Zogan masaža – preventiva protiv bora i podočnjaka!

Zogan masaža – preventiva protiv bora i podočnjaka!

Da li ste čule za Zogan masažu lica? Kažu da ova masaža može da pomogne da izgledate mlađe i nekoliko godina. Evo kako se ona izvodi.

Zogan masaža je japanska metoda masiranja lica. Ako pokušavamo neku naciju da gledamo kroz prizmu stereotipa, onda o izgledu Japanaca i njihovom zdravlju možemo reći sve najbolje. Manje-više izgedaju mladoliko i teško im je tačno odrediti godine. Oni imaju zdrav odnos prema svom telu, počevši od ishrane, preko redovnih fizičkih aktivnosti (thai chi u parku pod drvetom punim trešnjinog cveta), a tu je i masaža protiv bora na licu – zogan masaža.

Zašto se uopšte javljaju bore na licu?

Da li vam se desilo da jednog jutra, čupajući obrve ili šminkajući se, otkrijete u ogledalu svog najvećeg neprijatelja – prve sitne bore?

 Koliko ćete bora na licu imati i kada će se one  javiti , zavisi od mnogih stvari. Tu su pre svega svega vaše životne navike:

 • Pušenje. Sigurno ste primetili da koža strastvenih pušača ima specifičan, suv, iscrpljen izgled i pore vidljive izdaleka. Ovakva koža sklonija je takozvanim pušačkim borama.
 • Nedovoljna hidratacija. Treba piti dovoljno vode tokom dana! Što zbog mršavljenja, pravila ishrane i zdravlja, što zbog lepe kože. Suva koža je sklona borama!
 • Česti pokreti lica – ukoliko se mnogo mrštite (bilo da ste skloni namćorisanju ili zato što ne vidite dobro pa se mrštite dok gledate u neke stvari) ili se mnogo smejete, možete dobiti bore. Dobro, za razliku od „mrštilica“, bore „smejalice“ imaju svoju draž! To su takozvane mimičke bore.
 • Izloženost suncu. Sunce je potrebno vašoj koži za stvaranje vitamina D, ali bez preterivanja. Ukoliko ste na suncu bez zaštitne kreme, veće su šanse da dobijete bore od sunca. O solarijumu da i ne govorimo!
 • Nedovoljno sna i loša navika da ne skidate šminku pre spavanja
 • Loša ishrana u kojoj nema dovoljno sveže hrane, a posebno vitamina C! Za zategnuto lice treba  vam pravilna ishrana.

Sigurno ste nailazili na razne kreme protiv bora, a možda ste išli i na mezoterapiju lica.

A šta ako vam kažemo da je Zogan masaža podjednako efikasna?

Šta je zogan masaža?

To je masaža lica  koja vam može pomoći da se izborite sa borama na vreme. Ali, ne samo to! Ova japanska masaza lica pomoći će vam da se rešite podočnjaka i naduvenosti, pa čak i podbratka.  Drugim rečima, skupe kreme nisu nešto čemu treba odmah da pohrlite. Prvo uposlite prste!

Sve što je vašem licu potrebno za lepši izgled jeste zogan masaža koja traje 5-7 minuta.

Šta masaža protiv bora može da vam pruži?

Zogan masažu svetu je približila japanska kozmetičarka Jukuki Tanaka, pa se ona često zove i Tanaka masaža. Kao i svaka masaža, i ova pre svega pruža prijatan osećaj. Ona je korisna, ali ujedno pruža i opuštajući osećaj i pravo zadovoljstvo. Naravno, zadovoljstvo je veće kada možete sasvim da se opustite i kada vas neko drugi masira. Ipak, istini za volju, ovakav tretman bi zahtevao mnogo više od 5-7 minuta dnevno, a danas niko nema vremena za bacanje.

Izazivamo vas da to uradite same!

Zogan masaža je jednostavna metoda za zatezanje podmladjivanje lica koju je lako naučiti i primeniti. Najbolje efekte ćete  primetiti onda kada je redovno primenjujete. A još ako tome dodate i adekvatan prirodni tretman – pobedili ste!

Aleksandra nam je ispričala kojim tretmanom se ona rešila bora i podočnjaka. Videla je rezultate za kratko vreme i zaista je zadovoljna kako joj je lice sada zategnuto i hidrirano. Pročitajte njeno iskustvo i primetnite njen trik uz Zogan masažu. Ono se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bora-podocnjaka-i-podmladila-lice-za-kratko-vreme/

Za podmlađivanje lica, najbolje je imati rutinu! Japanska masaza lica je dobra jutarnja  navika koju treba da uvrstite u vaš život!

Zogan masaža pomoći će da vam da pomoću svojih prstiju:

 • ispeglate bore
 • vratite elastičnost koži
 • rešite se podočnjaka i naduvenosti
 • smanjite podbradak
 • formirate lepše konture lica.

Da biste sve ovo uradili sa kozmetičkim preparatima, potrebno vam je nekoliko krema, seruma za lice i sloj šminke. Ovo je sasvim pouzdana i prirodna kozmetika.

Kako se radi zogan masaža?

zogan masaža lica

HAJDE DA SE DOGOVORIMO. DA BISTE UVIDELI SVE PREDNOSTI ZOGAN MASAŽE, POKUŠAJTE ODMAH DA SLEDITE OVE UPUTE I OBEĆAVAMO DA ĆETE ODMAH OSETITI RAZLIKU.Za zatezanje i peglanje sitnih bora treba više od jednog tretmana, a za opuštanje je dosta i jedan.

Ukoliko želite da znate kako zategnuti lice, onda treba da znate koji su osnovni pokreti Zogan masaže. Radi lakšeg razumevanja, razbićemo ovaj  proces na korake:

Korak 1: Priprema lica za masažu

 • Oprati lice. Ovo je prvi i najneophodniji korak. Logično je, jer nema nikakve svrhe da masirate lice razmazujući ostatke sinoćnje šminke.
 •  Nanesite  ulje za lice. Ovo ulje podmazuje vaše pokrete, pa masaža lica protiv bora neće biti neprijatna kao kad biste prelazili prstima po suvoj koži. Osim toga, uljem za lice hranite vašu kožu mineralima i vitaminima. Jukoko Tanaka ovde preporučuje pamukovo ulje. Ukoliko ne možete da ga nađete, odlično će poslužiti i bademovo ulje  ili neka masnija krema za lice.
 • Podstaknite protok limfe. Pritiskom vrhova prstiju napravite pokret koji ide od dela ispod ušiju, niz viličnu kost i vrat do ključne kosti. Na ključnoj  kosti napravite blaži pritisak i zadržite se na trenutak. Radite to sa obe ruke i obe strane istovrmeno i ponovite tri puta. Ovo je osnovni potez koji je vrlo bitan i koji ćete često ponavljati tokom zogan masaže.

Saznajte prednosti limfne drenaže lica.

Korak 2: Zogan masaža čela

Ovaj deo Tanaka masaže pomaže da se zategne koža na čelu i da se spreče bore na ovom delu lica. Koriste obe ruke, ovoga puta po tri prsta. Pokret počinje od sredine čela, a zatim povlačite potez do slepoočnica. Odatle se pokret spušta opet niz viličnu kost i vrat do ključne kosti (onaj potez koji podtiče protok limfe).  Ovaj pokret ponovi se tri puta.

Korak 3: Zogan masaža protiv naduvenih i tamnih podočnjaka

Masaža očiju je radi se srednjim prstom i ona je sledeći korak.

 • Počnjete potez sa spoljašnje strane oka, nastavljate ispod oka, gde su podočnjaci i idete do unutrašnjeg ugla oka.
 • Zatim sledi potez prstom preko kapka do slepoočnice, i još jednom potez od unutrašnjeg ugla oka, preko podočnjaka do slepočnica.
 • Vraćamo se na onaj ključni korak – od slepoočnica, preko vrata do ključne kosti.

Ponovite ceo potez 3-5 puta. Ovaj deo masaže trebalo bi da smanji podočnjake.

Korak 4: Masaža predela oko usta i nosa

Nazirete bore „smejalice“?  Japanska masaža lica može da reši ovaj problem sledećim korakom koji masira predeo oko usta.

Vrhovima prstiju krenete od vrha brade, oko usana i sastavite ruke u predelu ispod nosa. Ponovite i ovaj potez tri puta.

Posle usta pređite na masažu nosa.

 • Pravite prstima kružne pokrete oko vrha vašeg nosa tri puta.
 • Zatim izmasirajte luk nosa, počevši od korena pa spuštajući se prema obrazima.

Ponovite tri puta, a posledni potez razvucite do slepoočnica, pa zatim niz vrat do ključne kosti kao i prvi put.

Korak 5 : Masaža obraza i lica

Ovaj deo ima tri grupe poteza: vertikalni, iskošen i horizontalni.  Njihov je cilj da ojačaju mišiće ovog dela lica i eliminišu bore.

 • Prvi potez počinjete opet od vrha brade. Tu stavite vrhove prstiju i sada idete vertikalno, naviše,  preko obraza, pritiskajući ih blago prema predelu ispod očiju.Držite tri sekunde. Opet se ide na slepoočnice i ponavlja prvi pokret, koji ide preko vrata do ključne kosti. Ponovite tri  puta.
 • Drugi potez ide ukoso pa naviše. Sada potezi levom i desnom rukom nisu simetrični. Levi dlan postavite na levu viličnu kost kao da priodržavate glavu. Desnom rukom prelazite preko desnog obraza ukoso, preko jagodične kosti do nosa. Držite tri sekunde pa samo desnom rukom idete do slepoočnice i spuštate potez do ključne kosti. Uradite tri puta, pa ponovite sve isto sa druge strane lica.
 • Treći potez je horizontalni i počnije ispod očiju. Pritiskom vrhovima svih prstiju pravite lagan potez od luka nosa, preko podočnjaka,do slepoočnice , a odatle idete do ključne kosti. I ovaj potez ponavljate tri puta.

Korak 6: Korekcija kontura lica

Na ovaj korak prelazi se posle masaže lica i obraza i on treba da ojača tonus mišića lica i spreči njihovo opuštanje. Sada ne koristite prste nego koren dlana, deo ispod palca.

 • Prvi potez počnjete od brade. Postavite koren dlana tj dno vaših palčeva na bradu, pa idite naviše, pritiskajući obraze kao da želite da sprečite njihovo opuštanje, što ovom vežbom bukvalno i radite. Ponovite tri puta.
 • Drugi potez počinje na isti način, ali ide prema ušima.

Svaki potez završava kod slepoočnice i spušta se preko vrata do ključne kosti.

Korak 7:  Korekcija podbratka zogan masažom

Zogan masaža može da smanji vaš podbradak ili spreči njegovo opuštanje. I ovde se koristi koren dlana za pritisak na lice, odnosno podbradak. Potez sada počinje ispod brade i ide preko donje vilične kosti ka ušima. Radite ga prvo sa jednom, pa onda sa drugom rukom, bukvalno kao da pokušavate da razvučete podbradak prema ušima. Ukoliko imate izražen podbradak, ponovite 5-7 puta.

Ovaj deo završite zatezanjem mišića celog lica. Stavite dlanove oko usta i nosa, tako da vam se vrhovi prstiju spajaju  na korenu nosa, dok su palčevi na podbratku, onako kao kada želite da dozovete nekoga ko je daleko! Sada pravite potez celih dlanova (koji se sada oslanjaju na lice kažiprstom) preko celog lica, do slepoočnica, dok palčevi prave potez preko podbratka. Kao da želite da  na ovaj način da zategnete kožu na svom licu.

Korak 8: Peglanje sitnih bora na čelu

Ovo je poslednji korak u zogan masaži. Vrhovima prstiju jedne ruke pravite pokrete gore-dole preko čela, kao da peglate bore na čelu.

Masažu završite tako što ćete staviti obe ruke ma sred čela, spustiti potez prema slepoočnicama i nastaviti na niže ka ključnoj kosti. Ovaj poslednji potez ponovite tri puta.

Ukoliko vam je lakše, pratite video: 

Zogan masaža – iskustva

Japanska masaža lica odnosno Zogan masaža pokazala se kao jednostavan i jeftin način da ispravite većinu nepravilnosti na vašem licu. Ona podstiče prokrvljenost tog dela tela, pa lice odmah dobija življi ton i izgled, postaje bolje snabdeveno hranjivim materijama i kiseonikom koje treba da dobije kroz krvotok.

Zogan masaža nije ništa drugo nego zatezanje lica i peglanje bora pomoću prstiju. Ona samo pomaže da to ne radite nasumično , nego po tačno određenom redosledu, ne preskačući ni jednu regiju.

Ova masaža protiv bora je svojevrsna vežba koja će vas naučiti kako zategnuti lice, ali je ujedno i limfna masaža lica.

Zašto je to važno?

Ispod naše kože i oko svih naših organa nalazi se čitava mreža limfnih sudova kroz koje cirkuliše limfna tečnost. Nju ne pumpa srca i ponekad je potreban podsticaj da se ona pokrene. Zastoj limfe u telu, pa tako i u licu, dovodi do zadržavanja toksina. Kao rezultat toga, koža na licu dobija bore i brže propada.

Dobar deo limfnih čvorova nalazi se na licu, oko nosa i očiju, iza i ispod ušiju, ispod brade i na ključnoj kosti. Zapravo, tu su čitavi lanci limfnih čvorova i pritiskom na ove tačke vi zapravo podstičete njeno kretanje. Otuda je veoma važan onaj pokret koji se stalno ponavlja, a koji zapravo podstiče rad limfe – od slepoočnica , preko dna ušiju i vrata do ključne kosti. Tako se podstiče detoksikacija lica.

Limfna masaža lica protiv bora zato može da uradi mnogo više nego kreme protiv bora. Naravno i kreme imaju svoju ulogu. One dodaju koži lica neophodne minerale, kolagen, hijaluron,  elastin i hidriraju kožu.

Najbolji način da izvučete sve prednosti Zogan masaže jeste da je radite uz neko ulje ili masnu kremu hranjivu za kožu. Onda podstičete krvotok, protok limfe, zatžete mišiće lica, peglate pore i hranite kožu u isto vreme.

Iskustva govore da masaža lica protiv bora daje prve vidljive rezultate već posle dve nedelje, posebno onda ako vaše bore još nisu izražene i jako vidljive, kao bore oko očiju. Ne dozvolite ni da budu. Ovo je odlična preventivna mera!

Ono što je sigurno jeste da ćete videti promenu u svežini svog izgleda. Podočnjaci će biti manje naduveni, jer nema zastoja limfe, a koža će biti mekša i glatkija – delom zbog masaže, delom zbog činjenice da joj pružate svakodnevnu negu. I ne samo to! Mnoge žene tvrde da im je ova masaža protiv bora olakšala podmlađivanje lica, ali ih i rešila čestih glavobolja.

Postoje li negativna iskustva sa zogan masazom?

Neka negativna iskustva javila su se kod osoba koje su već imale izražene bore oko usta u  smislu da su one postale vdiljivije. Ipak, to su jako retki slučajevi.Naravno, najbolje je kada zogan masaža postane sredstvo prevencije, a ne lek.

Masaža lica protiv bora ne peporučuje se osobama koje imaju bolest limfnog sistema, bolesti kože, a treba da je izbegnete i onda kada ste prehlađeni i kada vam curi nos.  

Zogan masaža će sigurno da prija vašem licu, posebno ako imamo na umu da ga svesno zatrpavamno slojevima šminke. Vaše lice će odmah izgledati svežije i odmornije i manje naduveno. Pa, zašto ne biste probale da obično nanošenje kreme na lice pretvorite u sedmominutnu masažu protiv bora? Rešite se podočnjaka odmah  ujutru i započnite dan sa sasvim drugim licem, sveže i zadovoljne sobom!