Kako smanjiti apetit, a ne naškoditi organizmu

Kako smanjiti apetit, a ne naškoditi organizmu

Svaka dijeta i mršavljenje išli bi mnogo lakše kada bismo znali kako smanjiti apetit. Ipak, važnije je da znate kako da pritom ne ugrozite zdravlje.

Ukoliko se trenutno borite sa viškom kilograma, verovatno vam je glavna muka kako smanjiti apetit. Većina dijeta podrazumeva manje ili veće izgladnjivanje kako bi se skinuli kilogrami. Međutim, to može da funkcioniše dok se stomak ne pobuni.

Onda kad creva zakrče, a mozak krene da razmišlja o svojoj omiljenoj hrani, kreće i strmoglavi pad volje da izdržimo na dijeti. A onda kada je prekršimo, od rezultata nema ništa.

Hajde da se, onda, bolje pozabavimo time šta da radimo sa velikim apetitom i kako da ga smanjimo. Manji apetit znači i manje šanse da pokleknete i prekršite dijetu.

Ipak, u svemu ovome bitno je da naučimo kako da postignemo balans. Dakle da znamo kako smanjiti apetit, ali i da uspemo da ne naškodimo svom organizmu.

Zašto je smanjenje apetita bitno za mršavljenje?

U osnovi gotovo svake dijete (osim, na primer hrono ishrane) je smanjenje dnevnog unosa kalorija. Otud, logično, veza između apetita i dijete. Ako imate manji apetit, manje ćete jesti, pa ćete uneti i manje kalorija.

Sve to zvuči logično i lako u teoriji. U praksi, međutim, stvari stoje drugačije. Kada sebi ograničite unos kalorija, naročito u početku, apetit ne samo da ostaje isti, već se i povećava. Uzmete li u obzir da jedete manje od onoga na šta je telo naviklo, ovo je očekivana posledica.

Kontrola apetita nije bitna samo za gubljenje kilograma, već i da biste se rešili celulita. Dokazano je da je mršavljenje jedan od načina da smanjite celulit, pa ako biste uspeli da smršate, nestala bi i pomorandžina kora.Proces uništavanja celulita dodatno možete ubrzati korišćenjem gela protiv celulita. Jeca nam je ispričala kako je njoj jedan takav gel pomogao, iako je mislila da joj ništa više neće pomoći. Sada je njena koža glatka, zategnuta, a celulit se istopio! Pročitajte njenu priču na ovom linku: https://minutzamene.com/moze-li-se-celulit-zaista-pobediti/

Druga problematična stvar je i prejedanje.  Višak kilograma mahom je unošenjem prevelikih količina hrane, koje potom šire želudac i srazmerno povećavaju apetit.

Povišen apetit povezan je i sa manjkom nekih osnovnih nutrijenata, poput vlakana, ali i sa stresom, zamorom i mnogim drugim faktorima.

Konačno, apetit jeste nešto što je istovremeno i fizička i psihička potreba, pa mu je potrebno posvetiti više pažnje, naročito onda kada se radi o tome kako smanjiti apetit.

Kako smanjiti apetit?

Postoji više načina kako smanjiti apetit. 

smanjiti apetit

Možda nije loše izabrati dijetu koja bi imala režim ishrane u kom se smanjenje dozvoljenih kalorija odvija postepeno. Time praktično trenirate svoj želudac da očekuje manje hrane i time smanjujete apetit.

Naravno, ovo ujedno znači i da će vam biti potrebno duže vremena da izgubite kilograme, što nije najsjajnije za vašu liniju, ali jeste bolje za zdravlje organizma.

Pored režim ishrane, postoji niz preparata za smanjenje apetita, ali i mnogo prirodnih načina kako izgubiti apetit o kojima ćemo govoriti ovde.

Glavni cilj u svemu ovome mora biti smanjenje apetita prirodnim putem kako biste izbegli rizik da naškodite svom zdravlju. Zbog toga sve prihvatljive opcije koje će nam u tome pomoći treba da imaju takav efekat da vas zasite i podstaknu sagorevanje masti.

Za šta god da se odlučite, potražite sastojke poput linolne kiseline, hroma, probiotika ili zelenog čaja. Oni su odlični način kako izgubiti apetit jer utiču na hormone koji se povezuju sa osećajem gladi, a to su grelin i leptin.

Na porast ovih hormona utiču razni faktori od toga kada ste poslednji put jeli, kako ste raspoloženi, da li ste pod stresom, koliko ste spavali, pa sve do genetike i mogućih upala u organizmu. Zbog svega ovoga, vežba za mršavljenje, san i generalno životne navike mogu biti odličan način kako smanjiti apetit.

Šta smanjuje apetit?

Kada govorimo o hrani, treba da znate da je jedan način kako smanjiti apetit tako što ćete uključiti pojedine namirnice i nutrijente za koje znamo da će vas brže zasititi u ishranu.

Evo ukratko na šta treba da obratite pažnju.

Proteini su vaši prijatelji

Ako se pitate kako da smanjim apetit, odgovor je jednostavan ‒ jedite više proteina. Malo šta može pružiti osećaj zasićenosti kao proteini, pa su oni odličan način da smanjite unos hrane. Proteini duže kontrolišu nivo šećera u krvi, što direktno kontroliše napade gladi, naročito između obroka.

Pritom, proteini čuvaju vaše mišiće, što znači da ćete mršavljenjem izgubiti samo masne naslage a ne i mišiće koji su snaga vašeg organizma. Neka proteini čine 20-30% vašeg dnevnog unosa kalorija i apetit će se smanjiti.

Naći ćete ih u raznim namirnicama, ali mi izdvajamo jaja, jogurt ili neke od proteinskih suplemenata koji su odlična alternativa u veganskoj ishrani.

Vlakna za smanjenje apetita

Pored proteina, i vlakna pružaju osećaj sitosti i odličan su način kako smanjiti apetit. Naučnici tvrde kako vlakna šire želudac, te usporavaju njegovo pražnjenje. Hrana se duže vari, a apetit se smanjuje.

Vlakna se ubrajaju u ugljene hidrate i to one koji se ne vare lako. To znači da će vam biti potrebna manja količina hrana, a duže ćete se osećati siti. Tako ćete izgubiti apetit, a ujedno imati dovoljno energije.

Hrana koja sadrži dosta vlakana uključuje pasulj, grašak, sočivo, leblebije, integralne žitarice, ali i brojno voće (bobice), povrće i semenke (čia semenke, lanene semenke). Jedna od dijeta koja se bazira na vlaknima je i mediteranska dijeta.

Zasitite se omega-3 mastima

Sećate se priče o hormonima koji izazivaju osećaj gladi? E, pa, na jedan od njih, tačnije na leptin, utiču omega-3 masne kiseline. Bez obzira na to koliko je kalorija obrok zapravo sadržao, omega-3 masti vam pomažu da izgubite apetit.

Naučnici tvrde da najbolji efekat omega-3 masti imaju kod osoba koje su preterano gojazne. Kako omega-3 ulja utiču na apetit kod osoba koje nisu gojazne još uvek nije potpuno ispitano.

Najbolji efekat na smanjenje apetita imaju omega-3 masti iz ribe i algi.

Smanjite apetit kafom

Kafa ne služi samo da vas razbudi već je i taktika kako smanjiti apetit. Kafa takođe utiče na komplikovane hemijske procese u organizmu i podstiče lučenje peptida koji se proizvodi u organima za varenje. Taj peptid čini da se osećamo siti duže vreme.

Pored toga, ovaj peptid utiče i na to koliko ćemo jesti. Zanimljivo je da kofein nema ništa s tim. Dokazano je da kafa bez kofeina bolje smanjuje apetit i da deluje i do tri sata nakon što je popijete.

To, naravno, ne znači da i obična kafa neće delovati sasvim dobro. Jedina razlika je u tome da ćete morati da sačekate i do sat vremena pre nego što počne da deluje na apetit.

Ako pijete vodu, apetit će vam biti manji

U našem narodu je dobro poznato da čaša vode pre obroka utiče na to koliko ćete pojesti. Istraživanja se slažu i kažu da voda utiče na smanjenje apetita i pre jela, ali i između obroka.

Voda radi za vas na više nivoa. Ona je odličan način kako smanjiti apetit ali i kako istopiti višak kilograma. Pobeđujete u svakom slučaju.

Svega pola litra vode dovoljno je da želudac pošalje signal mozgu da je pun, čime ste direktno uticali na apetiti i smanjili ga. Ipak, problem je što voda brzo napušta želudac, pa će efekat sitosti brzo proći. Zbog toga vodu treba piti redovno tokom dana.

Ne samo to, tečnost generalno doprinosti sitosti, a pogotovo supa. Počnete li obrok supom, apetit će biti manji, pa ćete samim tim uneti i manje kalorija.

Crna čokolada smanjuje apetit

Evo odličnog načina da se zasladite između obroka a da pritom to bude i način kako smanjiti apetit. Da li zbog svog blago gorkog ukusa ili sastojaka, crna čokolada smanjuje apetit i posebno će utoliti vašu želju za slatkišima.

Svaka crna čokolada koja sadrži više od 70% kakaa sadrži i dovoljne količine stearinske kiseline koja usporava varenje i čini da izgubite apetit. Za još bolji efekat, kombinujte kockicu crne čokolade sa kafom. Idealna poslastica, a još pozitivno utiče na vašu dijetu.

Pojedina istraživanja kažu da je ćete smanjiti apetit i ako samo pomirišete crnu čokoladu, i to onu koja sadrži više od 85% kakaa. Ne škodi da probamo, mada će biti teško zaustaviti se i ne pojesti je.

Čaj za smanjenje apetita

Đumbir nije samo lekovit začin, on je i odličan način da smanjite apetit i smršate. Za ovo je veoma važno to kako đumbir uspeva da kontroliše nivo šećera u krvi čime se utiče i na smanjenje apetita.

Zato je đumbir odličan za čaj za smanjenje apetita. Naučnici tvrde da je najbolje konzumirati ga ujutru, pre doručka, kako biste postigli najbolje rezultate.

Pored đumbira, odličan čaj za smanjenje apetita je i zeleni čaj, koji takođe pomaže i u mršavljenju tako što topi masne naslage.

Jedite začinjenu hranu

Jedan od sastojaka ljute hrane, kapsaicin, je odgovor na vaše pitanje kako smanjiti apetit. Ova supstance, kao i još neke koje se nalaze u ljutoj hrani, oslobađaju toplotu u našem telu što takođe utiče na sagorevanje masti i kalorija posle jela.

Naravno, ne treba preterivati sa unosom ljute i začinjene hrane jer ljudski organizam može razviti rezistenciju na njene sastojke, pa tako prestaje i njihov uticaj na apetit.

Posebno se okrenite začinima kao što su crni biber, kari, đumbir, cimet, kurkuma ili kajenski biber.

Tablete za smanjenje apetita

I razne tablete i suplementi mogu biti način kako izgubiti apetit. Iako je najbolje da se o ovim preparatima posavetujete sa lekarom ili farmaceutom, generalno postoje supstance za koje znamo da deluju na smanjenje apetita.

Takav je, na primer, zeleni čaj ili njegov ekstrakt koji su česti sastojci tableta za smanjenje apetita. Zeleni čaj reguliše hormone povezane sa apetitom, pa će tako sprečiti iznenadne i često neopravdane napade gladi.

Za odrasle propisana doza ovih tableta je oko 800-900 mg dnevno, najčešće u tri doze.

Drugi koristan sastojak koji tablete za smanjenje apetita mogu imati je ekstrakt šafrana. Ovaj sastojak više je povezan sa hormonima koji utiču na raspoloženje, pa je odličan za one kojima je prejedanje emotivna reakcija.

Konačno, tablete za smanjenje apetita često sadrže i esencijalno ulje grejpfruta koje prvenstveno pomaže u mršavljenju, ali i smanjenju apetita. Ono podstiče lifmni sistem i daje energiju organizmu, pa je tako višestruko korisno za sve koji drže dijetu.

Šta može poći po zlu?

Smanjenje apetita neće uvek imati samo pozitivne strane.

Ako, na primer, koristite tablete za smanjenje apetita, u njima se mogu naći različiti stimulanti od kojih vam mogu pretiti neki sporedni efekti. Na primer, mogu se javiti glavobolje, insomnija, ali i srčana aritmija ukolike se u njima nađe kofein.

Ukoliko tablete sadrže guaranu, inače trenutno popularni sastojak, kontraindikacija može biti dijareja ili zatvor, te problemi sa varenjem, ali i promene u srčanom pritisku.

Ne prete vam sporedni efekti samo od tableta za smanjenje apetita, već i od već pomenutih prirodnih supstanci koje vam pomažu da smanjite apetit. Tako, na primer, možete imati alergijsku reakciju na neke od njih.

Drugi jači začini, u prevelikim količinama, mogu izazvati mučninu, vrtoglavice, dijareju, ali i trovanje.

Zato vam se smanjenje apetita nikako ne preporučuje ukoliko ste u drugom stanju, dojite bebu ili ste na nekoj redovnoj terapiji zbog hronične bolesti. Takođe, nikako ne dajte deci bilo šta za smanjenje apetita što prethodno nije odobrio lekar.

Smanjenje apetita prirodnim putem

Apetit možete smanjiti i tako što usvojite par promena u životnim navikama.

manji apetit Za mnoge od ovih ste već čuli i možda vam je već naporno čuti ih, ali to što se toliko spominju, znači da u njima ima nešto.

Za početak, vodite računa kada i koliko jedete. Isplanirajte sebi obroke i veličinu porcija unapred, najbolje za nedelju dana. Ovako ne samo da kontrolišete unete kalorije i efikasno mršavite, već i trenirate organizam da prirodno smanji apetit.

Takođe, vežbanje je veoma važno za smanjenje apetita jer, nauka je pokazala, redovna vežba može da blokira signale mozgu koji traže hranu i onda kada vam hrana nije stvarno potrebna.

Konačno potrudite se i da spavate redovno i smanjite stres kojem se izlažete svakoga dana. Iako naizgled nisu povezani sa apetitom, i manjak sna i stres utiču negativno na apetit, tako što blokiraju prirodan sistem koji nam govori kada smo zaista gladni.

Zbunjen organizam šalje signal i onda kada oseti da mu je hitno potrebna energija da bi se razbudio ili podigao nivo energije (što se najčešće realizuje kao potreba za šećerom), ili kada upadne u krizu izazvanu stresom.

Osluškujte svoje telo i potrudite se da se usaglasite sa njegovim ritmom. Tačnije, potrudite se da mu odredite standardan ritam kojeg ćete se pridržavati, naročito kada je hrana u pitanju. Ne preskačite obroke i nemojte jesti između obroka. Ne samo da nećete smršati već ćete navići organizam da mu treba više hrane, a tako ćete povećati i apetit na duže staze.