Šta sve treba da znate o laku za kosu!

Šta sve treba da znate o laku za kosu!

Autor:

Ako redovno koristite lak za kosu, možda vas zanima da li je on štetan? Kako se koristi pravilno? Hajde da vam otkrijemo odgovore na ova i još neka pitanja!

Pored toga što ne dozvoljava da vaše kovrdže izgube svoj oblik, lak za kosu fiksira neukrotive vlasi koje lete na sve strane,i pomaže da ukosnice ne skliznu iz željenog položaja. Pored toga, koristi se za razne trikove. I

Lak za kosu je bio hit proizvod za kojim bi posegao svako u nameri da doda malo volumena svojoj kosi. Iako se njegova formula drastično razlikuje od nekadašnje, lak i dalje koristimo kada želimo da nam frizura izgleda isto i posle nekoliko sati, posebno kada ceo dan treba da izgledamo lepo. U modernoj današnjici važi za esencijalan proizvod u nezi vaše kose. A koliko zapravo znate o laku za kosu?

Lak za kosu je bio ozloglašen proizvod

U nekom momentu korišćenja ovog čarobnog spreja verovatno ste kritikovani od strane nekoga zbog rupe koju stvarate u ozonskom omotaču koristeći lak za kosu u velikim količinama.

najbolji lak za kosu Poznato je da su se o laku za kosu pisale svakakve stvari. Oštećenja pluća, očiju, pogoršanje stanja kod astmatičara…sve je to posledica oštećenja ozonskog omotača. Sada možete da predahnete. Naime, agencija za zaštitu životne sredine SAD-a borila se protiv proizvoda u vidu ambalaža sa prisustvom aerosola koje su se proizvodile od 1920 do 1970 kada su i zvanično zabranjene i izbačene iz upotrebe. Naši lakovi za kosu nisu ni priblžno štetni kao svoji prethodnici.

Do 1964. godine lakovi za kosu bili su naprodavaniji proizvod za lepotu. Frizure su se zasnivale na lakovima za kosu, prosto je bilo nemoguće napraviti bilo kakvu frizuru a da za nju ne bude korišćen lak.

U sedamdesetim godinama prodaja laka za kosu je opala, jer je moda nametnula ravnu i lepršavu kosu. Osamdesetih je lak za kosu ponovo bio glavno sredstvo za lepotu, jer su u trendu bile frizure koje su zahtevale da izdrže lude žurke i glamurozne haljine. Sve je tada sijalo, u najvećem zanosu. Međutim, moda se menja, sa njom i frizure. Nedostaje mi to vreme šljaštećih haljina i velikih punđa.

Ipak, u laku za kosu postoji mnoštvo hemijskih jedinjenja. Zajednička stvar svakom laku za kosu jeste što je lako zapaljiv. Pre 1993. godine bilo je mnogo prijava vezanih za požare uoči korišćenja ovog spreja. Još jedna hemijska supstanca-formaldehid nalazi se u laku, a on je vrlo štetan jer izaziva probleme vezane za disajne puteve i glavobolju. Na etiketama može se pronaći pod pseudomim “form” ili “formalin”.

50 nijansi laka za kosu

Nije svaki lak za kosu isti. Treba pronaći onaj lak koji baš odgovara vašoj kosi kako biste dobili željeni efekat.

Postoji mnogo vrsta lakova za kosu, na primer, lakovi koji su prilagodljivi ravnoj, kovrdžavoj ili farbanoj kosi.

Za savršenu frizuru morate pronaći svoj savršeni lak.

Tržište je prepuno opcija za vas! Birajte lak za kosu prema svrsi za koju vam je potreban.

  • Lak sa blagim nivoom učvršćivanja koristite ukoliko želite prirodan izgled i lepršavu kosu. Ovi lakovi za kosu su fleksibilni i neće učvrstiti vašu kosu. Moći ćete da je češljate ili vežete rep. Idealni su za žene kojima je kosa već sama po sebi oblikovana, a ovaj lak će služiti kao dodatna pomoć.
  • Lak za kosu sa snažnijim nivoom učvršćivanja koristite onda kada želite da vam kosa ostane na mestu i po olujnom vremenu. Ako ste utrosili dosta vremena i novca na određenu frizuru i želite da ostane nepromenjena satima, posegnite za lakom sa ultra-jakim nivoom učvršćivanja. Imajte na umu da postoje i  proizvodi pogodni za kratke frizure ili za oblikovanje pojedinačnih pramenova.
  • Lak za kosu koji sadrži UV filter stitiće vašu kosu od sunca i vlage, a ipak zadržava formu I oblik frizure. Najbolja stvar kod ovog laka jeste što će kosa biti zaštićena od spoljnih uticaja, što je vrlo važno kada ste izloženi suncu.
  • Još jedna zanimljiva stvar koja je idealna kada su svečanosti u pitanju jeste lak za kosu sa šljokicama. Izaberite srebrne ili zlatne šljokice i budite glamorozne tokom cele večeri. Uvek su u trendu frizure koje ostavljaju bez daha. Za one hrabre, tu su šarene šljokice. Zamislite to ludilo u boji!
  • Lak za kosu koji ne lepi biće idealno rešenje za žene koje žele da menjaju frizuru bar dva puta dnevno. Idealan je za ravnu kosu koja se često pegla. Daće joj sjaj, težinu ali ne i slepljene pramenove.

Kako se pravilno nanosi lak za kosu?

Bezbroj puta ste čuli da udaljite lak za kosu kada ga prskate po kosi. Čuvenih dvadeset centimetara.  Taj savet nastao je iz razloga jer kada prskate blizu ostaju bele naslage koje ne izgledaju baš najlepše. I ne skidaju se do sledećeg pranja.

Lak treba nanositi s leva na desno, rasporediti ga pravilno i uživati u efektu postojanosti frizure.

Pogrešno je mišljenje da se lak mora nanosti direktno na koren kose jer se na taj način nakuplja na koži glave, natapa pramenove i stvara efekat masne kose.

Udaljite ambalažu i ne brinite. Lak će stvarajući nevidljivu mrežu svakako učvrstiti vašu kosu.

Naprskati kosu nekoliko puta nije bas najbolja strategija, jer sušenjem naslage laka počinju da liče na perut. Mnoge korisnice laka za kosu karakterišu kao najveću manu laka to što ih teme sutradan svrbi ili se javlja perut. Ako se borite protiv peruti, možda je u pitanju i šampon koji koristite. Negde grešite, a koža glave vas opominje.

Ivana je dugo pravila sličnu grešku i jedva oporavila kosu. Kosa joj je stalno bila masna, imale je perut i bila krta, beživotna i oštećena. Onda je shvatila da greši u osnovnoj stvari – nezi kose. Okrenula se prirodnim rešenjima. Na potpuno prirodan način njena kosa se oporavila i sada je blistava, sjajna i lepršava. Pročitajte iskustvo koje je podelila sa nama klikom na ovaj link: https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

 Pri izboru laka za kosu , posavetujte se sa vašim frizerom, pitajte ga koliko često možete da koristite lak i koji najviše odgovara vašoj kosi.

Napravi sama lak za kosu

Kada sam od prijateljice čula da je sama napravila lak za kosu, iznenadila sam se. Ona je neko ko svakog dana koristi lak za kosu, jer je njenoj kosi neophodan za oblikovanje frizure.

lak za kosu upotreba

Iako često pričamo o tome da lak za kosu isušuje kosu, njena upornost da svakog jutra izgleda uredno i lepo prešla je granice “zdravih saveta”. Pobornik sam zdravih maski koje regenerišu suvu i oštećenu kosu. Ipak, njoj je bilo zanimljivije da napravi sama svoj lak za kosu, na prirodnoj bazi.

Da li je prirodni lak za kosu pravo rešenje za vas, da li je jednako efikasan i da li ćete ga probati, procenite sami.

Baš iz razloga što lak za kosu posle duže upotrebe čini kosu slabom zbog hemijskih sastojaka koje sadrži, a procesi lečenja i regeneracije traju dugo, žene pronalaze alternativno rešenje za savršenu frizuru. Opadanje kose, isušivanje i pojava peruti mogu biti prošlost uz novi lak za kosu koji zaista može zameniti pravi. Hajde da probamo!

Osim što ne sadrži štetne materije i alkohol, veoma je jeftin.

Potrebna vam je mala bočica sa pumpicom, esencijalno ulje i šećer.

Priprema:

U manju šerpu izmerite 130ml vode, sačekajte da provri i ubacite šećer. Što više šećera stavite minimum dve kašičice. Što više stavite šećera, to će se lak lakše lepiti za vašu kosu. Šećer se istopiti brzo. Prespite ga u drugi sud da se ohladi.

Dok se šećer hladi, izaberite esencijalno ulje koje volite. To je samo vaš izbor i krajnji proizvod neće zavisiti od vrste ulja.Kada je šećer uhlađen, pomešajte ulje i sipajte smesu u praznu bočicu sa pumpicom.

Hladite lak za kosu dvadesetak minuta u frižideru i posle toga možete ga koristiti.

Kako se koristi ovakav prirodni lak za kosu?

Primena nije ista, tu ćemo se složiti. Treba će vam nekoliko minuta više za nanošenje, ali to nije ništa jer izbegavate sve štetne sastojke. Moja prijateljica kaže da se isplati, kosa više nije tako suva i vremenom se regeneriše jer više nema šta da joj šteti.

Napskaćete jedan sloj laka, pa tek kad se osuši drugi, a zatim i treći. Koliko ćete slojeva staviti zavisi od toga koliko želite da vam kosa bude fiksirana.

Lak se lako ispira, te tako ne morate brinuti da će ostaci biti tu posle pranja kose. Možete ga koristiti svakog dana i praviti razne frizure, jer funkcioniše isto kao i običan lak.

Još jedan savet u vezi ovog recepta, jeste dodatak vode ili 70% alkohola. Alkohol isušuje kosu, pa zbog toga savetujemo da pravite “zdraviji lak za kosu” bez njega. Ukoliko ipak smatrate da je neophodan, znajte da će vam svakako duže trajati.

Standardna bočica trajaće vam oko nedelju dana ako ga koristite svakodnevno. Količinu možete prilagođavati svojim potrebama i uživati u lepoj kosi i modernim frizurama svakoga dana.

Sjajna stvar što ovaj lak možete koristiti i za frizure vaših devojčica. Pošto je potpuno bezbedan, pogodan je i za dečiju kosu. Neće je oštetiti, a kikice, punđe i repici trajaće celog dana.

‘Jedan važan savet:Bićete šetajući slatkiš. Ne mislim samo na vašu sjajnu frizuru, nego na šećer na vašoj glavi koji bubice i ose prosto obožavaju. Savetujemo da svoj zdravi lak za kosu koristite u hladnijim danima, da ne bi dolazilo do toga da postanete slatka meta raznim insektima koji vole slatkiše.

Za šta sve još možemo koristi lak za kosu?

Osim što nam pruža mogućnost da dugo uživamo u savšenoj frizuri, lak za kosu je koristan za gomilu stvari! Toliko trikova u jednoj bočici. Za šta ga vi sve koristite?

Odličan je kao pomoć pri dekorisanju

Lak se koristi u dekorisanju doma i to znaju sve žene koje večito od starog prave novo.Suvo cveće je pravi primer. Kao fiksator, pomoćiće da sve latice ostanu u nepomičnom stanju. Dobar je i kao završni fiksator preko boje ili spreja kojim se sveće prska.

Skinuće žvaku za odeće

Kada se žvaka zalepi za našu odeću, nastaje prava noćna mora. Lak za kosu pomaže u bezbednom odlepljivanju bez ostataka. Oduševićete se kako se više nećete nervirati oko žvakaćih guma, a to je zaista oslobađajuća i sjajna vest.

Fleke od karmina više nisu problem

Priznajem da mi se često desi da uprljam karminom omiljenu belu rolku, muževljevu košulju ili jastučnicu. Nekad je preteško skinuti šminku, a nekad je preteško skinuti fleku koja je nastala od karmina. Lak za kosu skida karmin. Konačno trik koji je delotvoran što se tiče upornih fleka! Naprskajte mesto koje je isflekano, sačekajte desetak minuta i istrljajte sunđerom. Fleka će nestati ali je važno da komad odeće operete u mašini, kako ne bi ostala fleka od samog laka za kosu.

Sjajna obuća bez muke

Ako imate obuću koja je od skaja, glatka je i potrebno joj je često glancanje, za dodatni sjaj možete se poslužiti lakom za kosu. Izglancajte svoju obuću i poprskajte sprejom. Sjaj će biti dugotrajan, što je fantastično.

Najlon čarape

Koliko god da ih volimo, moramo priznati da se lako cepaju, oštećuju ili jednostavno puknu, ma koliko god bile kvalitetne. Kada ih operete I kada su suve, napskajte ih lakom za kosu. Videćete kako će vam trajati znatno duže. Naprskaje ih po onim mestima gde vam često pucaju.

Lak za nokte koji se krza

Još jedna od pojava od koje nam se diže kosa na glavi. Lak za kosu biće kratkotrajno rešenje koje će učiniti da lak kojim smo samo pokrili iskrzalu rupicu izgleda ko da je iz jednog dela, dok ga zaista ne sredimo. Mala, ali efikasna pomoć.

Protiv komaraca

U hitnim slučajevima kada ne možete da uhvatite komarca kako biste ga eliminisali, dovoljno je da par puta prsnete lakom za kosu i njega više neće biti. Ovo deluje na mnoge sitnije insekte.

A pročitajte i kako se koristi lak za kosu za celulit!

Saveti profesionalaca

Skuplji lak vredi svaku paru! Ponekad i sama pomisao na to da za lak izdvajate više od 500 dinara čini da posegnete za mnogo povoljnijim alternativama. Profesionalci insistiraju na tome da su skuplji lakovi za kosu znatno bolji. Profesionalni lakovi ne ostavljaju tragove korisćenja i sadrže sastojke koji su dobri za vašu kosu, i veća je šansa da ce vaša frizura izgledati baš onako kako ste zamislili.

 

Ako ste u žurbi zaboravili četku za oblikovanje kose, uvek možete da upotrebite ambalazu svog laka za kosu kao resenje za problem. Pramen naprskan lakom obavijte oko ambalaze i trenutno postižete efekat isfenirane kose.

Inače,životni vek laka za kosu je neverovatan. Za razliku od drugih proizvoda, laku za kosu nećete morati da proveravate datum isteka roka. Dokle god se čuva na odgovarajućoj temperaturi, lak će ostati nepromenjen.

Jedina stvar koja bi mogla pokvariti lak za kosu je ekstremna toplota ili hladnoća, tako da je najbolje da lak ostavite kod kuće ako planirate odlazak na plažu ili skijanje.

Šampon za hidrataciju kose je vas najbolji prijatelj!

Jeftini lakovi za kosu mogu ostavljati talog i pahulje peruti za sobom. Uklanjajte lak za kosu šamponima za hidrataciju dvaput nedeljno, temeljno ce vam očisiti kosu od neželjenih ostataka. Nega kose je uvek najbitnija stavka, o kojem god da je preparatu reč.

Uživajte u frizurama koje volite i izaberite lak za kosu po svojoj meri. Izaberite onaj koji prija vašoj kosi. Lepota bez neželjenih efekata je lepota koju ćete obožavati.