Da li je dobro koristiti alkohol za lice?

Da li je dobro koristiti alkohol za lice?

Imate problem sa bubuljicama i sa masnom kožom? Možete koristiti alkohol za lice! On je dobar čistač i uspešno otklanja bakterije, ali oprezno sa njim!

Alkohol za čišćenje lica

Verovatno ste nekada, u nedostatku tonika ili mleka posegnuli za alkoholom da očistite svoje lice. Verovatno vam se ta ideja učinila dobrom, s obzirom na to da veliki broj preparata koje koristimo u sebi sadrži upravo alkohole.

Niste pogrešili!

Pubertet je period kada nam se koža najviše menja. Na njoj se tada ispoljavaju sve, pre svega hormonske promene, koje se dešavaju u telu mladog bića. Koža deluje „prljavo”, pre svega umašćeno, zbog viška sebuma koji se na njoj stvara. Pore su otvorene i sklone tome da u sebi sakupljaju mnoge nečistoće. Otuda i pubertetske bubuljice, koje se javljaju u vidu mitisera, ali i cističnih akni.

I u nešto starijoj dobi, a opet udruženo sa hormonalnim problemima ili možda klimom i sredinom u kojoj živite, takođe se može desiti da se na licu stvore komedoni koje treba razbiti i ukoniti.

 Saznajte više o uzrocima akni kod odraslih!

Jedno od odličnih sredstava koje možete koristiti kao pomoć, jeste alkohol za lice.Mislimo pre svega na čišćenje lica od nečistoća koje se svakodnevno na njemu nakupljaju. Naročito se to odnosi na period pre spavanja, kada je koži neophodna nega, pre svega nega lica.

Pre upotrebe bilo koje kreme za lice, potrebno je da kožu lepo očistimo od šminke i nečistoća. Za skidanje šminke upotrebite bilo koje od prirodnih sredstava za skidanje, ali – tu posao nije završen.

Sledeće na redu je umivanje nekim gelom ili penom za lice.

Iako neki ovde zastanu, verujući da je ovo dovoljno za svaršeno čistu kožu, varaju se!

Ponekad i posle skidanja šminke i umivanja, ostane sloj nečistoća, koje, ako ih ne uklonite, „zaraze” vaše pore i onda ih je stvarno teško ukloniti.

Tu na scenu stupa alkohol za lice.

Malu količinu alkohola nanesite na tufer ili na običnu vatu i temeljno očistite lice. Neretko se dešava da parče tkanine koje tom prilikom koristite bude potpuno prljavo, braon boje. Neka vas to ne čudi. Malopre smo objasnili.

Velike količine prljavštine se skupljaju na našoj koži, a mi ih uopšte ne vidimo.

One nam stvaraju najveće probleme na licu, kao što su bubuljice, akne i mitiseri, a potom su tu i fleke sa kojima se dugo borimo. Baš zbog toga ovo Ninino iskustvo. Ona je devojka koja se uspešno izborila sa prethodno navedenim problemima bubuljica i mitisera. Ona je rešenje pronašla potpuno jednostavno i prirodno rešenje. Njenu priču pročitajte na sledećem linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Alkohol za bubuljice

Ne samo kada je u pitanju čišćenje lica i sprečavanje nastanka bubuljica – mnogi alkohol za lice koriste i kada treba tretirati bubuljice.

Iako postoje oni koji su skeptični kada je u pitanju tretiranje akni jer nisu sve akne iste i ne mogu se sve tretirati na isti način, kod tretiranja belih bubuljica, kao i mitisera, stvar je jasna.

alkohol protiv bubuljica

 

Korišćenjem alkohola za lice koje je zahvaćeno bubuljicama, događa se to da čistite svoje lice od bakterija, koje i jesu glavni uzročnik nastanka bubuljica. Time se osiguravate da se bubuljice neće širiti, a  stvarate i pogodno tle za korišćenje druge nekomedogene kozmetike – one koja će sprečiti da nečistoće utiču na lice.

Informišite se o prednostima nekomedogene kozmetike!

Kada se pojave bubuljice, veoma je čest slučaj da dođe do pojave masne kože lica, za šta je alkohol takođe odličan.

On skida višak sebuma, pomalo isušuje kožu, dovoljno da se skloni taj utisak masne kože koju imamo, naročito kada je lice puno bubuljica.

Naravno, ne treba preterivati i koristiti alkohol za lice u ogromnoj meri. Važno je jednom dnevno očistiti predeo zahvaćen bubuljicama, naročito pred spavanje i problem će biti rešen. Vaše lice prestaće neprirodno da sija i koža da se masti, a bubuljice će početi da se sasušuju i za neko vreme biće uklonjene.

Redovnim korišćenjem nadalje sprečićete bakterije da se vrate i na taj način nanesu dodatnu štetu, odnosno, sprečićete bakterijske bubuljice da se ponovo stvore.

Medicinski alkohol za lice

Medicinskim alkoholom nazivamo onaj koji imamo u domaćinstvu, a koji koristimo za raznorazne stvari. Kada se nezgodno posečemo u kuhinji ili kada imamo bilo koju drugu ranu na telu, mi uvek sipamo medicinski alkohol u nadi da ćemo sprečiti bakterije i mikroorganizme da prodru dublje i, ne daj Bože, inficiraju ranu.

To je onaj alkohol koji koristimo kada hoćemo neki predmet koji se mnogo često koristi da dezinfikujemo. Pre svega mislimo na telefonske slušalice, površinu mobilnih telefona, ali i kuhinjske površine i neke delove automobila, kao što je volan.

Prednosti medicinskog alkohola su velike. Ne oštećuje predmete, ne ostavlja fleke, dugo posle korišćenja površina ostaje dezinfikovana, nema jak miris.

Nas sada zanima njegova primena u kozmetologiji, odnosno, da li je on pogodan za lice?

Medicinski alkohol pogodan je za lice. To je upravo onaj alkohol koji se kupuje u apoteci.

On je potpuno neškodljiv za kožu i možete ga koristiti za čišćenje kože, uz napomenu da ne preterujete jer može isušiti lice.

On dezinfikuje lice i čisti ga poput tonika, tako da je ono spremno za kasnije nanošenje neke druge kozmetike. Odlična je priprema i korak prilikom nege i nanošenja kreme za lice.

Pročitajte kakva je to medicinska kozmetika.

Čisti alkohol za lice

Na pomen čistog alkohola za lice, pali se crvena lampica, ona koja označava opasnost!

Naime, čist alkohol za lice ne bi trebalo u tom obliku koristiti, pre svega zato što može biti abrazivan i nagristi sluzokožu i kožu.

Ovaj alkohol je namenjen isključivo dezinfekciji.

Iako ga u pojedinim situacijama preporučuju dermatolozi, kada su u pitanju neke veći dermatološki problemi, opšti savet je da ga zaobiđete jer toliko može isušiti kožu da stvori dermatoze, toliko isušene delove koji se i  sami mogu smatrati kožnim problemom.

Čist alkohol neretko se koristi u sastavu nekih kozmetičkih preparata jer je dobar rastvarač masnoće, ali to ne može biti bilo koji alkohol, postoje odrešene grupe alkohola koje se preporučuju. Zato izdvajamo alkohole koji su korisni:

 •         Gliceryl stearate
 •         Cetil alkohol
 •         Isopropyl palmitate
 •         Steril ili izosteril alkohol
 •         Izopropyl myristate
 •         Cetearyl alkohol
 •         Lauryl alkohol

Čisti alkoholi koji se ne smatraju pogodnima za kožu i koje, kao takve, treba izbegavati, jesu:

 •         Propanol
 •         Benzil alkohol
 •         SD alkohol
 •         Metanol
 •         Etil alkohol
 •         Denaturiran alkohol

Obratite pažnju i vodite računa kada kupujete proizvode, a naročitu pažnju obratite koje alkohole stavljate direktno na kožu. Ponekad oni mogu da budu više štetni nego korisni. Imajte to na umu!

Etil alkohol za lice

Etil alkohol ili etanol je vrsta alkohola koja je nama veoma poznata jer je glavni sastojak alkoholnih pića.

Neretko se odlučujemo da, kada nemamo medicinski alkohol pri ruci, neku ranu, posekotinu ili poderotinu, dezinfikujemo upravo ovim alkoholom, da ne kažemo rakijom. Dakle, etil alkohol može biti zamena, s obzirom na to da je često dezinfekciono sredstvo,

Da uklanja bakterije, uverili smo se u to i od mnogih medicinskih radnika, pošto često čujemo da je dobro popiti jednu rakiju pre ručka, a i za pročišćavanje krvnih sudova (samo po jednu, nikako ne treba preterivati). Često se i površine dezinfikuju upravo rakijom.

Međutim, dermatolozi ne bi bili najsrećniji kada biste im rekli da svoje lice čistite etil alkoholom, odnosno rakijom.

Ona može da bude sredstvo u onim trenucima kada nemate ništa drugo, može pomoći kada ustreba, ali ne bi bilo preporučljivo da se koristi na duže staze.

Ako vas ova tema zanima, ako ste i vi poklonik rakije kao veoma čistog etil alkohola koji sami proizvodimo, zavirite u naš tekst Rakija za lice i saznajte kakve sve losione i tonike možete praviti sa rakijom, ne biste li ublažili jačinu. Možda baš rakija, odnosno etil alkohol postane u budućnosti vaše omiljeno sredstvo za lice.

Alkohol u kremama za lice

Verovatno ste prilikom čitanja ovog podnaslova pomislili kako alkohol nikako ne sme da se nađe u sastavu kreme za lice, međutim, moramo vas razuveriti. Kada je u prethodnom pasusu bilo reči o čistim alkoholima, napomenuli smo nešto o tome da alkohola mora imati u kremama za lice.

Veoma je važno da to bude određeni alkohol, listu takođe imate gore, tako da on bude samo koristan za kožu. Za alkohol se smatra da preko mere isušuje lice i zato se izbegava, odnosno, smatra se da ga ne sme biti u kremama. 

Ono što je važno, a što alkohol takođe radi, to je da on na kožu deluje kao rastvarač, rastvara lipide i utiče na zaštititni sloj kože.

Lipidi su oni koji mogu da „zatvore” kožu i da onemoguće dobre supstance iz kozmetike da prodru u dublje slojeve. Tu na scenu stupaju upravo alkoholi koji razbijaju tu barijeru, „otvaraju” kožu, koja je sada spremna da pokupi iz kozmetike ono najbolje.

Lipidi umeju i da zapuše pore, jer višak sebuma da stvori mnoge vrste komedona na koži, tako da je rastvaračka uloga alkohola i te kako važna,  i oni moraju nekad da budu  sastavni deo kozmetike za lice.

Alkohol u losionima za lice

S obzirom na to da je dezinfekciono sredstvo, alkohol se nalazi u mnogim losionima za lice. Tu prvenstveno spadaju losioni koje koriste tinejdžeri, poput doroslovca i klindamicina jer je njihova uloga da uklone bakterije, a kožu, odnosno, bubuljice isuše kako bi što pre nestale.

Međutim, losioni koji su namenjeni zrelijoj koži, koja sama po sebi u mnogome gubi hidrantnost i vlagu, nikako ne bi smeli u sebi da sadrže alkohole, zato što je ovakvoj koži hidratacija neophodna.

Elastičnost se gubi i potrebno ju je nadokaditi, nikako oduzimati, tako da negujuća sredstva idu u pravcu vlaženja kože, to su najčešće pantenoli, glicerini i razni vitamini, pogotovo vitamin A i vitamin E.

Zato, ako nemate velikih problema već samo želite sredstvo, losion kojim biste čistili lice, neka on u sebi ne sadrži alkohole. Oni vam nisu potrebni.

Glicerin i alkohol za lice

Glicerin je jedinjenje koje spada u poliola šećerne alkohole i veoma je važan kozmetički sastojak.

Nalazi se u svim kremama za ruke i stopala, ali je takođe i sastavni deo krema za lice. Veoma je važan jer on apsorbuje vlagu, deluje na nju kao sunđer. Evo kako! Glicerin povlači vodu iz dubokih slojeva kože i izbacuje je na površinu. Njegovim nanošenjem, koža je blistava i sjajna, deluje izuzetno hidrirano i zdravo.

Iako vrlo popularan, on je mač sa dve oštrice. Hidrirajući površinski sloj kože tako što izvlači vodu iz donjih delova, on u stvari dehidrira kožu u dubini, pa su potrebni neki drugi hidrirajući elementi vaše kreme koji bi nadoknadili taj gubitak vode.

Dakle, vau efekat je trenutan, ali na duže staze može vas koštati hidratacije kože lica, ako ne obratite pažnju na  ostale sastojke vaših krema i tonika. Ovo je jedan od najkorisnijih alkohola za lice, ali pažljivo sa njim.

Sve što vas zanima pročitajte u tekstu Jeste li isprobali glicerin za lice i kosu?

70% alkohol za negu lica

Ova vrsta alkohola upravo je ona sa početka teksta, vrsta medicinskih alkohola, koja se koristi za dezinfekciju površina. Ovaj alkohol je onaj koji se kupuje u apotekama, 70% alkohola, 30% vode.

On je najčešće i korišćen kao sredstvo za čišćenje lica, a neretko ćete čuti korisnike kojima je smao on pomogao da se reše nekog ozbiljnog problema, kao što su bubuljice i akne. Ipak je važno da budete pažljivi prilikom korišćenja jer velike količine mogu da isuše kožu i da je učine veoma osetljivom.

Ovaj proizvod je veoma ekonomična varijanta sredstva za čišćenje, s obzirom na to da košta oko 100 dinara, a možete ga naći u svim apotekama. Neki preferiraju upravo ovaj proizvod zato što znaju da je u njemu samo alkohol, dok u drugim tonicima i sredstvima za lice može biti smućkano mnogo sastojaka, od kojih vam neki ne odgovara.

Ovo je bila priča o alkoholu za lice. Nadamo se da smo pomogli. Veliki oprez prilikom korišćenja jer svako preterivanje može učiniti kožu osetljivom i ranjivom. Takođe, može stvoriti dodatni poblem u vidu nekog kožnog oboljenja koje ćete posle morati dodatno da tretirate i da mu se posvećujete.