Kako se rešiti hormonskih bubuljica?

Kako se rešiti hormonskih bubuljica?

Autor:

Kako se rešiti hormonskih bubuljica, ali zauvek? Slede za vas odgovori zašto nastaju i koji je najbolji način lečenja. Probajte nešto od sledećih saveta.

Postoji mnogo razloga zbog kojih će se pojaviti bubuljice na licu, a upravo su hormoni jedan od njih. Hormoni i bubuljice ne samo na licu, već svuda po telu, zahtevaju ozbiljnu negu i adekvatno lečenje.

Dva hormona, estrogen i progesteron, ciklično se proizvode u telu žene tokom svakog meseca. Oni mogu da dođu u stanje neravnoteže i da na taj način poremete normalan rad hormona. Tada dolazi do disbalansa hormona koji utiču na promene u ženskom telu.

Takođe, kada žene imaju višak androgena, zapravo muških hormona, dolazi do policističnih jajnika, a one prate i bubuljice na licu, uglavnom na vratu i bradi.

Isto tako, kod muškaraca, posebno tokom puberteta, dolazi do hormonalnih promena i može doći do pojave bubuljica na licu.

Hormonski disbalans može uticati i ozbiljno narušiti zdravlje žene. Pa da vidimo kakve veze imaju akne i hormoni i na koji način možete izlečiti hormonske bubuljice ?

Zašto se javljaju hormonske bubuljice?

Hormonske bubuljice, mogu da se jave ne samo na licu, već i na leđima, jer se upravo tu nalaze uvećane i jako aktivne lojne žlezde. Nema pravila i hormonske bubuljice nisu tipične za određen pol, jednako ih imaju muškarci, kao i žene. Muškarci su im možda skloniji u pubertetu, dok žene imaju ovaj problem u odraslom dobu. Tako na primer nastaju bubuljice pred menstruaciju.

Kada govorimo o hormonima i bubuljicama, kao direktan razlog njihove pojave, misli se na polne hormone, koji preko receptora u folikulima regulišu rad i aktivnost lojnih žlezda.  

Količina izlučenog sebuma, ukoliko je dosta pojačana, više masti kožu i savršen je put i način stvaranja komedona. Dalje, na takvom mestu bakterije vrlo lako se umnožavaju i izazivaju bakterijske akne.

Policistični jajnici i hormonske bubuljice

Sindrom policističnih jajnika je jedan od najčešćih hormonskih poremećaja koji može prouzrokovati pojavu bubuljica i akni.

Policistični jajnici prave niz problema, kao što su uvećani i policistično izmenjeni jajnici, maljavost, poremećaj menstruacionog ciklusa (neredovan ili čak potpun izostanak menstruacije), bubuljice i akne.

Bubuljice i akne, koje može da prati i pojačana maljavost,  posledica su viška muških polnih hormona u organizmu

Da biste uklonili hormonske bubuljice sa lica, prva i osnovna stvar jeste da počnete sa lečenjem uzroka – u ovom slučaju – dovesti u red rad hormona.

Lečenje hormosnkih bubuljica, zahteva angažovanje više lekara, kao što su na prvom mestu endokrinolog, nakon toga dermatolog i ginekolog na kraju. Kada uključite sve specijaliste u lečenje i dobijete stručno mišljenje, možete da utvrdite uzrok nastanka oboljenja.

Ksenija je imala problem sa bubuljicama i svoje iskustvo lečenja podelila je sa nama. Njeno lice je sada savršeno, čisto, ne masti se i nema bubuljice. Pročitajte kako je uspela da zauvek reši svoj problem detaljno na sledećem  linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Bubuljice na bradi i hormoni

Ukoliko se pojave bubuljice na bradi, obično će biti manje, crvene i vidno upaljene. Uglavnom su grupisane i mogu vam praviti ozbiljan problem, jer osim toga mogu konstantno da vas svrbe.

Veoma je važno da bubuljice nikako ne dodirujete rukama, da ih ne čačkate ili cedite. Ovaj način lečenja može da stvori samo kontraefekat.

hormonske akne

Bubuljice na bradi mogu da budu i uglavnom jesu prvi znak policistiničnih jajnika. Kada primetite prve bubuljice na bradi, koje su uporne i ne povlače se, najbolje je da se obratite svom lekaru specijalisti.

Hormonske bubuljice na obrazima

Obrazi su najosetljiviji deo lica. A zašto? Pa upravo, jer u toku dana obrazi su najviše izloženi štetnim stvarima iz okruženja. Da biste bili sigurni da li je reč o hormonskim bubuljicama na obrazima, prvo morate da isključite sve moguće uzroke, i to:

U toku dana, provodite jako puno vremena u gradu, saobraćaju, ili ste na bilo koji način u kontaktu sa zagađenim vazduhom – upravo najčešći razlog zašto će se pojaviti bubuljice na licu i obrazima.

Dalje, često koristite mobilni telefon, dodirujete obraze prljavim rukama, pada vam pramen masne kose na lice i tako dalje.

Savet je da dobro operete lice svako veče pre spavanja, kako biste otkloniti svu prljavštinu sa lica koja se skupljala tokom dana. Na prethodno očišćeno lice, nanesite prirodne kreme za bubuljice, koje će uspešno zalečiti akne i bubuljice.

Ukoliko su akne na obrazima i dalje uporne i ovaj tretman ne pomaže ni nakon mesec dana, moguće je da se radi o hormonskim bubuljicama i da je svakako neophodan pregled lekara specijaliste.  

Bitno je da ste pre toga isključili sve druge uzorke njihove pojave na obrazima.

Hormonske bubuljice na vratu

Bubuljice na vratu mogu da budu posebno iritantne, obzirom da se nalaze na takvom mestu, da ih uvek možete slučajno zakačiti prilikom pranja kose ili češljanja. Na vratu će se pojaviti manji broj i to većih akni – uglavnom izgledaju kao jako veliki čirevi.

Bubuljice na vratu, koje su hormonske prirode, češće će se pojaviti kod muškaraca, koji se nalazi u pubertetu. Ukoliko se jave kod žena, što nije baš čest slučaj, jesu upravo posledica hormosnke neravnoteže usled reproduktivnog ciklusa.

Savet za vas je da uradite proveru hormona, kako biste bili sigurni da li se radi o hormonskim bubuljicama.

Hormonske bubuljice na leđima

Hormonske bubuljice se upravo javljaju na leđima, jer se tu nalaze uvećane i jako aktivne lojne žlezde. Ove bubuljice su uglavnom jako velike, veoma upaljene i često mogu da budu sa belim gnojem.

Osim toga, hormonske bubuljice na leđima, mogu da stvaraju i bol, čak i na mali dodir prstima. Nekada je spavanje nemoguće, ukoliko su bubuljice svuda po leđima. probajte prvo sa prirodnim lečenjem. Možete izabrati kremu koja će vam lako umiriti sve upalne procese na leđima, smanjiti crvenilo i na kraju isušiti sve bubuljice.

U suprotnom, ako se bubuljice osim na leđima nalaze i na licu, vratu i bradi i dugo vremena se ne povlače, najbolje je da se obratite lekaru koji će vas posavevotovati u vezi sa daljim lečenjem.

Kako se rešiti hormonskih bubuljica uz adekvatnu ishranu?

Postoji mnogo razloga zbog kojih dolazi do disbalansa hormona. Kod žena, obično će se javiti tokom puberteta, menopauze ili reproduktivnog perioda. S druge strane, stres takođe može da utiče na poremećaj rada hormona, a takođe i ishrana.

Dakle, ukoliko želite da dovedete rad hormona u ravnotežu, ipak postoje stvari koje i sami možete učiniti za sebe. Obzirom da je ishrana jedan od faktora, to bi značilo da hormonske bubuljice mogu da se zaleče korigovanjem vaše ishrane.

Ishrana protiv hormonskih bubuljica podrazumeva potpuno isključivanje određenih namirnica iz svakodnevne ishrane, dok se s druge strane podrazumeva povećanje unosa različitih vitamina i minerala.

Hrana koja se preporučuje kod hormonskih bubuljica:

 • Unosite što više vlaknastu hranu
 • Jedite što više voća i to najbolje da bude sirovo voće
 • Što više povrća, kao što je kelj, prokelj ili kupus
 • Žitarice, isključivo celo zrno
 • Meso koje unosite treba da bude nemasno, a najbolje je da to bude piletina, ćuretina ili zečetina.
 • Riba je bogata sa omega 3 masnim kiselinama, a najbolje je da to budu tuna, losos i skuša
 • Mlečni proizvodi obzirom da se lako vare i veoma su korisni.
 • Voćni sokovi – možete da ih koristite u miksu ili samo odaberite jednu voćku i dodajte malo meda.
 • Čaj, najbolje je da to bude zeleni čaj
 • Voda – ako imate u blizini svoje kuće izvor, onda je nabolje da pijete izvorsku vodu

Kako se rešiti hormonskih bubuljica uz vitamine?

I za kraj, ishrana treba da sadrži vitamine, a najviše fosfora, kalcijuma, hroma, kalijuma, sumpora, cinka, selena i vitamina PP, A, C i B.

Ukoliko niste u potpunosti sigurni koja hrana je bogata ovim vitamina, pratite pažljivo sledeći spisak namirnica, pa s tim u vezi ubacite u vaš jelovnik i ove namirnice. Ne zaboravite da ćete uz korigovan jelovnik smanjiti broj hormonskih bubuljica i ubrzati njihovo izlečenje.

 • Hrom se nalazi u grašku, pasulju i soji.
 • Da biste nadoknadili kalcijum, unosite što više mlečnih proizvoda, kao i voće i povrće.
 • Fosfora ima u siru, u jajima, kao i u ribi..
 • Kalijum se nalazi u kupusu, suvom grožđu i suvim sljivama
 • Vitamine A i PP ćete nadoknaditi ako unosite mleko, paradajz, ribizle, džigerica, morska riba, šargarepa, paprika, šipak, kiseli kupus, limun i meso.

Hrana koju treba da izbegavate

Da biste izbegli pojavu bubuljica uopšte, a u isto vreme kako biste poboljšali celokupno zdravlje, iz ishrane treba da uklonite sva začinjena i masna jela, kao što su: začini, razni sosovi, majonez, kečap, čips, masno meso, brza hrana. I to nije sve, trebalo bi da smanjite unos slatkiša, alkoholnih i gaziranih pića.

Da vidimo kako ova hrana utiče na pojavu bubuljica:

Šećer

Sve vste šećera treba da smanjite na minimum – ali šećera nema samo u slatkišima, šećera ima i u gaziranim pićima. Dakle, ukoliko se slatkiši podrazumevaju i neizostavni su na vašem jelovniku, jasno vam je da morate smanjiti unos.  

Previše šećera utiče loše na lučenje globulina, a on vezuje višak testosterona i estrogena za krv. Takođe, unosom šećera može doći do poremećaja insulina, kada pada i nivo ovih hormona.

Ove promene koje stvara previše šećera u organizmu, utiče direktno na pojavu bubuljica.

Beli hleb

Da li ste znali da se beli hleb i sve vrste testenina pretvaraju u šećere, a kao takve namirnice direktno utiču na sve akne na vašem licu. Zamenite ih celim žitaricama.

Loše masnoće i aditivi

Margarin može napraviti veliki broj bubuljica na vašem licu, kao i aditivi, kao što je obojena hrana i veštački šećeri.

Prerađeno meso

Veliki broj prerađene šunke i drugog mesa direktno utiču na sve promene na vašoj koži, kao što su i akne. Probajte da jedete više ribe.

Ukoliko se budete pridržavali i iz svoje ishrane izbacili ovu hranu, nakon mesec dana možete da očekujete prve promene na svom licu. Hormonske bubuljice će krenuti da se povlače, a vremenom uz adekvatno lečenje, akne će se u potpunosti povući sa vaseg lica.

Hrana koju smo spomenuli može loše da utiče na regulaciju hormona, tako da iz tog razloga dolazi do velikog broja poremećaja u organizmu.

Jedan dnevni jelovnik

Sada ste se u potpunosti informisali kako hrana utiče na hormonske bubuljice. Možda će vam na početku biti jako teško da iz svakodnevne ishrane izbacite koje parče torte ili omiljeni gazirani sok, ali ako posmatrate trajno – ishranom ćete rešiti ne samo problem bubuljica, već će vaše telo ojačati, dobićete snage i osetićete celokupno poboljšanje.

Hranu možete da kombinujete onako kako vama odgovara, a za početak evo jednog primera za dnevni jelovnik i odgovara na to kako se rešiti hormonskih bubuljica:

 • Doručak: salata od kupusa, cvekle i šargarepe – dodajte kašiku soka od limuna, kao zacin. Možete pojesti jedno parče hleba.
 • Užina: jedna jabuka
 • Ručak: grašak kuvan u vodi – salata od karfiola, tikvica i spanaća. Na kraju zasladite ručak nekom sezonskom voćkom.
 • Večera: 100 grama nemasne ribe spremljene na pari,npr. tunjevina ili skuša – salata od povrća sa zelenilom i kašika susamovog ulja – jedan grejpfrut na kraju vecere.
 • Užina pre spavanja: pola šolje borovnice ili kupine.

Vaš jelovnik možete svaki dan da menjate. Bitno je da ne poklenknete i ne ubacite npr. prženu svinjenitnu ili zasladite ručak sa parčetom torte. Videćete i sami kako će koža postati čista, sjajna i glatka, bez ijedne bubuljice na licu.

Hormonske bubuljice i lečenje na adekvatan način

Lečenje hormosnkih bubuljica kreće prvo sa posetom endokrinologu. Lekar će da obavi sve neophodne preglede kako bi utvrdio da li se radi o hormonskim bubuljicama.

hormonske bubuljice lečenje

Endokrinološko ispitivanje podrazumeva ispitivanje svih hormona. Na prvom mestu, radi se ispitivanje polnih hormona, koji treba da se određuju od trećeg do petog dana menstrualnog ciklusa. Osim polnih hormona, radi se ispitivanje hormona nadbubrežne žlezde koji isto imaju značajnu ulogu u nastanku bubuljica i  akni.

Nakon toga, na endokrinološkom pregledu radi se i OGTT (75 gr) – koji predstavlja test opterećenja šećerom radi utvrđivanja hiperinsulinemije i sindroma policističnih jajnika.

Ovo su pregledi koje ćete uraditi kod svog endokrinologa. Osim toga, biće neophodan i pregled kod ginekologa, kako bi lekar utvrdio da li je reč o policističnim jajnicima. Kada prikupite sve nalaze, bićete sigurni da li je reč o hormonskim bubuljicama.

Ukoliko se ustanovi da je tako, sa endokrinološke strane, lečenje podrazumeva primenu hormonske terapije, pre svega kontraceptiva sa veoma izraženim antiandrogenim efektima. S druge strane, ukoliko se dokaže hiperinsulinemija, primenjuju se sve metode lečenja koje dovode do redukcije insulina u organizmu – a osim toga i smanjenja stvaranja muških polnih hormona koji uzrokuju njihov nastanak.

Kako se rešiti hormonskih bubuljica koristeći kozmetičke preparate?

Osim hormonske terapije koju će biti potrebno da pijete izvesno vreme, lekar može da vas posavetuje da lečenje dopunite i sa određenim kremama protiv bubuljica.

Dakle, da biste što brže zalečili hormonske bubuljice, biće neophodno da koristite i kreme kao svakodnevni tretman lečenja. Ono što bi trebalo naglasiti ovde, jeste da izbegavate kreme sa jakim hemikalijama. 

Kreme protiv bubuljica koje sadrže jake sastojke, ne samo što mogu da pogoršaju vaše stanje, već određeni sastojci mogu da remete rad hormona. Jedan od tih sastojaka jesu i parabeni.

Zato je adekvatna nega protiv hormonskih bubuljica upravo sa pridonim sastojcima, koji ne utiču na rad hormona i ne mogu da poremete ravnotežu.

I kao što smo prethodno istakli značaj pravilne ishrane kod hormonskih bubuljica, jasno vam je da uz terapiju lekara morate da korigujete vašu ishranu.

Kada ste prikupili sve informacije i počeli sa lečenjem hormonskih bubuljica, vaše celokupno stanje i izgled trebalo bi da se promeni u brzom vremenskom periodu. Opet, lečenje je jako individualna stvar, ali ukoliko imate bilo kakvih nejasnoća kod lečenja, uvek je nabolje i savet je da posetite svog lekara.