Jod za lice, čudesno sredstvo protiv bubuljica!

Jod za lice, čudesno sredstvo protiv bubuljica!

Ukoliko još uvek niste isprobale povidon jod za lice, pravo je vreme da to učinite sada. Osim što ubrzava zarastanje rana, odličan je antioksidans za kožu i preparat za uklanjanje ožiljaka od bubuljica. Kako se koristi? Saznajte!

Prvo na čoveku ili ženi primetimo lepu i negovanu kožu. Nekada se i zapitamo šta to čudesno oni koriste da bi tako izgledali. Odgovor je možeda pred nama. Povidon jod za kožu. 

Neizostavani je deo svake kućne apoteke, bolničkog odeljenja, kao i prve pomoći kada dođe do neke manje ili više ozbiljne povrede. Mnogi možda i nisu upoznati, ali povidon jod ima višestruku namenu. Sem medicinskih indikacija, gde se pokazao kao najbolji iscelitelj, jod se još koristi i u kozmetičkoj industriji, za ulepšavanje, negovanje i odrzavanje higijene određenih delova tela. 

Za lice ga poznate dame koriste u borbi protiv bubuljica, ožiljaka i fleka, hiperpigmentacija, a neki ga upotrebljavaju i kao antimikotik, protiv gljivica na nogama i noktima. 

Raspitali smo se kako to jod deluje na noge i nokte.

Svi koji su ga bar jedanput upotrebili, znaju da uspešno deluje protiv mikroba, kao dezificijens za kožu i da se bori protiv širokog spektra uzročnika, virusnog, bakterijskog i gljivičnog tipa.

Baš zato ga možete i na bubuljice stavljati bez bojazni da ćete imati kontraefekat.

Da vidimo kako to povidon jod leči bubuljice i kom je tipu više privržen. 

Jod za bubuljice

Neminovno je da smo se svi u nekom određenom trenutku života susretali sa bubuljicama određene i specifične vrste. Bilo da govorimo o mitiserima, dosadnim gnojnim bubuljicama ili potkožnim, svesni smo da su one, takve kakve jesu veliki globalni problem, koji muči mlađu populaciju uglavnom, ali ni starije osobe nisu imune na ovu pojavu. 

Upravo zato što veliki broj osoba pati od ovog upornog problema, trebalo bi pronaći neko sasvim prirodno i neškodljivo sredstvo, koje će se u potpunosti nositi sa težinom problema. Kada kažem prirodno, prvenstveno se misli da u sebi sadrži prirodne sastojke sa najvećim mogućim učinkom i da oni u isto vreme budu sasvim neškodljivi kada je njihova duža primena i upotreba u pitanju. 

Jedan takav preparat je upravo povidon jod za lice.

To je medicinsko sredstvo koje postoji u dva oblika i dve jačine:

 • Jedan oblik predstavlja povidon jod 8,5% za usta i on se koristi kao lek za dezinfekciju sluzokože i kože, za upalu grla i za ostala oštećenja usne duplje. Koristi se kao razblažen u razmeri 1:1, što zapravo znači jedna kašika joda, jedna kašika vode. U ove svrhe je najbolje koristiti vodu sa česme, za grgorenje grla.
 • Drugi oblik je povidon jod za kožu 10% i on se, kao što smo rekli, koristi u više namena. Njega možete upotrebljavati nerazblaženog, jer takav postiže najbolje delovanje u lečenju i najuspešnije rezultate. 

Kada govorimo o tipovima kože i bubuljicama, generalno se povidon jod može stavljati direktno na kritične delove lica koji su prekriveni buljicama. Ako imate crvene i upaljene akne, imate i dobru indikaciju da koristite baš povidon jod. 

Primena joda za bubuljice je prilično jednostavna. Sve što treba da uradite, jeste da pre svega pripremite, tj. očistite lice za nanošenje preparata joda. To ćete veoma jednostavno uraditi. Umijete se mlakom čistom vodom, lice utapkate lagano nekim mekanim peškirom, ostatke šminke uklonite nekim prirodnim sredstvom za tu namenu i spremni ste.

Pripremite tupfere za čišćenje lica i direktno na njih sipate jod onako da dobro natopite. Svaku bubuljicu posebno nakvasite tim tupferom, da dobro ostane žuta mrlja na licu. Preporučuje se da to radite pre spavanja, uveče, da ne biste morale po danu da šetate šarene od joda. Kada se ujutru probudite i ustanete, na vašem licu neće biti puno fleka, jer će koža veći deo joda tokom noći da upije. Ostatke možete ukloniti nekim blagim sredstvom za umivanje i spremne ste. 

Ono što jod za bubuljice zapravo radi, veoma brzo se primeti i rezultati su najviše za nedelju dana vidljivi.

Isušuje bubuljicu, umanjuje upaljenost i crvenilo, a dobra strana svega je što može da se stavlja i na otvorenu bubuljicu! Na nju će još bolje uticati, jer prodire u duboke slojeve i otpušta svoj blagotvorni efekat.

Nekoliko dana uzastopnog mazanja donosi prave rezultate. 

Kako se još koristi jod za lice?

Osim kod akni, jod možete koristiti i kod gnojavih, nabubrelih bubuljica, mitisera, potkožnih bubuljica i za uklanjanje oziljaka nastalih kao posledica nelečenih bubuljica koje ste istiskivale. 

jod za bubuljice

Najbolje je ne istiskivati bubuljice, već pronaći sredstvo čijim ćete redovnim upotrebljivanjem umanjiti postojeće probleme na licu. 

Prilikom upotrebe joda za bubuljice, ipak morate biti malo i oprezne. Tačno je da jod nema puno kontraidikacija za svoju upotrebu, ali mala ograničenja ipak postoje. 

Pre svega, važno je da naglasimo, da povidon jod nema tačan dan koliko treba ili ne treba da se koristi. Dok koža lepo reaguje, tj. dok ga koža upija i lepo apsorbuje, slobodno možete primenjivati tretmane lica jodom. Međutim, ima i onih trenutaka kada se koža prosto zasiti i postaje intolerantna na jod kao preparat. To ćete znati kada koža više ne upija jod za bubuljice u onoj meri u kojoj je to činila do sada i kada vam koža ujutru bude isuviše žuta. Tada je vreme da napravite malu pauzu, koja bi trebalo da bude bar mesec dana. 

Upotreba povidon joda 10% je nikako se ne preporučuje kod sledećih stanja:

 • Ukoliko postoji osetljivost na povidon-jod ili neku pomoćnu supstancu u njegovom sastavu
 • Kod povećane funkcije štitne žlezde ili nekog drugog oboljenja štitnjače
 • Kod hroničnih oblika dermatitisa
 • I prilikom upotrebe radioaktivnog joda. 

Ukoliko postoji neko od navedenih stanja, tebalo bi se posavetovati sa lekarom ili farmaceutom, zbog bezbednosti upotrebe joda za bubuljice

Povidon jod se može primenjivati:

 • Duži vremenski period, misli se na period duži od 5 dana
 • Kod otvorenih i zatvorenih rana
 • Kod upale kože i iritacije
 • Kod oteklina i promrzlina
 • I za jačanje prvog sloja epiderma.

Upotreba joda za potkožne bubuljice 

Kao što smo i rekli, jod je preparat koji se još iz davnina koristio za dezinfekciju otvorenih rana na koži i  pokazao se najboljim u svojoj nameni. Primena mu nije ograničena i upravo zbog toga se može, osim kod upaljenih akni, koristiti i kod mitisera i potkožnih bubuljica. Svima je poznato da su mitiseri na licu nastali kao posledica nedovoljne higijene, tačnije sakupljanjem prljavštine u predele otvorenih pora, koji vremenom popunjavaju sve šupljine na licu. Njihovim nagomilavanjem se stvaraju potkožne izbočine, zvane potkožnim bubuljicama, koje mogu ličiti i na mitisere, ali mogu i da podsećaju na one hormonske, koje nastaju kao posledica nekog disbalansa u organizmu.  

Naša čitateljka Nina je takođe imala problem sa bubuljicama. Lice joj je bilo upaljeno, bolno, a da ne pričamo koliko je patila jer ne izgleda lepo. I ona je pronašla prirodno rešenje za svoje bubuljice. Nije u pitanju jod, ali je nešto još bolje i efikasnije. I vama isto može pomoći. O čemu se radi? Možete  pogledati njeno lično iskustvo na sledećem linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

S obzirom da se bubuljice javljaju gotovo na svim mestima na licu, a ti predeli su uglavnom vidljivi javnosti, nije poželjno imati obeležje da su baš tu bile naseljene. Potkožne bubuljice mogu negativno da utiču na samopouzdanje jedne žene, posebno po danu i dnevnoj svetlosti gde su vidljive golim okom. Njih takođe možete uspešno tretirati povidon jodom, a ono što takođe možete koristiti jesu i neka prirodna sredstva i prirodne navike za održavanje lepe kože lica. 

Postoje određeni vitamini koji su posebno zaduženi za lep i zdrav izgled kože, kao što je vitamin D, E i A. Najviše ih ima u bundevi, bananama i na prirodnoj svetlosti, tačnije u letnjem periodu kada ima dosta sunca. U zimskim mesecima se preporučuje veštačka nadoknada ovih vitamina, u obliku preparata i pojačane ishrane. 

Jod za ožiljke od bubuljica

Možda niste znali da jod utiče i na pojavu bora tačnije starenja, i umanjuje vidljivost ožiljaka mlađeg tipa.

Uglavnom uspešno uklanja sveže ožiljke koji su nastali kao posledica crvenih bubuljica, mada ga mnoge žene koriste i za ožiljke od carskih rezova i nekih drugih operativnih ožiljaka.

Nije potpuno uspešan u otklanjanju ovakvih tegoba, ali u dobroj meri može pomoći da se bar umanji njihova vidljivost. 

Generalno je deficit joda problem za ceo organizam. Svaki nedostatak minerala se na telu oseća, a jod prati većinu od njih. Ako uzmemo u obzir da ga ima u svakoj živoj ćeliji u organizmu, i da uništava i izbacuje toksine iz organizma, znamo zašto je toliko važan za normalno funkcionisanje. Njegov nedostatak se primeti po koži, kosi i noktima i zato je boravak na moru, gde ga ima u velikoj količini, veoma preporučljiv. 

Posle svega što sam napisala u tekstu iznad, verovatno se pitate da li je zaista jod za bubuljice toliko efikasan za upotrebu i koliko je zapravo on bezbedan?! 

Evo dajemo odgovore i na ta pitanja. 

Koliko je jod za lice bezbedan za upotrebu?

Govorili smo do sada koje su mu mane i dobre osobine. Ali nismo spomenuli koliko je jod za bubuljice bezbedan za stalnu upotrebu. 

jod za kožu

Povidon jod je aktivan pri PH vrednostima između 2 i 7. 

Kod dugotrajne primene joda, ne očekuju se primarni oblici rezistencije na povidon jod, kao ni sekundarna reakcija ili neki drugi tip rezistencije. 

Dakle, budite slobodni da ga koristite. 

Koliko se jod zadržava na licu?

Prilikom stalne upotrebe, misli se na svakodnevno, ili bar svakog drugog dana, jod ostaje tokom 24h na koži. Ponekad, kada nanesete veću količinu, može se desiti da fleka na licu od joda ostane u većoj meri pa će vam za njeno skidanje biti potrebno duže dana ili neko efikasno sredstvo za uklanjanje fleka na licu. 

Bilo kako bilo, dok ne dođe do prezasićenja kože povidon jodom, vaša koža će lepo upijati i reagovati na jod kao preparat.

Ukoliko se jave jake, žute fleke, kao alternativu možete koristiti fiziološki rastvor i hidrogen 3% za kožu i bez problema ćete skinuti sa lica.

Postupak je sledeći: Prvo očistite fiziološkim rastvorom, zatim lepo istrljajte hidrogenom i problem je rešen. 

Iskustva sa jodom za lice i cena

Povidon jod se može naći u gotovo svim apotekama i drogerijama. Cene ne bi trebalo da se bitno razlikuju, ali zavisi od proizvođača, kao i pakovanja samog preparata. Obično se kreću od 250 do 500 dinara, i to bočice od po 100ml, po nižoj ceni i 0,5l po višoj. 

Za jedan ovako univerzalni preparat nije mnogo potrebno novca izdvojiti i mislim da ga svako od nas treba imati u svojoj kućnoj apoteci. Mnogo je koristi i prednosti koje pruža, pa smatram da ga je uvek i u svakoj prilici dobro imati. 

A kakva su iskustva sa jodom sa bubuljice?

Raspitali smo se! Evo nekih!

Milan, 43 godine

“Još iz pubertetskih dana sam imao problema sa bubuljicama. To su bile one crvene akne koje su mnogo svrbele i nije postojao preparat koji nisam probao da ih se rešim. Sve što sam koristio nije skupa imalo efekta kao povidon jod za kožu, koji mi je preporučio jedan dermatolog. Mazao sam ga kao momak, ponekad ga koristim i sada, ali više preventivno da bih negovao ožiljke koji su mi ostali kada su se bubuljice povukle. Obično kada dođe zima, koža na licu počne intenzivno da mi puca i da mi se stvaraju rane. Koristim i hidratantnu kremu za lice, ali pre nje obavezno stavim povidon jod. To je za mene savršena kombinacija u hladnim danima i svake godine se držim toga.

Preporučujem svima, koji imaju probleme sa licem kao i ja, a možda i veće, da probaju. “

Na vama je odluka da li ćete probati ili ne. Neki su povidon jod za lice možda već i koristili, a neki ga možda i još uvek koriste. Neki možda ne. Bilo kako bilo, mi vam garantujemo da neće da škodi, ali ne smemo da garantujemo da će Vama da pomogne. Svejedno, probajte!