Besprekorno čupanje obrva pincetom je lakše uz ove savete!

Besprekorno čupanje obrva pincetom je lakše uz ove savete!

Iako se čini da nema ništa lakše od čupanja obrva pincetom, pred vama je ozbiljan zadatak ukoliko želite da vam obrve budu zaista besprekorne.

Cilj nam je da vas naučimo da oblikovanje obrva pincetom uradite tako da vaše lice zablista novim sjajem, a ne da se namučite i pri tom upropastite oblik obrva.

Bez alata nema ni zanata, pa zato počnimo baš odatle.

Pinceta za čupanje obrva

Iako ne mogu da se setim da sam nekad išla u drogeriju specijalno da kupim pincetu za čupanje obrva, među mojim sitnim alatima za ulepšavanje nalazi se nekih četiri komada. Pincete su malene, volimo da ih vučemo za sobom u  društvu ogledala koje uveličava odraz i ostavljamo svuda po stanu. Vrlo lako se zature i nema ih baš kad su najpotrebnije. Onda kupite drugu. Razlog zašto se i u vašem neseseru zapatio popriličan broj pinceta je i nefunkcionalnost pojedinih.

Elem pincete mogu biti ravnog ili kosog vrha.Više zaobljene ili baš oštre. Pojedine lepo leže u ruci dok su druge nekako nepodesne. Eto još jednog razloga da ih imate pregršt. Jedna nije radila dobro pa ste kupili drugu.

Kako izabrati odgovarajuću pincetu za čupanje obrva?

Moje staro pravilo glasi da je najbolja ona koja vam dobro odradi posao, iz koje dlačice ne beže već i one najsitnije bivaju uhvaćene iz prve i iščupane iz korena.

Ipak, posebno ukoliko ste početnik, potreban vam je neki putokaz pri izboru dobre pincete.

Obratite pažnu na materijal od koga je izrađena.

Najbolje je da bude od nerđajućeg čelika koji ne izaziva nikakve alergije i lak je za održavanje besprekorne higijene alata koji dolazi u kontakt sa kožom lica.

Izborom pinceta od drugih materijala rizikujete iritaciju kože.

Oblik pincete. Različiti oblici su za različite namene.

pinceta za čupanje obrva

Ravna pinceta

Ova je najbolja ukoliko imate mnogo dlačica za uklanjanje. Dakle devojke sa veoma debelim obrvama treba da imaju ovakvu jednu pincetu.

Ravnom pincetom se lakše čupa više dlačica odjednom bez opasnosti od kidanja istih.

Ova će vam pinceta biti korisna i prilikom stavljanja veštačkih trepavica.

Šiljata pinceta za čupanje obrva

Najbolja je za precizno čupanje.

Fini tanki vrh omogućava precizno čupkanje samo jedne dlačice na liniji obrva koja štrči.

 Ova vam je potrebna za finalno oblikovanje obrva.

Kosa pinceta 

Ova pinceta predstavlja dobru kombinaciju brzog čupanja obrva ravnom pincetom i fine preciznosti šiljate pincete.

Zbog ruba pod kojim je gornja ivica isečena, možete je rotirati što vam omogućava čupanje veće količine dlačica kao ravnom ili pak izvlačenje samo jedne dlačice koja štrči iz fine linije obrve.

Ovo je uobičajeni oblik pincete mada je najbolje da imate od svake po jednu.

Izabarali alat? Pa, onda da pređemo na zanat!

Kako počupati obrve pincetom?

Ne tako davno istraživala sam, slobodno mogu reći, alternativni način čupanja obrva koncem.

Da li sam probala?

Svakako, gde bih da ne probam. I svakako bilo je više nego bezuspešno. Počupala sam i ono što ne treba i čekala večnost da mi porastu obrve da ih opet lepo oblikujem. 

Moja poznanica Anđela imala je pak drugačiji problem. Ona je jedva imala obrve. Svakako, ne takve kakve danas trendovi nameću. Međutim, ona je to rešila tako jednostavno – prirodno i bezbolno. Sada ima guste i lepo oblikovane obrve – baš po svojoj meri. I vi možete probati njen trik. Zaista deluje. O čemu se radi, saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://minutzamene.com/imam-duge-i-guste-trepavice/

Pored svih načina čupanja obrva, pinceta je bila i ostala sinonim za uklanjanje viška dlačica sa ovog dela lica.Baš zato smo skloni da verujemo kako tu i nema posebno šta da se uči.

Ipak, uvek ima među vama onih koji prvi put odlučuju na čupanje obrva pincetom. Uz to ima i onih sa podugačkim stažom baratanja pincetom pa opet nisu zadovoljne. 

Za uspešno čupanje obrva pincetom nakon čega će one izgledati kao u poznatih lepotica kojima se divite potrebno vam je malo vežbe ali i nešto alata.

Biće vam potrebno sledeće:

  • Četkica za obrve
  • Kozmetičke makazice sa pravim sečivom
  • Pinceta kose ivice
  • Šiljata pinceta
  • Olovka za obrve
  • Hajlajter olovka za obrve
  • Pamučni kozmetički štapići 
  • Gel za obrve

Prvi korak – oblikovanje

Ukoliko su vaše obrve prirodno izvijene, najverovatnije je da je to pravi oblik za vas koji najbolje ide uz vaše lice. Priroda to najčešće dobro odradi. Bilo ja de je tako ili ipak treba izvršiti korekciju oblika obrva postoji pravilo o oblikovanju obrva. Pridržavajte ga se.

Poštujući gornja pravila, izmerite obrve.

Nakon toga bićete načisto da li je vašim obrvama,za postizanje savršenog oblika potrebna veća korekcija ili je dovoljno da ih samo malo sredite.

Kod prirodno gustih, jakih obrva čupanje pincetom je obično dovoljno za sređene obrve. Njome se prosto ukloni višak tu i tamo, malo se dotera oblik  i eto vas kao sa Instagrama.

Drugi korak- seckanje dlačica koje štrče

Četkicom za obrve i trepavice iščetkajte sve dlačice u smeru rasta. Oštrim makazicama pravog sečiva iseckajte sve krajeve dlačica koje štrče izvan linije obrva. Radite pažljivo kako ne biste negde odsekli previše ili pokvarili oblik obrva.

Polako, češljate i vraćajte se makazicama. Ovo ne radite na brzinu kada nemate dovoljno vremena jer ovaj korak mora biti odrađen perfektno.

Ukoliko dobro baratate makazama, malo ćete ostaviti na jednom mestu, malo više odseći na drugom i tako možete dodatno korigovati luk obrva do željenog izgleda.

Treći korak – iscrtavanje obrva

Uz pomoć olovke za obrve, iscrtajte željeni oblik.

Ova linija olovkom vam je samo pomoć za savršeno čupanje obrva i na kraju ćete je obrisati.

Kada ste iscrtali gornju ivicu obrva učinite isti i sa donjom ivicom. Donja linija treba da bude paralelna sa gornjom.

Červrti korak – čupanje krupnijih dlačica

Pre čupanja obrva pincetom dezinfikujte alkoholom deo kože koji ćete tretirati.

Sada kada ste jasno definisali šta je zona željenog oblika obrva, sve ostale dlačice su višak itreba ih ukloniti. Počnite sa čupanjem obrva ravnom pincetom sa gornje strane obrva.  Malo zategnite tretirani deo kože palcem i kažiprstom slobodne ruke i čupajte redom sve dlačice koje su izvan iscrtane linije obrva.

Obrve se čupaju pincetom uvek tako što se dlačice povlače u smeru rasta.

Pre početka čupanja obrva, pinceta se naprska alkoholom i dobro se izbriše čistim ubrusom. 

To što samo vi koristite jednu pincetu ne znači da joj nije potrebna dezinfekcija.  Pincete se vuku po kutiji ili neseseru, skupljaju mikrobe tokom stajanja i zato ih uvek očistite kako ne biste izazvali infekciju kože. I ne samo to, zaostala masnoća sa kože, pincetu može učiniti masnom klizavom te ova neće lepo hvatati i čupati obrve.

Peti korak – počupajte fine dlačice

Najzad kada je većina suvišnih dlačica počupana vreme je da se latite šiljate pincete i uklonite fine jedva vidljive dlačice koje obično rastu uz donji rub obrve.

Ovde budite posebno pažljivi jer je koža ovde vrlo tanka i lako dospe u stisak pincete. 

Desi li vam se ovo, osim bola iskusićete i ožiljak koji će vas nervirati i ružiti vam izgled nekoliko dana. Budite strpljivi i počupajte baš svaku dlačicu. 

Ovaj posao se najbolje radi ispred toaletnog stola koji je bogato osvetljen, ispred uveličavajućeg ogledala ali i na suncem okupanoj terasi. Zašto da ne, spojite lepo i korisno, uhvatite malo sunca dok ćete na dnevnom svetlu najbolje videti svaku sitnu dlačicu koja raste izvan linije obrva.

Šesti korak – fino doterivanje

Kada ste sigurni da su sve dlačice uklonjene a vi zadovoljni izgledom i urednošću obrva, pristupite dodatnom doterivanju.Pe svega, tuferom i sredstvom za skidanje šminke, lično najviše volim micelarnu vodu, obrišite linije koje ste povukli olovkom za obrve.

Proverite još jednom da li je sve kako valja nakon što ste umili i obrisali lice.

Ukoliko ne izlazite iz kuće ovo je kraj procedure čupanja obrva pincetom.

Savet plus: Ukoliko se spremate za izlazak, podcrtajte obrve belom olovkom. Nakon toga pamučnim štapićem sve lepo razmažite i rasporedite da se ne vidi bela linija već samo da se baci akcenat na oblik donje ivice obrva. Ovo daje neverovatan efekat i obrvama i samom oku.

Neke dodatne praktične savete o tome kako da to prođe najbezbolnije da bude efektno – naći ćete u ovom videu. Pogledajte:

Prvo čupanje obrva pincetom

Prvo čupanje obrva je važnije od svih sledećih čupanja obrva

Ovo je trenutak kada ćete definisati oblik obrva.

Ukoliko to sada uradite pogrešno moguća su dva scenarija: nosićete na svom licu pogrešne obrve dugo ili zauvek jer ćete se sroditi sa njima i činiće vam se da drugačije ne mogu i ne treba da budu.

Međutim, promena oblika obrva može napraviti drastičnu promenu u izgledu žene.

Kao što pogrešno izabran oblik obrva može sve da pokvari, tako prave obrve daju ono nešto specifično svakom licu. 

Drugi scenario je da ćete odmah želeti da popravite pokvareno ali će vam „nedostajati materijala“.

Nakon samo jednog čupanja dlačice izrastu na starom mestu te možete ispraviti grešku.Međutim ukoliko ste dugotrajno obrve pogrešno oblikovali na mestima gde vam nedostaje materijala,one teško rastu guste kao što su bile. Nije nemoguće naravno! Tada ćete otpočeti tretman serumom za rast obrva i ubrzaćete taj proces.

Kako biste sve ovo izbegli, savet je da se prvo čupanje obrva pincetom prepusti stručnjaku koji će odrediti oblik obrva. Nakon uspešno uređenih obrva jednom vama samo ostaje da ih održavate urednim tako što ćete svakih nekoliko dana počupati pincetom dlačice koje izlaze iz tog okvira.

Da li boli čupanje obrva pincetom?

prvo čupanje obrva pincetom

Ne mogu, a da se ne setim suza koje su nekontrolisano lile niz moje obraze kada sam se prvi put latila pincete za čupanje obrva.

Prvo čupanje obrva boli i to prilično i neprijatno je jako posebno na gornjem kapku jer je koža tanka, nežna i osetljiva.I drugo će da boli, računajte s tim.

Svako sledeće će boleti malo manje. Za par meseci folikuli se prosto olabave, oslabe, slabije drže dlaku i čupanje obrva postaje bezbolno čak na neki način prijatno.

Naravno, pokušate li da iščupate dlačicu sa sredine obrve gde to do sad niste radili isto će vam biti prvi put i boleće.

Greške pri čupanju obrva pincetom

Obrve mogu da znatno poprave ali i upropaste izgled lica. Na fotografijama viđate slavne lepotice savršenih obrva. No, one imaju stiliste koji dobro znaju svoj posao.

Ukoliko ste prepušteni sami sebi čuvajte se najčešćih grešaka koje pravimo tokom ove procedure.

Proverite, možda ste već počinili neku od njih.

Prekomeran razmak između obrva

Često se fokusiramo na korekciju spojenih obrva toliko na da kraju čupanjem pincetom napravimo razmak veći od Grand Kanjona. Sa ovakvim obrvama izgledaćete ekstremno neprirodno i veoma loše. Kozmetičku olovku ili lenjir naslonite vertikalno na ugao nosa. Tačka na obrvama gde se ta linija završava je najdalje što smete počupati.

Identična boja kose i obrva

Ova greška se baš ne tiče čupanja obrva, ali valja znati. U ovu zamku najčešće upadaju žene koje farbaju kosu. Ukoliko im je kosa kestenjasta one kupe i olovku za obrve u istoj boji. Ako je kosa izblajhana odmah misle da isto treba uraditi i sa obrvama.

Kosa i obrve ne moraju biti iste boje da biste izgledali dobro.

Bilo da bojite obrve ili ih korigujete olovkom, izaberite blagu braon nijansu koja se slaže sa vašom bojom kose. To je obično najbolji izbor. Za plavuše, opcija su obrve nekoliko nijansi tamnije od boje kose. Zapravo to je kombinacija koju je priroda dala prirodnim plavušama, a priroda to uvek najbolje uredi.

Ignorisanje prirodnog luka obrva

To što vam obrve nemaju luk pod 45 stepeni to još uvek ne znači potpuno odsustvo luka. Proverite, izmerite, sigurno postoji blagi luk gorne ivice obrva. Počupate li obrve u vidu polukruga ili ravne linije vaš luk će se izgubiti, a vi biste mogli poprimiti svirep izgled.

Zato kada čupate obrve pincetom, vodite računa da vam se donja ivica podudara sa lukom gornje ivice obrva. Primetićete da vaš prirodni luk obrva postaje jasnije uočljiv, a vaš izraz lica dobija karakter koji mu daje specifičnu privlačnost.

Proređene obrve

Obrve tako retkih dlačica da se između njih nazire koža znatno ublažava, omekšava vaš izraz lica  ali i čini da izgledate po malo neuredno.

Ovde smo vas informisali kako progustiti obrve.

Retke obrve se se definitivno moraju popniti. Razlog što to ovde spominjem je uvek postojeća mogućnost da ste negde nešto pogrešno počupali pincetom.

Dakle iz bilo kog razloga da vam je potrebno da nove dlačice brzo rastu kako biste stekli što bolji izgled moj savet je uvek dobar prirodni preparat za rast obrva. Za one baš nestrpljive mazohiste koji ne mogu da čekaju da priroda odradi svoje ali mogu da se muče, japansko iscrtavanje obrva je sve popularnija metoda koja i najređe obrve progusti i dotera da budu kako treba.

Da li obrve rastu nakon čupanja pincetom?

Mit je da vam jednom iščupane obrve ne mogu ponovo porasti.

Obrve nastaju i rastu na isti način kao i kosa. Za zdravu mladu osobu potrebno je u proseku 56 dana do ne izraste nova dlačica na mestu iščupane. 

Međutim problem nastaje kada se obrve dugotrajno čupaju na isti način. Na primer, godinama ste imali jako tanke obrve a sada želite ove moderne jake i naglašene. Na mestima gde su obrve dugotrajno čupane folikuli su oslabili a većina njih je i izgubila funkciju proizvodnje novih dlaka.

Da biste ponovo stekli jake obrve kakve ste nekada imali probajte sa prirodnim preparatima za rast obrva i trepavica. Ovi preparati su sastavljeni od lekovitih aktivnih materija koje revitalizuju folikul dlake i podstiču rast zdravih jakih dlačica.

Iskustva sa čupanjem obrva pincetom

Devojke i žene su prosto opsednute oblikovanjem obrva. Čini se da više nego ikada svi teže da imaju te markantne guste obrve izraženog luka.

Dok pojedine ne žale ni vremena ni novca u salonima lepote druge se odlučuju da to ipak odrade same.

Na primer, skidaju šablone sa Interneta, uvećavaju ih na svoju veličinu, isecaju rupu i zatim crnim krejonom oboje. Kada iščupaju pincetom sve što štrči, ostaju im savršene obrve.

Gotove setove za oblikovanje obrva pincetom žene kupuju u boljim kozmetičkim radnjama.

Mnoge su na žalost iz salona lepote izašle sa potpuno pogrešnim obrvama, tankim i ravnim.

Kada se to desi ojađene vlasnice tankih obrva ih mažu svako veče ricinusovim uljem kako bi podstakle brži rast.

Međutim sve devojke se slažu u jednom – a to je serum za rast trepavica koji je prirodan a ipak delotvorniji od pojedinačnih domaćih lekova jer se u njemu nalaze kombinovani mnogi sastojci koji ubrzavaju rast dlaka.

Čupanje obrva pincetom možda deluje kao obaveza. Zapravo, kada se prvi put odradi kako treba, održavanje je lako i prelazi u rutinu.