Isprobajte lovorov list za akne po ovim receptima!

Isprobajte lovorov list za akne po ovim receptima!

Možemo se kladiti da niste znali ovo! Lovorov list za akne je tata-mata, samo ako znate lepo da ga iskoristite. Sada ćemo vas uputiti u detalje.

Nažalost, ni u jednoj životnoj dobi niste zaštićeni dovoljno da akne ne mogu da postanu i vaš problem. Uglavnom su tinejdžerske akne te koje nisu začuđujuće ni u kom smislu. Kada taj nalet prođe, mislimo, bezbedni smo.

A nije tako!

Akne su i u pubertetu produkt jakih hormonalnih reakcija i promena u telu. Ipak, to nije samo problem mladačkog doba. Hormonske akne mogu se javiti i u zrelom dobu. O menopauzalnim aknama smo vam već naširoko pisali.

Dakle, nije lako nositi se sa bilo kojim problemom na licu. Akne su možda jedan od najozbiljnijih i treba mu pristupiti temeljno.

U pomoć priskače lovorov list za akne!

Dobrobit lovorovog lista za lice

Lovorov list je biljka koja se koristi prosušena. Veoma je lekovita i veoma lako dostupna, a najbolje uspeva na Mediteranu. To znači da joj izuzetno prijaju topli krajevi.

Još su Stari Grci lovorovim vencem nagrađivali najbolje među sobom. Lauret je sada već uobičajeni naziv za one koji su nosioci određenih nagrada. A to znači ovenčan lovorom.

Naravno, on nije samo ukras. Ima odličan miris i izuzetno korisna svojstva koja pomažu organizmu. Naravno, nas najviše zanimaju dobrobiti koje on može doneti u kozmetologiji, tačnije za negu kože lica. Već smo pomenuli Grke i upravo su ga oni koristili prilikom lečenja nekih kožnih oboljenja. Ta mesta su zalivali čajem od lovora.

To nije ništa čudno, jer je lovor bogat organskim kiselinama, mineralima i etraskim uljima.

Cineol je jedan od glavnih elemenata etarskog ulja lovora, koje je gorko.

Od minerala, pominju se kalcijum, selen, magnezijum i gvožđe. U njemu ima i dosta vitamina. Dominiraju vitamin A, vitamin C i vitamin B.

Kakve to koristi može doneti licu, pitanje je sada?

Pre svega, hidratacija kože. Lovorov list doprinosi da koža ne bude isušena. Ne kažemo suva – isušena. Ponekad i masnoj koži nedostaje hidratacije. Lovorov list to može da pruži.

On doprinosi svežini kože i boljem tonusu. I ovo je povezano sa hidriranošću. Koža koja ima dovoljno vlage, odiše svežinom.

Lovor ima i antiupalno dejstvo. I u ranijim vremenima su ga upravo zbog toga koristili kada se pojavi neki problem na koži. I njegova antibakterijska svojstva nisu za potcenjivanje.

Nije li to dovoljno razloga da lovorov list, ovu veoma jednostavnu i lako nabavljivu biljku ubacite u svoju rutinu?

Nemojte biti skeptični prema prirodnim načinima uklanjanja bubuljica.

Jana se uverila da je baš prirodno – pravi način. Lice puno bubuljica dugo joj je zadavalo muke. Potraga za rešenjem je trajala dugo. Probala je lovor, ali je našla nešto još bolje i drastično oporavila kožu lica. Od tada se ne odvaja od svoje male tajne. O čemu se radi, pročitajte na linku: https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

Lovor protiv bubuljica je svakako nešto za šta treba da znate, zato čitajte dalje.

Nikad nije dosta dobrih ideja.

Kako lovorov list deluje na akne i bubuljice?

Nas ovde najviše zanima dejstvo lovorovog lista na akne i bubuljice. Zato ćemo sada objasniti detaljno na koji način on može biti od pomoći. Pomenuli smo kiseline, minerale i ulja.

Ovde je pre svega važno njegovo antiseptično dejstvo, koje je od velike pomoći kada su akne u pitanju. Naime, etarska ulja lovorovog lista veoma uspešno uklanjaju bakterije koje su često uzrok pojave akni. Ne samo bakterijskih akni.Cistične akne, kao jedna od vrsta, pojavljuju se upravo tako što je sadržaj bubuljice pun bakterija. Kad one puknu, taj sadržaj dolazi u dodir za takozvanom zdravom kožom i onda i ona biva zahvaćena aknama.

Tu lovorov list za akne igra važnu ulogu jer može pomoći da se bakterije umanje, a samim tim da se i akne postepeno počnu da se povlače.

Akne su često pod upalom. Kiseline i minerali veoma pozitivno utiču na tu povišenu temperaturu koja se javlja, tako da je to drugi način kako lovorov list na akne deluje. Kada se smiri upala, sadržaj bubuljica se ili istisne ili povuče. Svakako se očisti.

Upotreba lovorovog lista za akne

Kao i za svaki proizvod koji se koristi na licu, tako je i za lovorov list važno kako i koliko ćemo ga upotrebljavati.

Lovorov list je, ako ga pse i mačke pojedu, otrovan za njih, a i trudnicama se ne preporučuje. Za spoljnu upotrebu, naravno, nije otrovan, ali bi trebalo znati nekoliko korisnih stvari.

Potrebno ga je koristiti duže vreme. Takva je situacija sa većinom prirodnih lekova. Njima možda treba malo više vremena nego farmaceutskim lekovima, ali kada počnu da deluju, imaju veoma dugotrajno dejstvo.Sa druge strane, važno je da telu dajemo prirodne lekove, one koje nalazimo u prirodi jer nam oni ojačavaju odbrambenu moć kože. Tako postaje otpornija na sve što joj se može desiti.

Zato lovorov list za akne treba koristiti u dužem periodu, ali jednom dnevno.

Treba voditi računa o tome da se koža ne zasiti, a i treba izbeći eventualno jako delovanje lovora na kožu sa aknama. Mera je u svemu veoma važna.

Ima nekoliko načina kako možemo koristiti lovorov list za sve vrste akni.

Predstavićemo ih.

Čaj od lovorovog lista za akne

Čajevi imaju blagotvorno dejstvo na telo, a in a kožu. Veoma se lako pripremaju i zato su odlični za negu kože lica. Čaj od lovorovog lista se takođe veoma lako sprema i odlično deluje na akne i bubuljice.

čaj od lovorovog lista za akne

Ne bi ga trebalo gomilati, pošto, naravno, posle određenog vremena gubi dejstvo. Daćemo recept za manju količinu čaja, a vi ga povećavajte ili smanjujte, u zavisnosti od potreba.

Biće vam potrebno:

 • 5 listova lovora
 • 2 dl vode (jedna čaša)

Stavite vodu i lovorov list da prokuvaju. To znači da lovorov list treba preliti hladnom vodom. Staviti na šporet i čekati da provri. Kada se to desi, onda ga kuvati tako još desetak minuta. Nešto vode će ispariti, to svakako. Ostaće malo manja količina, ali dovoljna.

Čaj možete koristiti na 3  načina.

 • Prvi način je da vreo čaj koristite kako biste naparili lice. Kao kada se inhalirate usled prehlade. Stavite lice nad vrelu šerpu. Onda pokrijete glavu peškirom ili nekom tkaninom, da što manje pare odlazi uludo. Tako puštate da korisne stvari iz te pare ostanu na licu i da umire kožu.
 • Drugi je da se umijete njime ujutru. Naravno, imate sredstvo za umivanje koje koristite svakoga dana. Ono je potrebno da se skine površinska masnoća. Kada ste to uradili, mlakim čajem od lovorovog lista dodatno umijte lice.Nemojte ispirati čaj, samo sačekajte da se prosuši i blago utapkajte peškirom višak. Nikako ne grebite svoje lice.
 • Treći način je da natopite tufer u čaj i posle umivanja i čišćenja lica, i njega utapkate u lice kao tonik. Naravno, i tada čekate da se lice prosuši. U ovom slučaju će vam ostati veća količina čaja. Možete ga potrošiti uveče, pred spavanje.

Ovakav čaj će umiriti vašu kožu zahvaćenu aknama. Posle nekoliko dana, crvenilo će prestati. Upala i povišena temperatura tih mesta biće regulisana. Samim tim, peckanje i svrab, ponekad i bol, takođe će biti poprilično umanjeni.

Rekli smo da ne treba preterivati, ali je čaj dozvoljeno koristiti dva puta dnevno, ako smatrate da vam je potrebno. On nije previše jak i neće iziritirati.

Losion za lice od lovorovog lista protiv bubuljica

Ono što može biti veoma interesantno i korisno, jeste losion od lovorovog lista za akneBenefiti korišćenja će se primetiti kao boljitak na celom licu.

Prirodni losioni su sjajni. Bilo da ih sami pravite ili da ih negde takve nađete u prodaji, oni pomažu u nezi kože. Zato, ako na njih naiđete ili ako volite i sami da ih pravite, vi ste pravi srećnik jer se negujete apsolutno najboljim sredstvima.

Losion od lovorovog lista za lice se pravi veoma jednostavno.

Potrebno je:

 • 1 tegla srednje veličine
 • lovorovog lista toliko da se ispuni pola tegle
 • domaća rakija ili medicinski alkohol (52%)

U čistu teglu izmrviti lovorov list. On se lako lomi, a važno ga je izlomiti jer će lakše pustiti ulja i vitamine u etanole. Zatim naliti rakiju toliko da barem za prst pređe lovorov list.

Čuva se na sobnoj temperaturi, ne na direktnom svetlu, 7 dana. Potpm ga procedite i tečnost ulijte u neku staklenu bočicu.

Ovaj losion koristiti tako što ćete njime natopiti tufer i prebrisati njime lice. To radite uveče, pred spavanje. Ovo će biti od višestruke koristi. Akne će biti isušenije i smirenije. To je već pomenuto antibakterijsko i antiupalno dejstvo.

Ne samo akne, flekice od akni će se povući, čak i sitni ožiljci usled korišćenja ovog losiona. Ten će se od ovog losiona veoma popraviti, a ova količina će biti dovoljna za barem mesec dana mazanja i čišćenja. Naravno, ne ispira se sa lica. Ostaje tokom noći.

Maska od lovora za akne

Maske se upotrebljavaju jednom ili dva puta nedeljno. Ova koju ćemo vam sada predstaviti, koristi se jednom nedeljno i to kada prvo nekoliko dana koristite čaj ili losion. Dakle, kada se koža smiri.

lovorov list za bubuljice

Maska će doprineti dodatnom smirenju i povlačenju akni, ali je ne morate nanositi baš na upaljene akne.

Za ovaj recept vam je potrebno:

 • 1 kašika mrvljenom lovorovog lista
 • malo vode
 • dve kašike jogurta

Prelijte lovorov list vodom i pustite da provri. Masa treba da bude gusta, a vode koliko da proključa. Kada se prohladi, dodajte jogurt i nanesite masku na lice. Držite je dvadesetak minuta.

Potom je isperite mlakom vodom i nanesite neku prirodnu kremu za negu kože. To može biti i neka mast za akne, koju vam je prepisao dermatolog.

Ovo će veoma pomoći prilikom saniranja akni, barem kada su u pitanju one vidne bubuljice. Često ima problema i kada se akne zaleče. Tu su ožiljci od akni koji ponekad ostanu i čitavog života, ako ih ne tretiramo odmah po nastanku.

Lovorov list za ožiljke od akni

Ožiljci i otvorene pore su čest problem posle pojave akni. Verovali ili ne, i tu lovorov list može pomoći. Znamo da ožiljci nisu baš prijatni, ali se mogu sanirati maskom. Ona se takođe pravi veoma lako.

Za masku koja otklanja ožiljke od akni, potrebno je:

 • 1 supena kašika mrvljenog lovorovog lista
 • malo vode
 • 2 supene kašike zelene gline

Kašiku mrvljenog lovorovog lista preliti ključalom vodom, samo da bi otpustili lekovite tvari i da bi glina mogla lakše da se pomeša. Kada dodate glinu, ako je potrebno, dodajte još malo vode i napravite kompaktnu masu.

Takvu masku nanesite na prethodno očišćeno lice. Držite je tako 20 minuta, a onda se umijte mlakom vodom. Glina i lovor će uticati veoma povoljno na kožu. Pore će se očistiti , a ožiljci će se postepeno popunjavati.

Na delovima lica gde nema ožiljaka i problema, takođe ćete primetiti boljitke u vidu zaglađenosti kože. Hiperpigmentacije će takođe biti uspešno uklonjene. Čitavo lice će biti znatno toniranije i svežije – a samo jedno nanošenje dnevno je potrebno.

Iskustva sa lovorovim listom za akne

Možda mislite da se lovor ne koristi previše u lečenju akni, ali naši čitaoci kažu suprotno. Zato vam ovde predstavljamo neke od komentara upravo na ovu temu.

Bojan

Kao sa one reklame, i meni je baba rekla da se lovorov list može koristiti za akne. Umivao sam se nedelju dana time, čisto da joj ispunim želju. A onda sam primetio ogromni boljitak, pa sam nastavio. Posle određenog vremena se skoro sve povuklo.

Dara

Koristila sam čaj i parenje lica od lovora za akne. Nisu se u potpunosti povukle, ali je bilo bolje nego ranije. Barem je upala nestajala. Moje su akne bile fungalne. Posle sam kupila neki prirodni losion za akne i situacija je bila mnogo, mnogo bolja.

Merima

Godinama palim lovorov list za teranje komaraca, ali nisam znala da ga mogu koristiti za bubuljice. Komšinica mi je ispričala recept sa rakijom. Ljudi moji, povukle su mi se i bubuljice, čak i fleke. Ovaj losion je odličan.

Milica

Moram da kažem kako sam koristila losion sa lovorom, ali mi nije prijao miris. Baš jako miriše. To mi je, naročito uveče, pred spavanje, veoma smetalo, pa sam odustala.

A da li ste vi probali lovorov list za akne?

Podelite vaše utiske u komentaru!