Papirići za matiranje lica skidaju masnoću u trenu!

Papirići za matiranje lica skidaju masnoću u trenu!

Uz papiriće za matiranje lica više nećete brinuti da li vam koža neprimereno sija, jer oni sakupljaju suvišnu masnoću i čine da lice izgleda mat, čak i na visokim temperaturama.Možda  vam baš oni nedostaju u ovom trenutku!

Različiti tipovi kože lica donose i različite probleme, od estetskih do kožno-zdravstvenih nedostataka koji veoma često znaju da naruše samopouzdanje osobe koja ih ima. 

Problematična zona, poznata pod nazivom “T zona”, čak i kod osoba koje imaju suvu kožu, se ponekad neplanirano aktivira i pod različitim okolnostima stvara suvišnu masnoću, koja naizgled ružno deluje. 

U tim momentima, kao najbrže trenutno rešenje, svi mi koristimo puder za masno lice, koji savršeno sakuplja višak sebuma, ali i za sobom ostavlja sloj pudera koji dodatno popunjava pore i onemogućava licu da diše. 

Možda mnogi nisu znali da puder u kamenu ne mora da bude jedino rešenje. Papirići za matiranje lica (bloter za lice kako ih još zovu) su tu da sakupe višak masnoće, a da opet ne štete kvalitetu kože. Preporučuju se svim tipovima kože, a naročito su predisponirani da ih koriste osobe sa masnom i problematičnom kožom. 

Ukoliko spadate u tu grupu, verujemo da će vam ovaj tekst biti od koristi. 

Šta su i čemu služe papirići za matiranje lica?

Papirići za matiranje lica ili blot papirići su vrlo praktičan proizvod o kome se vrlo malo zna.  To je inovativna metoda brzog sakupljanja masnoće sa kože lica. 

Koriste se u situacijama kada primetimo da nam se neka regija lica presijava, najčešće T zona, a ne želimo da je dodatno opterećujemo još jednim slojem kamenog pudera. Dobra su alternativa kada nismo u mogućnosti da se na drugi način oslobodimo suvišnog sjaja, koji vrlo često izgleda out. 

To se posebno dešava u letnjem periodu, kada je oslobađanje masnoće pojačano usled visokih temperatura, a papirići lako i brzo apsorbuju sebum, bez pomeranja šminke.

Svakog dana, naša koža je bombardovana šminkom, prašinom  zagađenjem iz vazduha što dovodi do toga da se ona pojačano prlja i masti. Taj efekat je naglašen tokom letnjih meseci, što izgleda vrlo ružno ukoliko se svakodnevno šminkate, pa se tečni puder razlije po vašem licu. 

Osobe koje imaju izrazito masno lice znaju koliko je teško održati savršenu šminku, a da to nije profesionalna šminka i koliko napora ulažu u njen izgled. Povrh svega, obično se nekoliko sati posle nanošenja šminke, lice usija i ispod pudera izbije višak masnoće, koji pokvari celokupni utisak. 

Razlivanje šminke nije jedini problem sa kojim se bore masnokožci! Oni vrlo često imaju problem sa pojavom akni, gnojnim bubuljicama kao i mitiserima nastalim usled pogrešne higijene lica. Bloteri za lice su samo privremeno rešenje za neke posebne situacije. Za trajno rešenje, pa i za to da vam više i ne zatrebaju, treba vam nešto drugo. Šta? pitate se. Nina je podelila njeno iskustvo i ispričala kako se ona izborila sa bubuljicama koje su izbijale zbog preterane masnoće lica. Sasvim prirodno uspela je da u kratkom roku sredi svoj problem. Lice joj je sada besprekorno čisto. Možda to isto pomogne i vama. Proverite. Njena priča nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Kome su namenjeni papirići za ukljanjanje masnoće?

papir za skidanje masnoće sa lica

Ovako grubo rečeno, pomislili bismo da je bloter za lice namenjen samo osobama sa masnom kožom lica, međutim nije baš tako. Često se dešava da se osobama sa suvom i izrazito suvom kožom, koža masti na mestima koji su najviše izloženi uticajima spoljašnje sredine, predelima koji su mnogo prekriveni šminkom, kao i tretiranim delovima lica u cilju smanjenja suvoće. Takođe, usled prevelike suvoće, kao kontraefekat se javlja da se koža brzo umasti ukoliko preteramo sa preparatima za hidrataciju i vlaženje. 

Papirići za matiranje lica imaju prvenstveno ulogu da pokupe višak sebuma sa lica koji izbija ispod nanetog tečnog pudera, da ujednače i matiraju besprekoran ten, ali i da spreče razlivanje šminke u većoj količini. Upotrebom blotera, pokupićete višak masnoće koja je izbila, a šminka će vam ostati netaknuta.

Za razliku od pudera u kamenu, papirići ne ostavljaju dodatni sloj na licu, te se lice ne zatrpava puderom, što je dobra strana koja je i pokupila simpatije njihovih korisnika. 

Papirići za matiranje imaju još neke vrlo interesantne indikacije za svoju primenu, možda ne iz sveta kozmetike, ali im je upotreba višenamenska i veoma praktična. Mogu se vrlo uspešno koristiti i umesto šampona za suvo pranje kose, jer u svom sastavu sadrže visoke koncentracije bebi pudera (ili običnog talka) koji uglavnom pokupi svu masnoće sa predela na koji se nanese. 

Mnogi ih koriste i za fiksiranje šminke, umesto pudera u kamenu ili spreja za fiksiranje. Blagim utiskivanjem papirića, sakupi se višak ulja iz nanetog proizvoda i šminka nema priliku da se razlije ili razmaže. Za istu namenu možete upotrebiti papiriće za fiksiranje karmina na usnama, da karmin traje duže. 

Neosporno je da se efikasnost upotrebe papirića za matiranje najviše primećuje kod osoba sa izrazito masnom kožom lica jer se kod takvih osoba najveća razlika i nakon upotrebe oučava. Mešovit tip kože takođe može da se pohvali efikasnošću.

Sve je više onih koji ih koriste, a hajde da vidimo i kako to oni rade. 

Kako se koriste papirići za matiranje lica?

Upotreba blotera za lice je veoma jednostavna. Oni su izrađeni od specijalnog papira koji najviše podseća na pek papir koji koristimo u kuhinji, a na poleđini jedne strane su celom dužinom obloženi običnim bebi puderom, koji je tu da sakupi višak masnoće i pomogne nam da se rešimo suvišnog sjaja. 

Papirići se koriste tako što se nežno utisnu u kožu kako bi se pokupio višak masti. Zadrže se na koži nekoliko sekundi, ne trljaju se i ne povlače levo, desno. Ceo postupak se zove utiskivanje.

Veoma su pogodni za jednokratnu primenu, kada želimo da trenutno popravimo ten, ali nisu dobri za čestu upotrebu, pogotovo kod ozbiljnijih stanja kože, poput seboreje, psorijaze ili drugih kožnih bolesti. U tom slučaju je neophodno je ozbiljnije se pozabaviti samim uzrokom problema. 

Isto tako, papiriće za matiranje ne treba koristiti mnogo puta u toku dana, jer prevelikim isušivanjem može doći do pojačanog izlučivanja sebuma na licu. U svrhu smanjenja izlučivanja pojačane masnoće, možemo kupiti specijalne papiriće za matiranje, napravljene od konoplje, za koju je dokazano da suzbija masnoću i dodatno hidrira lice. Prečestim utiskivanjima papirića, samo ćemo potisnuti prljavštinu u dubinu pore i onemogućiti licu da diše, a kao konraefekat ćemo dobiti pojavu bubuljica i akni, koji se na takvim podlogama najbolje razmnožavaju.  

Od čega su napravljeni papirići za matiranje lica?

Uglavnom su napravljeni od specifične vrste papira dobijenog od nestandardnog izvora. To su najčešće izvori pirinča, pulpe drveta ili čak napravljenog pamuka, čija je uloga da savršeno upija površinski sebum po principu jednostavne apsorpcije. 

Pakovani su u pristupačnim pakovanjima, posebno je svaki pakovan i lako se smesti u svaki neseser ženske osobe. Dobro su priručno rešenje kada ništa drugo nemamo pri ruci, a neophodno je da osvežino lice od svakodnevnog stresa. 

Razlikuje se od obične papirne maramice koja je suva i bez dodatog talka, pa samo raznosi ostatke otopljene šminke, te se ona kao alternativa nikako ne preporučuje.

Papirna maramica je tu da pokupi višak vode sa određenih delova, ruku, lica, tela. Ista stvar je i sa vlažnim maramicama, koje čak i nisu pogodne sa svakodnevno korišćenje, jer raznose već postojeće bakterije. 

Da li su papiri dobro rešenje za masnu kožu?

Kao što sam već i spomenula, trenutno rešenje mogu biti, na svoj način. Kod osoba koje trenutno zažele da matiraju ten, mogu biti od velike koristi, bez da dodatno opterete kožu. Kod onih sa ozbiljnim kožnim oboljenjima neće biti od velike pomoći. U tom slučaju je potrebno je potražiti neko sredstvo koje će smanjiti lučenje sebuma.

Mi smo se malo raspitali, pored redovne terapije, kako se neguje masna koža lica. 

Kao najadekvatnija zamena papirićima za matiranje lica mogu poslužiti tuferi napravljeni od hidrofilne vate i umočeni u bebi puder. Tako natopljenim tuferom lagano prelaziti po površini lica i blago rečeno masirati kožu, nežnim utapkavanjem. Ne preporučuje se utapkavanje drugih vrsta pudera, zbog težine samih sastojaka koje sadrže u sebi. 

Gde se mogu kupiti papirići za matiranje i koji su najbolji?

bloteri za lice

Mnogo je različitih brendova koji priozvode ovakve preparate. U zavisnosti od same kupovine i dobre iskoristljivosti preparata, zavisi i njihova dostupnost i kupovina u marketima, drogerijama ili apotekama. Upravo su to mesta na kojima se mogu i kupiti bloteri, po vrlo pristupačnim cenama. 

O kvalitetu pojedinačnih preparata ne možemo pouzdano govoriti, ali možemo preporučiti neke od najpoznatijih(najprodavanijih). Evo nekoliko.

NYX Professional makeup pairići za matiranje lica

Nyx professional pakovanje sadrži papiriće koji su napravljeni od čiste pulpe i prerađenih preparata, 100% prirodnog porekla. Napravljeni su tako da upijaju sva ulja sa mesta na kome se upotrebe. 

Pakovanje sadrži 50 komada papirića i cena se kreće oko 550 dinara. 

City color papirići za matiranje 

City color papirići za matiranje pomažu pri uklanjanju zamašćenosti kože, nakon čega koža izgleda potpuno osvežena. Predviđeni su za tipove kože. Spakovani su u male kutijice tako da su pakovanja prilagođena da lako staju u malu žensku torbu. 

Mogu se koristiti svakodnevno, laganim utapkavanjem po licu. Pakovanje sadrži 50 komada papirića. 

Beauty made easy papirići

Listići za skupljanje masnoće su dostupni u tri boje, momentalno apsorbuju višak masnoće i matiraju kožu. 

Mat pakovanje visokog kvaliteta, izrađen od najboljeg materijala, živih boja, daje ovom proizvodu ekskluzivan i živopisan izgled. Pakovanje sadrži 80 komada papirića. Cena se kreće oko 700 dinara. 

Aura, essense papirići za matiranje lica

Aura papirići dolaze u elegantnom pakovanju pink roze boje sa poklopcem koji se vadi i ponovo vraća gore. Kutija je prilično izdržljiva, i ne može se lako uništiti. Prvi papirić u pakovanju se malo teže izvlači, ali sa ostalima to nije slučaj i oni idu prilično glatko. Sami papirići su prilično čvrsti i jedan je sasvim dovoljan da pokupi masnoću sa celog lica. Cena im je 220 dinara i pakovanje sadrži 50 komada. 

Essense papirići su u odnosu na aura manje čvrsti i praktičniji za primenu. Mekši su i bolje sakupljaju masnoću, ne kidaju se kada se zamaste. Cena im se kreće oko 300 dinara i pakovani su takođe po 50 u kutiji. 

Iskustva sa bloterima za lice

Iskustva nam najbolje prenose osobe koje su isprobale određeni preparat. U ovom slučaju su to papirići za brzo i savršeno matiranje lica, pa hajde da vidimo kakvi su njihovi utisci, nakon upotrebe i korišćenja istih. 

Milena, 23 godine

“Imam problem sa izrazito masnom kožom lica od kad znam za sebe. Često sa sobom nosim neki puder u kamenu i sunđerčić kojim povremeno sakupljam masnoću sa svog lica. Primetila sam da mi ne prija kada pretrpavam lice puderom, jer mi se koža lica još brže umasti svaki sledeći put. Upravo zbog toga sam htela da se oslobodim svega toga i konačno pređem na neku zdraviju varijantu matiranja. Nije bilo teško. Malo mi je vremena trebalo da dođem do informacija o ovim papirićima koji baš brzo rešavaju moj problem. Kupila sam ih i mogu vam reći da sam zadovoljna. Uvek ih imam pri ruci i više ne brinem da li će mi lice zablistati onda kad treba.”

Nikolina, 23 godine

“Moja koža je mešovitog tipa i u zavisnosti od vremenskih uslova, ona je čas masna, čas suva. Nikada ne mogu da predvidim da li će mi lice reagovati ili ne, pogotovo kada sam van kuće, pa ne mogu brzo da reagujem. Čula sam od drugarice za ove papiriće koji matiraju ten i kupila sam ih da imam u torbi, ako mi zatrebaju at hok. Međutim, posle nekoliko utapkavanja, primetila sam da mi mnogo isušuju kožu lica i da mi lice bude potpuno dehidrirano, te sam prestala da ih koristim. Od punog pakovanja, upotrebila sam čitave tri maramice, a ostatak sam poklonila sestrinoj prijateljici. Ovi papirići definitivno ne prijaju koži mog lica. “

Iz priloženih iskustava možemo primetiti da su mišljenja podeljena. Nekima su papirići za matiranje spas u zadnji čas, a nekima pak ne prijaju. Sve to zavisi od tipa kože i stepena osetljivosti iste. 

Ukoliko mučite muku sa viškom masnoće na licu, naš je predlog da se ne osvrćete na druge ljude, ipak svi mi imamo različiti stepen tolerancije i podnošljivosti na određene preparate. Budite slobodni da probate i sami procenite da li prijaju vašoj koži ili ne.