Uz ove savete, mitiseri na nosu nestaju 100%!

Uz ove savete, mitiseri na nosu nestaju 100%!

Saznajte konačno kako ukloniti uporne mitisere na nosu tako da se više ne vrate. Uz pomoć jednostavnih, a prirodnih rešenja mitiseri na nosu biće vaša prošlost. Vrlo je lako, samo pratite ove savete!

Od svih problema koji mogu zadesiti vašu kožu, mitiseri su možda oni koji najviše nerviraju. Taman pomislite kako ste umirili bubuljice i iritiranu kožu, kad ono ‒ ne lezi vraže. Dosadni crni čepovi su tu da vam pokvare dan.

Kako nastaju, šta su zapravo i kako ih ukloniti ‒ sve je ovo nešto što treba da znate kako biste se rešili mitisera na nosu jednom zauvek.

Da smo na televiziji, rekl bismo „ne menjajte kanal.‟ Ovako… Samo ostanite tu gde ste i čitajte dalje.

 

Mitiseri ukratko: šta su mitiseri na nosu i kako nastaju?

Mitiseri se ubrajaju u akne, tačnije u komedone, iako to na prvi pogled nije tako logično. Kad kažemo akne, obično mislimo na bubuljice, ali one zapravo obuhvataju sve probleme sa kožom koji nastaju usled začepljenja pora.

U slučaju mitisera, dolazi do začepljenja pora tako da pore, iako začepljene, ostanu otvorene na vrhu. Kada višak sebuma koji začepljuje poru dođe u dodir sa vazduhom nastupa oksidacija. Ona je razlog zbog kojeg mitiseri imaju crni vrh.

Mitiseri, odnosno otvoreni komedoni, mogu se razviti u bubuljicu ili ostati u formi čepa, zavisi od slučaja. Oni ujedno i šire pore, pa i kada nestanu ostavljaju za sobom proširene pore, odnosno vidljive rupice, pa čak i ožiljke.

Osim sebuma, pore mogu začepiti i prirodna ulja koja proizvodi koža lica, ali i mrtve ćelije koje nastaju odumiranjem gornjih slojeva kože. Kako se ovo dešava često, tako su i mitiseri česta pojava, ako ne i najčešća koja je zabeležena kod ljudi. Ipak, jednako se lako i uklanjaju i najblaži su oblik akni.

Iako se mogu javiti bilo gde, od čela do brade, pa i na telu, nekako se najčešće dešava da se pojave na nosu, baš tamo gde su vam najočigledniji. I ako kojim slučajem istiskate jedan, njih deset dođe da vam se sveti za palog druga.

Učinite sebi uslugu i nemojte ih istiskivati. Nemojte ni preterivati sa čišćenjem i agresivnim gelovima i losionima za čišćenje. Tako ste samo agresivni prema svojoj koži, a uzrok mitisera na nosu uopšte nije prljavština.

Mitiseri na nosu i njihovi uzroci

mitiseri na nosu uzroci

Več smo napomenuli kako najčešće nastaju mitiseri ‒ uzrokuju ih sebum, ulja i mrtve ćelije kože koji mogu začepiti pore. Međutim, postoje i drugi mogući uzoci mitisera.

Osim pomenutih začepljenja, uzrok mitisera mogu biti i hormoni, ali i pogrešna nega. Ukoliko koristite proizvode za negu koji ne odgovaraju vašem tipu kože, veće su šanse da će se na vašem licu pojaviti mitiseri na nosu. Zato pažljivo birajte preparate, a najbolje je da se okrenete prirodnoj kozmetici jer je ona manje agresivna prema koži od industrijske.

Kada su hormoni u pitanju, tu je situacija već zamršenija. Na rad svojih žlezda ne možete baš uticati tako lako, a ukoliko se u vašem telu nađe veća količina DHT hormona (tj. dihidrotestosterona) vaše žlezde će lučiti više ulja.

Na pojavu mitisera na nosu takođe može uticati i smanjeni nivo estrogena u telu, što remeti balans sa testosteronom koji onda, kada se nađe u većini, stimuliše pojačano lučenje ulja i sebuma. Više ulja i sebuma znači i veću šansu da se pore zapuše i onda nastaju mitiseri.

Pojedini lekovi takođe mogu biti uzrok mitisera na nosu, naročito oni koji utiču na pomenute hormone. Takođe, ako lek sadrži steroide, mitiseri su gotovo neminovna nuspojava, pored drugih problema sa kožom.

Kada govorimo o supstancama koje unosite u sebe a koje mogu biti uzroci mitisera na nosu, glavni krivci često su i kofein i alkohol. Razlog tome takođe leži u stimulansima koji mogu uticati na žlezde i njihovo lučenje sebuma. Pored toga, alkohol može direktno uticati na to da vaše pore postanu manje i to tako što se neprirodno skupljaju.

Ništa bolje na kožu ne utiče ni nikotin, koji takođe može izazvati mitisere na nosu. Ne samo što zbog njega ćelije kože brže odumiru, duvanski dim može ostaviti na vašoj koži pepeo i tar koji, pomešani sa sebumom, mogu zašepiti pore.

Još jedan od uzroka mitisera na nosu krije se i u hrani, tačnije u ugljenim hidratima, ali i u čećeru i masnoj hrani. Pored svega ovoga, mitiseri na nosu javljaju se i ukoliko ste pod velikim stresom (indirektno, opet su hormoni u pitanju), ukoliko se preterano znojite (eto zašto se ne radujemo letu), ali posebno ukoliko imate naviku da spavate sa šminkom, što je prvi zločin protiv svoje kože koji možete počiniti.

Kako ukloniti mitisere sa nosa?

Kao što smo već rekli, mitisere na nosu je u suštini lako ukloniti, iako se ne čini tako. U svakom slučaju je lakše nego ukloniti bubuljice. Samo je potrebno da znate koji su pravilni načini da ih se rešite. Za početak, ono što ne treba da radite je:

  • da ih istiskujete
  • da prečesto i previše perete lice
  • da koristite jaku kozmetiku i preparate za čišćenje.

E, tako. Sad kad smo utvrdili šta nam ne pomaže, da vidimo kako ukloniti mitisere sa nosa, a da tehnika zapravo radi. Pa, slično kao što uklanjamo i ostale mitisere.

Za početak, možete da pomognete svojoj koži da održi normalnu masnoću. Tako će se i mitiseri na nosu manje javljati. To možete da uradite tako što izaberete preparate koji ne sadrže ulja i čistite njima kožu redovno. Redovno, u ovom slučaju znači najviše dvaput dnevno, naročito (i obavezno) ukoliko svakodnevno nosite šminku ili imate masnu kožu. Za ovo vam može dobro doći micelarna voda.

Moja poznanica Nina imala je drugi trik. Ona je koristila preparat, ali koji je potpuno prirodan. Njeni mitiseri sa nosa su nestali bez traga. Detaljnije o tome  pročitajte u iskustvu koje je podelila sa nama na ovom linku:  https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Kožu lica možete zaštititi od preteranog mašćenja i tako što ćete je manje dodirivati. Na našim prstima ne nalazi se samo više prljavštine, već i više ulja, a zbog njih se mogu javiti mitiseri na nosu. Takođe, potrudite se i da vam je kosa uvek sklonjena sa lica (pogotovo ako je masna).

Dobar način da se mitiseri na nosu ne vraćaju jeste i da redovno menjate jastučnice, otprilike na nekih nedelju dana. Tako sprečavate da se pore lica zapuše zbog ulja i sebuma koji ostaje na jastuku tokom noći.[

Nego, šta ćemo sa onima đavolima koji su već nastali? Kako ukloniti mitisere sa nosa koje nismo uspeli da sprečimo?

Jedan od popularnih načina za uklanjanje mitisera sa nosa su trake za nos. Na njima se nalaze posebne supstance koje prodiru u pore i vezuju se za čepove od sebuma i mrtvog epitela. Na taj način, mitiseri ostaju na traci kada je skinete, a pore ostaju čiste.

Od pomoći vam mogu biti i preparati koji sadrže salicilnu kiselinu, kao i oni koji sadrže glikolnu kiselinu. Salicilna kiselina može funkcionisati i kao sjajna preventiva jer ona sprečava mitisere da uopšte i nastanu.

Ukoliko kombinujete preparate koji sadrže ove kiseline, one mogu biti moćan način da uklonite mitisere sa nosa jer prodiru duboko u kožu i razbijaju čepove od sebuma u nastajanju.

Možete ukloniti mitisere sa nosa i uz pomoć pojedinih kozmetičkih tretmana, kakva je, na primer, mikrodermoabrazija. Ovaj tretman uklanja površinski sloj kože, pa sa njim može ukloniti i mitisere. Nije loša ideja ni odraditi prostu eksfolijaciju 3-4 puta nedeljno uz pomoć neke od maski protiv mitisera. Kod mitisera pomaže i piling lica.

Takođe, razmislite i o retinoidima, bilo u formi krema za lice sa retinolom (znate ih i kao kreme protiv bora), bilo u formi tableta koje vam može prepisati vaš dermatolog. Svakako, ovo važi samo za one baš ozbiljnije slučajeve.

Uz sve ovo, ne zapostavljajte redovnu hidrataciju kože. Onda kada je koža valjano hidrirana, nivo sebuma u njoj je izbalansiran pa su tako manje šanse da mitiseri na licu uopšte nastanu. A ukoliko su neki i već nastali, lakše ćete ih se rešiti onda kada vam je koža hidrirana. Zato, pravac po hidratantnu kremu.

Ako baš morate da istiskate mitisere…

Razumemo se, svi smo se našli u ovoj situaciji. Super je to u teoriji, svi mi obećamo kako ih nećemo čačkati. Ali ukoliko planirate važan događaj, sastanak ili izlazak, vrlo je lako prepustiti se iskušenju da istiskate mitiser na nosu koji vam toliko smeta. Pa ko bi odoleo!

U tom slučaju, bolje je da znate nekoliko trikova kako da istiskate mitisere na nosu tako da ne nanesete sebi i svojoj koži baš preveliku štetu.

Znate kako ih je ponekad teško izvući, a tek što za sobom ostavljaju kratere! Prvi i osnovni trik da ovo izbegnete jeste da zagrejete kožu lica. Topla koža se bolje rasteže, pa su i pore takoreći fleksibilnije.

Kožu možete zagrejati tako što ćete se umiti toplom vodom (da li je trebalo da napomenemo da pre istiskivanja mitisera kožu morate očistiti?), probati parenje lica ili tako što ćete jednostavno staviti toplu oblogu na nos.

Ovo poslednje je ujedno i najlakše, a možete i ponavljati proces ukoliko imate više mitisera. Kada su se pore opustile, treba da istiskate čep tako što ćete izvršiti pritisak ispod samog mitisera. Znači, uštinete kožu tako da mitiser bude u sredini, a da pritisak dođe ispod njega.

Naročito dobar trik jeste da iskoristite nešto čime ćete istiskati mitiser, a da nisu prsti. Probajte sa ukosnicom ili zihernadlom ‒ manje su, lakše za rukovanje i njima ćete efektnije izvršiti pritisak baš na željenu tačku ispod mitisera.

Kako se rešiti mitisera na nosu prirodnim putem?

uklanjanje mitisera na nosu

Mitiseri na nosu mogu se jednostavno ukloniti i uz pomoć prirodnih maski i melema koje možete napraviti kod kuće. Garantujemo da sve sastojke ionako imate u svojoj kuhinji.

Evo koji su prirodni sastojci jednostavan način kako ukloniti mitisere sa nosa.

Soda bikarbona protiv mitisera na nosu

Ovo je verovatno najstariji trik za koji se zna. Soda bikarbona vam može pomoći da odradite blagi piling kože lica i uklonite mitisere na nosu.

Kako to soda bikarbona tačno pomaže? Tako što isušuje mitisere i obezbeđuje koži pravi mali mineralni tretman, zbog čega ona izgleda blistavije.

Potrebne su vam dve kašičice sode bikarbone i mineralna voda, taman onoliko koliko je potrebno da se od sode bikarbone napravi srednje gusta pasta. Nanesite na nos i ostavite da se osuši, pa onda isperite mlakom vodom.

Umesto mineralne vode možete koristiti i jabukovo sirće, za koje u poslednje vreme tvrde da može pomoći kod problema sa aknama (naročito potkožnim,odnosno cističnim aknama). Dokazano je da ono ima antibakterijska svojstva, pa može biti odličan način da predupredite moguće iritacije u slučaju da vam soda bikarbona isuši kožu.

Mitiseri na nosu nestaju uz pomoć belanaca

Još jedan način da lako očistite pore uključuje i jaja, tačnije njihovo belance. Ukoliko ne volite miris živog jajeta, preskočite ovaj podnaslov. Ukoliko niste gadljivi, evo dobrog načina kako ukloniti mitisere sa nosa.

Sve što treba da uradite je da na čisto i suvo lice prstima nanesete belance u tankom sloju, kao da nanosite peel-off masku za lice. U ovom slučaju, pošto uklanjate mitisere sa nosa, biće dovoljno da namažete samo nos, mada vam belance ne može štetiti licu jer sadrži brdo nutrijenata koji hrane vašu kožu.

Ostavite belance da se osuši, pa zatim nanesite preko njega još jedan, isto tako tanak sloj. Ovo ponovite još jednom, tako da ukupno imate tri sloja na nosu. Kada se i treći sloj osuši, mitiseri su uspešno vezani za ovu prirodnu masku pa je možete skinuti.

Skida se tako što natopite maramicu ili mekan peškir za lice toplom vodom i lagano skinete jaje sa nosa. Ovako tretiranu kožu treba nahraniti hidratantnom kremom.

Belance možete pomešati i sa medom i napraviti blagu masku za čišćenje čitavog lica kojom možete ukloniti mitisere na nosu. Nju ćete na licu držati oko 30 minuta, nakon čega je možete isprati mlakom vodom.

Mitiseri na nosu mogu se ukloniti maskom od gline

Maske od gline su verovatno najbolji prirodni način da očistite kožu, naročito ako možete da nabavite dobru glinu (lično preporučujemo zelenu glinu). Mitiseri na nosu takođe se efikasno mogu ukloniti uz pomoć gline, a evo i kako.

Treba pomešati jednu kašiku gline sa malo obične vode ili jabukovog sirćeta. Smesa koju dobijete ne treba da bude retka, ali ni previše gusta, već taman onoliko mekana da može da se lako nanese na lice.

Ovu masku onda nanesete na nos i ostavite da se osuši otprilike 10-20 minuta. Ukoliko imate suvu kožu i manje, jer glina može isušiti vašu kožu ako je ostavite na licu predugo. Maska se ispira mlakom vodom, a mitiseri su kao rukom odneseni.

Uklonite mitisere na nosu šećerom

Kada ga jedete, šećer može izazvati mitisere na nosu. Ali kada od njega napravite prirodni piling za lice, mitiseri na nosu nestaju. Zanimljivo, zar ne?

Od šećera možete napraviti blagi piling tako što ćete ga pomešati sa jojobinim uljem ili medom. Ukoliko koristite ulje jojobe, razmera je 4 kašike ulja naspram 1 šolje šećera. Ukoliko koristite med, trebaće vam jedna šolja meda i otprilike kašičica-dve šećera. Ukratko, pilng treba da bude srednje gust u oba slučaja.

Mitiseri na nosu reaguju na ove supstance i sa njima se lako mešaju, pa je ovakav piling super način da ih izvučete, a da ne ostavite krater na nosu. Ipak, ograničite upotrebu ovog pilinga na 2-3 puta nedeljno, kako biste izbegli iritacije kože.

Prirodni tonik koji sprečava da se jave mitiseri na nosu

Osim maski za lice, od prirodnih sastojaka možete napraviti i zamenu za ostale preparate koji će učiniti da mitiseri na nosu nestanu, ili još bolje ‒ sprečiti da se uopšte pojave. Tako od jabukovog sirćeta i nane možete napraviti toner za čišćenje lica.

U staklenu teglu stavite 3 kašike jabukovog sirćeta i 3 kašike izmrvljenih listova nane, tj. mente. Dobro ih poklopite i ostavite da odstoje nedelju dana na mračnom i hladnom mestu. Nakon nedelju dana iscedite i dodajte šolju obične vode i eto prirodnog tonika za lice.

Mitiseri na nosu reagovaće na ovaj toner najbolje ukoliko ga nanosite pred spavanje, na prethodno očišćeno lice, tj. na nos. Međutim, ako imate osetljivu kožu, biće dovoljno da ga ostavite na koži samo par sati kako bi delovao, ali da ne bi naneo više štete koži.

Brži recept za prirodni toner krije se među citrusima ‒ samo treba da iscedite limun. Limunov sok sadrži mnoštvo vitamina koji hrane vašu kožu, ali i deluje na mitisere na nosu tako što ih razbija i sužava pore, pa time praktično učini da ih koža sama istisne.

Možete nanositi na kožu čist sok od ceđenog limuna ili ga razblažiti sa malo obične vode. Kao i prethodni recept, najbolje je da ga nanosite pred spavanje, a ujutru isperete mlakom vodom.

Zeleni čaj uklanja mitisere sa nosa

Ah, taj famozni zeleni čaj, ima li nečega što on ne leči? U ovom slučaju, zeleni čaj je sjajan, a ujedno i najblaži prirodan način da uklonite mitisere sa nosa. Ne samo što deluje na mitisere, on sprečava i upalu koju mogu izazvati pojedine bakterije, a zbog kojih može doći do pojave bubuljica.

Od njega možete napraviti prirodan piling i to tako što osušeno lišće zelenog čaja prelijete vodom i mešate dok ne dobijete srednje gustu pastu. Ne morate preterivati sa količinama, biće vam dovoljna kašika lišća zelenog čaja i srazmerno malo tople vode.

Kada ovu pastu nanesete na nos, možete je i ostaviti da odstoji nekoliko minuta ili njome istrljati područje gde se nalaze mitiseri na nosu. Tako ona funkcioniše i kao maska i kao piling.

Isperite mlakom vodom i mitisera više neće biti.

Pročitajte više o koristima zelenog čaja za lice.

Napravite sami trake za skidanje mitisera sa nosa

Trake za nos uz pomoć kojih se skidaju mitiseri na nosu smo već spomenuli. Ipak, šta ako vam kažemo da ne morate da ih kupujete, već da ih možete napraviti kod kuće?

Postoji više načina kako da napravite ove trakice.

Prvi je da koristite mleko i med, tako što umešate kašiku meda sa kašičicom mleka i blago zagrejete ovu mešavinu. Potom nanesete tanak sloj na nos tamo gde su mitiseri i preko, dok je smesa još topla, i stavite trakicu tkanine preko, najbolje pamučnu.

Sve ovo ostavite da odstoji nekih 20 minuta i potom pažljivo skinite. Ono što od smese ostane na nosu možete isprati hladnom vodom.

Drugi način je da iskoristite cimet i med. Proces je sličan ‒ umešate cimet i med u malim količinama tako da dobijete srednje gustu pastu. Nanesete tanak sloj svuda gde se nalaze mitiseri na nosu i preko stavite pamučnu traku.

Nakon 3-5 minuta, možete skinuti sve to i isprati područje hladnom vodom.

Eto, to su naša iskustva. A sad trk da sve ove recepte i isprobate, pa javite i vi svoja iskustva.