Aktivni ugalj za masnu kosu učiniće je blistavom!

Aktivni ugalj za masnu kosu učiniće je blistavom!

Na koji način nam aktivni ugalj za masnu kosu može pomoći da se izborimo sa njom takvom i da li može dugoročno da reši taj problem? Evo šta smo saznali!

Svi smo upoznati sa činjenicom da je aktivni ugalj aktivna supstanca, koja se najčešće koristi kod stomačnih problema i poteškoća sa varenjem, ali sigurno nismo ni slutili da ima efektivno dejstvo i u borbi protiv masne kose i kože glave. Danas ćemo malo produbiti temu o pomenutim problemima sa kojima se većina populacije svakodnevno bori, zato ostanite sa nama i saznajte sve prednosti i mane koje ima aktivni ugalj za masnu kosu.

Pravilna nega kose podrazumeva pravilnu njenu higijenu. Ukoliko kosu tretiramo na prirodan način, možemo biti sigurni da će ona biti zdrava i izgledati baš onako kako mi to želimo. Ako joj ne pružamo dovoljno nege, ili nedovoljno pravilne nege (a to znači da je često izložena lošim spoljašnjim uticajima okoline, koristimo previše jaku kozmetičku liniju preparata za njenu negu, ili je oštećujemo pod uticajem loših unutrašnjih faktora)  sigurno je da će se ona brže mastiti, više lomiti i lučiti mnogo sebuma koji je odraz nekog nezadovoljstva. Isto kao što i mi reagujemo na pojavu loših stvari nezadovoljstvom, tako i kosa gubi na svojoj lepoti  u vidu pojave masnih naslaga i masne peruti po koži glave

Da bismo sprečili pojavu bilo kakvih neželjenih reakcija kose, potrebno je da koristimo što više prirodnih preparata za njenu obnovu. Kao jedan od dobrih, pokazao se i aktivni ugalj za masnu kosu , a njegovo dejstvo je višestruko. 

Kako deluje aktivni ugalj na masnu kosu? 

Kao što već i znamo, masna kosa ima samo jedan problem, a to je lučenje previše sebuma, koji za posledicu daje masnu kosu i kožu glave. Do pojave masne kose dolazi iz više razloga. Neki su nametljivog karaktera, a neki potiču iz unutrašnjosti, tj postojanja određenog zdravstvenog problema. Najčešći problemi ovog tipa su pojava psorijaze i atopijskog dermatitisa, prilikom čijeg manifestovanja se pojavljuju ljuspice po koži glave i kosi koje liče na suvu perut.

Da bismo pomogli adekvatno da se kosa ne masti previše brzo, svakako moramo otkloniti uzroke koji dovode do njenog bržeg mašćenja. Treba se obratiti dermatologu da se lokalno deluje upotrebom određenih krema, a ujedno treba i kombinovati korigovanu ishranu, koja mora biti bez određenih trans masti i prostih šećera. Dok ne otklonimo zahtevnije probleme, ono čime možemo sami da pripomognemo, dolazi nam upravo kao dar prirode i to treba iskoristiti na najbolji mogući način. 

Aktivni ugalj je supstanca koja ima zadatak da “sakupi” loše materije tamo gde se stvaraju i da učini da one i nestanu. Tako funkcioniše i dejstvo aktivnog uglja na masnu kosu.

Površina aktivnog uglja je negativno naelektrisana, a loši toksini su pozitivno naelektrisani i kao takvi se vezuju za aktivni ugalj i uspešno izbacuju iz organizma ili se jednostavno isperu vodom. 

Ne koristi se kao sam preparat, jer ga u praksi nalazimo kao veoma malo pakovanje, ali se njegovo blagodetno dejstvo ogleda u kombinaciji sa određenim šamponima ili maskama za kosu. 

Ako ne znate koji šampon je dobar za vas, bacite pogled na ovaj vodič kroz vrste šampona.

Aktivni ugalj vezuje masnoću i samim tim hrani dlaku, oblažući joj spoljašnjost zaštitnim omotačem koji sprečava da se ona ponovo brzo umasti

Smiruje iritiranu i crvenu kožu glave, i na mestu na kom se nanese, ostavlja zaštitnu skramu koja ima zadatak da odbije štetne uticaje koji tome doprinose. 

Najefektivniji oblici aktivnog uglja za masnu kosu koje možemo pronaći po apotekama i veleprodajama, a vrlo često i napraviti sami kod kuće, jesu:

  • Šamponi sa aktivnim ugljem za masnu kosu
  • Maske od prirodnih preparata sa aktivnim ugljem
  • Prirodna ulja koja se mešaju sa aktivnim ugljem
  • Balzami za regeneraciju i oporavak oštećene i masne kose sa aktivnim ugljem

Šampon sa aktivnim ugljem za masnu kosu

Šampon za kosu ima zadatak da dubinski očisti i zaštiti teme glave od masnoće i peruti. U svom sastavu uglavnom sadrži dve aktivne komponente, a to su aktivni ugalj i zeolit. Njihova kombinacija sastojaka uglavnom se bazira na regeneraciji oštećenih delova kose i sprečavanju pojave peruti, uspostavljajući prirodan balans kože glave. Dubinski čiste teme i eliminišu lučenje masnoće.

 Aktivni sastojci za dubinsko čišćenje se prilikom nanošenja potpuno rastvaraju, toliko da se i najsitnije čestice aktivnog uglja ne poznaju, već samo otpuštaju aktivno delovanje na mestu primene. Direktno deluju na uzrok pojave peruti i odmašćivanje površinskog sloja kože glave. Aktiviraju dubinsko čišćenje i deluju kao prirodna barijera, tačnije zaštita koja eliminiše pojačano lučenje sebuma.

Informišite se zašto je dobro priuštiti kosi dubinsko čišćenje.

 Šampon sa aktivnim ugljem za masnu kose, može i ne mora da sadrži citrusna ulja za bolju detoksikaciju sa kose i kože glave, ali najbolje njegovo dejstvo se ogleda u otklanjanju toksina i uklanjanja sebuma, kao i ponovnom uspostavljanju normalnog balansa. Može se koristiti za sve tipove kose, a najviše se preporučuje kosi koja se brzo masti. Ne iritita kožu, a kosu ostavlja dubinski čistom i osveženom. 

Ako vam ovaj šampon ne odgovara, ne brinite. Saznajte koji još šamponi za masnu kosu postoje.

Maske sa aktivnim ugljem za masnu kosu

Šampon za masnu kosu uvek možete kupiti, ali mi preporučujemo da probate i ovo. Maske od prirodnih sastojaka za masnu kosu koje možete napraviti i sami, a koje sadrže aktivni ugalj za masnu kosu.

maska sa aktivnim ugljem za masnu kosu

Evo nekoliko predloga koje namirnice treba kombinovati, da dobijete najbolji prirodni antioksidans za kosu.

Maske treba stavljati na kosu bar jedanput do dva puta sedmično, a za njihovu pripremu vam neće trebati puno vremena. Ona bi trebalo da stoji oko 15 minuta i da se nakon toga kosa ispere.

Maska sa aktivnim ugljem od aloe vera gela

Aloe vera gel je savršeno prirodno rešenje za iritiranu kožu glave, a u kombinaciji sa aktivnim ugljem može biti od velike koristi kada je višak masnoće u pitanju. Gel nanesite na teme glave, neka odstoji pola sata i zatim isperite. Taj postupak možete ponavljati nekoliko puta mesečno, efekat se veoma brzo vidi. 

Maska sa žumacetom i aktivnim ugljem

Žumance je takođe namirnica koja se vrlo često koristi kao maska za kosu. Oblaže dlaku i folikul dlake, hrani je, a aktivni ugalj potpomaže da se dlaka sporije umasti. Nanosi se na kosu, i za 15 minuta se ispere.

Prilikom mešanja žumanceta sa aktivnim ugljem, dobija se ujednačena tekstura koja lepo prijanja na dlaku i ne dovodi do pojave bilo kakvih grudvica u smesi. 

Maska od meda sa aktivnim ugljem

 Med je supstanca koja je savršena za oblaganje dlake. Kada se pomeša sa aktivnim ugljem, osim što sprečava pojavu naslaga na koži glave, uspešno postiže i da se kosa brzo raščešljava i ne mrsi prilikom češljanja, što je ženama od velikog značaja. Mršenjem se kosa kida i lomi, i kao rezultat imamo kosu koja je oštećena i izgleda suvo i beživotno. 

Ivana je imala takvu kosu. Dugu, ali oštećenu po krajevima. Teme joj se stalno mastilo, a kosa opadala. Bila je očajna. Sada je njena kosa sasvim drugačija – duga, blistava, jaka i ne masti se. Kako se Irena izborila sa problemom svoje lomljive i oštećene kose, pročitajte na sledećem linku: https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

Aktivni ugalj se uspešno koristi kod izbeljivanja zuba ,a može se koristiti i kao preparat za negu lica i bubuljica. Verovatno ste čuli za crnu masku protiv mitisera na bazi aktivnog uglja. 

No, vratimo se kosi! Saznajte i ovo!

Prirodna ulja za masnu kosu koja se mešaju sa aktivnim ugljem 

Ulje jojobe – pomaže u uspostavljanju normalnog bilansa kože glave, baš iz razloga jer je istog sastava kao i sebum na glavi. Odlično je kao zamena za regenerator, nanosi se samo na suve krajeve, a u kombinaciji sa aktivnim ugljem možete ga mazati i na teme glave u tankom sloju, obično pola sata pre pranja kose. Za njega važi ono pravilo, obrnuti redosled: prvo ulje, pa šampon na kosu i ispiranje. 

Maslinovo ulje – Ovo ulje se uspešno koristi kada želimo da podstaknemo kosu da raste brže, a u kombinaciji sa aktivnim ugljem, osim tog efekta, postiže se i uspeh u lečenju uporne masne peruti i masne kose. Ovde ćete naći sve o blagodetima maslinovog ulja za kosu.

Ulje makadamije – brzo se apsorbuje, ne masti kosu i hrani dlaku. Makadamija ulje je dobra zaštita protiv UV zračenja kose. 

Čičkovo ulje je odličan lek za masnu kosu, jer održava zdravlje kože i kose, eliminiše perut i masnoću sa kose. Aktivni ugalj pomešan sa čičkovim uljem doprinosi stvaranju prirodnog omotača dlake i samom njenom jačanju. 

Balzami na bazi aktivnog uglja 

Prilikom upotrebe balzama, uvek treba birati one prirodne.

Isto kao i šampon, bitno je da balzam bude bez sulfata i parabena, i da ne masti kosu dodatno. 

Ukoliko sadrži još i dodatne sastojke koji ga upotpunjuju i obogaćuju, poput do sada pominjanog aktivnog uglja, njegov efekat će biti još bolji. 

Balzam se nanosi isključivo na krajeve kose, a ponekad možete kombinovati i stavljanje na početku pranja. Kada odstoji neki određeni vremenski period, onda se ispira mlakom vodom i pere blagim šamponom koji takođe može sadržati aktivni ugalj kao dodatnu supstancu. 

Prednosti i mane korišćenja aktivnog uglja za masnu kosu

aktivni ugalj za kosu

O prednostima smo danas puno govorili. Sada ćemo još jedanput rezimirati i sakupiti ih u jednu vreću.

 Aktivni ugalj se koristi u kozmetičke svrhe, kod problema sa masnom kosom i kožom glave. 

Na našem tržištu, aktivni ugalj uglavnom postoji u obliku kapsula, koje možete kupiti u bilo kojoj, bolje snabdevenoj apoteci i drogeriji. Cena kapsula je veoma pristupačna i kreće se oko 150 dinara za 10 komada. Prilikom upotrebe aktivnog uglja u pomenute svrhe, potrebno je kapsulu otvoriti i sadržaj iz nje sipati u preparat koji želite da nanesete na svoju kosu. Tada ćete biti sigurni da je vaša kosa zaštićena i nahranjena svim aktivnim sastojcima koji su joj potrebni, a da je ujedno i određena količina toksina eliminisana sa kože glave. 

Ukoliko se odlučite za upotrebu šampona sa aktivnim ugljem za masnu kosu, takvo pakovanje možete pronaći u fabričkom izdanju. Ukoliko vam to bude predstavljalo problem, kao adekvatnu zamenu možete kupiti i prirodni šampon za regeneraciju i oporavak.

Druga mnogobrojna dejstva aktivnog uglja danas nismo pominjali, ali to je jedan univerzalni preparat koji se od davnina koristi u kozmetičke i farmaceutske svrhe.

O manama ovog korisnog proizvoda nemamo puno da kažemo. Eventualno se treba pozabaviti njegovim dejstvom ako se unosi oralnim putem. Ni u čemu ne treba preterivati, tako ni sa njim. Kao NUS pojava se mogu javiti crna stolica, crn jezik, povraćanje i opstipacija (zatvor). 

Kada se upotrebi lokalno, kao u ovom slučaju, na kosu i kožu glave, ne treba se mnogo brinuti o vlasima. Više treba obratiti pažnju na garderobu, jer će češće nju da zahvati i isprlja. Zato je potrebno kosu umotati u maramu ili nekakvu najlon kesu, da bismo zaštitili našu garderobu. Kako naši stari znaju da kažu, “bolje sprečiti, nego lečiti”. 

Aktivni ugalj za masnu kosu iskustva

Iskustva korisnika su uglavnom pozitivna. Niko od njih nije očekivao brilijantne rezultate, a oni su ipak tu. 

Miljana je iskazala svoje zadovoljstvo:

„Probala sam mnoge preparate da uklonim višak masnoće sa moje kose i da ona konačno više ne izgleda slepljeno i neuredno. U jednoj emisiji čula da postoje praparati za negu masne  kose i kože na bazi aktivnog uglja i zeolita. Naravno, nisam imala šta da izgubim i rešila da probam. Kupila sam crni šampon sa aktivnim ugljem i koziji sapun od zeolita u jednoj obližnjoj apoteci. Prala sam kosu kao i do sada, otprilike na drugi dan. U nekom trenutku sam shvatila da možda više i nema potrebe da je perem tako često, jer se moja kosa zaista manje mastila. Primetila sam čak i da mi se lice od bubuljica pomalo očistilo. I onda sam posle utrošene jedne bočice shvatila da to zaista “radi”. Naravno, nastavila sam da kosristim šampon i sapun sa aktivnim ugljem za masnu kosu i kožu i oni su i danas neizostavni deo moje kozmetičke kolekcije. 

Aktivni ugalj ima zaista šarenoliku primenu u kozmetologiji i farmaciji. Mi smo danas podelili neke savete o njegovom blagotvornom delovanju sa vama, a sada je na vama da li će i kada postati deo vaše upotrebe za negu i održavanje kose.