Pravilno pranje kose je pola posla!

Pravilno pranje kose je pola posla!

Šta podrazumeva pravilno pranje kose? Koliko često prati kosu?  Saznajte kako da izaberite pravi šampon za sebe i kako sve možete oprati kosu.

Oprati kosu? Ništa lakše.

Neki od vas to rade gotovo svaki dan, drugi nešto ređe. U normalnim uslovima kosu je dovoljno prati dva puta nedeljno. Ovaj ritam ostavlja prostora prirodnom sebumu da se rasporedi po vlasima i neguje ih na prirodan način.  Bilo kako bilo, kad se ujutru sretnete sa svojom frizurom u ogledalu, uvek ima neka sitnica koja nije kako valja. Kosa je bez sjaja, frizura gubi oblik, vlasi su tanke i beživotne, krajevi brzo pucaju…

Prirodno, vi želite da se oslobodite svih ovih problema. Želite bujnu, sjajnu kosu koja je poslušna. Hteli biste kosu koja neće biti masna već sledećeg jutra.

Pogledajmo koje greške najčešće pravimo i šta bi valjalo promeniti u svakodnevnoj rutini da bi naša kosa dala svoj maksimum.

Pranje kose u zavisnosti od tipa kose

Kosa može biti ravna, talasasta ili kovrdžava. Ovo je osobina koju dobijamo rođenjem i ne možemo uticati na nju. Ono što možemo je da upoznamo osobine svog tipa kose i negujemo je na način koji joj najbolje odgovara.

Po pravilu ravna glatka kosa se brže masti i vlasi su obično tanje i osetljivije ali je sa druge strane manje sklone pucanju. Ovaj tip kose morate ćešće prati.

Kovrdžava kosa je češće suva, lakše puca ali su vlasi deblje i porozne i treba je manje prati.

Izaberite pravi šampon za pranje kose

Temeljno proučite svoju kosu, naša podela na tipove vam može pomoći, mada ne mora uvek važiti za svakoga. Kada znate kom tipu pripada vaša kosa možete birati šampon.

Naravno morate obratiti pažnju na još neke činjenice prilikom izbora šampona.

pranje kose

Koliko često perete kosu?  To zavisi od toga da li ste osoba čije lojne žlezde prekomerno luče sebum iz nekog razloga pa vam je kosa masna ili  zbog posla kojim se bavite kosu perete svakodnevno. Takođe je važno i da li kosa bojena ili na drugi način hemijski tretirana.

Na tržištu postoji ogroman broj različitih preparata. Birajte šampon za svoj tip kose i u skladu sa vašim potrebama.

Na primer: Imate ravnu kosu koja se brzo masti i perete je svaki ili svaki drugi dan? Izaberite šampon  namenjen uklanjanju viška sebuma, ali birajte onaj za svakodnevno pranje kose.

Osnovno pravilo za pranje kose, bez obzira koji tip je u pitanju,  jeste da birate blage šampone bez sulfata, pogotovo ako često perete kosu.

Iako stručnjaci tvrde da sulfati nisu štetni u malim količinama, duža izloženost koncentraciji od 15% dovodi do oštećenja ćelija kože, svraba, peckanja i iritacije. Ako vam je koža posebno osetljiva, sulfati mogu pogoršati stanje. Takođe dugotrajnom primenom mogu potpuno lišiti vlas prirodne masnoće koja je štiti od spoljašnjih uticaja i mehaničkih oštećenja. Sulfati u vašem šamponu takođe ispiraju boju sa kose.

Šamponi bez sulfata ne pene jako kao oni sa sulfatima pa vam može izgledati da su neefikasni ipak budite sigurni da će obaviti svoj posao. Oni su formulisani na bazi velike koncentracije prirodnih aktivnih materija. Birajte preparate na čijoj deklaraciji nisu navedene oznake SLS, ALS, parabeni .

Ako je vaša kosa tretirana blanšom za izvlačenje pramenova ili se farbate u crveno u ponudi postoje šamponi za pranje kose koji fiksiraju boju ili sprečavaju da vam pramenovi požute. Izbor je veliki i svakako možete pronaći ono što će vašem tipu kose odgovarati.

Ipak, najvažnije je da kosa izgleda lepršavo i da bude zdrava.Za to je zaista važno napraviti dobar izbor šampona, jer od osnovne nege počinju svi problemi, ali i sva rešenja.

Irena je imala oštećenu, suvu kosu koja je opadala i nikad nije izgledala uredno i lepo. Sada je preponosna na nju. Uspela je da sredi problem prirodnim putem. Pročitajte njeno lično iskustvo na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Sad kada smo se dogovorili čime, da vidimo kako prati kosu.

Naime,pored odgovarajućih preparata i sama rutina pranja kose je važna i tu često pravimo sitne greške koje nas skupo koštaju.

Kako prati kosu pravilno?

 Prvo dobro nakvasite kosu

Baš kao kada perete veš, prvo mu je potrebno potapanje ili predpranje nakon čega se dodaje deterdžent. Kosu bi trebalo temeljno pokvasiti pre nanošenja šampona. Topla voda će otvoriti kutikule što će omogućiti potpuno uklanjanje prljavštine i ostataka preparata sa vaše kose.

Ako imate dosta dugu kosu prvo nanesite malo regeneratora na krajeve. Da, zaista…zvuči nelogično ali ako vam je kosa duža od ramena zaštitite lomljive krajeve od novih oštećenja tokom pranja. Obično se duga kosa ređe šiša pa su krajevi suvi i lomljivi. Rasporedite malu količinu regeneratora po krajevima i blago isperite pre nego što nanesete šampon. Ovo ne samo da će zaštititi krajeve već već će popuniti postojeća oštećenja vlasi. Kosa će vam biti mekana, bujna i sjajna.

Šamponirajte

Šampon nanosite  samo na vlasište, posebno na potiljku.Najbolji način da se kosa šamponira je od korena ka krajevima. Kosa bliže korenu je mlađa i neizostavno masnija, dok su krajevi stariji i obično suvlji i lomljiviji deo kose.

Ispravan način nanošenja šampona igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja kose i vlasišta. Preporučuje se da se šampon ne nanosi direktno na kosu ili samo na jedno mesto, već da se pažljivo raspodeli na više regija korena kose. Ova metoda omogućava ciljanu aplikaciju tamo gde je mašćenje najizraženije, što je često slučaj na temenu i iza ušiju. Takav pristup ne samo da obezbeđuje ravnomernije pokrivanje i dubinsko čišćenje vlasišta, već i sprečava prekomernu upotrebu šampona. Time se šampon efikasnije iskorišćava, a kosa ostaje čista, hidrirana i bez nepotrebnog opterećenja od prekomernih ostataka proizvoda​​.

Ne nanosite previše šampona. Dovoljna je količina veličine lešnika. Ako je kosa izuzetno duga i jaka, slobodno udvostručite količinu.

Tehnika dvostrukog čišćenja kose postaje sve popularnija metoda koja obećava temeljnije uklanjanje nečistoća i poboljšanje zdravlja kose. Ovaj pristup uključuje dva uzastopna šamponiranja tokom jednog pranja. Prva primena šampona ima za cilj da ukloni površinsku prljavštinu, znoj, i ostatke proizvoda koji se nakupljaju na kosi i vlasištu. Ovo šamponiranje osigurava da se otvore pore na vlasištu i omogući dubinsko čišćenje. Drugo šamponiranje ide korak dalje, prodire dublje u vlasište i kosu, čisteći ih na još temeljitiji način i ostavljajući kosu ne samo čistom, već i sjajnom. Ova metoda je posebno korisna za one koji koriste mnogo proizvoda za stilizovanje ili su izloženi velikim količinama zagađenja, jer dvostruko čišćenje pomaže u očuvanju zdravlja kose i njenog prirodnog sjaja

Masaža vlasišta

Budite nežni! Trljanje može trajno oštetiti kutikule dlake što dovodi do lomljenja. Dok trljate kosu razmišljajte o tome . Kosu morate temeljno istrljati ali ne budite grubi, radite to veoma pažljivo.

Masaža vlasišta prilikom pranja kose nije samo prijatan ritual, već i ključan korak ka zdravoj i snažnoj kosi. Važnost nežnog masiranja vlasišta vrhovima prstiju leži u stimulaciji cirkulacije krvi, što je esencijalno za ishranu folikula kose i poticanje rasta kose. Ovaj postupak treba obavljati bez upotrebe noktiju kako bi se izbeglo potencijalno iritiranje ili oštećenje vlasišta, što može dovesti do lomljenja kose i drugih problema sa skalpom. Pažljivo masiranje ne samo da pomaže u efikasnijem uklanjanju nečistoća i masnoća sa kože glave, već i pruža opuštajući efekat, smanjujući stres koji može biti još jedan uzročnik problema sa kosom.Počnite od korena masirajući vlasište jagodicama prstiju. Ovo poboljšava cirkulaciju kože glave i stimuliše rast kose. Masirajući nežno pritiskajte vlasište. Ne koristite kružne pokrete tako ćete zamrsiti kosu.  Kada je masaža vlasišta gotova rasporedite penu ka krajevima ravnim nežnim pokretima. Ne trljajte lomljive krajeve ili to radite pokretima gnječenja kao da perete veš na dasci za pranje.

Pošto ste isprali šampon dobro iscedite vodu iz kose pre nego što nanesete regenerator. Ovo je važno zato što kosa na kojoj se zadržalo previše vode neće moći dobro da apsorbuje preparat.

Upotreba regeneratora pri pranju kose

Nanesite regenerator od sredine dužine do krajeva. Posebno obratite pažnju da krajeve dobro natopite preparatom . Pričvrstite kosu šnalom i dovršite tuširanje, ostavljajući regenerator da deluje nekoliko minuta. Zatim ga isperite. Što duže regenerator odstoji bolje će se apsorbovati.

Nikada ne stavljajte regenerator na koren kose. Prirodna masnoća vlasišta je ovde mnogo više prisutna. Nanošenjem regeneratora na ovaj deo rizikujete da vam se kosa brže umasti.

Regeneratora ima  raznih. Mi vam ponovo savetujemo, kao i sa šamponima, da izaberete one na prirodnoj bazi. Sigurno ste već isprobali razne. Pored svoje osnovne namene često su predviđeni za određeni tip kose. Neki su formulisani za ravnu kosu i ispravljaju je, drugi su za lakše oblikovanje lokni. Birajte prema potrebi, ali gledajte da budu bez silikona.

Saznajte više o regeneratoru za kosu!

Ispiranje kose

Ispiranje kose je veoma važan deo rutine. Za pravilno pranje kose voda bi trebalo da bude mlaka, nikako pretopla. Isuviše topla voda oštećuje i isušuje kosu. Završno ispiranje kose, posle primene regeneratora, treba obaviti hladnom vodom.

ispiranje kose

Možda vam ovo ne zvuči prijatno ali posle nekoliko ponavljanja ćete se navići. Hladna voda deluje tako što zatvara kutikule pa vlas ostaje potpuno ravna (otvorene kutikule je čine hrapavom), otpornija na spoljašnje uticaje. Kosa je pri tom sjajnija jer se svetlost bolje reflektuje na njoj. Ispirajte toliko dugo dok niste u potpunosti isprali ostatke preparata.

Treba znati da je voda iz vodovoda tvrda i loša za kosu.Kamenac će se zadržati na kosi . Ovo može biti razlog što vam je plava kosa posivela. Pokušajte da pronađete filter za vodu koji se montira na vaš tuš.

Isprobajte ovaj trik za pranje kose: Dodajte kašiku šećera u šampon, masirajući vlasište uradićete blagi piling kože glave što će odstraniti mrtve ćelije i pospešiti cirkulaciju, aktivne materije iz šampona će na ovaj način dublje prodreti u kožu.

Koliko često prati kosu?

Koliko ćete često prati kosu zavisi od mnogo faktora.

Generalno pravilo bi bilo: kosa se pere dva do tri puta nedeljno.

Međutim, ukoliko ste na godišnjem odmoru sigurno ćete kosu prati svaki dan posle dolaska sa plaže. Osobe koje rade prljave poslove i mnogo se znoje takođe bi trebale da peru kosu svaki dan.

Ako vaša koša preterano luči sebim pa se kosa sama od sebe masti opet ćete morati prati kosu češće.  Ako pripadate ovoj grupi ljudi posebno obratite pažnju na izbor šampona, jer dobar prirodni  šampon može da smanji mašćenje kose.

Posle pranja

Pravilna nega kose ne mora biti skupa i komplikovana. Nije vam potrebna gomila bočica. Kosa uostalom voli da diše, ne zatrpavajte je preparatima.

Ono što je važno je da briga o kosi bude svakodnevna i promišljena. Upoznajte svoju kosu i napravite strategiju nege koja će prerasti u vašu rutinu.

Ne češljajte odmah kosu. Umotajte je u mekani peškir koji će pokupiti što više vode. Možete promeniti i dva peškira. Što manje vlage ostane u kosi kraće ćete je sušiti.

Nakon ispiranja, preporučuje se pažljivo sušenje kose, idealno prirodnim putem na vazduhu. Ako je upotreba feniranja neophodna, savetuje se upotreba umerene temperature i držanje fena na određenoj udaljenosti od kose kako bi se minimiziralo oštećenje uzrokovano visokom temperaturom. Ovaj pristup ne samo da pomaže u očuvanju prirodne strukture i vlage kose, već i promoviše njen zdrav rast i smanjuje rizik od lomljenja i ispucalih krajeva

Pranje kose bez šampona – i to može!

Za ljubitelje prirodne nege, evo nekoliko saveta kako oprati kosu bez šampona.

Pranje kose koprivom

pranje kose koprivom

Iako je kopriva biljka koju definitivno ne želimo da dodirnemo, ona obiluje predivnim medicinskim svojstvima. Deluje protivupalno , astrigentno (skuplja pore), antibakterijski i isceljujuće. Kopriva sadrži visok nivo antioksidanata koji se bore protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali oštećuju ćelije i prouzrokuju starenje.

Zašto se preporučuje pranje kose koprivom?

Ova biljka podstiče podmlađivanje kose i može da eliminiše perut. Ona je prirodni lek protiv ekcema i masne kose. Pošto kopriva sadrži visok nivo  vitamina i minerala koji doprinose zdravlju kože i kose, njen ekstrakt se nalazi u mnogim klasičnim šamponima i drugim preparatima za negu kose.

Da li ste znali da možete sami napraviti šampon za pranje kose od koprive i prirodnog sapuna?

Evo šta vam treba:

  • 250 ml vode od koprive ( pravi se tako što se kipućom vodom prelije šaka svežih listova koprive. Ako nemate svežu kupite sušene listove), i ostavi se da odstoji nekoliko sati.
  • 90 ml tečnog sapuna bez sulfata
  • 3 supene kašike soka od aloje
  • ¼ supene kašike ulja jojobe
  • 25-30 kapi esencijalnog ulja mente ili ruzmarina

Sipajte sve sastojke u bočicu za šampon i mućkajte dok se ne sjedini u kompaktnu tečnost.Ovako pripremljen šampon možete koristiti jednu do dve nedelje, držite ga u frižideru da se ne pokvari. Prirodnim šamponom od koprive perite kosu na uobičajeni način. Posebno je pogodan ako kosu perete svaki dan.

Ako vam se ovo čini komplikovano jednostavno potopite koprivu da odstoji preko noći u vodi i ovu vodu u koju će kopriva ispustiti aktivne materije koristite za poslednje ispiranje kose. Kosa će vam biti zdravija, jača i sjajnija.

Pranje kose sodom bikarbonom je apsolutni hit u svetu

Postupak je sledeći. Oko pola kašičice sode bikarbone se izruči na skupljen dlan, nakvasi se sa malo vode i utrlja u kosu. Masirajte kao i  kada perete kosu šamponom. Nakon toga, isperite kosu toplom vodom, a zatim je možete isprati hladnom vodom u kojoj ste rastvorili jabukovo sirće koje će odraditi posao regeneratora i povećati sjaj kose.

Ovo je u skladu sa novim tzv „No poo“ trendom. Naime ljudi svesni štetnosti  hemikalija a posebno sulfata u šamponima za pranje kose sve češće odlučuju da ih izbace iz svoje upotrebe i okrenu se preparatima iz prirode. Oni koji su probali su oduševljeni, ali to je već tema za novu priču.

Otkrijte sve preddnosti i mane pranja kose sodom bikarbonom.

Pranje kose jabukovim sirćetom

Jabukovo sirće je poznato po sposobnosti da uravnoteži pH vrednost vlasišta, čineći kosu mekom i sjajnom. Ispiranje kose razblaženim jabukovim sirćetom može pomoći u uklanjanju ostataka proizvoda i minerala iz tvrde vode, zatvarajući kutikule kose i poboljšavajući njen ukupni izgled i zdravlje. Preporučuje se razblaživanje sirćeta vodom u odnosu 1:3 ili 1:4, da bi se izbegla prevelika kiselost koja može iritirati vlasište ili oslabiti kosu. Ovaj prirodni kondicioner ne samo da podstiče zdravlje kose i vlasišta, već može i smanjiti pojavu peruti i promovisati sjajnu, glatku teksturu kose.

Pranje kose pivom

Ako kosi date sve važne vitamine i minerale biće vam lakše da je održite zdravom i lepom. Pivo je prepuno hranljivih sastojaka kao što je fosfor, magnezijum, bakar, gvožđe i vitamini B kompleksa koji hrane kosu. Ovo je način da pospešite njen rast. Čim kosa dobije sve što joj je neophodno videćete razliku!

Isprobajte da svom blagom šamponu dodate četvrtinu količine piva.( šolja šampona i ¼ šolje piva). Alkohol iz piva ima ulogu čistača, a hranljive materije će učiniti da vam kosa izgleda prelepo.

Druga opcija je da pivo upotrebite umesto regeneratora

Ako imate nameru da isperete kosu pivom operite je blagim šamponom. Za ispiranje kose koriste se blaže vrste piva sa manje alkohola. Pivo mora da deluje na kožu glave zato dobro nakvasite kosu i vlasište i ostavite da deluje 45 minuta pre ispiranja.

Otkrijte više o pivu za kosu!

Pranje kose sapunom

Internetom kruži priča o pranju kose sapunom. Ono, i naše bake su kosu prale sapunom ali onim domaćim kuvanim kod kuće od sode i još nekih sastojaka. Vremena su bila druga i potrebe vezane za negu kose drugačije.

Danas moramo reći da pranje kose sapunom ne podrazumeva da uzmete običan sapun za ruke ili lice i njime operete kosu.Mnogi su probali i nisu bili baš zadovoljni.

Postoje specijalni prirodni sapuni za kosu koji u stvari predstavljaju blag biljni šampon u čvrstom stanju. Ovi sapuni se sastoje od aktivnih biljnih materija u vidu biljnih tinktura i esencijalnih ulja uz dodatak natrijum hidroksida koji je neophodan za proces saponifikacije. Ne sadrže sulfate i parabene. Potpuno su prirodni, hrane i neguju kosu i kožu glave ne oštećujući je.

Ako malo istražite videćete da je broj kombinacija , slobodno možemo reći, lekovitog bilja u ovim sapunima neograničen. Birajte prema tipu kose i svakodnevnim potrebama. Koji god da izaberete uživaćete u vatrometu boja i mirisa i mi vam ih toplo preporučujemo. Ako želite da svoju kožu poštedite hemikalija a da se pri tom ne odreknete ugodnog pranja kose ovo je dobar izbor. Kosa se sapunom pere na isti način kao i šamponom.

Suvo pranje kose? Šta je to?

Pa, kao što sam naziv sugeriše, pranje bez vode.

Suvo pranje kose postaje sve popularniji način za brzo osvežavanje između regularnih pranja, posebno kada vreme ne dozvoljava kompletnu rutinu. Suvi šamponi, bilo komercijalni ili domaći, efikasno apsorbuju višak ulja i masnoća sa korena kose, dajući joj svežinu i volumen.

Domaći recepti za suvi šampon često uključuju jednostavne sastojke poput bebi pudera koji služi kao osnova za apsorpciju masnoća. Za dodavanje boje koja odgovara nijansi kose, brinetama se savetuje dodavanje kakaa u prahu, dok se crvenokosima može preporučiti cimet, kako bi se bolje uklopili u prirodnu boju kose i izbegli tragovi belog praha. Ovi prirodni sastojci ne samo da osvežavaju izgled kose, već i pružaju prijatan miris, čineći ih praktičnim rešenjem za trenutke kada je potrebno brzo uljepšavanje.

​Drage moje, pravilno pranje kose je jednostavno i lako, a opet nije tako. Kosa je živi deo našeg tela, sastoji se od ćelija koje rastu , razvijaju se i umiru kao i sve druge vrste ćelija.

To što kosa ne može da boli ne znači da ne pati ako se prema njoj ponašamo neodgovorno.

Pranje kose neka vam postane mali ritual u kom uživate a ne samo obaveza. Razmazite je prirodnim preparatima. Hranite je iznutra vitaminima i hidrirajte  dovoljnim unosom tečnosti. I… sakrijte od sebe same peglu za kosu. Verujte mi na reč kosa koja je živa i  lepršava je lepa iako nije besprekorno ravna.  Raznim vrstama stajlera kosa se vremenom izgori i postane nalik lošoj perici.