Kako prepoznati zrelu bubuljicu i šta sa njom?

Kako prepoznati zrelu bubuljicu i šta sa njom?

Stop! Ne dirajte akne! Jako je važno da prepoznate da li je to zrela bubuljica ili ne!  Naučite kako da uočite razliku i šta sa njom.

Koliko često imate problem sa bubuljicama? Da li ih imate stalno, ili se povremeno pojave, u momentima kada ih najmanje želite i očekujete, kao na primer kada krenete na neku svečanost? Sigurno ste imali tu, a možda i još puno situacija kada vas je neplanirana bubuljica (jedna ili više njih) neprijatno iznenadila na licu.

Znamo, ne treba ih cediti, ali teško je trpeti ih. No, nije svaka bubuljica za ceđenje i bolje je da to shvatite na vreme.

Umete li da prepoznate zrelu bubuljicu? Ako ne umete, pomoći ćemo vam. 

Šta podrazumevamo pod pojmom „zrela bubuljica“?

Termin “zrela bubuljica” podrazumeva, uglavnom da bubuljica ima beo vrh koji je spreman da pukne u svakom trenutku. 

Ne mora uvek i u svakom slučaju da bude tako, ali u većini jeste. Na primer, kod mitisera se ne stvara beo vrh, već bubuljica počinje da dobija jako žutu boju na mestu na kom se pojavila. Ne možete unapred znati da li je mitiser zreo za ceđenje ili nije. Tek kada istisnete, vidite, po njegovoj boji i tvrdoći, da je već neko duže vreme unutra. 

Raspitali smo se kako da se rešimo mitisera na najbrži mogući način. 

Nije baš preporučljivo cediti mitisere tek tako. Najbolje bi bilo da to uradi stručna osoba u kozmetičkom salonu. Ceo taj postupak se zove komedoekspresija . Vi, svakodnevnim ceđenjem kod kuće, nosite rizik da, em nestručnim ceđenjem, em prljavim rukama nanesete još veću infekciju i i napravite stanje gorim nego jeste. 

Kod bubuljica koje su upaljene i crvene, čak i kada imaju beli vrh, ne podrazumeva se da je bubuljica zrela i spremna za ceđenje.

U većini slučajeva se dešava, da kada se stisne upaljena bubuljica koja je pritom puna gnoja, prolije sav taj gnoj unutar kože oko nje i napravi još veći zapaljenski proces. Međutim, svi mi, u želji da se što pre rešimo neprijatnog izgleda i sadržaja pune gnojne bubuljice, grešimo tim nasilnim istiskivanjem. 

Verovatno niste znali da crvene, upaljene bubuljice ostavljaju najviše ožiljaka na licu? Trenutno ih icedite i čini vam se da ste rešili problem, ali kada crvenilo prođe i bubuljica konačno nestane, ostaju naizgled neprijatne rupice i ožiljci, koji se kasnije pune prljavštinom i bakterijama i na tim mestima imate pogodno tlo da stvaranje novih mitisera. I tako sve u krug. 

Sada se verovatno pitate, pa dobro, šta uraditi sa zrelom bubuljicom?

Evo nekoliko predloga za rešenje. 

Šta uraditi sa zrelom bubuljicom?

Kada ste potpuno sigurni da je bubuljica zrela, postupite pametno i pažljivo. Ključ uspeha je čišćenje, kako bubuljice, tako i celog lica. Od velikog je značaja da vam ruke budu besprekorno čiste kada dodirujete nadražene i osetljive delove lica. Ne mora to da bude neko skupo sredstvo za čišćenje. Neka bude obični sapun i topla voda.

Topla voda je dobra za negu lica, jer uspešno skida ostatke sebuma sa lica, pogotovo ako imate masnu kožu. Ponekad vam sapunica neće ni biti potrebna.

Topla voda je takođe dobra, je otvara pore i omogućava lakše istiskivanje i sami izlazak zrele bubuljice. Možete upotrebiti i antibakterijski sapun za bubuljice

Vaše ruke i lice moraju biti skroz čisti, da bi se smanjio rizik od prenošenja bakterija.

Pre nego je iscedite, natopite tupfer vate toplom vodom i držite 2-3 minuta preko bubuljice.

Nakon toga, kada se pora dovoljno otvorila, stisnite lagano sa obe njene strane, tako da je obuhvatite celu. Ceo sadržaj isceđene bubuljice pokupite čistim tupferom i ponovite opet postupak. 

Nipošto nemojte biti agresivni i po svaku cenu naleći na bubuljicu.

Ukoliko izađe samo mali deo tečnog gnoja, tu se zaustavite, jer je to dobar pokazatelj da bubuljica nije potpuno zrela za ceđenje. Kada izađe veća količina ceđenog gnoja i na kraju tvrdi deo bubuljice, tzv. koren bubuljice, budite sigurni da ste dobar posao obavili i da je bubuljica odstranjena cela.

Kako još da znamo da je kraj sa ceđenjem zrele bubuljice?

Kada počne da izlazi krv iz nje ili prozirna beličasta tečnost, nalik likvoru, tzv. prozirni fluid. Na kraju samog ceđenja, jako je važno očistiti samu bubuljicu losionom za bubuljice, koji u sebi sadrži neki antibiotik. To može biti klindamicin rastvor ili gel, a možete koristit i salicilate, koji uspešno uklanjaju crvenilo na mestu gde je bila bubuljica. U obližnjoj apoteci možete pronaći i različite praškove za rane, sa dodatkom antibiotika za lakše zarastanje bubuljice, ili određene preparate u vidu gelova koji su idealni za tretman upaljenih bubuljica.

Našoj poznanici Nini, pošlo je za rukom da se reši zrelih bubuljica sa svog lica i dekoltea potpuno prirodno i brzo. Možete upotrebiti i vi isto to!  O čemu se radi, saznajte na sledećem linku:https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Razlika između zrele i nezrele bubuljice

Jasno je da niko od nas ne voli na svom licu da vidi bubuljicu, bilo da je ona zrela ili nije zrela. Ali, kada ih već imamo, bolje da od dva zla izaberemo manje.  Moramo naučiti, ako već nismo do sada, da razlikujemo zrelu bubuljicu od nezrele, jer je to zaista važno kada pristupamo njenom lečenju i saniranju. 

sazrela bubuljica

Jeste li znali zašto bubuljice uglavnom nastaju? Ovo su uzroci:

  • Nasledni faktor
  • Pojava alergijske reakcije
  • Hormonski poremećaj
  • Nepravilna i neuravnotežena ishrana
  • Svakodnevni stres
  • Bolesti unutrašnjih organa
  • Loša higijena kože
  • Pogrešan odabir kozmetike za negu

Svakako je da se prvo treba pozabaviti uzrocima i pokušati da rešimo njih, kako bismo umanjili mogućnost pojave bubuljica. Ali ukoliko ne uklonimo uzroke, rešavamo posledice.

Naime, zrelu bubuljicu ćemo lako prepoznati. Na vrhu je izrazito bela, ima tzv. gnojnu glavu i spremna je za uklanjanje. Može biti i žuta na vrhu, kao što smo već pomenuli i to je dobar znak da treba da se odstrani.

Zrela bubuljica još i nema okolo sebe crvenilo, što je dokaz da nije upaljena.

Nezrela bubuljica, se nekako i na prvi pogled vidi da nije zrela (stara). Obično se tu radi o tek nastalim bubuljicama, koje su izrazito crvene i iritirane dužinom cele strane na kojoj su se pojavile. Iako ne mora uvek da znači, nezrela akna vuče za sobom ceo zapaljenski proces na licu, koji mora da se leči određenom terapijom koju je propisao  dermatolog. Najpametnije je ništa ne dirati kod kuće, nego pravac lekaru. Nezrela bubuljica oko sebe ma gnojni čep, koji se ne može ni pod kojim uslovima odstraniti. Najbolje je sačekati dok potpuno se sazri, pa da je tek onda cedite i tretirate ukoliko možete da budete strpljivi, jer je to proces koji ponekad zna da traje jako dugo. 

Jeste li znali da proces sazrevanja možete sami da ubrzate?

Evo kako.

Kako da bubuljica brže sazri?

Postoje ti mali trikovi koji pomažu da se čim pre nakupi sadržina iz bubuljice i olakša njeno odstranjivanje. Kao što smo i rekli, zrelu bubuljicu ćete prepoznati po tome kada formira gnojnu glavu na vrhu i kada okolo nje nestane upala, tačnije crvenilo.

zrela akna

Da bismo joj pomogli u tome, možemo koristiti sledeće pomoćne metode:

Upotreba antibiotika za akne će svakako ubrzati nakupljanje gnoja u samoj bubuljici. Ukoliko ne želite tek tako da ih unosite oralnim putem, možete ih čak upotrebiti tako što ćete običnu kapsulu sinacilina, ceo sadržaj posuti preko bubuljice. Uočićete kako crvenilo polako jenjava, a proces sazrevanja se ubrzava. 

Flogocid mast je fantastično sredstvo koje se vekovima unazad koristilo kao lek za životinje, a u novije vreme i za ljude. U sebi sadrži savršen spoj aktivnih sastojaka koji direktno deluju na zapaljenski proces, nanosi se direktno na bubuljicu, jer smanjuje vidljive nadražaje kože i sluzokože. 

Ulje čajevca, kao i mnoga druga lekovita ulja koja imaju protivupalni efekat. Može se nanositi direktno na bubuljicu, smiruje nadražene delove kože. Dobija se direktno iz biljke čajevca ili čajnog drveta a posebno je fantastičan prirodni lek jer je multofunkcionalni preparat, koji se koristi i za lečenje gljivica, bakterija i virusa. Za tretman bubuljica je posebno zanimljiv, jer se pokazao kao vrlo efektivan. 

Sumporna mast se takođe koristi za nakupljanje gnoja iz upaljenih bubuljica. Svi znamo za njenu lekovitu stranu što se šuge tiče, a verovatno druge indikacije nismo ni znali da ima. Postoji i sumporni sapun koji se koristi za uklanjanje crvenila i lečenje rozacee i ekcema. 

Ukoliko imate baš jaku potrebu da uklonite bubuljicu sa lica brzo, u tome vam može pomoći vodonik peroksid, u narodu poznat kao hidrogen za rane. Postoji neka metoda spaljivanja akni pamučnom krpom, natopljenom u vodonik peroksid, ali se to ne preporučuje iz razloga jer se trajno oštećuje prvi sloj epiderma i na tim mestima ostaju ožiljci. 

Opredelite se bolje za nežnije varijante, koje prijaju svakom tipu kože. Birajte preparate na bazi aloe vere, koje imaju umirujući efekat. Gelovi kao oblik preparata su fantastična varijanta, jer prodiru duboko u dublje slojeve kože i na taj način ostvaruju svoj potpuni efekat delovanja. 

Nevenova mast vam takođe može biti dobra alternativa, možda ne baš tako dobra da brzo sazrevanje bubuljice, ali će svakako nezrelu bubuljicu negovati i umiriti joj upalni proces. 

Pantenol krema ili mast, u zavisnosti da li imate suvu ili masnu kožu, neka bude vaš izbor za ove probleme, takođe. Ukoliko imate suvu kožu, birajte mast koja će je dovoljno nahraniti i hidrirati, a ukoliko imate masnu i problematičnu kožu, birajte kremu, koja ima nešto posniju strukturu, a isti efekat. U oba slučaja nećete pogrešiti. 

Iskustva sa zrelim bubuljicama

Mnogo ljudi danas imaju kojekajvih problema sa kožom. Da ne nabrajamo kakvi sve nedostaci postoje, tu ima dosta i medicinsko-stručnih naziva i termina koji mogu biti i zastrašujući za razumeti. Zrele bubuljice naizgled nisu tako opasne, dok se ne uđe u njihovu srž i ne spoznaju slabe tačke. Sa svakom se bubuljicom treba boriti kao da je tek nastala. Da čujemo kakvo nam iskustvo mogu preneti osobe koje su uveliko u borbi sa njima.

Davor, 29 godina

“ Od puberteta imam problem sa licem, tj sa aknama, koje su polako ali sigurno vremenom počele da prelaze u dalji stadijum. Vrlo sam pao sa samopouzdanjem kada sam shvatio da je moje stanje preraslo u zdravstveni problem. U početku nisam znao da ne smem da ih diram i da cedim svoje bubuljice, koje su naočigled bile pune gnoja, a opet jako crvene i upaljene. Tada nisam razlikovao zrelu od nezrele bubuljice, te sam svakodnevno istiskivao i naravno stanje je bivalo sve gore. Sve u svemu, sam naučio da je najvažnija svakodnevna dobra higijena lica, dva puta dnevno, kao i redovna hidratacija.”

Marina, 24 godine

“Ja sam nekako tip kože povukla na svoju mamu. T zona izrazito masna, a ostatak lica normalna koža. Na tim mestima gde mi se koža pojačano masti, pojavljuju se mitiseri, koji veoma ružno izgledaju, pogotovo na dnevnoj svetlosti. Koristim različite maske protiv mitisera, jednom nedeljno radim piling lica, sve ono što je potrebno da ih više nema. Ali su opet tu. Sada sam počela jednom mesečno da posećujem kozmetički salon u kom mi stručno lice napravi klasifikaciju koja je bubuljica zrela, koja nije i sve što je zrelo, iscedi mi. Tako sam uvidela, da redovnim čišćenjem zrelih mitisera, smanjujem broj novih za bar 30%. Preporučujem svima koji su u mogućnosti da urade istu stvar, jer s tim sigurno nećete pogrešiti i izazvati dodatne probleme sa kožom lica.”

Bilo koju vrstu bubuljice da imate, zrelu ili manje zrelu, izbegavajte sami da je cedite i naležete na nju, ma koliko vas nervirala. Primenite bar neki savet za dubinsko čišćenje i negu i vrlo brzo možete uvideti kako zrele bubuljice same nestaju i isušuju se. Sa njima više nećete imati problema.