Izbegnite alergiju na šampon izborom prirodnog preparata

Izbegnite alergiju na šampon izborom prirodnog preparata

Alergija na šampon? Da, moguće je. Saznajte koji su simptomi, kako da je prepoznate, koje su posledice i kako da je izbegnete!

Alergiju na šampon izazivaju opasne hemikalije koje se u njemu nalaze. Rešenje postoji u vidu prirodnih šampona bez sulfata i parabena.

“Nedavno sam, podlegavši potrošačkom mentalitetu, obradovala sebe novim šamponom koji mi je obećavao kule i gradove u nameri da me pretvori u neviđenu lepoticu a moju kosu dovede u stanje savršenstva.

I znate šta? Koža glave mi je postala svetlo crvena, peckalo je i svrbelo a pojavila mi se i perut.

Naravno da sam za to vreme pregurala nekoliko pranja kose istim šamponom pre nego što sam potražila pomoć dermatologa. Ispostavilo se da imam alergiju na pomenuti šampon.”

Ovo svedočenje nas je podstaklo da istražimo da li i zašto šamponi izazivaju alergije.

I znate šta smo otkrili?

Postoji način da prekosčite ove probleme i alergiju na šampon stavite kao poslednju na listi problema sa kosom koji vas mogu snaći. I ne samo to, nego možete učiniti da vaša kosa jako brzo i prirodno blista. Sara nam je ispričala kako je ona rešila problem sa svojom kosom. Nikako nije mogla da nađe pravi šampon, kosa joj je opadala i bila puna peruti. Ipak, našla je prirodno rešenje od kojeg se njena kosa preporodila i sada izgleda neverovatno! I vaša kosa može biti zdrava i jaka, a na koji način, saznaćete kada pročitate njeno iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu-iz-korena/

Čuli ste za svakakve alergije. Od nekih nam oči suze i nos curi, neke su ozbiljnije i zahtevaju hitan tretman, od nekih se koža ospe u vidu koprivnjače.

Ako ste mislili da samo ambrozija i neke namirnice izazivaju alergije vreme je da promenite stav.

Da li znate šta se zapravo nalazi u vašem šamponu? Ma koliko lepo mirisao, imao divnu boju i teksturu i bio spakovan u prelepu bocu u njemu se često nalaze brojne hemikalije koje ni malo ne prijaju ljudskom organizmu.

Šta se dešava u organizmu kada imamo alergiju?

U osnovi, u organizmu se u slučaju alergije,  odvija isti proces kao kod normalnog imunog odgovora. Imuni sistem detektuje uljeza kao potencijalnu opasnost i aktivira različite mehanizme kako bi se oslobodio izazivača problema.

Za razliku od istinskih oboljenja kao što su prehlada, kijavica…do alergije dolazi kada telo dođe u kontakt sa supstancom kao što je na primer, polen, neki sastojak hrane i slično i te materije prepozna kao potencijalnu opasnost. Izazivače alergija zovemo alergenima.

Putevi ulaska alergena u organizam su koža, sluzokoža, disajni i organi za varenje.

Koja je razlika u odgovoru organizma?

Na virus, izazivač kijavice reaguje svaki organizam na približno isti način.

Zašto neki od nas razvijaju imuni odgovor na polen, recimo a neki ne? Kao da  se imuni sistem zbuni. Ova oblast nije do kraja istražena i ne postoji baš precizan odgovor zašto je pojedinac alergičan na određenu materiju dok drugi nisu.

Ono što sa sigurnošću znamo da sastav preparata za negu kose nije stvar koju smemo zanemariti.

Istina o šamponima

Šamponi za kosu su univerzalni proizvod bez koga ni jedno ljudsko biće u razvijenom svetu ne bi moglo zamisliti svoj život. Veliki broj kontaktnih alergena se koriste kao sastojci šampona.

Testiranje na manjoj površini kože može pomoći da se identifikuju sastojci koji izazivaju alergijena šampon kod pacijenata.

Simptomi alergije na šampon

alergijska reakcija na šampon

Znaci da patite od alergije na šampon su svetlo crvena koža, peckanje, svrab, perutanje kože glave, suvoća kože i kose i najzad opadanje kose.

Najčešći simptomi alergije na šampon su peckanje i otečenost kože glave. Ovo nastaje kao deo odgovora imunog sistema koji prouzrokuje upalu. Obično ovi simptomi nestanu kada se šampon dobro ispere. Međutim imajući u vidu da ćete za dva dana istu stvar naneti na svoju kosu ovo uopšte nije zanemarljiva činjenica.

Drugi simptomi podrazumevaju pojavu ospe, peruti i suvoću kože glave.

Perut

Često čujete od prijateljica da im se odjednom pojavila perut i da sumnjaju na novi šampon koji koriste. Ukoliko iskusite pojavu peruti vrlo je moguće da vam neki od sastojaka šampona prekomerno isušuje kožu glave koja postaje iritirana i peruta se. Iako uzroci peruti nisu do kraja ispitani, ovo je jedan od čestih uzroka.

Masna kosa

Prirodno možemo imati masnu kosu ili ona može biti suva. To zavisi od tipa kose i količine sebuma koji naše lojne žlezde luče.

Iskusite li međutim naglu pojavu masne kose najverovatnije je da je neka hemikalija u šamponu prouzrokovala isušivanje u vidu drastičnog uklanjanja sebuma što je podstaklo lojne žlezde da prekomerno proizvode ovu prirodnu zaštitnu materiju kako bi nadoknadile gubitak.

Opadanje kose

Naše vlasi rastu iz folikula. To su veoma osetljivi organi kože koji imaju svopstveni životni ritam. Rast kose se odvja u tri faze. Ukoliko se prirodna  ravnoteža poremeti štetnim hemijskim uticajem iz preparata za negu možete iskusiti pojačano opadanje kose. Ono može biti ravnomerno-po celoj glavi. Drugi oblik opadanja kose kao vid alergijske reakcije na šampon može biti opadanje kose u pečatima.

Ovo su samo neke od pojava koje nikako ne želitete da iskusite kada je u pitanju uticaj šampona na vašu kosu.

Uzroci alergije na šampon

Kontaknti dermatitis (alergije koje nastaju usled kontakta kože sa alergenima) javlja se usled prekomernog  i ponovljenog kontakta kože sa štetnim hemikalijama u kozmetici.

Obično nastaju usled ponovljene izloženosti tako što imate bocu šampona koju koristite dok ne potrošite najmanje dva, vrlo često i više puta nedeljno.

Čak iako ste neki šampon koristili i ranije ne znači da ne može doći do alergijske reakcije.

Mi prosto nismo svesni koliko smo već toksina sabrali u svoju kožu i kosu i kada će se desiti ta kap koja će preliti čašu.

Kako izbeći alergiju na šampone?

Da biste delovali u tom pravcu vreme je da saznate koje elemente u šamponu treba svakako izbegavati. Ukoliko su na deklaraciji sulfati, natrijum hlorid i silikon taj šampon je štetan i za vas i za životnu sredinu.

Jedan izvor tvrdi da postoje čak  93 sastojka šampona koji su mogući alergeni.

Navođenje svih prevazilazi okvire ovog članka. U nastavku otkrijte one koji su najštetniji a pritom najzastupljeniji.

Izazivači alergija u šamponima

alergeni u šamponu

Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)

Sulfati su veoma jaki deterdženti koji odličo uklanjaju masnoću sa vaše kose. To međutim znači da isušuju vašu kosu i kožu glave. Sulfati su gotovo uobičajen sastojak šampona. Oni deluju po principu hemijske reakcije u kojoj se vezuju za sebum na koži glave na jednoj strani a za molekule vode na drugoj strani. Kada isperete šampon, sulfati sa sobom odnesu masnoću i ostatke nečistoća sa njom. Čini se da vam je baš to i potrebno, međutim, sulfati su veoma štetni jer oštećuju kosu, suše je , čine je krtom, lomljivom i sklonom mršenju.

Najzad oni mogu izazvati alergijsku reakciju vašeg organizma posebno kod osoba sa osetljivom kožom.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Ovaj deterdžent u osnovi, radi isto vašoj kosi kao i prethodni navedeni. I on stvara obilnu penu koju tako volimo. Naime, naučeni smo da bez pene nema ni čiste kose. Ovo, međutim, nije istina. SLS je uobičajeni sastojak i drugih proizvoda kako za ličnu higijenu tako i za održavanje domaćinstva. Ima mutagena svojstva i druge toksične efekte na ljudsko telo. Čak iako ne dobijete alergiju, ova stvar u šamponu će vam svakako isušiti kosu i kožu glave.

Parabeni

Parabeni su postali najozloglašeniji sastojak šampona. Koriste se kao konzervansi koji sprečavaju razvoj bakterija u kozmetičkim proizvodima. Vrlo je verovatno da koža može da ih upije prilikom spoljašnje upotrebe. Na žalost, parabeni se upotrebljavaju i za očuvanje svežine konzervirane i prerađene hrane tako da u naš organizam dospevaju i oralno.

Prema američkom hemijskom udruženju(American Chemical Society), čak 85% proizvoda za ličnu negu na američkom tržištu sadrži parabene.

Jedan eksperiment iz 2005. godine je detektovao prisustvo parabena u urinu čak 99.1% Amerikanaca koji su bili testirani.

Parabeni imaju to svojstvo da u organizmu podražavaju hormon estrogen što može dovesti do rasta kancerogenih ćelija dojki.Mnoga istraživanja su pokazala da žene imaju veću koncentraciju parabena u organizmu od muškaraca.Ovo je verovatno rezultat veće primene različitih kozmetičkih preparata.

Nakon ovoga vredi razmisliti šta stavljamo na kožu i kosu.

Pre svega, prilikom izbora preparata za negu i dekorativne kozmetike, prioritet bi trebalo dati sastavu proizvoda.

Natrijum hlorid

Drugim rečima-so. Niste znali da se nalazi u šamponima i regeneratorima? Ona ih čini gušćim i konzistentnijim. Ukoliko je koža glave već osetljiva, so je može iritirati i isušiti a može čak biti i uzrok opadanja kose.

Alkohol

Veoma čest sastojak beauty proizvoda i šampona.

Kao što već znate, alkoholi imaju isušujući efekat.

Što se alkohol nalazi na višem mestu na deklaraciji to je njegov udeo u proizvodu veći.

Neki alkoholi nisu tako loši za kosu, njihovi nazivi počinju sa  “C” ili “S”, kao što je Cetearyl alkohol i Stearyl alkohol. Oni čako pomažu kosi da zadrži vlažnost. Za razliku od njih, oni alkoholi koji u svom nazivu sadrže “prop”  kao Isopropyl ili propanol ne bi trebalo da se nađu u proizvodima koje kupujete.

Veštački mirisi

Proizvodi na čijoj je etiketi naveden veštači miris, sadrže gomilu skrivenih hemikalija.

Postoji jedna rupa u zakonu koja proizvođačima dozvoljava da  ne otkrivaju sve sastojke kako bi sprečili konkurenciju da ih imitira.

Neki sastojci mirišljavih proizvoda ne samo da izazivaju alergije već mogu poremetiti rad reproduktivnih organa.

Oko 75% mirišljavih kozmetičkih preparata sadrže ftalate. Ovaj sastojak je nelegalan u mnogim zemljama uključujući kanadu, EU i delove Azije.

Veštačke boje

Većina šampona i regeneratora se boji veštačkim bojama kako bi izgledali lepše. Ove boje se dobijaju iz nafte i katrana  veoma su štetne po zdravlje. Mnoge se povezuju sa brojnim oboljenjima, alergijama pa i kancerom. Veštačke boje su na deklaraciji navedene oznakom FD&C ili D&C  u kombinaciji sa brojem.

Pored svih gore navedenih otrovnih čuda koja prouzrokuju alergijske reakcije u vidu peckanja, svraba, crvenila, perutanja i najzad opadanja kose, postoji još dugačak spisak hemikalija koje treba izbegavati.

Pokušajte da ih zapamtite i izbegavate:polietilen glikol (PEG),dietanolamin (DEA), trietanolamin (TEA), formaldehidi koji se nalaze u nalaze u različitim proizvodima za mekšu i sjajniju kosu koja se ne mrsi. U EU je njihova upotreba redukovana dok su u Japanu i Švedskoj zabranjeni u proizvodima za negu i kozmetici.

Triklozan, 2016 godine je zabranjen sastojak u antibakterijskim sapunima ali je još uvek dozvoljen u pastama za zube, šamponima za kosu i dezodoransima. Ovo je hemijski, antibakterijski agens koji dovodi do hormonalnih poremećaja, neuroloških problema i gomile drugih stanja koja ne želite da vam se dogode.

Nadam se da smo vas dovoljno uplašili, istini za volju to nam i jeste cilj. Opasnih otrovnih hemikalija se treba bojati posebno kada ih stavljate na svoju glavu.

Prirodni šamponi za kosu kao način kako protiv alergije na šampon

Drugi način, daleko delotvorniji je okretanje prirodnim šamponima.

Na našu sreću, na tržište se probijaju prirodni preparati za negu kože kose, kućna hemija i slično.

Njihovi proizvođači su prepoznali našu potrebu da se zaštitimo od pogubnog uticaja štetnih hemikalija na naš organizam.

Prirodni šamponi nastaju veštom kombinacijom aktivnih sastojaka preuzetih direktno iz prirode.

Prorodni šamponi ne sadrže sulfate i parabene i sve one gadne hemikalije napred nabrojane.

Obično nisu tako luksuzno upakovani i ne mirišu na skupe parfeme već na lekovito bilje i prirodu, limun i nanu.

U današnje vreme izbor ovakvih preparata postaje stvar prestiža i ako baš hoćete opšte kulture. Njihova uloga nije samo da peru. Oni i jako korisno deluju na kosu, njen rast i strukture i čine je zdravijom. Ako je alergija na šampon problem koji ste prepoznali, onda je krajnje vreme da ovi šamponi postanu deo vaše nege!