7 najboljih pudera za masnu kožu!

7 najboljih pudera za masnu kožu!

Ako se vaša koža brzo masti, verovatno vam predstavlja izazov da pronađete najbolji puder za masnu kožu. Mi smo napravili izbor za vas, a evo i kakav.

Šminkanje masne kože? Ako mene pitate, to je moja definicija pakla.

Kada bih mogla nešto da stavim na spisak ili “dodaj u listu želja”, to bi svakako bilo nemasno, a blistavo lice.

Masna koža slabo prihvata bilo kakvu šminku, ali naročito loše reaguje na pudere. Svi sa masnom kožom znaju o čemu je reč. Ako imate tu sreću da vam puder za lice ne stoji kao glinena maska, očekujte da ćete se već za par sati prosijati. A još ako je leto, pa krenete da se znojite, potražite svoj puder negde na svojoj haljini.

Istina, masna koža ima svojih prednosti. Bore se javljaju sporije, koža deluje hidriranije i otpornija je na spoljašnje uticaje. Međutim, probajte da joj nađete odgovarajuću šminku i skoro pa kao da ste krenuli u borbu sa vetrenjačama.

Svaka od nas uglavnom prođe kroz dug period eksperimentisanja sa puderima. Onda kada napokon nađete svoj puder, međutim, vaš posao nije gotov. Često se desi da se formule izmene, neke linije se povuku ili proizvođači jednostavno reše da proizvode nešto lošiju varijantu pudera koji ste zavoleli.

I onda opet sve ispočetka.

Ali, nemojte da očajavate. Možda nikada ne nađete jedan, pravi puder za lice za čitav život. Ali, zabava je i u traženju i u eksperimantisanju. Naročito kad pred sobom imate jedan mirišljavi vodič kroz svet pudera kao ovaj pred vama.

Pričamo vam kako izabrati najbolji puder za masnu kožu.

Puder za masnu kožu nije kao drugi puderi

Kada birate odgovarajući puder za lice, treba da uzmete u obzir sve odlike vašeg tipa kože.

Iako je dugo vladala zabluda među ženama da su puderi univerzalni, sada znamo da suva koža bolje prima pudere koji imaju uljanu osnovu, dok masna koža, upravo suprotno, traži one formule koje ne sadrže ulja.

Još jedna od zabluda koja se neočekivano dugo zadržala jeste da je tečni puder rezervisan za žene sa suvom kožom, dok je puder u prahu bolje rešenje za masnu kožu.

Istina je da nema razlike koji ćete tip pudera koristiti. Tečni, u stiku, u prahu, surova je istina da će masna koža probiti svaki. Ukoliko je vaš tip kože više kombinovani, očekujte višak sebuma samo na čelu, nosu i bradi, tj. na T zoni.

Ukoliko je vaša koža još sklona i bubuljicama (a masna koža najčešće jeste), onda je vama tek veselo. Previše teške formule mogu da začepe pore, što dalje dovodi do toga da se jave mitiseri i akne.

U suštini, ako imate masnu kožu, vama je najbolje da prvo poradite na tome da dovedete kožu u red. Puder za masnu kožu vamu tome neće pomoći, ali evo šta hoće!

Naša poznata You tuberka Sara nam je ispričala kako se ona rešila masne kože i pratećih bubuljica. Prirodno, brzo i lako i sada joj je koža savršeno čista i nema probleme sa izborom pudera. Saznajte kako pa i vi probajte. Pročitajte njeno iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/sara-stankovic-bubuljice/ 

U suprotonom, puder za masnu kožu, treba da izvede čudo. Da ima dobru prekrivnu moć i prikrije sve mane, ali da ujedno bude nekako dovoljno lagan da ne optereti vašu kožu i da ne sklizne kad masnoća počne da se skuplja.

A još ako može i da matira kožu i da spreči sjaj od masnoće, pa to je jednostavno savršeno.

Srećom, niko nije rekao da svi ovi zadaci moraju da padnu na jedan puder. Rekli smo već da možete koristiti sve tipove pudera na masnoj koži. Zašto onda ne biste probali da ih kombinujete?

Uz efikasan tečni puder za masnu kožu, postoje i specijalni mat puderi za masnu kožu koji ne moraju nužno da budu tečni. Na primer, puder u kamenu za masnu kožu možete da nanesete preko tečnog, u tankom sloju, kako biste bili sigurni da sebum neće biti previše vidljiv.

Sad, istina je da će se sjaj pojaviti u jednom trenutku u toku dana. To je neizbežno. Ali ne padajte u iskušenje da natrpate previše kamenog pudera na lice, ili još gore da ga stavljate u velikim količinama nakon što se koža prosija.

Ne samo da će puder za lice biti vidljiv, nego će i naglasiti sve mane na vašoj koži (naročito proširene pore i bubuljice na licu).

Šta treba da sadrži najbolji tečni puder za masnu kožu?

Upoznajte se dobro sa svojim puderom. Svi oni sastojci ispisani sitnim slovima do kojih možete doći tek kad krenete da odlepljujete etiketu, reći će vam nešto što treba da znate.

Za početak, potražite sastojke koji se baziraju na cvetovima. Cvetna osnova pudera pokazala se kao efikasan način da se prekriju nedostaci na masnoj koži. Istovremeno, žlezde od njih primaju signal da ne treba da luče previše sebuma, pa se mogu koristiti da kontrolišu lučenje sebuma.

U ove svrhe naročito vam preporučujemo ružu, kamilicu ili lavandu kao osnovu.

Na sličan način deluju i voćni sastojci, pre svega citrusne osnove. Ukoliko vaš puder sadrži sastojke na bazi narandže, limuna, bergamot ili nekog drugog citrusa on će poboljšati izgled vašeg tena. Ovi sastojci ujedno i hrane kožu i podstiču njenu elastičnost.

Kada su u pitanju kameni puderi za masnu kožu, potražite pirinčani prah ili prah bambusa. I jedan i drugi sastojak imaju za zadatak da smanje odsjaj na koži.

Izbegavajte preteške formule koje mogu zapušiti pore jer time samo podstičete nakupljanje masnoće. Iako je silikon popularan kako u puderima, tako i u prajmerima, mi predlažemo da ga izbegavate. On ima matirajuća svojstva, ali se vrlo lako skuplja u porama i zadržava se dovoljno dugo da izazove bubuljice.

Umesto njega, potražite u puderu zeleni čaj, čajevac ili majčinu dušicu ako želite da iskontrolišete lučenje sebuma na duže staze.

Puder za masnu i problematičnu kožu

Veći izazov od masne kože je puder za masnu i problematičnu kožu. Pored toga što je masna, koža sklona aknama i bubuljicama, ume biti veoma izazovna jer te nepravilnosti treba prekriti, ali sredstvom koje ih neće iritirati i dodatno oštećivati.

Naravno, svemu treba da prethodi nega, zato nikada ne dozvolite da samo zatrpavate nepravilnosti, već se erudite da ih izlečite. U tome da dobro i prekrivaju i leče pokazali su se kao dobri puderi koji u sebi imaju salicilnu kiselinu i eperulin. To su sastojci koji umiruju kožu i isušuju, smanjuju nepravilnosti.

Tu se izdvojio Vichy dermablend puder, o kome će u nastavku biti reči.

Našminkajte masnu kožu: vodič za šminkanje

kremasti puder za masnu kožu

Pola snage dobrog pudera leži u načinu na koji se šminkate. Zato evo par saveta.

Pre nego što uopšte počnete, trebalo bi da dobro pripremite svoju kožu. A nema bolje pripreme od dobre redovne nege kože. Ali, nismo zato sada ovde. Ovde treba da pokrijemo korake koje treba da preduzmete pre nego da nanesete puder za masnu kožu.

  • Najpre, treba vam čisto lice, pa je bitno da kožu dobro očistite. Operite lice toplom vodom i nekim gelom za svakodnevno pranje lica (sa posebnom formulom za masnu kožu) kako biste skinuli sa nje višak masnoće.
  • Potom bi bilo dobro da nanesete tonik za lice. Tonik ima za posao da ukloni ono što je možda preostalo nakon pranja lica (prljavština, sebum, stara šminka itd.), ali i da uspostavi pH balans na koži.

Vodite računa da nijedan proizvod ne sadrži ulja, ali ni alkohol jer ne želite ni da potpuno isušite svoju kožu.

Dobra prirodna zamena za tonik jesu ružina voda ili hamamelis.

  • Sledeći korak jeste da hidrirate svoju kožu. Dobra hidratantna krema bez dodatih ulja treba da nahrani vašu kožu, ali i da se pobrine da koža ima dovoljno vlage. Ona je ujedno i prvi signal koži da može da smanji lučenje sebuma, jer je koža već zaštićena.

Postoje posebne hidratantne kreme za masnu kožu koje ne sadrže ulja, a imaju i efekat matiranja i kontrole sjaja kože. Ne morate koristiti previše hidratantne kreme, ali jedan tanak sloj je zaista koristan trik korak u šminkanju.

Ovde je važno da sačekate da koža upije hidratantnu kremu pre nego što nastavite. Ne želite da se svi preparati samo pomešaju na površini kože, ipak naše lice nije postmodernističko ulje na platnu.

  • Kad je koža upila kremu, vreme je za prajmer. Prajmer je naročito pogodan za masnu kožu jer je njegova uloga ne samo da pripremi kožu za tečni puder, već i da je matira. Ovako se kontroliše sjaj, a koža postaje glatka, što znači da on kreće da prikriva mane i nepravilnosti na vašem licu.

Prajmer se nanosi na kompletno lice, što znači i na kapke. Osim T zone, prvo što se na masnoj koži prosija jesu kapci. Zato je bitno da to predupredite.

Naročito je dobro leti koristiti prajmere jer oni treba da spreče da vam se šminka sliva s lica.

Podloga za puder za masnu kožu je važna

Kada imate podlogu za puder, osiguravate da se puder tokom čitavog dana ili barem dok je vama potrebno, neće pomerati sa lica. Podloga za puder takođe prikriva i na neki način blokira višak masnoće, tako da nećete morati oko toga brinuti ili viškove masnoće skidati maramicom.

Takođe, eventualne nepravilnosto biće bolje prikrivene sve dok imate podlogu.

Obično se savetuju tečni korektori za masnu kožu, i to oni koji su laki za upijanje. Drugim rečim, ponavljamo, bez ulja. Dajte koži koji trenutak da upije korektor kako ga ne biste razmrljavili kad počnete da nanosite tečni puder za masnu kožu.

  • Konačno, vreme je za puder. O formulama za masnu kožu ćemo malo kasnije, na primerima. Za sada je važno da naglasimo da ne preterate sa nanošenjem tečnog pudera. Gomilanje pudera neće sakriti nedostatke, već će ih samo naglasiti.Zato je najbolje da tečni puder nanesete četkom u tankom, jednakom sloju. Osim četke, možete koristiti i sunđer za šminkanje kako bi koža bolje upila puder. 

U oba slučaja, ne premazujete puder, već ga utapkavate.

  • Za kraj, iskoristite puder u kamenu za masnu kožu kako biste završili posao. Postoje posebne, lagane formule za masnu kožu koje čak nemaju nikakav pigment (takozvani prozirni kameni puderi).

Kada se masnoća javi tokom dana, kameni puder može da posluži da je zamaskirate, ali je pre toga upijte maramicom ili posebnim trakama za upijanje masnoće. Ideja je da ne trljate i ne vučete trake po licu, već da samo ovlaš prikupite i upijete njima masnoću.

Potom nanesete izuzetno tanak sloj pudera u prahu i mirni ste još par sati.

Najbolji puderi za masnu kožu

U redu, sad kad smo pokrili teoriju, hajde da se pozabavimo praksom. Koji su to najbolji puderi za masnu kožu, pitate se vi. Sledi kratak pregled.

Clinique puder za masnu kožu

Možda i najpopularniji među stručnjacima, Clinique puder za masnu kožu ističe se po tome što sadrži salicilnu kiselinu. Ona, kao što znamo, upija masnoću sa kože, ali i deluje na akne tako što smiruje upale.

Kad smo kod akni, ovo je verovatno najbolji puder za masnu kožu s aknama. Iskustva kažu da dobro prekriva čak i crvenilo, a zahvaljujući hijaluronskoj kiselini i derivatu pod imenom natrijum PCA, koža vezuje vodu i deluje glatko.

Osim ovog, postoji i Clinique puder za masnu kožu koji matira. On je za dlaku kremastiji od onog za kožu sklonu bubuljicama, ali je postojan i može da stoji i čitav dan, a da ne mrdne. Pritom je lak za doziranje, pa nećete nanositi previše pudera na lice.

MAC puderi za masnu kožu

Ako tražite postojane pudere koji će kontrolisati sjaj i do 24 sata, MAC puderi za masnu kožu su pravi izbor. Njihova linija ima više opcija kada su puderi za masnu kožu u pitanju, pa potražite one koji imaju termin longwear ili long lasting u opisu.

Naročito je postojan onaj koji je otporan na vodu. Malo je težak, pa ne želite da ga nosite ako imate bubuljice. Ako je vaša koža samo masna, završite šminkanje puderom u prahu i ne brinite za masnoću i odsjaj.

Većina MAC-ovih pudera sadrži minerale koji omogućavaju puderu da se poveže sa kožom na prirodan način. Iako su pakovanja mala, trajaće vam dugo, jer se nanosi u malim količinama.

Vichy puder za masnu kožu

Vichy je relativno skoro izbacio liniju Dermablend koja je idealna za problematičnu kožu. U odnosu na većinu pudera, prilično je priuštiv, pa je ovo dobra opcija ako vam je budžet ograničen.

Ima veliku prekrivnu moć i osmišljen je tako da stoji na licu čak i kada se znojite. Drugim rečima, idealan je za letnju sezonu.

Ako tražite puder za masnu kožu sa aknama, ovo je takođe opcija za vas. Ako vam deluje teško, nemojte se brinuti, jer postaje tečniji u kontaktu sa kožom i dobro prianja na nju. Efekat traje i do 16 sati.

puder u prahu za masnu kožu

NYX puder za masnu kožu

Jedan od najjfetinijih pudera za masnu kožu dolazi nam iz NYX-a. Njihova linija ima više opcija za masnu kožu, mada je verovatno najbolji onaj koji matira kožu.

Prilično je lagan, pa nema efekat maske, a uspeva dobro da prikrije nepravilnosti. Istovremeno, pošto je na bazi vode, neće se skupljati u porama, pa ne morate da brinete kako će izgledati u toku dana nakon dužeg nošenja.

Sadrži minerale, pa je koristan za kožu, a linija ima i dobar puder u kamenu za masnu kožu, pa možete komplet da se opremite.

Bourjois puder za masnu kožu

Još jedan od jeftinijih pudera dolazi nam iz Bourjois linije. Tačnije, ne jedan, nego dva.

Za masnu kožu, Bourjois vam nudi Healthy Mix i 123 Perfect puder. I jedan i drugi imaju odličnu prekrivnu moć, pa će sakriti nepravilnosti, a zahvaljujući žutom podtonu, ten će vam delovati odmorno.

Healthy Mix je možda malo laganiji i pogodniji kao puder za masnu kožu sa aknama. Lakši je za upijanje, ali u jednom trenutku može da se desi da ga koža toliko upije da izgleda kao da ga ni nema na koži.

I jedan i drugi sadrže hijalurnosku kiselinu i elemente na bazi voća, pa će ih vaša koža voleti.

Max Factor puder za masnu kožu

Max Factor takođe ima više opcija za masnu kožu, mada je kameni puder verovatno malo bolji od tečnog. On ima matirajući efekat, a ne izgleda previše teško na koži, dok sa tečnim to može biti slučaj ukoliko vaša koža luči baš mnogo sebuma.

Ako vam se koža ne masti baš previše, onda je za vas dobar Face Finity, jer dosta dugo stoji na koži a oni koji su ga probali kažu da je on praktično 3 u 1: prajmer, korektor i puder.

Nakon što ga nanesete, on je sklon oksidaciji, pa očekujte da nijansa potamni. Zato je možda bolje da uzmete 1 nijansu svetliju od vašeg normalnog tena.

Artdeco puder za masnu kožu

Evo jedne opcije za stariju masnu kožu. Pored toga što ima matirajući efekat i dobro prekriva nepravilnosti, ovaj puder za masnu kožu ima formulu koja uspešno prikriva sitne bore i čini da koža deluje glatko.

Brzo se stapa sa kožom, a zahvaljujući vitaminu E, on je ujedno i hrani. Postoji i varijanta koja sadrži hijaluronsku kiselinu, pa će vam koža biti i hidrirana.

Artdeco linija takođe ima više opcija za masnu kožu, pa možete izabrati Nude Foundation ili Long-Lasting puder bez dodatih ulja.

Ovo je naš izbor pudera za vas.

Vrste i podvrste pudera za masnu kožu

Kao da nije dovoljno teško naći vrstu pudera za ovaj tip kože, nego ima još. Pročitajte, jer možda ste baš ovde grešili pri izboru.

Puder bez ulja za masnu kožu

Već poslednjih nekoliko godina, na tržištu su veoma popularni i traženi puderi bez ulja, poznatiji kao mat puderi za lice.

Verujemo da ste već upoznati i da ste ih koristili, pošto nema žene koja nikada nije. Oni su veoma pogodni za osobe sa masnom kožom jer nemaju u sebi ulja. Ova ulja su inače, kada imate suvu do normalnu kožu poželjna i dobra jer omogućavaju blistavost kože lica.

Ipak, kod masne kože može doći do dodatnog lučenja sebuma ili barem utiska mašćenja, tako da bi se, ako imate masnu kožu, trebalo prikloniti puderima bez ulja.

Ovi puderi su ponekad teški i stvaraju utisak maske na licu, zato ih treba pažljivo nanositi, sloj po sloj.

Puder za dehidriranu masnu kožu

Možda niste znali, ali masna koža i te kako može biti dehidrirana, iako se tako na prvi pogled ne čini.

Ispod slojeva masnoće veoma često se krije činjenica da ke koža potpuno dehidrirana i zato joj se treba posvetiti. Prirodne kreme i prirodna hidratacija su nezamenljivi. Ipak, i puder tu dosta može pomoći.

Za ovakvo lice, potreban je puder koji hidrira kožu. Među mat puderima ima onih koji, iako ne sijaju, koži daju neophodnu vlažnost. Oni zapravo tu vlažnost zaključaju i koža je nahranjena onako kako treba.

Nekomedogeni puderi za masnu kožu

Nekomedogena kozmetika je doživela popriličnu ekspanziju i to ne bez razloga. Nekomedogenost kao takva podrazumeva razlaganje sadržaja u porama i nemogućnost da se pore zapuše, iako ima ponekad spoljnih stimulansa da se tako nešto desi.

Za lice, bez obzira da li je masno, da li je problematično, najbolje je koristiti nekomedogene pudere. Oni su takvi da vašu kožu prekrivaju, ali je ne sprečavaju da diše. Oni maskiraju nepravilnosti, ali ujedno i sprečavaju dalje širenje lošeg po licu.

Sve u svemu, nekomedogena kozmetika je budućnost kojoj treba težiti.

Kameni puder za masnu kožu

Kameni puder može biti spas kada je masna koža u pitanju, a može biti i kamen spoticanja. Sve zavisi od načina na koji ga koristite.

Obični puder u kamenu, kao i medicinski kameni puder za masnu kožu, koristi se baš da bi upio višak masnoće i da bi omogućio koži da ne deluje zamašćeno. Ako je medicinski, on može pomoći koži i u rešavanju problema.

Ipak, iako pomoćnik, neke žene ga prilikom korišćenja pogrešno nanose, pa on onda ne bude u njihovu korist, već na štetu. Naime, ovaj se puder treba nanositi u tankim slojevima i na onim delovima lica gde za time ima potrebe, dakle, gde je masno.

Ako ga nanesete u većoj količini nego što je potrebno, masnoća će probiti u koža če delovati prljavo i neuredno. O tome veoma vodite računa. Odaberite lagan i prozračan puder u kamenu i koristite ga u tankim slojevima.

Sve u svemu, ovo je naš izbor pudera za vas. Nadamo se da smo pomogli da se odlučite, ako ste bili neodlučni i da odaberete, ako ste se dvoumili. Da li je neki od ovih pudera u vašem izboru “dodaj u korpu”?

Puder je jedna od važnijih stvari za šminkanje. Koji je vaš omiljeni za masnu kožu?

Koji je vaš omiljeni za masnu kožu?