Ravna kosa i top saveti za njeno održavanje

Ravna kosa i top saveti za njeno održavanje

Autor:

Želite da imate ravnu kosu? Kako do ravne kose na najbrži i najjednostavniji način? Uz pomoć praktičnih saveta i uz pomoć prirode, nudimo vam rešenja kako kosi dati sjaj, volumen i kako negovati pravu kosu.

Ravna, sjajna i glatka kosa uvek je bila u trendu, jer pre svega izgleda zdravo.Takođe, bitno je da se ravna kosa može pustiti  slobodno da pada ili se može oblikovati na više načina, uz razne frizure.

Žene koji nemaju prirodno ravnu kosu često se okreću hemijskim tretmanima kako bi se rešili talasa i kovrdža. Mnogi frizerski saloni nude usluge trajnog ispravljanja kose. Takav izgled traje ograničeno vreme, možda godinu dana.

Ono što je više važno je da nakon godinu dana, na kosi kreću da se javljaju svi nusefekti ovog tretmana. Misli se pre svega na suvu kosu, razne alergije i gubitak kose.

Trebalo bi što više izbegavati tople tretmane, kao i hemijski jake proizvode u cilju ispravljanja kose. To dodatno oštećuje kosu, a zbog svega toga nudimo vam rešenja za alternativne i prirodne načine ispravljanja kose.

Duga ravna kosa i nega kose

Ima li šta lepše kad na devojci vidite zdravu, dugu, lepu i negovanu kosu?  Kosa je zaista simbol ženstvenosti, i ne čudi što neke žene provode, sate, dane pored ogledala, u salonima, ne bi li dobili željeni rezultat i idealnu frizuru. Ukoliko sa kosom nije sve u redu, onda se ruši i žensko samopouzdanje, i gubi se na ženstvenosti.

Ravna kosa je moderna, lepa i prikladna, i ženu čini posebno privlačnom. Problem je, međutim, da mnogi od alata koji se koriste, poput fena i drugih preparata, zaista loše deluju na vašu kosu. Trebalo bi njihovu upotrebu svesti na minimum, ili ih koristiti za posebne prilike i situacije.

Za neke žene nega ravne kose i održavanje predstavlja izazov, dok je za druge savršeno jednostavno i brzo. Zašto je to tako? Za većinu žena sa pravom kosom karakteristična je tanka, fina dlaka, za razliku od kovrdžave, koja je bujna. Iz tog razloga ima tendenciju i da opada više.

Nemojte očajavati, jer održavanje ravne kose može se postići s malo napora i vremena.

Šta je ono sa čim se susreću žene sa ravnom kosom i kako rešiti ove probleme?

Ravna kosa se brzo masti

Zbog  fizičke strukture prave i blago talasaste kose, ona je podložnija ovom problemu i brže se masti, nego kovrdžava kosa. Nažalost, povećana proizvodnja ulja (pogotovo u pubertetu) može uticati na kosu, što je čini beživotnom i bez sjaja.

Da biste rešili ovaj problem, jednostavno možete povećati broj pranja kose tokom nedelje. Mnogi ljudi bi rekli da šamponiranje vaše kose više od dva puta nedeljno uzrokuje da postane još više oštećena, ali videćete rezultate nakon dužeg primenjivanja ove tehnike.

Često perite kosu – probajte svaki dan, ako je moguće – ali budite oprezni u hemikalijama u proizvodima koji bi mogli prouzrokovati oštećenja, umesto toga izaberite blagi šampon, bez sulfata.

Dragana ima savršenu kosu. Dugu i zdravu. Ali nije uvek bila takva.  Njena kosa je opadala, stalno se mastila i izgledala je jako loše. Međutim, nakon što je počela da koristi šampon koji nema štetnih sastojaka, vrlo brzo njena kosa je zablistala – prestala je da opada i počela je ponovo da raste. O tom svom iskustvu, pričala je sa prijateljima, ali i sa nama. Njenu priču možete naći na ovom linku: https://minutzamene.com/perut-i-opadanje-kose-su-proslost/

Sa druge strane, nemojte upotrebljavati preparate za kosu često, kao što su razna ulja, pene za kosu ili lakovi. Kada već morate da ih upotrebljavate, primienite proizvod samo na koren dlake.  Naravno, potrebno je izbaciti i hranu bogatu mastima.

Ravna kosa nema volumen

Zbog vaše strukture kose, pramenovi se spuštaju, kao da su slepljeni i nemaju volumen.  Da bi dobile na bujnosti , devojke obično koriste uređaje, kao što je fen, ali dugoročno će to uzrokovati pucanje i oštećenje vaše kose.

Da biste uspešno rešili ovaj problem, trudite se da redovno održavate kosu, a to pre svega znači da redovno skraćujete krajeve, a možete i eksperimentisati sa raznim frizurama. Pročitajte više saveta kako dobiti na volumenu kose

Drugi je način da kosu sušite i češljate naopako, tako što zabacite glavu unapred i tako je češljate.

Ravna kosa je sklona ispucalim krajevima

Ispucali krajevi su uzrokovani različitim faktorima, ali najčešće se javljaju usled čestog sušenja fenom i preteranog češljanja.

Budući da se ravna kosa ili blago talasasta često mrsi, jasno je zašto je često i češljate često, ali bi trebalo da u tom slučaju koristite široki zupčasti češalj ili prste.

Što se tiče krajeva, preporučuje se da se kosa skraćuje na svake četiri do šest nedelja. Skraćivanje kose takođe rešava problem ispucalih i suvih krajeva, a vaša kosa će svakako izgledati bolje sa redovnim odlaskom kod frizera, a i zdravije.

Kako da kosa bude ravna bez peglanja

Ukoliko imate loknastu ili blago talasatsu kosu, ne bi trebalo dodatno da koristite presu ili fen za ispravljanje. Peglanje kose svaki dan može biti pakao za vašu kosu. Postoje jednostavni načini, koji će vam pomoći da vašu kosu održite pravom i da izgledate kao holivudske dive. Jedan od načina je i prirodno iščešljavanje.

Nanesite šampon na kosu. Izbegavajte jake šampone sa sulfatima; ako možete, koristite proizvod namenjen za suvu i oštećenu kosu. Prilikom nanošenja šampona i balzama, izbegavajte trljanje kose previše, jer to može uzrokovati pojavu kovrdža.

Kada sušite kosu, koristite peškir lagano samo da ocedite višak vode s vaše kose. Nanesite prirodno ulje na mokru kosu, ravnomerno raspoređujući od korena do vrha. Češalj  koji bi trebalo koristiti kroz kosu je sa širokim zupcima.

Dakle, nakon što operete kosu, dovoljno je bez korišćenja fena, da vašom četkom češljate kosu, dok se ne osuši. Na taj način ćete je u potpunosti ispraviti, a nećete je oštetiti toplinom fena ili prese.

Evo još saveta kako ispraviti kosu bez peglanja.

Kako da kosa ostane ravna nakon peglanja?

U retkim i svečanim prilikama, kada želite da ispravite kosu i da imate frizuru baš kako ste zamislili, potrebno je da znate kako se koristi presa, kako bi trajanje frizure bilo što duže.

Presa deluje na kosu po principu ravnih ploča koje su vruće i dodiruju pramen , pritiskaju ga sa obe strane vaše kose. Na taj način, toplina dolazi do folikula dlake i ispravlja lokne. Ploče na presi mogu biti izrađene od nekoliko različitih materijala, a dobre su za različite namene.

Materijal ploča diktira da li ćete dobiti adekvatnu temperaturu i sjajnu završnu obradu. Brzina ispravljanja takođe se oslanja na vrstu ploče koju koristite.

Prilikom korišćenja prese, bitno je da budete pažljivi da ne preterate sa toplotom, kako ne bi došlo do oštećenja kose. Morate pažljivo podesiti temperaturu i ne pritiskati i ne držati previše na kosi.

Da bi vaša kosa što duže bila ravna nakon korišćenja prese, potrebno je da nakon pranja kose, nanesete serum na mokru kosu, kao zaštitu od toplote. Osim toga serum daje i efekat za duže trajanje ravne frizure.

Nakon pranja kose, prvo isfenirajte kosu, a zatim koristite presu. Presu jednostavno koristite pramen po pramen, i polako spuštate da prirodno pada.

Kada završite peglanje svoje kose, nanesite malo laka, kako bi učvrstio trajnost vaše frizure.

ravna kosa

Kako da kosa bude ravna?

Ukoliko želite da izbegnete korišćenje fena i prese za ispravljanje kose, postoje i drugi načini koji vam mogu pomoći da brzo i jednostavan to i uradite, i dođete do ravne kose. Ukoliko ne želeti ni jednu loknu ili talas na svojoj frizuri, možete koristiti praktične savete koje smo izdvojili za vas.

Saveti za ispravljanje kose

 1. Četkati kosu dok se ne osuši

Nakon pranja kose, pustite da se kosa prirodno osuši, ali nastavite da je četkate na svakih pet minuta. Izvucite pramen do kraja i zadržite svaki deo dlake na nekoliko sekundi da biste je podstakli da se ispravi

 1. Čvrsto obmotajte kosu oko glave

Kada je kosa mokra, uzmite češalj i napravite razdeljak na sredini. Krenite od leve polovine glave, pramen po pramen vrtite na desnu stranu  i obmotajte oko glave – kako ne bi ispadala kosa pričvrstite ukosnicama. Zatim krenite sa desne polovine i vrtite u krug na levu stranu. Pustite da se prirodno osuši. Možete zamotati kosu u svileni šal i tako spavati, kako bi dobili što bolji efekat prave kose.

 1. Vikleri za kosu

Koristite viklere za kosu, i to one najveće, uzimajte pramen po pramen kose i obmotajte u jedan vikler. Tako radite dok ne uvijete celu kosu. Pustite da se prirodno osuši, bez fena. Zatim skinite viklere, i uživajte u vašoj novo frizuri.

 1. Konjski rep

Podelite vlažnu kosu u jedan ili dva konjska repa. Pričvrstite ih mekanom gumicom za kosom, a zatim dodajte gumice na svaki santimetar kose, duž celog konjskog repa, kako biste je držali kompaktno. Proverite jesu li dobro pričvšćeni da ne budu labavi, ali ne preterano, da ne ostane vidljiv trag na vašoj kosi. Tako slobodno možete otići na spavanje i pustiti je ujutro.

 1. Vežite kosu u punđu

Dobro začešljajte kosu i napravite punđu, ali uvrtite kosu kao kanap, dok je još kosa mokra. Pustite da se osuši prirodno, skinite punđu, a zatim počešljajte.

Prirodno ispravljanje kose

Ako želite imati ravnu kosu bez oštećenja vaših krajeva, možete probati neke prirodne maske i tretmane za ravnu kosu. U vašoj kuhinji postoje neki sastojci koji vam mogu pomoći ispraviti kosu.

Ti kućni preparati ne bi trebalo da se koriste češće od dva do tri puta nedeljno. Savkodnevna upotreba ne bi bila zdrava za vašu kosu.

vlasilan testimonilal baner

 1. Vrući uljani tretmani

Redovni tretmani sa toplim uljem jedan su od najboljih i najjednostavnijih načina za održavanje vaše kose glatkom i dobro hidriranom. Toplota iz toplog ulja će opustiti talase i lokne na vašoj kosi. Za topli uljani tretman najbolje su mogućnosti kokosovog ulja, maslinovog, bademovog ili susamovog ulja.

Lagano zagrejte ulje koje želite koristiti u mikrotalasnoj oko 20 sekundi. Nanesite toplo ulje na kosu i masirajte kosu 15 do 20 minuta. Zatim pokrijte kosu peškirom i pustite da tako stoji 30-40 minuta. Operite kosu sa blagim šamponom.

Nežno češljajte kosu (koristite češalj širokih zubaca) dok je još mokra i ostavite da se osuši prirodno.

 1. Kokosovo mleko

Smatra se da kokosovo mleko ispravlja kosu. Ima hidratantno dejstvo i daje kosi lep sjaj. Osim toga, ima sve prednosti antibakterijskih i antivirusnih lekova koji pomažu vašoj kosi.

U posudi, umešajte jednu šoljicu svežeg kokosovog mleka i sok jednog limuna. Stavite  posudu u frižider nekoliko sati, sve dok ne bude kremasti sloj na vrhu. Masirajte kosu sa ovom maskom, a zatim ostavite na 20 minuta.

Pokrijte glavu kapicom za tuširanje,a preko kape obmotajte peškir. Ostavite da stoji oko 30 minuta, a zatim operite kosu. Pustite kosu da se prirodno suši.

 1. Mleko

Pomešajte jednu kašiku meda u jednu šoljicu mleka. Stavite tri do četiri jagode i dodajte ih u smesu. Nanesite mešavinu na kosu temeljno i zamotajte kosu u peškir i držite oko dva sata. Operite kosu sa blagim šamponom, počešljajte kosu širokim češljem i pustite da se kosa prirodno osuši.

Takođe, možete koristiti mleko jednu šoljicu sa jednom kašikom meda, bez jagoda. Isti način je primene i sušenja kose.

 1. Jaja i maslinovo ulje

Jaja imaju važnu ulogu kod jačanja vaše kose. Maslinovo ulje pomaže da kosa bude dobro hidrirana. Ovi sastojci, kada se kombinuju, pomažu kod ispravljanja kose na prirodan način.

Razlupajte dva jaja pravilno i pomešajte sa četiri kašike maslinovog ulja. Nanesite ovu smesu na kosu, a zatim kosu počešljajte sa češljem sa širokim zupcima, kako bi podjednako svaka dlaka upila sastojke. Stavite kapicu za kupanje, a preko peškir i držite na glavi od 30 do 45 minuta. Isperite kosu sa blagim šamponom.

Takođe možete pomešati 2 šoljice mleka sa 1 jajetom. Namočite kosu u nju i držite na glavi 10 minuta, a zatim iscedite. Nemojte odma isprati, već pustite da tako stoji na glavi još 30 minuta. Isprati i sušiti četkom.

 1. Aloe Vera

Aloe vera sadrži nekoliko enzima koji podstiču zdrav rast kose i čine vašu kosu trajno glatkom i mekom. Takođe, gel aloe vere lako prodire u koren i održava kosu dobro hidriranom. Zbog ove hidratantne osobine, to može ispraviti vašu kosu.

Izmešajte pola šoljice aloe vera gela i toplog maslinovog ulja. Po želji, pomešajte sa šest kapi ulja od ruzmarina. Masirajte smesu u kosu desetak minuta. Zatim isperite.

Za sve navedene metode, dodajte nekoliko kapi slatkog badema ili kokosovog ulja kako bi se bolje ispravila kosa i dobila što bolji izgled.

Serum za ispravljanje kose

Serumi za kosu se koriste u cilju da kosi daju mekoću i sjajan izgled. Takođe, koriste se i kod ispucale i oštećene kose, a kao i odlično sredstvo za hemijsko ispravljanje kose. Sastojci uglavnom pomažu da njegovim korišćenjem dobijete izgled kose o kojoj maštate. Dostupni su na našem tržištu u velikom broju, a za vas smo pripremili jedan domaći serum.

Mleko je poznato da ima hidratantna svojstva koja mogu pomoći ispravljanju kosu. Takođe, belančevina u mleku jača dlaku, što je čini glatkom i neodoljivo lepom.

Pomešajte pola šoljice mleka i pola šoljice vode. Spremite smesu u bočicu sa sprejem. Raščešljajte dobro kosu i naprskajte sa spremljenim preparatom u spreju. Ostavite je 30 minuta da mleko otpusti sva svojstva. Zatim operite kosu šamponom.

ravna kosa

Frizure za ravnu kosu

Postoji jako veliki broj frizura, koje možete napraviti za svaki dan ili za svečane prilike. Ravna  kosa je zahvalna, jer je možete pustiti da prirodno pada, bez eksperimentisanja i želje za nekom određenom frizurom. Kod većine žena to je idealno rešenje, jer ne predstavlja napor, i ne oduzima puno vremena. Međutim, kada se ukaže prilika, možete probati sa nekom od navedenih frizura:

 • Šiške – podignite vašu kosu trakom ili šnalom, a napred na čelu počešljajte vaše šiške.
 • Punđa – možete zalizati vašu kosu ili je blago podići, i napraviti lepu punđu. Pričvrsite je ukosnicama.
 • Frizura na stranu – vašu kosu lepo počešljate i pustite prirodno da pada. Možete blago baciti pramen na levu ili desnu stranu, kako bi frizura bila atraktivnija, ili klasičan razdeljak napravite na sredini.
 • Vezana u rep – napravite jedan ili dva konjska repa, lepo će izgledati.
 • Riblja kost – ukoliko imate nekog ko je vešt frizurama, može vam napraviti jednu riblju kost, koja će trajati ceo dan.
 • Lob-duga bob frizura – ovde ne možete pogrešiti. Trenutno je ova frizura hit.
 • Razdeljak na sredini – samo je počešljajte i podelite na sredini. Možete uviti dva, tri pramena na krajevima, da deluje bogatije, tj. da dobije volumen.