Vodič kako da hormonske bubuljice nestanu

Vodič kako da hormonske bubuljice nestanu

Autor:

Kako se rešiti hormonskih bubuljica, ali zauvek? Slede za vas odgovori zašto nastaju hormonske bubuljice i koji je najbolji način lečenja. Probajte nešto od sledećih saveta.

Postoji mnogo razloga zbog kojih će se pojaviti bubuljice na licu, a upravo su hormoni jedan od njih. Ovakvi problemi zahtevaju ozbiljnu negu i adekvatno lečenje.

Koji hormoni izazivaju bubuljice?

Dva hormona, estrogen i progesteron, ciklično se proizvode u telu žene tokom svakog meseca. Oni mogu da dođu u stanje neravnoteže i da na taj način poremete normalan rad hormona. Tada dolazi do disbalansa hormona koji utiču na promene u ženskom telu. Jedna od tih promena su i hormonalne akne koje obično izbijaju pred menstrualni ciklus. Ovo su periodične bubuljice.

Nasuprot njima, ima one trajnijeg veka.Naime, kada žene imaju višak androgena, zapravo muških hormona, dolazi do policističnih jajnika, a jedan od simptoma koji ih prate su i bubuljice na licu, uglavnom na vratu i bradi.

Nisu samo žene na udaru hormona. Isto tako, kod muškaraca, posebno tokom puberteta, dolazi do hormonalnih promena i može doći do pojave mladalačkih akni.

Hormonski disbalans može uticati i ozbiljno narušiti zdravlje . Pa da vidimo kakve veze imaju akne i hormoni i na koji način možete izlečiti hormonske bubuljice ?

Zašto se javljaju hormonske bubuljice?

Hormonske akne, mogu da se jave ne samo na licu, već i na leđima, jer se upravo tu nalaze uvećane i jako aktivne lojne žlezde. Nema pravila i hormonske bubuljice nisu tipične za određen pol, jednako ih imaju muškarci, kao i žene. Muškarci su im možda skloniji u pubertetu, dok žene imaju ovaj problem u odraslom dobu. Tako na primer nastaju bubuljice pred menstruaciju a nije retkost da se jave i toko trudnoće ili kao akne u menopauzi.

Kada govorimo o hormonima i bubuljicama,  direktan razlog njihove pojave su polni hormoni, koji preko receptora u folikulima regulišu rad i aktivnost lojnih žlezda.   Količina izlučenog sebuma, ukoliko je dosta pojačana, više masti kožu i savršen je put i način stvaranja komedona. Dalje, na takvom mestu bakterije vrlo lako se umnožavaju i izazivaju bakterijske akne.Među njima je najrasprostranjenija sorta propinobacterium acnes.

Policistični jajnici i hormonske bubuljice

Sindrom policističnih jajnika je jedan od najčešćih hormonskih poremećaja koji može prouzrokovati pojavu bubuljica i akni. On pravi niz problema, kao što su uvećani i policistično izmenjeni jajnici, maljavost, poremećaj menstruacionog ciklusa (neredovan ili čak potpun izostanak menstruacije), bubuljice i akne.

Bubuljice i akne, koje može da prati i pojačana maljavost,  posledica su viška muških polnih hormona u organizmu. One mogu biti različitog oblika, lakše ili teže, pa nije retkost da to budu cistične akne pa čak i nodularne akne.

Da biste uklonili hormonske bubuljice sa lica, prva i osnovna stvar jeste da počnete sa lečenjem uzroka. U ovom slučaju je lek za ovaj problem dovesti u red rad hormona.

Lečenje hormosnkih bubuljica, zahteva angažovanje više lekara, kao što su na prvom mestu endokrinolog, nakon toga dermatolog i ginekolog . Kada uključite sve specijaliste u lečenje i dobijete stručno mišljenje, možete da utvrdite uzrok nastanka oboljenja.

Najčešće su lek za hormonalne akne kontracepcijske pilule koje deluju i protiv akni.

Ksenija je imala problem sa bubuljicama i svoje iskustvo lečenja podelila je sa nama. Njeno lice je sada savršeno, čisto, ne masti se i nema bubuljice. Pročitajte kako je uspela da zauvek reši svoj problem detaljno na sledećem  linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

A evo i gde se ove hormonske promene najčešće javljaju.

Bubuljice na bradi i hormoni

Ukoliko se pojave bubuljice na bradi, obično će biti manje, crvene i vidno upaljene. Uglavnom su grupisane i mogu vam praviti ozbiljan problem, jer osim toga mogu konstantno da vas svrbe.

Veoma je važno da bubuljice nikako ne dodirujete rukama, da ih ne čačkate ili cedite. Ovaj način lečenja može da stvori samo kontraefekat.

hormonske akne

Bubuljice na bradi i duž vilice mogu da budu i uglavnom jesu prvi znak policistiničnih jajnika. Kada primetite da  su uporne i ne povlače se, najbolje je da se obratite svom lekaru specijalisti.

Hormonske bubuljice na obrazima

Obrazi su najosetljiviji deo lica. A zašto? Pa upravo, jer u toku dana obrazi su najviše izloženi štetnim stvarima iz okruženja. Da biste bili sigurni da li je reč o hormonskim bubuljicama na obrazima, prvo morate da isključite sve moguće uzroke, i to:

U toku dana, provodite jako puno vremena u gradu, saobraćaju, ili ste na bilo koji način u kontaktu sa zagađenim vazduhom – upravo najčešći razlog zašto će se pojaviti bubuljice na licu i obrazima.

Dalje, često koristite mobilni telefon, dodirujete obraze prljavim rukama, pada vam pramen masne kose na lice i tako dalje.

Savet je da dobro operete lice svako veče pre spavanja, kako biste otkloniti svu prljavštinu sa lica koja se skupljala tokom dana. Na prethodno očišćeno lice, nanesite prirodne kreme za bubuljice, koje će uspešno zalečiti akne i bubuljice.

Ukoliko su akne na obrazima i dalje uporne i ovaj tretman ne pomaže ni nakon mesec dana, moguće je da se radi o hormonskim bubuljicama i da je svakako neophodan pregled lekara specijaliste.

Bitno je da ste pre toga isključili sve druge uzorke njihove pojave na obrazima.

Hormonske bubuljice na vratu

Bubuljice na vratu mogu da budu posebno iritantne, obzirom da se nalaze na takvom mestu, da ih uvek možete slučajno zakačiti prilikom pranja kose ili češljanja. Na vratu će se pojaviti manji broj i to većih akni – uglavnom izgledaju kao jako veliki čirevi.

Bubuljice na vratu, koje su hormonske prirode, češće će se pojaviti kod muškaraca koji se nalaze u pubertetu. Ukoliko se jave kod žena, što nije baš čest slučaj, one su upravo posledica hormonske neravnoteže usled menstrualnog ciklusa.

Savet za vas je da uradite proveru hormona, kako biste bili sigurni da li se radi o hormonskim bubuljicama.

Hormonske bubuljice na leđima

Hormonske bubuljice se javljaju na leđima, jer se tu nalaze uvećane i jako aktivne lojne žlezde koje luče sebum. Ove bubuljice su uglavnom jako velike, veoma upaljene i često mogu da budu sa belim gnojem.

Osim toga, hormonske bubuljice na leđima, mogu da stvaraju i bol, čak i na mali dodir prstima. Nekada je spavanje nemoguće, ukoliko su bubuljice svuda po leđima.

Probajte prvo sa prirodnim lečenjem. Od koristi vam može biti krema za bubuljice koja će vam lako umiriti sve upalne procese na leđima, smanjiti crvenilo i na kraju isušiti sve bubuljice.

U suprotnom, ako se bubuljice osim na leđima nalaze i na licu, vratu i bradi i dugo vremena se ne povlače, najbolje je da se obratite lekaru koji će vas posavevotovati u vezi sa daljim lečenjem.

Kako se rešiti hormonskih bubuljica uz adekvatnu ishranu?

Postoji mnogo razloga zbog kojih dolazi do disbalansa hormona. Kod žena, obično će se javiti tokom puberteta, menopauze , menstrualnog ciklusa ili trudnoće. S druge strane, stres takođe može da utiče na poremećaj rada hormona, a takođe i ishrana.

Dakle, ukoliko želite da organizam u ravnotežu i rešite se hormonalnih akni, ipak postoje stvari koje i sami možete učiniti za sebe. Obzirom da je ishrana jedan od faktora, to bi značilo da hormonske bubuljice mogu da se zaleče korigovanjem vaše ishrane.

Ishrana protiv hormonskih bubuljica podrazumeva potpuno isključivanje određenih namirnica iz svakodnevne ishrane, dok se s druge strane podrazumeva povećanje unosa različitih vitamina i minerala.

Hrana koja se preporučuje kod hormonskih bubuljica:

 • Unosite što više vlaknastu hranu
 • Jedite što više voća i to najbolje da bude sirovo voće
 • Što više povrća, kao što je kelj, prokelj ili kupus
 • Žitarice, isključivo celo zrno
 • Meso koje unosite treba da bude nemasno, a najbolje je da to bude piletina, ćuretina ili zečetina.
 • Omega 3  masne kiseline neka budu izvor masnoće. Riba je bogata sa omega 3 masnim kiselinama, a najbolje je da to budu tuna, losos i skuša. Takođe, i orašasti plodovi mogu doći u obzir.
 • Čaj, najbolje je da to bude zeleni čaj
 • Voda – ako imate u blizini svoje kuće izvor, onda je nabolje da pijete izvorsku vodu

Kako se rešiti hormonskih bubuljica uz vitamine?

I za kraj, ishrana treba da sadrži vitamine, a najviše fosfora, kalcijuma, hroma, kalijuma, sumpora, cinka, selena i vitamina PP, A, C i B.

Ukoliko niste u potpunosti sigurni koja hrana je bogata ovim vitamina, pratite pažljivo sledeći spisak namirnica, pa s tim u vezi ubacite u vaš jelovnik i ove namirnice. Ne zaboravite da ćete uz korigovan jelovnik smanjiti broj hormonskih bubuljica i ubrzati njihovo izlečenje.

 • Hrom se nalazi u grašku, pasulju i soji.
 • Da biste nadoknadili kalcijum, unosite što više mlečnih proizvoda, kao i voće i povrće.
 • Fosfora ima u siru, u jajima, kao i u ribi..
 • Kalijum se nalazi u kupusu, suvom grožđu i suvim sljivama
 • Vitamine A i PP ćete nadoknaditi ako unosite mleko, paradajz, ribizle, džigerica, morska riba, šargarepa, paprika, šipak, kiseli kupus, limun i meso.

Hrana koju treba da izbegavate

Da biste izbegli pojavu bubuljica uopšte, a u isto vreme kako biste poboljšali celokupno zdravlje, iz ishrane treba da uklonite sva začinjena prerađena i masna jela, kao što su: začini, razni sosovi, majonez, kečap, čips, masno meso, brza hrana. I to nije sve, trebalo bi da smanjite unos slatkiša, alkoholnih i gaziranih pića.

Ova hrana utiče na gomilanje masnih naslaga, a studije su pokazale da masno tkivo ima endokrinu funkciju.

Prerađena hrana, osim toga, sadrži i dosta soje i njenih nusproizvoda, a ona je puna fitoestrogena.

Ukoliko se budete pridržavali i iz svoje ishrane izbacili ovu hranu, nakon mesec dana možete da očekujete prve promene na svom licu. Hormonske bubuljice će krenuti da se povlače, a vremenom uz adekvatno lečenje, akne će se u potpunosti povući sa vaseg lica.

Hrana koju smo spomenuli može loše da utiče na regulaciju hormona, tako da iz tog razloga dolazi do velikog broja poremećaja u organizmu.

Hormonske bubuljice i lečenje na adekvatan način

Lečenje hormonskih bubuljica zahteva jedan sistemski pristup i spolja i iznutra.

Kreće prvo sa posetom endokrinologu. Lekar će da obavi sve neophodne preglede kako bi utvrdio da li se radi o hormonskim bubuljicama.

hormonske bubuljice lečenje

Endokrinološko ispitivanje podrazumeva ispitivanje svih hormona. Na prvom mestu, radi se ispitivanje polnih hormona, koji treba da se određuju od trećeg do petog dana menstrualnog ciklusa. Osim polnih hormona, radi se ispitivanje hormona nadbubrežne žlezde koji isto imaju značajnu ulogu u nastanku bubuljica i  akni.

Nakon toga, na endokrinološkom pregledu radi se i OGTT (75 gr) – koji predstavlja test opterećenja šećerom radi utvrđivanja hiperinsulinemije i sindroma policističnih jajnika.

Ovo su pregledi koje ćete uraditi kod svog endokrinologa.

Osim toga, biće neophodan i pregled kod ginekologa, kako bi lekar utvrdio da li je reč o policističnim jajnicima. Kada prikupite sve nalaze, bićete sigurni da li imate problem hormonskih akni.

Ukoliko se ustanovi da je tako, sa endokrinološke strane, lečenje podrazumeva primenu hormonske terapije, pre svega kontraceptiva sa veoma izraženim antiandrogenim efektima.

S druge strane, ukoliko se dokaže hiperinsulinemija, primenjuju se sve metode lečenja koje dovode do redukcije insulina u organizmu – a osim toga i smanjenja stvaranja muških polnih hormona koji uzrokuju njihov nastanak.

No, to nije dovoljno. I nega kože je bitna.

Kako se rešiti hormonskih bubuljica koristeći kozmetičke preparate?

Osim hormonske terapije koju će biti potrebno da pijete izvesno vreme, lekar može da vas posavetuje da lečenje dopunite i sa određenim kremama protiv bubuljica.

Dakle, da biste što brže zalečili hormonske bubuljice, biće neophodno da koristite i kreme kao svakodnevni tretman lečenja. Ono što bi trebalo naglasiti ovde, jeste da izbegavate kreme sa jakim hemikalijama i da umesto toga koristite blage, umerene tretmane.

Kreme protiv bubuljica koje sadrže jake sastojke, ne samo što mogu da pogoršaju vaše stanje, već određeni sastojci mogu da remete rad hormona. Jedan od tih sastojaka jesu i parabeni.

Zato je adekvatna nega protiv hormonskih bubuljica upravo sa prirodnim sastojcima, koji ne utiču na rad hormona i ne mogu da poremete ravnotežu. Ulje čajevca je sastojak  koji deluje dobro na bubuljice, smiruje upale i deluje antibakterijski. Salicilna kiselina može pomoći da rešite problem suvišne masnoće.

Najbolje je ipak da imate jedan dobar preparat za bubuljice koji ima sveobuhvatno dejstvo: losion koji čisti pore i anti akne gel koji umiruje upale i uklanja bubuljice. Naša preporuka je da to bude Aknolin set koji je na biljnoj bazi. Možete ga potražiti na istoimenom sajtu.

I kao što smo prethodno istakli značaj pravilne ishrane kod hormonskih bubuljica, jasno vam je da uz terapiju lekara morate da korigujete vašu ishranu.

Kada ste prikupili sve informacije i počeli sa lečenjem hormonskih bubuljica, vaše celokupno stanje i izgled trebalo bi da se promeni u brzom vremenskom periodu. Opet, lečenje je jako individualna stvar, ali ukoliko imate bilo kakvih nejasnoća kod lečenja, uvek je nabolje i savet je da posetite svog lekara.