U 7 koraka do zdrave kose!

U 7 koraka do zdrave kose!

Autor:

Zdrava kosa uvek privlači poglede i izaziva divljenje. Kako da vaša kosa postane i ostane zdrava. Ispoštujte ove savete i neće biti teško!

Znate onu kosu za kojom se okrećemo na ulici i u sebi postavljamo hiljadu pitanju: „Kako je tako blistava?  Volumen je neverovatan, zašto meni to ne uspeva? Koji li šampon koristi? Da li je zaista to prirodna boja? Kada će moja kosa izgledati ovako?“

Gde postoji pitanje, tu je i odgovor.

Mi nudimo odgovore za kojima tragate. Uz naše savete i uz vaš trud, imaćete zdravu kosu, baš onakvu o kakvoj maštate. Znam da mislite da će biti teško, ali neće, jer zdrava kosa je obeležje vaše lepote, a to nikako ne smemo da zanemarimo.

Jedva čekam komentare posle preobražaja. Hajde što pre da počnemo i da konačno imamo zdravu kosu za kojom se okreću na ulici.

Kako do zdrave kose?

U moru saveta važno je pronaći one najvažnije koji će vam doneti efektne rezultate.

Kosa je lepa samo ako je zdrava.

zdravlje kose

Ovo pravilo važi oduvek, iako su se frizure i moda menjale, ovaj zakon ostao je nepromenjen. Nijedan trend lepote nije mogao da ugrozi kosu koja oduzima dah. Ona daje lični pečat, a briga o njoj zauzima posebno mesto u životu svake žene.

Slađana ni sama nije verovala da će njena oštećena kosa puna peruti postati san svake žene. Nakon perioda u kojem je njena kosa izgledala očajno, desio se preokret. Probala je nov način nege, jednostavniji i prirodniji. A njena kosa je upravo zbog toga zablistala i sada je lepršava, sjajna i zdrava. Želite zdravu kosu? Obavezno usvojite naviku koju je ona usvojila, a o čemu se radi pročitajte u iskustvu koje nam je ispričala, na ovom linku: https://minutzamene.com/pobedila-sam-perut-i-opadanje-kose/

Tome, svakako, treba da dodate i sledeće savete.

TOP SAVETI za zdravu kosu

Najbitniji deo teme o zdravoj kosi jeste nega. Svako od nas ima svoje rituale oko nege, omiljene preparate, određene farbe i stilizovanja. Zajedničko je doba u kome živimo, koje je veoma stresno, brzo i užurbano.Trendovi nameću frizure koje u sebi sadrže mnogo hemijskih sastojaka koji štete kosi. Kako to da sprečimo, kako da lečimo?

Evo stvari koje morate da imate na umu i koje treba da uradite korak po korak.

1.korak:  Ishranom do zdrave kose

Da li ste zdravi izutra? U kakvom je stanju vaš organizam?

Kosi su potrebne ukusne namirnice, kao što su losos, koji je bogat vitaminom B12, gvožđem i proteinima.

Koštunjavo voće biće pravi izbor kako bi se vaša kosa dovela u red. Orasi su najbolji izvor selena, važnog minerala za vašu kosu i teme. Lešnici sadrže alfa-linolensku kiselinu i omega-3 masti koje čine vašu kosu zdravijom. Takođe, sadrže puno cinka. Možete da jedete kikiriki i bademe. Uživaćete u ovim stvarčicama, a vasa kosa će uživati još više.

Jaja i mlečni proizvodi su izvor vitamina koji su neophodni za regenaraciju. Koji je najviše potreban  vitamin B i potrebu za njim možete zadovoljiti kada spremate doručak, već ujutru.

Šargarepa je dobra za vid, a pomaže i kosi da brže raste jer u sebi sadrži vitamin A. Bilo bi poželjno da je jedete u sirovom stanju, ali ako ne volite taj ukus, u čorbi ili supi neka bude obavezni sastojak.

Vitamin C naćićete u citrusima ali u raznom povrću. Potreban je svakoga dana vašem organizmu, a kosi će pomoći da se ne suši i da se ne pojavljuje sede onda kada im nije vreme. Niko ne voli sede, zar ne?

Pročitajte više o tome koja je dobra hrana za kosu.

Korak 2: Pravilan izbor preparata

Pre neki dan ragovarala sam sa drugarima o preparatima za negu kose. Muškarci su tako jednostavni. Imaju 2u1 gel za tuširanje i šampon protiv peruti. Zastala sam da izračunam koliko ja proizvoda koristim. Tu je maska za kosu, šampon, balzam, regenerator u spreju, gel za tuširanje, poseban sapun za lice i mleko za telo. Valjda je sve tu.

Da li mi je zaista sve to potrebno? I da li mojoj kosi zaista pomažu te stvari?

Da li je vaš slučaj drugačiji?

Pogrešni šamponi mogu vremenom da naprave gnezdo na našoj glavi. Šamponi bez sulfata su idelno rešenje za sve probleme koje su neadekvatni šamponi stvarali godinama. Šamponi bez sulfata su prirodni čistači kose, i to itekakvi! Razliku ćete osetite posle prvog pranja, lično vam garantujem.

Korak ka zdravoj kosi jeste temeljno pranje. To je osnova. Nakon toga dobra maska i serum za krajeve. I to je sve!

Nikakvi kristali, silikoni, sprejevi, lakovi, voskovi, pene, gelovi….sve je to suvišno

3. korak : Promenite rutinu nege kos

Što se tiče pravilnog pranja kose, važno je da znate da regenerator služi samo za zaštitu krajeva i poželjno je da se stavlja pre šampona. Razlog zašto je to tako leži u tome što kosa puca i prilikom pranja, te je neophodno zaštititi je.

Da preciziramo, neophodna su vam ova tri preparata ako želite za imate zdravu kosu. To su: šampon, maska i serum za krajeve.

Moramo ih uvek imati pri ruci kada želimo da kosu oporavimo i ućinimo je lepom. Samo je ponekad neophodno da se način kako se oni koriste promeni i prilagodi, da bi rezultati bili još bolji!

Šampon utrljajte po temenu. Ne treba vam velika količina šampona. Jedno detaljno nanošenje i jedno temeljno ispiranje biće dovoljno.

Najvažnije os svega je kakav šampon koristite.Trudite se da on bude on biranih sastojaka, koji će moći da oporav kosu, da regenerišu vlasi. U tome mogu pomoći biljni aktivni sastojci iz dobrih, prirodnih šampona.

Budite nežni prema svom temenu. Posvetite malo vremena masaži glave i uživajte u tom osećaju. Isperite kosu hladnom vodom, nikako toplom. Na kraju, opet stavite malo regeneratora po krajevima.

Treba znati da je voda iz vodovoda tvrda. Kamenac će se zadržati na kosi . Ovo može biti razlog zašto svetla kosa menja boju u neku drugu. Pokušajte da pronađete filter za vodu i da na taj način zaštitite kosu od kamenca iz vode.

Serum za krajeve kose je takođe neophodan, kako bi kosa bila što lepša. Stavite ga na prosušenu ili na skroz suvu kosu, ciljajući krajeve. Bićete zadivljeni time kako je kosa mekana i nežna posle toga.

Da li je zdravo prati kosu svakog dana?

Kosa se pere od dva do tri puta nedeljno. Ne preterujte sa pranjem, ili ćete isušiti ili zamastiti kosu.

Iako nam se ponekad čini da je našoj kosi neophodno da je peremo svakog dana, to nije istina i to ne smemo da radimo. Naime, svakodnevnim pranjem se narušava takozvani mikrobiom kose, budući da na njom ima i nekih poželjnih bakterija koje nam ne smataju, nego pomažu.

Ako ih skinemo svakodnevnim pranjem, činimo medveđu uslugu našoj kosi. Da, biće ona mekana i nežna u prvo vreme, a kasnije krta i suva, a paradoksalno, teme će se sve više i više mastiti. Masno teme, a suvi krajevi, verovatno vam je poznato?

Zato se trudite i navikavajte kosu na što ređe pranje. Tako je čuvate od loših uticaja.

Korak 4: Voda za zdravu kosu

Voda je magična i dostupna nam je u izobilju. Pravilo od 2 l dnevno je staro pravilo. Da li pijete dve litre vode dnevno? Ako upražnjavate ovaj savet, vaša kosa će biti mnogo zdravija i lepša. Ceo organizam radovaće se ovoj odluci.

Kada uspemo da povratimo kosu i spasimo je od suvoće, masnoće, peruti ili iskrzalosti, bitno je da radimo na tome da ona ostane zdrava.

Zdrava kosa treba da se održava, neguje i pazi, kako opet ne bi dospela do faze u kojoj joj je potreban oporavak.

5. korak: Šišajte se redovno

Kakvu god frizuru da imate, ispucali krajevi nisu u modi. Treba ih šišati redovno. Zdrava kosa je lepa kosa. Videćete kako raste brzo i kako se ne lomi kada se pravilno neguje i skraćuje kada dođe vreme za to. Ne pokušavajte da sakrijete ispucale krajeve silikonskim uljima i vrelim aparatima za stilizovanje. Ne vredi, skratite to!

Fen za kosu, prese i ostali vrući aparati – oh, to gori kosu!  

Kosa ne voli vrućinu.

Kad god ste u prilici, sušite kosu na prirodan način. Veoma je važno da znate da visoke temperature isušuju kosu, te tako ona brže puca i gubi sjaj. Ponekad jednostavno morate da osušite kosu, zato što žurite i nemate dva sata vremena da se ona sama osuši. Ne zaboravite da uključite dugmence za ventilaciju i hlađenje vazuha na vašem fenu.

Omiljen aparat među devojkama je pegla za kosu. Znam po sebi da se uvek uspaničim ako je ne ponesem na put i ne spakujem u kofer. Verujem da se to dešava i drugima ženama koje vole ravnu kosu, svilenkastu i glatku. Tako je divna kad je ravna. Ali, koliko je štetna pegla?

Ućebana i spržena kosa zbog prečestog, tj. svakodnevnog korišćenja jeste normalna pojava. 230 stepeni nije uopste malo. Zato, smanjite stepene i smanjite korišćenje ove sprave. Uložite malo više vremena i ispeglajte se na nižoj temperaturi. Nemojte svakodnevno koristiti peglu. Cilj nam je zdrava kosa, a ne beživotna i oštećena kosa. Isto pravilo važi i za figaro.

Ako baš, baš ne možete bez ovih aparata, koristite preparate i sprejeve za kosu koji štite od toplote.

6. korak: Izbacite hemiju iz vaše kose

Farbe za kosu su štetne, i mi to sve dobro znamo, samo smo zatvorile oči pred tom činjenicom. Mnoge žene nemaju sedu kosu, ali se većina njih farba i eksperimentiše sa raznim farbama. Pošto to ikako ne možemo da sprečimo, možemo da lečimo. Frizeri savetuju da ne farbamo svaki put celu kosu, već samo izrastak, kako bismo sprečili dalja oštećenja. Za krajeve kose biće dovoljan preliv za kosu.

Nisu samo farbe problem. Pročitajte koji su još štetni sastojci u kozmetici!

7. korak: Pronađite dobrog frizera

Ako vam kosa nije na zavidnom nivou, promenite frizera. Zvuči surovo, posebno za žene koje se druže sa svojim frizerima i redovno piju kafu sa njima.

Ipak, najvažnija stavka jeste to da je vaša kosa zdrava. Ako vaš omiljeni frizer nije dovoljno stručan i zainteresovan za negu vaše kose, morate ga promeniti. Nađite frizera koji je dovoljno posvećen, zna šta radi i uvek ima predloge za bolji izgled vaše kose. Zdrava kosa treba da bude zajednički cilj koji ćete postaviti sa frizerom. Zbog toga, on treba da zna šta radi, kosu učini zdravom, a nama da skuva dobru kafu.

Odlazak kod frizera treba da ima moć da vam povrati osmeh i samopouzdanje.

Zato, tražite savršenog, nađite ga i ne ispušajte. Put do zdrave kose nije nimalo lak, ali je isplativ. Težnja ka blistavoj i jakoj kosi biće dovoljna motivacija da poslušate savete i radite na tome da vaša kosa mami uzdahe.

Može li kosa biti zdrava uprkos farbanju?

Na ovo pitanje monogi traže odgovor, a srećniji su već došli do njega.

Da, kosa može biti zdrava iako je farbamo, ali uz trud i izbor najboljih proizvoda za kosu.

Pre svega, i oko farbanja treba voditi računa. Prečesto farbanje takođe nije dobro. Treba napraviti balans, a možete posegnuti i za prirodnim bojama za kosu. Čak i na tržištu, sve je više farbi koje su bez amonijaka i od kojih se očekuje da su bolje za kosu nego one uobičajene.

Vreme za farbanje treba svakako prorediti, a pojačati negu pre i nakon farbanja. Farbanu kosu treba redovno „pakovati”. Stavljanje maske za kosu ili regeneratora tokom pranja je sasvim u redu, ali je potrebno da se nekada stavi i ozbiljno pakovanje za kosu koje će malo da odstoji. Govorimo o kućnoj nezi.

Na taj način će dlaka biti obložena i ojačaće. Ona se farbanjem tanji, progorevaju je hidrogen i boja. Kada je deblja, teže će ići taj proces njenog progorevanja.

Blaga nega u vidu šampona koji će oporavljati vlasi, bez dodatnog oštećivanja je takođe primarna. Vodite računa koje sastojke imate u šamponima za kosu i sigurno će stvari biti povoljne za bojenu frizuru. Birajte šampon za farbanu kosu. Tako ćete duže očuvati boju i prorediti potrebu za farbanjem kose.  Samo ogromna pažnja i ne dozvoliti da stvari izmaknu kontroli.

Zdrava plava kosa

Mnogi su skeptični oko farbanja u plavo, budući da je mnogo primera žena čija je kosa postala oštećena od kada se farbaju u plavo. To ne mora da bude i vaš slučaj.

zdrava plava kosa

Plavuše moraju znati da se blajhanje kose radi na nekoliko meseci, nikako češće. Ono se čak i izbegava, ako nije neophodno.

Od svih stvari koje možete naneti na kosu, blanš je najviše oštećuje. Ako mora da se nanese, onda nega posle toga treba da bude zaista pažljivo i temeljno odrađena.

Šamponi koje birate treba da budu pogodni za temeljno čišćenje glave, ali i oporavak vlasi. Maske za kosu moraju biti što blaže i što prirodnije, kako bi se kosa regenerisala. I što ćešće nanošenje, nikako ne preskačite masku tokom pranja, a kosu „pakujte” kad god možete. Potražite i pomoć prirodnih ulja za kosu, kako što su kokosovo i maslinovo ulje.

Serum stavljajte, ne samo na krajeve, već i na dužinu kose, izbegavajući teme, kako se ne bi mastilo. Uljane strukture ne nanosite na kosu pre tretmana peglom i uvijačima jer može doći do pregrevanja i prženja kose.

Prirodni šampon za zdravu kosu

Podeliću sa vama recept koji je već generacijama u mojoj porodici. Mama ga je dugo koristila, dok je imala dugu kosu, a takođe i baka. Vrlo lako se pravi i deluje, što verujem da vas najviše zanima. Nisam mogla da ga izbegnem, često sam ga koristila i prezadovoljna sam kako prirodne stvari u sebi imaju toliko blagotvornih sastojaka.

Soda bikarbona je prirodni čistač našeg organizma, te tako i same kose. Potreban vam je šampon od koprive i kesica sode bikarbone, 2 kašičice. Pokavasite kosu i blago utrljajte sodu bikarbodnu po temenu. Zatim stavite šampon od koprive i masirajte glavu. Isperite hladnom vodom temeljno,

Svi ovi sasojci su prilično jeftini i vaša kosa će ih obožavati. Kopriva sprečava opadanje kose i zbog svih vitamina koje sadrži u sebi, ona podstiče brži rast kose.

Ricinusovo ulje je sjajno za kosu. Oporavlja kosu, pa čak i onu koja je godina bila pod jakim farbama, blanšom ili frizurama kao što je mini val. Ricinusovo ulje se primenjuje u kozmetici zbog vitamina E i odličan je saveznik u podmlađivanju kože, ali o tome ćemo pisati drugi put. Ricinusovo ulje možete koristiti tako šte ćete ga razblažiti sa jednim jajetom, napraviti homogenu smesu i natapkati koren kose. Prekrijte peškirom i idite na spavanje. Ujutru možete ispirati ulje sa sodom bikarbonom i koprivom, jer ovaj šampon uklanja baš sve!

Maske za zdravu kosu

Jedan od najboljih načina da vam kosa ostane zdrava jeste korišćenje maski za kosu. Kod kupovnih maski se trudite da im sastav bude što prirodniji, jer samo biljne maske nežno i sa pažnjom neguju kosu.

Domaće maske koje možete napraviti kod kuće su takođe veoma učinkovite. Stavljaju se na kosu pre pranja i treba da odstoje, kako bi dale pun efekat. Jedna od njih sadrži u sebi jaje, koje spada u jedan od najpoznatijih prirodnih regeneratora za kosu.

Za ovu, nepogrešivo dobru masku za kosu, biće vam potrebno:

  • 1 jaje
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • sok od pola limuna

Ova se maska nanosi na neopranu kosu. Utrljava se detaljno, kako na teme, tako i na dužinu. Najbolje je staviti kesu, pa onda uviti kosu u peškir posle toga. Kosa se na taj način zagreva, a korisne stvari deluju na kosu.

Kosu posle sat vremena treba isprati detaljno, mlakom vodom i blagim šamponom. Ovo možete ponavljati barem jednom nedeljno.

Da li je suv šampon rešenje za zdravu kosu?

Znate onaj jedan dan u nedelji kada vam nije ni do čega?

Kosa je beživotna, treba da je operete, a vi nemate snage za to. Nemate snage ni za šta, a kosa vam nije u najboljem izdanju. Kada ste u potrazi za brzim rešenjem, onda idemo u kuhinju, kao sve prave žene!

Šampon za suvo pranje kose pravi se brzo i lako. Sve sastojke imate u kuhinji.

Potrebno ti je kukuruzno brašno (2 kašike) i esencijalno ulje po izboru. U slučaju da imaš tamniju kosu, trebaće ti i kakao.

Pomešaj kukuruzno brašno i esencijalno ulje u jednu staklenu posudu. Dve kašike brašna i nekoliko kapi ulja biće sasvim dovoljno da se tvoja kosa vrati u život.

Nanošenje može da bude sa češljem ili sa četkom za rumenilo, kako god je tebi lakše. Ovi suvim šamponom za pranje kose tvoja kosa izgledaće spremno za pokazivanje, a to nam je nekad najpotrebnije-rešenje za 3 minuta.
Ovaj šampon nema neželjenih sastojaka, i na našem putu da povratimo zdravu kosu ovaj šampon biće nam dobar drugar!

Dodatni savet:

Ja obožavam bebi puder. To je jedan od proizvoda koji ima široku primenu u kozmetici. On takođe može zameniti bilo koji šampon za suvo pranje. Potrebno je samo da pospete bebi puder po temenu ili samo na onim delovima gde vam je kosa masna i pranje kose možete odložiti za jedan dan.

Da, moguće je! Bebi puder skuplja masnoću i čini vašu kosu mirišljavom i čistom.

Ovi brzi saveti pomoći će samo u hitnim slučajevima. Ako prečesto koristite ove trikove kosa će se mastiti i stvaraće perut, što nikako ne želite. Zato ne preterujte! Koristite suve šampone baš kad niste u mogućnosti da operete kosu. Zdrava kosa voli kada brinete o njoj.

Spavanje sa kikom za zdravu kosu – da ili ne?

Smatralo se ranije da, ako kosu svežete u pletenicu tokom noći, čuvate je od statičkog elektriciteta i lomljenja. Takođe nema onog čupavog efekta kad ustanete iz kreveta, kosa nike umršena.

Ipak, frizeri baš i ne preporučuju da se kosa plete u pletenicu tokom noći. Svezati kosu nekom blagom gumicom je u redu, ali pletenica prelama kosu i čini da ona ujutru bude uvijena, što može smetati ako ne želite takvu frizuru. Dakle, ne, nemojte kiku, ali kosu privežite u niski rep, kako bi ona ujutru bila smirenija.

Saveti frizera za zdravu kosu

Obišla sam nekoliko frizerskih salona sa pitanjem: „Kako da moja kosa bude zdrava?“ i „Kako da je održavam kada se konačno obnovi?“

Evo još par dodadnih saveta od profesionalaca koji godinama imaju zadatak da kosu čine lepom.

  • Umereno češljanje Iako godinama slušam kako se treba češljati svakoga dana, profesionalci tvrde suprotno. Ipak, sve zavisi od toga kakva je vaša kosa. Zajedničko za svaku vrstu kose jeste da je nikako ne češljate dok je mokra. Češljajte je nežno, jer u suprotnom kidate vlasi i ona puca.
  • Zdrava kosa podrazumeva zdrave frizure, što znači da nikako ne koristite prejake gumice za kosu. Kosa se lomi kada je vezana u rep, posebno u onaj gde ne sme ni jedna dlaka da ispadne sa strane. Ako vam je takav rep omiljen, ne radite to često. Kosa ne može da boli, ali da može, ovo bi je itekako zabolelo. Pletenice i raspuštena kosa jesu najbolje za samu strukturu dlake. Agresivni preparati kao što su lakovi za kosu i ostali preparati za stilizovanje neće vašu kosu učiniti zdravom na duže staze.

Negujte kosu. Prateći sve ove savete, očekujemo da će mnogo žena šetati uzdignute glave, sa zdravom kosom kojoj se ne može odoleti!