Mycoseb šampon POMAŽE, ali OPREZ sa njim!

Mycoseb šampon POMAŽE, ali OPREZ sa njim!

Mycoseb šampon je lek, ali da li je to garancija da će on stvarno pomoći protiv seboroičnog dermatitisa i peruti? Upoznajte ga.  Sve o njemu je pred vama.

Šta je Mycoseb šampon?

Mycoseb šampon je medicinski šampon odnosno jedna vrsta leka za gljivice na koži i kosi. On pripada grupi lekova koji se nazivaju antimikotici. Veoma su poznati i primenljivi u lečenju gljivičnih oboljenja.

Gljivice su jako čest i poprilično težak problem vlasišta, zato se sa njim mora boriti konkretno. Kada su na koži glave, onda izazivaju upornu perut u kosi , a neretko dovode i od stanja koje je poznato kao seborični dermatitis.

mycoseb šampon

Da li je Mikoseb šampon ta karika koja nedostaje da bi perut nestala?

Možda.

Aktivna supstanca iz grupe antimikotika koja se javlja u Mycoseb šamponu je ketokonazol. O šamponima sa ketokonazolom smo već pisali. Njegova antigljivična svojstva su i te kako poznata. Međutim, on je nekad prejak za već osetljivu kožu glave sklonu promenama i nepoželjnim reakcijama.

Da koža glave može biti jako osetljiva, to je na svojoj koži osetila i Ivana. Ona je morala svoju kosu oporavljati iz korena. Veoma velike neprijatnosti sa kosom su potpuno urušile njeno samopouzdanje. Kosa joj je bila puna peruti. Počela je čak i da opada.Možete li zamisliti njenu sreću kada je konačno naišla na prirodno rešenje koje je kožu glave konačno očistilo od peruti?  Ono što je pomoglo njoj, može pomoći i vama, a šta je to, saznajte na linku: https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

Mycoseb je ipak preparat koji leči perut, pa prema njemu treba da se tako i odnosite.

Da li je za svakoga?

Saznajte i to.

Kome je namenjen Mycoseb šampon?

Mycoseb šampon namenjen je prvenstveno onima koji imaju problema sa gljivicama na koži glave.

Gljivice u kosi umeju biti jako nezgodne. Najupečatljivija njihova karakteristika je ta što su uporne i teško se otklanjaju.

Ovo spada u ozbiljnija oboljenja kože glave i kose. Izaziva čak i opadanje. Naravno, ne sme se dozvoliti da uđe u neke ozbiljnije faze. Treba delovati brzo i efikasno zato je nega kose od ključnog značaja.

Ovaj šampon je namenjen i svima onima koji muče muku sa peruti. Suva perut je načešći gost naše kose, ali i masna perut nije retka pojava. Masna perut se javlja upravo zbog sada već više puta pomenutih gljivica.

Mycoseb šampon je namenjen i onima koji muče muku sa svrabom glave. Gljivice takođe mogu biti odgovorne i za ovu pojavu. Zato ovaj šampon i na to dobro deluje.

I kada se izleči problem, takođe je preporučljivo da se Mycoseb šampon koristi s vremena na vreme, radi prevencije ponovnog pojavljivanja.

Mycoseb šampon možete nabaviti i bez lekarskog recepta, ali je bolje da ga koristite uz nadzor i konsultaciju sa lekarom.

Glavni sastojak Micoseb šampona i kako deluje?

Glavni sastojak Mycoseb šampona je ketokonazol 2%. Verujemo da neki prvi put čuju za ovaj sastojak, pa ćemo sada nešto više reći o njemu.

Ova aktivna supstanca, koja potiče od derivata imidazola. Sad vam tek ništa nije jasno, zar ne? Ne želimo da vas previše mučimo hemijom. Ko nju još voli?! Pokušaćemo vam objasniti na jednostavan i svima razumljiv način.

Dakle, ketokonazol je jedinjenje ili ako vam je lakše lek, koji se koristi za lečenje veoma velikog broja gljivica. I to ne samo u kosi. On se može naći i u tabletama, pilulama, losionima, kremama i već pomenutim šamponima, koji tamane gljivice na veoma efikasan način.

A kako ih to tamane?

Možemo reći da je to neka vrsta isušivanja problematičnih delova. Znamo da gljivicama i te kako prijaju vlažne i masne sredine.  Mycoseb šampon koji u sebi ima ketokonazol tim isušivanjem onemogućava gljivicama uslove da se razmnožavaju.Tako prestaje njihovo delovanje na kožu glave.

Zato ipak Mycoseb šampon morate koristiti dozirano ili uz nadzor lekara. Veoma lako se može desiti da bude prejak za osetljivu kožu glave. A onda eto novih problema!

Pročitajte i ovo: Ketokonazol šampon je pravo rešenje za perut ili ne?!

Ostali sastojci koje sadrži su: Natrijum-lauretsulfat 27%; dinatrijum-lauretsulfosukcinat 40%; kokamid DEA 80,5%; PEG-20 glicerillaurat; lauril-dimonijum hidroksipropil hidrolizovani kolagen 35%; Blue Edition, Dragoco 0256194; natrijum-metil parahidroksibenzoat; hlorovodonična kiselina, koncentrovana; natrijum-sulfit bezvodni; natrijum-citrat, pentaseskvihidrat; boja Eritrozin E127 C.I. 45430; voda, prečišćena.

Pre upotrebe Mycoseb šampona pročitajte ovo!

Evo šta bi valjalo da znate pre nego što nabavite ovaj šampon.

 1. Alergije: Ako ste alergični na ketokonazol ili bilo koji drugi sastojak u šamponu, ne bi trebalo da ga koristite. U slučaju neizvesnosti, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom pre nego što počnete sa upotrebom.
 2. Korišćenje uz kortikosteroidne losione ili kreme: Ako koristite losione ili kreme za kosu koje sadrže kortikosteroide poput betametazona ili hidrokortizona, trebalo bi da postepeno smanjite upotrebu ovih proizvoda tokom prve 2-3 nedelje korišćenja Mycoseb šampona. Ovo pomaže u sprečavanju pogoršanja vašeg stanja dok šampon počne da deluje. Za bilo kakva dodatna pitanja u vezi sa prestankom upotrebe kortikosteroidnih proizvoda, obratite se lekaru ili farmaceutu.
 3. Seboroični dermatitis, perut i opadanje kose: Seboroični dermatitis i perut mogu biti povezani sa pojačanim opadanjem kose. U retkim slučajevima, Mycoseb šampon može izazvati pojačano opadanje kose tokom upotrebe.
 4. Interakcije sa drugim lekovima: Informišite svog lekara ili farmaceuta o svim lekovima koje uzimate, uključujući i one koji se mogu nabaviti bez recepta. Nisu poznate interakcije Mycoseb šampona sa drugim lekovima prilikom lokalne primene, ali treba proveriti.
 5. Korišćenje tokom trudnoće i dojenja: Mycoseb šampon se može koristiti tokom trudnoće i dojenja, ali se preporučuje da se pre upotrebe posavetujete sa lekarom.
 6. Sastojci šampona: Mycoseb šampon sadrži parahidroksibenzoat i azo boje, koji mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi.

Kako se koristi Mycoseb šampon?

U pratećem receptu, koji dobijete kada kupite šampon dobijate sledeće uputstvo kako koristiti Mycoseb šampon: Pranje kose na nekoliko dana (3 do 4) i to u trajanju od 2 do 4 nedelje.

Potrebno je šampon naneti na vlažnu kosu, a zatim ga lepo utrljati. Poželjna je tom prilikom i masaža glave. To može pomoći boljem dejstvu šampona.

Potom sačekati barem 5 minuta, da šampon deluje. Zatim isprati, naneti još jedanput šampon, opet sačekati 5 minuta i onda dobro isprati kosu.

mycoseb šampon uputstvo za upotrebu

Vidite i ovde da se Mycoseb medicinski šampon ne sme koristiti dugo, već samo određeno vreme.

Ipak, lekari imaju i ovakav savet kada je korišćenje Mycoseb šampona u pitanju: Preporučuju da kosu perete 2 dana zaredom Mycoseb šamponom. Jedno šamponiranje mokre kose, pri kome se čeka 5 do 10 minuta da šampon deluje.

Posle ova 2 dana treba praviti puza od 3 dana i onda opet 2 dana ponoviti proces.

Sve ovo treba da traje najviše dve nedelje. Ne bi trebalo da perete kosu duže od dva dana zaredom ovim šamponom jer može biti agresivan za kožu glave!

Za to vreme bi trebalo da gljivice postanu vaša prošlost.

Kada se ovaj ciklus završi, nastavljate da perete kosu nekim blagim, najbolje biljnim šamponom, koji neće biti štetan za kosu. Jednom ili dva puta mesečno treba oprati kosu Mycoseb šamponom, za svaki slučaj, ako se neka gljivica zadržala.

Alternativa Mycoseb šamponu

Kao alternativu za Mycoseb šampon navešćemo još neke šampone sa ketokonazolom, koji imaju slično dejstvo. Svi oni u sebi imaju manji i veći procenat ketokonazola i smatraju se dobrom zamenom za Mycoseb.

 • Keto-plus.Ovaj šampon ima antimikrobno delovanje. Kažu da je dobar za svrab, perut i seboreju. Pomaže i zarastanju rana koje su se pojavile usled češanja glave.Jedna od njegovih namena je i regulisanje rada lojnih žlezda, koje su glavni krivac za pojavu sebuma i mašćenje kose i kože.
 • Nizoral. I ovaj šampon spada u poznatije sa ketokonazolom i može biti dobra zamena Mycosebu. Proizvodi ga belgijska kompanija i namenjen je lečenju gljivičnih infekcija. Pominje se kandida kao jedan od problema koji može biti otkonjen upravo ovim šamponom iz kose i sa kože.
 • Mycozoral. Šampon ruskog proizvođača. Namena mu je gotovo ista kao i kod prethodna dva. Otklanja gljivice iz kose i rešava probleme koje one mogu prouzrokovati.
 • Sebosol. I ovo je još jedan u nizu šampona koji se koristi za otklanjanje gljivica i mikroorganizama. Postoji i varijanta za jednokratnu upotrebu.
 • Zinovit. Ovaj šampon ima u sebi cinkov piritol i klimbazol. To su takođe supstance koje pomažu otklanjanju gljivica. Bori se sa svrabom, tako što blago pilinguje kosu. Ako niste razmišljali o pilingu kose, informišite se, može biti veoma korisno.

Sve su ovo slični šamponi koji mogu biti zamena za Mycoseb. To NE ZNAČI da ih možete koristiti onda kada završite sa Mycosebom ili onih dana kada pravite pauzu od njega.

A šta ako posle 2 nedelje i dalje bude puno peruti – toliko da povremeno pranje ne pomaže?

Nastavite da čitate – rešenje je u narednim redovima.

Prirodna alternativa za Mycoseb šampon

Zagovornici smo prirodne kozmetike i reći ćemo vam da, ako birate alternativu, možda je i najbolje da odaberete nešto što je prirodno. Nekoliko je razloga za takvu odluku.

Pre svega, Mycoseb se koristi kao terapija, on jeste lek i njegova primena ipak mora biti dozirana. Morate voditi računa o tome kako ga upotrebljavate. Važno je i koliko dugo ga koristite. Sa njim se ne smete igrati.

Prirodne šampone možete upotrebljavati bez bojazni da će na bilo koji način štetiti vašoj kosi i koži glave. Oni, pored toga što svojim aktivnim sastojcima pomažu dase problem otkloni, veoma nežno neguju kosu.

Sve je na prirodnoj bazi, bez sulfata i parabena, bez bojazni da će se u bilo kom smislu organizam ili prirodna sredina ugroziti ili im se naneti nekakva šteta.

Odličan izbor je Vlasilan šampon, kozmetičke linije Ovotaris, i to ona A formula, koja je namenjena upravo kosi koja se bori sa gljivicama i sa peruti.

Ovaj šampon je pogodan za dubinsko čišćenje kože glave. Ima u sebi prirodne sastojke, poput ulja lavande, kamilice i mente, ši drveta, pšeničnih klica. Tu su i aktivni sastojci Piroctone olamine namenjeni upravo uklanjanju gljivica. Nema sulfata, parabena i konzervanasa koji mogu biti loši za kosu.

Na njihovom sajtu ćete se uveriti i u to koliko zadovoljnih korisnika hvali ovaj šampon. Pročitaćete priče iz prve ruke. Sajt je na ovom linku: ovotaris.com/vlasilan/

Isprobajte ga obavezno ako želite prirodnu alternative Mycoseb šamponu koju možete koristiti bez ograničenja – dok ne uklonite perut.

Mycoseb šampon za telo

Iako je šampon prvenstveno namenjen pranju kose, sa ovim šamponom možete postupati i drugačije.

Gljivice kao takve se mogu pojaviti ne samo u kosi, nego i na telu. One se mogu manifestovati na pojedinačnim mestima na telu. Često su na vratu, ali mogu biti i na rukama, na ramenima, čak i na nogama.

Ipak, možete za njih, iako se nalaze na koži, koristiti šampon za lečenje. Objasnićemo vam kako.

Pre toga da vam kažemo da se one mogu manifestovati u vidu beličastih ili smeđih mrlja. Nisu velike, ali se vide i mogu da smetaju. Čak i da budu svrbljive.

Mycoseb se upotrebljava tako što se jednom dnevno na njime pere mokra koža. Ali, važno je reći na koji način.

Mycoseb se ne sme koristiti kao gel za pranje kože. Dakle, nikako na celo telo. Potrebno je naneti ga samo na te mrlje i onda ga pustiti da odstoje barem pet minuta. Posle toga ga je potrebno isprati.

Ovo radite jednom dnevno. Nikako češće jer može koža da odreaguje loše na njega.Koža može biti osetljiva, pa da joj ovaj šampon čak i smeta. Zato, budite pažljivi.

Mycoseb šampon za lice

Kao što ga možete koristiti za kosu i telo, maltene isto ovaj šampon možete koristiti i za lice. Gljivice su takve da se mogu pojaviti i u predelu lica, u vidu kožnih lezija, ali gljivičnih bubuljica. Najčešće je to čelo, kao i deo oko ušiju, obrazi.

Kada ima potrebe, umijte se, a onda nanesite malu količinu šampona na lice. Potom pustite da malo odstoji, kako bi šampon delovao. Zatim isperite lice mlakom vodom.

Najbolje je da ovo radite pred spavanje jer ćete tada dati prostora šamponu da deluje na problematične delove.

Nemojte ga nanositi na kožu više od jednom dnevno iz već pomenutih razloga. Može biti jak i koža može loše odreagovati na njega.

Kad vidite sva ova upozrenja i znate da se ne sme koristiti svaki dan, sigurno se zapitate sledeće:

Da li je Mycoseb šampon bezbedan?

Mycoseb šampon jeste bezbedan, ali samo i ako se koristi prema unapred datim uputstvima.

U suprotnom, nemojte se čuditi ako nešto krene po zlu.

Pošto je on lek, navešćemo paralelu sa bilo kojim drugim medikamentom koji služi kao zdravstvena nega. Ako vam lekar kaže da pijete lek dva puta dnevno, ujutru i uveče, vi ne smete piti četiri tablete. Nuspojave se mogu javiti kada preterujemo.

Neželjena dejstva:

Prilikom korišćenja Mycoseb šampona, mogu se javiti određeni neželjeni efekti, mada su oni retki. Najčešći su lokalno peckanje, svrab, ili crvenilo kože na mestu primene šampona. U nekim slučajevima, korisnici mogu iskusiti promene u teksturi ( postane masna ili suva ) ili boji kose ( kod osoba sa sedom ili jako oštećenom kosom).  Veoma retko, mogu se javiti reakcije preosetljivosti kao što su alergijske reakcije, opadanje kose, osip, koprivnjača, suvoća kože i druge kožne reakcije.

Preporučujemo da se pre upotrebe Mycoseb šampona posavetujete sa lekarom ili farmaceutom, posebno ako ste skloni alergijama ili imate osetljivu kožu. Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma, prekinite upotrebu i odmah se obratite zdravstvenom radniku. Vaša bezbednost i zdravlje su na prvom mestu, stoga je važno da pažljivo pratite sve upute i preporuke stručnjaka.

mycoseb šampon protiv peruti

Ne preterujte sa ovim šamponom jer onda može biti osipa na koži, izrazitog sušenja temena, čak i opadanja kose. Ako upadne u oko, može izazvati iritaciju očiju, tako da je i to razlog više da izbegavate kontakt sa očima.

Čuvajte ga na sobnoj temperaturi, van domašaja dece, koji ga, u neznanju, mogu popiti. Rok trajanja mu je dve godine, tako da možete biti spokojni kada ga otvorite, nije potrebno da žurite sa trošenjem.

Cena i gde kupiti?

Ovaj prozvod možete veoma lako nabaviti u svim bolje opremljenim apotekama. Prodaju ga i online apoteke.

Cena varira od mesta do mesta. Možete ga nabaviti po ceni od 600 do 700 dinara. Ono što je važno napomenuti, to pakovanje od 250 ml i rok trajanja od dve godine po otvaranju. To može značiti onima koji ga ne planiraju koristiti stalno, nego povremeno.

Iskustva sa Mycoseb šamponom

Mišljenja onih korisnika koji su se nama javili su podeljena. Naime, mnogi kažu da im je neki dermatolog preporučio ovaj šampon zbog svraba glave ili zbog mašćenja i peruti. Oni koji su zadovoljni, kažu da su ga koristili u nekom vremenskom periodu i da su se problemi povukli.Kada se vrati svrab ili perut, onda se nekoliko puta iskoristi  šampon i problem bude saniran. Dakle, po njima, uspešno leči perut i masnu kosu.

Ipak, mnogo je onih čija koža glave nije odreagovala dobro. Oni se žale na pojačano opadanje sa korenom, čak i na više peruti nego ranije. Pošto je jak, on zaista nije za svakoga. Naročito ako je dlaka tanka, izbegnite ga, posegnite za nekom prirodnijom i blažom varijantom koja vam može pomoći.

Mi se nadamo da je naš članak koristan i da vam je razrešio nedoumice koje ste o ovom šamponu možda imali. Mycoseb nije tek tamo neki kozmetički šampon. On je lek koji se treba pažljivo i sa merom koristiti.