Kana za kosu: vrste, upotreba i rezultati

Kana za kosu: vrste, upotreba i rezultati

Verovali ili ne, ali  kada se koristi kana za kosu, ona će biti ofarbana, a pritom i negovana. No, ima i tu par caka, pa pre farbanja – pročitajte ovaj tekst.

Kada u farbe za kosu u pitanju, uglavnom se pominju kao faktor koji treba izbegavati jer oštećuju kosu. Što je istina – istina je, a posebno onda kada pokušavate da svoju kosu učinite svetlijom i posegnete za blanšom.

U poslednje vreme prirodna kozmetika je sve popularnija i sve smo više informisani o njenim prednostima. Ukoliko ste se priklonili ovom trendu, onda ste se sigurno u nekom trenutku zapitali postoje li prirodne farbe za kosu i koje su. I ne, to ne podrazumeva one farbe na kojima samo piše da imaju ekstrakt argana, maslina,avokada, dijamanta ili ko zna čega, a u suštini su i dalje čista hemija. Govorimo o potpuno prirodnom načinu promene boje kose – iskustvo koje vam može pružiti kana za kosu.

A kako se dobija ova farba i šta je kana uopšte?

Da li je kana biljka?

Kana je naziv za farbu koja se dobija iz biljke Lawsonia inermis. Njeno lišće se suši, melje i pretvara u prah i kao takvo koristi za farbanje kose ili za privremene tetovaže na telu, a u poslednje vreme i za iscrtavanje obrva kanom.

Biljka iz koje se dobija farba kana nije ista kao i biljka kana koja se koristi kao baštenski ukras – Canna Indica. Listovi ove biljke nemaju svojstva da menjaju boju kose.

Listovi Lawsonia inermis biljke ne ostavljaju naikakav trag ukoliko su neoštećeni. Međutim, ako ih prelomite ili sameljete, ispuštaju molekule henotaninske kiseline koja ima narandžasto-crveni pigment i koja je zaslužna za bojenje kose.

Ovo je biljka koja raste u obliku manjeg drveta i u toplijim tropskim krajevima gde tempertaura ne ide ispod 11 stepeni Celzijusa. Temperatura ispod 5 stepeni Celzijusa može da ubije ovu biljku. Dakle, teško da ćete je uzgojiti u našim krajevima.

Srećom, ukoliko ste voljni da isprobate ovu prirodnu farbu koja ima brojne prednosti za samu dlaku, kana za kosu dostupna je u prodavnicama u obliku praha.

Da, dobro ste pročitali – kana za kosu je zapravo dobra za vašu kosu iako je svojevrsna farba.

Idealna je za one koji se užele promena iako su rešili da potpuno prirodno oporave svoju kosu.

Irena je žarko želela isto. Farbala se u plavo, a to je ostavilo trag na njenoj kosi i u vidu oštećenja. Međutim, kada je malo istražila, na svoje iznenađenje otkrila je da može oporaviti kosu potpuno prirodnim putem. Ne možete ni naslutiti kakvu je promenu napravila ta njena odluka da neguje kosu prirodno. Pa njena kosa, koja je bila ućebana i sva na froncle, sada izgleda besprekorno, zdravo i sjajno. I vi možete na isti način spasiti svoju kosu. Šta je to što pomaže, pročitajte u njenom ličnom iskustvu na ovom linku:

 Kako sam oporavila kosu, prestala je da opada, brže raste, više nije masna

A onda ako rešite da je farbate – neka to bude kanom.

Znam, sigurno vas zanima sledeće…

Kako ofarbati kosu kanom?

Kada nabavite svoje pakovanje kane, ustanovićete da ona nije kao druge farbe za kosu. Umesto tube i hidrogena, u vašem pakovanju biće samo fini zelenkasti prah. Ova razlika u izgledu farbe sigurno će da vas dovede do toga da se zapitate kako ofarbati kosu kanom i kako se ona koristi.

kana za farbanje kose

Odmah da vam kažemo – nije preterano komplikovano, ali može biti jako neuredno iskustvo. Zato nije na odmet imati na umu ove korake pri upotrebi kane za kosu.

1 korak: Rastvorite kanu za kosu

Za to vam je potreban prah kane i tečnost u kojoj će se ona rastvoriti. To može biti obična voda, ali ako želite da spojite dobro i korisno, onda možete iskombinovati i neke hranjivije sastojke i napraviti pravu masku za kosu. Tako se umesto vode često dodaje limunov sok ili jaje, a može i neko hranjivo ulje za kosu. Ricinusovo ulje i kana za kosu su dobitna kombinacija za rast kose.

Ove sastojke (prah i tečnu komponentu po izboru)  pomešajte tako da dobijete smesu u obliku guste paste. Obično na 1/2 doze kana praha ide 1/4 doze vode (ili drugog tečnog sastojka)

Kada se kana za kosu rastvori, potrebno je da je prekrijete folijom i ostavite najmanje 12 sati da odstoji, kako bi molekuli koji stvaraju boju dali svoj maksimalan efekat.

Drugim rečima, farbanje kose kanom planirajte slobodno dan unapred.

2. korak – Zaštitite se od fleka

Kao što smo već rekli (a oni koji imaju iskustva sa kanom za kosu to će vam i potvrditi), ovaj način farbanja može da napravi priličan nered pa je dobro povesti računa o zaštiti. Dobra je ideja da nanosite kanu u kadi, ali ako to niste u prilici, onda po podu prostrite novine i obucite neku staru odeću.

Fleke koje nastanu od kane prilično se teško skidaju. Dovoljno teško da se kana koristi i za tetovaže. Zato –  oprez!

Pored toga što ćete zaštititi stvari oko sebe ili svoj pod, zaštite i svoje lice. Kana je poznata po tome da se koristi za privremene tetovaže i deo je indijske tradicije koja obuhvata razna obeležavanja po telu. To samo znači da je koža prilično dobro upija.

Ali vi je u ovom slučaju želite samo na kosi, zar ne?

Onda zaštite čelo i lice tako što ćete na delove koji se dodiruju sa kosom naneti sloj prirodnog ulja ili neke masne kreme koji će napraviti prirodnu barijeru između kože i kane za kosu. Isto tako, vodite računa i o svojim rukama i ne stavljajte kanu na kosu ako nemate rukavice. To vam je obavezan pribor.

3 korak: Operite kosu

Kanu je nabolje naneti na čistu kosu, koja nema čestice prašine, prljavštine, ostatke nekog laka ili gela za kosu i slično. Zato operite kosu i nakon toga je osušite. Koristite samo potpuno prirodne šampone jer štetni hemijski sastojci mogu da utiču na rezultat farbanja kanom.

Ne stavljajte regeneretor za kosu jer neki sastojci koje oni imaju mogu da naprave barijeru na samoj dlaki i spreče ravnomerno prodiranje farbe u kosu.

4 korak: Nanesite kanu za kosu

Pre samog nanošenja neophodno je da raščešljate kosu i napravite razdelajk na sredini. Zatim, proverite pastu koju ste napravili. Ako vam se čini previše gusta, oprezno dodajte po malo vode. Pazite da ne preterate, jer ako je previše retka, curiće vam niz vrat i verujte, to nije nimalo prijatno iskustvo.

A kako staviti kanu?

Uzimajte pramen po pramen. Počnite otpozadi i uzmite pramen debljine 5 cm sa vrha vašeg potiljka. Dobro nanesite smesu na taj pramen počevši od korena ka vrhu. Kada ste dobro i ravnomerno natopili pramen, zamotajte ga u malu punđicu i zalepite za glavu – ukoliko ne stoji sam, upotrebite ukosnice.

Nakon toga pređite na sledeći pramen iste debljine, odmah do ovog prvog i ponovite postupak.

Kada ste završili za gornjim slojem pramenova, pređite na donje slojeve kose i tako do kraja.

5 korak: Prekrijte glavu folijom i ostavite da kana deluje

Ovo je verovatno najteži i najdosadniji deo kada je upotreba kane za kosu u pitanju. Da bi dobro prodrla u samu dlaku, kana treba dobro i dovoljno dugo da odstoji na kosi. Takođe, bolje deluje kada ostane vlažna nego kada se osuši. Zato je potrebno kosu zamotati u plastičnu  foliju ili prekriti plastičnom kapom za tuširanje. Na taj način održaće se i vlažnost i toplota neophodni za uspeh tretmana.

Kana za kosu treba da se drži dugo. Najmanje 2 sata, a najbolje 6 sati.

6 korak : Isperite kosu

S obzirom da kana nije baš savršeno glatka smesa poput farbe za kosu već sitno samleveno lišće biljke, može biti pomalo teško isprati je sa kose.

Savet:U prvom ispiranju ne koristite šampon za kosu! Samo vodu! Kosu ste već oprali pre tretmana. Trljanje i pravljenje pene samo će dodatno otežati ispiranje kane iz zamršene kose.

Ukoliko čestice  ostaju uporno zarobljene u vašoj kosi , probajte da korsitite regenerator  koji će pomoći da one lakše iskliznu sa vlasi.

Kana je trajna boja za kosu. Teško se ispira i teško ju je posle prefarbati u svetliju nijansu.

Ona odlično prekriva sede vlasi, ali ako niste zadovoljni ishodom, možete je prefarbati samo u neku tamniju boju. Čak i tada imaće crveni odjsaj.

Iako je trajna, kana ne pokriva ravnomerno i njen ishod najviše zavisi od njene podloge. Drugim rečima, ako je podloga šarena (imali ste izvučene svetlije parmenove) i rezultat farbana kanom biće neravnomeran i šaren.

Postoje preporuke da se prilikom pripreme kane za kosu ubaci i malo limunovog soka. To nije preporučljiv korak jer limun može oštetiti kosu (zbog velike količine kiselina u njegovom soku).

Kana za kosu i njene nijanse

Osnovna nijansa kane za kosu ide od narandžasto-crvenkaste do smeđe sa crvenakstim tonovima. Koja će to nijansa tačno ispasti, zavisi od toga koliko je svetla podloga na koju je stavljate. Dve različite glave dobiće dve različite nijanse boje za kosu.

nijanse kane za kosu

Naš savet: Ukoliko niste sigurni da će vam se rezultat dopasti, najbolje je da prvo testirate kanu za kosu i njene efekte na nekom manjem, unutrašnjem pramenu.

Pored ove osnovne crvenkaste, postoje i sledeće nijanse kane:

  • Crna kana za kosu
  • Smeđa kana za kosu
  • Plava kana za kosu
  • Neutralna kana za kosu

Crna kana za kosu može da bude potpuno prirodna. Zapravo to nije klasična kana, jer ona, kao što smo rekli, daje crvanskaste tonove, nego se dobija iz biljke indiga. To može bitii mešavina različitih biljnih vrsta od kojih su neke tu da neguju kosu i jačaju njenu strukturu, a dominira indigo koji treba kosi da da intenzivnu crnu boju.

Smeđa kana za kosu može da se dobije tako što se u osnovu doda malo kakaoa ili kafe, premda će i ona uvek imati crvenkasti odsjaj. Takođe, dobija se dodavanjem manje količine indiga u crvenu kanu. Za svetliju smeđu nijasu dodaje se oko 30% indiga, za tamniju veći procenat.

Plava kana za kosu je forma sa kojom treba da budete posebno oprezni. Ovakva kana ima hemijske dodatke koji posvetljuju kosu.Skroz prirodna kana nema sposobnost posvetljivanja kose. Tu sposobnost imaju samo hemijske supstance.

Neutralna kana za kosu dobija se iz biljke Cassia obovata. Dakle, prirodna je, ali ova biljka ima molekule koji ispuštaju žućkaste tonove. Na svetloj kosi može dati zlatan odsjaj, ali na tamnoj neće napraviti nikakve promene.

Nisu sve kane potpuno prirodne pa dobro čitajte sastav.

Najčešći sastojak koji se dodaje je parafenilenidiamin (Paraphenylenediamine ili PPD) koji može izazvati alergijske reakcije na farbu  pa i neke teže komplikoacije, a čija je svrha da održi postojanost boje. Mnogi hemijski dodaci koji se koriste u ovakvim kanama mogu da isušuju kožu glave i izazovu perut, ali i lomljenje i oštećnje krajeva kose. Takođe, nije retkost da se u kanama nađe i amonijak koji se nalazi u farbi.

Neutralna kana za kosu

Ova biljna vrsta zapravo ne spada u pravu kanu. Radi se o drugoj biljci, ali je princip njenog korišćenja isti. Ona ima sposobnost da oboji svetlu kosu, pružajući joj zlatno plave tonove. Vi koji imate tamnu kosu nažalost nećete imati neki poseban efekat na kosi. Ona nije farba, zbog čega nema uticaj na nas sa tamnim pigmentom. Ako se odlučite da isprobate efekte ove biljke trebalo bi da znate da se i u ovom slučaju radi o trajnim bojenjem kose. Boja se neće ispirati, ali za održavanje lepe kose moraćete malo češće da je nanosite na kosu.

Kana ili farba za kosu? Šta izabrati?

Dvoumite se između kane i klasične farbe? Obe metode farbanja kose imaju prednosti i mane.

kana za kosu upotreba

Kana je prirodna varijanta, koja pored farbanja pruža i negu vašoj kosu. Primenom kane možete ojačati dlaku i poboljšati njen rast. Hemijske supstance se dodaju i u kanu, ali u manjim količinama. Zato ona ne oštećuje toliko kosu.

Veliki izbor nijansi spada među prednosti farbi za kosu. Kanu takođe možemo naći u određenim nijansama, ali farbe imaju veći izbor raznih podtonova. Ako planirate nakon određenog vremena da promenite boju kose bolje je odabrati farbe.

Prednosti kane za kosu

Prirodna nega kose podrazumeva da koristite prirodne šampone za kosu bez sulfata . To je najbolji način da oporavite svoju kosu od svih tretmana kojima ste pokušali da je ulepšate pa učinili suprotno.

Ukoliko želite da napravite neku promenu na svojoj kosi,onda je prirodno farbanje kanom za kosu dobra alternativa kada želite da idete na tamnije nijanse . Ukoliko želite da dobijete svetljiju boju, postoje prirodni načini da posevtlite kosu,ali to nije plava kana.

Ova prirodna farba za kosu definitivno ima i svoje druge prednosti zbog kojih treba da je razmotrite:

Mane kane za kosu

Ofarbali ste kosu kanom i ne sviđa vam se rezultat? E ovde počinju mane ove prirodne farbe . Njena trajnost i postojanost su nešto što vam se možda neće dopasti. Teško ćete je prefarbati. Ne ispira se. Jedini način da zauvek iščezne za vaše kose jeste da pustite da izraste i da je ošišate. Ako niste ljubitelj crvenih nijansi, verovatno ćete poželeti da saznate sve o tome kako da ubrzate rast kose.

Može li se prefarbati kana?

Možete probati sa tamnim nijansama ali budite spremni na nepredviđene rezultate.

Osim toga, farbanje kanom je prilično dugotrajan proces. Običnu farbu dovoljno je držati 30-45 minuta za super rezultate. Sa kanom često ne znate na čemu ste i morate je držati dosta dugo, bar 2 sata. Za ta dva sata kana za kosu će u više navrata da nađe način da mimoiđe foliju kojom ste umotali glavu i da vam curi niz vrat.

Takođe, pokušaj stavljanja crne kane na inače plavu kosu može rezultovati zelenim tonovima.

Kome je namenjena kana za kosu?

Željne ste da promenite boju kose, ali ne želite da koristite farbu za kosu? Ako je ovo vaša želja, kana je pravo rešenje za vas. Ona vam omogućava da prikrijete sede, oporavite kosu i pružite joj negu uz preko potrebnu promenu izgleda kose.

Kanu za kosu možete koristiti i ako ste umorni od oštećenja kose zbog korišćenja farbi. Ona je dobar izbor za sve koji su alergični na hemikalije u farbama ili im smeta amonijak. Kanom možete eksperimentisati, a da ne oštetite previše kosu. Budite svesni da većina vrsta koje nalazimo na tržištu nisu čista kana, nego imaju određene hemijske dodatke. Na taj način omogućava se duža postojanost i lakše farbanje.

Kome se ne preporučuje?

Ako imate suvu kosu ili oštećen (suv skalp), trebalo bi da razmislite pre upotrebe kane. Bez obzira što se radi o biljci, kana može isušiti kosu, zato se savetuje oprez.

Koristile ste trajnu ili imate izražene kovrdže? U ovom slučaju trebalo bi zaobići ovu metodu bojenja kose. Kana ima sposobnost da opusti lokne i neutrališe efekat mini vala. 

Istine i mitovi o kani

Postoje brojne informacije o ovom načinu bojenja kose. Neke su istinite dok su druge čista zabluda.

farbanje kose kanom

Najčešće nedoumice vezane za kanu su u vezi:

Da li kana oštećuje kosu? Zavisi od kvaliteta vaše dlake i opšteg stanja vaše kose. Postoje slučajevi gde je kana isušila dlaku, zbog čega se savetuje dodatna nega kod onih sa suvom dlakom. Ako vam je kosa oštećena ovaj način farbanja možda neće imati efekat na vašu kosu koju priželjkujute.

Da li prekriva sede? Kana ima odličnu moć prekrivanja sedih. Bez obzira što se radi o biljkama sede ne bi trebale doći do izražaja ako koristite ovu metodu bojenja. Ipak bi trebalo da znate da ćete možda morati malo češće da farbate kosu.

Da li zadebljava dlaku? Ovim načinom bojenja kose dolazi do ojačavanja kose. Jedan od njenih efkata na kosu jeste delimično zadebljanje dlake. Na taj način sprečava se lomljenje i krzanje kose.

Među česte zablude spada i verovanje da primena kane sprečava hidrataciju kose. Ne postoje podaci koji potvrđuju ovu teoriju.

Gde  kupiti kanu i njena cena?

Rešili ste da probate? Ovu farbu za kosu možete kupiti bilo gde – u drogerijama, parfimerijama pa čak i u bolje snabdevenim prodavnicama i supermarketima.

Postoji više proizvođača, pa time i više različitih cena. Uglavnom, cena kane za kosu ide od 100-360 rsd Međutim, opet napominjemo da gledate sastav jer nisu sve prirodne i pojedine imaju hemiju kao farbe.

Evo nekih najpoznatijih brednova kod nas:

  • Impression kana – 100% prirodna kana, bez amonijaka i koristi se bez hidrogena. Ima nekoliko varijanti braon, crne i crvene nijanse asortimanu. Cena joj je oko 55 rsd za kesicu od g
  • Lila ma henna – 100% prirodna čista indijska kana i prirodna boja za kosu. Cena joj je oko 500 rsd – 100 g
  • Eagles kana, postoji u crvenoj, braon i crnoj nijansi. Nije čista, sadrži 60% prirodnih sastojaka. Jedna kesica od 10g košta 60-ak rsd.
  • Venita kana za kosu – prirodna, crvena. Cena za 25g je oko 185 rsd

Iskustva sa kanom

Prirodna nega kose, farbanje prirodnom bojom koja ne oštećuje vlas i daje sjaj – to zaista zvuči dobro. Uglavnom, previše dobro da bi bilo istinito.

Iskustva sa kanom za kosu baš i nisu prijatna jer svi volimo brze i efektne rezultate.

Ako očekujete dramatičan rezultat i vidljivu promenu, sva je prilika da ćete biti razočarani.

Po svemu sudeći , kana nije za one koji vole često da eksperimentišu sa svojom kosom.

Ukoliko niste u ovoj drugoj grupi, imate strpljenja i želite da prirodno negujete svoju kosu, toplo vam savetujemo da probate. Sjajna je! Ne očekujte čuda i bićete zadovoljnim onim što kana ima da vam pruži.