Koji je najbolji antibiotik za akne?

Koji je najbolji antibiotik za akne?

Ukoliko vas zanima koji je najbolji antibiotik za akne, ovaj tekst je pravo štivo za vas. Pročitajte sve o antibioticima i njihovom dejstvu na akne.

Kažite nekome danas “antibiotik” i sve su šanse da će pobeći od vas glavom bez obzira. Iako korisni lekovi u borbi protiv nekih opakih bolesti, antibiotici nisu omiljeni ni među lekarima ni među pacijentima zbog brojnih kontraindikacija koje mogu izazvati.

Ipak, ako vas muče akne, a prirodna rešenja za njihovo lečenje nikako da pokažu željene rezultate, možda ćete biti prinuđeni da posegnete za antibioticima.

Antibiotici za akne uglavnom su za spoljašnu upotrebu i mogu rešiti problem sa bubuljicama, ukoliko znate kako pravilno da ih koristite.

Mi vam ovde danas pričamo o antibioticima, ali vas nikako ne savetujemo da ih koristite na svoju ruku. Svako lečenje antibiotikom mora da prepiše lekar, odnosno dermatolog, pa se obavezno posavetujte i sa stručnim licem pre nego što počnete da koristite bilo koji iz ove grupe lekova.

U međuvremenu, nije zgoreg da imate sve neophodne informacije. Mi vam ih donosimo u tekstu koji sledi.

Antibiotik za bubuljice i kako tačno deluje?

Ukoliko imate tu (ne)sreću da imate masnu kožu, vrlo je moguće da ćete se u nekom dobu života boriti sa izraženim bubuljicama na licu i telu. U najvećem broju slučajeva, pubertetske akne su te koje će vam napraviti najviše problema.

Iako, tehnički, one nisu bakterijske infekcije same po sebi, antibiotici su se pokazali kao dobri lekovi za ovakav slučaj bubuljica.

Postoje dve mogućnosti za terapiju antibioticima: lekar vam može prepisati antibiotike za spoljašnu upotrebu ili vam može prepisati da pijete antibiotike.

Uglavnom je oralna upotreba rezervisana za teže i najteže oblike bubuljica, kada su antibiotici za akne praktično jedino rešenje.

Ipak, kako će vam i za jednu i za drugu terapiju najčešće biti potreban recept, najbolje je da odluku o terapiji prepustite svom lekaru. Počnite da ih koristite tek i samo ako vam doktor tako naloži.

Najpoznatiji antibiotici za akne su:

 • doksiciklin
 • limeciklin
 • minociklin
 • tetraciklin
 • klindamicin
 • eritromicin
 • dovicin i
 • kotrimoksazol.

Praksa je da se pacijentu ne prepisuje korišćenje antibiotika duže od tri meseca, ali to koliko ćete ih dugo koristiti zavisiće od tipa akni od kojeg bolujete.

Da izlečite akne zauvek, možete probati i prirodno jer mnogi prirodni aktivni sastojci smanjuju upale, čiste pore, redukuju proizvodju sebuma. Onda kada te faktore dovedete u normalu, trebalo bi i da se pojava bubuljica smanji. Antibioticima za bubuljice vi zapravo samo lečite posledice.

A uzrok? E, za to isprobajte kontinuiranu prirodnu metodu. Ksenija je na taj način smanjila masnoću lica i potpuno uništila sve bubuljice. U tu njenu priču i sami se možete uveriti klikom na ovaj link: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Iako je primarna uloga koju imaju antibiotici za akne ta da uništavaju bakterije koje se skupljaju na koži, istraživanja pokazuju da su oni bitni u lečenju bubuljica pre svega zbog svog antiupalnog dejstva

Naravno, bolji posao u ovome će odraditi antibiotici za lice koje pijemo, jer je onima iz krema i gelova za lice teže da prodru u kožu dovoljno duboko da reše problem. Ipak, ukoliko želite da smanjite rizik od kontraefekata, antibiotici za akne za spoljnu upotrebu zvuče kao bolje rešenje.

Alternative koje menjaju antibiotike za akne

Možda to ne želite da čujete, ali istina je da će vam za lečenje akni biti potrebno izvesno vreme. Bilo koji antibiotik za akne može biti korisno rešenje za vaš problem (kada korišćenje nadgleda lekar), ali je kao i svako drugo brzo rešenje poprilično rizičan način da se izlečite od ovog oboljenja.

Zato nije loše da osmislite alternativu antibioticima za akne, a ona se sastoji iz ustaljenog režima nege kože.

Fokusirajte se na temeljno čišćenje lica blagim preparatima koji odgovaraju vašem tipu kože. Koristite tonike koji će vašoj koži vratiti normalnu pH vrednost i kontrolisati lučenje sebuma.

Informišite se kod svog lekara o tome koja bi vam kiselina pomogla u borbi sa tipom bubuljica koji vas muči. Popularne su glikolna kiselina, kao i salicilna kiselina. Pojedini preparati sadrže i sumpor, mada je neizvesno kolika je tačno njegova uloga u lečenju akni.

U pojedinim slučajevima mogu vam pomoći i kortikosteroidi, premda oni samo smiruju iritaciju i upalu, ili pak retinol gel (ne, nije samo za bore) tako što će smanjiti otoke i crvenilo.

Konačno, najbolje bi bilo da istražite i prirodna rešenja za bubuljice, kako biste u što manjoj meri oštetili svoju kožu, a uspeli da se izborite sa ovim kožnim problemom. Bilje i preparati na bazi bilja često mogu biti delotvorniji nego što mislite.

Evo jednog takvog ličnog iskustva. Pogledajte video.

Najbolji antibiotik za akne bez recepta

Pre nego da bilo šta kažemo na ovu temu, da se razumemo ‒ ne preporučujemo vam da uzimate antibiotike na svoju ruku. Zaobilaženje recepata često je zaobilaženje lekara, a to vam nije najmudrija odluka kada je zdravlje u pitanju.

Neophodno je da antibiotike za lice uzimate u dogovoru sa doktorom.

Uopšte, antibiotike u formi tableta i pilula drugačije nećete ni moći da nabavite jer vam je za njih potreban recept.

Što se losiona i tinktura za spoljašnju upotrebu tiče, njih ćete mahom moći da nabavite u apotekama i bez recepta, mada to i dalje ne znači da možete sami sebi odrediti terapiju. Pre korišćenja, obavezno se obratite dermatologu koji će vam prepisati režim upotrebe.

Benzoil peroksid za akne

Postoji mala rupa u pravilima kada su recepti u pitanju. Ako tražite najbolji antibiotik za akne za koji vam recept neće biti potreban, možete isprobati benzoil peroksid.

Iako on tehnički ne spada u antibiotike, benzoil peroksid poseduje neka antibiotička svojstva i u slučaju akni, ponaša se kao i bilo koji drugi antibiotik za akne. Uglavnom je dobar izbor za umeren slučaj akni i bubuljica.

Benzoil peroksid uništava bakterije koje utiču na nastanak akni, ali ne narušava lučenje sebuma. Ipak, iako ima svoje dobre strane, on nije idealan. Naime, za prve rezultate moraćete da budete strpljivi čak 4 nedelje, a kada jednom prekinete da ga koristite akne će se vratiti.

Takođe, dešava se i da benzoil peroksid previše isuši kožu, pa će vam umesto kože lica pune bubuljica ostati suva koža koja je sama po sebi problem.

Ipak, i pored toga, ako ga koristite umereno i pažljivo, može vam pomoći u borbi sa bubuljicama na licu, čelu, obrazima, ili čak leđima. Dostupan je u formi losiona, gelova, krema i sredstava za čišćenje lica.

Benzoil peroksid može biti i dobar u terapiji kada se kombinuje sa drugim antibioticima za lice. Kada koristite neki antibiotik za lice, uvek postoji opasnost da ćete razviti rezistenciju na antibiotike, što otvara vrata za razvoj novih bakterija.

Međutim, ukoliko preparat koji mažete sadrži i benzoil peroksid, on će smanjiti rizik od razvijanja otpornosti na antibiotike.

Antibiotski losion za akne

Losioni za čišćenje lica su jako popularni kod osoba lepšeg pola, iz razloga jer su blagi, umirujući i jako delotvorni kada su kožni problemi u pitanju. Naročito su popularni i interesantni losioni koji su napravljeni kao lek, poput antibiotskih, jer osim što rešavaju probleme, umiruju kožu i štitite je od eventualnih ponovnih zdravstvenih, bakterijskih infekcija. 

antibiotik za bubuljice

Antibiotik u losionu, ima zadatak da očisti kožu, deluje dubinski do korena i sprečava nastanak novih bubuljica i akni. Sprečava širenje drugih infekcija koje su izazivači bubuljica na licu, ali ima i umirujući efekat, zato što smanjuje lučenje sebuma i izlazak masnoće na površinu. 

Obično su to blagi rastvori, koji deluju lokalno i nemaju interakciju sa drugim proizvodima za negu lica i tela. Nanose se, po savetu dermatologa ujutru i uveče na kožu, laganim pokretima kao kada skidate šminku sa lica. 

Antibiotik krema za akne

Antibiotik kreme deluju na bubuljicu lokalno. Imaju antibakterijski i antiinfetivni uticaj na upaljenu kožu, zahvaćenu aknama i bubuljicama, i izdaju se uglavnom samo uz lekarski recept, uz nadgledanje lekara, dermatologa. Svaka od narednih antibiotskih masti, ima specifično delovanje na određeni problem. 

Gentamicin za bubuljice

Gentamicin mast je indikovana za lokalnu primenu u terapiji primarnih i sekundarnih infekcija kože, izazvanih osetljivim bakterijama. 

On je koristan antibiotik za lečenje fistuloznih akni i kožnih abscesa, kada se prethodno vrši neka intervencija, pa je potrebno zaštiti kožu od eventualnih pojava bakterijske infekcije. 

Bubuljice koje su upaljene, crvene i zagnojene, dobro reaguju na ovu vrstu antibiotika. Bakterijske i virusne infekcije lica takođe mogu biti tretirane gentamicinom, jer ima široki spektar delovanja. Dejstvo ostvaruje nakon 10 minuta od nanošenja, a zaštita traje i do nekoliko sati iza toga. Preporučuje se mazanje gentamicin masti, na čistu i suvu kožu, 3-4 puta dnevno. 

Hloramfenikol za bubuljice

Dobro poznati, stari hloramfenikol mast za oči, danas i mnogo godina ranije koristio se u lečenju mnogih kožnih bolesti, među kojima su i akne sa bubuljicama. 

On je nisko molekularni antibiotik lipofilne strukture, širokog spektra delovanja, pogodan za mazanje po koži. Nekada se intenzivnije upotrebljavao za promene po koži, ali je njegova upotreba znatno smanjena zbog izražene toksičnosti na kompletnu krvnu sliku. 

Danas se uspešno koristi lokalno, gde dejstvo ostvari veoma brzo kada se postigne dobra terapijska koncentracija, bez toksičnog efekta upijanja kroz kožu. 

Enbecin za bubuljice

Enbecin mast, takođe poznat po delovanju za oko, pripada grupi lokalnih antibiotika sa pretežnim delovanjem na gram pozitivne bakterije. Zbog tog uskog delovanja, praktikuje se kombinacija sa neomicinom, koji deluje na gram negativne bakterije, pa se antibiotska ravnoteža postiže na taj način. 

Enbecin se primenjuje lokalno, jer može izazvati probleme sa sluhom. Za rane, bubuljice, akne, crvenilo kože, savetuje se upotreba dva puta dnevno. 

Stanicid mast za bubuljice

Dokazano delovanje ima na bakretiju stafilokoku, koja je najčešći stanovnik nosne šupljine. Glavni sastojak stanicida je fuzidinska kiselina, na koju su određene bakterije osetljive. Stanicid se može koristiti za lečenje dermatitisa kože, gde je prisutno crvenilo i upaljenost, ali i za saniranje ogrebotina i posekotina. On brzo uništava infekciju sa površine kože, pogotovo ako je inficiran samo mali deo kože. 

Ukoliko je zahvaćen veći deo kože, neophodno je da se pored mazanja kreme, piju oralni antibiotici. Najčešće to bude kombinacija sa summamedom (azitromicin). 

Summamed za akne

Summamed je antibiotik koji se daje kod velikih zapaljenskih oboljenja sa kožom lica. Nikako se ne uzima na svoju ruku, isključivo lekar propisuje terapiju, ali je jako delotvoran kada je u pitanju neka bakterijska infekcija. 

Uglavnom ga pišu u kombinaciji sa nekim određenim kremama ili mastima za lokalnu primenu. On se uzima isključivo terapijski, uz nadzor lekara.

Kako deluje doksiciklin na akne?

U slučaju da bolujete od akni podvrste vulgaris koje mahom zauzimaju velike površine kože (bubuljice se javljaju na leđima, prsima i rukama pored onih na licu i vratu), vrlo je verovatno da će vam lekar prepisati najbolji antibiotik za akne za oralnu upotrebu.

Najpopularniji među njima je upravo doksiciklin. On spada u tetracikline pored cimeciklina i minociklina, na primer. Ipak, doksiciklin se za akne koristi samo kod odraslih, i ni u kom slučaju kod dece mlađe od 10 godina.

Doksiciklin se za akne koristi kako bi smanjio prisustvo bakterija na koži i kako bi umirio upalu kože.

Iako antibiotik za lice koji se pije deluje brže od onog koji se maže na kožu, za zapaženije rezultate čeka se od 6 do 12 nedelja. Istovremeno, antibiotike ne smete piti previše dugo, pa nemojte nikako piti terapiju duže nego što vam je lekar prepisao.

Istraživanja su pokazala da doksiciklin za akne najbolje deluje u kombinaciji sa retinoidima i benzoil peroksidom, tačnije sa preparatima koji sadrže ove dve supstance. Dok pijete prepisane antibiotike, mažite gelove ili kreme za bubuljice koji sadrže jedan od ova dva sastojka i trebalo bi da ubrzate dejstvo antibiotika za lice na kožu i akne.

Dovicin za akne

Dovicin je lek koji je u suštini najčešća opcija doksiciklina u prodaji. Najčešće se prodaje u formi tableta ili kapsula i deluje na smanjenje bakterija koje uzrokuju bubuljice. Tačnije, dovicin usporava njihov rast i razmnožavanje.

Time što usporava razvoj bakterija, dovicin zapravo pomaže vašem telu da se izbori sa bubuljicama i bakterijama snagom svog imuniteta.

Neophodno je da ne prekidate terapiju na svoju ruku i da ispijete kompletnu prepisanu dozu dovicina kako bi on delovao na akne.

Ipak, čuvajte se njegovih sporednih efekata i ukoliko primetite bilo kakve promene, pod hitno se obratite lekaru. Između ostalog, sporedni efekti ovog leka su:

 • dijareja
 • krv u stolici
 • alergijska reakcija
 • bol i grčevi u stomaku
 • bol u grudima
 • smanjeno mokrenje
 • koža koja se ljušti
 • neobične masnice i krvarenja itd.

Dovicin za akne može poništiti dejstvo kontraceptivnih pilula, uticati na rezultate nekih laboratorijskih analiza i učiniti da lakše izgorite na suncu. Upotreba dovicina nikako se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, deci mlađoj od 8 godina i hroničnim bolesnicima.

Eritromicin za akne

Još jedan popularan kao najbolji antibiotik za akne u upotrebi je eritromicin. Ovaj lek često se koristi za bakterijske infekcije generalno, a s obzirom na to da se ubraja u blaže antibiotike, mogu ga koristiti i deca i trudnice.

Kao antibiotik za bubuljice, eritromicin se javlja u dve varijante: u formi gelova zs spoljnu upotrebu i u formi tableta za oralnu upotrebu.

Ipak, pošto je blaži, eritromicin možda i nije najbolji antibiotik za lice jer će se bubuljice lako navići na njega. Kada razvijete rezistenciju na njega, praktično poništavate njegovo dejstvo. Zbog toga vam on neće mnogo pomoći sa težim oblicima akni, ali će za blaže raditi sasvim dobro.

Problem sa generalno svim antibioticima za akne, naročito izražen kod eritromicina, je taj da oni ne tretiraju uzrok bubuljica već njihove simptome. Dakle, eritromicin će umiriti upalu, smanjiti crveilo i otoke, ali će se bubuljice vratiti kad prestanete da ga pijete.

To je zbog toga što bakterije nisu jedini i glavni razlog zbog kojeg nastaju bubuljice. Samim tim, to što ćete napasti bakterije ne rešava konkretno vaš problem sa bubuljicama.

Zbog toga je bitno da koristite antibiotike u kombinaciji sa nekim preparatima za bubuljice (kreme, gelovi) koji će istovremeno tretirati druge aspekte ovog problema. Takođe. potrebno je da idete na redovne kontrole kod lekara i da redovno modifikujete terapiju antibioticima (minimum na svaka 3 meseca) kako biste izbegli da stvorite otpornost na njihovo dejstvo.

Klindamicin za akne

Sad da sprovedemo anketu među čitaocima, kladimo se da bi velika većina rekla da je nekada koristila klindamicin. Ovaj najbolji antibiotik za akne veoma je popularan jer se smatra da je jedan od najdelotvornijih u lečenju bubuljica.

Kao i eritromicin, i on se može naći u više različitih varijanti, ali su kod nas najpopularniji klindamicin gel i losion sa klindamicinom.

Iako se klindamicin može lako nabaviti i bez recepta, bitno je da vam terapiju klindamicinom odredi dermatolog, pre svega da biste znači koliko vam je jak rastvor ili gel potreban. Mahom se koriste preparati sa 1 ili 2 procenata klindamicina u sebi redom za blaže, odnosno teže oblike akni.

Klindamicin za akne deluje pre svega na upale ali je dobar i za veliki broj bakterija jer ih zaustavlja od gomilanja na koži.

I gel i losion sa klindamicinom nanose se na kožu jednom dnevno, poželjno na suvu, očićenu kožu kako bi se smanjio rizik od iritacije. Nakon nanošenja preparat se ne ispira, ali je bitno da se klonite direktnih sunčevih zraka.

Moguće je da ćete za prve rezultate morati da sačekate izvestan period, ali nemojte prekidati terapiju na svoju ruku kako ne biste izazvali više štete nego koristi.

Antibiotik za bubuljice i sporedni efekti

Treba reći da, iako vam mogu biti od pomoći, antibiotici donose sa sobom poduži spisak sporednih efekata kojima možete biti izloženi u slučaju da ih ne koristite onako kako bi trebalo. Neki od ovih sporednih efekata nestaju nakon nekog vremena pošto prestanete da koristite antibiotike, dok vam neki ostaju za života.

antibiotska krema za akne

Od ovih koji nestaju nakon nekog vremena, najčešće su glavobolje, ukočenost u vratu i povremeno mućenje vida. Ipak, iako brzo nestaju to ne znači da treba da ih ignorišete, već da smesta prekinete da pijete lekove i obratite se lekaru.

Nestaće i dijareja, mučnine i bolovi u stomaku, ali vam oni mogu napraviti malo više problema od prethodnih. Još se mogu javiti i bolovi u zglobovima i oticanje istih, ponestajanje daha, a u ređim slučajevima i groznica, čirevi na koži i malaksalost.

Premda se sporedni efekti razlikuju u zavisnosti od toga da li koristite antibiotik za lice u vidu preparata za spoljnu upotrebu ili tableta za oralnu upotrebu, jedan im je zajednički ‒ rezistencija na antibiotike.

Već nakon samo nedelju dana korišćenja antibiotik za lice može učiniti da razvijete otpornost na njegovo dejstvo koja se može zadržati i do dve godine. Ovo vam može praviti probleme i sa daljim lečenjem akni, ali i sa korišćenjem antibiotika i u druge svrhe.

Sporedni efekti ‒ antibiotik za bubuljice za spoljašnju upotrebu

Preparati sa antibioticima u najvećem broju slučajeva će izazvati pojavu suve kože jer su jako agresivni i isušuju kožu vrlo brzo nakon što počnete da ih koristite. Zbog toga je veoma važno da uporedo sa korišćenjem antibiotika za akne koristite i hidratantnu kremu kako biste sprečili isušivanje.

Takođe, može doći i do iritacije kože, mada se retko kad radi i nekoj ozbiljnijoj iritaciji. Svakako, ukoliko vam preparat smeta, potražite od lekara da vam promeni terapiju. Ipak, iskustva kažu da su manje šanse da ćete imati iritaciju kože od losiona nego li od gelova i rastvora.

Još je moguće da na ovaj način razvijete i alergijski dermatitis (tj. alergijski kontaktni dermatritis ili ACD), naročito u slučaju da koristite više preparata u kombinaciji sa onim koji sadrži antibiotik.

Sporedni efekti ‒ antibiotik za bubuljice za oralnu upotrebu

Antibiotici za oralnu upotrebu po pravilu imaju više rizika od sporednih efekata.

Za početak, postoji šansa da razvijete alergije ili osipe kao reakciju na lek. Kod eritromicina i tetraciklina je ta mogućnost nešto niža, ali i dalje postoji. Ukoliko primetite otečene žlezde, povišenu temperaturu ili bilo koji drugi simptom vezan za alergijsku reakciju hitno se obratite lekaru.

Doksiciklin će, pak, uticati na to da lakše izgorite na suncu, tj. učiniće da vaša koža bude fotosenzitivna. Takođe, kod žena, i najbolji antibiotik za lice može dovesti do pojave kandide ili druge bakterijske infekcije genitalija.

Konačno, možda i najozbiljniji sporedni efekat antibiotika za oralnu upotrebu jeste poremećaj gastrointestinalnog trakta koji se javlja kod 5% pacijenata. Osim mučnine i dijareje, može doći i do bola u debelom crevu, akutnog peritonitisa, dilatacije debelog creva ili njegove perforacije.

Uzevši sve ovo u obzir, možda je pametnije potražiti alternativno rešenje u prirodnim rešenjima i preparatima kako biste izbegli tako ozbiljne moguće kontraindikacije koje donose antibiotici.

Izvori:
https://www.aad.org/public/diseases/acne/derm-treat/antibiotics
https://dermnetnz.org/topics/antibiotics-for-acne/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7577330/
https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/hw199295
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20461050/
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1517/14656560903277228?journalCode=ieop20