Otkrijte da li su gljivice u kosi vaš problem i rešite ih se!

Otkrijte da li su gljivice u kosi vaš problem i rešite ih se!

Autor:

Prepoznajte gljivice u kosi i rešite problem ako ga imate. Lek za gljivice u kosi postoji! Pre svega, neophodno je da koristite adekvatne šampone, a šta još, otkrivamo vam dalje u tekstu.

Nikako nije prijatno, ali pre svega, nema potrebe da se stidite zbog gljivica u kosi. To jeste oboljenje, kao i svako drugo, i samo treba da pronađete pravu terapiju.

Gljivice u kosi su infekcija vlasišta uzrokovana gljivicama poznatim kao dermatophytes. Stanje se takođe zove i tinea capitis. Gljivice u kosi zapravo potiču od kože ili vlasišta, a ne od kose. Stanje je uobičajeno kod dece, mlađih osoba i javlja se i kod odraslih osoba, koje takođe mogu biti pogođene.

Gljivice u kosi mogu biti veoma uporne i mogu trajati nekoliko meseci ili čak i  godina. Gljivice u kosi mogu biti zarazne, što znači da zaražena osoba može ga prenese drugima putem kontaminiranih predmeta (recimo češlja)  ili direktnog kontakta.

Postoji nekoliko načina lečenja gljivica u kosi, a prvi i osnovni korak jeste dobra higijena. Primetićete vremenom ako niste dobro savladali tehniku pranja kose, kao i ispiranje kose. S druge strane, niste koristili prave prirodne šampone koji ubijaju bakterije i pružaju adekvatnu negu koži glave. I na kraju, priroda kao i svaki put, jeste darovita, tako da je isti slučaj i kada su gljivice u kosi u pitanju.

Irena se i sama uverila u moć prirode kada je kosa u pitanju. Njena kosa je bila u jako lošem stanju, imala je baš mnogo peruti i opadala je. Otkako je upotrebila jednu sjajnu metodu za negu kosu, svi njeni problemi sa kosom su nestali. Kosa joj je sada blistava, jaka, ne opada i nema ni trunke peruti. Želite da otkrijete o čemu se radi i kako i vi možete da se rešite peruti i gljivica u kosi prirodnim putem? Pročitajte njeno lično iskustvo i saznajte. Njena priča nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Da vidimo prvo koji su uzroci, zašto se javljaju gljivice u kosi, kao i simptomi po kojima možete otkriti gljivice u kosi.

Gljivice u kosi uzroci

Gljivice u kosi rastu brže u toplim i vlažnim područjima, tako da je glavni uzrok slaba higijena kose ili povreda kože ili vlažnost kože, kao što je često znojenje. Infekcija se takođe može preneti putem kontaminirane četke za kosu, češlja i ostalih predmeta za glavu, poput kape.

Trichophyton ili „T“ i „Microsporum“ ili „M“ gljivice su najčešći tipovi koji uzrokuju gljivice u kosi.

Najčešći uzroci su:

 • Deljenje brijača za brijanje glave
 • Deljenje  češlja, peškira, četki za kosu sa zaraženim osobama
 • Kosa vam je mokra duže vreme. Gljivice napreduju najbolje u vlažnim uslovima
 • Povrede glave

Gljivice u kosi simptomi

Gljivice u kosi koje uzrokuju infekciju kose rastu i šire se u toplim i vlažnim područjima, tako da oni koji imaju lošu higijenu ili žive na mestima sa toplom klimom mogu biti skloniji razvoju ovog stanja. Gljivice u kosi nisu ozbiljan zdravstveni problem, iako postoje retki slučajevi u kojima komplikacije nastaju zbog teške infekcije.

gljivice u kosi simptomi

Gljivice u kosi će pokazivati simptome kao što su okrugle i oštećene površine vlasišta. Oštećenja mogu biti prisutna samo na jednom delu ili na strani glave ili se širiti čak i po celom telu.

Pogođena mesta obično izgledaju upaljeno i crveno, često pokazaju i neke znake ćelavosti. U nekim slučajevima, na koži se mogu videti i male crne tačke. Neka od mesta mogu da uzrokuju sitne čestice na koži, koje se pojavljuju kao perut ili seboreja na kosi.

Neke osobe mogu da osećaju i blagi svrab kože glave ili u nekim slučajevima konstantan i uporan svrab, dok kod pojedinih osoba svrab se neće pojaviti uopšte. Smeđa kosa, žuta kora i izgled saća mogu biti povezani simptomi, u zavisnosti od vrste gljivica u kosi. Često se može pojaviti i gnoj na koži.

Drugi teži simptomi uključuju trajne ožiljke na koži glave i gubitak kose.

Dijagnoza stanja prvenstveno se određuje  na osnovu izgleda kože glave. Biopsija dela kože posmatrana putem mikroskopa pokazaće prisustvo dermatofita.

Ostali simptomi:

 • Okrugli pečati na koži
 • Konstantan svrab. Prirodna reakcija najverovatnije će biti češanje, što dovodi do gubitka kose
 • Krhka i slaba dlaka,  koja je obično kraća od ostale kose
 • Mrlje koje mogu biti crvene u teškim slučajevima
 • Žuta kora u kosi

Gljivice u kosi lečenje

Prvenstveno, dobra higijena pomoći će vam da smanjite sve gljivične infekcije. Koristite sumporni sapun i šampon bez sulfata  i parabena. Osim toga birajte šampone koji sadrže prirodne sastojke, koji na najbolji način neguju kožu glave, deluju protiv gljivica i eleiminišu perut.

Lavanda je jedan od sastojaka koja deluje antibakterijski , koja će na najbolji način da elimiše sve uzroke nezdrave kože glave. Osim lavande, tu se nalazi i ulje shea drveta, kao i kamilica i menta, oba sastojka pružaju adekvatnu negu vašoj glavi.

Možda je kod vas u stvari problem što ne perete dobro kosu. Ok, kažete sada, “Pa perem je često” – da, ali možda ne i dobro.

Kako treba da izgleda pranje kose:

Nanesite sadržaj šampona vrlo dobro u kosu i vlasište, a zatim trljajte dobro kosu od 5 do 10 minuta pre ispiranja.

Ponovite postupak prema potrebi. Primena šampona 2 do 3 puta nedeljno kroz 4 do 8 nedelja može biti dovoljna u nekim situacijama, u zavisnosti od stanja gljivica u kosi.

Topikalni tretmani koji se koriste u pravim količinama su najbolji način kako biste se efikasno rešili gljivica u kosi. Proizvodi za kosu bi trebalo da sadrže i povidon jod, kao i ulje pšeničnih klica i kakao buter.

Važno je napomenuti da se lokalno lečenje samo po sebi  ne smatra uvek dovoljnim, ali opet sve u zavisnosti od samog stanja kože.

 

Lekovi za gljivice u kosi

U svakom slučaju ukoliko primetite da gljivice u kosi ne prolaze, neophodno je da se konsultujete sa svojim lekarom dermatologom, koji će vam pružiti adekvatnu terapiju. Nemojte koristiti i kupovati lekove na svoju ruku. Uz propisanu terapiju od lekara, vi ćete da izbegnete sve moguće komplikacije i nuspojave.

Neki od lekova koje će vam lekar preporučiti jeste Griseofulvin. Lekari preporučuju dozu od 10-20 mg. Lek se isto koristi do osam nedelja, a osim leka proizvodi se i kao sirup.

Tokom lečenja najbitnije je da se ne češete  kako biste sprečili pojavu čireva na glavi. U međuvremenu,  moraćete da koristite meke četke za kosu kako bi zaštitili kožu od oštećenja. Takođe bi trebalo da vodite računa da ne delite akcesoar za kosu i nemate kontakt „kosa na kosu“ sa drugim osobama.

U nekim slučajevima kada se gljivice u kosi otkriju kasno, svi članovi porodice takođe mora da budu pregledani i lečeni kako bi zaustavili problem. Ozbiljni oblici infekcije mogu zahtevati brijanje kose da bi se lagano obradila koža ispod.

Iako iskusni dermatolog može lako da dijagnostifikuje gljivice u kosi, najbolji pristup uključuje uklanjanje pogođenog područja tupim skalpelom. Sakupljene dlake podvrgavaju se mikroskopskim pregledima.

Šampon protiv gljivica u kosi

Kao što smo prethodno već rekli, šampon treba da bude vaš saveznik broj jedan kada govorimo i gljivicama u kosi.

Jedan od najčešće korišćenih šampona jeste Mycoseb koji se koristi za lečenje i prevenciju gljivičnih infekcija glave, peruti i seboreičnog dermatitisa.Ukoliko ste alergični na ketokonazol ili bilo koji drugi sastojak u ovom šamponu, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom oko korišćenja. Dosta šampona protiv peruti deluje tako što utiče na razvoj gljivica u kosi.

Osim ovog šampona dostupni su i prirodni šamponi koji vam mogu pomoći sa svojim aktivnim sastojcima – koji se koriste i pomažu kod lečenja gljivičnih infekcija. Odličan je šampon Vlasilan koji neguje kosu i uništava gljivice, a sve to prirodno. Možete ga po povoljnoj ceni naći ovde: ovotaris.com/vlasilan/

Gljivično oboljenje kose preventiva

Dobra lična higijena je neophodna kako bi se sprečile infekcije svih vrsta. Pazite da temeljno operete kosu i kožu glave. Izbegavajte kontakt sa zaraženim kućnim ljubimcima, ljudima, tlom i predmetima.

gljivice u kosi lečenje

 Izbegavajte deljenje peškira, češljeva i četaka i pazite da sve kape za glavu i predmeti koji dolaze u dodir sa kosom budu čisti, da se dobro isperu, očiste i osuše pre upotrebe. Imajte tu naviku da očistite i operete sve vaše predmete barem jednom nedeljno.

Obavezno idite na kontrolu kod deramtologa na svakih 6 meseci, kako bi bili sigurni da je sve u redu i da je koža u zdravom stanju. Obrišite kosu s vremena na vreme sa antifungalnim sredstvima, ali budite oprezni prilikom korišćenja.  Previše proizvoda čak može da uzrokuje da se na vašem skalpu pojavi više mikroorganizama nego pre.

Što još možete da uradite kako biste smanjili rizik od gljivica u kosi?

 • Neophodno je da izbegavate deljenje češlja, četke, kape, šešira za kosu čak i ako niko nije zaražen u vašoj porodici.
 • Kućni ljubimci poput mačaka i pasa služe kao domaćini gljivicama, zato vodite brigu i o njima.
 • Trebalo bi dobro da negujete kosu sa  šamponom u svakom trenutku. Šamponi sadrže sastojke koji mogu ubiti većinu gljivica u kosi.
 • Nemojte da delite jastučnicu i posteljinu

Gljivično oboljenje vlasišta prirodno lečenje

Umesto komercijalno dostupnih proizvoda, isprobajte neke i od kućnih lekova koji vam mogu pomoći u borbi protiv gljivica u kosi.

Prljavština, zagađenje, ulje i mrtve ćelije su začepili pore, a vlasište ne može da se reši gljivica u kosi. Konstantan osećaj svraba i potreba za češanjem, mogu da naprave još veći problem sa gljivicama u kosi. Može da dođe do opadanja kose, i kosa da bude slaba i lomljiva.

Ovaj problem zaista može da bude dugotrajan, iscrpljujući za vas i ni malo prijatan. Da biste se rešili svih problema, neki sastojci iz vaše kuhinje vam mogu i te kako biti od pomoći. Pa da vidimo koji su to sastojci:

Limun

Znate već koliko je sok od limuna dobar za vašu kosu. Čuva vašu kosu kako bi bila zdrava i daje joj zdrav sjaj. Takođe koristi se i kao odličan kao tretman protiv gljivica u kosi.

Da vidimo na koji način limun pomaže protiv gljivica u kosi:

Dodajte 3 do 4 kašike soka od limuna u jednu šoljicu mlake vode. Nakon što operete kosu kao i uvek, operite kosu ovim rastvorom. A zatim, kada je poslednje ispiranje, koristite hladnu vodu kako biste zatvorili pore vlasišta. Nemojte da koristite ovu terapiju više od jednom nedeljno.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je najčešći višenamenski domaći sastojak. Ne samo da će ubiti gljivice u kosi, nego će vam pomoći i u oporavku kože glave.

Kako izgleda priprema:

Dodajte 1 šoljicu jabukovog sirćeta u 4 šoljice vode. Operite kosu sa sirćetom pre nego što operete kosu šamponom. Koristite jabukovo sirće za gljivice u kosi  2-3 puta nedeljno i vrlo brzo ćete primetiti rezultate.

Kokosovo ulje

Masne kiseline u kokosovom ulju i te kako mogu biti vaš saveznik u borbi protiv gljivica u kosi. Ukoliko budete redovno koristili kokosovo ulje, za nekoliko nedelja, gljivice u kosi će nestati, ostavljajući iza sebe zdravu kožu glave.

Kako ćete spremiti rastvor od kokosovog ulja za gljivice u kosi:

Uzmite najčistiji oblik kokosovog ulja. Nanesite ga direktno na kožu i kosu i masirajte ga nekoliko minuta. Ostavite na kosi ulje preko noći i operite kosu sledećeg jutra. Ovaj tretman, masažu, koristite od 2-3 puta nedeljno. Takođe možete dodati nekoliko kapi neem ulja.

Ulje čajevca

Ulje čajevca zajedno sa ekstraktima crnog oraha i grožđa jedan je od najkorisnijih lekova za uklanjanje gljivica u kosi.

To je zato što ulje čajevca ima prirodna antibakterijska, antifungalna i protivupalna svojstva koja pomažu u borbi protiv infekcije i ubrzavaju proces oporavka kože. To je jedno od boljih eteričnih ulja koja možete da koristite za lečenje infekcije gljivica u kosi.

Jednostavno pripremite smesu mešanjem 2 kašike ulja čajevca i nekoliko kapi crnog oraha ili ekstrakta grožđa. Nanesite direktno na zahvaćeno područje. Ostavite da stoji do osam sati, ili najbolje neka stoji tokom noći.

Isperite mlakom vodom. Učinite to svakodnevno za najbolje rezultate. Redovna upotreba ovog leka za nekoliko nedelja polako će smanjiti upalu i svrab uzrokovan gljivicama u kosi.

Soda bikarbona protiv gljivica u kosi

Soda bikarbona se koristi za mnoge probleme kože kao kućni lek. Pomaže vam kod uklanjanja peruti i smanjuje opadanje kose. Soda bikarbona pomaže i eliminiše sve mrtve ćelije kože. Takođe pomaže kod ubijanja bakterija ili gljivica, čime se sprečava dalji razvoj peruti.

Da biste isprobali ovu metodu, potrebna vam je jedna čaša mlake vode. Sada dodajte nekoliko kapi ulja od ruzmarina i jednu kašiku soda bikarbone. Možete pomešati sa svojim omiljenim šamponom i primeniti direktno na kožu glave.

Ulje ruzmarina ima veoma prijatan miris i pomaže kod održavanja lošeg mirisa prekomernog perutanja. Masirajte skalp nežno najmanje 10-15 minuta. Isperite nakon sat vremena. Ponovite ovaj postupak nekoliko dana kako biste se u potpunosti rešili gljivica u kosi.

Beli luk i med

Čvrsta antifungalna svojstva belog luka u kombinaciji sa umirujućom snagom meda, pomoći će vam u borbi protiv gljivične infekcije u kosi.

Kako da pripremite ovaj tretman:

Biće vam potrebno  5-6 čena belog luka, koja ćete usitniti i ostaviti ih u soku od 10-15 minuta. Sada dodajte 5-6 kašika meda. Ovu mešavinu razmažite po glavi, temeljno i nežno masirajte nekoliko minuta. Pustite da čarolija radi 10 minuta, a zatim dobro isperite.

Operite kosu kao i obično kako biste uklonili sve tragove luka i meda. Možete jednostavno da koristite ovaj lek dva puta nedeljno.

Kao što ste primetili, gljivice u kosi ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem, ali i te kako njihovo lečenje zahteva posebnu negu i vreme. Pre svega, potrebno je da naučite da perete kosu na adekvatan način, a nakon toga da koristite sve korake koje smo pomenuli u vidu preventive.