Maramice za čišćenje lica – da ili ne?

Maramice za čišćenje lica – da ili ne?

U moru prečica koje nam mogu pomoći u nezi, nalaze se i maramice za čišćenje lica. One su zaista praktične, jesu li dobre za našu kožu? Saznaćete sada.

Dosta se praktičnih stvari pojavilo u poslednje vreme. Moramo priznati da nam neke potpuno olakšavaju život, što po pitanju nege lica i tela, što po pitanju uređenja prostora u kome živimo.

Volimo mi te prečice. Volimo kada imamo brzinske pomagače koji mogu očas posla da urade nešto za nas. Takav je slučaj i sa maramicama za čišćenje lica, koje možete pronaći u gotovo svakoj parfimeriji, drogeriji, bolje opremljenoj trgovini.

Ono što na početku svakako o njima možemo da kažemo, to je da su jako praktične. Bilo da se nalazite kod kuće ili negde van, uvek možete nositi po jedno pakovanjce sa sobom, s obzirom na to da one i dolaze u pojedinačnim pakovanjima ili manjim pakovanjima od po više komada.

Sve što treba da uradite je da izvadite tu maramicu i osvežite svoje lice. To može biti veoma praktično leti, ali i zimi, kada za tim osećate potrebu.

Ipak, sadržaj tih maramica nije uvek baš najsrećniji izbor za našu kožu. Zato morate biti pažljivi kada ih koristite. Objasnićemo vam i zbog čega.

Šta je maramica za čišćenje lica?

Maramica za čišćenje lica je papirnati predmet koji je nakvašen nekim sadržajem, koji se najčešće bazira na alkoholu. 

One se nalaze u pojedinačnom pakovanju, pa možete kupiti samo jednu ili se nalaze u malo većem pakovanju, koje sliči pakovanju vlažnih maramica.Možemo ih uporediti i sa sheet maskama za lice, s obzirom na to da su i one nakvašeni papirići, koji imaju proreze za lice i koriste se za negu kože.

Ove maramice su baš namenjene čišćenju kože. Iako mi često u nedostatku baš ovih maramica koristimo i obične vlažne maramice, one su baš specijalizovane svojim sastojcima da otklone nečistoće sa kože.

Najčešće su to nečistoće u vidu šminke, da li je to šminka oko očiju ili je, recimo, puder na licu, potpuno je svejedno. Mogu se koristiti i za uklanjanje nečistoća koje nisu šminka. Dakle, ona jutarnja ili večernja rutina, kada bi, što je potpuno prirodno, trebalo očistiti i istretirati lice.

Za ovo poslednje ne bismo ih preporučili, zbog agresivnih sastojaka koje dugoročno mogu uticati na kvalitet vaše kože. Sastojcima ćemo se kasnije pozabaviti. One se u stvari najčešće koriste za čišćenje lica od šminke ili, ako hoćete, za skidanje šminke.

Kome su maramice za čišćenje lica namenjene?

Ne postoji velika ograničenost po pitanju korišćenja maramica za čišćenje lica. Naime, deci je čišćenje lica potpuno nepotrebno, u bilo kom smislu, tako da za decu nisu preporučljive.

čišćenje lica maramicom

One su namenjene onima koji su u tinejdžerskom dobu, kod kojih su se već pojavile bubuljičice, do onih koji imaju zrelu kožu. Tačnije, svima onima koji iz nekog razloga imaju potrebu da očiste lice, nevažno da li je to šminka, ili neka druga potreba.

Pomenuli smo tinejdžersko doba i tinejdžerske bubuljice. To baš i nije najsjajniji primer, budući da ove maramice mogu biti nezgodne za tinejdžersko lice puno bubuljica.

Za takvo lice se preporučuju prirodni preparati koji nemaju tendenciju da vašem licu nanesu bilo kakvu štetu.Zato se, ako već imate mladu kožu, pre opredelite za neki suptilniji čistač lica i za neko suptilnije otklanjanje nečistoća, nego što su to maramice za čišćenje.

Naša čitateljka Nina imala je nevolju sa bubuljicama, pa vam možda ona može pomoći u tome kako da negujete lice. Dugo je tražila rešenje, kaže, pošto je baš čišćenje lica bilo problem. I pronašla ga je ! Lice joj je sada bez bubuljica. Naprotiv, savršeno je čisto i besprekorno. To što je njoj pomoglo, može pomoći i vama.  Više o tome saznajte na ovom linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Kako se maramice za čišćenje lica koriste?

Upotreba maramica za čišćenje lica je veoma jednostavna, u tom smislu što ih je veoma lako koristiti.

Gde god da se nalazite, kakve god da su vam nečistoće na licu, jednostavno je.

Izvadite maramicu i očistite svoje lice od nečistoća. Maramice su za jednokratnu upotrebu, tako da ih NE možete više puta iskoristiti.

Kao takve, brzo im se suši sadržaj, pa ih morate iskoristiti i baciti. Ne spadaju baš u eko-friendly proizvode, budući da su svi sadržaji tog tipa na crnoj listi jer zagađuju okolinu. Verovatno se gledali emisije na Nacionalnoj geografiji gde detaljno objašnjavaju ovo.

Ipak, ima još jedna stvar koju treba pomenuti kada su ove maramice u pitanju.

 Na pakovanju ne piše da ih treba ispirati sa lica. To je zato što su one zamišljene da očiste kožu i da njihov sadržaj na njoj ostane.

Mi vam to ne bismo preporučili. Pozabavićemo se njihovim sastavom u narednom pasusu. One mogu poprilično da isuše kožu. Iako je dobro očiste, njih nije preporučljivo zadržavati na koži.

Naš je savet, isperite lice vodom posle čišćenja ovim maramicama. Posle toga, nanesite na lice neku prirodnu, hidrantnu kremu, koja će nahraniti kožu. Verujte da će ovo biti dosta korisno za vas.

Još nešto važno, pošto nekada treba malo pritisnuti, da bi se skinula tvrdokorna šminka, nemojte da vam ovo postane stalna navika. Razvlačenjem kože stvarate bore, a i i razvijate bakterije i štetite zaštitnoj barijeri kože.

Umereni, kružni pokreti bi trebalo da rastvore prljavštinu. A posle je skinite nekim dodatnim sredstvom ako treba.

Šta sadrže maramice za čišćenje lica?

Sastav maramica za čišćenje lica može biti veoma loš za kožu. Sve one u sebi sadrže alkohole, koji su zaduženi za dezinfekciju i otklanjanje bakterija.

Već smo pisali o alkoholu za lice i o tome kakva je korist od toga koristiti alkohol za kožu. Iako ima i nekih dobrih stvari, alkohol jako isušuje lice. Zato se ne preporučuje za svakodnevno korišćenje.

Da bi bile vlažne, maramice imaju u sebi vodu i glicerin. Zato mogu ostati vlažne dugo vremena. I naravno, zbog odsustva kiseonika u kesici.

Pored ovih sastojaka, dodaju im se i neki negujući, poput aloje-vere ili vitamina E, koji su dobri za kožu.

Sve u svemu, one ne bi trebalo svakoga dana da se koriste. A povremeno korišćenje ne mora na bilo koji način naštetiti vašoj koži. One ne bi smele da postanu vaša dnevna rutina, ako želite da imate kožu bez problema.

Prednosti maramica za čišćenje lica

Hajde da prvo kažemo neke od glavnih prednosti korišćenja maramica za čišćenje lica, pošto ih ima.

Pre svega, ove maramice su veoma lagane za korišćenje i vrlo su praktične. Možete ih poneti svuda sa sobom i gde god da se nalazite, možete očistiti svoje lice. U tom smislu pružaju sigurnost i udobnost, kakva nam je ponekad potrebna.

Pogodne su jer veoma brzo završite posao sa njima. Dakle, samo obrišete lice i već je gotovo. Za razliku od bočica koje biste morali da nosite sa sobom, kao i tufera koji bi vam služili za čišćenje.Njihovo korišćenje je veoma higijensko jer posle upotrebe, bacate ih u kantu. Dakle, nema bojazni da ćete nekim narednm korišćenjem da navučete sebi neku infekciju.

Mane maramica za čišćenje lica

Iako je malo komplikovanije da nosite flašicu sredstva za čišćenje i tufere, to čišćenje biće temeljnije i učinkovitije od ovoga koje obavljate maramicama za čišćenje lica.

Naime, maramice površinski očiste kožu, a pitanje je da li stvarno možete potpuno da budete sigurni da će vaša koža biti temeljno očišćena sa njima. Ključ svega su pore, koje, ako su zapušene, to je dobra podloga za infekciju.

Pored toga, tretiranje maramicama za čišćenje lica isušuje kožu. Kada ih iskoristite, vi morate kod sebe imati neko hidrantno sredstvo, koje će vam kasnije pomoći da povratite vlažnost kože. U suprotnom to neće biti dobro.

Sa prirodnim losionima, takvih problema nema, oni temeljno čiste kožu i ne doprinose isušivanju. Barem kada su kvalitetni.

Vlažna sredina u kojoj se čuvaju maramice, može i te kako da bude pogodna za razvoj bakterija. Iako ima dosta alkohola u njima, nekada, ako su u torbi i na suncu, može se desiti da im se sadržaj promeni. Tada se mogu razviti bakterije, koje nisu dobre za lice.

Nekada, ako kupujete pakovanja od više komada, može se desiti da vam se pakovanje ne zatvara lepo i da uđe vazduh u njega. Ono će se ubrzo isušiti, pa je investicija propala. Inače, kada smo već kod investicija, maramice za čišćenje lica nisu previše skupe, tako da neće predstavljati veliki izdatak.

Još jedna lošija stvar u vezi sa njima, a i sa svim vlažnim maramicama, jeste to što umeju da se otvore u torbi. Pa ako vam tu stoje neki važni papiri ili dokumenta, mogu da ih pokvase. Onda je baš nezgodno!

Vlažne maramice za čišćenje lica

Važno je pomenuti i ovaj segment čišćenja, s obzirom na to da smo mi skloni da, u nedostatku nekog boljeg sredstva ili vode, očistimo lice običnim vlažnim maramicama. Ovo može biti loše iz nekoliko razloga.

vlažne maramice za čišćenje lica

Napomenuli smo sve mane maramica za čišćenje lica. Dakle, onih koje su namenjene za to. Pored toga što su specijalizovane i imaju dosta dobrih sastojaka, one imaju i nešto što nije pogodno za kožu. Hajde da kažemo da je sa ovim maramicama, ono što je loše duplirano.

Iako ih volimo, iako njima prebrišemo sve što nam dođe pod ruku, vlažne maramice nisu dobre za svakodnevnu upotrebu jer su prepune alkohola.

Evo jednog sasvim jednostavnog primera: Probajte svakodnevno da brišete njima neko parče drveta. To može biti neki nameštaj u kući. Za nedelju dana, taj nameštaj će početi da pokazuje znake oštećenja. Možda u vidu ljuštenja boje, možda u vidu krunjenja. Svakako, neće mu prijati.

Zamislite onda da na svoje lice nanosite sadržaj običnih vlažnih maramica. Iako oštećenje možda neće biti golim okom vidljivo, ono će se manifestovati kroz neko vreme. Možda u vidu osipa, možda u vidu isušivanja, a možda i u vidu sitnih borica koje se na koži mogu javiti.

Zato vlažne maramice nemojte koristiti za čišćenje lica.

Najbolje maramice za čišćenje lica

Navešćemo nekoliko brendova maramica za čišćenje lica, koje su najpopularnije među našim čitaocima, a i inače se najviše kupuju.

Balea maramice za čišćenje lica možete pronaći u DM-u, pripadaju njihovom poznatom brendu. Pored toga što su veoma ekonomične, ove maramice su veoma blage za vaše lice. Možete ih naći u nekoliko varijanti. Proizvođač naglašava da nema konzervanasa i veštačkih boja, koje bi bile loše za našu kožu.

Nivea vlažne maramice za čišćenje lica takođe su poznate i prepoznate od strane kupaca. Ima ih u većim trgovinama, parfimerijama i drogerijama. Karakteriše ih pogodnost za sve tipove kože.

Postoje u više varijanti, tako da možete pronaći one koje vam najviše odgovaraju.

Bioten maramice za čišćenje lica pomoći će da vaša koža ne dehidrira. Barem tako naglašavaju proizvođači. U sebi sadrže ekstrakt pamuka, koji kožu ostavlja nežnom posle korišćenja.

Mustela maramice za čišćenje lica pripadaju poznatom brendu koji je dobar i za bebeću kožu. Neki dermatolozi naglašavaju da misu svi bejbi proizvodi baš fantastični za negu kože odraslih ljudi.

Alverde maramice za čišćenje lica su bogate organskim uljima. Njihova je uloga dobra u optušavanju pora, samim tim, u sprečavanju bakterijskih akni. Blage su za kožu i neće biti odgovarajuće ako njima, recimo, skidate vodootpornu šminku.

Iskustva sa čišćenjem lica maramicama

Ima dosta iskustava sa korišćenjem maramica za čišćenje lica. Evo nekih od njih.

Sanja

Ja sam godinama koristila maramice za čišćenje lica, odnosno, skidanje šminke, dok mi lice nije potpuno buknulo. Sasvim iznenada. Tada mi je dermatolog rekao da ih ne treba koristiti u toj meri za lice. Dosta štete koži.

Mira

Verujte da su meni ove maramice najlakša opcija za čišćenje, ali uvek posle toga umijem lice i isperem vodom. Nekako se ne osećam komotno da mi stoje na licu, na primer cele noći.

Sandra

Nekako, meni su vlažne maramice pregrube i za ruke, a kamoli za lice. Imala sam neke koje su bile baš za lice, čak je bilo i nekog pilinga u njima. Ja sam ih uglavnom koristila da se osvežim i za ruke.

Darja

Moje lice je osetljivo i ne smem da ih koristim prečesto. Ipak, kada negde žurim ili kada me uveče mrzi da čistim lice, one mi dođu kao spas. Ima ih baš dobrih.

Zaključak je, barem što se nas tiče, jasan.

 Ne bi trebalo maramice za čišćenje lica da vam budu rutina. One mogu biti odličan pomagač, kada ste na putovanju ili kada negde žurite.

Pažljivo birajte sredstva za čišćenje kože, kako ne bi bilo dodatnih problema.