Odredite tip kose i pravilnu negu u skladu sa tim

Odredite tip kose i pravilnu negu u skladu sa tim

Kako odrediti tip kose? Ono što sledi je detaljan vodič na osnovu kojeg ćete sa lakoćom utvrditi koji je vaš tip, ali i da saznate zašto je to bitno.

Verovatno ste mnogo puta na šamponu videli da je namenjen masnoj kosi, suvoj kosi, farbanoj kosi, za oporavak oštećene kose i tako redom. A koliko ste puta samo kupili šampon vodeći se izgledom ambalaže ili njegovim mirisom?

Pogrešno!

Jako je bitno odabrati pravilnu negu za svoj tip za kose.

Postoje neke smernice koje su univerzalne i koje odgovaraju svima. Ali ima i onih specifičnosti koje treba primeniti u skladu sa karakteristikama kose, počevši od toga kako izabrati šampon.

Pa, kako odrediti tip kose?

Mnogo je faktora po kojima se tipovi kose razlikuju.

 • po prirodnoj boji
 • po strukturi
 • po obliku
 • elastičnosti
 • gustini
 • poroznosti

Mi ćemo vas ovde sprovesti korak po korak kroz sve tipove kose u nadi da ćete pronaći onaj koji je vaš.

Struktura kose uglavnom je napravljena od proteina koji nam je poznat kao keratin. Vlakna kose sastoje se od nekoliko različitih slojeva, a svaki od njih ima svoju ulogu u karakteristikama kose.

To su:

 • kutikula – koja je spoljašnji sloj dlake i sastoji se od nekoliko slojeva tananih, pljosnatih ćelija koje se preklapaju (slično kao škrge kod ribe, ali na mikronivou)
 • korteks – središnji deo koji sadrži keratin
 • medula – otvoreni deo u centru same vlasi

Medula nije uvek prisutna. Korteks je primarni izvor jačine kose i faktor koji zadržava vodu. On sadrži melanin koji određuje boju vaše kose na osnovu tipa i raspoređenosti granula melanina. To sve u svemu, određuje oblik korteksa i oblik vlakana koja određuju da li će vaša kosa biti kovrdžava ili ravna.

Osobe koje imaju obla vlakna kose imaju ravnu kosu. Oni kod kojih je vlakno kose ovalnog ili nekog drugog oblika, imaju manje ili više kovdržavu kosu.

No, kako to odrediti bez nekog mikroskopskog pregleda?

Da li imate kovrdžavu ili ravnu kosu, jasno je na prvi pogled, ali sada ćemo detaljno objasniti sve ostale faktore kako odrediti tip kose.

Odredite tip kose prema gustini

kako odrediti tip kose

Potrebno vam je ogledalo i dobro osvetljenje.

Postupak:

Stanite ispred ogledala i prvo podelite kosu na sredini tako što ćete češljem napraviti razdeljak. Uzmite pramen kose sa jedne podeljene strane i pomerajte ga dobro naspram svetla tako da možete da vidite koren svoje kose. Na osnovu toga koliko kože skalpa vidite određuje se koliko je gusta vaša kosa. Ne brojite dlake, neizvodljivo je čak i ako imate retku kosu,  već odredite to vizuelno.

 • Retka kosa je ona kod koje prilikom ovog postupka vidite dosta kože skalpa (iliti ono što bi se reklo dve dlake u tri reda)
 • Srednje gusta kosa ako vidite malo skalpa
 • Gusta kosa ukoliko jedva vidite kožu skalpa

Ponovite proces i sa druge strane glave. Dešava se da kosa na nekim delovima glave bude gušća, a na nekim ređa.

Recimo, kod žena obično kosa najviše opada na vrhu, što zbog hormonskih uzroka, što zbog zatezanja kose u repove, punđe i ostalo što stvara opterećenje za koren kose i može biti uzrok alopecije.

Koji tip kose je idealan?

Pa, ženama je prilično teško ugoditi i gotovo nikad nismo zadovoljne svojom frizurom, pa ni gustinom kose.

Gusta kosa je poželjnija od retke kose koja opada. Pa opet, i oni sa gustom kosom često je proređuju da bi mogli da je lakše oblikuju i dovedu u red. U ovom slučaju, valjda je sredina ono idealno.

Savet za negu:

Da bi kosa ostala gusta i zdrava, važno je brinuti o njoj na adekvatan način jer čak i najgušća kosa može početi da opada i ofucati se. Irena je imala takvo iskustvo. Imala je lepu i gustu kosu dok je nije upropastila lošom negom. Onda je  počela da opada i da joj se stvara perut. Međutim, uspela je da potpuno oporavi svoju kosu. Saznajte kako klikom na ovaj link: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Odredite tip kose prema debljini i teksturi dlake

Nisu sve dlake iste debljine. Dok neke žene imaju jaku kosu i debelu dlaku, druge imaju tanku koja je gotovo kao bebina.

Kako odrediti tip kose u ovom slučaju?

Za početak, trebaće vam jedan običan konac za šivenje, najobičniji.

Bez brige – nema ručnih radova!

Operite kosu  kao što to inače radite – dakle šamponirajte i isperite. Ostavite da se osuši prirodno. Najbolje bi bilo da ne stavljajte neke dodatne proizvode za stilizovanje kose. Takođe, feniranje bi moglo da pokvari rezultate pa to preskočite.

Isecite komad konca dužine desetak centimetara. Otkinite jednu dlaku sa glave, poželjno iz korena. Stavite i konac i dlaku na beli papir i uporedite.

 • Debela, puna dlaka je ona koja je deblja od konca. Ona sporije aposbuje boju i treba joj više vremena za farbanje. Može biti otprna na neke hemijske tretmane kao što su mini val ili trajno ispravljanje kose
 •  Srednje debela dlaka je ona koje je iste debljine kao konac
 • Tanka dlaka ona koja je tanja od konca. Lako prima farbu, a određeni hemisjki tretmani mogu je lako oštetiti.

Da napomenemo, konac treba da bude običan, ne neki poseban debeli primerak.

Savet za negu:

Da biste ojačali kosu, dobro je da isprobate pakovanja sa keratinom.

Odredite tip kose prema njenoj masnoći

Šamponi su obično namenjeni masnoj kosi, suvoj kosi i tako dalje pa je bitno da znate kojem od ovih tipova kose pripada vaša.

Evo i kako!

Operite kosu kao što to inače radite. Ostavite da se prirodno osuši bez fena i nemojte dodavati druga sredstva za stilizovanje kose poput gelova, lakova i slično. Prenoćite kao biste koži dali vremena da proizvede ulja i kako biste imali na osnovu čega da ustanovite koji tip kose imate.

Ujutru proverite koliko je vaša kosa masna tako što ćete na teme i iza ušiju pritisnuti papirnu maramicu.

Proverite rezultat prema svetlu.

 • Masna kosa ostaviće poprilične tragove na maramici
 • Srednje masna kosa ostaviće slabe tragove
 • Suva kosa neće ostaviti tragove
 • Kombinovana kosa može ostaviti tragove na uzorku uzetom iza ušiju, a ostati suva na uzorku sa temena (ili obrnuto)

Da budete potpuno sigurni u rezultat, proverite opet neki drugi dan.

Savet za negu:

 • Da biste se rešili masne kose, potrebno je da proizvodnju sebuma dovedete u normalu. Najjednostavniji način da to uradite jeste da koristite prirodan šampon sa aktivnim sastojcima koji u tome pomažu (kao što je recimo rastavć) . Izbegavajte jake šampone i neka vaš izbor budu blagi prirodni šamponi bez sulfata. Sulfati su štetni jer isušuju teme, i iako vam to možda deluje kao ono što vam treba, to dovodi do kontraefekata. Podstiče lojne žlezde da luče još više sebuma i kosa se dodatno masti.Možete isprobati ispiranje jabukovim sirćetom za kosu. Izbegavajte da je mnogo dodirujete, posebno ako vam je kosa još i tanka i retka. Izbegavajte regenerator za kosu.
 •  Ako imate suvu i oštećenu kosu, onda vam trebaju šamponi za oporavak kose, sa aktivnim sastojcima koji regenerišu i kosu i kožu glave. Osim njih, jednom nedeljno možete isprobati i maske za hidrataciju kose i ulja za kosu. Izbegavajte pegle za kosu i svakodnevno pranje, a jednom nedeljno iprobajte maske za suvu i oštećenu kosu.

Tip kose prema njenom obliku – ravna ili kovrdžava

Ovo verovatno znate, ali možda niste znali koliko podkategorija postoji. I ovde je bitno da operete kosu i ostavite da se osuši bez stilizovanja.

A onda, pukim posmatranjem, stavite kosu u jednu od sledećih kategorija:

Kategorija 1 – ravna kosa

Ovakav tip kose nema ni jednu jedinu kovrdžu.

Ravna kosa deli se na 3 podvrste:

1a – kosa koja je ravna, mekana i ne može da zadrži kovrdže. Brzo se masti i za kratko vreme izgleda ulepljeno. Za one sa ovakvim tipom kose bitno je da izbegavaju guste regeneratore koji otežavaju kosu i brže je zamaste

1b – kosa koja se ne kovrdža ali za razliku od prethodne nije tanka i ima volumen. Povija se na dnu, ali ne u kovrže.

1c – ravna kosa koja nije mekana nego se pre može opisati kao gruba. Ona je gusta i može delovati čupavo. Dobro reaguje na stilizovanje, dlake su jake i debele.

Kategorija 2 – talasasta kosa

Talasasta kosa nije sasvim ravna nego ima blage kovrdže. A podvrste su sledeće:

2a – talasi u kosi liče na slovo S

2b -Kosa je često raščupana sa definisanim talasom. Ovaj tip kose najblje izgleda kada se samo blago sitilizuje penom za kosu. Poenta je da se nakon toga ne dira mnogo. Na krajeve nije loše staviti malo nekog prirodnog ulja za kosu kako bi se omekšali.

2c – kosa je veoma raščušpana sa gustim talasima i dosta gruba. Ovakvoj kosi treba dubinsko hidriranje jednom nedeljno.

Kategorija 3 – kovrdžava kosa

Kovrdže su u obliku slova „S“ i ostaju takve bez nekog posebnog stilizovanja.

Podvrste su sledeće:

3a – Kovrdže su prilično krupne, iste veličine i labave

3b– Kovrdže su srednje veličine, uglavom simetrične

3c kovrdže su najsitnije , talasi su veličine onog spiralnog dela na vadičepu, simetrične veličine

Pročitajte detaljno savete za negu kovrdžave kose.

Kategorija 4 – veoma tršava kosa

Ovaj tip kose karakterističniji je za crnkinje,ali ima izuzetaka. Kovrdže su tako sitne da nisu u obliku slova „S“ nego slova „Z“. Ovaj tip kose zapravo je skupljen na četvrtinu svoje dužine.

4a – kod ovog tipa kose kovrdže su veoma sitne, promera igle

4b – ovde više ne govorimo o kovrdžama nego o cik-cak obliku

4c – Ovde se radi o gusto zbijenom cik-cak obliku

vrsta kose

Odredite koliko je porozna vaša kosa

Poroznost kose odnosi se na njenu sposobnost da zadržava vlažnost.

Da odredite tip kose po osnovu njene poroznosti, potrebno je da operete kosu na uobičajen način i osušite, ali ovaj put samo peškirom.

Kada ste to uradili, procenite poroznost na sledeći način. Uzmite pramen u ruke i ispipajte ga od vrha do krajava.

 • Vrlo porozna kosa biće na dodir skoro lepljiva i to znači da vodi treba dosta vremena da napusti kosu odnosno da kosa zadržava dosta vlage.
 • Srednje porozna kosa deluje lepo na dodir, nije lepljiva, samo vlažna.
 • Slabo porozna kosa deluje skoro suva na dodir i čak i kada je sušite fenom,obavite taj posao za 2 minuta. Ovakva kosa ne zadržava mnogo vlage i to je ono što nazivamo suvom kosom.

Drugi način jeste trik sa činijom vode. Napunite činiju vodom i iščupajte jednu dlaku sa glave. Ako dlaka pliva, poroznost je slaba. Ako potone nakon nekog vremena plutanja, poroznost je srednja. Ako potone odmah, poroznost je visoka.

Savet za negu:

Ako je vaša kosa porozna, znači da je oštećena. Uglavnom je suva kosa ovakva, pa u tom slučaju birajte preparate za suvu i oštećenu kosu. Pročitajte detaljno kako oporaviti oštećenu kosu. 

Elastičan ili neelastičan tip kose

Evo zanimljivog eksperimenta! Jeste li znali da jako elastična kosa može da se rastegne do 50% svoje dužine pre nego što pukne? Ovakva kosa je odlična i manje lomljiva, a da li je vaša takva, saznaćete ako uradite sledeće:

Iščupajte dlaku sa glave i proverite njenu leastičnost dok je još mokra. Ne razvlačite je naglo, nego polako. Ako pukne odmah nakon što ste počeli da je razvlačite, kosa vam je lomljiva i neelastična.

Savet za negu:

Šamponi koji jačaju kosu kao i oni sa keratinom mogu da pomognu da se kosa oporavi i bude manje lomljiva.

Kombinovani tip kose

Čuli ste za kombinovani tip kože, a jeste li znali da možete imati i kombinovani tip kose? A da postoji čak nekoliko tipova kombinovane kose?

Evo kojih!

Masan koren – suvi krajevi

Ovakav tip kose kod žena može se javiti ukoliko se mnogo znojite i ako prečesto perete kosu. Svakodnevno pranje kose nije baš preporučljiv režim. Ono isušuje sklap a to forsira lojne žlezde da proizvode još sebuma. Sebum je pak važan za vlažnost kose. Ako svakodnevno perete kosu, onda on nema priliku da dopre do krajeva kose, i oni postaju i ostaju suvi. Rešenje je u tome da probate da ređe perete kosu i da koristite blage šampone. Pročitajte detaljan vodič kako se boriti sa masnim temenom i suvim krajevima .

Suv spoljašnji sloj kose i masna unutrašnjost

Ovo je češći problem kod osoba sa gustom kosom. Usled znojenja kosa uz skalp se masti, ali onaj spoljašnji deo koji je izložen spoljašnjim uslovima i koji je najviše izložen UV zracima i slično može biti prilično suv. Češće pranje kose i pakovanja koja eliminišu ispucale krajeve i hidriraju kosu ovde su dobitna kombinacija.

Mešavine ravne i kovrdžave kose

Ovakva kosa deluje kao da vodi neku svoju politiku. Pojedini delovi su potpuno ravni, pojedini delovi se kovrdžaju ili su talasati. Da biste je ukrotili, potrebno je da izaberete da li ćete da bude kovrdžava ili ravna, a to uglavnom podrazumeva upotrebu neke toplote. Naš je predlog da kosu ukovrdžate nekim hladnim metodama (vikleri, krpice) ili je pokupite nekim akcesoraom za  kosu u frizuru koja će kako-tako stajati.

Ma koji tip kose da imate, jedno pravilo je univerzalno: Odnosite se sa pažnjom prema svojoj kosi i nemojte je uništavati. Zdrava kosa je ipak najbolji tip kose!