Pubertetske bubuljice i kako ih se konačno rešiti!

Pubertetske bubuljice i kako ih se konačno rešiti!

Autor:

Obratite pažnju! Otkrićemo vam kako pubertetske bubuljice mogu da se tretiraju i šta da radite da nestanu zauvek. Veoma je važno suočiti se sa njima na vreme!

Bubuljice u pubertetu su toliko česta pojava da se jedno gotovo ne može zamisliti bez drugog. U ovom burnom periodu života, kada telo prolazi kroz brojne promene, ni koža nije pošteđena.

Najveći broj tinejdžera iskusi bubuljice u puberetetu u nekom obliku. Neki imaju više sreće pa su one samo povremena pojava, dok neki započinju svoju dugotrajnu borbu sa ovim problemom i ne mogu da ih se otarase.

A da li je to ipak moguće?

Saznajte!

Pubertetske bubuljice uzroci

Znate li zašto su bubuljice u pubertetu normalna stvar?

Odgovor je u njihovom uzroku. I iako ste možda do sada čuli da je za pojavu bubuljica na licu zaslužna ishrana, toksini, prljavština i neki spoljašnji uslovi , kada su pubertetske akne u pitanju uzrok je uglavnom unutrašnje prirode.

Pubertet je period velikih promena u organizmu, ali pre svega hormonskih i hormoni su glavni uzrok bubuljica u pubertetu.

Nije još jasno zašto su neki tinejdžeri skloniji bubuljicama više, a neki manje. Ono što se zna, jeste da androgeni hormoni  igraju važnu ulogu u tom procesu. To su muški polni hormoni i tokom puberteta povećavaju se i kod devojčica i kod dečaka. Kod dečaka, naravno, više i to je razlog zašto se bubuljice u pubertetu kod dečaka češći problem nego kod devojčica. Njihova uloga je takva da utiču na pojačano lučenje sebuma iz lojnih žlezda. To se prvo manifestuje kao masna koža, a zatim kada se tu umešaju bakterije kao što je propinobacterium acnes, nastaju i različiti oblici akni.

Nakon puberteta, stvari se obrnu. Žene imaju više problema sa bubuljicma nego muškarci, ali to je posebna priča.

Može li se to rešiti?

Može!

Jedan od načina borbe sa masnim licem i bubuljicama otkrila nam je Jana. Ona je našla sjajan način kako ukloniti pubertetske bubuljice jednostavno i brzo. Masno lice i akne za nju su prošlost i ona je presrećna zbog toga! I vi možete imati čisto lice ako probate njen način. Želite da znate kako je njoj to pošlo za rukom? Pročitajte njeno lično iskustvo. Naći ćete ga klikom na ovaj link:https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

Ono što hormoni rade, između ostalog, jeste da čine lojne žlezde većim i podstiču ih da stvaraju više sebuma. A onda, kada se to desi, sve ostale komplikacije se samo nanizaju.

Uzrok pubertetskih bubuljica može biti i genetske prirode, pa ako su roditelji imali akne u ovom periodu rasta i razvoja, veće su šanse da i tinejdžer ima problem.

Ostali uzroci pubertetskih bubuljica su:

 • kozmetika i proizvodi za negu koju tinejdžeri koriste , posebno ako je masna i začepljuje pore
 • povrede nastale grebanjem ili trljanjem kože
 • pritisak koji nastaje od nošenja kačketa, kaciga, rančeva – takozvane mehaničke akne
 • period pred menstruaciju i hormonske promene koje se tad dešavaju kada se radi o devojčicama
 • stresne situacije, kao pred ispit, nastup i slično

Masno lice u pubertetu

Masno lice jednostavno je sklonije bubuljicama, a kako lojne žlezde u ovom periodu proizvode sebum prekomerno, nastaju idealni uslovi za bubuljice u pubertetu. Samim tim, sve one loše navike, nepravilna ishrana, prljavština, bakterije samo će doprineti njihovom rastu i razvoju.

Kako?

Masnoća se nakuplja u porama, stinim rupicama na našoj koži. I dok će sa ostalih delova kože relativno lako da se spere, u porama ostaje zarobljena. Ovakva situacija odlična je podloga za nakupljanje prljavštine, mrtvih ćelija kože i sličnih materija koje su hrana za bakterije. Kada se bakterije namnože, dolazi do upalnih procesa na koži koji su nam poznati kao bubuljice.

Pubertetske bubuljice i akne nisu pretnja po zdravlje, ali mogu biti pretnja po samopouzdanje. Velike bubuljice mogu ostaviti i dugotrajne posledice – kako na psihu tinejdžera, tako i na koži – u vidu ožiljaka od akni.

A gde se sve javljaju pubertetske akne?

Bubuljice po leđima u pubertetu

Bubuljice na leđima možda deluju kao manje zlo, zato jer se mogu sakriti odećom. Tako barem do leta i toplih dana kada idemo više otkriveni. Onda majice bez rukava, na bratele, sa širokim otvorima, kupaći kostimi i slični oskudniji komadi garderobe postaju prava pretnja samopouzdanju.

Nije pravilo da se jave bubuljice na leđima u pubertetu, ali leđa i ramena jesu često zahvaćeni tim problemom. Dodatno stvari mogu pogoršati sinetička garderoba, nošenje ranaca i nedovoljno shvatanje značaja redovne higijene.

Bubuljice na čelu u pubertetu

Na čelu su pubertetske akne najčešće. U manjem obimu pojave se baš tu čak i onima koji nisu preterano skloni ovom problemu. Čelo je često najmasniji deo lica i tu je lučenje sebuma najizraženije, a i graniči se sa kosom koja može dodatno pogoršati problem.

I dok su nos i brada nekako više rezervisani za mitisere, na čelu će se najčešće pojaviti one izbačene bubuljice koje prosto vape da ih istisnete.

A treba li?

Pročitajte detaljne savete o tome kako ukloniti bubuljice sa čela.

Bubuljice na licu i obrazima

Od svih ovih tinejdžerskih bubuljica, bubuljice na licu i obrazima mogu doneti najviše problema. Najteže ih je sakriti, a i kada se pojave na ovom delu lica nisu uopšte sitne i nevidljive. Naprotiv, uglavnom su crvene i jako upadljive. Dugo posle njih na licu ostaju tamne fleke od bubuljica, a upornim ceđenjem mogu ostaviti trajne ožiljke od bubuljica i dovesti do onog stanja koje je poznato kao „rošavo lice“

Oblici u kojima se javljaju pubertetske akne

Pored toga što se mogu javiti na različitim delovima tela, pubertetske bubuljice se mogu javiti i u različitim oblicima.

 • Mitiseri u pubertetu – karakteristični po tome što su pore na vrhu zatvorene crnim tačkicama. Iako ove tačkice deluju kao prljavština , u pitanju je rezultat procesa oksidacije mrtvih ćelija kože i sebuma. Najčešće se javljaju mitiseri na nosu.
 • Zatvoreni komedoni – sitne izbočine na koži, najviše na čelu, koje nisu upaljene i nemaju vrh da se iscede.
 • Gnojne bubuljice – bele tačkice na licu koje su zapravo pore napunjene sebumom, mrtvim ćelijama i prekrivene slojem kože. Ako se tu uključe i bakterije, nastaje gnoj.
 • Papule, pustule i noduli – ove lezije na  koži su mnogo ozbiljnije i postaju crvene i otečene, često bolne.
 • Ciste – Duboke cistične akne ispunjene gnojem koje se teško leče.
 • Sitne bubuljice – obično u grupi
 • Potkožne bubuljice – obično pojedinačno, crvene su i bolne,ne mogu se iscediti i sporo prolaze

Još jedan problem koji prati pojavu pubertetskih akni jeste i hiperkeratoza. Tada dolazi do pojačanog vezivanja keratinocita za zidove folikula. U kombinaciji sa sebumom, to dovodi do začepljenja pora. Ćelije kože se neravnomerno rasporede preko toga i stvara se zatvorena površina ispunjena sebumom i bakterijama u kojoj nema kiseonika. Ovakve akne treba odmah tretirati jer će u suprotnom ostaviti  ožiljke.

Bubuljice u pubertetu lečenje

Što se rešenja tiče, nekad možete sami, a u težim slučajevima biće vam potreban i dermatolog.

Hormoni tokom ovog burnog perioda života jednostavno moraju da odrade svoje i protiv toga ne možete i ne treba ništa da radite.

Ono što treba da uradite jeste da se izborite sa posledicama . U ovom slučaju, da stavite pod kontrolu masno lice u pubertetu i odgovarajućom higijenom i tretmanima sprečite da se stvari pogoršaju.

Na tržištu postoji veliki broj različitih tretmana protiv bubuljica. Može biti prilično teško pronaći onaj koji vam odgovara.

Savet: Izbegavajte da koristite više tretmana istovremeno. Tada nećete znati šta zaista deluje, a šta ne.

Isprobajte jedan po jedan.

 • Agresivni tretmani koji vam izazivaju crvenila i komplikacije odbacite kao rešenje za lečenje pubertetskih bubuljica. Najbolje je da potražite kremu za akne za tinejdžere.
 • Dajte priliku tretmanu koji ste izabrali da pokaže rezultate. Za to vam treba strpljenje i najmanje 6 nedelja stalnog korišćenja bez izgovora i preskakanja. Najbolji izbor za početak su preparati za bubuljice koji su na biljnoj bazi, jer nisu agresivni za mladu kožu.

Kao što možete zaključiti, lečenje pubertetskih bubuljica nije jednostavno i ne dešava se preko noći.

Istina, postoje načini kako da se rešite bubuljica na najbrži mogući način, ali to su samo priveremeni trikovi za hitne slučajeve. Za trajna rešenja potrebne su neke korenite promene u nezi lica i adekvatan anti akne tretman ili krema protiv bubuljica.

Benzoil peroksid za bubuljice

Za lečenje pubertetskih bubuljica najčešće se preporučuju proizvodi koji sadrže benzoil peroskid. Ovakvi preparati mogu se naći u različitim jačinama. Najbolje je da se pre primene potraži savet dermatologa jer benzoil peroksid može da izazove i neke neželjene reakcije na koži i treba biti i oprezan sa doziranjem. Onda kada se pronađe prava mera, ovo može biti vrlo efikasan tretman za uklanjanje tinejdžerskih akni.

Benzoil peroskid rastvara masnoću, deluje antibakterijski i rešava problem utičući na sam uzrok. Problem je što je njegova upotreba ograničena i ne može biti deo svakodnevne rutine. Usled toga, dešava se da se po prestanku upotrebe akne vrate. To je zato jer ste lečili samo posledice, ali ne i uzrok.

Prirodni tretmani za bubuljice

Prirodni tretamni za bubuljice u pubertetu su sve popularniji, budući da mogu biti jako efikasni bez da izazivaju iritacije na koži. Brojni sastojci iz prirode poseduju aktivna svojstva koja pomažu u borbi sa aknama u pubertetu. Takvi su na primer, ulje čajevca, smola primorskog bora, aloja vera i drugi i ako nađete takav proizvod, to vam je najbolja krema za bubuljice. Još je bolje ako je to gel za akne, jer masnoj koži može biti preteška tekstura kreme.

Pored gotovih kozmetičkih preparata sa prirodnim aktivnim sastojcima, mogu se u lečenju pubertetskih bubuljica isprobati i neki prirodni, domaći tretmani kao što su maske protiv bubuljica.

Ipak, najbolje je nabaviti gotov preparat jer je u njima koncentracija povoljnih sastojaka veća pa je i dejstvo brže.

Salicilna kiselina za bubuljice

Salicilna kiselina deo je mnogih preparata protiv bubuljica koje možete nabaviti u vidu gelova, losiona, krema i sapuna za lice. Redovnom upotrebom mogu da pomognu da se stanje kože poboljša.

Salicilna kiselina je beta hidroksi kiselina. Deluje kao eskfolijant – uklanja mrtve ćelije sa površine kože i tako sprečava da one dospeju u pore i začepe ih.  Proizvodi sa ovom kislinom na ovaj način smanjuju rizik od nastanka akni. Na sličan način deluje i hemijski piling lica. No, nisu svi isti zato pazite da dospete u ruke stručnjaka. Blagi pilinzi voćnim kiselinama su dobro rešenje, ali to će proceniti kozmetičar.

Retinoidi za bubuljice

Retinoidi su derivati vitamina A, ali izuzetno jaki i potencijalno efikasni u tretiranju bubuljica na licu.

Bez obzira da li se radi o pubertetskim bubuljicama ili nekim drugim, retinoidi su terapija koju treba da vam prepiše vaš lekar.

Onda kada on proceni da je to dobar izbor, oni mogu smanjiti upale, ožiljke, ukloniti crvenilo i poboljšati opšti izgled kože.

Smanjite toksine

Iako nije studijama naučno dokazano, smatra se da ishrana igra značajnu ulogu u nastanku bubuljica u pubertetu, a i posle njega. Posebno se ovo odnosi na hranu bogatu zasićenim mastima i prostim šećerima, kao i na konzerviranu i prerađenu hranu koja je puna veštačkih farbi, aroma i natrijuma.

Koža je najveći organ na telu i dobar deo toksina izbacuje se baš kroz nju – znojenjem. Deo toga svakako se može sumnjičiti za nastanak bubuljica u pubertetu. Ishrana protiv bubuljica može biti dobro rešenje.

Brzinski načini da se rešite bubuljica

Važan dan, žurka, nastup predstava i ogromana bubuljica koja kvari sliku?

pubertetske akne

Ovako se bubuljice kod tinejdžera vrlo često javljaju. Stres igra bitnu ulogu u tome, pored svih drugih faktora.

I šta kada se to desi?

Dobro je da znate kako da brzinski rešite problem!

 • stavite toplu kompresu na bubuljicu 10-ak minuta. To bi trebalo da izvuče bubuljicu na površinu.
 • nanesite neki preparat sa  salicilnom kiselinom. Probajte da iscedite . Koristite higijenske štapiće za pritisaknje, nemojte prstima. Ako ništa ne izađe, ne preterujte sa stiskanjem.
 •  Sačekajte neko vreme pa pomozite bubuljici da se povuče, kad već nije htela da izađe. Stavite hladnu oblogu da se smanji otok i isprobajte ove načine kako da smanjite crvenilo od bubuljica.

Nega lica u pubertetu i kako sprečiti bubuljice kod tinejdžera

Prvo i osnovno: Ma koliko da vas nervirale, ne čačkajte bubuljice i dirajte lice! To će provereno stvari učiniti još gorim.

Zašto?

Ceđenje bubuljice nije uvek nepoželjna opcija i sasvim je normalno da želite da gnojne bubuljice što pre iščeznu sa lica. Ali da biste to uradili, treba da obezbedite odgovarajuće higijenske uslove.

 • koža mora da bude čista
 • ruke moraju da budu čiste.

A tek onda možete da se bacite na posao. Pre toga, pročitajte detaljan vodič kroz ceđenje bubuljica i šta smete a šta ne smete raditi!

Evo još saveta vezanih za negu kože lica u pubertetu.

Nabavite preparat protiv bubuljica

Ništa bez ovoga. Najbolje je da to bude neki gel za akne na biljnoj bazi.Oni nisu opterećujući i mogu da postanu deo svakodnevne rutine , pa čak i sredstvo za preventivu.

U težim slučajevima biće vam potrebna krema protiv bubuljica. One su često masnije i teže se aposrbuju od gelova. Mnoge kreme su antibiotske, pa se koriste samo prema preporuci lekara.

Regulišite pojavu bubuljica na čelu

Ukoliko vam se najviše pojavljuju bubuljice na čelu u pubertetu, povedite računa o svojoj kosi. Ona nije jedini uzrok problema. Čelo je inače deo one problematične T zone lica koja se najviše masti. Ako još tome dodate šiške i masnu kosu, u problemu ste. Kosa mora da bude čista, a idelano je da šiške sklonite sa lica.

Perite lice dva puta dnevno

Ovo je jednostavna rutina, ali u pubertetu često zanemarena. Ukoliko i nije, sledeća greška koja se pravi je u izboru sredstva za čišćenje lica. Lice ne možete prati samo vodom. Pošto je masno, biraju se agresivna sredstva koja isušuju lice kao što je pena za čišćenje lica i pere se lice običnim sapunom. To isušuje kožu. I mada vam se čini da je u pravo to ono što vam treba kada imate masno lice, to uverenje je potpuno pogrešno.

Preterano isušivanje kože daje signal lojnim žlezdama da počnu da luče sebum, a onda, za uzvrat, koža postaje još masnija a to provocira pojavu akni.

Šta vam onda treba i kako očistiti lice u pubertetu?

Voda i dobar losion za lice mogu da budu sasvim dosta.

 • Voda treba da bude mlaka, nikako previše topla.
 • Losion za lice je najbolji ako ima neke aktivne sastojke koji se efikasno bore protiv bubuljica i normalizuju proizvodnju sebuma, što je i najvažnije.Znači, ne treba da isušuuju kožu, nego da je ostave čistom a hidriranom.
 • Odličan način za čišćenje pora jeste i parenje lica pa je preporuka da se ovakav tretman radi makar jednom nedeljno. Takođe, neki čajevi protiv bubuljica mogu biti dobri za čišćenje lica.
 • Za skidanje šminke dobro će doći micelarna voda.
 • Piling lica povremeno se takođe preporučuje, a posebno osobama koje imaju kožu sklonu aknama.

Regulišite problem bubuljica na leđima

Pubertetske bubuljice nisu ograničene samo na lice, već se mogu pojaviti i na leđima i rukama. Ovako se češće manifestuju bubuljice u pubertetu kod dečaka.

A kako ih se rešiti?

Higijena pre svega! Redovno tuširanje, a posebno nega kože posle treninga ili fizičke aktivnosti je nešto bez čega lečenje bubuljica na leđima u pubertetu neće moći da prođe.

A onda, na čistu kožu, nanesite neki tretman za bubuljice koji vam odgovara.

Izbegavajte masnu kozmetiku

Pubertet je vreme kada izgled postaje neverovatno bitan. I baš zbog toga, ovo postaje i vreme kada se poseže za prvim kozmetičkim proizvodima.  U startu treba naučiti koja je kozmetika dobra za koji tip kože i izbegvati onu na bazi mineralnih ulja koja je komedogena i koja začepljuje pore.

Kada posetiti dermatologa?

Ako ne uspevate sami da se rešite bubuljica i ako one postaju sve veći problem, posetite dermatologa. On može prepisati neki jači tretman kao što su antibiotici protiv akni, retinoidi – kako za oralnu, tako za topikalnu primenu. Kod hormonskih bubuljica u težem obliku, prepisaće se možda terapija kojom se regulišu hormoni, mada se uglavnom čeka izlazak iz puberteta za takve poteze.

Lečenje bubuljica u pubertetu zahteva dosta strpljenja i nema magičnih rešenja koja mogu pomoći preko noći. Zato je jako bitno redovno koristiti preparate protiv akni. To mora da bude navika i rutina.

Posledice pubertetskih bubuljica

Jako je važno na vreme trertirati tinejdžerske akne, čak iako one deluju kao nešto normalno i uobičajeno. Istina je, to jeste tako, ali ne znači da treba ostaviti da se problem pogorša.

akne u pubertetu

Zašto?

Zato što posledice pubertetskih bubuljica mogu biti dramatične, u zavisnosti od toga do koje mere je koža oštećena.

Posledice mogu biti:

 • postupalana hiperpigmentacija – koja se odlikuje tamnim flekama na licu od bubuljica.
 • ožiljici – ukoliko su upale jake i netretirane, one mogu ostaviti trajne ožijlke na licu.

Lečenje ovakvih posledica zahteva mnogo više truda i vremena od lečenja pubertetskih bubuljica!

Činjenica da većina pubertetelija iskusi akne u nekom obliku je loša vest.

Dobra je da se one ipak, adekvatnom negom i istrajnošću, mogu izlečiti relativno brzo. Krema za bubuljice i akne je nešto što se u ovom periodu mora imati, a može vam dodatno pomoći i neki prirodni lek za akne.

Možda će trebati nekoliko nedelja od rešenja, ali nije neophodno da borba sa njima traje nekoliko godina. Samo ne treba dozvoliti da prođu kao nešto „očekivano i normalno“ što će proći samo od sebe. Proći će. Pitanje je kakve će posledice ostaviti ako se ne leče!