Ne zanemarujte ovo! Zaštita kose od toplote je obavezna!

Ne zanemarujte ovo! Zaštita kose od toplote je obavezna!

Autor:

Mnogi svaki dan greju kosu , a ne znaju koliko je važna zaštita kose od toplote. Možda mislite da je zaštita nemoguća misija ili da je toplota neštkodljiva,  ali promenićete mišljenje posle ovog teksta!

Istina je da nam je toplota neophodna za stilizovanje kose, za sušenje, za pranje. Ne bismo bez nje mogli. Sa druge strane, ona utiče na to da se naša kosa previše suši, da krajevi budu ispucali, da ona izgleda beživotno. Nikom se ne dopada takva kosa. Dugo smo razmišljali i stigli da zaključka da toplota čini više štete nego koristi i da je krajnje vreme da je zaštitimo na pravi način.

Zaštita od toplote deluje dosta komplikovano. Mnoge žene svakodnevno koriste aparate za stilizovanje kose, poput presa, figara, fena. Kako da se odreknemo stvari koje čine da naša kosa izgleda pristojno, uredno i lepo? Svakako ne možemo to da uradimo.

Ono što možemo jeste da sačuvamo kosu od toplote i da je redovno štitimo. U nastavku saznajte kako , ali stvarno!

Kako toplota škodi kosi?

Kako dobiti kosu kao iz salona? Tako što kupimo dobre aparate za kosu i provedemo nekoliko sati ispred ogledala. Žene obožavaju prese, uvijače i stilizatore. Jednostavno, oni su nam postali toliko bliski, da bez njih ne idemo ni na kratko putavanje. Što bismo, kada nam je pomoću njih kosa sređena i lepa?!

Ipak, svi ovi aparati imaju i lošu stranu, a to je njihova toplota koja može da ošteti kosu i da nakon nekoliko godina korišćenja napravi pravi haos na našoj glavi. Naravno, ako je zaštitimo, to se neće desiti, ona će preživeti i najveće toplotne udare. Ipak, to nije baš tako lako kao što zvuči.

Ako svakodnevno stilizujete svoju kosu sa nekim od preparata, neminovno je da će se ona ošteti. Zavisi mnogo i od kvaliteta i jačine kose, ali svakako će biti vidljiva oštećenja.

Uz pomoć toplote, kosa može da menja oblik, tako i dobijamo blistavo ravnu kosu ili božanstvene, romantične lokne.

Kad god tretiramo kosu aparatima koji rade po principu toplote, mi topimo vlakna koja su sačinjena od elastina koji je zadužen za čvrstinu kose.

Javljaju se promene u omotaču vlasi. Elastin ne može da nestane tako lako i ne može u potpunosti da se skine sa omotača, ali može doći do suvih krajeva, do pucanja kose, do lomljenja.

Visoke temperature dovodi do oštećenja, a naši aparati dostižu temperaturu koja je veća i od 200 stepeni. Priznaćemo da to nije malo. Kako menjamo oblik kose, tako menjamo i njenu strukturu. Retko razmišljamo o tome kakve to posledice ostavlja i kako će naša kosa izgledati za 10 godina.

Naša kosa gubi proteine koji se nalaze na vlasima kada je često termički tretiramo. Termički oštećena kosa ne može da zadrži vlagu, a ona joj je potrebna kako bi bila gipka i elastična.

Kosa gubi sposobnost da zadrži elastičnost, zbog promena u strukturi i zbog gubitka proteina i lipida.

To znači da će kosa vremenom postajati sve grublja i suvlja, izgledaće kao slama. Vremenom će krajevi postati izrazito suvi. 

Ako vam je kosa oštećena od toplote, u nastavku će vam mnogo pomoći provereni saveti koji će vam omogućiti da zaštite kosu. Ako vaša kosa još uvek nije oštećena, verujte da će u jednom trenutku postati, pa je najbolje da to sprečite na vreme.

Zato nastavite da čitate dalje. Trebaće vam ovi saveti!

Pranje kose toplom vodom – štetno ili ne?

Idemo od početka – pranje kose je osnov svega. Pranje toplom vodom zaista može negativno da utiče na vaše vlasi i da napravi ozbiljne probleme. Možda i vi, kao i ja, volite da odete pod vreo tuš, možda i zapevate, i uopšte vam ne smeta što kosu perete toplom vodom. Vremenom, kosa postaje suva, beživotna, a može se javiti i perut.

Kosa od vruće vode postaje masna u korenu, a krajevi postaju suvi. To je užasna kombinacija, kojoj morate da se posvetite i da menjate negu iz korena.

Slađana je imala problem sa mašćenjem kose, krajevi su joj bili suvi, ispucali, krti, a kosa joj je zbog svega postala ređa. Ona često kaže da je njena kosa nekada izgledala kao metla. Ipak, ona je našla dobro rešenje koje je sasvim prirodno . Kosa joj se preporodila! Sada je lepršava i zdrava. Verujemo da će vam njeno iskustvo biti od koristi, pročitajte ga na sledećem linku: https://minutzamene.com/pobedila-sam-perut-i-opadanje-kose/

Savetujem vam da kosu perete sa prirodnim šamponima i da je ispirate što hladnijom vodom. U početku to neće biti prijatna rutina, ali vremenom postaće vam navika. Učinićete sebi uslugu kada izaberete bar mlaku vodu za pranje kose. Tako je štitite od toplote pri svakom pranju, a to nije mala stvar. 

Takođe, i tvrda voda može da bude veliki problem. Naravno, to zavisi od grada do grada, pa zato morate pametno da birate šampon za kosu koji neće doprineti dodatnim oštećenjima. 

Iako pranje kose ne izgleda kao neka velika mudrost, zapravo je važno koji šampon koristite i da li ispirate kosu toplom vodom. Što manje tople, vrele vode, to će kosa biti kvalitetnija i jača. Hladnija voda doprineće i boljoj cirkulaciji temena, što će uticati i na poboljšan rast kose. Probajte, videćete i sami razliku!

Zaštita kose od toplote fena

Korak broj 2 – sušenje kose. Sušenje kose ume da bude dugotrajno i naporno, a sve zavisi koji fen koristite, i zavisi koliko je vaša kosa gusta i bujna. Postoje pravila za sušenje kose koje morate da poštujete kako je ne biste oštetili pri sušenju.

Najbolje ćete oblikovati kosu feniranjem, jer je vazduh topao, a to će vašu mokru kosu dovesti u red. Fen može biti mač sa dve oštrice, jer lako može da uništi kosu i da učini da krajevi budu ispucali.

Poslušajte ovih par saveta za pravilno sušenje kose i zaštitite kosu od toplote:

  • Smanjite temperaturu. Verujem da vaš fen za kosu ima par opcija, a ono što treba da uradite jeste da ne pojačate fen na maksimalnu temperaturu, već da ga smanjite. Možda će ovakav način sušenja kose zahtevati više vremena, ali na duže staze, to će vam se isplatiti jer ćete sačuvati kosu od oštećenja.
  •  Udaljite fen od kose. Termička zaštita kose može da bude vrlo zahtevna. Imajte na umu da je najbolje da udaljite fen bar 20 centimetra od kose i da tim tempom sušite kosu. Opet nam je ovde potrebno vreme, ali pažljiva i kvalitetna nega, zahteva i više vremena.
  • Nabavite sprejeve za termičku zaštitu kose. Postoji mnogo sprejeva na tržištu koji će zaštiti kosu. Oni se nanose posle pranja i ne ispiraju se. Većina njih divno miriše, pa je to još jedan razlog da ih redovno koristite.

Što se tiče samog aparata, birajte kvalitetnije i proverene fenove koji imaju mogućnost podešavanja.

Uvek birajte slabije temperature za sušenje kose i trudite se da svaki put odmaknete fen. Tako ćete ublažiti dotok vreline i sprečićete da kosa postane suva i oštećena.

Zaštita kose od toplote figara

Figaro – revolucionarni apparat za pravljenje lokni. Možemo sa njim imati lokne kakve god poželite, od sitnih do krupnih. Žene ga obožavaju jer im pomaže da imaju kosu kao iz frizerskog salona, za manje od sat vremena.

Sa figarom će vaša kosa dobiti holivudski izgled, a lako ćete postati umešni u ovom poslu, jer nije eško kovrdžati kosu. Svi će vam reći da je kod česte upotrebe ovih aparata neophodan preparat za zaštitu kose.

Proizvoda za termičku zaštitu kose ima baš puno, ima onih koji štite kosu od UV zraka, ima onih koji su namenjeni za ravnu, ili za kovrdžavu kosu. Ako imate periode u mesecu kada želite da vam kosa bude malo ravna, malo kovrdžava, moraćete da nabavite oba proizvoda za zaštitu. Naći ćete sprejeve, kreme ili gelove, ima ih u raznim varijantama. Primetićete koji je proizvod dobar čim ga nanesete na kosu i počnete da je stilizujete.

Dobar proizvod za zaštitu kose od toplote učiniće da kosa blista i posle određenog vremena, neće biti ispucalih krajeva i kosa neće biti suva na dodir.

Ako već ne možete da zamislite da funkcionišete bez figara, onda ćete morati da uložite malo više novca i da nabavite kvalitetan figaro koji ima regulator toplote. Razgovarajte sa svojim frizerom, on će vam dati dobru preporuku za profesionalni figaro koji neće izgoreti kosu .

Ako ništa ne preduzmete, kosa će izgubiti kvalitet, a onda nećete znati odakle da počnete sa popravljanjem situacije. Znajte da pravilna nega kose zahteva svakodnevnu brigu, a ne samo odlazak kod frizera.

Zaštita kose od pegle

Pegla za kosu je najbolji prijatelj mnogim pripadnicama lepšeg pola. Za tili čas, vaša kosa može biti ravna, sjajna i blistava. Ali, ta magija može skupo da nas košta. Neke pegle dostižu temperature i do 250 stepeni, ali je optimalna temperatura 220 stepeni, a to nije baš naivno.

Čak su i naučnici dokazali da pegla za kosu može da uništi proteine u kosi i može da uzrokuje ozbiljna i nepovratna oštećenja. Šta sve radimo kosi, imamo sreću da ona raste i da uz pomoć prirodne nege može da se obnovi. Ako je vaša kosa duga, onda će vam teško pasti da u ogledalu vidite kako se kosa proređuje i kako se lomi na pola.

Frizeri savetuju da nikada svoju kosu ne stilizujete i ne peglate sa temperaturom koja je veća od 200 stepeni.

Mi oštećujemo kosu i kada nanosimo blanš, kada je često farbamo, kada je peremo svakog dana, a koristimo šampone koji su puni hemije. Naša kosa stalno trpi pritisak, a mi imamo jedan važan zadatak – da je štitimo od toplote, kako bi što duže bila zdrava i lepa.

Kako biste zaštitili kosu od peglanja, vodite računa da vam kosa bude potpuno suva pre no što uzmete peglu u ruke. Obavezno nanesite preparat koji štiti od toplote, a kad završite sa peglanjem kose, nanesite ulje koje može poslužiti kao dodatna zaštita.

Saznajte koja su prirodna ulja najbolja za vašu kosu.

Zaštita kose od sunca

 Sunce, more, letovanje – svi jedva čekamo taj period u godini. Ipak, naša kosa se buni, pa već kad se vratimo sa letovanja, videćemo kako je kosa promenila boju, kako je suvlja i kako je izgubila sjaj. Dok ste na suncu, morate da se pobrinete da vaša kosa bude zaštićena, isto kao što to činite za svoju kožu.

Otkrijte zbog čega vam je zaštita za kosu od sunca neophodna!

Ono što ne smete da zaboravite jeste šešir ili marama koju ćete nositi na plaži. Takođe, prirodna ulja koja se nanose na mokru kosu, mogu da je zaštite od termičkih oštećenja, ali i da spreči da vlasi puknu i da se osuše. Zaboravite na peglanje kose i na korišćenje aparata dok ste na moru, odmorite kosu od aparata.

U prodaji postoje i specijalni preparati koji štite kosu od UV zraka, pa je pametno da ih nabavite. Kad ima sunca, možete i prirodno da osušite kosu, pa vam fen za kosu neće biti potreban prilikom svakog pranja, što je odlično.

Preparati za zaštitu kose od toplote

Preparati za zaštitu kose postaće vam najbolji saveznici, posebno ako često koristite figaro, presu ili neki drugi aparat koji rade po principu toplote.

Sprejevi za zaštitu kose

Sprejevi su stvoreni za lako i jednostavno korišćenje. Neki se stavljaju na mokru, neki na suvu kosu i oni obezbeđuju da vaša kosa izdrži visoku temperaturu.

Naravno, ima ih u raznim obllicima – u vidu kreme, losiona i speja. Sprej za kosu  se najčešće koristi jer samo treba da ga naprskate i da nema čekanja, nastavljate sa stilizovanjem kose. Ipak, nisu ni oni svemoćni. Obratite pažnju na pravilno pranje i sušenje kose, kako biste dobili kompletne rezultate.

Prirodni peparati za zaštitu kose od toplote

Naravno, priroda uvek ima najbolja rešenja. Možete koristiti i proverena ulja koja štite od toplote. Araganovo ulje će učiniti da kosa bude sjajna, blistava i laka za oblikovanje. Kokosovo ulje za kosu takođe može da bude odlično rešenje kada vam je važno da zaštite kosu od toplote.Babasu ulje je odličan saveznik za negovanu i lepu kosu, i njega ćete zavoleti posle prve upotrebe!

Sva ova ulja nanose se posle pranja kosa i ne moraju da se ispiraju. Stavljajte ih u malim količinama, samo na krajevima, kako ne biste izmastili kosu.

Upotreba prirodnih ulja je jednostavna i delotvorna i svakako treba da ih isprobate, nećete se pokajati!

Termička zaštita kose iskustva

Marina nam je ispirčala kako je ona uspela da oporavi kosu od termičkih oštećenja:

„Svakoga dana sam koristila peglu za kosu, svakodnevno sam je i prala. Možda vam to zvuči preterano, ali nisam imala izbora. Moja kosa nije baš bujna i nije najboljeg kvaliteta, i da nisam koristila presu, delovala bi neuredno. Da je nisam prala, izgledala bi masno. Upala sam u začarani krug iz kog nije bilo povratka.

Kada sam videla da moja kosa opada i da gubi sjaj, odlučila sam da promenim svoje navike iz korena. Poslušala sam savete svoje prijateljice, i nabavila prirodni šampon koji je učinio da se moja kosa ne masti i da prestane da opada. Sada peglam kosu jednom nedeljno, i trudim se da je osušim bez fena.

Trenutna nega kose oduzima mi malo više vremena, ali sada mi je kosa lepša i zdravija. Takođe, ispiram je hladnom vodom i bar jednom nedeljno koristim maske za suvu i oštećenu kosu. Pomak sam videla već posle mesec dana, i primetila sam da nije uopšte potrebno tako često stilizovanje kose. Kada je kosa prirodno lepa, onda nije ni potrebno da je toliko tretiramo vrućim aparatima. Savetujem svim ženama da ulože novac u pravilnu negu kosu i da jedno vreme odmore kosu od svega što joj šteti.“

Nega kose ne mora da bude komplikovana. Sačuvajte je na prirodan način!