Pantenol za strije – da li pomaže?

Pantenol za strije – da li pomaže?

Pantenol za strije ne dobija dovoljno veliki publicitet. A da li vredi? To ste pitali vi nas, a mi odgovaramo na vaša pitanja što je detaljnije moguće.

Jedna od omiljenih krema i jedan od omiljenih sastojaka svakako je pantenol. Ono što je dilema, to je da li pantenol pomaže za strije. Kažu da je svaki centimetar pantenola veoma koristan za kožu. Zato i jeste prisutan u širokom spektru proizvoda, uključujući i one namenjene brazdama na koži.

Provitamin B5, kako je još poznat ovaj sastojak, nije popularan poput hijaluronske kiseline i sličnih stvari, pre svega, smatraju neki, zato što spada u veoma jeftine proizvode. A baš zbog toga, prijemčiv je za korišćenje, pri tom i učinkovit.

Postavlja se pitanje, šta to ima pantenol što ga čini dobrim za regeneraciju kože?

Da li je pantenol efikasan protiv strija?

Kao što smo već pomenuli, on je veoma stabilan oblik B vitamina. Karakteristično za njega je da vezuje za sebe vodu. Odmah na početku, ovo je dobra vest za kožu uopšte. Posebno je dobra vest za kožu sa strijama. Ona je posebno suva i puca, samim tim, voda joj odgovara.

pantenol za strije

Pantenol takođe spada u antiinflamatorne lekove. Najprostije objašnjeno, antiinflamatorni su oni sastojci koji smiruju upalu, svrab kože i crvenilo. Poznato je da se koriste kada nastupe opekotine od sunca. Naravno, i za strije je to veoma pogodno.

Naime, strije su u početku ružičaste do crvenkaste boje. Samim tim, potrebno je neko sredstvo da ih izbledi. Pantenol se u ovom domenu može dobro pokazati jer upornim korišćenjem smanjuje potrebu da se strije češu. Povlači se i boja, strije blede.

Čak i lekari kod bilo koje vrste ujeda insekta ili uboda igle, prilikom tetoviranja, preporučuju da se na ta mesta maže pantenol. Pošto je i strija neka vrsta „povrede kože“, možemo reći da se namena uklapa.

Štiti i jača kožnu barijeru, ubrzava prirodni proces zarastanja, što je važno.

Strije umeju da budu poput ožiljaka. Kada se udruže sa celulitom, nastaje papzjanija koja svaku ženu ume da izludi. Katarina je bila jedna od njih. Sama činjenica da govorimo u prošlom vremenu već nešto znači, pobedila je. A bila je na korak da odustane!

Njeno telo pretrpelo je velike promene. Na mnoge od njih nije mogla da se navikne, nije želela da izgubi bitku sa vremenom. Vreme je prema ženama neumoljivo. Zbog čega je ponovo nasmejana i šta joj je to pomoglo da se reši celulita i strija? Saznajte iz njene priče, jer isto to može pomoći i vama. Evo linka: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-celulita/

Da se vratimo na pantenol. Imamo još zanimljivih stvari.

Kome je namenjena pantenol krema protiv strija?

Najbolja stvar od svega je što pantenol kremu smeju koristiti gotovo svi. Iako je uvreženo mišljenje da on nije štetan, reći ćemo kasnije nešto detaljnije o njegovoj bezbednosti. Preporuka je da se uradi test na podlaktici, kako nekakvim slučajem ne bi moglo da se desi da pantenol izazove bilo kakvu alergiju i problem.

Znamo da su strije na stomaku u trudnoći nešto što većinu žena pogodi. Iako zavisi od genetike i od brojnih drugih stvari, pre svega nege kože, strije su takoreći neminovnost. One su u početku obojene, ružičaste, crvene, čak i braon, u zavisnosti od boje kože.

Pantenol najbolje deluje na te prve, početne, obojene strije. On umiruje kožu, izvlači crvenilo i jača kožnu barijeru.

Zapravo, radi osnovne stvari koje su potrebne koži u trenutku kada je osetljiva. Može učiniti da se boja strija promeni, odnosno, da one postanu blede.

Ako delate na vreme, na samom početku, kada se pojave, postoji šansa i da se zaustavi njihovo širenje. Ipak, tu bi trebalo malo pojačati negu, nekim malo jačim, a prirodnim sredstvom. O tome, kao i o prevenciji, biće reči u nastavku.

Uklanjanje belih strija nije tako jednostavno. Generalno, one kada su tu duže, sva je prilika da ih nećemo moći ukloniti. Ipak, mazanje i tu ublažava. Nega doprinosi, ako ništa drugo, da strije budu manje vidljive.

Može li pantenol sprečiti nastanak strija?

Bad news! Ništa ne može sprečiti strije, ako ima uslova da se pojave. Sve ostalo što bismo vam rekli, bila bi laž!

Naročito ako je genetika tu umešala prste, onda nijedna stvar na svetu neće učiniti da se one ne pojave. I tu je svakom nagađanju kraj. Ali… Ima ali!

Svaki vid nege i te kako može doprineti boljem  izgledu kože i učiniti da strije sporije napreduju, da se manje šire, da manje budu vidljive.

Vlaženjem kože pomažete joj da se brže prilagodi promenama. Ona je osetljiva zbog promene kilaže. Svakako će pucanje biti manje ako je koža negovana.

Koža koja je po prirodi suva i ne mora biti sklona promeni kilaže, a strija može biti. Mi ih najviše vezujemo za promenu kilaže i onda za pucanje. Dešava se često da pukne koa koja je sama po sebi sklona suvoći. Tu pantenol pomaže, tako što vlaži kožu i poboljšava njenu zaštitnu barijeru. Tu je dobra prevencija.

Kako se koristi pantenol za strije?

Kao i sve kreme koje koristimo, pantenol morate nanositi na čistu kožu.

Pre mazanja obavezno je tuširanje. Koristan je i piling kože, kako bi se uklonile sve mrtve ćelije i kako bi se pore otvorile. Samim tim, krema ima lakši prolaz, bolje se upija.

Iako pantenola ima raznih, često u kombinaciji sa nekim drugim sastojcima, najbolje je da kupite čist pantenol. On je potpuno koncentrovan, ovako će biti nedoumice da li kojim slučajem ima malog, zanemarljivog postotka ovog sastojka za strije.

Utrljava se kružnim pokretima, a najbolje je kombinovati ga sa anticelulit masažom. Naime, taj vid nanošenja bilo koje kreme u mnogome pomaže da se ona utrlja bolje i prodre u dublje svojeve kože.

Naravno, pantenol za strije sam po sebi dubinski vlaži kožu. Ipak, njega će koža brzo upiti i nećete spolja imati preveliki utisak hidriranosti i vlažnosti. Zato se on često kombinuje sa nekim drugim kremama, kao što je obično mleko za telo.

pantenol protiv strija

Još je bolja kombinacija sa nekim jačim anticelulit sredstvom, koje bi omogućilo još veću vlažnost i stvorilo jaču zaštitnu barijeru. Ima mnogo sredstava, a mi bismo voleli da se koncentrišemo na prirodna, ona koja svojim sastavom ne ugrožavaju ni čoveka, ni prirodnu sredinu.

Alternativa pantenolu protiv strija

Da se razumemo: Pantenol je zapravo alternativa kremama protiv strija i one su ipak najbolji izbor.

Dakle, on ne treba da bude primarno rešenje. 

Ipak, ako njega nema, ima drugih, možemo reći i boljih rešenja.

Ima mnogo alternativa pantenolu za strije. Zapravo, možemo reći da ima mnogo kombinacija u kojima možete koristiti pantenol sa nekim drugim sredstvom za strije. Evo nekih od njih.

Rekli smo da je pantenolu često neophodna neka propratna krema, koja će nastaviti da vlaži kožu podjednako intenzivno. Mi u te svrhe biramo gel po imenu Celuleks.

A zašto?

Pored svojstava vlaženja i poboljšavanja elastičnosti kože, anticelulit gelovi hlade kožu. Taj osećaj prijatnosti, kada se uklopi sa učinkovitošću, apsolutno može promeniti situaciju. Dok je pantenol tu da poboljša hidrataciju, gelovi imaju u sebi kombinaciju aktivnih sastojaka koji prodiru duboko i aktiviraju uspavane ćelije.

Celuleks može da smanji i stirije i celulit u isto vreme, dok pantenol recimo pomaže samo kod strija.

Ovaj argument je takođe važan, ako imate problema i sa jednim i sa drugim ( a večina žena ima) . Pantenol jeste ekonomičan, ali ove potrebe ne može da podmiri.

Jedna od alternativa može biti veoma popularna Pavlovićeva mast za strije. Ona u sebi već ima pantenola, tako da ih i ne treba kombinovati. Dok je neki obožavaju jer usamsti kožu i stiče se utisak elastičnosti, neki ne mogu da je podnesu upravo zbog masnoće.

Ona je jedna od najjeftinijih alternativa, zato je i popularna. Ipak, postoji mnogo drugih, aktivnijih preparata, koje su specijalizovane baš za strije.

Tu su i prirodna ulja. Među najboljima za strije izdvajaju se bademovo i kokosovo ulje. Ona su blaga, sa minimalnim procentom masnoće. Koža ih lepo upija i vlaže je. Veći broj stvari koji je potreban koži nalazi se u njima. Naravno, nije ih loše kombinovati sa pantenolom za strije. Pantenol može biti osnova, a prirodna ulja neka dodatna nega. Recimo, podloga za brazilsku maderoterapiju tela.

Među dobre ovlaživače spada i vazelin za strije. Ovaj preparat spada među omiljene svih generacija. Nije specijalizovan za probleme sa strijama, ali i te kako dobro štiti od različitih loših uticaja. Dobar je i kao čuvar hidratacije, zato i ovde može da posluži.

Još jedna alternativa, a možda i dobra kombinavija jesu dermaroller za strije i pantenol. Ukratko, ovo je alatka sa mikroiglicama, koja, kada je kotrljate po telu, pravi mikropovrede. One služe da se koža na taj način sama isceljuje i regeneriše. Kažu da je veoma dobar za strije. Ono što mi preporučujemo jeste kombinacija sa pantenolom. Rekli smo da se on preporučuje posle povredica. Dakle, čak i te mikropovrede možete tretirati pantenolom. Tako povećavate njegovu delotvornost, u kombinaciji sa rolerom.

Domaći pripravci kao alternativa pantenolu za strije

Ima mnogo prirodnih sastojaka iz kuhinje koje možete koristiti za otklanjanje strija. Takođe, kombinovanjem onoga što nađete kod kuće možete napraviti dobre meleme za strije, koji mogu biti alternativa pantenolu. Možete ih koristiti i u kombinaciji.

Recimo, limun za strije. Ova voćka se koristi u kozmetologiji na razne načine, a može poslužiti i za brazde na koži.

Naime, 1 kašika limunovog soka i 1 kašičica sode bikarbone. Ova mešavina je odlična kao piling strija. Limunska kiselina može biti malo jača, ali se ona ispira, tako da problema nema.

Za one koji nemaju problema sa limunskom kiselinom, 2 kašike limunovog soka utrljati na strije. Limun i vitamin C generalno, poznati su kao izbeljivači kože. Zato, ovo će biti pun pogodak. Strije će za neko vreme biti mnogo manje vidljive. Pantenol tu može služiti kao odlično strdstvo za negu, posle jake limunske kiseline.

Od melema, izdvojićemo jedan koji možete napraviti sami. Biće vam potrebno:

–          1 kašika ši butera

–          1 kašika kokosovog ulja

–          1 kašika nevenove masti

–          1 kašičica sušenog korena đumbira

Sve sastojke treba pomešati i onda sipati u posebnu kutijicu ili teglicu, koju možete čuvati u frižideru. Đumbir ima slično dejstvo kao limun, u izbeljivanju. Kombinacija ovih ulja i masti koje smo naveli biće veoma dobri za negu kože. Fantastična kombinacija koja može preporoditi kožu, čak i onu sa strijama.

Bezbednost pantenola za strije

Bilo je određenih istraživanja po pitanju bezbednosti pantenola, pre svega zato što ga često koriste trudnice i dojilje. Jedna američka organizaciija Uprava za hranu i lekove je pre nekoliko godina sprovela istraživanje u kome ne nalazi nijedan od razloga zašto bi pantenol u bilo kom smislu iritirao kožu. Jedino u slučaju osoba koje imaju oštećenja ili pojačanu dozu osetljivosti, pokazuje se da su sklone kontaktnom dermatitisu u kontekstu pantenola.

Evropska komisija za kozmetičke sastojke odobrila je pantenol za svakodnevnu upotrebu, što znači da je ta upotreba dozvoljena i kada su strije u  pitanju.

Kod trudnica i dojilja napisaćemo napomenu. Naime, nema indikacija da pantenol na bilo koji način šteti bebi. Ipak, koža trudnica i dojilja može biti osetljivija nego inače, pa je ona provera na podlaktici, koju smo pomenuli na početku, obavezna. Tako ćete izbeći nepotrebne osipe, koje ćete morati da lečite ako se dese.

Iskustva  sa pantenolom protiv strija

Ne samo žene, i muškarci imaju probleme sa strijama. Oni su veoma česti kod bodibildera jer se njihova koža nekada širi abnormalnom brzinom. Takođe, oni i koji se ugoje ili smršaju naglo imaju problema. Pročitajte i sami.

Marina

Spadam u one žene kojima su se u trudnoći pojavile strije, nažalost. Pre svega na stomaku, a bilo ih je i na rukama i butinama. Koristila sam pantenol, ali i kreme sa pantenolom. Veoma su prijatne i vlaže kožu. Naravno, preporučujem i neko jače sredstvo, posle dojenja, kada je to moguće.

Mirko

Mazao sam strije na podlakticama upravo pantenolom. To mi je najajednostavnija opcija, a i uvek ga ima po kući. Nisu se povukle, ali je koža mekša.

Slađan

U jednom momentu svog života iskusio sam variranje kilaže i prvi put se susreo sa strijama. Prvi pu tada razumeo žene! Mazao sam kožu pantenolom, međutim, mislim da su se strije povukle, tačnije izbelele, zbog izlaganja suncu.

Sandra

Mazala sam pantenol za strije, ali nikakvog pomaka nisam primetila. Mazala sam i čuvenu Pavlovićevu mast, takođe ništa.

Strije nisu problem koji se sa kože može povući tek tako. Toga smo svi svesni. Ipak, treba osvestiti i to da permanentna nega i efikasna sredstva mogu pomoći da se problem sa strijama ublaži. U tome može pomoći pantenol delimično, ali ako hoćete prave rezultate, najbolje je da nabavite kreme koje su namenjene problemu koji imate.