Želatin za kosu! Da, obavezno ga probajte!

Želatin za kosu! Da, obavezno ga probajte!

Želatin za kosu  je prirodno i efikasno sredstvo u borbi za lepšu i zdraviju kosu. U potrazi za što boljim i efikasnijim sredstvima, idemo ponekad daleko, a po pravilu, ono što je najbolje je veoma blizu. Tako je i sa želatinom . Poslušajte neke od mogućih primena i upotreba ovog sredstva. A što da ne, odmah ih i primenite!

Da li je želatin za kosu stvarno dobar?

Hajde da krenemo od glavnog pitanja koje nas sve zanima. To je da li zaista kada govorimo o želatinu za kosu, mi možemo da kažemo da on ima bilo kakva korisna svojstva za kosu ili ne.

Odgovor je potvrdan.

Želatin za kosu u stvari je životinjski produkt i kao takav nam je najpoznatiji jer može da zgusne neku tekućinu. Pre svega vodu. Malo ko od vas nije čuo za pihtije, a verovatno ih je veliki deo vas i probao. E, pa, tu se krije caka.

Pihtije se najčešće prave od svinjskih nogu i ušiju, koje se dobro prokuvaju, a onda ohlade. Kao produkt, dobijete čvrstu masu koja je, kažu neki, veoma ukusna.

Ima i onih koji pihtije kuvaju od govedine, tako da se slade malo drugačijim specijalitetom, ali je suština ista. Određeni sastojak iz ovih delova svinja i goveda jeste u stanju da zgusne tečnost i zato ga nazivamo želatinom.

Želatin koji mi kupujemo u kesicama upravo je ekstrahovan i prerađen iz nekih delova životinja. Osim za pihtije, kotisti se u pravljenju slatkiša, kada god želite da vam neka masa bude zgusnutija nego inače.

Ovaj, pre svega životinjski produkt dobar je za kosu jer u sebi sadrži proteine i kolagen za kosu

Kao što vam je već dobro poznato, oni su veoma potrebni našoj kosi. Naročito protein keratin, koji jača kosu. Unosimo ih iznutra, ali, koristeći raznu kozmetiku, veoma je korisno da ih stavljamo i nanosimo i spolja. Upravo sada ćete pročitati kako.

Želatin za kosu – upotreba

 Ono što je još dobro kod želatina za kosu, osim što možete veoma lako da ga nabavite u svakoj prehrambenoj prodavnici i što mu je cena vrlo, vrlo niska, jeste i taj što je njegova upotreba toliko laka, da zaista nećete imati nikakvih problema da ga upotrebljavate.

želatin za kosu upotreba

Potrebno je da nabavite nekoliko kesica želatina. Naravno, količina koju ćete upotrebljavati zavisi isključivo od toga koliko vam je duga kosa.

Osim želatina, za najjednostavnije pakovanje za kosu, biće vam potrebno i malo vode. Osim ako želite da malo obogatite recept. Tada možete ubaciti umesto vode mleka. Princip pravljenja i upotrebe je veoma jednostavan.

Jednu kašičicu želatina treba preliti sa tri kašike hladne vode. Ako je kosa veoma duga, pošto se želatin za kosu stavlja na celu dužinu, onda ćete duplirati meru.

Kada nabubri, staviti želatin i vodu na paru i prokuvati minimalno, koliko da se zagreje. Temperatura ne sme biti visoka. Količina želatina će se uvećati i biće dovoljno da ga nanesete na kosu.

Sledi hlađenje.

Nemojte previše čekati, već samo da se prohladi, postane mlak.

Mnogo će se zgusnuti i praktično zacementirati, ako ga, na primer, gurnete u frižider. Sa druge strane, mnogo bolje i dubinskije će delovati na kosu, ako ga stavite mlakog.

Uzmite četku za farbanje i polako nanesite želatin na kosu, kao kada se farbate, postepeno i na celu dlaku.

Izbegnite koren kose, jedno desetak centimetara dalje od njega nanosite želatin za kosu. On bolje deluje na vlasi, nego na koren kose.

Kada to završite, stavite najlonsku kesu ili kapu na glavu. Zatim zagrevajte kosu. To ćete najjednostavnije uraditi ako uzmete fen za kosu i duvate njime petnaestak minuta.

Već smo pomenuli da će dejstvo biti mnogo bolje ako želatin bude zagrejan. Ovako će on biti tečan još dugo vremena jer kada završite sa feniranjem, treba da sedite tako sa kesom na glavi pola sata do četrdeset minuta.

Ova smesa se nanosi na suvu kosu, a kada prođe zadato vreme (što više izdržite, to bolje), onda je perete na uobičajen način. Nekim prirodnim šamponom za kosu.

Ne bi trebalo da bude problema prilikom ispiranja želatina. On se vrlo lako skida sa vlasi, ostavljajući ih mekanima i sjajnima.

Bićete zadovoljni što ste našli tako ekonomičan i za upotrebu jednostavan preprat za kosu, koji možete koristiti kod kuće. Ne preporučuje se češća upotreba do jednom nedeljno. To će biti sasvim dovoljno da vam kosa bude mekana i sjajna, a ne izgorela.

I Sara se mnogo trudila da njena kosa deluje negovano. Ona nije to postizala, sve do pojave revolucionarnog prirodnog sredstva koje joj je promenilo život. Njena kosa se poptuno preporodila i sada izgleda sjajno i zdravo. Na isti način i vi možete prepororditi kosu.O čemu se radi, pročitajte na linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu-iz-korena/

Koji želatin za kosu je najbolji?

Verovatno ste upućeni, a i malopre smo pomenuli, da postoji:

  • svinjski želatin
  • goveđi želatin

Čak i oni koji ga koriste u ishrani pitaju se koja je razlika između ove dve vrste želatina i na koji način se koriste.

Nema apsolutno nikakve razlike koji od dva želatina koristite, samo je jedno po sredi. Svinjski želatin je dostupniji jer je jeftiniji. Ovaj drugi je malo skuplji. Samim tim što je i govedina kao meso, a to dobro znate, skuplja, jer je cena goveda veća, skuplji je i želatin koji se ekstrahuje iz doveđih kostiju.

Manja dostupnost i malo veća cena svakako doprinose da svinjski želatin bude dostupniji i korišćeniji. Ali da ima neke krucijalne razlike u svemu tome, zapravo, i nema.

Želatin za kovrdžavu kosu

Jasno vam je da u nekim situacijama i za neke probleme možete koristiti želatin češće, a u nekim situacijama ređe.

Kada je kovrdžava kosa u pitanju, ona je po nekom nepisanom pravilu suva i ispucala, tako da joj želatin baš odgovara. Dakle, pored kovrdžave kose, ova maska sa želatinom je veoma dobra i za suvu kosu.

Opisali smo postupak topljenja želatina. On će biti sličan za većinu pripravaka koje planirate napraviti, sa, naravno, minimalnim razlikama.

Za ovu masku će vam biti potrebno:

  • želatin
  • jogurt ili kefir
  • žumance jednog jajeta

Umesto vodom, jednu kašiku želatina ćete natopiti sa tri kašike jogurta ili kefira. Oni su takođe jako dobri za kosu. Kada nabubri, na tihoj vatri ili pari treba prokuvati smesu, zatim je prohladiti.

Kada se prohladi, dodati jedno žumance. Ono će biti odlično za negu suve kose. Dodajemo ga i u neke duge maske koje pravimo. Kada se sve pomeša, naneti sve to na kosu, staviti kesu i sačekati četrdesetak minuta.

Zagrevanje je i ovde poželjno. To znači da će maska bolje delovati na vaše vlasi i da će one zahvaljujući tome biti zdravije. Ovaj isti princip koristi se i kod upotrebe vrućih ulja za kosu.

Čemu sve ovo?

Stavljanjem raznih preparata sa sulfatima, vi oštećujete svoju kosu. Sulfati učine kosu sjajnom, ali kratko. Oni samo maskiraju problem. Zato su maske sa želatinom za kosu veoma pogodne za korišćenje jer one kovrdžavu kosu dubinski hrane, i čine lokne lakšim za oblikovanje u lepu frizuru.

Želatin za rast kose

Jedan od većih problema koji se može javiti je i nedovoljno brz rast kose. Zato se možete potruditi da puštanje duge kose unapredite na posve prirodan način.

Kako? Pomoću želatina za kosu.

Da, postoji jako dobar recept koji možete primeniti u ovim situacijama. Zato, obratite pažnju. Za ovaj recept biće vam potrebno:

Svi znamo koliko je ricinusovo ulje dobro za rast dlaka na telu, barem onih za koje je poželjno da rastu. Tu spadaju kosa i trepavice. Upravo ono će nam biti neophodno da naša kosa ponovo bude duga i sjajna. Kapi od koprive su takođe nezamenljive kada je nega kose u pitanju.

I ovde ćemo dati recept za srednju dužinu kose, a vi ga udvostručite ili utrostručite ako imate dužu kosu.

Jednu kašiku žlatina prelijte sa tri kašike hladnog mleka. Onda, uobičajeno, na pari zagrevajte. Ovde naročito budite pažljivi zbog mleka koje ne bi trebalo da vri. Smesa će biti veoma gusta i želatinasta.

U tu smesu dodajte kašiku ricinusovog ulja i pet kapi od koprive. Sve to lepo pomešajte i onda četkicom nanesite na celu kosu, krenuvši od korena, ka donjim delovima.

Ovoga puta neka koren bude dobro natopljen smesom.

Ovu mešavinu držite na kosi pola sata, a zatim je isperite. Trebalo bi, za brži rast, ovo raditi prilikom 15 uzastopnih pranja. Ne morate menjati raspored pranja. Samo, koristite ovu smesu kada god operete kosu, 15 puta, posle toga koristite na svako 3 pranje.

Trebalo bi da posle mesec dana primetite značajne promene kada je u pitanju dužina vaše kose. Pored toga, kosa će vam biti zdrava i sjajna, pošto će ova maska, pored bržeg rasta da joj priušti i kvalitetnu i dubinsku negu.

Želatin za masnu kosu

Iako se češće upotrebljava za kosu koja je veoma suva, želatin za kosu se može upotrebiti, naravno, uz dodatne sastojke, i za kosu koja je masna.

maska sa želatinom za kosu

Biće vam potrebni:

Princip spravljanja želatina je isti. Tu nema razlike. Kada ga potopite i blago zagrejete, onda u njega dodajte kašiku jabukovog sirćeta i kašičicu meda. Najbolje da med za kosu bude prirodan.

I med i sirće imaju ulogu čistača vaše glave, tako da će sve lojne žlezde, koje i ispuštaju višak sebuma i masnoće zbog kojih se kosa masti, u stvari biti uređeni

Kada ovu masku nanesete na koren kose, kao i na krajeve, bićete oduševljeni  rezultatima koje ta mešavina pruža masnoj kosi. Želatin za kosu će i tu biti nezamenljiv.

Maska sa želatinom za kosu

Ako vas još nismo ubedili koliko je želatin za kosu fantastičan, onda da probamo opet.

Imamo za vas masku za kosu sa želatinom koju možete koristiti u svim prilikama, to jest, kada god perete kosu. Univerzalna je. Ona služi da vašu lepu kosu održi lepom i zdravom, a takođe i da oporavi onu kosu koja izgleda kao slama i kojoj je potreban neki vid podrške i potpore.

Maska se stavlja na opranu kosu, kosu koja je vlažna. Ipak treba da pripremite masku pre nego što operete kosu, zbog želatina, koji iziskuje posebnu pripremu.

Ni ovde vam neće trebati mnogo sastojaka. Verujemo da sve njih imate kod kuće, samo treba lepo da ih smućkate. Ovde će vam biti potrebno:

  • želatin
  • voda
  • balzam za kosu

Da ne ponavljamo. O spravljanju želatina sve znate. Kašika želatina, tri kašike vode mešate, pa zagevate. Kada sve to uradite, a pre nego što se želatin ohladio, u njega dodajte jednu i po kašiku balzama za kosu i dobro promešajte.

Prvo operite kosu nekim prirodnim šamponom, onda je blago prosušite peškirom i pažljivo nanesite napravljenu masku na vlažnu kosu. Preko toga stavite kesu, pa peškir, da sve ostane toplo još neko vreme.

Nakon trideset minuta isperite kosu mlakom vodom, a zatim je osušite na uobičajen način.

Budete li ovo upražnjavali kao masku za kosu posle svakog pranja, primetićete da će vam kosa biti božanstvena.Posle toga nećete koristiti druge maske za kosu.

Iskustva sa želatinom za kosu

Ima onih koji već dugo vremena koriste maske za kosu sa želatinom i bili su voljni da podele svoja iskustva sa nama. Pročitajte!

Maja

Pročitala sam na internetu da se želatin može koristiti za lice, ali sam se iznenadila kada sam saznala da je dobar za kosu. Pošto sam zaborabila da kupim balzam, smutila sam želatin sa vodom i stavila na kosu. Kosa je posle toga bila sjajna. Oduševila sam se! Jeste da me smara stalno da je pravim, lakše mi je da stavim na kosu neki gotov proizvod, ali s vremena na vreme, kada imam dovoljno slobodnog vremena, to uradim. Preporučujem!

Tina

Meni je maska za kosu sa želatinom mastila kosu. Ne znam zašto. Možda nisam pravila kako treba. Moja drugarica se kune u te prirodne recepte sa želatinom, ali meni nekako ne prijaju. Probala sam i da dodajem neka prirodna ulja, ali je bilo još gore. Verovatno zavisi od tipa kose i kože.

Gorana

Toplo preporučujem! Imam prirodno kovrdžavu kosu, koja je toliko krta da nemam reči. Od kada praktikujem pravljenje ove maske, ja sam prezadovoljna. Nanosim je nekada pre pranja, a nekada u toku pranja i sjajno deluje na moju kosu. Za mene je želatin za kosu  nezamenljiv.

Nadamo se da smo vam pomogli. Najbolje  je sami da isprobate neki od naših recepata, sve u zavisnosti od toga kakav tip kose imate i proverite da li vam želatin odgovara. Drago nam je ako se odlučite da isprobate maske za kosu sa želatinom.