Ceđ za pranje kose. Pepeo je tajna lepe kose naših baka!

Ceđ za pranje kose. Pepeo je tajna lepe kose naših baka!

Ceđ za pranje kose je nekada bila popularna. Mnogi su je koristili kao rešenje za masnu kosu, perut i brži rast. Zašto ne bi i mi! Prednosti pepela za kosu će vas zapanjiti!

Ceđ za pranje kose je tečnost od pepela drveta i vode. Njome su kose održavale naše bake.

Međutim ova metoda pranje kose je nakako izgubila na popularnosti poslednjih par decenija, da bi se vratila u život na široka vrata.

U vreme kada sve pršti od hemikalija i kada smo okruženi nezdravim proizvodima i štetnim sastojcima u kozmetici, skoro deluje olakšavajuće kada se čuje da običan pepeo pomaže u nezi kose! Ali šta je tačno ceđ, kako se pravi i da li zaista ima tako dobar uticaj na kosu ? Pogledajte istinu o ovom načinu pranja kose i saznajte sve o ceđi.

Ceđ za kosu prednosti

Koje su prednosti ceđi interesuje mnoge devojke. Iskreno, i ja sam se začudila kada sam saznala da se ovaj metod nekada koristio za pranje kose. Ok, svima je bilo jasno da se i pre 100-200 godina koristilo nešto da bi se očistila kosa, ali baš pepeo ? Ipak, popularnost ovog proizvoda govori da su naši preci ipak bili mudri i da ima nešto i u ovom načinu pranja kose.

Jedna od prednosti jeste činjenica da je reč o prirodnim komponentama. Skroz prirodnim sastojcima. Ovde nema teških hemikalija koje mogu uticati loše na našu kosu ili teme glave. Šta više, pepeo je nešto što se relativno lako može nabaviti, a sadrži sastojke poput raznih minerala (kalcijum, magnezijum, cink i mnogi drugi), koji utiču na zdravlje i stanje kose. Da, sve se to nalazi u pepelu, mada ne izgleda tako.

Pored navedenog, ceđ je dobar način da se otarasite suvišne masnoće.  Poput sapuna i deterdženata i ceđ za pranje kose ima svojstvo da ukloni i rastvori masnoću, što je odlična osobina kada se radi o čistoj, lepoj i negovanoj kosi.

Naravno, ovo nisu jedine sposobnosti ove neobične metode pranja kose. Pošto se pravi od pepela ovaj neobičan način pranja kose može dovesti do toga da se:

E sad, ne žele svi da se muče oko pripreme ceđi za kosu, a nemaju svi ni uslove za to. Ivana je jedna od njih. Ona je dugo imala problem sa tankom, masnom kosom, punom peruti. Opadanje kose i brzo mašćenje joj nisu davali mira. Pokušavala je da pronađe rešenje, ali bezuspešno. Onda je otkrila prirodno rešenje za svoj problem koje je promenilo sve. Sada ima čistu, dugu i jaku kosu, bez peruti! Ono što je pomoglo njoj može i vama. Lako je! Pogledajte o čemu se radi na ovom linku: https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

A ako imate vremena i uslova za starinske metode koje su sjajne – čitajte dalje.

Kako napraviti ceđ za kosu?

Neophodno par sastojaka:

 • Pepeo – Prvi i ujedno najbitniji sastojak ceđi za pranje kose jeste pepeo. Znam da zvuči smešno, i veoma čudno. Naročito, jer je reč o sastojku sa kojim većina nikada ne bi pralo kosu. Ali pepeo spada u nešto što je poznato od davnina kao veoma efikasan metod za pranje kose, veša itd.
 • Voda – Naravno, ona je neophodna kako bi se napravila tečnost.
 • Biljke – Mogu se dodati radi boljeg uticaja na kosu ili zbog pospešivanja mirisa.

Recept za pravljenje ceđi je jako prost. Priprema se tako što se sakupi oko 100 grama pepela. I to ne bilo kakvog, nego od drveta.

pepeo za kosu

Bitno je da je pepeo jako jako sitan (krupni delovi nemaju tako dobar efekat), tako da bi trebalo da se proseje u situ ili kroz gazu. Nemojte ga sipati direktno u vodu (odprilike 1 litar bi bio dovoljan). Bolje je da stavite pepeo u neku tkaninu ili gazu i potopite.

Dobro je pustiti da ključa oko 10-15 minuta. Nakon isteka vremena, ostavite šerpu sa sastojcima da se ohladi. Tako ohlađenu tečnost možete odvojiti u neku bocu ili flašu (može plastična ili staklena). Ovakav vid ceđi poseduje veoma jaku moć penenja.

Ako želite da poboljšate njegove sposobnosti mogu se dodati i određene biljke koje će sprečiti kosu da opada, daje joj sjaj itd.

Biljke za pravljenje ceđi za pranje kose

Originalan recept je sadržao sastojke poput pepela i vode, ali se u njega mogu dodati i drugi sastojci, kako bi se poboljšala sposobost nege i čišćenja. Biljke koje se mogu dodati:

Kamilica – svima dobro poznata i blagotvorna kamilica utiče na sjaj kose, ali i neguje i štiti od infekcija. Nisu je džabe dodavali u ovu smesu kao jedan od sastojaka.

Ruzmarin – sastojak koji utiče na stimulaciju cirkulacije krvi. Što je ujedno jedan od razloga zašto se može staviti u ceđ i doprineti tome da kosa brže raste i manje opada.

Breza – Čest deo mnogih proizvoda za kosu, uključujući i šampone. A sada se može naći i kao deo ceđi za kosu. Breza deluje pozitivno na sprečavanje opadanja kose, ali ima i antiseptično dejstvo …

Kopriva – može se lako pronaći, isto kao pepeo. Pošto pospešuje cirkulaciju i jača dlaku nije ni malo čudno što se ponekad dodaje u ceđ.

Livadske biljke (čičak, maslačak, hajdučka trava itd.) – Skup ovakvih biljaka može delovati odlično na kosu u kombinaciji sa ostalim sastojcima neophodnim za pripremu ovog preparata za kosu.

Iako navedeni sastojci mogu uticati dobro na kosu, monogi ipak preferiraju primenu originalne verzije.

Kako deluje ceđ od pepela za kosu?

Mnogi se čude kako to da pepeo utiče na pranje kose. Iskreno, i ja sam među njima. Pepeo je nešto što deluje prljavo, i definitivno ne izgleda kao nešto što peni… Ali on poseduje izuzetnu moć penenja.

Ranije se koristio umesto deterdženta za pranje veša upravo zbog svojih sposobnosti. Ali zašto? Šta je to u pepelu pa je toliko dobar i zašto peni ?

Pepeo ima u sebi neke od sastojaka koji se mogu naći u drvetu od kojeg je napravljeno.

U njemu mogu da se pronađu minerali i elementi poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, mangana, fosfora, sumpora.

Količina ovih komponenti zavisi od vrste drveta. Tako breza nema u sebi istu koncentraciju npr. kalijuma u sebi, kao smrča ili hrast. Količinu elemenata u drveću može se odrediti raznim hemijskim metodama (ekstrakcije, alkalimetrije itd.). Mada se u pojedinim slučajevima više preporučuje primena pepela od bukve. Naravno, ovo nije uklesano u kamenu i svako ima moć izbora.

Da li se u pepelu za pripremu ceđi mogu pronaći i ostale supstance ?

Pepeo je ono što ostane nakon sagorevanja drveta. U pitanju su suve materije koje ostanu u njemu. Zato se u njemu može pronaći jako malo ostalih komponenti ( vitamini, proteini itd.), jer ih vatra uništava. Ipak ako oni koji žele dodatne vitamine ili ostale supstance mogu dodati neke druge sastojke u ceđ:

Gde pronaći pepeo za ceđ?

Ok, ne može se otići u supermarket i naći na polici, ali pepeo nije ni toliko nedostupan sastojak.

Sve što je neophodno da se napravi jeste jaka vatra i drvo. Naravno, može se i rasplamsati vatra sa papirom. Ok, znam da nemaju svi ognjište ili kamin u kući. Međutim, pepeo se može napraviti i napolju ili kod mesta za pravljenje roštilja. Naravno, predhodno očistite ostatke, ako ih imate.

Da li se može iskoristiti pepeo od roštilja ?

Iako je isto u pitanju pepeo od drveta, ovo nije baš preporučljivo. Razlog za to je jer pepeo koji ostaje za roštiljem nije čist. U njemu se ne nalaze samo suve materije nego i masnoća i prljavština od mesa, a i miris.

Direktna primena pepela za kosu

Ako ste se pitali da li možete da primenite pepeo direktno na teme glave ovo nije najbolja ideja.

Mada deluje kao nešto što bi vas poštedelo muke oko pravljenja ceđi, pepeo je zapravo loša ideja.

šampon od ceđi

Zašto ?

Pa, postoji više razloga:

 • Ne mogu se apsorbovati sve neophodne supstance ako se primenjuje u vidu običnog pepela. Pošto je reč o suvoj supstanci, pepeo je zapravo jako nepraktičan za upotrebu. Plus, može vam isprljati odeću. Tečnost je zapravo mnogo bolje rešenje.
 • Može zapušti pore na temenu glave i dovesti do pojave bubuljica i ostalih neprijatnosti. Razlog je isto zbog agregatnog stanja.
 • Ne mogu se dodati dodatne supstance kada je ovaj oblik u pitanju
 • Ne čisti lepo, poput ceđi.

Bukova ceđ za kosu

Kao što je gore napomenuto, postoje tvrdnje da se za dobru ceđ treba koristiti pepeo od bukve. Zašto je to tako ? U vreme kada se ceđ za pranje kose često koristila bukva je bila veoma popularno drvo. S’ obzirom da je bila toliko zastupljena, pepeo od nje je bila veoma česta pojava. Mada su za zastupljenost ceđi od bukve bili zaslužni i drugi razlozi.

Postoje teorije da se baš ovo drvo koristilo za navedenu svrhu zbog optimalne koncentracije minerala u njoj. Ipak ovakve stvari nikad nisu potvrđene. Ono što znamo jeste da ovakav sastojak može pomoći oko sprečavanja povećanog lučenja sebuma ili jačanja kose.

Da li pepeo od bukve bolje peni ?

Ne postoje dokazi za ovo. Bukva je sasvim prosečno drvo u ovom pogledu. Ipak, ne brinite. Čak i ako koristite ceđ od bukve, ne pravite grešku, jer i ona peni u sasvim dovoljnim količinama. Pri tom bukva nije drvo koje sadrži smolu ili ima neki preterano jak miris. Ovo su možda i razlozi zašto se toliko koristila u ovu svrhu.

Ceđ protiv peruti

Zvuči neverovatno, ali tako je. Ceđ spada u jedan od načina na koji se možete odbraniti od peruti. Šta više, ova metoda se sasvim ok i pokazala za njeno uklanjanje.

Ipak za rešenje uporne peruti ipak treba razmotriti o šamponima sa prirodnim aktivnim supstancama. Sastojci u njima prodiru duboko  u kožu glave i utiču na smanjenje peruti bez velikog broja hemikalija.

Koliko je ceđ efikasna za borbu protiv peruti zavisi od vrste peruti. Važno je znati razlog njenog nastanka, da li je osoba alergična, da li je genetski itd. Ako je reč o genetici najverovatnije je da običan šampon od ceđi neće mnogo pomoći. Dok je kod peruti koja je uzrokovana gljivicama neophodno je korišćenje šampona koji imaju aktivne sastojke koji se mogu boriti protiv ove pojave.

Ovaj metod lečenja zahteva vreme. Pošto se radi o prirodnim sastojcima, u ceđi nema sastojaka koji bi mogli ubrzati oporavak. Zato se mnogi okreću šamponima protiv peruti.

Ceđ šampon – šta je to?

Klasična verzija ovog šampona pravi se uz pomoć pepela i vode. Međutim postoje i malo modernije verzije koje morate isprobati. Pogledajte šta vam je neophodno za dobar šampon od ceđi:

Sama ceđ može biti koncentrovana verzija, sa većom količinom aktivnih sastojaka. Iako deluje kao voda ceđ to zapravo nije. A zapravo, sama tečnost je toliko jaka ponekad da se mora razblažiti. Tako je i kada koristite šampon od ceđi.

Kako se pravi ceđ šampon?

Pravi se na gore opisan način. Kuvanjem pepela u ključaloj vodi. Pošto je reč o šamponu koji ide na glavu, preporučuje se da bude blaža verzija. Dodatak biljaka je dobra ideja, međutim dodatak ostalih sastojaka takođe može imati dobar uticaj na kožu.

Šampon od ceđi i kokosovo mleko

Kada pravite šampon možete pokušati i sa dodatkom kokosovog mleka u njega. On možda neće pomoći oko toga da proizvod bolje peni ali će pomoći da se dobije šampon koji ne samo da čisti i čuva kosu od peruti, nego i hidrira. Kokosovo mleko može uticati i na teksturu dlake i pomoći koži glave i kosi da dobije neophodne vitamine, proteine i ostale sastojke. Možete ga staviti u šampon koji je napravljen ranije tokom dana. Ovo je bolje rešenje nego da se dodaje u ključalu vodu, dok se priprema šampon. Razlog za to jeste mogućnost da se izgube određena pozitivna svojstva usled toplote.

Šampon od ceđi i čajevi

Ako želite da poboljšate svojstva i koncentraciju hranljivih supstanci u šamponu od ceđi možete probati sa dodatkom čaja za kosu. U moguće dodatke spadaju:

 1. Čaj od nane
 2. Čaj od žalfije
 3. Čaj od lavande ili ruzmarina – Ova kombinacija pogoduje raznim vitaminima, ali je odlična i za poboljšanje mirisa šampona
 4. Napraviti čaj od kamilice itd.

Priprema se na dva načina :

 • Dodatak biljaka u ključalu vodu dok se kuva
 • Staviti čaj da se posebno kuva i dodati u gotov šampon od ceđi
 • Šampon od ceđi i ulja

Mnoga ulja se mogu koristiti za pravljenje šampona od ceđi. Kao pogodne sastojke nabrajamo:

 • Ruzmarinovo ulje
 • Maslinovo ulje
 • Lavandino ili arganovo ulje
 • Ricinus

Ona su izvor brojnih vitamina koji deluju kao jaki antioksidanti, štite kosu od spoljnih uticaja i sprečavaju isušivanje kose. Sama eterična ulja (i ostala), mogu se dodati u već gotov šampon od ceđi. Bitno je da se stavlja u ohlađenu posudu sa šamponom. Pogledajte više o uljima za kosu.

Ceđ za pranje kose – iskustva

Isidora – “ Moja kosa je bila veoma masna. Probala sam razne stvari, ali ništa nije pomagalo. Probala sam i šampon od ceđi, čudno znam, ali morala sam. Nije bilo loše, kosa mi se manje mastila dok sam ga koristila, ali nisam uspela da nađem kupovni, nego sam morala da ga pravim. Pošto nemam vremena za to, prešla sam na prirodan šampon protiv mašćenja kose i zadovoljna sam. “

Mileva – “Perut mi nije davala mira. Ok, ne baš bukvalno, ali perut je nešto sa čime sam se dugo borila. I bilo je baš strašno. Svaki put kada sam prolazila rukom kroz kosu bila je gomila ljuspica na mojoj odeći. Raspitivala sam se šta mi je činiti i odlučila se da probam i ceđ. Bilo je ok mojoj baki, zašto da ne probam i ja. Pomagalo mi je, zaista jeste. Uklonila sam skroz perut sa njime, ali mi se nije dopadalo to što mu je trebalo jako dugo da bi delovao. I iskreno iritiralo mi je oči svaki put kada je upadalo. Sada koristim šampon sa aktivnim supstancama prirodnog porekla. Brzo mi je uklonio perut.

Svi imamo neke nedostatke sa kosom koje bi voleli da rešimo. Perut, masna kosa itd. su jako česte pojave. Međutim, mnogima ove stvari predstavljaju problem kojeg bi se rado rešili.

Ljudi se često okreću i pomalo čudnim načinima uklanjanja problema sa kosom. Ceđ za pranje kose je jedan od njih. Šamponi sa prirodnim sastojcima deluju mnogo brže i utiču na dubinski oporavak, ali i ovo vredi probati ako problem nije jako izražen. Priroda nam je dala način da se rešimo problema sa kosom i skalpom. Zato je dobro iskoristiti moć prirode i povratiti lepu i negovanu kosu.