17 načina kako zaustaviti kašalj noću

17 načina kako zaustaviti kašalj noću

Da li vas muči suv kašalj kada legnete uveče da spavate? Pročitajte šta je uzrok ove pojave i kako zaustaviti kašalj noću! Evo informacija o tome.

Noćni kašalj može biti zaista iscrpljujuć, ne samo za pluća i za grlo, već i zato što vam kašljanje noću ometa san.

Kako sve počinje?

Danju je sve u redu, a uveče kada legnete počne da vas golica grlo i vi polako pokušavate da se rešite tog neprijatnog osećaja kašljanjem. A onda upadate u začarani krug – što više kašljete,nadražaj postaje još jači i noćni kašalj odnosi pobedu nad vašim noćnim snom.

Kako zaustaviti kašalj noću i zašto se ovo uopšte javlja?

Morate znati da postoji dosta uzroka koji izazivaju ovaj problem i da biste ga uspešno rešili biće neophodno da uklonite prvenstveno njih.

Zašto se javlja noćni kašalj?

Kašalj, bilo da je u pitanju ovaj suvi koji se javlja noću ili bilo koji drugi, zapravo je način na koji vaše telo pokušava da se reši „neprijateljskih“ čestica iz pluća i grla. Te čestice mogu biti bakterije, mikrobi, alergeni, ali i šlajm iz pluća.

Ukoliko ste se nedavno prehladili ili imate simptome gripa, curenje nosa ja vrlo čest simptom koji se javlja kao posledica ovih virusnih infekcija. Isto tako, ponekad je uzrok curenja nosa samo rinovirus, a ponekad se radi i o upali sinusa. Bilo kako bilo, sav taj sekret iz nosa, kada legnete, spušta se niz grlo i u pluća i može izazivati noćni kašalj.

Ovo nije nešto neočekivano i ovakav kašalj proći će kada se telo izbori sa infekcijom. Da bi ste to telu omogućili, potrebno je da ojačate imunitet.

Međutim, postoje i drugi uzroci noćnog kašlja, mnogo uporniji.

Ovo su osnovni faktori koji uzrokuju suv kašalj noću:

 • Alergije – one mogu da izazovu curenje nosa, a samim tim i spuštanje te sluzi niz grlo onda kada legnete da spavate. Alergeni se nalaze svuda. Neki od nas alergični su na travu, ali kada je noćni kašalj u pitanju, vrlo često se nalaze u samom krevetu. Pretpostavljate, govorimo o alergiji na grinje i njihov izmet, kojih u našim posteljema i jastucima ima na pretek, kao i o alergiji na kućnu prašinu.
 • Astma – osobe koje boluju od astme imaju prepereku u svojim disajnim putevima u vidu sekreta koji se nakupio i koji blokira disajne puteve.Vrlo često alergija može biti uzrok tome. Nakupljen sekret u grlu tera na kašalj, ali isto tako i nemogućnost da se udahne dovoljno vazduha može da izazove ovu neprijatnu i upornu rekaciju noću.
 • Pušenje – ne treba pominjati posebno koliko je pušenje štetno za pluća. U početku možda nećete osećati posledice, ali vremenom će nakupljeni toksini u plućima početi da stvaraju sekret i može se javiti noćni kašalj kao pokušaj tela da izbaci nepoželjne materije iz pluća onda kada ih njima ne zatrpavate.
 • Gorušica je specifično stanje koje može da vam izazove golicanje u grlu i time i refleks kašlja noću. Ova pojava javlja se kada stomačna kiselina izađe iz  želuca, a ležeći položaj tokom noći kada spavate ovo dodatno omogućava. Stomačna kiselina može da iritira nerve na donjem delu jednjaka, pa se kašalj javlja i bez osećaja peckanja ili grebanja.
 • Pojedini lekovi, a pre svega neki za za snižavanje visokog krvnog pritiska mogu da izazovu noćni kašalj.
 • Suv vazduh zna da bude jako iritantan jer vam se usled udisanja istog i grlo suši tokom noći. Ovo izaziva osećaj grebanja u grlu i potrebu za kašljanjem, a posebno se dešava u zimskim mesecima, kada grejemo prostorije i tako dodatno isušujemo vazduh.
 • Nedostatak gvožđa u organizmu odnosno anemija u težim slučajevima može da ima kao simptom suvo grlo i usta. Kao i usled suvog vazduha, suvo grlo je sklonije iritacijama, grebe i javlja se noćni kašalj.
 • Loš tonus vagus nerva. Loše stanje ovog nerva može, između ostalog, da se manifestuje kroz promuklost, teško disanje pa naposletku i kroz noćno kašljanje.

Kako zaustaviti kašalj noću?

Metode borbe sa noćnim kašljem zavise od uzroka. Mi ćemo sada navesti neke, a vi primenite ono što se uklapa sa vašim uzrokom problema.

 1. Koristite ovlaživač vazduha. Ovo posebno pogodno zimi kada dogrevate prostorije u kojima boravite. Neke grejalice imaju u sebi posudu za vodu koja služi baš tome da spreči suv vazduh. Na radijatore možete staviti posebne posude koje se na napune vodom i jednostavno instaliraju na radijator i ne zazimaju mnogo mesta niti mogu da se prospu. U krajnjem slučaju, možete na grejno telo koje koriste da stavite šerpicu sa vodom. Probajte. Vaše grlo će vam biti zahvalno.Dodajte u to nekoliko kapi ulja mente i dobićete sjajan osveživač vazduha.
 2. Ojačajte imunitet. Ako ste stalno skloni nekim virusnim infekcijama pa to uzrokuje vaš noćni kašalj, pravo je vreme da porazmislite o tome da nabavite dobar sirup za imunitet. Niste ni svesni koliko možete da učinite za sebe time i konačno se odmorite.
 3. Izlečite prehladu. Odmorite ako vam već telo bolešću signalizira da treba da usporite. Pijte čajeve, a možete isprobati i kuvano vino. Koristite sirupe za kašalj kako biste razredili sluz  i olakšali njeno iskašljavanje.
 4. Sprečite gorušicu . To možete samo ako malo povedete računa o svojim postupcima i svojim navikama. Izbegavajte jako začinjenu hranu ili onu za koju znate da vam izaziva gorušicu (recimo neka testa) . Nemojte da jedete neposredno pre spavanja. Najbolje je da prođe barem dva i po sata od obroka do odlaska u krevet.
 5. Spavajte sa podignutim uzglavljem. To može da olakša spuštanje sekreta iz nosa i disanje sa jedne strane. Sa druge strane to može biti olakšanje onda kada vam se vraća želudačna kiselina kada legnete.
 6. Izlečite upalu sinusa. Začepljen nos pun sekreta može izazvati postnazalno kapanje koje iritira grlo i izaziva suv kašalj noću. Ovo se prilično često javlja onda kada ne možete da dišete na nos, pa spavate dišući na otvorena usta. Grlo se tada suši i javlja se golicanje koje tera na kašalj. Očistite sinuse, stavite kapi za nos i eventualno potražite savet od lekara. Vaši bolni sinusi možda zahtevaju antibiotik.
 7. Uništite alergene. Možda ne možete sprečiti polensku groznicu i uticati na to kada cveta cveće i drveće, ali ako ste alergični na svoj dom, prašinu i grinje, nešto morate preduzeti. Nabavite jonizatore i prečišćivaće vazduha. Perite redovno posteljinu toplom vodim, brem jednom nedeljno. Izbacite tepihe i zavese ako je moguće, lakše je održavati čvrste površine bez prašine. Tepihe i zavese redovno usisavajte usisivačem sa HEPA filterom. Za sve ostalo što ne možete sami da sprečite, koristite antihistaminike kako biste sprečili alergije.uzrok noćnog kašlja
 8. Sprečite bubašvabe. Insekti koji izazivaju noćni kašalj ne moraju nužno biti mikronske veličine i nevidljive golom oku. Ako imate i bubušvabe u kući, simptomi alergije i noćni kašalj vam ne ginu jer njihova pljuvačka, izmet su vrlo čest uzrok noćnog kašlja. Pored toga što u tom slučaju treba da uradite dezinsekciju svog doma, preduzmite i sve korake da se one ponovo ne vrate. Ne ostavljajte hranu na otvorenom i bez poklopca. Dobro zatvorite kantu za otpatke. Ne gomilajte nepotrebne stvari po kući i oko nje, ne skupljate gomile starih novina koje vam nikada neće zatrebati i stvari koje samo gomilaju prašinu. Sva te prljavština je izvor mikroba i patogenih klica koje mogu biti uzrokovati suv kašalj noću.
 9. Prestanite da pušite. Da, znamo da je ovaj savet već postao izlizan, čujete ga svuda i teže je odraditi to nego reći. Ipak, donesite odluku. Ako ne možete odjednom, probajte da smanjujete cigarete malo po malo do konačnog cilja.
 10. Popijte čaj od majčine dušice pred spavanje. Ovaj čaj, pa još uz dodatak meda koji je odličan za grlo, može da umii iziritiranu sluzokožu vašeg grla i spreči suv kašalj noću. Neka vam to bude rutina pred spavanje.
 11. Čaj od korena sladića može biti vaš spas i dobar način kako zaustaviti kašalj noću. Ovaj čaj je prirodni dekongestant i smiruje sluzokožu grla.
 12. Grgljajte rastvor slane vode. Ukoliko osećate sluz u grlu i ne možete nikako da je se rešite i čini vam se da vam se „zalepila“, ovo je način da je odlepite. Napravite rastvor slane vode: jedna kašičica vode rastvori se u čaši vode.Uzmete gutljaj, grgoljite pa ispljunite i tako dok ne potrošite celu čašu. Jednostavan,a vrlo delotvoran način kako zaustaviti noćni kašalj, kada je sekret u grlu uzrok problema.
 13. Pojedite kašičicu meda pred spavanje.Umiruje razdraženo grlo momentalno, a deluje i protiv bakterija.
 14. Istuširajte se pre spavanja. Sama topla voda i para opustiće vas i pomoći da se otčepe disajni putevi. Generalno nije loše ni da se inhalirate.
 15. Izbegavajte spavanje ispod ili blizu ventilatora i klima uređaja, kao i blizu električnih grejalica, posebno onih koji rade po sistemu izduvavanja toplog vazduha. U njihovoj unutrašnjosti vremenom se nakupi prašina i druge čestice koje tokom noći udišete i zbog toga kašljete.
 16. Izbegavajte korišćenje parfema, osveživača prostorija i drugih sprejheva u prostoriji u kojoj spavate.
 17. Pojedite malo čokolade. Evo dobrog izgovora da uživate u ovoj namirnici koju svi volimo, a često je okrivljuju za višak kilograma. Čokolada , kakao i mnoge čokoladne poslastice sadrže teobromin, supstancu koje može da smanji aktivnost vagus nerva koji izaziva kašalj.

Noćni kašalj najgori je dok ne zaspete i zato je bolje brže bolje preduzeti sve mere da ga sprečite i ublažite kada se javi. U mnogim slučajevima, kada zaspite, kašalj se smiruje i vaši refleksi nisu tako aktivni kao kada ste budni. Problem sa nesanicom može nastati kada se probudte i počete da kašljete. Ukoliko brzo ne stanete tome na put i ne umirite grlo, može se desiti da provedete besanu noć kašljući.

Naš je savet da pre spavanja stavite pored kreveta sve što znate da vam umiruje brzo kašalj. Da li je to čaša vode koja će ovlažiti suvo grlo, kapi za nos koje će vam pomoći da otpušite začepljen nos i prodišete na njega ili nešto treće – svejedno je. Samo neka vam noću bude pri ruci.

Vežbajte disanje na nos!

Znamo, to je još jedan savet koji je lakše izustiti nego sprovesti u delo,  jer kako da kontrolišite disanje tokom spavanja. Pa,jedan od načina je da spavate na stranu. Ako i to ne pomaže i jednostavno ste navikli da dišete na usta, vreme je da promenite tu naviku – vežbom:

Sedite u uspravan položaj, opustite se i zatvorite usta. Smestite ruke na dijafragmu – vaši udisaji u ovoj vežbi treba da počnu odatle, a ne iz pluća. Dakle radite abdominalno disanje.  Udahnite duboko na nos i zadržite dah 2 sekunde. Izdahnite polako, takođe kroz nos. Počnite sa 10 ovakvih ponavaljanja, pa vremenom povećavajte. Radite ovo svaki dan. Na ovaj način učite da svesno dišete i vežbate disanje zatvorenih usta. Takođe, zatvorite usta kada god primetite da dišete tako. Malo po malo, korak po korak i usvojićete novu naviku.

Kada posetiti lekara?

zaustaviti nocni kasalj

Prehlade i virusne infekcije dugo mogu da ispoljavaju neke svoje simptome, čak i onda kada infekcija prođe. Jedan od tih upornih simptoma je i noćni kašalj. Ipak, ako ovakvo stanje potraje duže od tri nedelje, a vi ste identifikovali uzroke i isprobali gore navedene načne kako zaustaviti kašalj noću jako je važno da se javite lekaru.

Zašto?

Noćni kašalj nije onda nimalo naivan stvar i može ukazivati na mnogo ozbiljnije bolesti uključujući i probleme sa srcem, bronhitis, upalu pluća, pa naposletku i rak pluća.

Ne treba da čekate ni toliko ukoliko je vaš kašalj noću praćen sledećim simptomima:

 •        povišena telesna temperatura (viša od 38)
 •        oticanje nogu ili stomaka
 •        teško disanje
 •        zviždanje u plućima
 •        iskašljavanje sekreta koji je žute ili zelene boje
 •        iskašljavanje krvi
 •        poteškoće sa gutanjem
 •        nedostatak apetita
 •        bol u grudima
 •        umor i slabost

U ostalim slučajevima, kao što vidite, mnogo je toga što možete probati već noćas! Nadamo se i da ćete uspeti!