Naučite farbanje obrva kanom u 9 koraka!

Naučite farbanje obrva kanom u 9 koraka!

Zašto je farbanje obrva kanom osvojilo ženski deo planete? Ako želite savršen obrve, evo jednostavnog, brzog i jeftinog načina. Bez bola, bez neželjenih propratnih efekata. 

Da li ste skoro gledali neku indijsku seriju?

Još bolje, možda ste imali sreće da posetite Indiju ili neku od zemalja Magreba?

Sigurno niste propustile da primetite fantastičnu veštinu njihovih žena sa kojom ukrašavaju šake buduće mlade fenomenalnim šarama.Reč je o tradicionalnom oslikavanju ruku kanom koj se vezuje za pozitivnu energiju i dobru sreću.U Indiji se, kao deo svadbene ceremonije, noć pred venčanje mladine šake ukrašavaju kanom i to je jedan od načina da se devojci poželi sreća, dobro zdravlje i napredak u braku.

Ne sumnjam da ćete biti izuzetno srećne ako su vam obrve top sređene po poslednjoj modi. Dobra vest je da se i obrve mogu doterati bojenjem kanom.

Super je što kana obiji i dlačice i kožu ispod tako da se ne vide praznine u obrvama ukoliko ih imate. 

Zainteresovane za farbanje obrva kanom?

Nastavite dalje! Otkrivam vam sve o tome!

Šta je kana?

Svima nam je poznat pojam kana i uglavnom nas, na našim prostorima asocira na bojenje kose u neke crvenkaste tonove.

Kana je boja koja se pravi od listova biljke Lawsonia inermis, takođe poznate kao drvo ili žbun kane. 

Kana se od davnina koristi za bojenje kose, kože i noktiju.

Ova biljka sadrži lavson (lawsone eng.), prirodni pigment za bojenje. Danas je kana isto toliko popularna kao što je bila i pre mnogo vekova.

Kana za bojenje kose je mnogima poznata, ali znate li da milioni žena koriste kanu za farbanje obrva kod kuće.

U poređenju sa drugim specijalizovanim bojama za obrve, kana je bezbednija i nema neželjenih dejstava.

Prirodni pigment kane je idealan za bojenje obrva.

Za optimalan rezultat tj. kako bi vaše obrve uvek izgledale nepromenjeno lepo tretman bojenja obrva kanom bi trebalo ponavljati svakih dve do tri nedelje. 

Naime, obrve rastu relativno brzo i zato se moraju redovno farbati kako ne bi bile nejednake.

Za farbanje obrva može se koristiti obična kana u prahu ili specijalne kana toneri za obrve.

Postoje tri vrste kane: za crtanje po koži ( mehendi), za farbanje kose i za farbanje obrva.Svaka vrsta je prilagođena nameni. Zato za farbanje obrva nemojte koristiti kanu za kosu.

Trendovi nas često povuku na neodgovorno ponašanje prema onome što nam je majka priroda dala. Tako je Miljana upropastila svoje obrve i trepavice. Međutim, sada su njene obrve savršene, a nije ih farbala kanom. Potpuno su prirodne i neverovatno lepe. Ona se okrenula jednom savršeno jednostavnom prirodnom  rešenju koje i vama može pomoći da imate savršene prirodne obrve koje ne morate da farbate. Njenu tajnu otkrivamo vam na sledećem linku: https://minutzamene.com/kao-magija-resila-sam-problem-sa-tankim-obrvama-i-trepavicama/

No, proces rasta ne dešava se preko noći, pa dok se to ne desi, kana može biti sjajna dopuna.

Zato saznajte sledeće:

Farbanje obrva kanom u prahu

Ako se koristi kana u prahu, nju treba pomešati sa limunovim sokom tako da se dobije gušća pasta.

Mešajte kanu i limun u manjoj staklenoj posudici ili čaši. Vodite računa da ne ostanu merurići vazduha ili grudvice. Tek kada je potpuno glatka, ujednačena smesa onda je priprema kane za farbanje obrva završena.

farbanje obrva kanom u prahu

Poklopite posudu i ostavite preko noći. Takođe će vam biti potreban vazelin ili  ši puter.

Ostatak postupka je isti kao i kada kupite gotovu kanu za obrve, a uputstvo sledi korak po korak u nastavku.

Pri farbanju obrva kanom uzmite u obzir i sledeće…

Organska kana je najbolje rešenje ako ste već naumili da ofarbate obrve.

Konvencionalni prah kane može da sadrži  fenilenediamin i druge toksične sastojke koji bi mogli loše uticati na područje oko oka.

Kada se pravilno uradi bojenje obrva kanom, efekat traje najmanje dve nedelje.

Jedina zamerka ovom tretmanu je što boja relativno brzo bledi.

Sa druge strane, ako ste vešti i naučite da ovo obavite brzo i precizno, to i neće biti veliki posao da se ponovi svake tri nedelje.

Sa druge strane, precizno iscrtavanje obrva olovkom za obrve ili nekim drufgim kozmetičkim načinom, oduzima poprilično vremena svaki dan. Preračunato na ovaj način, bojenje obrva kanom je svakako prednost jer narednih jutara nećete morati da se bavite obrvama tokom redovnog šminkanja.

Kanu mogu bezbedno da koriste i osobe koje su alergične na hidrogen.

Bojenje obrva kanom kod kuće

Definitivno sve žene bih mogla podeliti na one koje vole sve same da urade kod kuće i one koje čak i lakiranje noktiju prepuštaju kozmetičarki.

Ako ste više za opciju „sam svoj majstor“ i odlučite da obrve obojite kanom kod kuće, sledeće uputstvo korak po korak će vam nadam se biti od pomoći.

Svakako, uvek možete ovaj posao prepustiti svojoj kozmetičarki. U tom slučaju ćete izdvojiti oko 2500,00 dinara za kompletan tretman sređivanja obrva pincetom plus farbanje kanom.

1. korak:Pogledajte video uputstvo

Slika vredi više od hiljadu reči. U ovom slučaju snimak. Nađite dobar video tutorijal i pogledajte detaljno kako to radi stručno lice. Pripremite sve neophodne rekvizite i odaberite dan kada nikuda ne žurite. Najbolji je dan za farbanje obrva kanom kada odlučite da ugađate sebi, negujete se i ne morate da izlazite iz kuće.

Evo, recimo ovaj video:

2. korak: Alergo test

48 sati pre planiranog farbanja obrva kanom uradite test. Kako biste se osigurali od neželjene alergijske reakcije na kanu, stavite malo kane na unutrašnju stranu podlaktice. Samo ako niste primetili nikakvu alergijsku reakciju na tom delu kože, možete pristupiti farbanju obrva kanom.

3.korak:Izbor nijanse kane za obrve

Ukoliko imate tamne ili crne obrve i želite da ih obojite svetlom nijanskom kane prvo ih posvetlite hidrogenom ili blanšom.

Ovaj korak može stajati i pre onog prvog jer pretpostavljam da ste prvo otišli u drogeriju da kupite kanu za obrve. Elem, potrebno je izabrati odgovarajuću nijansu kane koja će se najbolje uklopiti uz vašu kosu i boju tena.

Ukoliko niste baš sigurni koja je boja najbolja za vas, uvek idite na svetliju nijansu od boje kose. 

Kada je reč o gotovim kana tonerima za obrve, u zavisnosti od proizvođača, možete naći od četiri do osam različitih nijansi kane za obrve od najsvetlije braon koja je skoro bež, preko tamnijih nijansi braon, crvenkastih tonova i najzad crna.

Kana u prahu je obično dostupna u četiri različite nijanse.

Različite nijanse kane možete mešati dok ne dobijete boju koja najbolje ide uz vas. Zapamtite naglašena boja vaših obrva treba da učini da izgledate lepše. Vodite računa da ne preterate i da na vašem licu nakon farbanja dominiraju samo jako izražene obrve koje izgledaju groteskno. 

4. korak: Piling i čišćenje obrva

Očistite dobro obrve sredstvom za skidanje šminke koje nije na bazi ulja.

Ovo se radi čak i ako uopšte nemate nikakve šminke na licu, niste crtali obrve olovkom za obrve i slično.

Neki kozmetičari čak rade blagi piling obrva. Ovo se radi kako bi se uklonile mrtve ćelije kože sa površine . Ovako pripremljene obrve obezbeđuju da se kana lepše primi na kožu obrva i da efekat duže traje.

Takođe sa dlačica obrva je neophodno ukloniti prirodnu masnoću kako bi se mogle obojiti kanom za obrve.

Možete koristiti pamučni tufer umočen u alkohol za uklanjanje sebuma sa obrva i kože na toj regiji. 

5. korak: Definišite oblik obrva

Ovo je vrlo važan i korak i odgovoran zadatak. Od njega najviše zavisi koliko ćete biti zadovoljni ili nezadovoljni nakon završenog bojenja obrva kanom.

Mi smo se već bavili tom temom. Ovde možete naći koristan vodič za pravilan izbor oblika obrva. Oblik obrva se uz precizno premeravanje definiše belom kozmetičkom olovkom. Nakon toga počupajte pincetom ili uklonite voskom višak dlačica koje izlaze izvan linije bele olovke.

6. korak: Zaštitite kožu oko obrva

Ne preskačite ovaj korak. Niko nije toliko precizan da mu bar malo boje ne ode sa strane i napravi neželjenu mrlju na koži.

Specijalna bela olovka kojom ste definisali oblik štiti od upijanja boje  u kožu van kontura obrva. Ako je nemate, namažite kožu oko obrva vazelinom. Vodite računa da obrve ostanu potpuno čiste.

Kada farbate obrve kanom, koristite plastične rukavice kako biste se zaštitili od mrlja na rukama. 

7. korak:Pomešajte kanu u prahu sa vodom

Ukoliko ste se odlučili za kanu u prahu umesto gotove kane za obrve koja je spremna za upotrebu čim otvorite teglicu onda prah kane morate pomešati sa vodom.

Uzmite otprilike tri prstohvata kane u prahu. Možete staviti u neku čašicu. Pomešajte prah sa nekoliko kapi vode. Nemojte koristiti metalne posude ili kašičice za mešanje. Treba da dobijete gustu pastu. Najbolje je da koristite pipetu kada dodajete vodu u kana prah kako biste bolje kontrolisali količinu dodate vode. Sačekajte 3-5 minuta dok se kana i voda potpuno ne sjedine.

Ukoliko koristite gotovu kanu za obrve u teglici, mešanja može biti samo ako želite da izmešate dve ili više nijansi kane za obrve kako biste dobili boju koja vam najviše odgovara.

8. korak: Nanošenje kane na obrve

Kana se na obrve nanosi koso zasečenom četkicom za obrve. Ovaj oblik četkice vam omogućava vrlo precizno nanošenje boje, uredne konture uz što manje muke.

Imajte pri ruci pamučne štapiće za uši kako biste odmah obrisali svaki eventualni pogrešan potez i boju koja se našla na koži izvan zadatog oblika obrva.

Kana za obrve može da bude zaista intenzivna zato je nemojte ostaviti predugo  na obrvama.

Savetuje se da se kana na obrvama drži 10-20 minuta.

Nakon toga se uklanja. Ovo je posebno važno kada prvi put koristite kanu za obrve. Prosto, ne znate na koji će način vaša koža i dlačice obrva odreagovati na bojenje. Bolje je da dobijete manje intenzivnu boju od željene jer to možete popraviti još jednim farbanjem. Ako je boja prejaka teško ćete moći da je poravite.

Osnovno pravilo glasi: što se duže drži kana na obrvama to je boja intenzivnija i tamnija.

9. korak: Uklonite kanu sa obrva

Prvo obrišite kanu sa obrva suvim pamučnim tuferom. Zatim obrišite obrve ponovo ali sada tuferom koji ste umočili u vodu. Brišite dok ne uklonite sve ostatke paste za bojenje obrva kanom.

Ne postoji specijani preparat za uklanjanje kana tonera sa obrva.

Zato ukoliko je ipak negde na koži nastala mrlja, uklonite je odmah čim nastane da ne bi ostao ružan neželjeni trag boje tamo gde mu nije mesto.

Sada su obrve obojene, iščetkajte ih četkicom za obrve i proverite da li negde još štrči neka neposlušna dlačica koju treba iščupati.

Koliko traje efekat bojenja obrva kanom?

Kod bojenja obrva kanom boja se vezuje i za kožu i za dlačice obrva. Na koži izbledi za nekih nedelju do dve.Ovo zavisi od tipa kože. Na suvoj koži efekat traje duže dok kod osoba sa masnom kožom boja brže izbledi.

Dlačice će bledeti sporije. Dakle boja neće nakog vremena biti intenzivna kao odmah nakon farbanja kanom ali će biti prisutna sve dok obrve ne izrastu.

Ovo je individualno. Okvirno, efekat na vašim obrvama će biti vidljiv 2-4 nedelje

Na postojanost kane na obrvama utiče nčin života. Recimo, ako tretman uradite pred odlazak na more, efekat će biti dosta kraći jer će vaše obrve biti svakodnevno izložene slanoj vodi i jakom suncu. Saune, bazeni, mnogo znojenja, često umivanje…skraćuju rok trajanja kane na obrvama.

Nakon bojenja, obrve ne bi trebalo kvasiti, prati i trljati peškirom naredna 24 sata. 

Optimalno vreme do sledeće procedure je tri nedelje. Budete li češće farbali obrve kanom, dlačice će se isušiti i postati krte i lomljive.

farbanje obrva kanom rezultati

Puder obrve ili kana obrve? Šta je bolje?

Prirodne obrve uredno počupane su ideal koji možete dostići serumom za rast obrva. Dok one ne porastu, dobro je imati drugog keca u rukavu.

Procedura farbanja obrva kanom je kraća, koristi se prirodna boja-kana, efekat nije trajan. Dakle, ukoliko vam se ne dopadne za nekoliko nedelja ćete povratiti svoj stari izgled. Osim toga, nema perutanja nakon tretmana i zahtevne dodatne nege kao kod puder obrva.

Svako bira prema svojim afinitetima i onako kako sebe doživljava u estetskom smislu.

Kod puder obrva nema natrag kada je učinjeno. Kod farbanja kanom, ukoliko vam se boja ne dopadne ili je uklonite limunovim sokom ili prosto izaberite drugu boju i prefarbajte svoje obrve.

Moj savet: kana može biti generalna proba za puder obrve.

Kako ukloniti kanu sa obrva?

Može se desiti da ste se prevarili u izboru boje ili jednostavno tek nakon završenog bojenja shvatite da se sebi ne dopadate sa tim novim obrvama. 

Ok, hajde da vidimo da li tu ima pomoći.

  • Za uklanjanje kane sa obrva koristite pamučni tufer natopljen u limunov sok. Njima prekrijte obrve i sačekajte desetak sekundi. Sklonite tufer, procenite da li ima efekta. Ponavljajte dok ne uklonite svu preostalu kanu sa obrva.
  • Biljno ulje takođe možete upotrebiti za brisanje kane sa obrva. Postupak neće biti trenutan ali postepeno boja će gubiti na intenzitetu.

Nega obrva nakon bojenja kanom

Kana je prirodna boja i smatra se bojom koja ne oštećuje dlaku. Ipak, za bolji efekat a i brži rast obrva, kako bi postale punije i jače, preporučuje negovanje serumom za obrve.

Ovaj preparat podstiče rast obrva. One postaju jače , brže rastu, dlačica je više. 

Uz pomoć seruma za obrve uskoro ne bi trebalo da imate potrebu za njihovim vizuelnim pojačavanjem kanom ili na neki drugi način.

Prednosti i mane farbanja obrva kanom

Prednosti:

  • Potpuno je prirodna
  • jeftina je
  • tretman se uz malo spretnosti lako izvodi kod kuće
  • bezbolna procedura
  • postupak oduzima svega pola sata vremena
  • mogu je koristiti i trudnice

Nedostaci:

  • relativno kratkotrajan efekat
  • mogućnost alergije na kanu

Cena kane za obrve

Ukoliko sami farbate obrve onda će ovo biti veoma jeftino zadovoljstvo. Naime, pakovanje kane za obrve košta između 200 i 300 dinara u zavisnosti od proizvođača i da li uzimate prah ili toner.

Obzirom da  je jedno pakovanje gotove kane za obrve dovoljno za 10-15 farbanja cena je stvarno simbolična.

Iskustva sa kanom za obrve

Ženama se uglavnom dopada farbanje obrva kanom. Izgleda kao bezazleno poigravanje sa svojim izgledom. Kana fino nijansira kožu popunjavajući praznine tamo gde vam nedostaju dlačice. 

Nisam naišla na negativna iskustva sa bojenjem obrva kanom.

A vi, kako se nosite sa najnovijim trendom jakih, izraženih obrva? Jeste li probali kanu za obrve?

Podelite svoju priču sa nama.