege kože i ciljane tretmane.

Evo nekoliko ključnih strategija za sprečavanje svih vrsta celulita:

Zdrava ishrana

Pravilna ishrana je osnovni korak u prevenciji celulita. Izbalansirana ishrana bogata voćem, povrćem, vlaknima i proteinima može pomoći u smanjenju masnih naslaga i poboljšanju teksture kože. Izbegavajte prekomernu konzumaciju šećera, soli i zasićenih masti, jer oni mogu doprineti zadržavanju tečnosti i pogoršanju celulita.

Redovna fizička aktivnost

Fizička aktivnost je ključna za održavanje tonusa mišića i smanjenje telesne masti. Kombinacija kardio vežbi i treninga snage može pomoći u smanjenju celulita i poboljšanju cirkulacije. Vežbe poput hodanja, trčanja, plivanja i biciklizma su odlične za sagorevanje masti, dok vežbe snage pomažu u jačanju mišića i zatezanju kože.

Hidratacija

Pijenje dovoljne količine vode pomaže u održavanju hidratacije kože i izbacivanju toksina iz tela. Hidratacija je ključna za održavanje elastičnosti kože i smanjenje vidljivosti celulita. Pokušajte da pijete najmanje osam čaša vode dnevno.

Masaža celulita Celuleks gelom

Jedan od efikasnih načina za prevenciju i smanjenje celulita je masaža celulita Celuleks gelom. Ovaj gel sadrži aktivne sastojke koji pomažu u razbijanju masnih naslaga i poboljšanju cirkulacije.

Prednosti Celuleks gela:

 • Aktivni sastojci: Celuleks gel sadrži prirodne ekstrakte i sastojke koji deluju na masne naslage i zatežu kožu. Redovna masaža ovim gelom može smanjiti vidljivost celulita i poboljšati tonus kože.
 • Poboljšanje cirkulacije: Masaža Celuleks gelom podstiče cirkulaciju krvi, što pomaže u izbacivanju toksina i smanjenju zadržavanja tečnosti. Bolja cirkulacija doprinosi smanjenju otoka i poboljšanju elastičnosti kože.
 • Razbijanje masnih naslaga: Aktivni sastojci u Celuleks gelu pomažu u razbijanju masnih naslaga ispod kože, čime se smanjuje izgled celulita. Masaža dodatno pomaže u distribuciji ovih sastojaka i povećava njihovu efikasnost.
 • Hidratacija kože: Celuleks gel hidrira kožu, čineći je mekšom i glađom. Hidrirana koža je elastičnija i manje sklona pojavi celulita.

Zdrav životni stil

Usvajanje zdravih navika poput nepušenja, izbegavanja prekomerne konzumacije alkohola i održavanja optimalne telesne težine može značajno doprineti prevenciji celulita. Pušenje i alkohol negativno utiču na cirkulaciju i zdravlje kože, dok održavanje zdrave telesne težine smanjuje opterećenje na vezivno tkivo.

Kombinovanjem ovih strategija, možete značajno smanjiti vidljivost celulita i poboljšati izgled i zdravlje vaše kože.